Má ve vaší kuchyni místo bylinková sůl? A co teprve domácí bylinková sůl? Nemá? Tak to musíme rychle napravit.
Argumenty jsou pádné, takže to bude stručné povídání. Do bylinkové soli byste se měli pustit, protože:
- Přetvoříte velkou hromadu bylinek do malého příručního množství, což se hodí hlavně v době sklizně
- Výroba bylinkové soli je rychlá a na dva dny vám provoní kuchyň líp než osvěžovač vzduchu z reklamy
- Bylinky si tímto způsobem zachovají svěžest, pěknou barvu i aroma až do zimy a určitě ještě dál
Ovšem na druhou stranu – pokud si myslíte, že stačí bylinky naházet do mixéru a rozmixovat s trochou soli, ráda vás uvedu z omylu. Jde to lépe.
Bylo by mi velkou ctí, pokud vás dnes dokážu strhnout k tomu, že si se mnou připravíte několik druhů bylinkových solí. Abyste pak s nimi mohli frajeřit v kuchyni, sypat je na maso před opékáním a pečením, na zeleninu, do luštěnin, do polévek, na vajíčka, abyste je podávali k obyčejným bramborám na loupačku a dělali z nich brambory neobyčejné, anebo si s nimi třeba ochutili domácí bramborové čipsy, sýr nebo popcorn.
Bylinková sůl ve třech snadných krocích
Už jsem zmínila, že rozmixovat bylinky se solí a zavřít je do skleničky nestačí. Chce to maličko víc práce. Rychlé rozmixování a rychlé uložení vás obere o ty nejlepší požitky z přípravy i z trvanlivosti.
Vezměte si hromádku pečlivě přebraných, stonků zbavených, omytých a vysušených bylinek. Nejlépe se bylinky zbavují vody v salátové odstředivce.
A jdeme na to.
1. Měření
Ideální poměr bylinek a soli je 4:1. Měřeno objemem, nikoli hmotností.
Nedávno mě potkala velká hromada kudrnky, takže jsem ji změřila v odměrce a zjistila jsem, že to činí 700 ml.
Následně jsem tedy odměřila 175 ml hrubé mořské soli, protože to je přesně čtvrtina objemu petržele.
2. Sekání
Nenechte si kuchyňskou technikou uzmout veškerou radost z tvorby. Sekejte nožem. Víc než 5 minut času to nezabere, užijete si všechny svěží a intenzivní bylinkové vůně, zaboříte do rodící se bylinkové soli mnohokrát ruce a třeba se u toho i zbavíte všednodenního stresu.
Seká se sůl dohromady s bylinkami a seká se velkým nožem na velkém prkénku. Pokud zvolíte malý nůž nebo malé prkénko, tisíckrát mne přitom proklejete a o to nestojíme ani jeden z nás. Že ne?
Nůž si při sekání můžete druhou rukou přidržovat za špičku, pomáhá to.
Jestliže si nemůžete pomoci a rozhodnete se přece jenom svěřit vše mixéru, odměřte do něj jen polovinu soli a tu druhou přimíchejte, až budete mít dosekáno.
3. Sušení
Na tuhle část se nejčastěji zapomíná a je to škoda. Sůl pomáhá sušení, vytahuje z bylinek vodu a tím se vše urychluje, takže bylinky si zachovají spoustu barvy a spoustu vůní.
Bylinkovou sůl rozložte na plech a nechte 1-2 dny při pokojové teplotě proschnout, to je celé. Doba schnutí je závislá na tom, jak byly bylinky šťavnaté, takže sůl občas prohrábněte rukou, ať víte, jak to vypadá.
Vysušením bylinkovou sůl v podstatě zakonzervujete navždy. Kdybyste ji naopak uložili do sklenice čerstvou, nevysušenou, je její trvanlivost poměrně omezená.
A ještě jednu výhodu sušení má: bylinky se smrsknou na zlomek svého původního objemu a nezaberou vám skoro žádné místo při skladování.
