Potřebuje vůbec dobrá čína recept? Nestačí jen všechno rychle smíchat v jedné pánvi? Případně maso předem naložit do nějaké marinády á la čína?
Pokud toužíte po co nejlepším zážitku, po co nejměkčím a nejšťavatějším mase, pokud chcete zeleninu nechat tak akorát křupavou a přitom téměř měkkou, pokud netoužíte do jídla sypat glutamátové prášky, pokud se chcete dostat co nejblíž originálu, jak jen naše zeměpisná poloha umožňuje, je tahle čína a recept na ni právě pro vás.
Nemusíte se bát, že by první pokyn v receptu zněl: běžte do obchodu a kupte si naložené a ochucené maso. Takhle se dobrá čína opravdu nepřipravuje. Recept vyžaduje trochu jiné zacházení s masem.
Rychlá čína – recept krok za krokem
Postup na poměrně hodnověrnou čínu by měl mít pokaždé stejný scénář. Ukážu vám ho krok za krokem, abyste si ho mohli přizpůsobit masu, které zrovna máte po ruce, koření, které zrovna máte ve špajzu, a chutím, které zrovna máte na jazyku.
Nevlastníte-li plynový sporák, zřejmě ani nemáte plechový wok a nikdy mít nebudete. To vás samozřejmě nevylučuje z vyzkoušení receptu, stačí velká pánev s těžkým dnem, kterou se nebudete bát pořádně rozehřát.
1. Kupte správné maso
Čína je rychlé jídlo, recept je za pět minut uvařený a z takového důvodu vyžaduje výhradně minutkové maso. Při nakupování se zaměřte na kuřecí prsa, vepřovou pečeni bez kosti (karé), lze i vepřovou panenku, pokud se chcete rozšoupnout, no a samozřejmě i minutkové hovězí jako je nízký roštěnec. Když bude roštěnec vyzrálý, bod pro vás a úleva pro vaše žvýkací svalstvo. Klidně můžete sáhnout i po kachních prsou, ale zbavte je kůže.
Neděste se, že minutkové maso zatíží rodinný rozpočet. Na jednu porci stačí 100-130 g masa, protože ho ještě hodně nastavíte zeleninou a přílohou.
Měli byste však vědět, že se tohle jídlo podstatně lépe dělá jen pro jednu nebo dvě osoby najednou. Pokud vás bude u stolu víc, budete muset pánev použít několikrát za sebou a vždycky v ní připravit nejvýš dvě porce. Přeplněná pánev totiž nevede k tomu správnému chuťovému výsledku, jelikož se v ní maso začne spíš dusit než rychle opékat.
Až budete v obchodě, kupte si i trochu sezónní zeleniny. Do receptu na čínu se hodí ledacos, určitě vezměte jednu mrkev na osobu, jednu jarní cibulku na osobu, a pak klidně taky trochu brokolice, cukety, pórku, mladého zelí, a tak dále a tak podobně, jak vám velí chuť.
2. Připravte maso
Doma maso nejdřív zbavte všeho viditelného tuku a případných blan a šlach. Jde o rychlou úpravu a tyhle části masa by vůbec nestačily změknout.
Jakmile budete mít před sebou čisté maso, nakrájejte ho ostrým nožem na velmi tenké nudličky, silné jen asi 3 milimetry a dlouhé někde mezi 3-5 cm, podle toho, jak maso vypadá. U vepřového karé a hovězího roštěnce klidně můžete koupit hotové plátky a ty si doma jednoduše nakrájet na nudličky, ušetří vám to trochu přemýšlení, kudy zakrojit do masa.
Pak rovnou maso ochuťte, aby pojmulo trochu chuti, než nakrájíte zeleninu a připravíte si ostatní věci potřebné k vaření. Bude potřebovat nějaké koření. Bez nějakého velkého přemýšlení si pro začátek klidně kupte běžně dostupné koření pěti vůní.
Dál se hodí, abyste maso smícháli i s lehce nakyslou tekutinou, jako je třeba rýžový ocet. Ten zase bez potíží koupíte v nejbližší vietnamské večerce, stačí se zeptat prodavače, ale mají ho i normální obchody s potravinami v nějakém svém exotickém koutku. Pokud se vám ho nechce shánět, stejnou službu udělá i suché, lehké bílé víno. Jako naše babičky a prababičky a staré české kuchařky, i já zde plně spoléhám na víno rakouské, ideálně veltlínské zelené.
Dávkování koření i rýžového octa, popřípadě vína, najdete v receptu.
Nakrájené a ochucené maso nedávejte do lednice, ale už ho nechte stát na lince.
3. Nakrájejte si všechnu zeleninu
Nespoléhejte se na to, že zeleninu dokrájíte, až bude maso v pánvi. Jakmile do ní vhodíte maso, už na něco takového nebudete mít čas. Jde to ráz na ráz a krájení přece jen pár minut zabere.
Mrkev je třeba oškrábat a poté ostrým nožem nakrájet zešikma na co nejtenčí kolečka. Když budou příliš tlustá, nestihnou při krátkém pobytu v pánvi změknout.
Cibulku je třeba zbavit kořínků, vnější zavadlé vrstvy, a opět nakrájet zešikma na kolečka, včetně nati. Tentokrát už nemusí být kolečka tak tenoučká, 2-3 milimetry jsou zcela v pořádku.
Pokud použijete cuketu, omyjte ji a nakrájejte na tenká kolečka. Ty pak položte v několika vrstvách na sebe a ještě je nakrájejte na stejně tenké nudličky.
Pokud použijete brokolici, vezměte ji jen hrstičku. Rozeberte ji na co nejmenší růžičky zvládnete, tedy velké asi 2 cm.
A tak dále a tak podobně. Princip je nakrájet zeleninu tak drobně, aby za 1-2 minuty stačila při pobytu v pánvi tak akorát změknout.
4. Připravte si základ na omáčku
V jedné misce už máte nakrájené a ochucené maso, v druhé misce máte směs zeleniny, a teď je ještě potřeba nachystat třetí mističku.
Do ní si připravte silnou, aromatickou tekutinu. Může to být v podstatě libovolná kombinace sojové, rybí, ústřicové a jiné omáčky, rýžového vína, rýžového octa, to vše naředěné vodou. Pokud chcete použít na zahuštění škrob, přimíchejte do směsi solamyl.
Zbytečně nepanikařte a nepátrejte po obchodech s exotickými surovinami, všechno tohle koupíte ve vietnamské večerce za pár českých peněz. Stačit vám budou dvě až tři lahvičky s podivnými tekutinami, především si obstarejte dobrou (a nepříliš sladkou) sójovou a rybí omáčku a rýžový ocet. S těmi si určitě chvíli hrát vystačíte. Rýžový ocet se navíc hodí i na ochucení masa, viz výše.
Přesné dávkování těchto tajemných lektvarů opět najdete v receptu.
5. Rozehřejte pánev a osmahněte v ní maso
Pánev rozehřejte nasucho, na plotýnce nastavené na nejvyšší výkon. Jakmile se bude za jednu až dvě minuty tvářit velmi rozpáleně (a ona bude), přilijte dvě lžíce oleje. Ty hned začnou kouřit, proto neotálejte, rozlijte olej po celém dně a okamžitě přidejte maso. V ten samý okamžik začněte masem v pánvi promíchávat a nepřestaňte dřív, než se ze všech stran zatáhne a ztratí syrovou podobu, zhruba minutu.
Nebojte se, že minuta je málo. Jakmile nevidíte jediný kousek syrového masa, okamžitě sejměte pánev nebo wok z plotýnky a vyklopte maso stranou na talíř. Každá chvilka pobytu v pánvi navíc začne maso okamžitě vysušovat. Takže buďte ve střehu a buďte velmi rychlí.
Nedovolte si pochyby, že je maso ještě uvnitř syrové. Maso je nakrájené tak tence, že žádný vnitřek nemá.
Pokud se ptáte, proč u stánku s asijským občerstvením nikdo maso z woku nikam nevyndává ani nevyklápí, vězte, že wok má zóny s různou teplotou a že v něm maso může počkat, aniž by se nadále opékalo a vysušovalo. Stačí, aby ho šikovný kuchař posunul ve woku trochu výš nahoru a stálým mícháním ho tam udržel.
