Postní topinky podle Magdaleny Dobromily

Víte, co mě na období půstu fascinuje nejvíc? Jak odlišně vnímáme půst nyní oproti dřívějšímu pojetí.

Pro minulost bylo typické zřeknutí se masa a všeho, co s ním souviselo. Měšťanská kuchyně z masa vycházela, hýčkala si ho, dokázala s ním neuvěřitelné věci. Ale jakmile došlo na půst, musela si poradit a dokázat neuvěřitelné věci i bez masa. S půstem se nežertovalo.

Proto jsou staré kuchařky rozděleny na dvě zhruba stejně obsáhlé části: masitá jídla a postní jídla. Pro nás nepřehledné dělení, pro dřívější hospodyňku zcela praktická výpomoc. Postní recepty se hodily nejen v době dlouhých postů, jako je třeba předvelikonoční, ale též každý pátek v roce.

Oproti tomu dnes se půst blíží slovu dieta: omezit se, nejíst tolik kalorií, zbavit se přebytečných kilogramů, abstinovat, nepít kávu, vyhnout se sladkým nápojům, zařadit na jídelníček víc zeleniny, obejít se bez lepku nebo bez pečiva. Mnohem víc řešíme tělesné kilogramy a přestupky proti zdravé stravě než prostý příkaz vyhnout se masu.

Křesťanskou víru často nahradila víra v úplně jiné hodnoty, a tak půst od masa ztrácí svou sílu. Nejsem tu, abych soudila, zda je to dobře nebo špatně, zda nám větší svoboda kuchařského konání spíš pomáhá nebo nás vede do horoucích pekel. Zda je třeba posílit víru nebo si srovnat vnitřní hodnoty. Jsem tu, abych vám ukázala jiný pohled na půst. Takový pohled, který souvisí s naší dávnou tradicí.

Na dnešní recept mě upozornila Vlaďka Vaněčková, báječná žena, kterou mám už delší dobu ve svém životě a které si nesmírně vážím. Dělá editorku mých knihám a dělá to skvěle; bez její pomoci by moje knížky neměly tu podobu, kterou znáte. Radí mi s úpravami textů, navrhuje krácení, prodloužení, vypouštění a doplnění, a radí mi i s recepty a jejich správným pojetím. S pokorou se skláním před jejími názory, takže pokaždé, když mě na něco zajímavého upozorní, vím, že mám dávat pozor.

Nedávno jsme se spolu bavily na téma předvelikonočního půstu, o postní výzvě, kterou jsem pro vás chystala, načež mi Vlaďka s úsměvěm pod nos strčila otevřenou Domácí kuchařku Magdaleny Dobromily Rettigové. Prst zapíchla do tohoto receptu, nazvaného postní topinky:

[blockquote align=“left“]Ostrouhej kůrku z dvou žemliček, pokrájej na tenké lístky, urovnej je na máslem vymazanou mísu, buď plechovou, neb jinou, s kterou to do trouby přijít může, vraz do hrnka 8 vajec, hodně je rozmíchej a trochu osol, vlej do rozpuštěného másla a udělej při ustavičném míchání drobně míchané, ne příliš tuhé vejce, dej je na misku, dej k tomu 2 loty loupaných, drobně pokrájených mandlí, 2 loty tlučeného cukru, dobře to promíchej, ty lístky žemličkové pomaž, vraz do půl žejdlíka vařené studené smetany dva žloutky, dobře to rozmíchej a ty pomazané žemličky všude stejně tím polej, kdyby žemličky příliš snad tvrdé byly, ač k tomu den předtím pečené nejlepší jsou, musí se i smetany přidat, nech to napolo upect, pak s lotem loupaných, na struhadle strouhaných mandlí, s lotem tlučeného cukru smíchej, topinky rozpuštěným máslem pokrop, tím cukrem a mandlemi posyp, nech dozlatova upect, i s mísou na tabuli dej. Jsou-li raci, tedy se mísa račím máslem vymaže, i topinky račím máslem pokropějí, račí ocásky však, drobně pokrájené, mezi ty vejce přimíchej.

