Hlávkový salát mě dovede postrašit dvakrát. Poprvé ve vzpomínkách na školní jídelnu, kde byl ponořen do oslazené octové vody. Kožovité a hořké listy hlávkového salátu se nedaly důstojně rozkousat, zálivka pálila v krku a vylívala se na podnos, protože v ní kousky listů prostě plavaly. A podruhé, když se ho urodí hodně najednou. Co s těmi všemi šťavnatými, velkými, zelenými hlávkami najednou udělat?
Až nyní, prostřednictvím zmínek v mnoha starých kuchařkách, se dozvídám, jak všestranná zelenina takový hlávkový salát je a jak vznešeně může působit na talíři.
Stačí k tomu málo: zbavit hlávkový salát tmavých a tužších vnějších listů a použít jen vnitřek. Když ho pak rozkrojíte na čtvrtky, rozložíte na talíř a přelijete zálivkou, pochutnáte si na něm mnohem víc.
A pozor, ačkoli se salát vyznačuje velkou křehkostí, nikdo vám nenařizuje ponechat si listí jen do křupavých salátů. Naopak, tepelná úprava mu také svědčí a leckdy vás překvapí svými možnostmi. I obyčejný hlávkový salát lze připravit dušením stejně jako špenát. Anebo si z něj můžete uvařit polévku či omáčku. A hlavně, takhle upotřebíte ty tužší listy, které se pro nedostatek křehkosti a jemnosti už nedostaly do salátu.
Nepovažujte to za výkřik moderní gastronomie, která se do vaší kuchyně snaží vpašovat kuriózní postupy, tohle totiž uměly už naše babičky.
Tahle rostlina s botanickým názvem locika setá je prostě zdroj mnoha a mnoha rychlých večeří. Dnes vám nabízím deset možností, jak ji zapojit do dění v kuchyni, a pevně věřím tomu, že na dalších deset pak už přijdete sami. Držte se přitom toho, co jsem právě doporučila: za studena podávejte především křehký vnitřek, pro tepelnou úpravu ho klidně použijte celý.
1. Hlávkový salát se zálivkou
Rozhodně si ze všeho nejdřív přečtěte můj článek o základní salátové zálivce, který vás provede postupem, jak správně zálivku připravit a hlavně jak ji na salát použít. Protože správný kuchař ji na salátové listy nikdy nenalije jen tak.
V jídelnách se ocet ředil vodou hlavně proto, že se používal velmi silný, čpavý, kvasný lihový ocet, který by se nenaředěný moc jíst nedal. V dnešní době, kdy se dá koupit spousta jemných vinných octů, to už potřeba není a salát už nemusí v zálivce plavat, ale může se nechat jen svůdně zahalit tenkou vrstvou zálivky.
Když použijete hebkou vaječnou nebo majonézovou zálivku, bude krásný, když salát rozkrájíte na kousky a zalijete nejen octovo-olejovou zálivkou, ale i rozškvařenou slaninou, bude moravsky sytý, když ho promícháte s klasickou zálivkou vinaigrette z oleje a octa, budete ho moct nabídnout i návštěvě. Když ho ještě posypete krutonky z pečiva, budete za hvězdu.
2. Salát Mimóza
Z jednoduchých surovin připravíte jídlo restaurační úrovně. Tohle je nečekaná a zapomenutá, avšak tradiční kombinace srdíček hlávkového salátu, vařených vajec, opražené strouhanky a citronové zálivky, pro kterou se ustálil název italský dresink.
Suroviny
- 1 hlávkový salát
- 4 lžíce strouhanky
- 2 vejce
- 1/2 menšího citronu
- 6 lžic jemného rostlinného oleje, ideálně lisovaného za studena
- sůl
Postup
- Ze salátu odeberte vnější listy, srdíčka šetrně propláchněte a nechte stonkem vzhůru důkladně okapat.
- Strouhanku nasucho opečte v nepřilnavé pánvi dozlatova. Vajíčka uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na centimetrové kostičky. Potom je obalte v teplé opražené strouhance.
- V misce vymíchejte metličkou citronovou šťávu, sůl a olej, až vznikne hustá zálivka. Srdíčka salátu rozkrojte na několik kousků anebo rozeberte na lístky a ještě trochu natrhejte. Promíchejte se zálivkou a rozdělte na dva talíře.