Jaké bylinky použít
Volte bylinky, které máte rádi a které často používáte. Všechno se dá zpracovat na bylinkovou sůl.
Skvělé jsou ovšem i směsi několika bylinek, pomocí kterých se můžete třeba přenést do Itálie (šalvěj s rozmarýnem) či do Francie (oregano, tymián, možná i letmý závan levandule), nebo zůstat v české kuchyni (petržel, kudrnka, libeček). Tedy klidně kombinujte i podle chuti.
Moje oblíbená bylinková sůl často obnáší i česnek. Ale stejně tak můžete přidat třeba chili papričky nebo tence oloupanou citrusovou kůru.
Pozor na sůl
Ještě si úplně nakonec dovolím přidat malé upozornění k použité soli. Není sůl jako sůl, spousta solí v sobě obsahuje přidaný jod nebo fluor. Tyto přidané látky s sebou bohužel nesou i znatelné změny ve vůni soli, a to je u tak jemné záležitosti, jako bylinková sůl, velká škoda. Zkuste si tedy v obchodě kopit čistou mořskou sůl bez čehokoli dalšího přidaného ve složení. Jde to, sehnala jsem ji i v našem místním obchodě.
Jemná sůl zde taky není úplně vhodná, doporučuju sáhnout spíš po hrubší soli, která se sice snaží odolat pokusům nože o rozsekání, ale zato se nerozmočí vlhkostí ze sekaných bylinek a neudělá kaši.
Jestliže se o soli chcete dozvědět něco víc, odkazuju vás na můj starší článek na téma jak solit.
Pár posledních bylinkových rad do života
Pokud byste nemohli odolat pokušení a chtěli si udělat bylinkové soli víc, pak tak učiňte raději v několika dávkách. Uvedené množství v receptu je tak akorát, co se dá zvládnout nožem na velkém prkénku, aniž by vás to ještě přestalo bavit. Čím větší množství, tím déle trvá, než se doberete k výsledné jemnosti nasekání, tím hůř je manipulovatelné a tak dále. Raději si to zopakujte zítra znovu.
Pokud myslíte na obstarávání vánočních dárků už v září, pak tohle může být jedním z nich.
Co k tomu dodat? Snad už jen ukázkový recept, který si můžete obměnit, jak je libo.
Suroviny
- 800 ml čerstvých bylinkových listů, zbavených všech stonků a nejedlých částí (já jsem použila kudrnku a 3 stroužky česneku), čistých a suchých
- 200 ml hrubé mořské soli
Postup
- Bylinky nasypte na pracovní plochu a rozsekejte je nožem nahrubo.
- Posypte polovinou soli a pokračujte v sekání další minutu. Tím se vytvoří hrubá směs bylinek a soli. Přisypte zbývající sůl a sekejte, dokud nebudete spokojeni s jemností, bude to trvat zhruba 3 minuty. Nezapomeňte, že bylinky ještě seschnou, takže úplně najemno je ani nasekat nepotřebujete.
- Nasekané bylinky rozložte na pečicí papír v tenké vrstvě a nechte 1-2 dny při pokojové teplotě proschnout. Poté přesypte do sklenice, uzavřete a užívejte dle potřeby.
Patří do vaší kuchyně bylinková sůl? Jakou si příště uděláte? Které bylinky si vyberete?
Milá Flo, to je úžasný nápad, s tou solí, jasně , že si jich udělám několik. Prosím Tě, bylo by možný použít i himalájskou sůl? Asi světlou, bílou nebo růžovou? Ta by mohla taktéž ovlivnit nějak negativně chuť, ale není v ní nic přidáno.
Děkuji za info.
Pavla
Pavlo, drahých solí je na bylinkovou sůl trochu škoda, přestože by to i s nimi výborně šlo. Kup si úplně obyčejnou mořskou, ono je jí docela spotřeba.
