Hot dog, americká inspirace pro bezva českou večeři

Ano, když píšu hot dog, skutečně mám na mysli opravdový americký hot dog, nikoli český párek zasunutý do rohlíku, který vám ochotně prodají z každého druhého stánku s rychlým občerstvením a doprovodí otázkou, zda do něj chcete raději kečup, anebo hořčici.

Americký hot dog je podélně rozříznutý, nepodává se v tradičním českém rohlíku, a hlavně je zasypán a dozdoben spoustou surovin, které mohou snadno a nenápadně zvýšit váš denní příděl zeleniny.

Cuketka v minulých dnech napsal, že popularita hot dogů v Česku prudce roste a že to vypadá, že se dost možná brzy dočkají podobné popularity jako hamburgery. Jsem s ním naprosto zajedno, myslím, že zanedlouho tu budou vyhlášená hot dogová bistra a jejich fanoušci se budou předhánět v sestavování žebříčků oblíbenosti. Takže je nejvyšší čas podívat se na to, jak si i doma dopřát zážitek jako z amerického seriálu.

Suroviny pro dobrý hot dog

Vlastně to máte jednoduché, potřebujete jen párek, housku a trochu dobře vybrané zeleniny.

Párek

Párek vůbec nemusí být podřadná surovina plná náhražek, na trhu se dají koupit i opravdové párky, které klidně můžou posloužit jako plnohodnotný večerní zdroj bílkovin. Případně se nemusíte bát popustit uzdu své nákupní fantazie směrem ke klobáskám všech druhů.

Ráda bych ale v první řadě odmítla výhrady, že párek je surovina pro nezkušené kuchařky a že o nějakém vaření nemůže být vlastně řeč. Chyba lávky. I s párkem si můžete v kuchyni užít pěkné chvilky. Nemusíte totiž všechny párky jen ohřívat ve vodě. Zkuste třeba párek či klobásu rozpůlit a opéct na řezné straně na pánvi. Nebo zvolna povařit v pivu. Nebo na několika místech zlehka naříznout a upéct v troubě. Párkům a klobáskám taky svědčí gril, konec konců už je na něj venku počasí.

Dokonce se tu můžete vyřádit i chuťově: neomezujte se na jemný vídeňský párek, ale nebojte se i grilovací klobásy, italské klobásy, sýrového párku, prostě jak je libo. Když to dáte dohromady s rozličnými technikami ohřívání, máte dost kombinací až do zimy.

Kam bych šla pro párky a klobásy já? Buď k Františku Kšánovi do řeznictví Naše maso, nebo třeba do pojízdné prodejny Mléko z farmy s výrobky z Němcovy selské mlékárny v Radonicích. To je takové to auto, co bučí a které mimo jiné prodává párky bez dusitanů. Případně, kdybych chtěla utrácet víc, porozhlídla bych se v potravinové sekci Marks and Spencer, zda nemají něco méně tradičního k vyzkoušení.

Pečivo

Pomlouvaný obyčejný rohlík můžete nahradit buď domácí upečenou brioškou, nebo domácí, podélně tvarovanou hamburgerovou houskou, anebo si hotdogové pečivo prostě koupíte v obchodě. Já vím bezpečně, že ho mají třeba v Kauflandu, balené po čtyřech kusech. Je trochu nasládlé, měkké, a když ho trochu prohřejete a rozpečete v troubě, taky nebezpečně jedlé. Ale ani u výběru pečiva se nebojte své vlastní kreativity. Viděla jsem hot dog v klasickém croissantu, tak proč by nemohl být třeba v dalamánku?

Důležité je myslet na to, že hot dog vyžaduje teplé pečivo. Já ho obvykle, ještě nerozkrojené, nahřívám v troubě nastavené na 100 stupňů, stačí mu pak pár minut — asi tak dlouho, než se prohřejí nebo opečou párky.

Alternativně můžete pečivo rozkrojit, rozevřít a opéct na grilu, případně nad toustovačem, pokud si chystáte jen jeden nebo dva kousky. Jinak to zbytečně trvá.

Někteří profesionální pouliční stánkaři v Chicagu, městě vyhlášeném skvělými hot dogy, zase přísahají na nahřívání pečiva nad párou, ovšem jen chvilku a opatrně, aby příliš nenavlhlo.

Ať už se rozhodnete pro cokoli, jistě mi i zde dáte za pravdu, že to vůbec nevypadá na podřadnou večeři. A to jsem ještě nezmínila to hlavní.