- Salát na talířích posypte připravenými vajíčky. Ihned podávejte, protože křupavá strouhanka stáním vlhne a salát uvadá vlivem zálivky.
3. Hlávkový salát s acidofilním mlékem
Tuhle prostou fintu mě naučil můj nevařící muž. Rozeberte a očistěte salát, natrhejte na kousky a smíchejte s osoleným acidofilním mlékem nebo zakysaným podmáslím. S trouchou čerstvého pečiva je to jarní večeře jak vyšitá. V tomhle případě výjimečně nevadí, že salát bude v zálivce plavat.
4. Nudličkový salát s ovocnou tečkou
Je až s podivem, jakou dimenzi získá salát, když listy nakrájíte na tenké nudličky, namísto abyste je natrhali na kousky. Vezměte salátové listy, navrstvěte je na sebe, zarolujte, nakrájejte ostrým nožem – a bez velké námahy snadno navršíte plnou mísu.
Zkuste tuhle chuťovou kombinaci: 2 hlávky salátů (klidně přidejte i jiný druh, můžete použít dubáček, ledový salát, frisée, zelenou čekanku) 1 jablko (skvělé je granny smith) hrst solených mandlí 3 lžíce panenského olivového oleje 2 lžíce červeného vinného octa sůl a pepř podle chuti 5 bazalkových lístků Saláty rozeberte na listy, dobře umyjte a osušte. Pak je po čtyřech narovnejte na sebe, srolujte, a trochu zešikma nakrájejte na kolečka. Dostanete tak záplavu salátových nudliček. Jablko odjádřete a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Bazalku natrhejte na menší kousky. Ve velké míse smíchejte salát, jablko, nahrubo nasekané mandle. Těsně před podáváním přidejte cibuli, bazalku, sůl, pepř, a důkladně promíchejte s olejem. Poté dochuťte octem a znovu dobře promíchejte. Tip: jak postupuje sezóna, můžete měnit jablko za jiné ovoce: broskve, nektarinky, švestky, hrušky, grepy…
5. Závitky z hlávkového salátu
Taky milujete vietnamské nesmažené závitky z rýžového papíru? Zkuste něco podobného – svěžího, výrazně ochuceného kořením a bylinkami, a překvapivě jednoduchého. Namísto rýžového papíru použijte salátové listy. Nikdo se pak už nepozastaví nad tím, že jste grilované kuře koupili po cestě domů z práce už hotové.
1 grilované nebo pečené kuře 1 červená cibule kůra z jednoho citronu šťáva z jednoho citronu, případně víc podle chuti 2 pálivé chili papričky 1 sklenka jakéhokoli čatní (můžete vynechat) 100 ml majonézy hrst čerstvé bazalky hrst čerstvého koriandru 8 ředkviček 1 okurka 1 hlávkový salát Maso oberte z kostí a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Smíchejte s citronovou šťávou, nastrouhanou kůrou, nakrájenou cibulí, papričkami, chutney a majonézou. Dochuťte solí, pepřem, případně další citronovou šťávou. Nechte půl hodiny odležet. Ředkvičky a oloupanou okurku nakrájejte na tenká kolečka. Salát rozeberte na listy, důkladně je umyjte a osušte. Bylinky nasekejte nahrubo. Vše nachystejte na stůl. Nechte stolovníky, aby si do salátových listů sami balili kuřecí salát, zeleninu a bylinky podle chuti.
6. Jednoduchá polévka z hlávkového salátu
Zkuste si připravit trochu máslové jíšky, rozředit jí masovým vývarem, který zrovna máte po ruce, a přidat hlávkový salát nakrájený na nudličky. Důkladně povařte a nakonec rozmixujte nebo lépe propasírujte. K dokončení stačí už jen trocha zelené petrželky. Když použijete méně tekutiny, nevznikne polévka, ale příloha k masu. Jen se nedivte, že salátu pak najednou v kuchyni spotřebujete třeba i čtyři hlávky.
7. Krémová napěněná polévka z hlávkového salátu
Pokud se vám nechce dělat s jíškou, ale na polívku byste se přemluvit nechali, odkazuji vás na můj článek o napěněných krémových polévkách z jakéhokoli druhu zeleniny. Postupujte stejně jako u špenátové varianty.