Ahoj Flo bylinkové soli občas používám, ale ještě nikdy jsem si ji nemíchala sama. Takže asi nastal čas to zkusit. No a jako vánoční dárek pro mé sestry a kamarádky to bude skvělým překvapením. Jsem ráda, že ses mi objevila v životě. Taky ještě mám doma d4 syny školou povinné akorát ten jeden už chodí na střední školu. Fronty v papírnictví stát určitě nebudu protože jsem zásobená sešity i obaly .Jen se připravuji na průvan v peněžence kvůli třídním fondům a koupi učebnic. Na střední se tomu asi nevyhnu ,jen doufám, že to opět nebude učebnice z roku 1985 , která nebyla vůbec k sehnání.Zdravim Alena
Jo, září je fičák ve financích, to máš teda pravdu. A jestli máš doma 4 syny, tak to je hádám pořádný vichr i v kuchyni, ale celoročně. Tak se drž.
No jéjej, dělám ji podle Tvé Kuchařky pro dceru a je vy-ni-ka-jí-cí!!! Moc děkuji za sebe i za ostatní za skvělý recept!
Hezké dny!
🙂
Já ji mám už v kuchařce? A kde? Teď si to vůbec, ale vůbec nedovedu vybavit 🙂
V kuchařce asi ne, ale minulý rok jsme ji jako „členové emailového klubu“ dostali jako dárek v září:) (a rodina jako dárek v prosinci;)
No vidíš, máš lepší paměť než já :-)))
Dobrý den milá Flo,určitě jsi odpočatá trochu po těch prázdinach a začne Ti kolotoč se školou já už to mám za sebou.
Určitě si jdu udělat bylinkovou sůl máme plno petržele kudrnky a do mražáku jsem toho nechtěla moc dávat. Děkuji za radu a měj se moc hezky,počasí je ještě krásné ,tak si ho užijeme.Letos konečně neprší první den školy.Měj se moc hezky a na další email se těším.
Taky jsem si říkala, že se ten první školní den krásně vydařil. Jen teda děti jsou asi trochu jiného názoru.
Milá Flo,
děkuji Ti za inspiraci. Bylinkovou sůl určitě zkusím (zejména mě zaujala ta směs s oreganem)… My doma používáme kuřecí sůl 😀 Čas od času si doma uděláme kuře pečené v solné krustě a zbude z toho sůl (celé 2 kila!) nasáklá bylinkami a hlavně šťávou z kuřete. Přítel si o víkendu dává k snídani chleba s máslem a právě touhle solí a poňuchňává si.
Přeji poklidný start školního roku a ať svítí sluníčko 🙂
K.
Katko, a nemáš strach, že ta šťáva masa nesnese dlouhé skladování? Nápad je to ukrutně zajímavý, moc se mi líbí, jen by mě zajímalo, jak je to pak s trvanlivostí. Přeci jen otrava z masa není zrovna velká legrace.
Zdravím Vás, mám dotaz, jde to udělat i s bazalkou? Ta mi v zimě chybí nejvíc, ale nikde ji tam nezmiňujete. A co pažitka, zkoušela jste?
díky moc za odpověd,
Eva
Evi, jde. Jen se nelekněte, když bude bazalka šednout a černat už při krájení, ztratí svou svěží zelenou barvu poměrně rychle. Pažitku jsem sice nezkoušela, ale určitě to s ní půjde taky.
Zrovna včera jsem zkoušela pažitku, slzela jsem u toho jak blázen ( přeci jen je pažitka cibulovina) a nakonec mi vznikla taková divná hodně mokrá zalená kaše. Ale po celodenním pobytu na okně na sluničku se vše krásně vysušilo a zatím to má tu správnu štiplavou vůni a stále zelenou barvu. Uvidím až uschne zcela.
A ještě jedno pozitivum, nikde ani jedna moucha a celý byt voní pařitkou a petrželí. .-)
A ještě mám dotaz, jak se odměřuje česnek na bylinkovou sůl, celé stroužky nebo nějak nakrájený?
