[vc_row][vc_column][vc_column_text]Velikonoční nádivka. Hlavička. Řežábek. Jakkoli ji chcete nazvat, řekli jste si o recept.

Takže tady ho máte. Napsala jsem vám sem všechno, co o ní vím. Vysvětlila jsem vám zde důležité principy, abyste pochopili, co dělá dobrou nádivku dobrou nádivkou, a abyste na tom mohli stavět a upravit si ji podle svých chutí.

Co byste měli vědět o velikonoční nádivce

Svou povahou patří nádivka mezi nákypy. To znamená, že do ní přijde máslo se žloutky utřené společně do pěny, sníh z bílků a taky nějaká moučná výplň. V dnešní době se tahle výplň připravuje z pečiva nakrájeného na kostky, zvlhčeného mlékem. Ale nebylo tomu tak vždycky, nádivka se mohla dělat i z něčeho podobného jako krupičná kaše.

Chuť nádivce dává vařené maso a samozřejmě něco zeleného.

Protože je těsto řídké, peče se v pekáčku. A protože je těsto nadnášené vzduchem z utřeného másla a ušlehaných bílků, trochu se při pečení nafoukne a to pak dá nádivce jemost a zvláštní půvab.

Na nádivku najdete spoustu receptů, které si tyhle principy zjednodušily a ne zcela je respektují. Tak například namísto utřeného másla ho nechají rozpustit a vmíchat do směsi. Nebo obejdou rozdělení vajec na bílky a žloutky a místo toho použijí prášek do pečiva. To neznamená, že takové recepty nemají své místo v kuchyni, jen je horší chuť vyážená menší pracností.

Ale až si budete chtít opravdu pochutnat, je na čase uznávat pravidla.

Jak se peče velikonoční nádivka

Neslibuju, že to bude bezpracné a neslibuju, že to bude dietní. Na přítomnost zeleného lupení nespoléhejte, to všechny ty kalorie z másla, žloutků, pečiva a masa nerozpustí.

Rozepíšu vám nejdřív velikonoční nádivku podle hlavních surovin, abyste viděli, kde jsou důležitá místa receptu a co si můžete uzpůsobit podle svých chutí.

Maso a vývar

Do velikonoční nádivky patří především bílá masa. Název hlavička dostala od vařené telecí hlavy, z níž obrané maso bývalo její tradiční součástí.

Použijte bez zaváhání i kuřecí, králičí nebo jehněčí. Protože maso se v nádivce chová vždycky stejně, s klidným svědomím můžete sáhnout i po vepřovém či uzeném masu. Volte podle svých chutí a podle toho, které suroviny máte po ruce.

Maso se v nádivce nestihne tepelně upravit, takže ho musíte uvařit předem, nechat vychladnout a nakrájet.

Pokud se rozhodnete kus masa uvařit, zvažte, zda nevyužít i vývar, který při vaření masa vznikne. Nechte maso vařit s kořením a zeleninou, aby byl vývar chuťově příjemný. Pak jím v receptu na nádivku můžete nahradit část mléka.

Můžu-li vám trochu radit, uvařte si maso den předem. Vývar sceďte a maso vraťte zpět do vývaru. Takto ho nechte zchladnout a přečkat do druhého dne. Bude o něco šťavnatější i chutnější.

Pečivo

Do nádivky přijde na kostky pokrájené pečivo. Někdo přísahá na rohlík, někdo na veku, někdo na housky nebo bagetu. Já mám ráda bílý toustový chléb, protože se naprosto báječně krájí na kostičky.

I zde pomůže, pokud s přípravou pečiva začnete den předem a nakrájíte ho na kostičky. Pak ho nechte při pokojové teplotě uschnout. Jakmile ho pak zalijete mlékem, až budete tvořit nádivku, nestane se z něj hned kaše. Teď možná ještě nevíte, jak je to důležité, ale poznáte to, až se do nádivky pustíte.

Pečivo pro tyto účely pokrájejte na kostky a rozložte na plech. Plech odložte do tepla a do sucha a kdykoli budete mít cestu kolem, kostičky rukama prohrábněte, aby se do kontaktu se vzduchem dostaly zase jiné kousky a všechno proschlo rovnoměrně.

Vajíčka

Jak už jsem psala: vajíčka se sluší rozdělit na žloutky a bílky. Žloutky utřít s máslem do pěny, bílky vyšlehat na sníh a zapracovat do směsi na nádivku až úplně nakonec.

Jelikož tentokrát nemůžete sníh zpevnit cukrem, aby líp držel, dejte pozor, abyste ho nepřešlehali a nebyl suchý.

Řežábek
 

Devatero bylin

Moderní doba udělala z nádivky oslavu prvního zeleného lupení. Nádivka ale dřív nevzdávala hold probouzející se přírodě, tuhle roli zastávala zelená polévka z jarních bylinek.

Nádivka se pekla především jako první masové jídlo po přísném půstu a patřily do ní třeba i tři druhy masa. To zelené v ní proto klidně považujte za bonus a odpustek pro zastánce zdravé stravy, takže se netrapte tím, zda to má být kupovaný špenát, vlastnoručně nasbírané kopřivy nebo devatero bylin z půlnočního lesa.

Tak či tak počítejte s tím, že do nádivky budete pro 4 osoby potřebovat 200 g mladého zeleného listí. A to je pěkná hromada. Kdybyste ji promíchali s ostatními surovinami, nevešlo by se vám to do pekáčku. Nenechte se vysmát s jednou hrstí zeleného, jak doporučují některé vydařené recepty.

Proto byste měli zelené lístky nejdřív zbavit jejich velkého objemu a teprve potom vmíchat do nádivky. Pár vteřin je blanšírujte ve vroucí vodě, pak hned vylovte a nechte zchladit ve vodě ledové. Asi nemusím upozorňovat, že venku nasbírané listí chce nejprve několikrát vyplavit ve dřezu plném vody, aby se zbavilo nečistot.

Blanšírované lístky sceďte, lehce vyždímejte, nasekejte, a v tomto stavu přimíchejte do směsi na nádivku. Má to ještě jednu výhodu: zelené listí si zachová o trochu lepší barvu.

Vykoukla jsem ze vrat, abych se podívala, co je momentálně na nádivku k mání. Našla jsem kopřivy, sedmikrásky, pampelišky, popenec, medvědí česnek a bršlici kozí nohu. To vše v okruhu deseti metrů od domu. Ale protože je lístků stále ještě málo a protože některé se nacházely v lokalitách, které jsou poznamenány občasnými návštěvami psů, zvolila jsem tentokrát mladé listí z obchodu: baby špenát a mladé lístky červené řepy. Většina šla do nádivky a malou trochu jsem si nechala na doprovodný salát.

Bylinky do jarní nádivkyJaké bylinky do velikonoční nádivky
 

Jak spojit suroviny na nádivku dohromady

Posloupnost kroků by měla být následující:

  1. Začněte třít máslo se špetkou soli. Až trochu zesvětlá, jeden po druhém vmíchejte i žloutky a ještě chvíli třete do husté pěny.
  2. Maso nakrájejte na kostičky. Přidejte do mísy k utřenému máslu, ale ještě nemíchejte.
  3. Byliny na nádivku na pár vteřin spařte ve vroucí horké vodě, pak je hned zchlaďte ve vodě ledové. Sceďte, trochu vyždímejte, nasekejte, přidejte do mísy k utřenému máslu, ale ještě nemíchejte.
  4. Suché kostky pečiva zalijte mlékem nebo směsí mléka a vývaru, rychle promíchejte, aby se tekutina vsákla rovnoměrně. Přidejte do mísy k utřenému máslu, ale ještě nemíchejte.
  5. Dejte šlehat bílky se špetkou soli na sníh. Jakmile bude dost pevný, ale ještě ne suchý, smíchejte všechny přísady, které čekají ve společné míse. Pak ještě s pomocí velké lžíce jemně, avšak důsledně vmíchejte sníh.
  6. Směs nalijte do pekáčku, vytřeného tukem a vysypaného strouhankou anebo vyloženého papírem na pečení, a pečte při 180 stupních. Nádivku z 6 vajec (dost pro 4 osoby) budete muset péct asi 50 minut, v širším a nižším pekáčku trochu méně.