6. Osmahněte samotnou zeleninu
Vraťte pánev zpět, nijak ji nečistěte ani nevytírejte a hned přilijte zbytek oleje, dokud je ještě horká. Vzápětí do oleje vhoďte nakrájenou zeleninu. Opět minutu mrštně míchejte, až se zelenina trochu zatáhne a změkne.
Zeleninu nechte v pánvi, nikam ji nevyklápějte a hned přistupte k dalšímu kroku.
7. Zalijte zeleninu připravenou tekutinou
Pozor, ihned se jí velká část odpaří a může vám popálit ruku náhle vzniklou párou – přilévejte tedy tekutinu z boku a ruku držte mimo prostor pánve. Stále míchejte, to aby se zelenina obalila a nasákla chutě, a taky aby škrob rovnoměrně zhoustnul, pokud ho používáte.
Pokud na to jdete bez škrobu, klidně chvilku omáčku povařte, až se jí část odpaří a zhoustne sama od sebe.
8. Vraťte do pánve maso
Je vám jistě jasné, že se tohle odehrává ve velké rychlosti, takže maso je stále teplé. Nemusíte ho proto nijak násilně přihřívat. Stačí dvakrát naposledy promíchat vařečkou a máte hotovo.
Neodoláte-li pokušení vhodit do jídla arašídy, mandle nebo kešu ořechy, udělejte to teď.
Pánev ihned odstavte ze zdroje tepla.
9. Podávejte
Pro začátek se hodí hlavně dušená jasmínová rýže nebo předem uvařené asijské nudle, raději spíše ty vaječné. Vařené rýžové nudle se nehodí na tento způsob podávání, potřebují totiž tekutinu, ve které by plavaly, jinak se k sobě lepí. Nechte si je do asijské polévky.
Hůlky zvýší požitek z jídla asi tak o tisíc procent.
Nebojte se chutě přizpůsobovat
Pokud dodržíte tento postup (tedy osmahnuté maso vyndat, postarat se o zeleninu, vyrobit omáčku a teprve potom vrátit maso zpět), nemusíte se bát experimentovat s ochucením a se surovinami. Vyměňte vepřové maso za kuřecí prsa, stejně tak berte koření pěti vůní jen za odrazový můstek.
Závěrem
Dovolím si krátké prohlášení nakonec: i nadále platí, že nejlepší asijské jídlo dostanete v podniku s asijským kuchařem. Ale od teď už budete vědět, že se o stejnou kombinaci můžete bez obav pokusit doma.
Když se půjdete někam asijsky najíst, všímejte si použitých druhů zeleniny a způsobu ochucení, protože to snadno můžete doma zkusit napodobit.
Jakmile jednou pochopíte, jak tohle nejrychlejší jídlo na světě vzniká, žádný řezník ani žádný recept s předem naloženým masem á la čína vás už nezastaví.
Tohle je obecný návod na jakékoli minutkové maso, pokrájené na extra tenké nudličky, a na jeho přípravu ve woku na způsob číny. Pokud nemáte wok, stačit vám bude i velká pánev s těžkým dnem, kterou se nebudete bát pořádně rozehřát.
Recept je napsaný pouze pro jednu osobu. Pokud vás bude jíst víc, znásobte suroviny, ale pracujte zásadně po jedné, nanejvýš dvou porcích. Pánev za žádných okolností nesmíte přeplnit.
Suroviny
- 100g plátek vepřové pečeně bez kosti
- 1 lžíce bílého vína nebo rýžového octa
- 2 špetky koření pěti vůní
- 2 špetky soli
- 1/2 mladé cukety
- 1 malá mrkev
- 1 jarní cibulka s natí
- 1 lžička (5 ml) sojové omáčky
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička rýžového octa
- 1/2 lžičky solamylu (můžete vynechat, vysvětlení vás čeká v postupu)
- 3 lžíce oleje
Postup
- Z plátku masa odřízněte zbytky tukového krytí, má-li nějaké. Pro delší pečení by byly báječné, na rychlé jídlo z pánve ho bohužel nepotřebujete. Očištěné maso položte na prkénko a nakrájejte ho na co nejtenčí nudličky, silné jen 2-3 mm. Nesnažte se tento krok provést bez náležitě ostrého nože.
- Nudličky smíchejte s kořením pěti vůní, solí a vínem a nechte stát někde bokem, ale ne v lednici.
- Cuketu omyjte a nakrájejte podélně na co nejtenčí tenké plátky. Ty pak položte v několika vrstvách na sebe a ještě je nakrájejte na stejně tenké nudličky. Mrkev oškrábejte a zešikma nařežte na velmi tenká kolečka. Z cibule odřízněte kořínky, zbavte ji vyschlé vnější vrstvy a zaschlých konců nati a pak nakrájejte na kolečka. Nespoléhejte se na to, že zeleninu dokrájíte, až bude maso v pánvi. Jakmile do ní vhodíte maso, už na něco takového nebudete mít čas.
- Sojovou a rybí omáčku, rýžový ocet a solamyl smíchejte s 50 ml vody. Měli byste tedy mít tři části přípravy: ochucené maso, nakrájenou zeleninu a aromatizovanou vodu.
- Pánev rozehřejte nasucho, na plotýnce nastavené na nejvyšší výkon. Jakmile se bude za jednu až dvě minuty tvářit velmi rozpáleně (a ona bude), přilijte dvě lžíce oleje. Ty hned začnou kouřit, proto neotálejte a okamžitě přidejte maso. V ten samý okamžik začněte masem v pánvi promíchávat a nepřestaňte dřív, než se ze všech stran zatáhne a ztratí syrovou podobu, zhruba minutu. Sejměte pánev nebo wok z plotýnky a vyklopte maso stranou.
- Vraťte pánev zpět, přilijte zbytek oleje a vhoďte do ní veškerou zeleninu. Opět minutu mrštně míchejte, pak zalijte připravenou tekutinou. Pozor, ihned se jí velká část odpaří a může vám popálit ruku náhle vzniklou párou - přilévejte tedy tekutinu z boku a ruku držte mimo prostor pánve. Míchejte, aby se zelenina obalila a nasákla chutě, a aby omáčka rovnoměrně zhoustla, stačí necelou minutu. Pokud nepoužijete solamyl na zahuštění, ještě chvíli vařte, až se část tekutiny odpaří a omáčka zhoustne sama od sebe.
- Vraťte do pánve opečené maso. Neodoláte-li pokušení vhodit do jídla arašídy, mandle nebo pekanové ořechy, udělejte to teď. Naposledy prohoďte nebo zamíchejte a máte hotovo.
- Ihned odstavte a pro začátek podávejte třeba s dušenou jasmínovou rýží nebo předem uvařenými asijskými nudlemi.
Moje dnešní otázka na vás: láká vás občas čína? A dáte si ji raději doma, nebo u asijského kuchaře? Prozradíte mi svůj recept?
PS. Nezapomeňte recept sdílet všem, kdo by ho mohli potřebovat. Tahle tlačítka jsou tu přesně pro tyto případy.
Dobrý den, Flo,
„čínu“ či spíše „rychlou pánev“ občas dělám, podle toho, co zbývá v lednici po občasných návštěvách, zpravidla jen pro nás dva “ s bábinou“. zamyslím se nad tou rybí omáčkou, zatím vše, co souvisí s rybami poněkud opomíjím – a to jsem byl v mládí na ryby vysazený. Takový brutvan – tedy pekáč, plevelných hrouzků, vypražených do křupava jen se solí, kmínem a malounko sádlem,
případně pstruh na másle, joj, to bylo…
Recept jsem okopíroval, rozhodně se přidá, přeji hezký den v vůbec letní pohodu – Jaroslav S.
Jaroslave, píšu si do slovníku nové slovo (brutvan), díky, že mě neustále vzděláváte a posunujete a rozšiřujete mi obzory. Beru to jako fajn výměnu za recept 🙂
Mějte se krásně, Flo.
Drahá Flo, ano, slůvkem [brutvan] [brutvana] potěšíš Slezany…..dokonce to i Radek Pastrňák ze skupiny BUTY použil v jedné své skladbě „…..brutvana, velká jak vana….“ 🙂
Pěkně se čteš, Ivo
Děkuju, Ivo.
