Tento můj dnešní fazolkový salát je ten nejlepší důkaz, že když máte v malíčku základní kuchařské techniky, zvládnete udělat skvostné jídlo za deset minut a bez receptu.
Navíc je to malá ochutnávka z mé nové kuchařky o rychlých a snadných večeřích, ale o tom se víc rozepíšu až příště, ať se máte na co těšit.
V tomto salátu se ukázkově sešlo několik věcí najednou:
- Umění uvařit zeleninu tak, aby se nerozblemcala. Zejména u zelených druhů je třeba mít se na pozoru, neboť po pár minutách v teple šednou, měknou a blemcají se. Pardon za ten výraz. Zelené fazolky do této kategorie zcela jasně spadají.
- Umění uvařit vejce tak, aby se zůstalo tekuté uvnitř a pevné po okrajích. A samozřejmě taky vědět, jak ho v tomto ne zcela pevném stavu dostat v jednom kuse ven ze skořápky. Takové vejce nesmí vytéct dřív, než do něj zakrojí hladoví strávníci.
- Umění opéct slaninu dokřupava. Pěkně pomalu, trpělivě, sotva na středním plameni, aby dostala šanci pustit tuk, pak se v něm opéct. Nakonec slanina musí malou chvíli vychladnout na papírové kuchyňské utěrce, načež je dokonalá a nechá se rozdrobit nejen na fazolkový salát.
- Všechno to smíchat a spojit základní salátovou zálivkou dohromady, aby jídlo bylo dobře ochucené a přitom se zálivka nenaředila špatně okapanou vodou ze zeleniny.
Nehodlám to protahovat. Při psaní tohoto článku sedím ve stínu vzrostlého cypřiše, který se pod občasnými poryvy větru nenápadně zbavuje svých suchých větviček a háže mi je do klávesnice, abych vaření zbytečně neoddalovala. K většině bodů uvedených výše najdete příslušné odkazy na články, které přesně tyhle detaily postupu řeší. Stačí kliknout na zvýrazněná slova.
Když se vám to pak v hlavě spojí do jednoho celku, zažijete takové malé kuchařské okouzlení nad tím, jak je člověk v kuchyni svobodný, když ví, co dělá. Ať už má v zorném poli fazolkový salát, nebo něco zcela jiného.
Nyní tedy k samotnému vaření.
Fazolkový salát s vejci a se slaninou
Dřív než tuhle možnost večerního salátu zamítnete, poslechněte si jeden protiargument: je třeba naučit protestující strávníky rozlišovat mezi fazolkami a fazolkami. Když jim ukážete, jak křupavé, zelené, šťavnaté a plné chuti mohou být, jak skvěle ladící zálivkou a dalšími surovinami je dokážete doprovodit, připravíte si živnou půdu i pro další fazolková jídla. Nebudu vám tu jmenovat veškeré výživné vlastnosti fazolek, jistě je vám i bez toho jasné, že se to sakra počítá.
Pokud se bojíte protestů v síle měřitelné Richterovou stupnicí, zmenšete množství salátu, nechte děti a partnery pouze ochutnat. Otevřete si tak vrátka pro příště. S pověstí rozvařených, zašedlých fazolek, kterou přiživují podniky hromadného stravování, se špatně bojuje. Budete k tomu nejspíš potřebovat víc než jednu večeři.
Čerstvé vs. mražené zelené fazolky
V létě rozhodně sáhněte po fazolkách čerstvých. Než se pustíte do vaření, musíte je očistit, a to je ta úplně nejtěžší část přípravy, která zabere 5-10 nudných minut. Všechno ostatní už je pak hračka.
Fazolky při čištění musíte zbavit špiček a případně taky tuhých postranních vláken, pokud taková mají. Stačí naříznout špičku, ale nedokrojit, palec přimáčknout k noži a táhlým pohybem zkusit, zda se špička utrhne, jak je, nebo zda s sebou strhne i kousek vlákna. Totéž po druhé straně. Nakonec byste ještě měli každou fazolku rozkrájet na kousky velikosti sousta, neboť správný salát se jí pouze vidličkou.
Mražené fazolky vám pomůžou podstatně zkrátit čas přípravy. Už prošly procesem čištění, krájení i předvaření, takže stačí, když je vhodíte do vroucí vody, počkáte, až voda začne znovu vřít, a hned je zase zchladíte, aby se neuvařily až moc.