 

Magdalena Dobromila Rettigová, Domácí kuchařka, Oddělení moučných jídel a nákypů, recept č. 59, II. oddělení[/blockquote]

Nevím, jaké máte po přečtení tohoto receptu pocity vy, ale mně se okamžitě v hlavě rojí slova jako šílenost, vtip, cholesterol, megajouly (vyšší jednotka kilojoulů, jistě chápete) a taky zjevná otázka: co když to chutná skvěle?

Odpověď je též zjevná: tolik vajec, smetany, mletých mandlí a bílého pečiva musí chutnat skvěle. Jediné, co tomu chybí, je znění v současném kuchařském jazyce. A to je něco, co snad umím zařídit. Myslím, že si Magdalena Dobromila zaslouží, aby její recepty žily dále v národním povědomí i v našich příručních kuchařských zápisnících.

Znovuzrození receptu na postní topinky

Pokud vás zajímá směr mých úvah a celý kuchařský postup, zde ho máte krok za krokem. Jestliže se přitom nemůžete ubránit dojmu, že jsem stále pod vlivem seriálu Elementary čili Sherlock Holmes – Jak prosté, tak věřte, že ani já se takovému dojmu nebráním.

Uvést historické objemové a váhové míry do současnosti není žádný oříšek. První skutečný problém, na který jsem narazila, bylo množství vajec. Přece jen jsem jich nechtěla riskovat hned deset najednou. Vzala jsem jich tedy do základu jen šest a jedno pro zapečení. Tím jsem si trochu oddychla, že v případě nevydařené večeře mi stále ještě tři vajíčka zbyla na případnou omeletu.

postup přípravy

Ukázalo se, že to bylo rozumné rozhodnutí – přestože výsledek byl famózní, množstevně to stačilo. Vajíčka jsem umíchala zvolna a opravdu velmi krémová, na samé hranici tekutého skupenství – další fajn rozhodnutí, řekla bych. V troubě ještě dostanou šanci zpevnit a zhoustnout, tak proč je zbytečně vysušovat už na pánvi.

Pak ale přišlo první skutečné zaváhání. Jakmile jsem míchaná vajčíka ochutila drcenými mandlemi a cukrem, nechtěla jsem dál pokračovat. Tahle směs byla tak dobrá, tak geniálně ochucená, že bych ji bývala snědla někde v koutku sama rovnou z pánve, nebýt mého vnitřního slibu, že se mi podaří Magdalenin recept znovu oživit.

Další ústupek vůči receptu jsem udělala při přípravě pečiva. Původní znění vyžaduje pečivo s ostrouhanou kůrkou. Není to zbytečný požadavek. Důvody mohou být dva: ten první a zřejmý je vzhled. Okrájené či ostrouhané pečivo, posléze nakrájené na plátky, vypadá mnohem noblesněji, vzpomeňte na proslulé anglické sendviče.

Ten druhý, méně zřejmý důvod, je mnohem důležitější: pečivo bez kůrky podstatně lépe nasaje tekutinu, do které ho ponoříte nebo kterou ho zalijete. Přes kůrku tekutina proniká jen velmi těžko a dlouho. U vody nebo mléka to ještě tolik nevadí a průsak je rychlý, ale když vezmete smetanu smíchanou se žloutkem – to už je docela problém.

Pokud vám jde jen o rychlé sladké jídlo nebo zajímavý dezert po večeři, neváhejte a kůrku na pečivu nechte. Kdybyste ale měli trochu času navíc a povrch rohlíků nebo housek jste nejprve ostrouhali, pak si rozhodně oproti mému receptu ještě o fous polepšíte.

Víc už asi není třeba vysvětlovat; nechť se vám dílo podaří a odkaz Magdaleny Dobromily Rettigové žije dál. Užijte si moji dnešní iterpretaci. Vypadá to, že současné znění receptu na postní topinky je dokonce mnohem jednodušší, než bylo to původní.