Dávám dva velké stroužky česneku na cca 700 ml zeleného bylinkového lupení. Flo.
Waw! Úplně cítím, jak to voní. Mám bazalku, takže jedna sklenička bude na rajčata a vše rajské. A pak je v zahrádce u mamičky máta…šlo by to taky? Možná v nějaké kombinaci? Zkusím něco vymyslet. Annie
Máta taky půjde, jen si nedovedu tak úplně představit použití mátové soli. To už spíš mátový cukr, ale ten mokvá a řídne.
Výborný nápad,děkuji. Vlasta
Potěšení je na mé straně, Vlasto.
Ahoj Flo:)))
zrovna v těchto dnech jsem přemýšlela, jak si udělat bylinky na zimu. Tys to asi věděla, proto dnešní meil:))) jupííí,moooc děkuji!! Jen mám dotaz, zda mohu tímto způsobem uchovat i bazalku a pažitku a kde je nejlépe skleničku schovat, mohu jen na kuchynské lince?? A pak ještě jedna, možná trapná, otázka, nemám s tím žádnou zkušenost, jak poznám, že už je to opravdu suché, nenavlhne to časem a nebude plesnivět??
Bylinky používám ráda, hlavně čerstvé, na zimu si je určitě udělám.
Krásné dny.Ivana
Ivano: bazalka ano, pažitka taky ano.
Skladovat uzavřené ve skleničce, ideálně v temnu, čili v kredenci.
Suché to je, když to přestane lepit a bude se to krásně sypat. Poznáš, neboj se.
Ahoj Flo, moooc Ti děkuji za odpověď, bylinky si určitě udělám, úplně se na to těším!!!Přeju krásné babí léto.Ivana
Ivano, myslím, že budeš nadšená. Krásný konec léta i tobě. Flo.
Opět vynikající nápad, nemusím mrazit!
Bez bylinek není v kuchyni ta správná atmosféra.
Stačí posypat brambory a jak oběd lahodí-nejen oku.
Flo, bude to fungovat i s bylinkami mraženými? V létě se mi totiž bylinky na balkoně začalo cosi likvidovat (o petrželku jsem přišla úplně, ta byla plná minibroučků, ostatní bylinky jen něco okusovalo), tak jsem je rychle sklidila a dala do mrazáku. Bylinkovou sůl jsem zkoušela dělat v rámci prázdninové Výzvy, celou v mixéru, takže mám velmi jemnou sůl (vysušovala jsem ji pak na sluníčku, takže vydržet by měla). Ale tenhle způsob se mi líbí taky, tak bych ho chtěla zkusit.
Jinak zářijový režim už začal i u nás, zatím jen u jednoho školkového dítka, další dvě mám ještě doma, ale i tak je to změna oproti prázdninovému lážu plážu :-).
Jani, nejsem si těmi mraženými bylinkami vůbec jistá. Přece jenom už mají trochu jinou konzistenci. Asi to budeš muset v malém množství zkusit a uvidíš, já tomu dávám šanci tak padesát na padesát.
Milá Florentýnko, často jsem listy bylinek sušila, ale kromě celeru všechny ztratily svou vůni. Když jsem je uchovávala v mražáku, chytly nějaké divné pachy. S tou solí úžasný nápad. Jen nevím, jeslti tohle půjde i s medvědím česnekem. Samotný je hodně agresívní, v té soli by to bylo ideální. Nevím, jeslti to máš vyzkoušené? Pěkný den
Jarmilo, nikdy nemám dost medvědího česneku, abych to vyzkoušela, ale půjde to. Až přijde zase na jaře jeho sezóna.
To je bezva nápad. Určitě bylinkovou sůl udělám a budu myslet i na přátele s voňavým dárkem. Díky za inspiraci.
Ivo, ani já se nemůžu ubránit pocitu, že to je bezva dárek. Tak ať mají radost oni i ty.