Suroviny
- 600 g čerstvých zelených fazolek
- 1 lžička soli
- 200 g slaniny v celku nebo nakrájené na plátky
- 8 rajčat
- 4 velká vejce
- 1 až 2 lžíce olivového oleje
- 2-3 lžíce balzamikového octa
Postup
- Dejte si vařit velký hrnec vody se lžičkou soli. Než ho přivedete k varu, očistěte fazolky - odkrojte jim špičky a případně stáhněte tuhá postranní vlákna, pokud taková mají. Nakonec je opláchněte na cedníku. Jakmile začne vařit voda, přidejte fazolky a nechte je 5 minut vařit - ani víc, ani míň. Měly by pak být měkké přesně na skus, tedy trochu křupnout.
- Uvařené fazolky slijte nebo vyberte cedníkem a hned je umístěte do většího množství ledově studené vody - nejlépe se chladí v čistém, napuštěném kuchyňském dřezu. Po zchladnutí je vyberte na cedník a nechte okapat.
- Zatímco se fazolky vaří, v malém kastrůlku přiveďte k varu trochu osolené vody. Jakmile začne vřít, vložte do ní vejce, zakryjte pokličkou, zmírněte trochu příkon plotýnky a stopujte 5 minut. Po uplynutí téhle doby vejce slijte a na minutu nebo nejvýš dvě je ponořte do studené vody. Tak budou dokonale naměkko a nechají se poměrně dobře loupat.
- Nakrájejte slaninu na kostičky, nasypte je do kastrůlku, podlijte je dvěma lžícemi vody a na středně silném plameni nechte nejprve povolit a pustit tuk, potom na něm za občasného promíchání opéct dozlatova. Vyškvařený tuk slijte a uložte do lednice, někdy jindy na něm osmahněte třeba základ polévky nebo omáčky. Slaninu vyberte na papírovou utěrku a nechte trochu zchladnout.
- Rajčatům vyřízněte konec, kde vrůstá stopka, a pak je rozkrojte na čtvrtiny a ty ještě na osminky. Vhoďte do velké mísy. Uvařené, vychlazené a scezené fazolky překrájejte na velikost sousta a přidejte k rajčatům. Obojí zlehka osolte, opravdu jen trochu, protože fazolky už v sobě sůl mají. Zalijte olejem a důsledně promíchejte, aby se vše obalilo. Nakonec přidejte balzamikový ocet a znovu promíchejte, jen co by se vše spojilo. Případně z oleje a octa nejdřív umíchejte zálivku a tu pak nalijte na zeleninu.
- Rozdělte na talíře. Vajíčka z jedné poloviny oloupejte — nejlépe vám to půjde ve vodě, ve které se chladily. Pomocí lžičky a krouživého pohybu vyšťouchněte každé vajíčko ze zbytku skořápky rovnou na hromádku salátu na talíři. Posypte slaninou.
- Podávejte hned. Hladovým jedlíkům s pečivem, ostatní budou spokojeni jen se samotným salátem. Na to, že je samá zelenina, dokáže překvapivě zasytit. Vajíčko se po zakrojení rozteče do salátu a rozhodně se nebude prát se stávajícím ochucením.
A nyní mi ještě prozraďte: co děláte s čerstvými zelenými fazolkami vy? Je na pořadu dne fazolkový salát, nebo něco docela jiného?
Ahoj Flo:)))
Mňááám, tento recept určitě udělám, protože kombinaci fazolek se slaninou znám, přidávám ještě česnek a je to vynikající, ale zkusím změnu – mimochodem, kdysi dávno bych si zelené fazolky jen tak asi nedala:))) a pokud nemám čerstvé, kupuju francouzské z Lidlu, mražené a taky dobré.
Tobě i všem přeju krásné léto, i když dnes prší prší, jen se leje:))))
Ivana
Ivano, tak to jsme na tom s těmi fazolkami docela stejně. Díky za nákupní doporučení. Flo.
Jé, tenhle recept byl i v časopise ČD pro vás! Vypadá skvěle, díky. Trik s vejcem a lžící používám vždy, když mi nejde vejce oloupat a bílek zůstává na skořápce.
Na novou kuchařku se moc těším, už jsem jí udělala místo v poličce.
Jo, to je on 🙂
Ahoj Florentýnko. Ten salát vypadá výborně. A mám na něho chuť. Takže dneska ho udělám k večeři. Ale jak radíš, manžela zatím nechám jen ochutnat, protože se zeleninou a se saláty moc nekamarádí :-).
Měj se krásně a užívej si na dovolené. Těším se na další recepty 🙂
Majda
Máš pravdu, Majdo, hlavně nepřepálit začátek s tím ochutnáváním zeleniny. Ale věřím, že přijde jednou den, kdy manžel nechá tobě akorát tak na ochutnání 🙂
mňamy, fazolky milujeme. jíme je jen s trochou majonézy jako předkrm 🙂 salát vypadá suprově.