Nádivka krok za krokem

Jak se to dá ještě vylepšit

Napadá mě dost možností.

Vezmete trochu špeku nakrájeného na kostičky, opečete a po vychladnutí použijete do nádivky.

Nebo orestujete trochu cibulky.

Nebo pórku.

Nebo hub.

Nebo úplně houby vyměníte za maso.

Nebo přidáte trochu zeleného hrášku.

Nebo místo mléka vezmete smetanu.

Je to jen na vás. Základní směr jsem vám udala, teď záleží na vás, jak a kudy se dostanete do cíle. Budu ráda, když mi dáte vědět, že jste tam v pořádku dorazili.

Velikonoční nádivka - hlavička

Množství: 4 porce

Velikonoční nádivka - hlavička

Suroviny

  • 6 rohlíků nebo 270 g jiného bílého pečiva
  • 450 g uzeného masa
  • 200 g mladého zeleného lupení (baby špenát a spol.)
  • 130 g másla
  • 6 vajec
  • 400 ml mléka (část můžete nahradit studeným vývarem)
  • 1 lžička a dvě větší špetky soli

Postup

  1. Den předem nakrájejte pečivo na kostky, rozložte je na plech nebo na tác a nechte do druhého dne usušit při pokojové teplotě.
  2. Den předem rovněž uvařte uzené maso. Vložte ho do hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby bylo těsně zakryté, a přiveďte k varu. Povařte dvě minuty, potom vodu slijte, znovu do hrnce na maso napusťte studenou vodu a znovu přiveďte k varu. Vařte 30 minut na každých půl kilogramu masa, v tomto případě asi půl hodiny. Nechte maso zchladnout ve vodě, ve které se vařilo. Do druhého dne uložte v chladu. Před přípravou nádivky maso nakrájejte na kostičky, vývar z uzeného masa nejspíš vylijte, obvykle se nepoužívá.
  3. Přiveďte k varu asi 2 litry vody osolené lžičkou soli. Jakmile vře, vhoďte do ní všechno zelené lupení, rychle promíchejte a ihned listí cedníkem vylovte. Okamžitě ho zchlaďte ve větším množství ledově studené vody, potom nechte okapat a trochu vyždímejte. Nakonec listí nasekejte nožem nahrubo.
  4. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů a pekáček velikosti zhruba 20 x 30 cm vyložte papírem na pečení.
  5. V kuchyňském robotu rozetřete máslo se špetkou soli. Jakmile máslo trochu povolí, třete ještě asi 5 minut, až lehce zesvětlá. Jeden za druhým zašlehávejte žloutky, každý vždy až se předchozí vstřebá, a pak ještě nechte třít dalších 5 minut.
  6. Bílky našlehejte se zbývající špetkou soli do polotuhého sněhu.
  7. V misce smíchejte usušené pečivo a mléko. Bleskově promíchejte, potom přidejte maso nakrájené na kostičky, připravené zelené lupení a utřené máslo se žloutky. Společně krátce promíchejte, jen coby vznikla stejnoměrná směs. Nakonec přidejte bílky, jemně pomocí velké lžíce zapracujte a hned směs nalijte do připraveného pekáčku.
  8. Na nic nečekejte a ve vyhřáté troubě pečte 50 minut dozlatova. Upečená nádivka je pružná na dotyk. Vyjměte z trouby a nechte aspoň 10 minut odpočinout, teprve potom vyndejte i s papírem z pekáčku a krájejte. Podávejte s vařenými bramborami a trochou zeleného salátu.

Má dnešní otázka je jednoduchá: co zeleného dáváte do nádivky? Spokojíte se s kupovaným špenátem, nebo vyrážíte do lesů, luk a strání na lov?

PS. Taky mi můžete dát vědět, jestli si příště dáme mazanec, když to tentokrát nevyhrál.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_widget_sidebar sidebar_id=“Velikonoční recepty“][/vc_column][/vc_row]

 

Zapojte se do diskuze

  1. Dobré dopoledne Flo,
    hned, jak jsem spatřila úvodní fotografii, začal se u mě projevovat známý reflex popsaný I.P. Pavlovem.
    Nádivku dělávám s vařeným uzeným masem nebo ze zbytku telecí pečínky. Zelené lístky přidávám vždy. Naučila mě to parbabička a neumím si to jinak představit.
    U nás vyhrávají rašící kopřivy, lístky petržele a libečku. (mívám na mrazáku ze zahrádky). Nicméně na zahradě se letos chce ujmout vlády Bršlice kozí noha, takže skončí pár lístků v nádivce. Abych ji aspoň takto dala najevo, že paní se stále snažím být já!
    No a jako pojivo dávám rohlíky z předešlého dne.
    A recept na mazanec klidně může být. Mám po prababičce, ale ráda se nechám inspirovat.
    Děkuji za skvělý blog a úžasné kuchařky!

    Peťa P.

    1. Ano, libeček je taky častá oběť do nádivky. Mně bohužel loni po několika letech zmrznul, asi to nebyla ta odolná varianta, která je v Česku potřeba.

      Bršlici bohužel nádivka nezničí, ale pokud přijdeš na způsob, jak se jí zbavit, nezapomeň se se mnou podělit o radu 🙂

    2. Luboš says:

      Já dávám pečené vepřové a vařené uzené napůl.

      1. Luboši, to musí být též báječné. Chuť pečeného masa jistě hezky pozdvihne celou nádivku. Díky za tip.

  2. Martina says:

    Milá Flo, miluji velikonoční nádivku ale jezdím na ni k babičce. Díky vám se na ni letos vrhnu sama a už se moc těším. Jestli si mám vybrat mezi mazancem a beránkem tak hlasuji pro beránka. Dostala jsem krásnou starou keramickou formu ale nevím jak na pečení. Jednou jsem zkusila ale nepovedlo se mi vyklopit :-(. Tak si nechám poradit :-)! Krásný den Martina

    1. Ahoj Florentýnko,
      díky za nádherný recept na „Hlavičku“. Dodnes mně bylo záhadou, proč se tento pokrm nazývá hlavička.
      Také jsem ji pekla mnohem jednodušeji co se týká ingrediencí i práce, proto nevzbuzovala v okolí žádné nadšení. Díky a těším se na výsledek! Tvůj recept na mazanec uvítám moc ráda. S pozdravem Mirka

    2. Martinko, babičky jsou přes nádivky vyhlášené, to je jasné. Tak držím palce, ať se ti taky povede.

    3. Mirko, pevně věřím, že tentokrát to bude to pravé. Těším se na ohlasy.

  3. Markéta says:

    Já hlasuji pro mazanec!

  4. Ahoj Flo,
    určitě ráda zkusím letos Tvojí nádivku.
    Do nádivky doma dáváme uzené maso, pečený bůček – libovější. Jinak ze zeleného hlavně petrželku a pokud jsou krásné kopřivy, tak neodoláme:)
    Na mazanec jsem získala úžasný recept, mazanec je chutný, když náhodou vydrží, protože se nesní, tak i po pár dnech je krásně měkký a chutný. Už se na něj těším:)
    Děkuji za recept na nádivku, krásný den všem
    O.