Díky Florentýnko za nápad, bylinky jsem vždy dávala mrazit ,ale tohle
musím zkusit.Moc se mě ten nápad líbí. Maruška
Zkus, Maruško, budu ráda. Flo.
Milá Fló, opět skvělý nápad = díky za tip. Určitě udělám, jedlé dárky mám moc ráda, je v nich ta radost nadvakrát : z výrobku jako takového a ještě je to děláno s láskou a o to více dáreček potěší. S úspěchem obdarovávám své známé domácí hořčici, jablkovými křížalami, různými chutney, pak taky bezinkové likéry a lahůdkové zelí….
Přeji krásné babí léto***
Jitko, pane jo, to je slušný sortiment jedlých dárků, necheš si na to otevřít živnost? Určitě bys měla úspěch.
Jéé, Flo, super nápad. Pustím se do toho, je to pro mě zatím novinka, ještě jsem bylinkové soli nedělala ani nepoužívala. Ale letos mám poprvé svůj bylinkový záhonek. A mrazák všechno nepojme. Takže do polívky nasuším petrželku a libeček. Oregano, tymián, šalvěj, rozmarýn, všeho dostatek. A připojuji se k dotazu, co bazalka? Jak si jí uchováváš ty. A co ostatní? Díky. Přeji všem tvým dětem úspěšný vstup do školního roku. Moje holčička šla dneska poprvé do školky, tak jsem celý den nervní, jak to zvládá. Krásný den všem, D.
Bazalka ano, dodatek viz komentáře výše.
Držím tvé holčičce palce, ať nové povinnosti zvládá s přehledem (a ty taky). Flo.
Krásný den všem školáčkům ! Tobě Flo,hodně pohodových dní s dětmi. Máš těch školáčků požehnaně. Tak ať se jim ve škole daří!
Já nemám momentálně žádné vnouče školních let a pravnoučkovi je teprve (už) rok a půl.
Do bylinkové soli se dám co nevidět,jen si musím koupit mořskou sůl,ten zbytek co je doma by nestačil. Petrželová nať je v dostatečném množství a libeček také. I šalvěj a s tou jsem si nevěděla rady,teď už vím jak ji zužitkuji. Díky za radu. Alča
Rádo se stalo, Alčo, tak ať ti bylinkové soli dělají radost na oko i na jazyk.
Ahoj Flo.
Bylinkovou sůl jsem ještě nezkoušela. Chtěla bych zkusit -libeček, kudrnku
a petržel.
Musím jít koupit mořskou sůl a pořídit nějaké pěkné sklinečky.
Díky za tento nápad.
Přeji tvým dětem štastný vstup do školních lavic, i mé děti
vstoupily do třídy. Přeji hezký zbytek dne.I.
Děkuju, Iveto! Ať se i tvým dětem ve škole daří.
I já děkuji za krásný nápad, těším se, jak překvapím příbuzné i přítelkyně zase něčím neotřelým. Jsi ohňostroj nápadů, dík.
Haha, takhle mě ještě nikdo nepojmenoval, jsi první na světě.
Milá Florentýnko,
zdravím Tě po prázdninách a móóóóóc děkuji za prima nápad s bylinkami. Já jsem zatím pouze „mrazila“ a tudíž tento způsob s radostí vítám. Jen se též připojuji k dotazům paní Ivany, které mě též napadly 🙂
Moc díky za odpověď a přeji Ti Flo pohodový a klidný zářijový start !!!
S láskou Vladimíra
Pokud jde o bazalku, tak ano, s výhradami výše.
Krásné září ti přeju, Flo.
Celé odpoledne hledám ten recept… vím, že je od Tebe a ne a ne ho najít; možná jsi ho posílala v rámci e-mailového klubu?, teď nevím… :(… ale u soli mám poznámku, že by měla být nejodidovaná… Flo, jak to tedy je, prosím?
