Grilovaná zelenina na tři způsoby

Grilovaná zelenina pro mě představuje snadný způsob, jak se kolem rozžhaveného grilu mihnout, jak si užít práci s grilovacími kleštěmi, aniž bych u něj vystála důlek a celá se v tom horku roztekla.

Grilovaná zelenina, grilované maso a oslavovaný mistr grilu

Kdo chce být jen trochu moderní, už je hrdým majitelem grilu. Ti největší borci z něj každý rok na jaře ometou pavučiny, pořádně ho rozpálí, usuší si na něm pár plátků kuřecího masa, opečou dočerna dvě klobásky nebo Pepu v alobalu a po zbytek sezóny na něj ochotně zapomenou – tedy pokud není v dosahu někdo, komu by bylo záhodno demonstrovat míru moderní vybavenosti této domácnosti a zběhlost hlavy domu v disciplíně grilování.

Pokus o ohromení hostů tímto způsobem nemám na mysli a už vůbec nemůžu začínajícímu kuchaři doporučit, aby se o něco takového pokoušel sám.

Je tu ještě otázka ostatních důležitých kuchařských příprav, aby maso na stole nezůstalo zcela opuštěné. Chléb se sám nenakrájí ani neodnese na stůl, jak jste jistě dávno zjistili z vlastních zkušeností. Dresinky se neumíchají, zelenina se neočistí, saláty se samy nepřipraví, hořčice se sama nekoupí. A zcela jistě taky vím a mnohokrát jsem se o tom přesvědčila, že ani ubrousky jen tak z dobré vůle a vlastního rozhodnutí nenaskáčou na stůl.

Venkovní grilování je prostě koncert pro dva hostitele. Plně závisí na ochotě dalšího člena domácnosti zapojit se do procesu, od vystěhování pavouků až po závěrečné vypucování vychladlého přístroje. Tomu, kdo nakonec stojí u grilu v té nejžhavější fázi, pak obvykle náleží chvála za zkrocení ohně a výborně opečené maso. Co na tom, že intenzivní podpůrnou a přípravnou fázi obstraral někdo jiný. Tak velí nezvratná dynamika grilování.

Takže milí, pokud se přes to všechno toužíte ukázat u grilu a dokázat obecenstvu, že i vám právem náleží chvála větší než obykle, mám tu pro vás tři snadné recepty na téma grilovaná zelenina.

Jsou ověřené, oblíbené, velmi rychlé, lehké, snadné a uchvacující. Nemusíte se bát, že by zůstaly na stole, viděla jsem mnoho těch, kdo do nich nedočkavě boří své líce a vidličky, přestože zeleninu jinak neradi.

Vyčkejte na nestřežený okamžik u grilu, opásejte se apartní zástěrou, přiskočte k němu s náručí plnou připravené zeleniny a užijte si svou chvíli grilované slávy.

1. Grilovaná zelenina v marinádě

Těžko se tomu věří, ale i křehká zelenina je v žáru grilu značně odolná. Vydrží toho opravdu dost a nemusíte ji kontrolovat každých deset vteřin. Dokonce jí sluší částečné připálení až do stavu puchýřků. Obavy z horka proto pustťte k vodě.

grilování bez tuku

Na běžné grilování se hodí především cukety, papriky a lilky. To vše nakrájejte na plátky silné kolem půl centimetru, očištěnou papriku překrájejte na velikost většího sousta. Položte zeleninu na žhavou mřížku grilu jen tak, nasucho, bez jakéhokoli oleje, až se jí zespodu vytvoří nahnědlý obtisk grilovacího roštu. Potom ji otočte a ugrilujte naprosto stejným způsobem i z druhé strany. Teprve teplou zeleninu doprovoďte zálivkou z oleje a bylinek.

Tento recept ve formátu k vytištění a s dalšími podrobnostmi najdete v samostatném článku zde: Zelenina na grilu.

2. Grilované plněné papriky

Následující plněné papriky opět nejraději griluju zprudka a krátce, jen než se sýr rozpustí. Je to můj oblíbený kousek, ke kterému jsem přišla v jednom kempu na Sázavě. Od té doby myšlenku nocování ve stanu hned nezavrhuju a aspoň ji zvážím.

grilovaná plněná paprika

Neváhejte touto lahůdkou obšťastňovat své blízké i po zbytek roku, mimo grilovací sezónu a v nevlídnějším počasí. Gril vyměňte za troubu rozpálenou na 200 stupňů, všechno ostatní zůstává stejné.