    1. Pečený bůček je častá a oblíbená součást nádivek, vím o něm, jen bych asi kvůli němu trochu snížila množství másla v receptu. Přece jen není potřeba cholesterol tak moc dráždit 🙂

  5. Halina says:

    Na velikonocni hlavicku se chystam uz hodne dlouho,ale letos to skusim dik za skvely recept.Zdravim a preji krasny den.

    1. Halino, rádo se stalo a krásný den i tobě.

  6. Dobrý den, Flo, udělal jsem si dvě kopie „Velikonoční nádivky“, jedna je-kupodivu- pro dceru, druhá pro mne, budu se s ní „vytahovat“ před další rodinou…
    Za oknem je na teploměru dokonce 22 stupňů, to dělá to přímé skorojarní sluníčko, jinak ve stínu příjemná třináctka. Odpoledne vyrážím na další várku medvědího česneku, naštěstí roste mimo oblast pejskařů, ti jsou o půl kilometru dál…
    Na nádivku se těším, byť, dle Vašeho varování, nebude d i e t n í, co se dá dělat, nešť / kde se bere to slůvko „nešť“ asi zkratka ze stejně záhadného“nechať“ – holt/germanismus/ ta čeština je stále rozmanitě záhadná, nebo záhadně rozmanitá?
    Přeji hezký den, díky za recept a povídání a příště bude mazanec?
    Jaroslav S.

    1. Milena Ongo says:

      Mám velou radost, že nejenom se doučujeme vaření, ale i naše čeština není k zahození. Krása!!!

    2. No jo, příště bude mazanec, už jsem sečetla hlasy. A díky za krásné hrátky s češtinou, Jaroslave, zase jsem se něco nového dozvěděla a pobaveně si poznamenala záhadnou rozmanitost.

    3. Mileno, díky, moc si takových slov vážím.

  7. Milá Flo,
    v tomto jarním čase Vás moc zdravím spolu s ostatními „kouzelnicemi“ v kuchyni. Já hlasuji pro beránka a důvod hned připíšu. Minulý rok jsem vypracovala těsto, trochu jsem opomněla jak velkou mám formu na beránka, takže z toho nebyl jeden beránek, ale hned čtyři – malé stádo 🙂 Tříletá neteřinka (pomocnice v kuchyni) z toho měla velikou radost, dávala jim mašličky kolem krku a samozřejmě je všechny také pojmenovala. Bylo to takové hezké a veselé velikonoční pečení. 🙂 Krásné velikonoce všem!

    1. Stádo pečených beránků mi vyvodilo velký úsměv na tváři, díky Dano.

  8. Hlasování na nádivku jsem nějak prošvihla, ale hlasovala bych jako ostatní pro nádivku.
    Teď tu sedím jak slintající bernardýn a přemýšlím že si asi udělám trénink na Velikonoce a udělám nádivku už teď o víkendu.
    Jinak Beránek vs. Mazanec. Jednoznačně Beránek.

  9. Míša says:

    Příhoda nádivková – v hospodě v kempu u Milevska se neskutečně zádali chlapi, div se nepoprali kvuli tomu, že chlap původem z Milevska tvrdil, že odjakživa do nádivky patřilo vepřové maso! Ostatní byli zásadně proti. Já to nikdy neslyšela a tak jsem se s pánem domluvila, že mi donese ochutnat. Upřímně, bylo to nechutné. Mně to nechutnalo. Vůbec! A tak jsem pochopila, že to je krajové. Moje nádivka a ráda ji dělám, vypadá asi jako tvoje, maso pouze uzené a to z kolínka a z žeber uzených. Medvědí česnek a kopřivy a petrželku. Poslední jsem upekla v dortové formě na velikonočního zajíce 🙂 Medvědí česnek už leze, kopřivy se už v dubnu také najdou. Letos určitě. Přijdou přátelé, to zas bude žranice!
    A mazanec? Na sladké moc nejsem ale mazanec si musím udělat sama. Bochánek po rozkrojení se musí černat rozinkama a povrch se smát půlkama mandlí !! Můj bochánek není z nejlevnějších, ale z nejlepších a recept mám z roku 1920? Asi tak nějak. Pekl můj dědeček s babičkou, byl to obřad stejně jako vánočky.

    1. Míšo, přesně jak píšeš — je to krajové. Dokonce i jména měla nádivka leckde jiná.

  10. Nikola says:

    Pěkný den Flo,

    netrpělivě jsem čekala jaký recept mi dnes přijde na e-mail a musím říci, že jsem docela překvapena, že vyhrála nádivka ale to se nedá nic dělat a určitě se na ni vrhnu i když ne zrovna na Velikonoce ale někdy určitě ano.
    Pokud bych si mohla vybrat, tak bych volila samozřejmě mazanec, přeci jen je to více tradičnější alespoň pro mne.

  11. Hanka M. says:

    Milá Flo, já bych hlasovala pro beránka. Sice už je nějaký recept v Kuchařce pro dceru a chápu, že můžu použít jakékoli piškotové nebo bábovkové těsto, ale přeci jen.. A také mě vrtá hlavou jak může stát jen tak na stole jako dekorace a neztvrdnout 🙂

  12. Dekuji za nadherny clanek a hlasuji pro beranka – a s bilkovym snehem.

  13. Dobrý den,

    děkuji za recept 🙂 Dělám nádivku roky, děláváme ji s uzeným masem a přidávám do ní hlavně kopřivy a někdy i medvědí česnek. A taky mandličky na křupání. Dělávám ji na plech a baštíme ji celé velikonoce jako koláč. Na mazanec mám výborné těsto s tvarohem, takže je krásně vlhký – i když, stejně se hned sní 🙂
    Také se přikláním k beránkovi, hlavně, jak poznám, kolik těsta dát do formy? Vždycky mi vyteče 🙁
    Srdečně vás Flo zdravím, jste úžasná!!!

    1. Moniko, vy jste úžasná, děkuju za milá slova a vzpomínky z vaší kuchyně.

  14. Milá Flo, díky za prima recepty. Naposledy jsem zkoušela pučálku. Čekala jsem, že to bude dobré, ale ona byla vynikající. Tak jednoduché jídlo a tak chutné! A zároveň zdravé 🙂
    Nádivku dělám podobně, ale jen z kopřiv a petrželky. Dát tam mladý špenát nebo červenou řepu (tu máme rádi v salátech) je skvělý nápad. Už se těším, jak ji letos vylepším. Díky.
    Příště bych si ráda přečetla o mazanci.
    Hezký den

    1. Jitko, pučálka umí překvapit, že? 🙂 Tak jsem ráda, že jsi ji vyzkoušela. To zelené v nádivce opravdu není až tak důležité, jak se všude píše. Hlavní je maso a užít si tohle jídlo.

  15. Milena Longová says:

    Díky za čistou češtinu, to je dobře, že ji ještě umíme! Nejen jídlem živ je člověk, a to velmi ráda vařím i samozřejmě dobroty konzumuji s obrovskou chutí! Pa Dáda!