Kondimenty

To, co dělá hot dog opravdovým hot dogem, je všechno to ostatní, co do něj ještě přijde a co mu dodá osobnost. Co vyvolá touhu se okamžitě zakousnout a nepřestat jíst, dokud ještě zbývá byť jediný drobeček. (Neoficiální etiketa jezení hot dogů mimochodem říká, že byste hot dog měli zvládnout na pět soust. Případně na sedm, pokud je párek dlouhý a hodně vyčnívá na obě strany.)

Nemám vůbec na mysli věci jako kečup nebo hořčici, ty beru až jako poslední instanci nebo spíš doplněk. Nechte teď své myšlenky ubírat směrem ke kysanému zelí, kyselým okurkám, salátu, rajčatům, cibuli, karamelizované cibuli, paprikám, naloženým paprikám, čili papričkám, zelnému salátu, zelnému salátu coleslaw, strouhanému sýru, bylinkám, pálivým omáčkám, všech myslitelným druhům hořčice, všem myslitelným druhům majonézových dresinků nebo bylinkových ochucených solí.

Jak hot dog sestavit dohromady

Nehledejte za tím žádnou vědu ani přesné poměry, ale řiďte se citem a uživatelskou přívětivostí. Prostě to udělejte pěkné na pohled a pohodlné pro držení v ruce.

Nejprve rozložte naloženou a čerstvou zeleninu v podobě plátků nebo salátových listů na obě strany rozkrojené hotdogové housky. Takto upotřebte především natrhaný salát, rajčata, plátky okurek.

Potom vložte doprostřed párek, housku zaklapněte a směrem z rozkrojené strany všechno tohle zakápněte hořčicí nebo kečupem nebo jinou omáčkou. Nakonec ještě vstupní otvor ozdobte pro potěchu oka drobnými, nasekanými nebo drobně pokrájenými surovinami, jako je cibule, strouhaný sýr, kysané zelí, coleslaw, naložené pálivé papričky a podobně.

americký hot dog

Zapojte do toho všechny okolo

Hot dogy jsou hlavně zábava. Ať už u grilovačky nebo doma pod střechou, nebojte se všechny mističky, talířky a omáčky s připravenými surovinami postavit na jedno stanoviště a starejte se jen o to, abyste měli dost ohřátých housek a horkých párků. Nechte všechny okolo, ať si svůj párek v rohlíku sestaví sami. Jděte jim příkladem a jeden kousek názorně předveďte.

Má to jeden pozitivní výchovný aspekt. Vaše děti a problematické drahé polovičky takto sní mnohem víc zeleniny, než kdybyste jim večeři dali na talíř hotovou. Míra vlastního zapojení totiž dělá divy. Myslím, že to má co do činění s hrdostí na vlastní dílo, která utluče téměř všechen odpor k nežádaným surovinám.

Při nákupu v obchodě nezapomeňte, že si všichni budou chtít přidat a pak si ještě půjdou pro nášup, takže včas znásobte množství potřebných surovin.

Abyste si o mně nepomysleli, že jsem lakomá a nedám vám žádný přesný recept, zde máte dva, které se vám můžou hodit. První je na rychlé naložené okurky a druhý na zelný salát coleslaw. Obojí bude hot dogům slušet.

Zbytek přenechávám vám a vaší fantazii. Budu ráda, když mi napíšete do komentáře, jaké chuťové kombinace vás napadají a co byste chtěli zkusit.

 
 

Rychlé naložené okurky do hot dogu a do jiných sendvičů

Množství: Na zanedbatelně malou porci, o které nebudete druhý den vědět

Rychlé naložené okurky do hot dogu a do jiných sendvičů

Sladkokyselá, křupavá okurka, co se dokáže v pikantním nálevu odležet už za pár hodin? A ještě ke všemu vzhledově vyvedená? Je to tak a ještě mnohem víc. Připravte se na okurkovou závislost.