Pro 4-6 osob budete potřebovat:

  • 6 zelených nebo červených podlouhlých paprik (nikoli širokých baculatých kapií)
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g pravé řecké fety
  • 5 snítek máty

Papriky zvenku dobře opláchněte a pak je i se stopkou podélně rozkrojte na poloviny. Malým nožíkem opatrně vyřízněte jádřinec se semínky, ale tak, aby stopka stále zůstala na místě a nepřišli jste o ni. Vzniknou vám tak praktické paprikové lodičky.

papriky

Mozzarellu slijte z nálevu a nakrájejte na kostičky velikosti lískového oříšku. Fetu rozdrobte, mátu oberte ze stonků a nasekejte nahrubo. Sýry a mátu promíchejte, zlehka dosolte, pokud je to nutné, a touto směsí naplňte papriky.

plnění paprik

Položte na rozpálený gril, pochopitelně slupkou dolů a sýrovou náplní nahoru. Grilujte, jen co se sýry roztečou a povolí, zhruba 5 minut. Nelekněte se, že mozzarella pustí vlivem tepla spoustu mléčné tekutiny, má to tak být. Než se tak stane, zespodu se papriky opečou tak akorát, aby už měly pár sežehlých puchýřků z horka.

Sejměte papriky z grilu a nechte je 5 minut stát a odpočívat. Většina uvolněné tekutiny se opět vsákne do sýra (pokud by snad něco přesto zbylo, klidně vodu slijte). Poté můžete směle podávat. Je-li libo a vaši hosté to přivítají, ještě papriky jemně posypte a polaskejte drcenými čili lupínky.

3. Grilovaný Caesar salát

Na Caesar salát jsou potřeba 2 věci: římský salát (a žádný jiný) a zálivka z majonézy, česneku, parmazánu a sardelek.

Nevěřili byste, co se salátovými listy udělá krátký pobyt na rozpáleném grilu. Ano, i salát může patřit do kategorie zvané grilovaná zelenina.

To si tak vezmete hlávku římského salátu, sejmete z ní poškozené vnější listy, a pak ji celou rozkrojíte napůl. Rozkrojenou stranou dolů ji položíte na gril a vyčkáte minutu, nanejvýš dvě, než se jí udělají hnědé stopy od horkého roštu.

Tohle lokální grilování, téměř až sežehnutí, dodá listům zvláštní nasládlou chuť, taky maličko změknou. Pak už stačí jen poloviny hlávek rychle nakrájet na nudličky někde bokem na prkýnku, naházet do misky a smíchat se zálivkou, kterou jste si připravili předem a nyní ji máte po ruce.

Na zálivku vezměte a dobře promíchejte:

  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžičku sardelové pasty (anebo vidličkou dobře rozšťouchejte 1-2 ančovičky)
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžičku (nebo víc či míň) bílého vinného octa – řiďte se chutí

K Caesar salátu patří pochopitelně též krutony z bílého pečiva, a i ty můžete vyrobit na grilu.

Já to s oblibou dělám tak, že nakrájím kousek včerejší bagety na centimetrové plátky, po obou stranách je zlehka pokropím olivovým olejem, jemně osolím, opepřím, posypu sušenými provensálskými bylinkami a naskládám na provizorní tácek, který jsem si vyrobila ze dvou vrstev alobalu. Tenhle tácek položím na gril a chvíli nechám pečivo po obou stranách zezlátnout. V tenhle okamžik nikam neodcházím, pečivo je třeba hlídat. Jakmile se spálí, není o co stát.

Na talíři pak ještě salát zasypu další trochou parmazánu, ať už strouhaného, nebo hoblinkami.

Tohle jsou tedy mé tři rychlé a snadné způsoby, jak mi chutná grilovaná zelenina. Přidáte mi v komentářích nějaký váš další letní trhák, který patří ke grilování?
 

 

Join the Conversation

  1. simona says:

    ahoj dnes jsi me potesila plnenejma paprikama se syrem delam je take a mame je hrozne radi supr

    1. Simono, to jsem ráda, že v těch paprikách nejedu sama 🙂

  2. Ahoj Flo,
    děkuji, že jsi oficiálně uvedla tyto recepty. Nemusím pracně pátrat v paměti, jak jsi postupovala. Ochutnali jsme je od Tebe v Brně na FFF na Riviéře a zelenina byla skvělá!! Můj muž poznamenal, že na fotkách Ti to sluší, ale na živo jsi ještě lepší!!