    1. Dádo, díky, je to přesně tak, jak píšeš — nejen jídlem živ je člověk.

  16. Dobrý den,
    díky za recept, určitě nádivku vyzkouším. Hlasuji pro mazanec.
    Hezký den.

  17. Milá Flo, díky za podrobný recept. Velmi obdobnou nádivku jsem poprvé pekla vloni, ale podle oka. Povedla se, ale jak už to bývá, když si to člověk nezapíše, na podruhé už to většinou není ono, tak jsem ráda, že teď už přesný recept mám 🙂 a hlavě opět Tvé vychytávky – krájet pečivo den předem, já je vloni sušila v troubě….
    Na příště bych si ráda přečetla o beránkovi třeba čokoládovém, bábovkovém, piškotovém a nebo i „nejedlém“ jen tak na výstavu pro děti (toho pekla vždycky mamka a po velikonocích ho snědly slepice :-))
    Díky a hezký den,
    Lucie

    1. Lucie, na tom sušení v troubě není nic špatného, taky to tak občas dělám, pokud je nádivka věcí rozhodnutí na poslední chvíli. Chce to pootevřená dvířka, horkovzuch, občas promíchat a teplotu udržet do 120 stupňů. Pak je usušeno za 10-15 minut.

  18. Také jsem netrpělivě čekala na čtvrtek, kdy mi přijde nový recept. Nádivku určitě vyzkouším a dovezu na Velikonoce k dceři. Má půlroční holčičku, takže na vaření moc času nemá, i když se vaření nevyhýbá a jde jí to dobře.
    Musím také pochválit perfektní češtinu a ocenit, jak nádherně se dají recepty podat.
    Moc děkuji.

    1. Lenko, já děkuju. Za podporu, hezká slova, vyzkoušení a za to, že jsi tu. Pozdravy dcerce a pusu na čelíčko. Flo.

  19. Milá Flo,
    děkuji za úžasný recept na nádivku, už se těším až ji těm mým koledníkům upeču. Do nádivky dávám petrželku a mladé kopřivy, ale tentokrát zkusím i špenát 🙂
    A hlasuji pro mazanec.

    Hezký den

  20. Dušan says:

    MAZANEC.
    A proč hlasuji pro mazanec?
    Já tedy tradice a jejich dodržování nějak nectím, ale je pravda, že to tak úplně neplatí u tradičních receptů. Takže bude výborné hned další čtvrtek si přečíst něco o mazanci.
    Hezký víkend.

  21. Hlasuji pro beránka.

  22. Hlasuji také pro mazanec 🙂

  23. Markéta says:

    Do nádivky dávám kopřivy, popenec, kontryhel někdy i trochu petržele. Letos přidám bršlici. Vše samozřejmě podle počasí. Vzpomínám jak jsme jednou hledali kopřivy pod sněhem, který před velikonocemi napadl. Tehdy byla nádivka málo zelená, letos to určitě bude jinak.
    A maso dávám uzené a vepřový bůček. Leckoho bůček odrazuje, ale bez něj se mi zdá nádivka dost suchá. Vařím je dohromady a vývarem pak nádivku zalévám. Houbovou jsem už také zkoušela, ale ne na velikonoce. Na velikonoce musí být z masa 🙂
    Hlasuji na příště pro beránka.

    1. Kopřivy pod sněhem? A byly tam? 🙂

      Na kopřivách naštěstí nádivka nestojí, zato bůček je opravdu oblíbený (zcela pochopitelně). I ten vývar dělá hodně, souhlasím s tebou.

  24. Pěkné odpoledne, děkuji za krásný článek. Hlasuji pro mazanec 🙂

  25. Renata says:

    Mila Flo,
    také hlasuji pro beránka, loni jsem pekla poprvé a nebylo to špatné, ale už jaksi nevím recept(mazanec peču každý rok,těsto je stejné jako na vánočku).Jinak jsem moc ráda,že jsou na světě lidi jako ty co se snaží držet všechny tradice a zvyky.Moje máma dělá všechno z prášku a polotovarů, ale Já se snažím dělat vše poctivě jako to dělávala moje babička.:-)
    Tvůj recept na nádivku mě inspiroval,ikyž jsem se nad ní vždycky ofrňovala,tak ji možná zkusím.;-))

  26. Alenka says:

    Hlasuju pro beránka 🙂

  27. Štěpánka Š says:

    Milá Flo, také hlasuji pro beránka. Nádivku dostávám od tchýně, ale letos se možná do ní pustím sama. Díky za skvělé recepty.

  28. Ahoj Flo,já hlasuji pro mazanec a nádivku určitě udělám,těším se až vyrazím do přírody a budu se snažit tam dát co nejvíce bylinek,dříve jsem dávala jen kopřivy.

    pěkný den,Majka

  29. Jarmila says:

    dobry den,recept na mazanec na velikonoční snídani by byl fajn.jarmila

  30. Díky za recept,
    nádivka vypadá velice lákavě.
    Nemohla jsem se rozhodnout ,zda beránka nebo,mazanec,tak se nechám překvapit,který recept vyhraje,potěší mne kterýkoliv,miluji sladké.
    Hezký podvečer z Valašska.
    Lidka

  31. Milá Flo,tak já bych si moc přála recept na beránka.Z vláčnějšího piškotového těsta.Děkuji za recepty,zkoušela jsem bramborové knedlíky a byly mňam.Přeji klidný večer a pěkný víkend.Jitka

  32. Lenka F. says:

    Milá Flo,hlasuji pro mazanec. Nádivka vypadá velmi lákavě. Zelené mám ze zahrádky:kopřiva,petrželka.Hezký večer.Lenka

  33. Dekuji za recepty,nadivka vypada lakave jiste vyzkousim.
    Hlasuji pro mazanec.

  34. Alena Tichá says:

    Ahoj Flo, jsem ráda za článek o nádivce,také jsem o ní hlasovala.Jinak nádivku také dělám- z uzeného masa, den starého pečiva a používám vývar.Zelené přidávám hlavně šnetlík/pažitku/. kopřivy,petrželku a libeček,co nevyroste tak mám zásobu v mrazáku. A příští čtvrtek hlasuji o beránka určitě bude zase velmi zajímavé čtení. Přeji všem krásné velikonoce a ať se receptíky vyvedou 😀

    1. No vidíš, na pažitku jsem myslím zapomněla, tak díky moc za připomenutí 🙂

  35. monika says:

    Ahoj Flo,
    nadivku urcite vyzkousim, ale hlasuju, stejne jako posledne, pro mazanec.

  36. Milá Flo, masovou nádivku zrovna moc nemusíme. A tak dělám dvě verze. Jednu s trochou anglické, uzeného masa či pečeného kuřecího, zato hodně zeleného ( kopřivy, šnitlík, petržel…) a hodně mandliček. Nakrájené housky z našeho obchodu ( jsou ještě poctivé a chutné). Je spíše křupavá, výborná s bramborami, hlávkovým salátem a kdo má chuť, dá si k ní plátek uzeného. A tu druhou masovou pro koledníky.
    Před pár dny jsem dostala chuť na vánočku a z nedostatku času z těsta udělala dva mazance. Milujeme je namazané máslem.
    Hlasuji pro beránka. Iva

    1. Už vím, co jsem v článku zapomněla! Zmínit mandličky jako možné vylepšení. Díky za připomenutí, s nimi je to zase ještě o řád dokonalejší.