🙂
Prosím tě, jaký recept hledáš? Na tuhle bylinkovou sůl? Tak ten je jen tady. A možná jsem ho velmi letmo kdysi zmiňovala v prázdninové výzvě.
Sůl raději nejodidovanou, ať odér jodu nemusí soupeřit s vůní bylinek.
Milá Flo Přeji ti pevné nervy po celý školní rok 2016-17.Také děkuji za pěkný článek o bylinkových solí moc zajímavé téma určitě nějakou vyzkouším.
Díky, Juliannko.
Zdravím Florentynko, bylinkovou sůl jsem nikdy nedělala a ani nepoužívala. Jsem proto velmi ráda za radu a pokusím se jí vyrobit. Díky za další skvělý recept. Vlasta
Tak si tu výrobu užij, Vlasto.
Sem nadšená z nápadu 😀 ostatně jako skoro ze všech 😀 hned bych všechno vařila, pekla …. uložení bylinek v soli se mi moc libí, tisíckrát lepší a hezčí jak do mrazáku. Hned o víkendu se na to vrhnu. Též by mě zajímalo, co s bazalkou ? A jak poznám, že je dokonale vysušeno ?
A dětem samozřejmě mnoho školních úspěchů
S pozdravem Veronika
Bazalka ano, viz výše.
Usušená bylinková sůl je na omak suchá, lehká, krásně se sype a hlavně se nelepí.
Určitě vyzkouším pár kombinací… co takhle přidat do jedné varianty i kopr… a do varianty na maso popenec.
Tak si vzpomínám, že kdysi dávno, v dobách které už nejsou pravda, se prodávalo Bylinkové máslo, tedy sáček mě neznámé směsi, který se vmíchal do másla a mělo to dost dobrou chuť… Toho receptu bych se také rád dopátral.
Vašku, ten sáček se směsí na bylinkové máslo si bohužel nepamatuju. Ale ty tvé kombinace zní výborně.
Milá Florentynko,
děkuji za výborný nápad, kudrnku mám, libeček také, tak to určitě vyzkouším a na vánoce budu rozdávat svým sestrám a neteřím. Vám všem, co máte dítka školou povinná přeji pevné nervy a Tobě Florentynko navíc ať nevyschne studnice dobrých nápadů. Tvoje články jsou výborně napsané a nyní po večerech pročítám i ty dříve napsané. Pobavím se a ještě se přiučím. Je stále co zdokonalovat. Díky
Anička
Aničko, děkuju ti, tak ať tě nehle blog nepřestává bavit a inspirovat. Je mi potěšením.
Ahoj Flo.
Chci se zeptat, kdy tam dáváš ten česnek? Pouze na plátky nebo také rozsekat a usušit?
Děkuji Iva
Každopádně děkuji za další tip na vánoční home made dárek. 😉
Ivo, sekám ho společně s bylinkami. Předtím ho pouze rozmáčknu nožem.
Milá Flo, jdeš mi do rány, mám doma pytlík soli přímo ze slavných dolů ve Wieliczce! Ono to je vlastně mořská sůl, vždyť tam bylo v pravěku moře 🙂 Už vím, co s tím! těším se na experimentování s bylinkami
Evi, tak to jsi skvěle vybavená a připravená, jako bys to čekala 🙂
Milá Flo, děkuji za výborný nápad. Je to zase další nápad, jak uchovat bylinky na zimu. Určitě to budu realizovat.
Rádo se stalo, Aleno, ať ti sůl dělá radost.
Tak jsem vyzkoušela, voní to báječně, ale příště rozhodně svěřím práci robotu. Mám pocit, že jsem si ztupila drahý nůž, ta sůl příšerně skřípala a krystalky lítaly po kuchyni.Eva
Evi, tak to nevím, co máš za nůž, ale s tím mým japonským lehkým a tenkým to ani nehlo, jinak bych to samozřejmě nedoporučovala. Krystalky soli taky neodlítávají, když je člověk má stále promíchané s bylinkami. Možná jeden, nanejvýš dva. Prostě žádná uklízecí tragédie. Robotem ale samozřejmě taky nic nezkazíš. Hlavně, pokud jsi spokojená s výsledkem.
