Dnes, když si jsme si něčím jisti, bereme na to jed. Jenomže dřív se na to brala rebarbora. Podívejte se, co napsaly noviny Národní politika v srpnu roku 1907:
„Noviny přinesly jenom zprávu, že byl nalezen snubní prsten pod stolem v kavárně, kde je dámská obsluha, a kde se zavírá, až když odejdou poslední hosté, což bývá zítra odpoledne. Jedny noviny přinesly, že byl ztracen snubní prsten, jiné zase, že byl nalezen.
Člověk se v tom nevyzná. Jenom to je jisto: když se něco ztratí, nemusí to býti nalezeno, ale bylo-li co nalezeno, musilo to býti dříve ztraceno. A pak jedná-li se o ztrátě snubního prstenu, můžeme na to vzíti rebarboru, že je v tom ženatý člověk.“
Bodejť by ne, dávka kyseliny šťavelové, té trpké, ústa křivící esence, která se nachází ve stoncích rebarbory, by zamávala i zdravým člověkem. Zatěžuje ledviny a dělá neplechu při revmatismu a dně. Ledaže byste sklidili rebarboru ještě před svatým Janem. Na jaře této kyseliny obsahuje rostlina nejméně a to je jediný rozumný okamžik, kdy ji pustit do kuchyně. Pravdou naštěstí je, že především vy sami poznáte, kdy už vám trpká kyselost rebarbory začíná vadit a kdy už ji raději necháte na záhoně.
Rebarbora a můj snadný recept
A kam potom s ní? Jednoznačně upečte rebarborovo-jahodový krambl. Kudy chodím, tudy rozdávám recept.
Nedávno mě citlivě upozornila jedna dobrá žena, že – cituji: “tomuhle moučníku se vždycky říkalo drobenkový koláč, ty trubko.” Dvě špatně zvolená pojmenování v jedné větě nesnesu, tak se musím aspoň proti jednomu důrazně ohradit: krambl vážně není drobenkový koláč. Koláč je něco, co má vespod těsto. Krambl vespod žádné těsto nemá, protože vzniknul v době, kdy nebylo dost mouky, aby se na těsto zadělalo. Ta trocha mouky, co se vymetla ze spíže, se smíchala s máslem a cukrem a použila se jen jako drobenka.
Přestože my teď válečnou nouzí netrpíme, nenechte se zlákat pokušením, že máte mouky dost a že si těsto pod rebarboru můžete dovolit. Přišli byste o kus kouzla. Tak pojďme rychle vařit, než tu bude konec června a s ním svatojánská noc, která nám tyhle rebarborové kejkle zabaví a vrátí zas až napřesrok.
Můj muž tvrdí, že horkého kramblu není nikdy dost. Naprosto s ním souhlasím - a obávám se, že i vy se přidáte do stejného tábora, až zaboříte lžičku do téhle voňavé nádhery. Jahody a rebarbora jsou dokonalý pár, zapečené v kombinaci s drobenkou snad ani nemají konkurenci.
Suroviny
- 200g očištěné rebarbory
- 200 g očištěných jahod
- 4 vrchovaté lžíce hnědého cukru
- 80g másla
- 100g moučkového cukru
- 100g hladké mouky
Postup
- Troubu začněte předehřívat na 200°C. Rebarboru oloupejte za pomocí malého nože: na konci jí lehce odřízněte kousek slupky, palcem přitlačte k nožíku a zatáhněte po celé délce stonku. U mladých stonků se tímto úkonem netrapte, u starších na pár místech loupání nejdřív vyzkoušejte a sami posuďte, jak moc je potřebné z nich takto stáhnout pevnější povrchová vlákna.
- Očištěné stonky pokrájejte na dvoucentimetrové špalíčky a nasypte do zapékací misky. Měla by být tak velká, aby se do ní rebarbora vešla v jedné vrstvě. Posypte hnědým cukrem a za pomocí rukou promíchejte, aby se rebarbora cukrem obalila.
- Jahody umyjte, odřízněte z nich stopky a jiná nejedlá místa a nakrájejte na čtvrtky. Přidejte k rebarboře a letmo promíchejte.
