Pingpongové míčky – mleté maso a růžičková kapusta

Recept na pingpongové míčky je jeden z mých nejstarších. Zařadila jsem ho do základní Kuchařky pro dceru a nechápu, že ho ještě nemám zde na blogu.

Tedy – neměla jsem.

Nyní se o něj podělím i tady a přidám k němu dalších pár kuchařských drobností pro radost.

Byť jsem toto jídlo nazvala pingpongové míčky, použité pingpongové míčky nehledejte a nové nekupujte.

Napodobení se děje z mletého masa a růžičkové kapusty, která se právě dostává do sezóny. Obojí může zaujímat tvar malých, pingpongovým míčkům podobných kuliček; odtud název.

Pokud vaši milí tuto zeleninu nejedí, možná na ni díky tomuhle receptu změní názor. Chuť pečené zeleniny je velmi přitažlivá a pokud jsou ochotni překonat pomyšlení, že zde stále setrvává podobnost s kapustou, mohou být velmi příjemně překvapeni, že se to vlastně dá jíst. Na kila.

Nejde totiž jen o to, že pečením se chuť stane přitažlivější. Jelikož se v pekáčku zároveň nachází maso, chutě se navzájem ovlivní a kapusta si z toho vezme to nejlepší.

kuličky z mletého masa a růžičková kapusta

Anebo obětujte kulaté tvary a vyměňte kapustu za jiný předschválený druh zeleniny. Účel světí prostředky, natož pak záměr zdravé večeře.

Pingpongové míčky z masa

V knižní verzi receptu najdete masové kuličky ochucené parmazánem. To je skvělý způsob, jak masu přidat mnoho chuti prostřednictvím pár gramů sýra; není to však možnost jediná.

Zamyslela jsem se. Hluboce jsem se zamyslela a sepsala jsem spoustu dalších nápadů, čím lze mleté maso ochutit, aby kuličky nebyly pořád stejné a přesto jim to ve společnosti pečené zeleniny slušelo.

Tady je máte:

  • cibule nakrájená nadrobno
  • cibule nakrájená nadrobno, podušená na trošce tuku, vychladlá
  • jarní cibulka nakrájená nadrobno
  • sušená cibule
  • 2-3 stroužky česneku, prolisované
  • sušený granulovaný česnek
  • rybí omáčka (1-2 lžičky)
  • nadrobno nasekané sardelky
  • sojová omáčka (1-2 lžičky)
  • nadrobno nasekaná zelená petrželka (hodně petrželky)
  • sušené bylinky (provensálské, italské, oregano, majoránka, tymián, libeček)
  • bylinkové pesto (zhruba 1 lžíce)
  • sladká bebo pálivá mletá paprika
  • kayenský pepř
  • drcené chilli
  • rajčatový protlak (1 lžíce)
  • ajvar (1-2 lžíce)
  • sušená, nadrobno nasekaná rajčata
  • kmín – celý nebo mletý
  • mletý pepř
  • hořčice
  • čerstvé houby, nadrobno nakrájené, podušené na tuku, vychladlé
  • sušené a najemno rozmixované nebo rozdrcené houby
  • lanýžový olej
  • strouhaný vyzrálý sýr (parmazán, pecorino, gouda, cheddar)

Některé z jmenovaných surovin se dají kombinovat. Pokud si nejste jistí, zda bude zvolené spojení chutí fungovat, řiďte se vždy tím, co už znáte z jiných jídel..

Například výběr paprika + kmín + majoránka + česnek se dá lokalizovat v guláši, tedy půjde použít i zde.

Majoránka, kmín, česnek a houby zase mají uplatnění v bramboračce, takže mohou společně zazářit i v kuličkách. A tak dále a tak podobně.

Se strouhankou, nebo bez?

Do směsi mletého masa ráda přidávám strouhanku, protože díky ní si kuličky lépe udrží tvar i šťavnatost.

Strouhanka dokonce umožní, abyste do směsi přimíchali 2-3 lžíce studené vody, vývaru, studeného mléka nebo příležitostně i studené smetany (k méně tučným masům). Tím se šťavnatost kuliček ještě zvýší.

Ale pokud strouhanku nemůžete nebo nechcete použít, ničím ji nenahrazujte, jde to i bez ní. Může se stát, že bez strouhanky tvary kuliček trochu povolí, ale není to nic, za co by k vám vtrhla stravovací policie.