To zní dobře. Přidáváš k nim kromě majonézy ještě něco?
Milá Flo,
velmi dobrý nápad,ten fazolkový salát,jen fazole na zahrádce mně ožírá srnka…tak budou mražené.
Musím pochválit kisir,velmi dobré i s náhražkami(nemám v něm ani paprikovou pastu,ani to druhé z granátového jablka).
Měj se v tom ráji hezky.
Stáňa
Srnka zřejmě ví, co je pro ni dobré 🙂 Díky za vyzkoušení kisiru a tak vůbec. Flo.
fazolky na smetaně s bramborama rulez !
howgh 🙂
HMM, to musim vyzkouset
ja krome tradnicnich fazolek na smetane, mam rada fazolky v rajske omacce, jako prilohu. Kratce povarit, pak orestovat na oleji s cesnekm a pridat bud rajcata nebo rajsky protlak a dochutit soli peprem.
Tak to je ovšem moc zajímavý nápad! Díky.
Už se moc těším. Fazolky i fazole můžu v jakékoli formě Díky, Florentýnko.
Rádo se stalo a ať ti chutná. Flo.
Úžasné, musím to zkusit. Všechny ingredience miluju, zbývá už jen je spojit. Bude změna.
Milá Flo, užívej krásnou dovolenou!!!
Díky a ať se ti vede, Ivo.
Ahoj Flo, fazolky vypadají neskutečně jedle. Akorát ty rajčátka mi doma neprojdou..Nějaký nápad čím je nahradit? U nás bodují teplé fazolky pouze s cibulkou, česnekem a opečenou slaninkou.
Sušená rajčátka by prošla?
Naše rodinné nejoblíbenější jídlo obsahující zelené fazolky je succotash (recept třeba tady: http://dolcevita.blog.cz/0711/succotash-jedinecna-indianska-receptura)
Je to jednoduché, rychlé, dá se jíst s rýží, těstovinami, pečivem nebo třeba s plackami z vařených brambor a má to řadu obměn (občas použiji jarní cibulku nebo pórek, místo slaniny kus uzeného nebo přiostřím pikantní klobásou).
Děkuju, Zdeni! Na recepty od Šárky je absolutní spoleh.
Zdravím Florentýnko, dobře že jsem se přenesla na Tvůj letní, lehký a lahodný recept.
výborný nápad na rychlé občerstvení. Moc Ti děkuji. Vlasta
Já děkuju, Vlasto, tak si salát užij.
Jéje, milá Fló, právě jsme dojedli oběd = fazolky nakyselo, s vajíčkem natvrdo, nakrájenou nožičkou šunkového párku /jsme masožravci/, celer.natí a vařené brambory.
Bohužel dokumentací nemám neb je snědeno. Dala jsem reklamní vzorek sousedce a ta řekla, že to bylo přímo luxusní….děda pravil :“že už jedl lepší věci…“
Zdá se, že přestává pršet, z Berouna zdraví
Jitkakytka♥
Děda je vtipálek, nicméně se přikláním na stranu sousedky, že to muselo být luxusní 🙂
—fazolkový salát určitě vyzkouším také. V zimě dělávám z mražených fazolek, jen brambory, sůl, pepř, jogurt smet.+lžíce majolky = taky moc dobré a k tomu kapra namodro——
Jitka♥
<3
A už mám vymyšlenou večeři … 🙂
Jo? A jakou? :-)))
zdravím,Flo,já pěstuju žluté fazolky,dělám z nich salát,nebo fazolky na smetaně.jak mi dorostou vyskouším tvůj recept.máš pravdu v létě se člověk nezastaví,ale tedˇ u nás prší tak píši.my jsme se vrátili od moře, jela bych hned znovu.dělá mi dobře to mořské povětří.přeji krásné léto.jarmila
Jarmilo, ani nemluv, taky bych se tam hned vrátila 🙂 Zas na druhou stranu, jak se říká, že všude dobře a doma nejlépe, tak na tom je taky velký kus pravdy.
Milá Florentýno, dnes jsme s dcerou vařily z podobných ingrdiencí, oblanžírované fazolky na kousky, k tomu rajčata, česnek , sůl, bazalku, kopr a rozmarýnu spojené zakysankou.
Tento salát jsme měli ke grilované zelenině. Určitě příště vyzkouším tvoji variantu. Fazolky jsou vynikající surovina.
Míšo, ta tvá kombinace se mi moc líbí. Díky.
Ahoj Florentýnko,miluji fazolky na smetaně a na slanince, ale jako přílohu. Takto jsem je ještě nedělala.Děkuji za receptík a přeji slunce v duši.