 

Postní topinky

Množství: 4 porce

Postní topinky

Suroviny

  • 3 lžíce másla
  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 4 rohlíky
  • 30 g loupaných mandlí
  • 30 g cukru moučka
  • 200 ml smetany
  • 1 žloutek

Postup

  1. Rohlíky nakrájejte na šikmé tenké plátky a vyskládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Mandle a moučkový cukr rozmixujte společně na jemný prášek.
  2. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a jakmile zpění, vlijte do nich vejce rozšlehaná se špetkou soli. Na mírném ohni pár minut míchejte, až vajíčka trochu ztuhnou a zhoustnou, ale přesto zůstanou tekutá. Odstavte je a přimíchejte do nich 2/3 mandlové směsi.
  3. Ochucená vajíčka lžící rozdělte na plátky rohlíků. Ve smetaně rozšlehejte žloutek a zalijte jí připravené rohlíky. Posypte zbytkem drcených mandlí s cukrem.
  4. Zapněte troubu na 200 stupňů a než se rozehřeje, nechte rohlíky nasáknout. Zapečte 10 minut, poté pokapejte rozpuštěným zbytkem másla. Dopečte dalších 5-10 minut, dokud topinky nezezlátnou. Pozor, ke konci se mohou začít rychle připalovat.

 

Zapojte se do diskuze

  1. kakajda says:

    Dostala jsem náramnou chuť začíst se opět po dlouhé době do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové…

    1. Taková chuť se nikdy nepřejí 🙂

  2. HankaEK says:

    Tak už teď vím, že mi to bude chutnat. Díky Jani. 🙂

  3. Uff, sladké vajíčka …keby to moj žlčník zvládol stálo by za vyskúšanie ….ale možno urobím pri nejakej príležitosti ako jednohubku

    1. Ireno, pokud máš ráda žemlovky a podobné věci a nedělá ti to problém na žlučník, tak by mělo být v pohodě i toto.

  4. eveli17 says:

    vraz do hrnka 8 vajec… to znie tak vyzývavo. Poď do toho, neboj sa toho, to dáš! Vidím, že naši predkovia boli múdri aj keď šlo o to, ako si užiť post.

    1. Je to tak, půst dřív a nyní není to samé.

  5. JarmilaVodičková says:

    Vypadají úžasně,určitě budou výborné.

    1. Jsou výborné, Jarmilo, přísahám 🙂

  6. Jaroslav S. says:

    Povídání a kuchařka MDR je moje oblíbená odechová četba, jedna z knih, o kterou jsem se dosud nedal mým potomstvem připravit – její „vraž do toho“ nemá chybu.
    Při tom, přiznám, jsem snad žádný recept této nadmíru vzdělané paní, nerealizoval. Takže i ty topinky zůstanou asi jen na kopiích, které jsem vytiskl pro rodinnou omladinu.
    Přeji hezký den / za chvíli přivezou luštěniny – čočku na kyselo- tu já rád./
    Jaroslav S.

    1. MDR je půvabná vším, Jaroslave, máte pravdu. Jazykem, obsahem, zajímavými nápady, nahlédnutím do dřívější kuchyně. Prostě náš český národní poklad.

  7. stepanka says:

    Mé milé dámy,

    není to recept až tak zapomenutý – moje babička a nyní i já je děláme dodnes – jen jsem si to trochu zjednodušila – pokrájený rohlík namočím do rozšlehaných vajec s mlékem (nebo smetanou) a solí. Osmahnu nebo dám do trouby, ale rychlejší je osmahnout je na másle. Může se to jíst i takto nebo omočím do skořicového cukru či cukru s nasekanými mandličkami, či prostě podle chutě každého. Moje babička tomu říkávala „Vejtočky“ což je krásné slovo. Osladit se může už i vaječný základ, ale náš tatínek sladký nerad.

    Toť má zkušenost. Zdar všem receptům kde je výzva – vraž do toho tucet vajec!!

    1. Štěpánko, tahle verze už trochu připomíná tzv. chudé rytíře, pečivo namáčené do vajíčka a opečené nebo upečené. Teoreticky vzato jde o úplně něco jiného. Počet vajec je samozřejmě hříšný v obou přípaech 🙂

  8. tornado-lou says:

    Moje arterie breci strachem! Zustavam u cizrny:-)

    1. tornado-lou says:

      Ackoliv rozpocitano na osobu je to 1rohlik, 1,5 vajicka, 8g cukru, 8g masla, a 50ml smetany. To je mozna lepsi nez rohlik s maslem, nejakym tucnym syrem a radoby sunkou….