Milá Florentýno, tisíceré díky za tenhle článek a připomenutí. V Americe jsme rádi chodili na Mongolian barbecue, tedy Mongolské barbecue. Jsou to samoobslužné restaurace, při příchodu si vyzvedneš misku, jednu ze tří velikostí a to určuje i cenu. Ve středu místnosti je chlazený pult s dobrotami, zatím syrovými. Začíná se oříšky, kešu nebo buráky, slunečnice i piniové oříšky. Potom spousty různých zelenin, jemně nakrájených. Pak maso kuřecí nebo hovězí, i tofu tam je, také na plátky tak dva mm silné. Další je pult s tekutinami. Červené víno, sesamový olej, ve vodě vylouhovaný česnek, řídká, tedy bez kečupu barbecue omáčka, ani si to vše nepamatuju, celkem asi 15 přísad. To vše si dáš do misky a přejdeš ke kuchaři. Ten stojí u plotny – grilu, plochého a rozpáleného, dva metry v průměru. Vysype tvou misku na plotnu, v jedné ruce klacek kterým tu hromádku honí dokola a míchá, v druhé láhev s vodou a občas dodá tekutinu. Celé vaření trvá tak dvě minuty, servírka ti přinese misku s rýží, na stole je sojová a pálivá omáčka.
Krásné je to, že si tam každý dá na co má zrovna chuť a hlavně, můžeš vidět jak je vše čerstvé. Jak říkám, chodili jsme tam rádi a chybí nám to.
Drobku, co mi to děláš? Živě si to představuju, to musela být krása a pohoda a zážitek, všechno v jednom! Viděla jsem něco vcelku podobného v německém Garmisch-Partenkirchenu, byla to obrovská čínská restaurace typu all you can eat, ale včetně tohoto rychlého opékání jídla před hostem a ze surovin, které si vybral. V ČR o ničem podobném taky nevím.
Ahoj Flo,
naprosto souhlasím s tvým názorem ohledně průmyslových marinád. Nic mě tak nerozhodilo jako kamarádka, která přijela na grilování a z tašky vytáhla oranžové maso odkudsi ze supermarketu. Nechala jsem ji ať si tu svou dobrůtku sama ugriluje i sní. Jinak mám malou vychytávku ohledně mrkve do číny. Po počištění mrkve používám standardní škrabku na zeleninu a z mrkve „naškrábu“ tenké plátky, které se rychle se orestují a vypadají docela dekorativně. Jinak dík za recept a hezký den.
Dáša
Dášo, to je určitě prima zlepšovák. Já to teda mám desetkrát rychleji nakrájené natenko nožem, ale kdo nemá po ruce ostrý a dobrý nůž, určitě tuhle radu velmi ocení. A nemusí zůstat jen u mrkve, že 🙂
Flo, ty jsi krájela nožem i tu cuketu na obrázku? Nádhera!
No jo, Míšo, krájela 🙂 Ostrým nožem to není žádný problém. Ono se to jenom tak sofistikovaně tváří.
dobrý den,moc hezky jste to napsala,čínu mám ráda a ráda ji vařím je to rychlé a pokaždé trochu jiné.rýžový ocet nepoužívám,ale určitě ho vyzkouším.jarmila
Jarmilo, díky za milý komentář, Flo.
Milá Flo,
dr. Pavlov by měl ze mě radost, čtu ten recept s napětím a slinné žlázy pracují o sto šest 🙂
Určitě se do toho pustím, „zamlada“ jsme si čínu s manželem dělali, ale teď kvůli malým dětem už dlouho ne, ani nevím proč…
Terezko, určitě se neboj dát i dětem, záleží na ochucení, které použiješ, postup zůstává stejný a je lehce hravý 🙂
Milá Flo, já se s touhle „čínou“ nemohu ztotožnit. Silně mi to připomíná socialistickou směs nalozenou ve vsem moznem, vcetne worchestru. Nerika, ze se to nedá jíst, ale irituje me název „čína“, který se i v současnosti, kdy je plný internet čínských, indických a jiných webů s originálními recepty. Kdysi jsem jednomu známému (hluboký totáč byl) půjčila nejlepší kuchařku čínskou a on se mě posléze zeptal, co z tech receptu je „ta čína“. Málem mě opláchli. Přeci existují jídla čínská, indická, mexická …
Bývala v Praze vyhlášená, čínská restaurace ve Vodičkové ulici. Po revoluci dům nekdo zrestituoval a restauraci zrušil. Nikdy od té doby se žádná (ani pamětníka v Hostivicích) téhle ani nepřiblížila. Moje knížka receptů (Tomaník) je natolik dobrá, že nejen podle ní vařím, ale jediná, která je hodně originálu podobná. Onehdy tam meli i čínského kuchaře a chuť si pamatuju. Nedávno u me byly kamarádky, které se z Číny vrátily a tak jsem udělala jídlo stylové. Nesmírně si pochvalovaly, že to chutná jako v Číně!
Takže tvoje jídlo je jakási, jistě dobrá směs, ale s čínským jídlem nemá nic společného.
Kdybys chtela nejake podrobnosti, jsem na mailu a ráda na vsechno odpovím.
A jdu varit kvetakové subji (nebo „Indii?“ )
p.s. a není to ve zlém !!
Míšo,
máš samozřejmě úplnou pravdu, něco jako obecná „čína“ neexistuje. Je to jako kdyby někdo ve Francii chtěl vařit rychlé česko. To, co jsem popsala, plus mínus odpovídá obecnému postupu na stir-fry, maso se zeleninou z jedné pánve, tak jak to zná anglosaský svět.
A proč jsem to tak nenazvala rovnou? Snažím se co nejvíc v popisech jídla přiblížit začínajícím kuchařkám a kdybych hned přišla s pojmem stir-fry, nikdo už nebude číst dál. Průběžně reaguju na dotazy a žádosti, které mi chodí e-mailem, a jakmile mi třikrát přijde prosba o stejný recept, zařadím ho do plánu příštích článků. Přitom se snažím používat podobná slova a pojmenování, která použily dotazující se čtenářky. Protože kdokoli po nich přijde a bude takový recept hledat, nepoužije moje slova, ale použije obecně rozšířené pojmenování. No a já samozřejmě chci, aby tenhle recept našli, protože si myslím, že tenhle obecný postup funguje bez ohledu na konkrétní ochucení a konkrétní pojmenování a dává mnohem lepší výsledky, než když maso přes noc naložím se zeleninou do marinády a pak to všechno najednou vyklopím na pánev.
Možná jsem to v článku měla uvést na pravou míru, nevím, těžko říct, nejsem si jistá. Podle mě je úroveň zdejších čtenářů dost vysoká, aby věděli, že Čína je velká země a nedá se shrnout pod jedno jídlo.
Máš pravdu i v tom, že čínská restaurace ve Vodičkově je nesmrtelná legenda, i když už neexistuje. Ale někde na barandovském sídlišti je velmi, velmi autentická čínská restaurace, respektive ještě před několika lety byla 🙂 Akorát už si vůbec nepamatuju, jak se vlastně jmenovala.
O jakou knihu receptů(Tomaník) se prosím jedná? Přesný název knihy je jaký?
Než Míša odpoví či potvrdí, myslím si, že jde o tuto knihu: Miroslav Tomaník – Čínská kuchyně
Tve vysvetleni sice chapu, ale kdyz uz si se vsim davas tolik prace a jsi kucharka na vysoke urovni, proc bys neuvedla na pravou miru to, co uz dneska neni, protoze dnes uz se daji koupit orig suroviny? Tehdy nebylo ryzove vino, sojovka, wei-su, tak to jsem i chapala, ale dnes, prave pro ty zacinajici kucharky, by mela byt osveta a od koho, kdyz ne od tebe? Vysvetlit jim, ze dnes uz se „cina“ nemusi delat, ze dnes jsou k mani suroviny na cinskou kuchyni ? Stir-fry i to se da preci prelozit s vysvetlenim, ze kdysi tomu rikali „cina“ , protoze nemeli jinou moznost?