8. Ještě jedna polévka z hlávkového salátu
Pro někoho je nahořklá chuť tužších listů salátu natolik nepřekonatelná, že se jim prostě vyhýbají. Dejte je však do téhle polévky a budete svědkem otočení názoru o 180 stupňů.
1 litr domácího vývaru 100 ml suchého bílého vína 1 konzerva rajčat ve vlastní šťávě 2 stroužky česneku 1 cibule 1/2 hlávky salátu, klidně to může být ta vnější, tužší polovina hrst čerstvé bazalky hrst těstovinových písmenek nebo jiných drobných těstovin sůl a pepř na dochucení čerstvě nastrouhaný parmazán V hrnci smíchejte vývar, víno a rozkrájený obsah dózy s konzervovanými rajčaty. 5 minut povařte. Přidejte nadrobno nasekaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané salátové listy a bazalku. Osolte, opepřete, a vařte částečně odkryté 10 minut. Do polévky zavařte těstoviny a uvařte je v ní doměkka. Na závěr znovu dochuťte solí a pepřem a na talířích podle chuti posypte parmazánem.
9. Slaninové pralinky se salátem
Tepelná úprava listům hlávkového salátu opravdu svědčí a leckdy vás překvapí svými možnostmi. I obyčejný hlávkový salát lze připravit dušením stejně jako špenát.
4 hlávky salátu 200 g slaniny 2 lžíce másla 1 šalotka 1 mrkev 150 ml vývaru Hlávky salátu předvařte ve vroucí osolené vodě, stačí zhruba 3 minuty na každou. Nechte velmi důkladně okapat, potom nasekejte nahrubo. Rozdělte mezi zhruba 12 větších plátků slaniny a zabalte do válečků; upevněte párátkem. V pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte zbylou nasekanou slaninu, nadrobno nakrájenou šalotku a mrkev a slaninové závitky. Za občasného otáčení osmahněte dozlatova. Opečené závitky podlijte vývarem a zprudka dvě až tři minuty povařte. Odstavte, vmíchejte zbytek másla, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami.
10. Zapečený hlávkový salát jako příloha
Vnější tužší listy spařte na cedníku vroucí vodou, nasekejte je, rozložte do máslem vymazaného pekáčku. Posypte strouhaným sýrem, zalijte kelímkem smetany rozmíchané s dvěma žloutky a zprudka zapečte.
Dnešní otázka je snadná: jakou další úpravu hlávkového salátu znáte? Čím byste doplnili tento seznam? Nechte mně a dalším čtenářům svůj milý komentář.
Děkuji za salátové povídání 🙂 Já prostě miluji salát… Moje babička mě naučila podobnou variantu, kdy natrhám křehkou část salátu, osolím, opepřím, pokapu trochu citronem a vmíchám zakysanou smetanu (třeba napůl s bílým jogurtem). Nahoru pokladu čtvrtky vajec natrvrdo a je večeře hotová 🙂 Také miluji jakousi svou variantu „waldorfského salátu“ s celerem, jablky ořechy, citronovou šťávou a zbytky kuřecího masa. A zase spojit zakysanou smetanou „vylepšenou“ lžičkou majonézy… Mňam 🙂
Děkuji Vám milá paní Florentýno za Vaše povídání i recepty, jste skvělá!!! Chtěla jsem vám poslat foto svého dortu Pavlova, ale nikde nevidím možnost vložení fotky, tak snad na to někdy přijdu. Povedl se podle Vašich rad na jedničku a všichni se oblizovali až za ušima!
Srdečně Vás zdravím
Monika
Moniko, to zní oboje skvěle!
Fotky sem na web přidat nejdou, můžete mi je poslat buď e-mailem, anebo přes facebookovou stránku Kuchařky pro dceru, jinudy cesta nevede. Ale přemýšlím o tom, že do budoucna sem možnost nahrát fotky třeba přidám.