      1. No právě! Na osobu to není nic děsivého.

  9. Michaela says:

    Tohle je velmi neferove a nesportovni 😀 jim tady u toho soju a slintam, navic na dnesek se psychicky pripravuji na posirovani…Musim vyzkouset v nedeli, hmmm

  10. adamos says:

    Ahoj Florentýnko,u nás něco podobného dělávala babička,ale základ byla starší vánočka pokropená mlékem posypaná nastrouhanými jablíčky a rozinkami v rumu s ořechy a zapečená po prolití vajíčkama .
    Vlastně taková „vánočko-bába) – jako nedělní snídaně s bílým kafem. .
    Tak kdo má chuť – ať zkusí . . .

    1. Och, to musí být též skostné. Opět jde o jiné jídlo, ale to nic nemění na tom, že to zní skvěle.

  11. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, opět jsi překvapila již napohled výborným postním jídlem. Mnoho z nás /patřím samozřejmě mezi ně/ má doma sbírku kuchařek, ale jsme pohodlní se do nich podívat a najít si nějakou dobrůtku. Čekáme až nám někdo napoví, recept upraví, protože jak se zmiňuješ, nejde vše uvařit nebo upéct podle starých receptů. Jsem Ti za to velice vděčná a topinky udělám. Vždy jsem měla spojené topinky s česnekem nebo masovou směsí.
    Pokud jde o Tvoji editorku, musí to být také velice vzdělaná a šikovná kuchařka, když pomáhá s finálními úpravami receptů. Obě Vás zdravím a děkuji. Vlasta

    1. Vlasto, děkuju ti. Editorka je přesně taková, jak píšeš. Učiněný poklad.

  12. Vypadá to skvěle a určitě chutná ještě líp. Vyzkouším ten nádherný recept. Díky za nápad a popostrčení!

  13. Zdenka says:

    Milá Flo,
    přečetla jsem „tvůj“ recept na postní topinky a hned jsem ho vyzkoušela. Všechny ingredience jsem měla doma, takže jsem se nemusela zdržovat nakupováním.
    Jen jsem maličko omezila množství másla, ale výsledek byl skvělý. Moc jsem si pochutnala a o víkendu ho upeču pro celou rodinu. Dík.
    Zdraví Zdenka

    1. Zdenko, děkuju ti za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnalo.

  14. Ted jsem dělala výborné,dík za recept

    1. Jitko, i tobě díky za vyzkoušení! Flo.

  15. Tak to jsi mě zase nalakala…jsem v pasti ????a budu muset vyzkoušet. .díky za tvou inspirací….

  16. ANO,I JÁ TENTO RECEPT ZNÁM OD MOJÍ BABIČKY.DĚLÁVALA NÁM HO KAŽDOU NEDĚLI JAKO ZÁKUSEK ODPOLEDNA K ČAJI.JITKA

    1. Jitko, je škoda, že se to u babiček zaseklo, že? Snad dokážeme tento recept opět vrátit do života.

  17. Presne takuto sladku dobrotku ocenia moje deturence, zobronia stale nieco sladke a moja krestivita je na nich uz kratka. Dakujem

  18. Jsem ráda, že se vracíš ke starým receptům
    a dáváš je do podoby moderní kuchařky.
    Díky Flo, jsi za to skvělá. Iveta

    1. Iveto, je škoda nechat tyhle skvosty ležet ladem. Díky za tvoje milá slova.

  19. Recept vypadá úžasně, jen ho nemohu vtěsnat do své představy o postním jídle.
    Ale určitě vyzkouším, protože to vypadá velmi lákavě.
    Děkuji za tip.

    1. Evi, máš pravdu, představy se značně od té doby posunuly. Též se na tohle jídlo dívám spíš jako na hříšný dezert.

  20. Monika says:

    Vyzkoušeno. Dobré :). Jen mám dotaz ke znalým – jakou to má mít ve finále konzistenci? Měkčí (jakoby nasáklý) rohlík nebo to má křupat? Děkuji.