Jeden byvaly zamestnanec z Vodickove, udelal si rest v Hostivicich. Ma tam na nastence i stare vystrizky novinove, oko se mi orosilo. Ale je to tristni. Obcas nejaka jakoby cinska vyzdoba, kolem socialisticky rakos a na stole vesnicka vazicka s umelou kytickou. Servirovat se pokousi velice slusne, ale nikdy bych nepoznala, ze pracoval ve Vodickovy. Prinejmensim nepouziva shao sing, coz je zasadni dochucovadlo velke casti jidel. Zklamal me, ale chodi tam lide radi, i muj syn. Treba to nekdy zkus, co tomu reknes. Az zjistis Barrandov, napis mi, prosim!
A pokud nemas kucharku od Tomanika, sehnala jsem ji pro jednu kamosku ze Slov v antiku pres net. Ma tam i zpusoby krajeni masa vc pojmenovani, rada podle nej varim a celkem i dodrzuju. Vyplati se to.
Míšo, už to tady psal Hydraulík o pár komentářů níž, jmenuje se to Dlouhá zeď a opravdu stojí za vyzkoušení.
Dobrý den,
zkuste si zajít do restaurace Zelená zahrada na Praze 2. Mají tam na menu „legendární čínu z Vodičkovy ulice“. Autentičnost neposoudím, nejsem pamětník, ale na čínu se tam chodí nejvíce a je vynikající.
Mila Miso, ja myslim, ze smyslem receptu bylo ukazat, jak co nejlepe ochutit a uvarit toto minutkove jidlo, aby se to co nejvic priblizilo tomu, co u nas zname pod klasickym menu cinske restaurace. Urcite nebylo cilem vyucovat tady cinskou originalni kuchyni a nezlobte se, ale kdyz budu chtit obcas pro rodinu pripravit tohle superrychle jidlo, nebudu nikde shanet wei-su, kdyz vubec nevim, co to je, ale to je vedlejsi, to si zjistim, ale hlavne to asi moc casto nevyuziju…varit superoriginalni regionalni recepty je jiste skvele, ale je to pro nadsence, kteri maji cas si tyhle veci studovat a ucit se je a navic si k tomu shanet ingredience. Ale to myslim rozhodne nebyl zamer Florentyny v tomto pripade. Sice vase vysvetleni chapu, ale nezlobte se, zda se mi to trochu hnidopisske. Nada
Ahoj Flo,
diky za super recept, ja si obcas delam Kung Pao, recept jsem vycetla nekde na netu, je to v podstate stejny princip, akorat ja vzdy radeji nechavam maso v panvicce nejakou tu minutku navic, uz parkrat se mi totiz stalo, kdyz jsem
delala steaky, nebo jine, ze maso nebylo uvnitr durch.
Mozna to je jen muj osobni pocit, stejne pouzivam k vareni vzdy jen kureci, nebo kruti, moje obavy jsou asi prehnane, ale z predstavy nepropeceneho masa mi naskakuje husi kuze 🙂
Kazdopadne diky za Tvuj tip, recept vyzkousim:)
Ivono, když je maso nakrájené opravdu tence, nemusíš se bát, že by zůstalo syrové uvnitř. Žádný vnitřek totiž nemá, jak jsem psala v článku.
Takéto rýchle opečené jedlo (ála „česká čína“) si občas robievame tiež. Mám to rada, lebo je rýchle a chutné. Aj keď teda v mojom podaní to iste nemá s originál čínskym ochutením nič spoločného. 😀
Ale priznám sa, že to naše mäsko nie je nakrájané tak na jemno, ani opečené tak narychlo. Asi je na čase zase sa trošku posunúť. Už sa teším na najbližšou príležitosť. 🙂
(dnešná večera to nebude, dnes bude slávnostná večera – pečieme jahňa 😉 )
Už jsem si s chutí přečetla tvůj článek o tvé verzi číny, je super! Flo.
Díky Tobě vždycky zjistím, že jsem skoro všecko do teď dělala úplně blbě:) díky moc Flo za tyhle Tvoje články. Jednoduše posouváš člověka na vyšší kuchyňský level. Dneska je většina blogů tak přemrštěně rádoby erudovaných a vystajlovaných a tak jsem ráda, že tady je to takové lidské. A jsem ráda, že jsi to nazvala čínou. Pro ty, co se nevyznají v asijské kuchyni ideál, a věřím, že nás je pořád dost. Beru to jako výzvu a krok, jak se skrz obyčejnou „čínu“ dostat k těm origoš jídlům a názvům a zas být o fous chytřejší…
Radko, ona je čína opravdu zavádějící název, prostě jde o rychlé maso se zeleninou z pánve. Těžko říct, kde se to vyskytlo poprvé, ale je to příliš zažité, než abych s tím bojovala 🙂
A děkuju za tvoje milá slova. Flo.
Ahoj Flo, ani nevím, proč jsem už léta žádnou „čínu“ nevařila. Ale teď jsi mě navnadila. Skočím pro pár ingrediencí a hned se dám do toho. Taky mám ráda jídla s větším množstvím zeleniny. Už se těším! Jo, ten vtip s datlem je taky povedený.
🙂 díky
Ahoj Flo, tak jsi mě navnadila 🙂 O použití rybí omáčky jsem začala uvažovat, už když jsem v KPD četla, že by sis ji vzala na pustý ostrov! Z mého pohledu běžné ženy v domácnosti, absolutně nevadí, že jsi nerozvedla historii „číny“ ani nepřihodila další suroviny a koření čínské kuchyně, asi (spíš určitě) bych to nevstřebala…Dala jsi mi perfektní základ (a plno zeleniny), od kterého se pak můžu odrazit dál. Díky 🙂 A musím se pochlubit, dělala jsem dnes koprovku (stále totiž ještě vstřebávám kapitolu omáčky – jsem ostuda pomalá, ale muž je omáčkový) a byla skvělá, zahuštěná akorát (sice si to chtělo to klechtání jíšky a vývaru hezky vystát u sporáku, ale stálo to zato), maso jsem měla tužší, ale to bylo tím, že postup vaření jsem si kvůli raubířům výrazně zkrátila, a taky to bylo zadní…. Takže příště musím být preciznější 🙂 Měj se krásně 🙂
No vidíš, Zuzi, sice to nebylo podle tvých představ, ale přesto víš, kde se stala chybka a příště už na to budeš myslet. To se všechno v kuchyni počítá. Moc ti fandím i s dalšími omáčkami. Flo.
Děkuji moc za recept na výbornou čínu. Hned jsem ho dnes vyzkoušela a čína byla luxusní!!!! Jsme doma milovníci na nudličky nakrájeného masa nějak ochuceného nebo naloženého a toto byla špička 🙂 Udělala jsem k tomu jako přílohu rýžové nudle a moc jsme si pochutnali 🙂
No tak to je báječné, díky za důvěru a vyzkoušení. Flo.
Ahoj Florentýnko,
Tvoje články,samozřejmě i recepty,mne moc baví,vždy se těším na čtvrteční počteníčko a novou inspiraci.
Hezký den.
Lidka K.
Lidko, potěšení je na mé straně. Od tebe mě to těší dvojnásob.
Milá Florentýnko, se zájmem jsem si dnes přečetla Tvůj recept na čínu. Já jsem v rehabilitačním ústavě po operaci kyčle a dnes jsme měli k obědu právě čínu s rýži. Abych napsala po pravdě, číně se to moc nepodobalo a chuť také nebyla slavná. Chápu, že v takovém množství se asi jinak udělat nedá. Moc se těším, až zase budu doma a udělám si ji podle sebe a také použiji Tvůj návod. Děkuji Ti za skvělé recepty a budu se těšit na další.
Jindřiško, tak to přeju rychlou rehabilitaci a pevnou vůli!
Čína je ve velkých jídelnách spíš dušená než rychle opečená na pánvi, proto to chutná úplně jinak. V tom množství masa se těžko respektuje správný postup tepelné úpravy.