Díky za inspiraci.Dávám zelené do mrazáku.Toto je určitě lepší a ve skleničce dobře vypadá Jarmila
A taky se to líp rozdává 🙂
Ahoj Florentýno,
na tvém webu a tvých radách jsem se stala závislá 🙂 Nejdřív jsem objevila web při hledání nějakého receptu, potom mě nadchla kuchařka pro dceru a ihned jsem si ji spontánně objednala. Už jsem podle ní vařila několik jídel a já i přítel jsme byli s výsledkem spokojeni. A i když jsem si myslela, že umím vařit a potřebuji jen doladit složitější a dospělejší recepty (je mi 25, vařím spíš jednoduchá a rychlá jídla) a nastřádat inspiraci, po přečtení tvých rad jsem zjistila, že o vaření moc nevím. Proto jsem ráda, že mě učíš základní kouzla v kuchyni 🙂 Taky jsem si koupila odstředivku na sálat, dřív jsem o existenci tohoto náčiní vůbec nevěděla. Ochotně tedy nacházím místo v mé malé kuchyni na další vychytávky a pochutiny – díky tobě 🙂
Bylinkovou sůl jsem již o víkendu zkusila a suší se mi doma, těším se až jí vyzkouším.
Díky moc a pokračuj, jsi skvělá 🙂
Jani, ty jsi skvělá! Tak taky díky moc a pokračuj 🙂
Ahojky Flori,do teďka jsem pokrájela a usušila.Ale s tou solí – to je suprovní.Hned udělám z libečku,petržele a celeru.Už se na to těším,děkují za bombastickou inspiraci
Rádo se stalo, Maruško.
Tak jsem se do toho taky pustila. Protože takhle krásně inspirativnímu článku jsem nemohla odolat.
Já chtěla krájet nožem na dřevěném prkýnku, a taky krájela. Krájela jsem deset minut, půl hodiny a pak už přišel na řadu mixér. Tímto se stydím před všemi poctivými kuchařkami, které krájí 🙂
Jinak jsem použila šalvěj a pak směs tymiánu a mateřídoušky. Už se to suší!
Prosím tě, kolik jsi toho měla? Já tu moji dávku, kterou jsem fotila, sekala nožem necelých 5 minut. Taková malá terapie. Že tys to přehnala s množstvím?
Milá Flo, tisíckrát díky za tvůj blog.stále se něco nového učím a dozvídám. Dnes jsem podle tvého návodu vyráběla bylinkovou sůl, jenom bych chtěla dopnit dvě vylepšníčka nebo usnadněníčka:
1. Na krájení byinek jsem použila „kolíbku“ kterou jsem kdysi zakoupila v Ikee a zatím ji moc nevyužívala. Ale na bylinkovou sůl je naprosto úžasná, 600 ml bazalky bylo nakrájeno v cuku letu.
2. Na sušení opět pomůcka z Ikei – protiprskací síto na pánev ( nevím jak to jinak nazvat a hledat v katalogu se mi nechce). Mám dvě tak se mi tam dávka krásně vešla.
Snad se moje zkušenost bude někomu hodit.
Hlavně ty pokračuj v tom co děláš, má to smysl určitě pro hodně lidí.
A´t se ti vše daří
Ala
Alo, ve všech bodech s tebou naprosto souhlasím. Skvělé vychytávky. A děkuju. Mnoho kuchařských úspěchů i tobě. Flo.
Milá Flo, recept je skvělý, i když mi letos uschly všechny bylinky když jsem byla na dovolené. Tak buď vykradu maminčinu zahrádku, nebo až příští rok. A chci se zeptat, jestli jsi někdy zkoušela i houbovou sůl, popřípadě jestli bys měla nějaké dobré rady i na ní? Jednou jsem jí dostala a vypotřebovala, ale už nevím od koho to bylo. .( Díky T.