- Studené máslo, cukr a mouku odměřte do misky a mněte konečky prstů tak dlouho, až utvoříte drobenku. Tou posypte rebarboru v zapékací misce. Několikrát s miskou klepněte o kuchyňskou linku, aby se drobenka trochu dostala mezi ovoce, nicméně nemíchejte.
- Zapékejte 25-30 minut, až povrch zezlátne a spodní část krásně bublá. Jezte tak horké, jak vám ústa dovolí. Pokud se nechcete dělit o jednu misku, při přípravě rozdělte krambl do dvou stejných samostatných. Anebo, jde-li o dezert k odpolední kávě, použijte malé šálky a pečte kratší dobu. Ony to chvíli v troubě vydrží, pokud nejsou z jemného čínského porcelánu po babičce.
Ahoj Flo,
Mam na Tebe dotaz ohledne jahodovo-rebarborove kombinace. Rada bych zkusila uvarit marmeládu a mam pocit, ze kyselost rebarbory by mohla zabranit hnednuti jahod v dzemu.
A protoze nevim, jestli „nemicham jabka a hrusky“, prosim o radu, zda to mam zkusit.
P.S. kdyz uz jsme u zavarovani, mame spoustu třešní -tech svetlych, majovych… uvazovala jsem o kompotu, ale asi nejsou dost vyrazne.
Kazdopadne tip, jak v lete pripravit zasoby na zbytek roku by nas urcite ocenilo vic 😉
Diky
Jana
Jani, kyselost rebarbory možná zabrání pozdějšímu hnědnutí, problém je, že zelenkavá rebarbora + červené jahody = nahnědlý džem už z podstaty věci. Před několika lety jsem ho dělala, přidávala jsem mandle, byl chuťově dokonalý, ale vizuálně bych ho nikomu nenutila 🙂
Dobrý den paní Zatloukalová,
už jsem několikrát rebarborový krambl dělala (naposled dnes) a ráda bych se zeptala, proč nepoužíváte hnědý cukr i do drobenky a jak by správně měla zralá rebarbora vypadat. My ji trháme spíše zelenou. Na trhu jsem ji viděla hodně do červena. Asi to vypadá, že my ji sklízíme ještě nezralou, viďte?
Pavli, vezmu to postupně 🙂
Do drobenky dávám raději jemně mletý cukr (moučku), který jsem ale ještě ve třtinové verzi nepotkala.
Zralá rebarbora klidně může být i zelená, z části záleží na odrůdě a z části se dá růžová vyvolat rychlením brzy na jaře. Časopisovým fotkám víc sluší ta růžová, českým záhonům zelená.
Flo, jdu tě zase pochválit za parádní recept. 😉 rebarbory jsme letos měli zoufale málo, ale na jednu větší misku kramblu to vystačilo. byla jsem mile překvapená, jak dobré to bylo! vynikající!
Miluji rebarborový krambl s jahodami!!!!!!! Mám ráda rebarboru na sladko všude, ale krambl je nej – teplý i vychlazený.
Dostali jsme zásobu rebarbory od rodičů z chalupy…no a co s ní? 🙂 Zachránila jste mě!!! Udělala jsem hned dvojitou dávku a dala si k ní vanilkovou zmrzku!!! Mňam! V devátém měsíci těhotenství naprosto geniální obžérství 😀 Pěkně si navážím rovnou do mrazáku na další várky 😉
:-))))
Dobrý den paní Zatloukalová. Jsem nadšená z vašeho webu i z vašich rad.
Mám dotaz u tohoto receptu. Ta zapékací miska se nevymazává a nevysypává moukou? Ani pečící papír? Dá se to tam nasucho? Právě to peču, trochu jsem znejistěla, tak jsem dno lehce pomazala mašlovačkou olejem…
Děkuji za odpověď.
Táňa
Táňo, doufám, že všechno včera dobře dopadlo. Miska se opravdu vůbec ničím nevymazavá, není proč. Ovoce vytvoří takový hustý teplý kompot a ta trocha drobenky po stranách se snadno lžičkou vyjí.