Zdravím Flo,
ta „čína” se jmenuje Dlouhá zeď a je na Voskovcova 745/11
Praha-Praha 5
Zdraví Hy
Díky, už jsem to taky dohledala. Ale bylo to tehdy prima, že? 🙂
AHOJ FLO,ZASE JSI POSLALA ÚŽASNÝ RECEPT KTERÝ SE DÁ PŘIZPŮSOBIT KAŽDÉ CHUTI.U NÁS SE VAŘÍ HLAVNĚ KRÁLÍK A TO NA MNOHO ZPŮSOBŮ.TAK I ČÍNU DĚLÁME KRÁLIČÍ.NEJRADĚJI POUŽÍVÁM JENOM SŮL A PEPŘ,ZELENINY SPOUSTU NO A KVALITNÍ VÍNO.TO MÁME RÁDI A NE JENOM DO HRNCE.POZDRAV A ZASE SE TĚŠÍM VE ČTVRTEK JITKA
Králičí čína? Musím někdy vyzkoušet, díky za nápad, Jitko. Flo.
Zdravím, měla bych dotaz. Mám Hovory s řezníkem a tam je ten samý recept ale solamyl se dává hned na začátku k masu (se solí, kořením). Tady do tekutiny. Je v tom nějaký rozdíl? Děkuji m.
Moniko, je to v podstatě jedno, jen postup z knížky je trochu náročnější v tom, že se solamyl samozřejmě snadno napéká na dno pánve a člověka to trochu může vylekat, i když se vlastně nic neděje, on se pak zase rozpustí. Pro zjednodušení jsem ho tady na webu přesunula do té závěrečné tekutiny.
Ahoj Flo, díky. Vybrala jsem si tedy tu jednodušší možnost :).
Dobrý podvečer,
moc se mi líbily recepty na čínu a mleté a ptám se – jaká je vhodná pánev?
Většinou používáme wok, ale nemáme plyn, takže to asi nebude nejlepší. Před časem jsme koupili železnou pánev, ale ta když se zahřeje, tak se prohne a hřeje jenom uprostřed. Teflonky se mi také moc nezdají, když se mají hodně rozehřát- tak prosím o radu
Děkuji a zdravím
Pětivlas
Jak jsem ti psala v e-mailu, ta tvoje železná pánev je určitě hodně tenká, když se teplem prohne. Jinými slovy je dost k ničemu. Chce to nerezovou pánev se silným, těžkým dnem, na značce nezáleží.
Teflon se nehodí pro tak vysoké teploty, protože se při přílišném zahřátí ničí. Teflonovou pánev nechat na míchaná vajíčka 🙂
Wok se na běžné plotýnce obvykle nedokáže moc rozehřát, protože mu chybí větší kontakt s plotýnkou. Proto je lepší na plynu, kde plameny ohřívají i stěny woku zvenku.
Čtu a slintám!!
Sice nic neříkající komentář, ale nemohla jsem si ho odpustit. Díky za recept.
Nic neříkající, přesto velmi spokojený smajlík v odpovědi jen pro tebe 🙂
Ahoj Flo,kdyz nemam vyse uvedene koreni,jake jine by se tam hodilo?
Třeba čili, zázvor, špetka skořice, badyán, hřebíček, pepř, fenykl, anýz, kurkuma, muškátový oříšek, kardamom… — co z toho najdeš. Všechno mleté samozřejmě. Taky klidně přidej česnek a čerstvý zázvor.
Moc dekuji,uz ho tam sypu y tesim se na vysledek
Viděla jsem na Facebooku, díky za vyzkoušení, Šárko!
Milá Flo,
funguje to, hned napoprvé. Už několikátý recept, který zkouším a který se vyvedl. Mám velkou radost, že jsem se dostala z kruhu svých několika jídel dokola a mám nové chutě. S jinými recepty se mi moc nedařilo se vymotat ze svých stereotypů. Takže díky!
Nikola
Nikolo, tak to mě těší! Jsem ráda, že jsi našla, co jsi hledala a že ti to jde a baví tě to 🙂 Jen tak dál, držím palce.
Mílá Flo,
dneska jsem vyzkoušela tento postup na maso se zeleninou a i když jsem s kořením musela improvizovat ( nebyla jsem na tento recept plně připravená a rozhodla jsem se, až v rámci prázdninové výzvy jej uskutečnit k instantním nudlím), bylo to moc dobré. Suroviny, které mi chyběli a některé jsem ještě nikdy nevyzkoušela, si dokoupím a pak udělám znovu 🙂
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=131963643814468&set=pcb.131964633814369&type=1&theater
Jsi skvělá. A dokazuješ, že správný postup je mnohem důležitější než přesný seznam surovin, protože když člověk ví, co dělá a proč to dělá, umí si poradit s tím, co mu aktuálně chybí 🙂
Ahoj Flo, myslíš, že je možné použít mraženou zeleninu? už nakrájenou „na čínu“. Doporučila bys třeba nějaký postup?
A mimochodem jsem rozmrazila kus vepře na čínu a protože se nestihl rozmrazit a zůstal uvnitř tak cca 1cm ještě zmražený, tak jsem ho nakrájela. A už to nebudu dělat jinak :), krásně to jde, víc než 2mm to nebylo a to jsem s ním zasyrova tak bojovala. Než šlo na pánev, dorozmrazilo se už nakrájené.
Moniko, mraženou zeleninu na čínu bych ti nedoporučovala. Má to totiž dva háčky.
a) Teplo z pánve se spotřebuje především na přeměnu skupenství pevného na tekuté, namísto aby se využilo k opečení a zvýraznění chuti. Navíc ti některá zelenina může zůstat nerozmražená, pokud je zrovna nakrájená na silnější kousek.
b) Pokud máš opravdu ostrý a dobře do ruky padnoucí nůž, nepotřebuješ předmrazit maso, abys ho mohla krájet na tenoučké nudličky. Ono se to maso totiž krájením v mraženém stavu tak trochu potrhá a připadá mi pak takové jakoby na řezu chlupaté. Ale je to vidět až po tepelné úpravě. Nicméně jsou i případy, kdy účel světí prostředky, že 🙂
Flo, na nejlepší a nejrychlejší krájení zeleniny na hodně tenké plátky používám Tygra 🙂
Nejsem jejich agent, ale je to tak šikovná věc, že šířím dál. Hlavně je tygr maličký a rychle poruce. Je vhodné koupit i napichovací držák.
tygr – http://reproplast.cz/detail-kuchynske-potreby-na-ovoce-a-zeleninu-struhadlo-tygr.html?_ID=17112010165837
držák – http://reproplast.cz/detail-drzak-na-krajeni-cibule.html?_ID=23112008224636&rozbaleno=
Šikovných věcí mají více.
Tygra používám už několik let a nemohu si ho vynachválit!
Glamo, díky za doporučení, vypadá to zajímavě a prakticky a nijak draze. Jsi milá, že jsi se podělila o doporučení.
Jako zelenina se mi osvědčila / oblíbil jsem si kombinace mrkve, červeného zelí, cibule a boltcovitky bezové (ona černá čínská houba). Díky za recept.
Pavle, díky za nápad s čínskou houbou. Kde se dá pořídit?
Nedoporučujete mraženou zeleninu. Dávat ji do číny na maso rovnou z mrazáku není dobré. Ale když si ji vyndáte předem, přelejete vařící vodou a necháte řádně odkapat, tak se s ní dá docela slušně pracovat.
Prima nápad, Tondo, díky!
Milá Flo, to je neskutečné, ty vaše postupy.. Objevila jsem vás nedávno. Už podle vás varim čtvrtý recept. Čína, opět skvělá.. Rýžový ocet náš vietnamec neměl, v jednotě pouze koření „Čína“ a tak musela stacit sojovka a suché víno.. A přesto, výborne.. Hlavně klobouk dolů, jak to dobře pisete. Stačí mi vás popis přečíst jednou a nemusím furt dokola u vaření nahlizet do receptu..Všechno si pamatuji! Díky moc. Nechám si nadelovat vaše kuchařky 😉
Dominiko, neskutečné je, jak jste se zakousla do vaření. Gratuluju a jen tak dál – a vyzkoušení mých receptů mě samozřejmě velmi těší 🙂
Dnešní vaření bylo pro mě trošku tajuplné. Rýžový ocet měli v Kauflandu, ale pro rybí omáčku jsem se vydala do večerky, kam se trošku bojím a hle, byla tam 750ml 55,-. Je z Thajska a nemá české popisky, tak jsem se orientovala anglickým Fish sauce. Měl ještě ústřicovou, tak jsem nevěděla jestli by šla použít taky, ale asi jo, ne? Každopádně čína výborná. Konečně je to čína a ne český pokus o čínu. Jinak už ji vařit nebudu. Moc díky za obohacení našeho jídelníčku.