Suroviny

  • 1 jemná, svěží, salátová okurka
  • větší špetka soli
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 25 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek

Postup

  1. Okurku důkladně opláchněte, neloupejte a vidličkou se po jejím povrchu projeďtě odshora dolů ze všech stran. Nebojte se trochu zatlačit, vytvoříte tak drobné, dlouhé, veskrze pravidelné rýhy. Po tomto estetickém zákroku odkrojte oba konce a okurku nakrájejte nožem (nikoli na struhadle) na plátky silné 1-2 mm. Vhoďte je do misky, osolte, promíchejte a nechte 10 minut odpočívat.
  2. Zatímco si okurka užívá solné péče, odměřte pečlivě do kastrůlku ocet, přisypte hořčičná semínka a začněte vařit. Zapněte digestoř naplno, otevřete všechna okna, hermeticky uzavřete nebo zabarikádujte vstup do kuchyně a v následujících dvou až třech minutách co nejrychleji svařte ocet tak, že z původního množství zbude sotva lžíce. Ve chvíli, kdy hrozí, že i ta se odpaří, přilijte 100 ml vody, přisypte cukr a znovu přiveďte k varu. Tentokrát už velmi zvolna nechte pobublávat, než se octová redukce svaří na konzistenci sirupu, což obnáší zhruba třetinu původního množství.
  3. Svařený ocet odstavte a nechte jen trochu vychladnout. Ještě horký jej nalijte na okurky, promíchejte a ve vhodné malé uzavíratelné nádobce uložte alespoň na dvě hodiny, ale lépe do druhého dne, do lednice. Zkuste na ně zapomenout, jinak se dost možná nedožijí vaší hot dogové párty.

Poznámky, rady, nápady:

Tento recept též najdete v mé kuchařce Snídaně u Florentýny.


 
 
Coleslaw do hot dogů

Množství: Na velkou mísu salátu

Řízný zelný salát s mrkví a majonézou oceníte především ve spojení s pikantnějšími klobáskami nebo párky. Snadno ho připravíte velikou mísu na zahradní grilování, zejména pokud k jeho výrobě nenecháte volně stojící kuchařskou techniku zahálet.

Suroviny

  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • 3 mrkve (pořádné, nikoli mladé a malé)
  • 3 jarní cibulky
  • velká špetka soli
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce majonézy

Postup

  1. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno (první úkol pro robota). Zelí překrojte na 3-4 podélné segmenty a nakrájejte na co nejdrobněji, ovšem vyhněte se košťálu. Ani zde se nebojte zapojit techniku. Z jarních cibulek vezměte jen bílou část, zbavte ji kořínků a vrchní poškozené vrstvy, překrojte podélně na poloviny a nakrájejte na drobné kousky. Všechny tři druhy zeleniny smíchejte dohromady.
  2. Malou metličkou nebo vidličkou rozmíchejte cukr a sůl v octu až do úplného rozpuštění. Přidejte majonézu a vymíchejte hladkou, dobře spojenou zálivku.
  3. Zálivku nalijte na zeleninu a letmo promíchejte lžící. Pokud máte po ruce robota s míchacím nástavcem, nechte ho chvíli, aspoň dvě minuty, salát jemně a zvolna promíchávat. Pokud jste odkázáni jen na hnací sílu svých rukou, ještě chvíli vytrvejte se lžící. Salát uložte do lednice, potřebuje alespoň dvě hodiny klidu a chladu, aby se dostal do ideální spotřební kondice.

Poznámky, rady, nápady:

Recept najdete i v mé kuchařce Snídaně u Florentýny.


 
 

Zapojte se do diskuze

  1. já mám docela ráda možná trochu podivnou kombinaci debrecínského párku, salátu, modrého plísňového sýra a karamelizované cibule, nebo salátu s coleslawem a křupavou smaženou cibulkou – nakupuji po pytlech možná trochu nečekaně v IKEA 😀

    1. Děláš mi chutě, osobo! 🙂

    2. hihi 🙂 to já ráda

    3. Marcela says:

      Ježkovy voči! Přečetla sis někdy, když tu cibuli jíš ve velkém, na čem je smažená???

  2. Jaroslav S. says:

    Srdečně zdravím, rady pochopitelně beru, pro jistotu si okamžitě vše
    vytisknu – pamět neslouží…
    Dnešní snídaňový „experiment“
    Zbyl včerejší kuskus, byl jako příloha k masu. Prohřál jsem jej na nezdravých škvarcích se sádlem , zalil vejcem, rozšlehaným a dochuceným sekaným medvědím česnekem – výsledek , dozlatova upečená omeleta- prostě balada…
    Přeji hezký den, prvomájovou pohodu s políbením pod rozkvetlou třešní a vůbec -vše dobré. Zítra se projdu pro ČD pro vás , údajně už vyšlo, dnes ještě na venkov nedorazilo… Příští týden se těším na další cenné rady – Jaroslav

    1. Milena Longová says:

      No, to jsi mi,Jaroslave, udělal veliké chutě, díky za další recept. Myslím, že by to šlo připravit i z pohanky!? Krásný 1.máj a hlavně zdraví a pohodu přeje Milena

    2. Ten snídaňový kuskus zní opravdu dobře! Políbení proběhlo, tak snad do příštího roku neuschnu a nápady na články mi nevyschnou 🙂

  3. Milena Longová says:

    A velké poděkování Flo, Coleslaw si udělám jen pro chuť, krásné dny, Milena

    1. Potěšení je na mé straně, Mileno. Krásné dny i tobě. Flo.

  4. Mňam,
    přesně takové hot dogy jsme jedli v Mexiku, ale ještě plněné výbornými fazolemi s chilli:-) Oživila jsi moje vzpomínky, takže večer se bude „hotdogovat“:-) Díky!