  37. Marcela says:

    Ahoj Florentýno,
    velikonoční nádivka je příliš složité jídlo, chvála těm trpělivým, kteří dodržují zvyky a dají si s ní práci.
    Ale pro článek s mazancem hlasuji všemi deseti. Jsem na sladké.
    Marcela

  38. veronika says:

    Ahoj Flo, zase mám velkou radost z tolika inspirace, asi si udělám vzorek nádivky příští týden na zkoušku 🙂
    A hlasuji pro mazanec, mám ho radši
    V

  39. AHOJ FLO,JE UŽ POZDĚ,JSEM V PRÁCI NA NOČNÍ.MÁM CHVILIČKU A TAK PROČÍTÁM DOŠLÉ VZKAZY.TĚŠÍM SE NA TU TVOJÍ NÁDIVKU.JÁ PŘIDÁVÁM MLETÉ MASO A HODNĚ ZELENÉHO.MÁME TO TAK RÁDI.NO A UŽ SE TĚŠÍM NA MAZANEC KTERÝ MAŽEME MÁSLEM A JAHODOVOU.NO PROSTĚ BAŠTA. A K TOMU ČAJ NEBO KAKAO.ZDRAVÍM VŠECHNY MLSOUNY AHOJ JITKA

    1. Jitko, jaké mleté maso dáváš do své nádivky? Syrové? Vepřové?

  40. Milá Flo,děkuji za nádivku bude určitě výborná tak ji ráda vyzkouším.
    Hlasuji MAZANEC.

  41. Lenka V. says:

    Ahoj Flo,
    nádivku jsem nikdy nezkoušela, byť už se na ni nějaký ten rok chystám. Ale s tímto návodem věřím, že letos bude konečně poprvé 🙂 Zahradu teprve budujeme, takže asi zvítězí nějký ten kupovaný lístek .-) Jinak hlasuji pro beránka!! Budu dědit keramickou formu na beránka od babičky a žádný osvědčený recept nemám. Děkuji za krásné emaily a recepty!!
    Lenka V.

  42. Ireenka says:

    Milá Flo,
    díky jako vždy za rozšíření obzorů. Nevzpomínám si, že bych kdy velikonoční nádivku měla na talíři. Tento víkend se chystám na pučálku.
    Hlasuji pro BERÁNKA, ale protože přeci jen zbývá pak ještě jeden čtvrtek, třeba i na ten mazanec dojde… :)? Pokud tedy nemáš v zásobě těžší kalibr. Krásné jarní dny přeju!

    1. Ireenka says:

      Ještě mě napadlo – při pečení se mi stává, že se těsto peče nerovnoměrně, na krajích už je hotové, uprostřed píchne špejle do „bažiny“. Je na to nějaké vysvětlení, co bych měla dělat jinak, aby se mi to nestávalo? Případně těsto pukne jak sopka a těstová láva se začne linout z vnútra. Díky moc za rady.

    2. Ireenko, je to špatná teplota trouby, nejspíš ti peče jinak, než ukazuje knoflík s nastavením teploty. Kup si za pár korun v domácích potřebách teploměr do trouby a zkontroluj si to, možná budeš překvapená. Řekla bych, že pečeš na podstatně vyšší teplotu, než si žádá recept.

  43. Radka Austerlitzová says:

    Milá Flo,
    diky za poslany recept na nadivku, v podstate ji delam stejne, jen tam davam uzene maso a trochu slaninky, korenim ji strouhanym muskatovym oriskem, davam skoro cely, nadherne celou nadivku provoni, recept mam po mamince, ktere by bylo letos 85 let.
    Moc zdravim a uz se tesim na svatky velikonocni!
    Radka

    1. Muškátový oříšek samozřejmě. Nebo květ. Nádivku rozhodně vylepší, díky za připomenutí. Též tě zdravím!

  44. Dobrý den Florentýnko:-),ani u nás se Velikonoce neobejdou bez nádivky.U nás na Plzeňsku se dělá hlavička ze tří druhů masa .Já používám vepřové ,uzené a místo telecího dávám kuřecí.Hodně zeleného,hodně vajec ,krájené rohlíky ( mám ráda kousky v nádivce ) a samozřejmě sníh.Maso ,bylinky ,pečivo a vejce vytvářejí nádherně barevnou mozaiku.Jediné snad čím se liší můj recept od tvého, je zalití vývarem z uzeného,bez mléka.Už dneska se na ni těším:-)
    A moc si přeji,aby to za týden vyhrál mazanec.Přeji krásné jarní dny.Alena

    1. Jojo, vývar bez mléka taky jde použít. S tím uzeným vývarem je určitě nádivka krásně voňavá. Já se použití uzeného vývaru celkem bráním, pokud nemám k dispozici domácí uzené. V profesionálních kuchyních se dokonce uzený vývar nemá používat vůbec, je to nějaké obecné doporučení.

  45. Milá Flo, mám obrovské dilema – budu péct mazanec i beránka a nějaká ta inovace by fakt neškodila – nešly by zveřejnit mimořádně před Velikonocemi oba recepty?

  46. Dobré dopoledne milá Florentýno,
    hlasuji pro velikonočního beránka.

  47. Laďka says:

    Dnes jsem upekla bagetky z celozrné mouky.
    Bylo to 500g celozrné mouky, 100g majolky,
    lžička cukru, 30 g kvasnic, osolit a 2 lžíce oleje.
    Nechá se vykynout, udělají 3 večky, ještě jednou
    vykynout, potřít vejcem a pečeme 200st,15 min.
    Vše jsem správně udělala, chutnala velice dobře,
    ale jediné co mne moc mrzelo, všechny 3 večky
    mi praskly na boku. Nevíte někdo co jsem udělala
    špatně a jak tomu předejít? Děkuji za pomoc. Laďka

    1. Laďko, asi byly málo vykynuté, než jsi je dala do trouby, s tou majolkou a olejem navrch to je přece jenom docela tučné těsto.

  48. Renata says:

    Milá Flo, moc děkuji za recept na nádivku, vypadá úžasně a určitě o velikonocích vyzkouším a hlasuji pro mazanec a už se moc těším na čtvrtek co tam bude.

  49. Ahoj Flo,
    moc děkuji za skvělý, podrobný recept na nádivku. Byť dělám velmi podobnou,určitě letos vyzkouším některé zlepšováky z tvého receptu. Pro příště bych hlasovala pro mazanec, na beránka mám výborný odzkoušeny recept.
    Ještě jednou děkuji a už se těším na čtvrtek.
    Markéta

  50. Milá Flo, já hlasuji pro mazanec, jelikož se do něj pustíme na snídani o velikonoční neděli. No a beránek přece musí zůstat na stole celé velikonoční pondělí a v úterý už nám není líto ho pěkně spapat taky. Měj se krásně a Tvoje recepty si čtu velmi ráda předspaním a plánuji cobude dobrého zítra…

  51. ruzena says:

    Milá Florentýnko ,děkuji za recept. Nádivka vypadá lákavě a tak určitě vyzkouším. Hlasuji pro beránka. Hezký den, Růžena.

  52. Pavlína Heryánová says:

    Nádivku určitě udělám, vypadá skvěle.
    Recept na mazanec bych také uvítala,mám ho letos na Velikonoce v plánu 🙂

  53. Hlasuji také pro mazanec 🙂

  54. Omlouvám se, že jsem neodpovídala na ty komentáře, kde hlasujete pro téma dalšího článku, asi bych si už docela vyviklala klávesnici 🙂 Jste všichni moc milí, že píšete, tak prosím nepřestávejte, dělá mi to obrovskou radost. Všechno pečlivě čtu a dělám si u toho poznámky, vaše komentáře opravdu v koši nekončí.

    Flo.

  55. reny.b says:

    Milá Flo, do hlavičky babička dávala domácí petržel, já navázala domácími kopřivami (… ze stejného záhonku), letos to vidím na balkónovou rukolu a petržel a navrch pár pampelišek ze sídliště pro posílení imunity. Zásoby na hlavičku i mazanec nakoupeny, chci je zmáknout v týdnu a vzít je s sebou na velikonoční čundr :-).

    1. Tak to přeju krásný čundr, s nádivkou v chlebníku to bude jedna radost! 🙂

  56. Hanka M. says:

    Tak jsem trošku s předstihem upekla nádivku, protože jsme dostali hezké uzené maso :-). A nádivka je výborná!! Asi moje první nádivka, ze které mám opravdu radost.. Moc děkuji!!