DOBRÝ DEN FLO,JAKO MALÁ HOLKA JSEM ČASTO JEZDILA NA NÁVŠTĚVU K TETĚ U KTERÉ ŽILA BABIČKA,NEPŘEBERNÁ STUDNĚ ZNALOSTÍ,.VZPOMÍNÁM SI ŽE SE U NÍ VAŘILO ZE VŠEHO CO SE NAŠLO NA DVOŘE A ZAHRADĚ.I TEN KRÁSNÝ ŠŤAVNATÝ SALÁT.BABIČKA DO NĚHO PŘIDÁVALA VŠECHNO MOŽNÉ A POKAŽDÉ TO CHUTNALO VŠEM.MÁM HO RÁDA JEN TAK UTRHNOUT A SNÍST.NENÍ NIC LEPŠÍHO.NO U NÁS SE HO SNÍ HODNĚ A NEJENOM SALÁTU.DĚLÁM KOPŘIVOVÝ ŠPENÁT A PAMPELIŠKU TAKÉ PŘIDÁVÁM KAM JENOM MŮŽU.VNOUČATA JSOU TAKY NAUČENÝ A ANI JIM TO NEVADÍ.DĚKUJI ZA DALŠÍ RECEPTY KTERÉ SE HODÍ.ZDRAVÍM VŠECHNY.KRÁSNÉ DNY A UŽ SE TĚŠÍM NA PŘÍŠTÍ TÝDEN.JITKA
Jitko, díky za milou vzpomínku. Flo.
Dobrý den Flo, moc děkuji za prima recepty 🙂 Salát (i lehce ovadlý) se dá také podusit spolu s hráškem. Myslím, že taková úprava se používá ve francouzské kuchyni a poslouží k zužitkování kousků či lístků, které už by v salátech nevypadaly lákavě. Mějte hezké dny 🙂
Renato, je to přesně tak, jak píšeš, hrášek je se salátem taky báječný. Díky za další nápad. Flo.
Ahoj Flo!
No teda!! Tolik receptu na par zelenych listu???:-) Fiiha, smekam. Ja znam tu zalivku z vody s uskvarenou slaninou ( ten mi nikdy nechutnal) a mi rodice delaji zalivku z cibulena drobno, horice, oleje, octa a soli.. A to mi celkem jede. Ale jinak ja zeleninu nemusim. Syrova rajcata treba nepozru vubec a na ostatni zelenine si moc nepochutnam…Nicmene, mam dva kluky samo ze chci, aby zeleninu bastili ( u starsiho se podarily i ty rajcata, mladsi trochu zelenine odolava), a co si budeme povidat, ja bych ji taky mela jist:-) Navic, nasi maji zahradku a vzdy vypestuji salatu haldy…Tak budu mit recepty po ruce a nikdy to s temi zelenymi listy uz nebude nuda:-)
Diky moc za inspiraci, ucaroval me ten recept s vejci a oprazenou strouhankou!
Katka z Brna
Katko z Brna, díky za milá slova, snad ti další varianty salátu taky zachutnají a přijdeš třeba na chuť i další syrové zelenině. Flo z Prahy 🙂
Dobrý den, Flo,
hlávkový salát – u nás klasicky, po mé mamince, se seškvařeným valašským špekem, zálivku pak nejraději citronovou. Dobrý je ten nápad pana chotě, taky dělám obdobný, zbude-li jogurt, i kyška není k zahození.
V ČD pro Vás – díky za k a l d o u n, asi jej po letech znovu zkusím, ten důchodcovskolevnější – z kuřecích srdíček a žaludků.
Přeji hezké čtvrteční odpoledne a prodloužený víkend…
Jaroslav S.
Jaroslave, moje verze kaldounu byla taky trochu důchodcovskolevnější, ale někde se to tentokrát zamotalo v redakci a než jsem se nadála, v tištěné verzi bylo další maso, které jsem tam já určitě nenapsala 🙂 Už jsem se postarala, aby se tohle nedopatření stalo nanejvýš jednou za deset let, čili v následujících 119 číslech už snad k ničemu takovému nedojde 🙂
Pááááni! Toliko věcí, co se dá dělat se salátem? Tak si říkám, že program na prodloužený víkend je jasný – užívat si společnosti lidí, které mám ráda, a experimentování se salátem. Ať už to budou pralinky, nebo závitky, všechno to vypadá parádně!
Leni, díky, snad se všechno povedlo. Flo.
Tak to tedy koukám i já!!! Ani nevím kdy jsem salát začala jíst -protože moje hlášení“já ty kytičky nepapám“ trvalo dost dlouho.Je jasné že zálivka byla obligátní-cukr,voda a ocet.Když jsem se vdala na Moravu tak tady vedla zálivka se špekem ale to mi nechutná.Nejvíce ho spotřebuji jen tak -na chleba,rohlík a to hodně.No za chvilku už budou pěkné hlavičky tak si užijeme.Přeji všem krásný prodloužený víkend.Evik
Eviku, no jasně, křehké salátové listy jsou v sendviči úplně báječné, přidávají mu další chuťový a vcelku nekonfliktní rozměr. Díky za zmínku. Flo.