Povedlo se! Bylo to naprosto skvělé. Díky moc.
Dobrý den,
napadlo mě, jestli by se dala použít na drobenku bezlepková mouka. Netuším, jak reaguje a neumím s ní zacházet. Já to na nic naštěstí nepotřebuji, ale kamarádka má syna, který začal mít s lepkem problém. Děkuji
Určitě dala, u drobenky by to nemělo vadit.
Krambl je skvělý letní recept. O víkendu jsem si dala na místním Restaurant day krambl zapečený v malých květináčcích. Byl výborný a navíc to krásně vypadalo 🙂
V květináčcích by mě krambl teda nenapadl, díky za nápad. Muselo to určitě vypadat úžasně.
Zdravím Florentýnko,
dneska jsem zkoušela poprvé tvůj krambl s rebarborou a jahodami .
Protože to nemohu s cukrem,udělala jsem to se stévií a bylo to opravdu výborné.Děkuji za recepty na takovéto dobroty.Jsi šikulka a moc ti fandím.
Pa Maruš
Maruš, hezky sis poradila. Mně stévie nechutná, ale chápu, že je pro tebe skvělým řešením, jak nahradit cukr. Jsem ráda, že jsi recept i přes své omezení vyzkoušela.
Já už recept nevyzkouším čtu ho dost pozdě tenkrát jsem ve skupince ještě nebyla,ale mám opsaný a připravený na příští rok.Vůbec jsem nevěděla,že rebarbora je tak nebezpečná pro zdraví,a že se musí sbírat je do svatého Jana maminka mi ho dávala dokud byl na zahradě.
Julianno, vôbec nemusíte čakať do budúceho roka. Krambl robievam toto leto s úplne hocijakého kyslejšieho ovocia, naposledy slivky s broskyňami a egrešami. Akurát je dobre ubrať cukru (dávam tak polovicu), rebarbora je predsa len veľmi kyslá.
On každý tu kyselost snáší jinak, takže v podstatě se může kdykoli, ale na jaře je rebarbora nejlepší a nejméně agresivní.
ad „….“tomuhle moučníku se vždycky říkalo drobenkový koláč, ty trubko.” Dvě špatně zvolená pojmenování v jedné větě nesnesu, ….“
Ono se tomuhle moučníku opravdu říkalo drobenkový koláč (viz https://www.toprecepty.cz/recept/2625-drobenkovy-kolac-s-tvarohem-a-ovocem/). Maminka ho dělávala s jablky.
Takže dva nesprávné termíny v té větě rozhodně nejsou.
Naprostý souhlas. Vždycky si stojím za tím, co napíšu. 😉
Uz od mala miluji nadevse drobenku, ale takovou tu hutnou s velkymi specenymi hrudkami, nemam ji rada suchou a sypkou. Navic krasne provlhlou ovocem. Crumble je pro me recept jako delany. Uz kdyz jsem ho poprve jedla jsem byla v sedmem nebi. Ja delam drobenku do Crumble z hrube celozrnne spaldove mouky/krupice, trtinoveho cukru, masla, jemnych ovesnych vlocek, sekanych mandli, vanilky, spetky skorice a soli. Drobenky davam opravdu hodne. Pro me je crumble hlavne o drobence a dobrem ovoci. Nikdy by me nenapadlo tento dezert vnimat jako drobenkovy kolac. Je to essence toho (pro me) nejlepsiho – drobenky a horkeho ovoce. To je proste neco uplne jineho nez obycejny kolac. Horky je opravdu nejlepsi. Navic je to rychly recept, kdyz prijde necekana navsteva. Planuji zkusit I kokosovou drobenku (misto masla kokosovy olej, misto mandli kokos). To bude taky stat za to 🙂
S kokosem to zní jako parádní obměna!
Letos jsem ho dělala z jahod a rebarbory asi dvakrát a měl naprostý úspěch a když se přidá zakysaná smetana nebo vanilková zmrzlina na talířek, tak je to pohádka!