    1. stepanka says:

      U nás tu první. 🙂

    2. Moniko, je to měkké, na povrchu místy lehce křupavé.

  21. Jitka says:

    To bude chtnat synovi! Jen jsem se chtela zeptat na ty raky? Ja ve finalnim receptu cekala nejake krevety po česku… Raci se preci o pustu muzou, ze?

    1. Raci se v půstu rozhodně můžou 🙂 Račí máslo bylo dřív běžnou součástí kuchyně, dělalo se z račích ocásků, ale dnes je stejně vzácné, jako raci v přírodě, takže se v podstatě přestalo používat.

  22. Vypadá to báječně, ale jedno mně není jasné. V receptu je:
    „Ve smetaně rozšlehejte žloutek a zalijte jí připravené rohlíky“
    Jak? Vždyť to musí z těch rohlíků stéct a ta smetana bude na dně nádoby,ne? Nebo se dá jen lžičkou trochu smetany na každý rohlík?

    1. Jani, nesteče to. Teda pokud se ta žloutková smetana nelije do pekáčku z metrové výšky. Jemným pramínkem se dá přelít cokoli a vaječná směs zůstane na pečivu bez hnutí.

  23. Kateřina Há says:

    Vždy mi přišlo, že MDR dává všeho hrozně moc. Viz.vraž do toho deset vajec…pak jsem o ní viděla pořad na ČT24 a jakási historička říkala, že to je tím, že v době MDR byla měšťanská domácnost větší co do počtu osob, mj.zahrnovala i služebnictvo, a proto jsou recepty určené třeba i pro osm lidí.

    1. Je to tak, Kateřino. Navíc si myslím, že i porce byly v té době jiné, stejně jako fyzická zátěž mnoha lidí.

  24. Julianna says:

    Ahoj Flo další zajímavý recept na vyzkoušení jsme jen dva tak nevím jestli udělat poloviční porci nebo to zvládnem i tak nebo se to dá jíst i po studenu a když je tam ten papír nedělá tam neplechu a totiž pečící papír neužívám.

    1. Určitě můžeš zmenšit dávkování. Papír můžeš vynechat, když použiješ pekáček, který bude dost těsný.

  25. Tohle mi nějak uniklo, když to bylo nové…
    Zajímavé je, že by mě podle Magdalenina Dobromilina receptu nebývalo napadlo, že to mají být míchaná vajíčka!
    Už jsem podle ní párkrát něco dělala a obvykle to nemá chybu, takže se k ní budu ráda vracet i v budoucnu. Co se týče těch vajec, táta vyslovil teorii, že tehdy bývala menší…

    1. O velikosti vajec v minulosti si netroufám nic konkrétnějšího sdělit, než to, že měla každopádně jinou velikost. Použít starý recept a nechat v něm míry stejné v dnešní době nefunguje. Ale zda byla vejce menší nebo větší, těžko říct. Změnila se i kvalita mouky a jiných surovin, takže se nedá udělat hodnověrný a srovnávací pokus.

  26. skvely recept, u nas sa robieva s vianockou a cerstvou vanilkou, pridavam aj trochu citronovej kory. niekedy nepeciem, len osmahnem, a vtedy nedavam cukor do zakladu, az na zaver prelejem javorovym sirupom. jeden sefkuchar k podobnemu dezertu podaval ako prilohu broskyne pecene s medom, konakom a tymianom. doporucujem vyskusat 🙂 vyskusal niekto verziu s racim maslom a ocasky? nemal by sa ten rak predtym nejako upravit, ochutit?
    Flo, dakujem za tip, je to jasny vitaz na nedelnu snidani 🙂

    1. Petro, ta vánočka to musí jistě posunout na vyšší level. Bezvadný nápad, díky za něj.

  27. Už docela často chce manžel udělat žemlovku,on pamatuje maminky ,výborné ,já v družině/brrr/.Že bych skusila? Dík Flrentýnko za rp.Zdraví Oli

    ,

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close