Nepřítomnost strouhanky dožeňte důkladnějším promícháním směsi. Míchejte ji tak dlouho, až se veškerá vlhkost z vajíček vstřebá a nezbude po ní ani památky – tedy tak dlouho, až směs bude vypadat suše, jako by v ní žádné vejce vůbec nebylo.

To jsou věci, viďte? Tyhle na první pohled obyčejné a snadné pingpongové míčky mohou vnést spoustu vzrušení z tvorby i do snadných a rychlých večeří. Nechte si chutnat.

pingpongové míčky recept

 

Pingpongové míčky z mletého masa

Celkový čas: 45 minutes

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 600 g mletého masa (1:1 vepřové a hovězí)
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 500 g růžičkové kapusty (můžete použít i mraženou)
  • 1 lžíce oleje

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů (bez horkovzduchu).
  2. Kapustičkám odřízněte zaschlé konce stopek a zbavte je vnějších zavadlých lístků. Mražené naopak nemusíte ani rozmrazovat. Nasypte je na dno pekáčku, promíchejte s olejem a špetkou soli.
  3. Mleté maso propracujte v míse s vejci, strouhankou, sýrem a zbytkem soli. Navlhčenýma rukama z této hmoty postupně uválejte kuličky velké asi jako pingpongové míčky a hned je skládejte mezi kapustičky a na ně.
  4. Vložte do trouby a pečte 30 minut, až maso zezlátne. Pokud je po této době stále bledé, pokračujte ještě 5-10 minut v pečení, až získá opečenou barvu. V průběhu pečení maso pustí trochu šťávy, takže nemusíte kapustu podlévat, ani propadat panice, že se příliš vysuší. Nic se nemíchá, nic se nehlídá, prostě to jen ledabyle upečte.
  5. Podávejte s vařenými bramborami nebo pečivem. Pokud jste v dobrém rozmaru, rozmíchejte kelímek zakysané smetany se špetkou soli a bylinkami a přidejte na talíř jako studenou omáčku.

Poznámky, rady, nápady:

Pokud máte větší jedlíky, upravte dávkování na 4 porce takto: 600 g mletého masa, 4 lžíce strouhanky, 2 vejce, 1 zarovnaná lžička soli. Zbytek surovin může zůstat v původních množstvích.


 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Evžen says:

    Cokoli, ale kapustu NE!

  2. Opět skvělé. Děkuji.
    JANA

  3. Věrka says:

    Žádný komentář? Jsem první? No tak jo ?
    Tyhle kuličky dělám s oblibou k rajské omáčce, většinou je šoupnu do trouby, bývá jich totiž mnoho, tak se mi nevejdou na pánev. A dělám je právě v různých příchutích, a to podle ročních období. Tedy bez kapustiček. Jsem aktuálně na Krétě, ale zítra letíme domů a čeká tam na mě hokajda, tak že by mě uvítala zároveň s kuličkami? No už se těším!

  4. Ahoj, Flo, super recept 🙂 myslíš, že bude poznat, když je udělám bez vepřového – jenom hovězí? Myslíš, že budou málo šťavnaté?

    1. ivana says:

      Mate pravdu, samotne hovezi je skutecne malo stavnate a „drobi se“, mam ho ale rada zase vyhradne v bolognese omacce

  5. Výborný recept, s kapustičkami to zkusím. Dělám to když mi zbyde masová náplň do plněných paprik. Kuličky přidám k paprikám, rajčátka malé a cibuli na kolečka. Je to mňamka??

  6. Marcela Ad. says:

    Krásný den, Florentýnko, dlouho jsem se neozvala, ale to neznamená, že nečtu pravidelně tvoje maily a netvořím podle tvých receptů. Ne všechny recepty v rodině projdou bez brebtání, ale já jsem maximálně spokojená. Tento recept bude mít na 100% úspěch i v širší rodině. Děkuji a přeji pohodu a příjemné bytí v novém domečku.
    Marcela

  7. Petra says:

    Kapustičky jsem znala vždy jen ze školní jídelny..takové to zelené čvachtací blátíčko. Pak jsem vyzkoušela Cuketkovy Kapustičky na zádíčkách se slaninkou a už jsem se jich jednom přecpala tak, že mi bylo blbě… Ráda vyzkouším i tohle! 🙂 Jinak do mletého masa mě ještě napadá kombinace řecká – pískavice, třeba kousíček fety, možná lutenica…

  8. Richard says:

    Mila Flo, dekuji za recept, uz jsem nekolikrat chtel delat… rikas studenou omacku, co to takhle zapect s besamelem a trochou chedarru? Slo by to?