    1. Já děkuju, jsi šikovná!

  57. Míša says:

    Flo, ještě něco málo k nádivce, která mi už voní z trouby. Teď je moda pečícího papíru. Ale když se pekáček vymaže máslem, vysype strouhankou nebo polohrubou moukou, kurčička je mnohem voňavější. Alespoň pro mě jiná varianta neexistuje 🙂 Co do „trávy“ tak je to každý rok jiné, je to o počasí a možnostech, zahrádku nemám. A tak letos (a asi už stále) jsem použila hutné, medvědí máslo, veliký kus a pěstuju si řepu, jeden kousek užř mám skoro metr vysokou! Jinak ji dělám stejně jako ty, jen jsem uzené koleno ještě opekla na slanině. O jéé, to bude mana nebeská!
    A dvě kolena pomalím v troubě, tam budou až do noci. K nim křenová, smetanová omáčka a koule houskové, kdo bude chtít, bude i zelí.
    Koláče místo mazanců, neskutečně nadýchané!
    Takže teď jen vydržet do zítra !
    Za recept tvuj dekuji, protože chtěla kamarádka a já ji ho jen upravím o to opečené uzené.
    Tobě krásné, velikonoční dny a také hodně dobrot !
    Míša

    1. Míšo, tak to je super rada, díky. Pečící papír je taková úlitba pro pohodlné kuchařky, a proto má i své nevýhody, že 🙂
      A to opečené uzené koleno, no paráda!
      Jsi borec. Smekám pomyslný klobouk před vším, co jsi připravila na velikonoční stůl.

  58. tornado-lou says:

    Povedla se povedla:-) diky za recept. Ted jdu delat mazanec. Tesim se.

  59. Jana H. says:

    Moc dekujeme za recept. Konecne nadivka ktera neni vysusena. Naopak jre uzasne stavnata a vlacna. Pouzili jsme uzene kruti maso, spoustu zelenych bylinek – spenat, petrzelka, koprivy, medvedi cesnek, tymian a vysledna chut byla dokonala.

    1. No prosím, nezbyl ti kousek? Úplně ji vidím a úplně bych si ji hned dala.

  60. Hanka says:

    Mila Florentyno,
    moc dekuji za Tve recepty a inspirace. Vcera jsem se pustila do mazance a dnes do nadivky a oboji je vyborne. Cpeme se tim cely den. Mazanec jsem delala podle tvoji vanocky, protoze jsem nechtela jako zacatecnice riskovat, ze se mi nepovede a do nadivky jsem mela po ruce porek, jarni cibulku, petrzel a uzene maso. Pekne Velikonoce!

    1. Hanko, to mě těší, že jsem dostala tvou důvěru hned dvakrát, a jsem ráda, že vám tak chutná. Jsi šikovná. Krásné jaro přeju!

  61. Míša says:

    Jednoduše super! Díky za inspiraci! Speciálně ty usušené kostky rohlíků se moc osvědčily. A taky máslo se žloutky, dává nádivce pěknou barvu.

    1. Jo jo, řekla jsi to správně, Míšo, všechno tohle má v nádivce svůj smysl a něco zajímavého jí to přidává.

  62. Vynikající! Děkuji, děkujeme… 🙂

    1. Děkuji, děkujeme, jsi šikovná!

  63. Nádivka byla výborná Děkuji za recept! 🙂

  64. babi Martina says:

    Ahoj Florentýnko, u nás se už všichni na velikonoce moc těšíme.Utečeme totiž z paneláku na naší chaloupku,kam přes zimu nejezdíme,protože není zateplená a je to 200 km.Já a dědeček už tam zústaneme,ale naši mladí se budou muset vrátit do pracovního procesu.V naší hlavičce musí být hlavně popenec a kopřivy a letos vyzkouším i tu bršlici,té také máme požehnaně.Už se moc těším,přeju vám všem krásné velikonoce.
    Babi Martina

    1. Ahoj Martino, to je prima, že tě recept zaujal. S tou bršlicí opatrně, je nahořklá, doporučuju ochutnat zasyrova a potom se rozhodnout, jak s ní naložit a kolik jí dát. Přeju krásný začátek pobytu na chaloupce, Flo.

  65. Simča says:

    Milá Flo,
    chci se zeptat, jakou úlohu plní v hlavičce mléko. Totiž, mě jí naučila dělat babička, a to z hovězího, vepřového a uzeného, které se společně vaří a potom se na namočení pečiva použije pouze vývar – mimochodem vynikající. S mlékem jsem jí nikdy nedělala, takže nevím. Překvapilo mě možné využití bršlice, to určitě vyzkouším a jestli to bude dobré, tak máme vyhráno, té u nás na zahrádce sklidíme opravdu hodně. Zajímalo by mě, k čemu všemu se nechá v kuchyni využít. 🙂

    1. Simčo, jak píšu v článku, klidně můžeš použít i vývar, bude to výborné. Mléko i vývar mají jedinou funkci, a to zvláčnit pečivo a doplnit tekutiny, bez nich by to bylo suché. A samozřejmě přidat i trochu chuti – přestože se to nezdá, neochucené mléko jí má v sobě taky dost.

      Bršlici můžeš přidat třeba do salátu, ale jen mladičké lístečky. Je to potvora rozlézavá a dobře jí tak, ale obávám se, že ji stejně nezvládneš konzumovat v dostatečném množství.

  66. Jen stran té zelené otázky: naše babička coby znamenitá kuchařka přísahala u nádivky na čerstvý kontryhel (no tehdy byl před velikonocemi ještě tu a tam vidět na místním trhu, ale dneska už asi jen samosběr..).. Hezké velikonoce

    1. Výborný nápad, Jiří, díky za dopolnění.

  67. Úžasné, úžasné, úžasné ……. za celou rodinu ….. zelené nahrazeno kapustou a pórkem… celý pekáček padl k obědu 🙂

  68. Dobrý den,Flo,
    letos poprvé jsem se rozhodla udělat velikonoční nádivku a kde jinde hledat recept,jak na to,než u Tebe!A nezklamala jsi mne…Nádivka je naprosto úžasná,i takové starší hospodyně,jako maminka a tchýně, smekly klobouk dolů před „mojí“ nádivkou☺Cokoliv uvařím,upeču,umelu…od Tebe je vynikající!Jsi moje tajné „know how“ a jsem ráda,že mne každý týden inspirujeś.Děkuju ti za to a přeji krásné Velikonoce☺????????????

    1. Ivo, chvála od maminky a tchýně je nade všechny pochvaly, mám velkou radost! Díky a hezké a rozkvetlé předjaří, Flo.

  69. Nikola says:

    Milá Flo,
    dnes jsem pekla svou premiérovou nádivku a musím uznat, že naprosto skvělá =) Použila jsem rohlíky, uzenou krkovici a baby špenát a naprostá lahůdka =) Děkuji za recepty, které se mi vždy s vaší pomocí povedou =)

    1. Nikolo, já děkuju za důvěru a těší mě, že se ti zadařilo. Jen tak dál! Flo.

  70. Milá Flo, nádivku jsem právě strčila do trouby :-))) vzhledem k tomu, že bydlím na sídlišti a všude jsou pejskové, tak radši sbírání zeleného moc neriskuji, do nádivky jsem teda dala rukolu, kadeřavou petrželku a pažitku.. Přeji krásné Velikonoce všem

    1. Jitko, ta kombinace zní výborně, doufám, že jste si všichni pochutnali, jak se o Velikonocích sluší a patří. Flo.

  71. Milá Flo.
    Nádivku jsem dělala poprvé a myslím, že se mi povedla.
    Děkuji za recept. Iveta.

    1. Iveto, jsem ráda, že jsi se odvážila a že jsi spokojená s výsledkem. Krásné jaro ti přeju, Flo.

  72. Aneta M. says:

    Naprosto dokonalá, zkoušela jsem na Velikonoce 2016 a povedla se skvěle, už se na ni těším letos znovu.