Tyjo, valím očka …. já teda miluju ten klasický se zálivkou jako ze školy, ale přidávám nadrobno pokrájenou cibulku a se zálivky dělám moře, natrhám ho na kousky a pak prostě lžíce narvaná salátem, na zálivku sajtny 🙂 🙂 …. kdysi jsem ho dělala i zapékaný a byl moc žravý, a i když mi to vyučená kuchařka totálně sjela coby špatné nakládání se surovinami, tak si taky žaludek nacpala :-)… asi zkusím probudit k životu mozkové závity, ať se ten mikimauz co lítá mezi nima taky trochu snaží :-)…. jestli najdu, písnu… jinak díky za skvělé povídání, strašně se mi líbí ta historie
Jestli najdeš, určitě písni, zajímalo by mě to! Flo.
(mikimauz pobavil :-))
My sme si obľúbili „handrovú“ polievku. Pomenovala som ju tak ako malá, a na prvý pohľad asi nebude pôsobiť vábne, ale všetkým nám doma chutí – vrátane syna – už od mala.
Príprava je jednoduchá. Na masle osmažím cibuľku (môže sa pridať aj cesnak), potom pridám natrhané listy šalátu (spotrebujem predovšetkým tie tmavé vonkajšie) a vzápätí zalejem vriacou vodou. Pridám zátrepku (ja ju robím z kyslej smotany alebo jogurtu zmiešanej s trochou zemiakového škrobu + soľ a prípadne kôpor) a nechám prejsť varom. Čím kratšie sa šalát varí, tým chrumkavejšie listy ostanú. Ak by sa varili dlhšie, budú zmäknuté „handrové“ – ale chutia nám aj tak, aj tak.
Inak obdivujem (a „závidím“) ľudí, ktorí majú vlastnú záhradku a v nej takú úrodu šalátu, že ju nestíhajú spotrebovať. Kedysi, keď varila babička, bývali obdobia – keď bol vždy istý druh zeleniny „lacný“, pretože bol čas jej úrody. Teraz mi čaro sezóny chýba. Iba ak si donesieme úlovky z dedkovej záhradky. Vždy som si priniesla tak tri hlávky na týždeň, nechcela som im vyplieniť celú hriadku. Ale tuším si ma navnadila a tento rok (hm, ak sa ho vzdajú) vezmem viac. 😉
Jo, a s klasickým šalátom „utopeným v zálievke“ nemám problém. Naopak, často (ak sa nikto nedíva) vypijem aj vodičku z misky 😉 Ale musí byť dobre zarobená (chybou býva málo soli).
Ale asi naj-naj-najradšej mám šalát samotný – len umytý. Kľudne by som odhrýzala priamo z hlávky. Asi som pôvodom slimák? 😮 alebo ovca. 🙂
Letitia, díky za krásnou vzpomínku a hlavně za recept, určitě vyzkouším, jsem jím úplně fascinovaná. Flo.
Moje slovenská maminka mi vyprávěla, že „prívarku“ ze zeleného salátu říkali „vechte“ 🙂
moc děkuji,u nás – 770 metrů nad mořem začínají kopřivy,ale jinak určitě využiji Tvé rady a vyzkouším.Nyní mi ubylo času,protože jsem též kutil a musím dělat i jiné věci.Pepík
Pepíku, tak ať se to povede, až vyroste i salát. Flo.
Díky za salátovou inspiraci. Salát „za tepla“ jsem nikdy nezkoušela, určitě zkusím polévku se smetanou. Na salát apod. nedám dopustit na odstředivku. Srdečně zdravím, Jarka.
Jarko, máš úplnou pravdu, odstředivka je nezbytnost pro každého, kdo to se salátem myslí v kuchyni vážně. Taky na ni nedám dopustit.