  9. Saša says:

    Také dělám masové kuličky k rajské omáčce, když mi zbude náplň z plněných paprik.
    Naposled jsem je dělala s cuketou, byly výborné – myslím, že budou dobré i s kapustou. Děkuji za recept.

  10. Výborný recept jako vždy, děkuju 🙂

  11. Katarína says:

    Milá Flo,
    moc děkuji za recept, určitě ho udělám. Masové kuličky dělám s různými příchutěmi – jako osmažená cibule, různé bylinky, zkusila jsem i ančovičky, ty chuť masa povýší na vyšší level.
    A kapustičky dělám dle pana Cuketky, který je má pojmenované ‚KAPUSTIČKY NA ZÁDÍČKA“ a je to dokonalá lahůdka.
    Jinak mám září podobný fičák a to jsem v důchodu, jen ještě chodím učit na pár hodin a stačí to.
    Krásné zářijové dny.
    Katarína

  12. Majka says:

    Moc děkuji za tip, vnoučata se budou olizovat.

  13. Věra says:

    Mleté mám ráda kapusticky taky ty jsem nevěděla jak je pořádně udělat tak takhle skusim už se těším

  14. Je to velká dobrota! Dělám je, milá Flo, podle Tvé kuchařky! Z nabídnutých variací jsem ovšem nadšená, těším se! Přeji (všem) hezké dny… 🙂

  15. Jitka says:

    Děkuji, výborný recept. Kapustičky máme rádi.

  16. Mirka says:

    Super recept, děkuji

  17. Marcela says:

    Milá Flo, recept je lákavý, vyzkouším, tohle u nás bude mít úspěch. Děkuji Marcela

  18. Děkuji za recept, manžel kapustičky miluje, takže recept určitě vyzkouším. Přeji krásné září. Hana

  19. Vlasta Krestová says:

    Zajímavý a i oku lahodící recept, určitě udělám, kapustu máme rádi v různé podobě a mleté maso také. Děkuji za nápad.

  20. Ahojky Flo, urcite zkusim, s kapustickama jsem je jeste nedelala. Tak doufam az dorazi cela rodinka na chatu, ze si posmaknou. Diky a uzivej si kazde chvilky v mesici zari, ktere se uz scvrkava do kratkeho dne ??⏳

  21. Nadja says:

    Všem přeji krásný a pohodový den.
    Kuličky z mletého masa dávám do rajské omáčky k plněným paprikám – pro mne plněný lusk, pro syna, který nejí tepelně upravenou zeleninu, jen kuličky.
    A kapustičky? ty opravdu nemusím, připadají mi hořké. Jako malá jsem z nich měla ráda polévku (ale musely být drobounce nakrájené), ale to asi proto, že mi do ní maminka dávala osmažené kousky salámu – ty jsem milovala.

  22. zdenka says:

    Ahoj Flo,
    recept opětně lákavý, kuličky super, ale kapustičky ?, no nevím. Pokud žila má tchýně, tak kapustičky byly na zahrádce celoročně a taky se celoročně rádoby vařily, ale oni se většinou spálily. Snad k nim po 20letech najdu cestu.Děkuji za tip!

  23. Milá Flo, děkuji za hezký tip. Kapustičky mlsáme často. Toto bude dobrá alternativa.
    Krásné babí léto ❤️ Dana

  24. jaroslav says:

    Podobně dělám kapustové karboše,jenom místo strouhanky dávám rozmixované ovesné vločky . . .

  25. Milá Flo, děkuji za další výborný recept, s kapustičkou to určitě zkusím. Eva

  26. Květa says:

    Ach ty kapustičky, zbožňované i zatracované. U nás milované. Vy, kteří je odmítáte, zkuste rozebrat na lístky, krátce blanžírovat a na másle překulit, špetku muškátového oříšku, příp. kys. smetanu. Až zjistíte, jak jsou dobré, je čas na pingpongové míčky. Díky za recept, Flo, určite udělám.

  27. Děkuji za recept, vyzkouším.

  28. David says:

    Puntičkářská poznámka: na blogu už recept máte, jako jeden z receptů v článku https://www.kucharkaprodceru.cz/ruzickova-kapusta-recept/ . (Ještě jsem ho nezkoušel, ale mám to v plánu.)

  29. Karla says:

    Děkuju,za bezva recept ?Určitě bbrzo vyzkouším ? Karla ??