Rádo se stalo a i tebe ať doprovází sluníčko všude.
Fazolky milujeme, salát znám a je skvělý. Mohu ale nabídnout zelené fazolové lusky trochu jinak. Fazolové lusky oblanžírujeme ( 2 minuty povařit v osolené vodě) a následně rychle zchladit, aby se nerizblemcaly a zůstaly zelené.Vychladit, osušit na ubrousku, obalit v trojobalu a usmažit. Trochu pracnější, ale mňamka je to famózní. Dá se jíst jako příloha k masu nebo jen tak k vínku. Hanka
Teda, o tom jsem snad ještě neslyšela. Díky za zajímavý nápad, Hanko.
Milá Flo,
Tvoje recepty na krásné barevné salátky vypadají více než nádherně, nicméně já se bez skrupulí přiznávám, že fazolky nejsou mým přítelem, vím, zřejmě se připravuji o velký gastronomický zážitek ……nicméně mohu Ti slíbit, že na sobě zapracuji abych se jim nějak přiblížila 🙂
Měj Florentýnko prima pohodové letní dny a užij jich naplno !!!!
Vladimíra
Tak jak to s tím slibem po čase vypadá, Vladimíro? Už jsi se maličko odhodlala?
Jé je,on je čtvrtek. A recept jako na zavolanou. Fazolky vypadají skvěle,to můžu. Flo,ty umíš potěšit. Dnešek mám s jídelníčkem vyřešený,ale zítra bude taková chuťovka pravé pošmáknutí. Jen si musím dát bacha,aby fazolky nebyly rozblemclé.
Hezké prázdniny všem. Jsme sice doma,ale nám to neva. Je to tu jako sledovačka počasí,u nás se už vypršelo, zatím je jen 16°C Alča
Čtvrtek je vytrvalý. Každý týden ve stejnou dobu přijde, ani člověk neví jak. Užij si fazolky 🙂
Moc děkuji za fajn recept. Dnes večeři mám, ale zítra si salát ráda udělám. Fazolky dělám jako přílohu, také na smetaně, ale salát jsem ještě nedělala. Přeji krásné prázdniny, hodně odpočinku a dobré pohody. Mirka
Fazolky na smetaně jsou klasika, snad tě tedy potěší i tato salátová úprava. Pohodové dny i tobě. Flo.
Mnam, to je výborné, miluju fazolky a slaninu. Dělávám to jako přílohu ke grilovanému masu. Moc dobré…. Z.
A děláš to správně, skvělá volba 🙂
Fazolkový salát hned zítra vyzkouším.Mám už připravené všechny ingredience.
Přeji hezké prázdniny.Majka
Majko, díky a krásné dny i tobě.
Tak dnes jsem se trefila, také fazolky k obědu:-). Na oleji cibulku, česnek, přidám uzený tempeh (nebo slaninu), uvařený bulgur a fazolky, ochutím pepřem a citronovou šťávou.
Moc děkuji za další fazolkový recept!!!!
Hezká kombinace, Hanko 🙂
Milá Flo,
také co nejdříve vyzkouším. Já dělám fazolky s volským okem. Už se moc těším na Tvou novou kuchařku o rychlých a snadných večeřích, včera jsem si ji objednala. 🙂
Díky za důvěru, Věro, a ať se ti v kuchyni stále daří.
Milá Florentýno,
mám to jako Vladimíra, salátek je krásný, ale já fazolky nejím a zatím jsem se s nimi nepotkala v poživatelné podobě. Poslední kontakt byl před mnoha lety, kdy jsem s nimi chladila vyražené zuby a to vzájemné náklonosti nepřidalo. Ale, potkám-li se s čerstvými, zkusím…?
Hezké slunečné i deštivé léto.
A.
Pevně věřím, že jim ještě dáš šanci, ačkoli chápu, že ty předchozí zkušenosti tě od toho silně odrazují. Držím palce. Jim i tobě.
Miluju fazolky v jakékoli podobě (nerozvařené). Nejčastěji je dělám (tenké dlouhé mražené) jako přílohu k masu, jen chvilku vařené v páře a ochucené balzamikovým octem. Maminka vařila výborný houbový guláš s fazolkami ze zahrádky – kvůli chlapům občas i s masem (např. výbornými krůtími žaludky). K večeři dělám teď v létě salát často (Caprese je ve vedru velmi osvěžující), s fazolkami jsem ho ještě nezkoušela. Díky za recept a krásné léto.
Ale ten houbový guláš s fazolkami zní fantasticky. Musím vyzkoušet. Díky.