Teda…to je ale napadu…Vždycky si říkám, jak ten salát zužitkovat, když mě tchán posílá do sleníku, ať si trhám 🙂 Líbí se mi nápad se závitky, ať už s keřetem nebo slaninou 🙂 Tchýně dělává variantu „těžšího“ salátu, jak mu s manželem říkáme… na salát trochu tuku ( olej, sádlo), osolit, trochu octa, cukru a zakysanou smetanu…tady zmíněné varianty s citronem, jogurtem a kefírem znějí opravdu lehčeji 🙂 a asi i lákavěji. Ale i tchýnina varianta není špatná, když je to zřídka 🙂
Lenko, úplně si tu tchýninu variantu umím představit s mladými špenátovými listy. Dokonce by mohla být i vlažná, to špenátu sluší.
par kapek oleje a limetkova stava, sul .Ani cukr netreba ! Olej s lzickou dijonske horcice, spetka cukru (olej repkovy) a sul a pepr, listy jen obalit, zustanou leskle, v nicem se nemaceji. Polivka uvarena, pak rozmixovano, do toho vareny hrasek a smetana… takze potud inspirace ode me 🙂
Tve recepty jsou i pro me prinosem, diky!
Míšo, já taky děkuju! Vždycky máš skvělé vylepšení. Flo.
Listovú zeleninu mám veľmi rada, hlávkový šalát má aj nádhernú farbu, vždy mi pripomína jar. Polievku s ním som už jedla, veľmi chutila. Ale zaujali ma tie závitky, nemajú chybu, určite ich pripravím, ďakujem:-)
Ivetko, rádo se stalo. Ať chutnají. Flo.
Salát Mimóza, včera výborná a lehká večeře. Určitě se chystám vyzkoušet i ty jarní závitky a polévku taky vypadá lákavě. 🙂
Prima, to jsem ráda! Flo.
Milá Flo, díky za salátovou inspiraci, salát u nás teď frčí :). Mám jeden tip, osobně zatím nevyzkoušený, který mi minulý týden poradila paní pěstitelka na farmářském trhu. Spařené okolní salátové listy jsou prý po vychladnutí úžasné na pleť. Zatím jsem na salátovou siestu nevyšetřila chvilku, ale chystám se. 🙂
Katko, tak to je bezva bonus ke všem těm salátovým tipům 🙂
Ahoj…dnes jsem hledala na netu- co všechno ze salátu – pořídila jsem si zahrádku a tak první úroda je zmiňovaný salát , který miluji. Tak teda – Salát Mimoza- to bude přepychová věc, zapečený salát se sýrem a smetanou- další bonus, polévka ze salátu, rozmixovaná a přidaný hrášek a smetana…hmmm- to musím zkusit, a taky dušený salát jen s hráškem – už to vidím, jak ho jen krátce podusím na másle a dám si to jako přílohu ke kuřátku…takže teď jsem po dva dny jedla jen salát s oct.zálivkou, nebo kefírem – obojí miluji a přemýšlela, co s ostatními hlávkami jak v lednici, tak ve skleníku..? A teď zjišťuji – nebudu ho mít nakonec málo ? 🙂
Děkuji Flo – za super nápady a všem ostatním za další příspěvky…Komu se nelení – tomu se zelení…mě určitě:-) Hezké dny – všechny a všem.Ahoj Helena
Helenko, „komu se nelení, tomu se zelení“ je krásný závěr téhle salátové příhody 🙂
Ahoj Flo – i ostatní….Tak já dnes naběhla do skleníku, jsem rychlejší než slimáci…cha cha…a jdu na to !!! Zapečený hlávkový salát…! Při zpáteční cestě ze zahrádky jsem to vzala přes Lidl, koupila šlehajdu, doma sýr i vejce mám a jdu teda salátit…Jeminkote – jak já se těším na večeři…Pak vám sdělím, jak jsem napucala bříško zeleným….:-) Díky Florentýnko, ještě je toho spoustu, co chci z tvých receptů vyzkoušet, že jsem začala salátem je nabíledni- je na zahrádce první- teda rebarboru už jsem také zlikvidovala, najíždím na jahody..o jéééé..nedovedla bych bez ovoce a zeleniny žít hodnotným životem…Hela 🙂
Super!!! Jak to dopadlo?