  5. Výborný tip – pro mě spíš na svačinku. Zkusím s coleslawem.

    1. Jsem ráda, Zlato, že tě recept potěšil. Ať ti i chutná. Flo.

  6. Helena says:

    tak coleslaw salát by mě nenapadl, ale proč ne, zkusit se má všechno a já to zkusím. Jedno přání bych tu ale vyslovila. Dostala jsem pozvánku na Váš kurz vaření, ale jsem trošku dál od Prahy. I časově. Uvítala bych proto, kdyby se tu časem objevil recept na ten trhací česnekový chléb . O ten recept bych tedy měla velký zájem a myslím, že nebudu sama- Děkuji

    1. Helenko, píšu si to na seznam čtenářských přání a stížností, česnekový chléb jednou na blog zařadím, ale prosím o trpělivost, nebude to asi hned (mám už témata článků až do konce roku rozplánová dopředu a měním je jen v akutních případech).

  7. Lída says:

    Díky za zajimavý recept s vařením párku v pivě.To neznám a zkusím,rovněž tak jsem do bagetky nedávala salát coleslaw.Zdravím a přeji hodně dalších nápadů Lída

    1. Lído, já taky zdravím a přeju hodně úspěšně realizovaných receptů 🙂 V pivu bych asi raději vařila klobásku než párek a určitě bych ji trochu propíchala vidličkou. Taky se takhle může v pivu předem marinovat.

  8. JITKA says:

    AHOJ FLO,DĚKUJI ZA VÝBORNÝ RECEPT.U NÁS SE DĚLÁ NĚCO PODOBNÉHO NA ODPOLEDNÍ SVAČINU.JE NÁS HODNĚ A TAK NEŽ SE UDĚLÁ VEČEŘE TAK VŠECHNY NAKRMÍM TAKOVOU RYCHLOVKOU.JEŠTĚ K DORTU.BYL ÚŽASNÝ.VŠICHNJ SI POCHVALOVALI ŽE JE NĚCO JINÉHO A UŽ MAJÍ CHUŤ NA DALŠÍ. TAKY TA POZVÁNKA MĚ MRZÍ.ALE BOHUŽEL ODJÍŽDÍM NA DOVOLENOU A VRACÍM SE AŽ V ČERVNU.JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJI ZA BEZVA RECEPTY A VŠEM PŘEJI KRÁSNÉ MÁJOVÉ DNY JITKA

    1. Jitko, tak to jsem ráda, že se dort ujal. Krásné májové dny i tobě a užij si dovolenou!

  9. Ahoj, tak dnes k večeři jsem neodolala. Úžasné, mňam!!! Jen ty rohlíky budu muset příště upéct. Je nás hodně, jsme nenažraní a dát v tomto případě přes pět korun za jeden rohlík (ještě kdovíčeho plný) se mi příčí maximálně.
    Ale jídlo skvělé!
    Díky za skvělý tip, nenapadlo by mě.

    1. Míšo, tomu rozumím, mám to podobně, rohlíků je třeba mnoho a pak ještě mnoho. Kdybys měla nějaký ověřený recept, budu za něj ráda. Nechci na hot dog péct klasické rohlíky, ty mi k tomu moc chuťově nejdou.

  10. Lenka says:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat lze Hot Dog grilovat i na kontaktním grilu?..Není klobásce či párku ubráno na chuti? Děkuji

    1. Určitě je to v pořádku i na kontaktním grilu, žádný strach.

  11. Ladislav says:

    Ahoj ,zkuste přidat do Coleslawa nastrouhaný křen je to úplně jiná dimenze 🙂

    1. Díky za nápad, Láďo, křen a zelí jsou skvělá kombinace.

  12. Milá Flo, tyhle recepty a tvoje inspirace jsem měla dostávat když mi bylo dvacet! abych to všechno stihla uvařit a ochutnat, no musím trochu zrychlit 🙂 .

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close