Tak bohužel, já si musím na dobrůtky nechat zajít chuť. Jsem po silném zánětu slinivky, takže dieta, dieta a nic víc zatím než dieta. Ale věřím, že po třítýdenní hospitalizaci už bude jenom lépe a lépe.
Přeji Vám všem krásné prázdniny.
Majko, drž se, to muselo být nepříjemné. Tak ať už je jen a pouze lépe.
Tak už jsem ho dělala i já. Před chvílí jsme ho za vydatné chvály manžela snědli.
Opět fantastický návod, kdy jsem si nemusela dopředu promýšlet co kdy nachystat, prostě jsem jela od bodu jedna k bodu 7 a vycházelo to. K salátu housku. Večeře bez výčitek svědomí a přitom tak chutné. Jen příště dám pro dva lidi o jedno vejce navíc. Musela jsem si ho moc šetřit, aby mi vyšel ke každému soustu. Já jsem taková, že si vždy na vidličku přibírám od všeho trochu, i kdydy to byl jen malý ždibíček. Manžel si dokáže nechat celé maso nakonec. Díky moc za recept, F-Týnko. Těším se na další recepty.
Zdenko, já tě u toho vaření i jídla úplně vidím před očima. A je to pěkný pohled 🙂 Děkuju za vyzkoušení a za krásný popis tvé zkušenosti. Flo.
Ahoj Flo.
Fazolky si vařím na smetaně s bramborem. Je to moc dobré.
To moře ti moc přeji.I.
Děkuju, Ivetko. Flo.
Při vší té jednduchosti a rychlosti (z vlastních loňských mražených fazolek), prostě výborné… není co dodat…
Děkuju, Vašku. Jsem ráda, že chutnalo.
Flo,
já už nikdy nebudu číst Tvé úžasné recepty hladová. Opravdu je mi při představě toho skvělého salátu na omdlení. Honem se tedy nasnídat a přemýšlet o skvělé večeři.
Díky za tip
Táňa
Zamyslím se, jestli to nepřidat jako varování do podmínek použití tohoto webu 🙂
Florentýno, my teď v létě máme oblíbenou rychlou večeři „co zahrada dala“. Cukety, fazolky (ve třech barvách), mrkev (klasická a fialová), paprika, rajčata… Projdu zahradu, nasbírám, zpracuju a hodím na pánev na máslo (nebo ghí), jen na chvilku, aby zelenina zůstala pěkně křupavá. Pak osolit, opepřit, očesnekovat, přidat sýr (mozzarellu, postrouhat parmezán apod.), k tomu domácí kváskový chleba… Prostě teplá zeleninka, mňam!
Och, sbíhají se mi sliny. Zní to krásně a přitom jednoduše. Díky.
Uvařila jsem ho a také si ho sama snědla! Nikomu ho nedám 🙂
Správně! 🙂
Fazolky miluju – stačí mi udělat si je v páře, bez soli a čehokoliv jiného a půlku oběda mám hotovou. A k tomu plátek masa, nebo vajíčko – na co je zrovna chuť. Ale salátek podle receptu vypadá, že stojí za vyzkoušení 🙂
Petro, tak takovou jednoduchou věc mám ráda i já. Doufám, že salátek též vyzkoušíš.
Ahoj Flo,
taky bych si sedla do stínu cypřiše :D. Fazolky jsem dělala minulý týden, osmahnu anglickou slaninu, na ní cibulku, zaliju vývarem a vsypu do toho fazolky. Nechám odpařit co nejvíc vody. Takhle je mám ráda jako přílohu ke grilovaným masům. Zdravím a přeju hezké dovolenkování.
Ireenko, díky za přání i za skvělou obměnu. Znamenám si 🙂
Fazolky mám ráda a určitě tento salát udělám. Z naložených by to asi nebylo ono,že? asi by fazolky byly blemtavé.
Nedělala bych to 🙂 Už jen ta barva fazolek odrazuje.
Vynikající! Dnes jsme měli k obědu- celou dobu jsem si říkala, že určitě budu mít pak hlad… Ale je to tak syté jídlo, že ani náhodou)) Díky za parádní recept, určitě budu vařit častěji, chytnal i mým synům puberťákům….G.
PS. Nemáš tip na dobrý balzamikový ocet? Jaký je tvůj osvědčený?
Gábi, nemám žádný osvědčený, kupuju ten, který má vhodné složení, na značku nehledím. Víc tady: druhy octa.
Dělala jsem tento salát dnes k večeři a k tomu opečené bagetky a opravdu dobrá a sytá večeře. Díky. I.K.
Vyborny recept. Pridala jsem jeste kukurici, je to mnam, jako vsechny vase recepty. Diky!