    1. Pozdravy tomu tvému lichotníkovi 🙂

  3. Martina says:

    Ahoj Flo,dnes jsi mi připomněla jeden z úžasných dnů tohoto roku, jsem za něj moc ráda, bylo to na Fresh festivalu úžasné a ty jsi byla prostě skvělá.
    Jsem ráda,že mám recepty pěkně na papíře,protože jsem nějak všechno nestihla zaregistrovat.
    Děkuji Martina

    1. Martinko, nezapomeň, že to grilování dopadlo dobře i díky tobě 🙂

      A papír je papír, to je jasné.

  4. Tereza says:

    Super – to jsou přesně recepty, které jsem hledala 🙂 Nějaké to grilování nás sice čeká až v polovině července, ale už teď vím, čím uspokojím hosty, kteří dávají před kusem flákoty přednost cuketě a lilku 🙂

    1. Terezo, tou zeleninou uspokojíš v podstatě všechny. I masožravce, hned jak dojedí své maso.

  5. Těším se na novou kuchařku! Moc…
    🙂

    1. Tak to už jsme dvě 🙂

  6. Zdravím Flo,
    číst tvoje řádky je fakt zážitek, moc tě obdivuju a děkuju za úžasné recepty. Přiznám se, že gril nevlastním, nicméně jsi mě inspirovala a zkusím tyhle zeleninové dobroty na grilu v troubě….sice to bude bez romantiky, ale co :O)

    1. Jani, až na ten Caesar salát to jde všechno udělat v troubě úplně v pohodě. Vyzkoušeno mnohokrát. Romantiku docílíš jinými úskoky 🙂

  7. Jana Ester says:

    Plněné papriky vypadají skvěle. Určitě je příští týden vyzkouším, až budu slavit s rodinou 🙂

    1. Jani, tak to pořádně oslavte a zelenina ať vám k tomu pěkně přizvukuje.

  8. JarmilaVodičková says:

    Taky máme rádi grilovanou zeleninu,mrkev taky není špatná.

    1. No vida, mrkev je zajímavý nápad, grilovat ji by mě vlastně asi ani nenapadlo.

  9. Mě hrozně mrzí, že v Brně jsem tě nezastihla, protože jsem tam na potvoru zrovna nebyla, a do Pardubic nebo Prahy mi to taky nevyjde… Tak děkuju za zveřejnění z přesně opačného důvodu než moje jmenovkyně. 🙂 Gril sice sama nemám, ale na English Evenings v Brně se občas něco s grilem koná. A ty papriky se sýrem zní skvěle!

    Při posledním EE grilování minulý týden jsem ochutnala filipínské masové špízy, které při přípravě bedlivě hlídala autorka. Byly o moc lepší než to maso, které na druhém grilu připekla pánská část obsluhy. 😉 A ještě byl filipínský dezert: něco jako pudink s kokosovým mlékem – a kukuřicí! To jsem ji poprvé v životě jedla nasladko (jako celá zrníčka, myslím), a teda musím říct, že se mi v téhle podobě zamlouvá mnohem víc. Kdyby tě to, Flo, blíže zajímalo, vyloudím recept (já ho vlastně beztak chci sama); marinádu na špízy ovšem měla autorka kupovanou. A Filipínky se těší, že je na oplátku my Češky naučíme zavařovat ovoce. 🙂

    1. P.S. Zapomněla jsem dodat, že, pokud jsem si stíhala všimnout, ta vychytávka na těch špízech je, že se dělají pomaleji a během opékání se ustavičně potírají tou marinádou / omáčkou.

      1. Hani, ty mi děláš chutě! Recept na tu sladkou kukuřici mě pochopitelně zajímá. Díky předem 🙂

  10. Ahoj Flo,
    grilovanou zeleninku máme moc rádi, sice k tomu musí mít můj nějakou flákotu nebo alespoň zeleninové špízy proložené kuřecím masem 🙂 Ale co je také výborné jsou ananasové plátky naložené předem v marinádě z medu a citronu. Hezké léto !