  73. Dobrý den Flo, prvně bych vám chtěla vyseknout velkou poklonu a poděkování za skvělé recepty! A druhou obrovskou pochvalu dávám vaší velikonoční nádivce – dnes jsem ji poprvé zkusila, protože nádivku miluji a vždy jsem musela čekat a doufat, že ji někdo z příbuzenstva připraví. Nejradši bych si k ní sedla a celou ji spořádala na posezení jak skvělá byla! Takže ještě jednou moc děkuji a těším se na další recepty 🙂

    1. Lucie, tak abyste teď nemusela být ta, která bude zásobovat celé příbuzenstvo nádivkou 🙂 Díky, mám radost, že se zadařilo.

  74. U nas na velku noc musi byt na stole hydina plnena plnkou – symbolizuje bohatstvo a dostatok vsetkeho. Do plnky davam opecenu cibulku a slaninku, pecienku a vnutornosti z kuriatka . Masova sa robi po velkej noci, kde davam zbytky udeneho a klobasky. Ostatne ako u Teba. Zo zeleneho vyhravaju cibiky – snitlik, alebo petrzlenova vnatka.
    Tu u protinozcov zacina jesen a zelene mam nadostac.Dakujem, ze si – bavis ma.
    LUBA

    1. Luba, díky za sdílení vaší velikonoční tradice. Pozdravy přes celou Zeměkouli! Flo.

  75. Dobrý den,
    už se mi sbíhají sliny na tuhle dobrotu…jen musím přiznat upřímný údiv, že ani v Tvém receptu Flo, ani v jediném komentáři se nevyskytuje ingredience, bez které já si nedokážu nádivku představit….a to je obyčejný česnek! 🙂 Jednou jsme ho tam zapomněli dát a byly to velmi smutné Velikonoce…:D
    Jen jsem chtěla přidat svou trošku do mlýna, jinak Vás velmi ráda čtu a hrozně se mi líbí Vaše vlasy! 🙂
    Zdravím z Plzně

    1. Ájo, já česnek opravdu do nádivky nepřidávám, ale pokud to máte jinak, snadno se to napravuje i v tomto receptu 🙂 Děkuju za milý komentář, rdím se v souladu s barvou vlasů 🙂

  76. pejstrom says:

    Dobrý zelený den přeji,
    dnes jsem podle tohoto receptu pekl nádivku a fakt se povedla. Skvělý recept, děkuji. Podělil bych se s Vámi i podařenou kolážovou fotkou, ale není jak to sem strčit 🙂
    Tak třeba příště.
    Pečení zdar
    Petr

    1. Petře, díky, mám radost.

      Do komentářů fotky přidat nejdou (teda jdou, ale musela bych to udělat já), ale podělit se můžete třeba na Facebooku v diskuzní skupině Kuchařka pro dceru, kde jsou zástupy čtenářů připravné vaše skvělé dílo náležitě pochválit a obdivovat 🙂

  77. Kristyna ♡ says:

    Mila Flo,
    tisicere diky za recept! Dneska upeceno na obed a byla uplne bozi! Zbyla jeste na veceri a uz ted se na ni tesime 🙂
    Preji krasne Velikonoce, Kristyna

    1. Jsi úžasná, díky za vyzkoušení i za ohlasy. Krásné jaro, Flo.

  78. Helika says:

    Milá Flo, nádivka podle tvého návodu se opravdu vydařila. Dala jsem do ní medvědí česnek a kudrnatou petrželku. S bílkovým sněhem byla nadýchaná a krásně vláčná.
    Pochvala od manžela fakt potěšila.
    Ještě jednou díky za recept.
    Helika

    1. Pochvalu tobě coby kuchařce a druhou pochvalu manželovi za to, že chválil! Flo.

  79. Táňa says:

    Ahoj,
    musím se podělit o vylepšení, které mám od babičky – přidejte hrst loupaných sekaných mandlí, je to neodolatelná mňamka :o)
    A jako maso dodávala drůbeží játra posekaná, ta se nemusí vařit předem.
    Krásný den!

  80. Tak jako jedinná, vše dělám podle výše uvedeného návodu, jen s tím rozdílem, že nejprve peču buď kousky kůzlete, nebo jehněte, a pak dopékám s nádivkou.
    Je to výborné i studené, jen jedna moje kamarádka říká, že jsme tedy hezky „rozežraná“ rodina.

  81. Martina says:

    Ahoj,
    letos jsem do sekaniny( jak na Strakonicku říkáme velikonoční nádivce) dala kuřecí a hovězí maso půl napůl. Bylinky- kopřivy, popenec, libeček, medvědí česnek a petrželku. Ty mandle zkusím příště taky, pa:-)

  82. Lenka says:

    Ahoj Flo,
    Na Boží hod velikonoční jsme obědvali jehněčí pečení s jarním bramborovým salátem a velikonoční nádivku, dle Tvého receptu. Děti mi ji kradly z plechu ještě před obědem ????????????. Byla výborná. Jelikož jsem neměla špenát, použila jsem krájený medvědí česnek, hodně česneku z mrazáku. Pochváleny buďte zásoby ????????????. K uzenému jsem do nádivky ještě přidala pečené jehněčí, pokrájené nadrobno. Přeji všem krásné a chutné Velikonoce.

  83. Ally V says:

    Velikonoční nádivka je naprosto skvělá! Jsem moc ráda, že jsem na ten recept narazila. Je dostatečně polopatě a výsledek je božský! A jako zelené posloužila kadeřavá petržel.
    Moc děkuju ????

  84. Veronika says:

    Ahoj, pekla jsem nádivku už na velikonoce, to jsem poprvé našla tvoje stránky. Byla fakt vynikající, vlastně moje první, vždycky jí jinak vyfasuju u maminky. Tak už jí můžu péct taky, s tou spoustou uzeného byla famózní 🙂

  85. Před nějakou dobou jsem na svém blogu sepsala desatero rad pro výrobu nádivky ke kuřeti. Myslím, že bych jej měla doplnit o jedenácté: Než začnete, inspirujte se, a hlavně u Florentýny 🙂

    1. Tamara says:

      Naprosto souhlasím a i v mém dost vysokém věku to také tak dělám :).

  86. Andrea says:

    Zdravím, letos dělám nádivku podle tohoto receptu podruhé, loni jsem použila kopřivy a medvědí česnek, maso uzené a byla výborná, letos mám opět kopřivy ze zahrádky a přidám trochu směsi z lídlu (mladý červený mangold, mladý špenát, mladé listy červené řepy a rukolu) a pár lístků mědvědího česneku z mrazákových zásob. Jen jsem zapomněla den předem uvařit uzené maso, tak ho použiji tak, jak je.(je tepelně zpracované, snad to nebude ničemu vadit.)