Veroniko, díky za vyzkoušení. Fish sauce byla správná volba, ale klaplo by to i s ústřicovou.
Ako prekvapenie som sa od syna naučila nový recept , a priniesol si so sebou všetky suroviny a začal v kuchyni kúzliť , najprv sme neveriacky pozerali na tie suroviny ktoré som ja v kuchyni nepoužívala , rybia omáčka , ryžový ocot , ale čína bola rýchlo hotová a výborná , a zajtra bude u nás znova a varím ju na manželove želanie . Dúfam že nám bude chutiť ako tá od syna podľa tohoto receptu .
Mária, snad se vše zadařilo a máš ve sbírce nejen pár nových podivných lahviček, ale taky recept na čínu. Flo.
Čína sa vydarila , aj sme si pochutnali ,ale tá atmosféra keď sme sa všetci stretli pri dobrom jedle tá mi chýbala, ale ako útecha mi zostali aspoň tie fľaštičky.
Mária, děkuju za vyzkoušení, jsem ráda, že se zadařilo. A flaštičky budou vždycky tohle jídlo připomínat.
Také já dělávám tu českou činu a vesměs zmraženou zeleninou ale dnes jsem četla tvou verzi dokoupím ty lahvičky a k tomu syrovou zeleninu a v sobotu na oběd vyzkouším k tomu určitě rýži jednou jsem zkoušela rýžové nudle a nedopadlo to dobře pořád se lepili.Myslíš že bych do toho mohla dát čili my máme totiž rádi činu pálivou?
Samozřejmě. Čili podle libosti. A tu mraženou zeleninu vůbec neber do ruky, v tomhle tempu a v téhle rychlosti zůstane tak akorát studená.
Děkuji za recept, vždycky jsem osmažila maso a pak přidala zeleninu. Maso pak bylo suché. Takhle zůstalo krásně šťavnaté.
No vida, taková maličkost a tak zásadní změna. Díky za důvěru a vyzkoušení.
Zdravím Florentynko,
díky za recept. Opět se mi při čtení sbíhají sliny na všechny ty dobroty. Další skvělý nápad na dobrý oběd, určitě se Tvých rad budu držet. Jsi prostě skvělá kuchařka a pro mne i velmi dobrá spisovatelka.
Vlasto, tvá slova vždycky pohladí. Mou duši i klávesnici. Děkuju ti za to.
Florentýno, moc děkuji! Myslela jsem, že prostě na vaření nemám talent a po několika děsivých výsledcích jsem si říkala, že to prostě nemá cenu dál zkoušet.
Na Vánoce jsem dostala tvoji knihu, a objevily se první vlaštovky. 🙂 Získala jsi si mou důveru a tak jsem se včera pustila do této číny. Výsledek mě úplně nadchnul a takovou radost z vaření jsem snad ještě nepoznala! 🙂 Těším se, na další vaření, díky tobě!
Veroniko, jsi skvělá! Mám radost, že už nehledáš vinu nebo nedostatek talentu v sobě. Tak ať se ti stále daří a podobné pocity, jako u číny, zažíváš neustále 🙂
milá Florentýno, po vaječňáku, svařákovém sirupu, rychlé obědové brokolici, špagetách s rajčaty a kuřecím na přírodno došlo i na čínu. Sice jsem neměla ani rybí omáčku, ani rýžový ocet a koření 5vůní, ale i tak nám tato variace chutnala (hlavně ta křupavá zelenina), takže příště dokoupím suroviny a těším se na ještě lepší verzi:-). O víkendu jsem měla mamčinu „čínu“ s nakládaným masem a musím jí poslat tento recept – je daleko lepší! Moc děkuji za takové rychlé a chutné recepty, to se vždycky hodí!
Ty jedeš! Díky za takové bouřlivé ohlasy, mám z nich velkou radost.
Milá Florentýnko,
zdravím Tě a moc jsi mě opět potěšila, nikdy tomu není jinak a já moc děkuji a už bych se opakovala s tím, co jsi již četla nesčetněkrát shora 🙂
Flo, jen bych se ještě ráda zmínila, píšeš pro nás více než jasně, stručně, výstižně a srozumitelně, my Tvoje věrné fanynky na Tebe a Tvůj originální recept každý čtvrtek netrpělivě čekáme, a pokud Ti někdy přijde „pod ruku“ řekla bych, ehm, méně vhodný komentář, který jsem tu dnes četla, pak buď nad věcí, není k tomu co dodat, a Ty mi rozumíš ……………..
Do roku nadcházejícího Ti přeji Flo pevné zdraví, mnoho štěstí a lásky, ať se Ti v životě daří.
Vladimíra
Vladimíro, ty jsi zlatíčko. Jsem vděčná za každý komentář, radostný, vhodný i méně vhodný, protože právě reakce čtenářů dělají tento blog živým, inspirativním a schopným posunovat kuchařské i komunikační hranice vždy o malý krůček kupředu. Takže nám oběma přeju, ať je rok 2017 plný takových drobných krůčků ke štěstí a novým obzorům. Ať se ti stále daří. Flo.
Vidím, že tento web budu ještě číst (poučím se), ale u „číny“ mám jednu nejasnost. Jak se krájí maso. Jsou to nudličky nebo plátky. Já krájím NUDLIČKY (cca 10-15 x 10-15 x 40-70 mm. Ve fastfoodu u číňanů jsem viděl, že dělají PLÁTKY 2-3 mm tlusté, ale myslel jsem, že to je proto, aby bylo maso na talíři více vidět. Podle tvého popisu se mi zdá, že to děláš také tak, ikdyž tomu říkáš nudličky, ale důvod bude asi jiný. Paní, která kráji maso, byť kuřecí, škrabkou na mrkev nevěřím – snad z polozmrzlého masa.
Jaké krájení je to správné. Vyzkouším i ty plátky. „Čína“ na sto způsobů a ryby (losof, dokud stál málo přes 100 Kč za kilo) jsou moje časté „dvanáctiminutové“ – kvůli bramborám – obědy. Nepočítám přípravu, konzumaci a kafe.
Děkuji za užitečné informace.
Jan Karpiss
Honzo, opravdu tu jde jen o slova, plátky nebo nudličky, pojmenovat se to dá obojím způsobem. Důležitý je tvar a ten jste pochopil správně. Je to to, co jste nazval jako plátky.
Ahoj Flo.I já jsem se pročetla až ke tvojí číně.Nakoupila jsem a hned dnes vyzkoušela.Vaření na 2 etapy jsme i ve 4 v pohodě zvládli.Všem moc chutnalo.Jenom mám jeden dotaz ohledně barvy.Ráda bych docílila hnědé barvy.Naše čína byla jenom světlá..Přitom sojovka i rybí omáčka jsou spíš tmavší.
Renčo, pokud jsi měla všechno světlé, tak chybělo prudší opečení masa. Nic jiného bych v tom nehledala.