Jo a to jsem ještě zapomněla napsat, že polévka z listového salátu měla taky premiéru, na povrch polévky / rozmixované / jsem položila tři malinké toustíky opečené na másle, do polévky jsem dala dva stroužky česneku a nezbytnou šlehačku. Tak a v remosce se už peče – a zapéká salát, taky jsem do přelivu ještě šupla asi 100 gr uzeného tofu sýra, eidamu jsem měla málo vzhledem k množství salátu, který jsem prala ne v míse ale ve vaně..:-):-)
🙂
Děkuji za takové recepty na salát.
Já znám jen tradiční- vykoupat ho v octové vodě.
Iveta.
Iveto, tak ať ti chutná, jsem ráda, že jsi tu našla novou inspiraci.
Je tomu přesně týden, co jsem zoufale hledala nějaký recept na hlávkový salát a jelikož nenašla bohužel hlávka skončila na kompostu ???? aspoň vím že příště už se to nestane. Děkuji moc za tipy Flo ????
Taková škoda! Snad tedy příště ten listový ubožák dopadne líp. Flo.
U nás se jídal s jednoduchým jogurtovým dresinkem s koprem – v misce jogurtová zálivka, tři dcery si sedly okolo a namáčely listy; a hádaly se, na koho vyzbyde to úplně nejvnitřnější srdíčko. 🙂
Díky moc za listovou inspiraci! V poslední době se snažím jíst saláty častěji, ale i ta mňam jogurtová zálivka se po čase zají…
Hádky ohledně srdíčka naprosto chápu 🙂 Nic lepšího už na salátu není.
Přidám jen jednoduchou variaci, kterou ale častěji používám na čekanku. Hlávkový salát – omytý a odstředěný – doplním dresingem z olivového oleje, citronu a medu.
Hlávkový salát je můj velmi oblíbený už od dětství, kdy se ale na rozdíl d dnešní doby dal sehnat jen v sezoně. Líbí se mi, jak moje malá vnučka s nadšením vítá hlávkový salát, který jí připravuji s jogurtem. Je jí teprve dva a půl roku, takže dresing ještě nezná…
To je moc pěkné vidět, že i tak malá vnučka má vztah k zelenině. Určitě svou babičku zbožňuje 🙂
Zdravím,
od maminky jsem převzala variantu, kterou máme rádi celá rodina. Zachutnala i mému manželovi, i když poprvé byl velmi nedůvěřivý, než ochutnal. Je to taková sytá super rychlovka, když není čas vařit. Talíř se celý pokryje osušenými listy salátu, nahoru plátky teplých houskových knedlíků, kolik kdo sní, nahoru na měsíčky nakrájené vejce na tvrdo (na porci 2-3 vejce) a vše polít a posypat cibulkou usmaženou do růžova. Opravdu to chuťově ladí a na talíři i hezky vypadá :o)
Ha, a ničm než tukem z cibulky se to nezalévá? Zůstává vše takto na sucho?
opravdu se to ničím jiným nezalévá a stojí to za ochutnání :o)
olivového oleje ozlatime stroužek ( či více – dle chuti ) česneku, přidáme omýtý na hrubo pokrájený salát, osolíme opepříme a “ dusosmažime “ – tedy po sušíme než se odpaří ta voda po umyti a pak lehce dosmažíme…..na závěr přidáme vařenou cizrnu ( římský hrách) a nechat prohřát,rychlé a chutné
U nás je top vylepšená octová zálivka, která má taky svůj přesný postup:
3PL cukru, 3PL octa, 1/2PL soli a půl litr vody. Až je cukr rozpuštěný, vmíchá se jedna smetana ke šlehání. A vodu pijou všichni ????
Do toho kyselého mléka se hodí přidat trochu prolisovaného (nebo sušeného) česneku.
Poprvé jsem při hledání tipů na salát narazila na tuto Vaši stránku a jsem uchvácená! Určitě toho mnoho vyzkouším.
Já aktuálně salát nejraději na večeři – nakrájím, promíchám, olivový olej, sušený česnek, koření z mlýnku „kotani – italské bylinky a balkánský sýr nadrobit (kousíček). Se skleničkou bílého to nemá chybu.
Ještě tipy pro pěstitele kteří nemají mnoho zkušeností, salát je celosezónní záležitost, seju semínka co tři týdny a na záhonu vždy salát odebraný vymněním za novou sazeničku. Tak se dá po prvních pěti týdnech zajistit až do srpna nepřetržitá úroda salátu. Já takto pěstuji hlávkový i ledový. A jsem vděčná Vám paní Florentino i všem diskutujícím za tolik zajímavých tipů!