  87. Jitka Šrámková says:

    Dobrý den, opravdu luxusní nádivka vhodná i pro grandhotel, moc díky, dala jsem do ní veškeré lupení, které jsem na procházce našla, listy pšenice, otrhala jsem rostliny řepky, kousek šťovíku také nezaškodilo, po ruce byl i rmen, listy bezu, jak jste doporučila i pampeliškové listy či sedmikrásky, i když kopřivy byly v menšině, protože bůh ví proč u nás u sídliště nerostou, vše je ok, ještě jednou díky Jitka

  88. Jitka says:

    Dobrý den, zatím se mi vždy hlavička srazila, na výsledné chuti to znát nebylo, byla i tak výborná. Loni jsem měla všechny suroviny předem vyndané z lednice, ale i tak se srazila, tak už nevím, v čem je zádrhel.. Tak uvidíme letos potřetí jak to dopadne.
    Jitka

  89. Jitka says:

    Zdravím, dělám nádivku přesně jako vy. Jen poměry surovin dávám trochu od oka a tak jsem ráda, že teď recept už mám přesný, tenhle od vás. Dokonce jsem někde viděla komentáře, že dávají droždí nebo prášek do pečiva. Ale já jí dělám takhle, jako vy a je výborná. Opět děkuji za skvělý recept.

  90. Dobry den, delam „hlavicku“ prave z krupicove kase, recept po babičce, jen par kosticek rohliku „na efekr“ 🙂 a aspon 3 druhy masa – teleci/ kuzleci, veprove/ kruti, uzeny bucek. Pridavam spetku muskatoveho oříšku a pepre. . Zeleneho mix vseho , co po ruce, vcetne nate jarni cibulky, vyborna je i rukola. Pred pecenim navrch listecky masla. Minimalne 2 plechy a v prubehu Velikonoc jeste dalsi ze zbytku 🙂

  91. Kateřina says:

    Dobrý den,

    je možné prosím nahradit v případě ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka) veškeré mléko vývarem či rostlinným mlékem? A lze máslo zaměnit za olej nebo sádlo?

    Děkuji, Katka

    1. Mléko možné nahradit je, na konkrétní tekutině recept nestojí.
      Ale s máslem už je to složitější – jelikož se nejprve tře, aby se do nádivky vpašoval další vzduch a byla tak nadýchanější, záměnou za olej nebo sádlo se toto tření musí z receptu vypustit a bude to maličko znát na výsledku.

  92. Stanka says:

    Tak mne sa teda nepodarila. Údené už bolo slané..keď som tam pridala ešte tu lyžičku soli..tak sa to v podstate nedá jesť. Ale je to moja vina..navyše to maslo sa mi podivne zrazilo.. v ostatných receptoch na nadivku som maslo nevidela. Nešlo by to bez neho? Inak mi ostatné recepty vychádzajú krásne.. práve preto som si vybrala nãdivku od vás.

    1. Alžběta says:

      Dobrý den,
      s máslem Vám neporadím, ale do nádivky se dají jen dvě špetky soli – jedna do másla a druhá do bílků. Ta lžička patří do vody ve které se spaří zelené. Tak si myslím, že ta chuť moc neovlivní. Nepopletla jste to s ní?

  93. Vladka says:

    Děkuji za recept, který hledám každý rok, ten Váš je ten správný, zítra na něj jdu.
    Kopřivy mám, baby špenát také, petrželku, pažitku, letos asi budou scházet sedmikrásky, které každý rok přidávám plus listy pampelišek, jinak je vše identické, už se mi sliny sbíhají…. krásné Velikonoce!

  94. Ahoj Flo, letošní velikonoce jsem se inspirovala pouze Tvými recepty – hlavička, mazanec, beránek a vše se povedlo. Beránek to byla moje premiéra, půjčila jsem si od mamky porcelánovou formu, naplnila jsem jen „přední díl“, vršek jsem nepřiklápěla a dopadlo to skvěle, takže moc děkuji za vychytané recepty a postupy.

  95. František says:

    Pěkné svátky Flo.
    Tvůj mazanec jsem dostal od dcery. Moc dobrý, povedl se jí i přes počáteční rozpaky s padáním těsta. Poradila jsi jí dobře a vyšlo to. Já mám teď právě v troubě tvoji nádivku a tak se velice těším na výsledek. Více se pohybují na IG, tak píšu spíš tam.
    Trouba pípá, jdu na kontrolu.

  96. Marťa says:

    Milá Flo, díky za recept! Dělám vždy 2 varianty, syn je totiž vegetarián. Každý rok dáváme mladé kopřivy, kombinujeme dle situace. Letos k nim přišel ještě špenát, petrželka a jarní cibulka. Do masové jsem dala uzené a do vege varianty bílé tofu a veganské falešné mleté. Vždycky přidávám ještě muškátový květ a maličko ořechu, bez té vůně si nádivku ani neumím představit. Peču letos poprvé v Remosce, tak uvidíme, jak to dopadne. Už se peče hodinu a půl a teprve teď začíná vypadat jedle. Hezké Velikonoce!

  97. Přeji krásné Velikonoce,

    dnes jsme měli k obědu Vaši nádivku (nasbírali jsme hodně kopřiv a tak nám vedle špenátu udělaly radost i v nádivce). Když jsem oznámila, že bude k obědu nádivka, rodina se moc nadšeně netvářila, ale nakonec chutnala i těm největším hnidopichům. 🙂 Moc děkuju za recept. Takhle nadýchanou a voňavou nádivku jsem ještě neměla.

  98. Alena says:

    Tak letos na velikonoce nebyla, zapomněla jsem koupit uzené maso a na poslední chvíli jsem ho už u nás nesehnala. Tak jsem si nádivku udělala až dneska. Letos už po pátý rok dělám nádivku podle vás a nejen ji,ale i koblihy,rýžový nákyp, couscous,vídeňský bramborový salát, vepřenky,kedlubnovou polévku, bolonskou omáčku,vepřové v mrkvi,sekanou a letos i slepičí polévku. Tyto jídla samozřejmě vařím léta,už jsem na to dost stará,ale ty tam máš vždy nějaké vychytávky se kterými jsou tato jídla ještě lepší. Děkuji opět moc chutnalo!!!

  99. tomáš says:

    Tak jsem dneska konečně zkusil nádivku s „přeschlými“ rohlíky podle receptu a musím uznat, že to nádivku hodně pozvedlo. Přidávám cibulku, osmaženou slaninu a žena donesla i mladé kopřivy 😀
    Dali jsme si nádivku s bramborovou kaší a moc si pochutnali.

  100. Dosud jsem dělal „hlavičku“ vždy tak nějak pudově. .vejce, rohlíky, kopřivy byly vždy. Ostatní suroviny a jejich poměry od oka. Musím uznat že podle Vašeho receptu je výsledek velmi chutný, ani suchý, ani příliš těžký. Prostě nadýchaný obláček. I když je kopřiv dostatečné množství, přidávám vždy najemno pokrájenou zelenou pórkovou nať a kořením trochou muškátového oříšku.
    Jediné co mne trochu zarazilo, byla konzistence vyšlehaného másla se solí a žloutky… pokud by to bylo na krém, hodnotil bych ho jako trochu sražený… ale po smíchání všech přísad a upečení je výsledek dokonalý!

  101. Nejlepsi nadivka jakou jsem kdy jedla, uzasny recept. Budu uz pect jenom tuto. Diku

  102. Nádivku jsme dnes ulekli, ale popravdě čekali jsme více. Chuť je málo doladěná, je cítit jen maso a nic víc. Chybí prostě více bylin a koření. Tohle je spíše pro děti. Je to takové nějaké, mdlé. Pokud pak pod recept napíšete, že by se to dalo ještě vylepšit, tak proč to neuděláte už přímo v receptu hned, tak aby to byla opravdová pecka a exploze chutí? ?

    1. Evi, pokud je toto jídlo mdlé, nebylo dost osolené. Za chutí si stojím. Bylinky z nádivky nikdy nebudou vyčnívat, protože teplem ztrácejí většinu své aromatiky. Musely by zůstat syrové, aby si zachovaly dostatečnou bylinkovou chuť, ale to už by bylo úplně jiné jídlo.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close