Florenko, paráda, super díky moc, čínu miluju, miluju a prostě mám moc ráda. Při čtení Vašeho super článku mi vyvstanul v paměti recept našich maminek na čínu „vem vejce, sojovku, olej, koření xxxx a maso na jeden den nalož a dej do lednice“. Kritizovat to nebudu, protože nejsem zastáncem postoje „polotovar žádného typu mi do kuchyně nesmí“ – ano, například kupuji hotový dresing v pytlíčku na salát do práce, hotové tortelliny, bramborový knedlík…a taky mi chutná sýr Eidam. Zároveň mne moc baví gastronomie a moc ráda si uvařím třeba opravdu dobrou rýži nebo quinou, sojovku mám fermentovanou a tak nějak se to snažím kombinovat v rámci pro mne vyhovujících hranic a dobré jídlo umím ocenit…..zde u článku mne napadlo – teda asi špatně – pardon 🙂 co taková ta mražená zelenina na čínu? Přeci jen ne vždy mám doma po ruce (navíc žiju sama) tu čerstvou zeleninu..Pokud by to šlo, jak ji upravit? .Asi mi to neposvětíte, no ale zkusila jsem to :-)) Děkuji
Vidím, že už byl článek o číně nalezen 🙂
Co se týká mražené zeleniny, klidně se použít dá, ale nelze od ní očekávat stejnou míru křupavosti, jako od zeleniny čerstvé. Ona totiž mražená zelenina obvykle před uvedením do hluboko zamrzlého spánku absolvuje proces blanšírování, při kterém se předvaří. To je první věc, která jí změní konzistenci. A druhý faktor je změna tuhosti zeleniny při rozmražení – někdy se z ní i při sebelepší péči stane bláto, protože jsou narušené buněčné stěny. Takže abych to shrnula: použití možné je, výsledný efekt horší, a je třeba počítat s tím, že zelenina by se v pánvi měla pouze rychle rozmrazit a prohřát, ale raději víc tepelně neupravovat.
Halelujah! Jak dlouho jsem se snažila doma udělat čínu a nikdy se to úplňě nepovedlo. Konečně srozumitelný, blbovzdorný návod!
Díky, díky, díky.
Frčím do krámu pro ingredience.
A propos: s krevetami to asi bude jako s masem, což? Jen oloupat a možná bych do směsky omáček vymačkala hlavičky, aby to dalo víc chuti?
Jasně, s krevetami stejně jako s masem. I ty hlavičky můžeš vymačkat, ale i bez nich to bude mít chuti dost.
Milá Flo,tak čína vyzkoušena a super ohlasy! Akorát jsem u našich vietnamců nesehnala rýžový ocet, tak jsem použila obyč (já vím, chytáš se za hlavu, ale já jsem si ještě nepřečetla tvůj článek o octech, tak to musím napravit). A také nevím, kde bych sehnala koření pěti vůní. Použila jsem normální směs na čínu. A ještě by mě zajímalo, na co dalšího používáš tu rybí omáčku… děkuji
Rybí omáčka je fajn třeba k rybím jídlům, podívej: filé v mléčném pórku.
Milá Flo, tak jsem včera vyzkoušela další z tvých úžasných receptů – čínu, nebo -li „stir fry“, jak jsem se dočetla v komentářích :-). Díky té lžíci bílého vína, která se do jídla přidává, jsme tu lahvinku u hodování vypili. Nevím, zda se bílé k číně hodí, ale nám bylo fajn. Asi největší radost mi ale udělal můj věčně remcající puberťák, který prohlásil: “ je to fakt dobrý, mami“.
Moc díky!!!!!
:-)))
Milá Flo,
tak jsem se konečně odhodlala tento recept vyzkoušet na darované nerezové pánvi WOK. Vše bylo v pořádku až do doby, kdy jsem nalila onu (v mém případě) „proklatou“ tekutinu, okamžitě se na pánvi část připálila a trochu spáleniny bylo bohužel cítit i v celé porci zeleniny. Nevím zda je nerezový wok prostě nevhodný, či jsem měla až příliš rozpáleno, ale ráda bych znala Tvůj názor, než budu opět vysílat sousedům kouřové signály při dalším pokusu 🙂 Každopádně i přes lehkou příchuť spáleniny, byla čína výborná. Děkuji!
Martino, připadá mi, že v některé z omáček asi bylo dost cukru, který zkaramelizoval a ihned se v rozpálené pánvi chytil. Zkus prozkoumat složení omáček, další možnost je zkusit to příště bez solamylu. V hodně rozehřáté pánvi se ti voda stejně docela rychle odpaří a zahustí se to tak i bez škrobu.
Ahoj Flo, 1) děkuji za super článek 2) po Vánocích jsem si dopřála Tvé dvě kuchařky, ranní a odpolední, odpolední využiji asi víc, ale obě jsou parádní, jak jinak. Nedá mi to než okomentovat celý postup a podle někoho „zavádějící název“ pro „pokus o autentické jídlo“. Mně se recept moc líbí, protože jde o vaření a nikoliv míchání čehosi s čímsi ala „maso s hořčicí, sojovkou, chilli, kečupem (jak moc ho nemám ráda v receptech), nivou, smetanou, křenem, masoxem, instantní jíškou a….“ aby ve výsledku byla „mňamka“, ale je to celkem jednoduchý recept, využívající suroviny, které tam mají své místo a funkci a nejsou redundantní. Nejde asi o autentický recept čínské babičky z rybářské vesničky, ale jde prostě o podle mého soudu „výborné stir fry“ pro lidi žijící u nás v republice, žijící např. v panelácích, v malých kuchyňkách, s průměrnými platy a průměrně velkou lednicí. Často si stýskáme (já mezi stýskajícími), že při koupi zahraničních kuchařek s nadšením jimi listuji, ale uvařit mohu tak dva recepty ze sta, protože doma nemám právě ty autentické exotické suroviny. A pak, věřím, že stejně jako u nás každá kuchařka uvaří jiný guláš a jinou bramboračku, neexistuje ani jediná přesná a jasná „čína“ z číny. A podle Vašeho postupu a ostatních na Vašich stránkách prostě dokážu uvařit dobré jídlo, kvalitní jídlo a často i velmi zdravé jídlo a zároveň si zachovat zdravý rozum, nezruinovat se a nezbláznit se kvůli tomu, že doma nemám zrovna miso pastu, piniové oříšky či buvolí mozzarellu (miso pastu zrovna vlastním, ale je to moje libůstka a mírná úchylka :-)) Navíc jsem prolistovala několik zahraničních webů s recepty od kuchařů asijského původu a jejich „stir-fry“ se velmi podobalo postupu Vašemu, i když každý recept se od toho předchozího o trošku lišil 🙂 A konečně děkuji, už konečně umím udělat i dobré hovězí nudličky (teda mně chutnají moc a mám za sebou taky spousty svých obědů s vysušeným masem, které byly „docela dobrý“) Hezký únorový víkend!
A až k nehezky dlouhému komentáři ještě přidám tip a dotaz. Tip – rýžový ocet jsem neměla, kápla jsem tam proto trochu bílého vinného a fungovalo to dobře, možná i pár kapek citronu by to místo octa sneslo, k restované cibuli jsem přidala i ždibec zázvoru a nakonec do jídla přimíchala hrst sezamu (líbilo se mi to v jednom „stir fry“ ze zahraničního webu a bylo to pak nejen hezké ale i chuťově zajímavé). A dotaz: množství koření v receptu – je to včetně koření na maso i do té ochucené tekutiny – zálivky? Sama jsem ho tam dala na svou jednu porci o dost víc a pořád mám trochu problém s tím, že po přidání masa se šťávičkou do směsi se výsledek přeci jen ještě změní, ale na nějaké ochutnávání a dochucování už není moc času – nechci, aby se tam maso už moc dlouho vařilo a koupalo…+ když je to moc slané, nic čerstvého už nepřidám (pozdě) a když je to mdlé, tak nevím, co přesně přidat (marináda už není). Poradíte jak to odhadnout/sladit? Děkuji!
