Dnes vás naučím další snadný letní kuchařský hmat. Jmenuje se kisir, má původ v Turecku, ale při přípravě si plně vystačíte s tuzemskými surovinami. Kromě toho využijete surovinu, která je nyní v kurzu: bulgur.
Mám ostříží reflex na cizokrajně znějící názvy jídel. Jakmile se přede mnou něco takového mihne, zbystřím a zamyslím se, zda by to mohlo být užitečné a k snědku i pro běžného středoevropana. Obvykle se rozhoduju velmi rychle: pokud na seznamu surovin nenajdu nic podezřelého nebo nesehnatelného, vrhám se do vaření střemhlav.
Právě při jednom takovém poletování mezi recepty jsem jednoho dne narazila na tureckou úpravu bulguru, které se říká kisir. Uchvátila mne už při čtení postupu, a jakmile jsem kisir zkusila uvařit, už si bez něj nedovedu představit svou letní kuchyň.
Co to je kisir
Kisir pochází z horkého Turecka, kde funguje především jako skvělá odpolední svačina. U nás, mírně přizpůsobený českým chutím, se hodí jako zajímavá příloha ke grilování nebo lehká letní večeře. Použité suroviny jsou vděčné a snesou se v nejrůznějších kombinacích a poměrech, včetně posunu k pálivému.
Suroviny na kisir
V cizokrajných receptech často natrefíte na cizokrajné suroviny. V tomto případě hned na dvě: na paprikovou pastu a na sirup z granátového jablka. Jestliže pro ně nemáte jiné kuchařské využití, nutně je nekupujte, ukážu vám, jak se dají nahradit. Sice si nepřipravíte originální verzi jídla, ale i tak získáte velmi zajímavou úpravu bulguru.
A pak ještě je tu bulgur. O bulguru už jsem psala v článku o salátu, který se jmenuje tabbouleh a který je víc bylinkový, než si člověk umí představit. Rozhodně článek doporučuju k přečtení; v horkých letních dnech se něco podobného sem tam hodí.
Každopádně si zapamatujte, že bulgur jsou předvařená, nasekaná, vysušená pšeničná zrna, která potřebují asi 20 minut vařit nebo dusit, než změknou.
Papriková pasta má vnést do jídla trochu pálivosti a trochu hebkosti. Nebojte se ji nahradit ajvarem, případně prostě jen rajčatovým protlakem, do kterého můžete vmíchat trochu mleté pálivé papriky.
Co se týká sirupu z granátových jablek, ten je hustý, v chuti nakyslý a zároveň nasládlý. Nejblíže k němu má dobrý balzamikový ocet, takže pokud se vám hned nechce utrácet za exotické suroviny a nejdřív si kisir chcete vyzkoušet jen tak, co to udělá a zda se u vás doma ujme, opět se nebojte učinit záměnu.
Suroviny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce paprikové pasty (například ajvaru) – s přimhouřením oka lze nahradit protlakem
- 200 g bulguru
- 1 lžička soli
- 1 salátová okurka
- 1 zelená paprika
- 2 jarní cibulky
- hrst hladkolisté petrželky
- lžička sirupu z granátového jablka – můžete přimhouřit i druhé oko a nahradit tmavým balzamikovým octem
- salátové listy k podávání
Postup
- Cibuli, bílou část jarních cibulek a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve středně velkém kastrolu rozehřejte lžíci oleje, přidejte cibuli s česnekem a pár minut nechte zvolna orestovat a změknout, avšak nikoli zhnědnout.
- K změklé zelenině přidejte protlak a ještě minutu míchejte, aby se orestoval v oleji, tím se zlepší a zvýrazní jeho chuť. Zalijte dvěma hrnky horké vody (600 ml), přidejte paprikovou pastu, osolte, vsypte bulgur a přiveďte k varu. Minutu povařte, poté zakryjte poklicí, odstavte na dřevěné prkénko a nechte 20 minut zvolna změknout, nabobtat a dojít.
- Mezitím nakrájejte na drobné kostičky papriku, okurku i zelenou část jarních cibulek. Petrželovou nať nasekejte nadrobno. Použijte tolik petrželky, kolik snesete, přimlouvala bych se aspoň za 5 snítek.