Musím si zase zasít další kolo semínek, ať mi s těmito novými možnostmi nedojde 🙂
Na zítra bude hadrová polévka, díky za inspiraci.
Jana
Děkuju, děkuju, děkuju 😊
Milá Flo, všechny recepty od Vás jsou perfektní a těším se na každý čtvrtek Přeji Vám hodně zdraví a pohody v životě. Ať se Vám stále daří.
Alena
Dobrý den Flo, to je naprosto úžasné obdržet naráz tolik skvělých receptů na salát. Jsem moc ráda, salátové variace dělám k večeři po celý rok a nikdy jich není dost! Moc vám děkuji a přeji krásné léto a hodně štěstí ❤️❤️❤️ Dana
Milá Flo děkuji za zajímavé tipy na salát včetně v podobě závitků. Netušila jsem že se dají listy i uvařit. Předpokládala jsem, že jidlo by bylo hadrové konzistence. Snad budu mít i odvahu vyzkoušet některý z těchto receptů. 😉 S pozdravem Šárka
Ještě dva tipy na úpravu salátu. Můj muž má v oblibě jeden z dětství. Hlávkový salát polít na drobné kostičky opečenou slaninkou. Salát krásně zkřehne. A moje zdravější varianta: nahradit slaninu přestavěnými žampióny. Dana
Milá Florentýno,
hlávkový salát miluji na všechny způsoby.
To je perfektní přehled, manžel to letos opět přehnal s výpěstky, takže mám „nakázáno“ jíst ideálně 1-2 hlávky denně, což trošku nestíhám a dělám pořád jen salát, který mi začíná lézt krkem 🙂 takže s radostí vyzkouším polévku a další tepelnou úpravu. Snad to stihneme sníst všechno dřív, než dozrají rajčata a bude zahájena nová mise 🙂 díky !
Milá Florentýno,
taky jsem netušila, že lze salát i tepelně upravovat. Snad to někdy zkusím. Děkuji za inspiraci. Pěkné slunečné dny. Jarka
Preferuju salát se zakysankou – kdysi s kyškou – ale vyzkoušet bych něco mohla. K té pánvičce – pro tu bych měla úplně jiné využití i zastudena 😁
Děkuji za salátové recepty a povídání
Salátu se u nás spotřebuje spousta. Děkuji za pár nových tipů, rádi si sortiment zpestříme.
Parádní úvod !
Díky za tip. Velká hlávka již mírně unaveného kudrnatého salátu se mi povalovala v lednici, tak jsem využila nápad použít ji jako špenát. K večeři tak byla variace na bramborovou tortilu na pánvi 🙂
Salaty se uz zelenaji v zahradce, takze urcite vyzkousim ty vnejsi listy v tepelne uprave. Zapecene, se syrem (nejradsi mam emental) a slaninou a taky jako spenat. O vikendu zacinam.
Ten piknik v sobotu musim vynechat, z druhe strany zemekoule je to trochu z ruky…
Dobrý den, taky u nás doma salát děláme s acidofilním mlékem a přidáváme do něj kopr a zelenou část jarní cibulky. Dobrota. Děkuji za vaše inspirace 😀
Milá Florentýno děkuji za další tipy na zpracování hlávkového salátu.
Výborný je nařezaný na nudličky, zalitý olivovým olejem
/ olej může být i ochucený bazalkou či jiným kořením / se solí a česnekem.
Poté přidat nastrouhaný parmazán….
Nebe v hubě…
Moje maminka na salát osmažila kostičky špeku. Jako malá holka jsem se ošklíbala a říkala „dej tu špínu pryč“ 😀.
Nebo do kefíru či kyšky pokrájela co našla: vejce na tvrdo, salát, okurku, rajče… a byla véča 😀.
Milá Flo. Děkuji za salátové recepty. Doma na Slovensku, ještě když žili mé rodiče, tak jsme v lete salát konzumovali na několik způsobu, já jsem milovala tatínkovou polévku. Dělal ji se smetanou a navrch pokapal osmaženou slaninkou. O víkendu si ji zkusím uvařit a ty jarní závitky mně taky lákají.
Smícháním salátu s pestem z medvědího česneku a citrónovou šťávou vznikla zajímavá chuť. Jinak děkuji za další tipy a nápady. Dana