    1. Jo jo, ananas na grilu je skvělá pochoutka. A parádně se na jeho přípravu hodí pomalu vychládají gril, který už ze sebe to nejlepší vydal 🙂

  11. marie klacková says:

    Dobrý večer Flortentýnko,děkuji za inspiraci,určitě vyzkouším tvoji grilovanou zeleninu,já dělám ráda pečené papriky v troubě,poté je dám do sáčku zapařit,sloupnu je a dám do marinády,též grilujeme cibuli.Přeji hodně úspěchu a krásné letní dny,zdravím tě Marie

    1. Maruško, díky za zmínku, pečené papriky, sloupnuté, jsou skvělá nejen letní pochoutka.

  12. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    rady na grilovanou zeleninu jsem „okopčil“ pro svého nejstaršího /60/, grilovacího „maniaka“ a pořadatele rodinných setkání na prostorné zahradě – grilování s posezením má něco do sebe, žeáno?
    Dal jsem kladný hlas do ankety o Vaší stránce v ČD pro Vás, my, příznivci, tam jasně převažujeme. Spojení kuchyně s cestováním a krajovými specialitami nemá prostě chybu.
    Přeji zdar na Vašich akcích, pro mne, jak víte, poněkud “ z ruky“ a navíc se stále více musím starat o „bábinu“, holt osmdesátka se nedá ošidit.
    Zase brzy na přečtenou se těší Jaroslav S.

    1. Jaroslave, děkuju za tolik podpory najednou! Pozdravy grilovacímu maniakovi, to se vždy hodí, mít někoho takového v rodině.

  13. Ahoj Flo.
    Děkuji za inspiraci pro grilování, ale zeleninu griluji v troubě a v alobalu.
    I když to není ono, je to moc dobré. Iveta

    1. Iveto, vždyť já vím, i z trouby je zelenina báječná. Už jsem to tu psala, první dva recepty se dají v troubě připravit úplně bez problémů.

  14. babi Jana says:

    Dobrý den, Jani- Florentýnko, každý čtvrtek se těším na nové recepty od Tebe. Všechy jsou úžasné!! Vždy si něco vyberu. Na grilovanou zeleninku se těším, určitě zkusím.
    Moc dík. Jana

    1. Jani, tak ať vám doma zelenina chutná. Hezký víkend, Flo.

  15. Alžběta says:

    Děkuji za prima recepty. A přeju Ti aby si konec školního roku zvládla ve zdraví.

    1. Tak to je prima přání, Alžběto, díky a vynasnažím se 🙂

  16. michala.dudova says:

    Krásný den,
    Grilovaná zelenina je super a prosím jen o radu, máme plynový gril jakou nastavujete teplotu a jak dlouhou dobu zeleninu v grilu necháte?

    1. Míšo, já na grilu teplotu neřeším, pouze si rukou ověřím intenzitu žáru. Prostě dám ruku asi 10 cm nad mřížku a čekám, jak rychle mě to začne pálit. Pokud v podstatě hned, je to ideální teplota na prudké a rychlé grilování minutkového masa nebo zeleniny. Odhaduju, že to bude kolem 220-250 stupňů. Nejedná se ovšem o teplotu, kterou ukazuje teploměr ve víku grilu, to je zase něco jiného. Tady se zelenina opéká bez přiklápění a zavírání.

  17. vanda says:

    Dik za recepty, jsou moc lákavé! Papriky dělám často a ráda podle bulharského receptu:
    balkán, zakysaná smetana, vajícko – rozmačkat a smíchat vidličkou a plnit. Zapéct lze i v troubě. Je možné různě dochucovat, ale není to třeba, balkánský sýr a opečené papriky je skvělá kombinace chutí :-´)

    1. Vando, to je bezva nápad, díky!

  18. Milá Flo,
    lze u plněných paprik nahradit sýr feta třeba balkánským ? Sýr feta jsem nikdy nejedla, tak nevím, zda mají s balkánským podobnou chuť. Děkuji.

    1. Leni, balkánský sýr je tvrdší a slanější a ostřejší než feta. Je to vlastně taková levná náhražka. Pokud to budeš nahrazovat, rozhodně sniž jeho množství asi na polovinu, jinak se budete kroutit, jak to bude slané. Doporučuju předem ochutnat tu sýrovou směs na plnění a podle toho se rozhodnout, jestli snese ještě trochu balkánu nebo ne.

  19. Jarmila says:

    Milá Flo,díky za ty různé prima letní recepisy.Přidávám ještě jeden z mých oblíbených.Při nákupu paprik na grilování vybírám menší a plním je hranolkem dobrého tvrdého sýra.Při grilování se rozpustí a po opuštění grilu pomalu příjemně ztuhne na skus.Každému chutná…..Moc tě zdraví Jarmila

    1. Jarmilo, to zní skvěle. Díky!

  20. Zuzka says:

    Ahoj Flo, já ted často dělám zase plněná rajčata sýrem. Také mnamka.
    Ale papriky jsou nej. Děkuji za Tvé recepty a rady. Hezký den přeji. Z.

    1. Zuzko, a ta rajčata děláš taky takhle na grilu? Nebo raději v troubě?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close