  30. No, tenhle super jednoduchý recept je přesně podle mého gusta- málo času v kuchyni a velký efekt- určitě vyzkouším, manžel kapustičky miluje! V seznamu doporučených přísad jsem vážně chvilku zapřemýšlela, co je „bebo“ paprika, ale je to samozřejmě (roztomilý) překlep :-), pobavil mě. Mávám na dálku a tajně doufám v další superjednoduché recepty pro takové, jako jsem já. A DĚKUJI !!!!

  31. Milá Flo, moc Vám děkuji za skvělý a rychlý recept na večeři. Určitě vyzkouším, kapusticky miluji v jakékoli podobě
    Krásný zbytek léta přeji všem. Jana z jižní Moravy.

  32. Milá Flo,
    kapustičky máme doma velmi rádi, mleté také, takže pro nás úchvatná kombinace. A těch variant dochucení masa! Už nemusím ani přemýšlet. Skvost, který bude stálicí v mé kuchyni. Děkuji, Olga

  33. Libuše says:

    Ahoj Flo,
    díky za skvělý tip na večeři,nebo i oběd.
    Masové kuličky jsou u nás ve velké oblibě.
    Kapustičky zbydou 100% pro mě,to je jisté..ale zkusím i s dýní,popř.pečená mrkev je taky výborná..
    Měj se fajn a těším se na další recept 🙂

  34. Jarmila says:

    Milá Florentýno, Super nápad s kapustičkami. Určitě vyzkouším, k tomu rajskou omáčku. Děkuji za inspiraci Jarka

  35. Blanka says:

    Kulicky delam casto a s kapustickama je zkusim I kdyz to nejsou zrovna moje kamaradky. Preji hezke a slunne zarijove dny. Dekuji za inspiraci. Blanka

  36. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    Já kapustu mám moc rád, ale ne růžičkovou. V tomto receptu se však ty chutě propojí a dává to smysl. Děkuji za recept, určitě to zkusím.

  37. Ahoj Flo, tato kombinace je skvělá, často dělám, ale mleté používám krůtí nebo kuřecí.
    Přeji krásné slunečné dny.

  38. Pavel Blažek says:

    Ahoj Jani,
    to je super. Já ty kapustičky miluju. Když jsou dobře udělané, tak je to ňamka. Už to vidím, jak s těmi kuličkami to bude boží. Co nejdříve to musím vyzkoušet.
    Přeji další skvělé recepty a krásné babí léto.
    Pavel

  39. Super recept pro zářijové učitelky (později i červnové učitelky), takový kulatý. Dovedu si představit ještě rychlejší verzi z mražených kapustiček a Hatátitlá kuliček s Ikea. Užívej zatím ještě krásného počasí.

  40. Věra says:

    Ahoj Flo,

    díky za další skvělý recept, pro mě jako maminku na mateřské ideální, dá se připravit, když dítě spí, a pak jen šoupnout do trouby.
    Maso jsem ochutila rybí omáčkou, česnekem a citronovou šťávou (inspirace z tvého vietnamského salátu ?) a kromě kapustiček jsem přidala ještě květák a cuketu, které jsem měla v lednici, a moc jsem si pochutnala.

    Věrka

  41. Lucie says:

    No určitě to musím vyzkoušet, kapustičky miluju, ale zatím je dělám jen „na zádíčka“ ? Akorát u nás jsme hooodně velcí jedlíci, muž toho sfutruje jak malý zájezd ? Takže se obávám že ani 600 g masa by nemuselo stačit ??

  42. Ahoj Flo, miluji kapustičky. Zítra vyzkouším.
    Eva

  43. Jiří says:

    Děkuju za super nápad. Hned jak narazím na kapustičky, jdu do toho. Jednou jsi mluvila i o další zelenině na pečení, tak snad přidám. Myslím že se tím nic nezkazí. Díky Flory. Jíra

  44. Ahoj Flo, zrovna to peču, ale vyvstal mi problém, zda péct přikryté nebo ne. Tak peču odkryté. Snad se to podaří.

    1. Evi, určitě odkryté. Kdyby přikryté, tak to v receptu rozhodně zmíním.

  45. Marťa says:

    Ahoj Flo,
    moc děkuji za recept,určitě vyzkouším

  46. Další super recept, mám ráda výrazné chutě, tak si vyberu z tvých doporučení.
    Děkuji Jana

  47. Ahoj Flo,
    vyzkoušeno. Sehnala jsem mražené kapustičky a musím říct, že jsem si moc pochutnala. Brzy budu dělat znovu. Moc děkuji za recept.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close