Dobrý den 🙂 Musím Vás pochválit, Vaše texty se opravdu příjemně čtou. Recept je moc fajn, rychlý, vděčný. Tímto systémem už vařím mnoho let, když se mi zrovna nechce nic vymýšlet. Je to fajn 🙂 Ale jak už zde jedna žena podotkla, s pravým čínským jídlem to opravdu mnoho společného nemá. Jak že jsem to zjistila? Před 2 a půl lety jsem na služební cestě zavítala do Číny. Byla jsem očarována jejich jídlem, počínaje snídaňovými bufety na hotelích, přes restaurace a pouličními stánky s jídlem konče. Byli jsme tam s orchestrem po Vánocích a probíhaly tam celkem kruté mrazy, okolo 12-13 stupňů pod nulou. když jsme přišli první ráno v hotelu na snídani, otevřela jsem ústa v němém úžasu a do několika vteřin jsem měla „hubu od ucha k uchu“. Viděla jsem totiž jako první od dveří starší paní u obrovského kotle a vedle něj spousta misek, několik druhů nudlí, nakrájené zelené cibulky a něčeho, co se podobá špenátu nebo mangoldu. Dále na milimetrové plátky nakrájených několik druhů masa, na jejichž přípravu byla přistavěna vroucí voda. Nebudu Vás ale napínat. V tom obrovském kotli byl nááádherný vývar. V tom mrazu to bylo něco skoro spásu přinášejícího 🙂 Jinak mají spoustu nejrůznější zeleniny a hub, skvěle nachucených, dokonce i listové saláty byly teplé 🙂 Masa bylo také několik druhů, na malé kousky a jejich luxusní plněné knedlíčky.Samozřejmě rýže, různé nudle..A specialitou byla vodová rýžová kaše, kterou jedli jen Číňani. No, co Čecha napadne je jasné. Kde je klasické pečivo? Kde jsou brambory? Pánům kolegům tedy něco chybělo. To jsem se nasmála. Já byla se svými luxusními polévkami nejšťastnější člověk na planetě 🙂 V takových těch levných bistrech měli zase naprosto úchvatně připravený bůček, pro nás velmi nezvykle nachucený, ale naprosto skvělý. Podávali ho s rýží. Samozřejmě okurky nakládané asi s česnekem a zázvorem jako salát, nakládaný ostrý česnek a ještě další pálivá chuťovka, čaj nebo káva jako pozornost podniku. Hostina na naše za necelých 50 korun. Potom jsme jednou banda asi 15 lidí hledali restauraci a měli jsme asi jen hodinu a půl času. Líbila se nám jedna rohová útulná hospůdka, ze které vycházeli místní. Usadili jsme se ke 2 velkým kulatým stolům, které měly ještě další otočné menší patro. Obsluhující paní byla v šoku. Zavolala kuchaře. Ten zavolal snad celou svou rodinu. Museli jsme se fotit. Jeden z nich uměl lámaně anglicky, tak nám řekl, že zde ještě cizince neměli. Tyto orgie a nadšení nám dávali najevo asi půl hodiny a my už byli velmi nervozní, hladoví. Podali nám jídelní lístek. S hrůzou jsme zjistili, že je celý v čínštině a bez obrázků. Netušili jsme tedy, kolik to stojí, co budeme jíst a jestli vůbec budeme jíst. Zbývala asi hodiny. Starší paní nám posunky ukazovala, že máme sedět, že ok a smála se…Za 20 minut přistála na každém ze stolů 1 malá miska. V zápětí další a další. Nakonec jich tam bylo asi 20 a my říkali stop 😀 Spousta skvěle nachucené zeleniny teplé i studené, několik druhů hub, 1 miska s nakrájenou kachnou…A my si říkali, jestli donese třeba i rýži. Za dalších asi 5 minut přinesla asi 10kg mísu s rýží a na ní leželo asi kilo a půl něčeho chvějícího se a nádherně to vonělo. Byl to bůček! Paní vzala vidličku a začala ho vmačkávat do té rýže. Byl tak měkký, až se rozpadal. Takže celá hostina se skládala z tuny skvělé zeleniny a hub, trochy kachny a skoro vaničkou rýže s bůčkem. Cpali jsme se jak tasemnice a vydávali blažené zvuky. Luxus…Pak přišlo na placení. Paní zavolala toho příbuzného, co umí trochu anglicky. Naštěstí znal čísla 😀 Napsal číslo a podtrhl jej. My nevěděli, jestli je to za jeden stůl nebo za oba. Bylo to za oba. Každý jsme platili na přepočet asi 130Kč. Přitom tolik stojí někde v obchodních centrech jen bohatší polévka. Zase jsme byli v úžasu 🙂 Ale nikdy jsem tam nenarazila na masovou směs se zeleninou. Vždycky vše servírovali zvlášť. Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek a takových tam bylo povícero a ještě dlouho budu truchlit, že se tam asi už nikdy nepodívám.
Omlouvám se za tak dlouhý komentář, ale snad se to někomu bude líbit 🙂
Helena
Heleno, to je krásné povídání, díky!
Moc děkuji za tento recept. Přesně něco takové jsem hledala. Miluju čínskou kuchyni a tohle je prostě top! 🙂
čína mi nikdy moc nešla, už se těším, až vyzkouším tvůj recept. Lenka
Paní, asi nemáte představu, co jsou to 2-3 mm. To byste z toho masa udělala chipsy. Pokud by se Vám to vůbec podařilo takhle nakrájet.
Michale, představu mám vcelku dobrou, díky za starostlivost. Tuhle tloušťku krájím bez problémů a chipsy se nekonají. Na moje kuchařské nože je lepší si nenabíhat.
Panebože, a já celou dobu dusím kostičky z kuřecího masa (kvůli našemu batolátku dělám opravdu malinké) v pánvi minimálně hodinu vždycky. Měla jsem strach, aby to bylo dost propečené a nikdy jsem nemohla přijít na to, proč to maso nemá žádnou šťávu. Moc děkuji za cenné rady. Toto je první článek, který jsem četla, ale pravděpodobně budu mít stejný problém i s kuřecími stehny v troubě, které peču taky hodinu.
Tahle cina mi moc chutna, dekuju za recept! Ale neco mi tam chybi. Poradite mi, jak docilit te typicke sladko kysele chuti, prosim?
Ahoj Flo, děkuji za okouzlující recept, maso mám naložené, doufám, že ho to koření přes noc nesežere. ? Vařit budu zítra.
Studovala jsem v chutích, na co bych proměnila kilo kuřecích prsou a dostala jsem chuť na Čínu. A přesně, tak jak jste to myslela, setkalo se s úspěchem. Šla jsem totiž do vyhledavače na netu se slovem Čína, neb jsem měla jsem chuť přesně na to, co vaří Číňani. A protože mám za sebou již pár pokusů o Čínu a nikdy to nebylo ono, jak jsem Vaši stránku viděla v nabídce, věděla jsem, že mám vyhráno. Rybí omáčka a rýžový ocet mě přesvědčili, abych sedla do auta a pořídila si je. Protože nás jednou pozvala Thajka na výbornou večeři a když jsem se posléz ptala, jaké ingredience použila, neznala jsem tenkrát akorát rybí a ústřicovou omáčku. Takže se zítra moc těším, podle komentářů to vypadá, že si konečně pochutnám na domácí číně! Děkuji!
Držím palce, ať je to to pravé! Flo.
Ahoj Flo,
čína byla výborná, už jsem ji dělal mnohokrát a vždy stejně, jen mi přijde, že vždycky má trochu jinou chuť 🙂
A nevím jak s mrkví, dělal jsem ji vždy na 2mm tenké plátky, ale bývá tvrdší. Kdybych ji nechal déle povařit, tak sice změkne, ale zbytek zeleniny by asi trpěl.
A moc děkuji za recept. Neporadíš něco podobného, kde také využiji ten ocet a rybí omáčku?
Dobrý den, vařila jsem dnes podle Vašeho receptu a jídlo bylo výborné. Masíčko šťavnaté, jinak už dělat nebudu;-) přeji krásné léto, Iva
Chtěl bych se zeptat v které Vaší knize je tento recept na rychlou čínu?
Tak už jsem to našel (podle surovinového rejstříku – jarní cibulka) Hovory s řezníkem, Vepřová Čína.
Flo, jste anděl. Učím se s vámi od základu vařit, a takto jsem si už dlouho nepochutnala. děkuji :))
Zdravím Flo i přítomné kuchařky. Českou Čínu jsem začala vařit někdy koncem 70tých let, sojovka u nás neexistovala a nahrazovala se směsí polévkového koření Magi a worcestru, přidávala jsem vegetu, která obsahovala glutasol a dávala tomu chuť. Číňan by se divil, ale bylo to něco jiného a nám to šmakovalo. Dnes dělám zálivku z bílého vína, lžičky cukru, trochu solamylu, koření na čínu, chilli, někdy strouhnu i zázvor a česnek. V podstatě stejně jako ty, s malým rozdílem. Maso nakládám předem do směsi vejce+solamyl, neochucuji. Při smažení v tom těstíčku se nevysušuje, nechávám ho na pánvi a zeleninu k němu postupně přihazuji.