Milá Flo,
po roce se mi konečně povedlo uskutečnit tento recept s čerstvou rebarborou a výsledek byl tak skvělý, že jsem krambl snědla celý sama dřív, než se spolubydlící stihli vrátit domů. Nedávno jsem zkusila i jablečný a taky famózní. Děkuju za všechny recepty, které sdílíte i za způsob, kterým vše úžasně vysvětlujete. Posunulo to mou kuchyň o level výše.
Milá Flo, děkuji za recept, právě pátrám, co s naší bujně rostoucí rebarborou, takže krambl ráda vyzkouším. V diskuzi jste zmínily moučkový cukr třtinový – kdysi jsem ho potřebovalo do jednoho receptu a uspěla v Countrylifu, tak posílám tip, kdyby ho někdo potřeboval 🙂
Milá Flo, milé slečny a dámy (snad jsem nepřehlédla nějakého zástupce mužského pokolení :)),
chtěla jsem se zeptat, zda není rebarbora v kramblu příliš tvrdá? Případně, co by se stalo, kdybych ji před smícháním s ostatními surovinami a zapečením mírně rozvařila?
S rebarborou mám malé zkušenosti, i když chuť je jedinečná, ale v minulosti jsme ji dali do závinu z listového těsta s tvarohem a po upečení byly kousky ovoce stále dost tvrdé.
Děkuji předem za odpověď a přeji krásný den
Zuzi, bez obav je krásně měkoučká!
Recept uzasny, zarazuji na seznam jako ostatne vetsinu receptu 😉 Jinak u me doma v Anglii je to crumble ale tenhle stoprocentne vede!
Co se tyce trtinoveho cukru a cukru mouckoveho – ja osobne si cukr moucku vyrabim doma sama v mixerovem nastavci na mleti orechu podle potreby – je to rychle a jednoduche plus nemam v hotovem vyrobku zadne protihrudkujici latky ktere se normalne do cukru moucky pridavaji. Lze to samozrejme tedy udelat i s trtinovym cukrem.
To same s vanilkovym cukrem – do velke sklenici nasypu cukr spolu s vanilkovym luskem, necham ladem ve spizi a parkrat za mesic protrepu. Na vanocni peceni si tenhle cukr akorat umelu a nepouzivam vanilinovy. Neni nutno dodavat dalsi mozne kombinace jako skoricovy, skoricovo zazvorovy, levandulovy nebo treba matovy, fantazii se meze nekladou….
Milá Flo, tak já se tu přiznám. Miluju rebarboru, na zahrádce si pěstuji vlastní a vloni jsem se rozhodla Tvůj recept vyzkoušet. Myslím, že jahody jsem nesehnala, ale říkala jsem si, že to nevadí. Shrnu to – nedalo se to jíst a poprvé v životě letěl nějaký moučník do koše. Přesně jak píšeš – trpká kyselost… Holt letos musím sehnat ty jahody a hlavně udělat crumbl v ten správný čas! Vloni bylo prostě pozdě. Marcela
Tento crumble je skvělá záležitost. Jelikož už tu máme vlezlý podzim a s ním dost jablek s hrušek, udělala jsem podzimní verzi pro jednu osobu. Vzala jsem jedno jablko a jednu hrusku (po očištění krásných 199 g), vynechala hnedý cukr, a do polovičního množství drobenky jsem přidala lžičku mleté skořice a cca půl lžičky rozemletého badyánu. Pekla jsem půl hodiny, pak jsem otevřela dvířka trouby a pár minut ještě ponechala crumble v troubovém loži. Výsledek chutný. Hned mi to vylepšilo den. ????
Ólalá! Paráda ❤️
Zdravím Flo, připomněla jste mi dezert, dávno zapomenutý.Měla jsem v mrazáku nakrájenou rebarboru a tak jsem to zkusila.Moučku si dělám sama z přírodního cukru v Nutribuletu. Byla to velká dobrota, část mouky jsem nahradila kokosem a rebarbora nebyla vůbec moc kyselá.Pochutnali jsme si s kopečkem šlehačky.
Letos již máme na zahrádce hezkou rebarboru a tak jsem zkusila tvůj recept. Naprosto vynikající rychlovka.