- Dušený bulgur odklopte, načechrejte vidličkou a nechte trochu vychladnout.
- Zbytek olivového oleje promíchejte s granátovým sirupem a vmíchejte do vlažného bulguru. Přidejte i zeleninu a petrželku a znovu jemně promíchejte. Podávejte na zelených salátových listech.
A co děláte s bulgurem vy, když je tak trochu teplo?
Drahá Flo, že Vy jste nakoukla do mé spíže? Asi před 2 týdny jsem v Lidlu přihodila do vozíku bulgur a od té doby na něj vrhám nerozhodné pohledy: „Tak co s tebou, chlapče?“ A hle – konečně přišla odpověď! 🙂
Určitě, mám oči všude 🙂 Tak ať to s tím bulgurovým chlapcem dobře dopadne.
Bulgur mám ze všech příloh nejradši 🙂 Nejčastěji používám ten celozrnný, je ještě oříškovější. Nejmladší člen rodiny ho má taky rád a nejstarší ho vzal na milost. Až k dnešnímu grilování připravím kisir, věřím, že si ho přímo zamiluje 🙂 Děkuju za bezva recept a přeju krásné léto!
Dančo, díky a krásné dny i tobě.
Úžasné. Ze samých dobrot bude superdobrota…
To je, řekla bych, zcela vyčerpávající shrnutí 🙂
Bulgur mám ráda, určitě to vyzkouším
Tak ať se podaří. Flo.
Hned bych si dala,brzy vyzkouším.
Burgr je výborný.
Hezké léto.
Jarmilo, přeji krásné objevování nepoznaného. Nejen v kuchyni.
Milá Florentýno,
děkuji za recept na kisir. Přijela mi na 14 dní dcera a toto jídlo je právě, jak se říká, její parketa.
S přáním hezkých prázdnin
Jarka Dušková
Jarko, snad s kisirem oslníš nejen dceru, ale i sebe 🙂 Flo.
Taková a podobna jidla hodne rada varim a nekolik znam. Min tyden bylo podobne. Ale mam problem koupit bulgur. Cerstvy, v dobrem obchode a citim z nej myšinu. Přestal mi chutnat, dala jsem ho pryc. Tak ted to zkusim s psenici 🙂 Nebo nevim …
Dobrý den,
tento týden ho mají v akci spolu s kuskusem a cizrnou v LIDLu, zde jsem zatím koupil a nestačil vyzkoušet. Běžně kupuji v PENY Bulgur hrubý ad firmy Arax a ten se mi zatím vždy osvědčil. Ale jsem také nadšeným konzumentem „vitamínové bomby“ černého rybízu a o tom také někdo říká, že je cítit myšinou, tak nevím.
Hodně úspěchů při přípravě nevšedních pokrmů!
Míšo, tak to se mi ještě nestalo. Že by špatné skladování?
Zdravím Florentýnko,
opět dobrůtka a nejen jako příloha ke grilování i když se to nyní nabízí.
Děkuji za recept a jistě ho vyzkouším. Vlasta
Vlasto, ono to samotné není tak úplně plnohodnotné jídlo, chce to něco na zasycení. Třeba právě to grilované maso nebo aspoň sýr či vajíčko.
Super recept. Manžel mi dovezl z Turecka dvě láhve sirupu z granátových jablek, aspoň vím, kde ho využiju 😉
Paráda, tak to bude naprostý originál. Kdybys nevěděla, co s jednou z těch lahví, tak se klidně dobrovolně hlásím.
Bulgur jsem ještě nepřipravovala. Nějak jsem neměla odvahu. Ale podle tohoto receptu ho jistě vyzkouším. Jsem zvědavá, co na to bude říkat osazenstvo rodiny. Děkuji a přeji krásnou dovolenou 🙂
Majdo, věřím, že uspěješ. Možná dokonce s tímto receptem víc než s bulgurem coby obyčejnou dušenou přílohou.
Krasny recept, zkusime:))
Bulgur jsem zrovna dojedla. Zbytek bylinkoveho bulguru (zbyl od obeda z prevcira, ale uz nevim, co k nemu bylo) se zbytkem perkeltu:)))
Dobrého bulguru ale není nikdy dost, natož v létě 🙂
Ahoj Flo ,už se moc těším až vyzkouším tvůj recept a přeji krásné prázdniny
Tak ať se vše podaří, Zdeni.
Urcite vyskusam, dobrych receptov na pripravu bulguru nikdy nie je dost. Ja som z neho zatial pripravovala bulgurovu ranajkovu kasu zo Snidane pro dceru a obcas nim naplnim baklazany alebo cuketu a zapeciem. Prajem krasne dni v Taliansku a tesim sa na hlavny chod 🙂
Lucia, drahoušku, to jsou skvělá použití bulguru. Moje oblíbené. Díky, že jsi to vytáhla na světlo světa (nebo aspoň tohoto blogu).
Ahoj Flo.
Úžasný recept. Už se těším jak ho vyzkouším.I
I já se těším, až ho vyzkoušíš 🙂
Flo vypadá to báječně po neděli nakoupím suroviny vyzkouším sama pro sebe pak dám vědět jak to dopadlo
Budu se těšit.
Bulgur už léta přímo zbožňujeme. Je fakt ,že není bulgur jako bulgur. Mě se v poslední době osvědčilo kilové balení z AWA shopu. Za super cenu . Výborný je i s kuřecím masem a zeleninkou ,sypaný jarní cibulkou. Opravdová dobrota. I tento recept určitě vyzkoušíme.
Krásné léto
Věro, děkuju za praktické rady, jistě je využiju nejen já.
Moc se těším až vyzkouším. Vypadá to moc dobře.
Děkuju a nech si chutnat.
Milá Flo,
ani nevíš jakou jsi mi udělala radost, dle mého – receptů s bulgurem není nikdy dost 🙂 Děkuji Ti Flo za Tvoje neskutečné nápady, práci a píli !!!!!
Měj fajnové léto
Vladimíra
A tak teď jsi zase udělala radost ty mně 🙂 Díky!
Včera jsem se pustila do kisiru. Po přípravě základu jsem ale zjistila, že to, co jsem si myslela, že je bulgur je kuskus! Tak jsem místo bulguru dala natural basmati rýži.
A víte co? Bylo to skvělé! Moji chlapci to měli jako přílohu k vepřenkám 🙂
Vážně? To by mě nenapadlo. Díky za průkopnickou činnost.
Bulgur??? Co to je???? ………..lahoda, na tomto receptu jsem se stala závislou, je jedno jestli je ještě teplý nebo již studený, ke grilovanému masu výborný, za studena trochu balkánského sýru… já ho mohu konzumovat na mnoho způsobů, akorát vaření jsem si přizpůsobila sobě, základ udělám na pánvi, smíchám s bulgurem a v chytré troubě od Whirlpool,zvolím program rýže v napařovací nádobě a dobrota je hotová.
Víc tolik neobvyklých receptů.
Velké díky.
I já děkuju 🙂
V receptu je zmíněn ajvar, nemůžu najít opravdu dobrý recept, který by se
podobal tomu srbskému. Nemáte někdo? Díky.
Zdravím! Před týdnem přítel přinesl domů s nákupem bulgur – vzpomněl jsem si na Turecko, pročesal internet a vyrobil kisir. Nicméně musím příště zkusit Vaši variantu – vypadá mnohem lákavěji! 🙂
Mimochodem, ke kisiru se často pije slaný jogurtový nápoj ayran – znáte ho? Nic složitého – 2 díly bílého jogurtu na 1 díl studené vody, dost osolit a hoooooodně vychladit! 🙂
Výborná varianta bulguru se zeleninou. Svěží, chutné na obě jako příloha, k večeři stačí samotný.
Obdivuji dokonale propracované recepty, i to, že se podělíte o různé finty, které jiní kuchaři tají.
Navíc je prezentujete vtipně a čtivě. Klobouk dolů,
P.s. Jsem již sedmdesátka a vařím moc let, ale i tak vždy ve vašich receptech něco najdu.
Když už ne nového, tak zajímavého a vtipného.