Terezo, nezkoušela, ale chtěla bych vyzkoušet, láká mě to. Takže směle do toho a dáme si vědět, když se to jedné z nás povede 🙂
Houbová sůl určitě půjde. Děláme takhle sušené houbové koření – rozmixované sušené houby, čím aromatičtější (třeba hřiby, lišky), tím lépe. Se solí se určitě nic nepokazí :).
Tak jsem opět neodolala a abych toho nááááhodou neměla málo, udělala rovnou dvojnásobnou dávku :-). Už se to suší ….
Děkuji, Florentýnko, za inspiraci a těším se už teď na další ……
Ivča
Haha 🙂 I já už mám plných několik skleniček. Naposledy kombinací šalvěj, rozmarýn, čili paprička a limetková kůra.
Vozíme (a necháváme si vozit) z Pobaltí takovou kořenící směs na ryby s koprem a citronem, kterou strkáme úplně do všeho (jen s mírným přeháněním… třeba do jogurtové zálivky na saláty)… to by mě zajímalo, jestli by se to dalo tímhle způsobem vyrobit doma? Ten citron mi to trochu komplikuje… No přinejmenším koprová sůl by tak určitě vyrobit šla. 🙂
Dalo! Z citronu použiješ jen kůru opatrně seškrábnoutou škrabkou, aby to byly jen tenoučké slupky bez hořkého bílého podkoří.
Dobry den pani Flo:)
Mam dotaz, je mozne namichat bylinkovou sul i se suchma bylinkama a treba par cerstvych k tomu? Dekuji. Chci experimentovat.Dekuji za odpoved.Marketa
Markéto, samozřejmě se to namíchat dá, pokud jde o chuť.
Bylinková sůl připravená tak, jak píšu, má dvě výhody: líp zachovává barvu sušených bylinek a navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu. Takže když tuhle čerstvě připravenou sůl smícháte s předem usušenými bylinkami, trochu se změní barva do šedé a taky přitom nevyužijete možnost zbavit se záplavy čerstvé natě, pro kterou už není využití. Ale z chuťového hlediska to problém není a směle do toho.
Před hodinou jsem si tento recept přečetla a už mám nasekáno. Několik let si dělám bylinkovou sůl z usušených bylinek,ale to bych nebyla já abych hned neprolítla zahrádku utrhla trochu libečku, kudrnky,rozmarýnu,tymiánu,pažitky,pár lístečků z bazalky i když ztmavne tak v takovém množství si myslím, že se nic neděje a jeden stroužek česneku.Díky té soli to šlo krásně nasekat i s nožíkem tupáčkem.Výborný nápad, moc děkuji a přeji krásný den????????
Gábi, tak ať sůl chutná a dobře slouží celou zimu 🙂
Jééé to je ohromné. Jdu pro sůl /teda zaúkolovat drahou polovičku po telefonu/, já jsem v pracovním procesu. Večer se bude krájet a sušit. Díky.
Ahoj Flo, Plha se hlásí:-)
Dělám bylinkovou sůl podle tohoto receptu už druhý rok a s úspěchem, sypu si kde co. Ale zkoumala jsem v poslední době vnitřnosti mlýnku na sůl (klasika znovuplnitelný), má totiž mlecí mechanismus z plastu. …teď ty kamenné krystalky soli neustále odírající vnitřek den za dnem… A já se teď nemůžu zbavit myšlenky, že si na jídlo krom bylinek strouhám i jemné částečky bílého plastu. Takže jak se to má s mlecím mechanismem? Kov, keramika, plast — je to ok?
Evi, to je dost možné. Plast je podstatně měkčí než sůl, takže se případně nemůžeš divit, to už spíš ta sůl mele zmíněný plast :-). Doporučovala bych mlýnek s mechanismem z kovu nebo dokonce s kamenným vnitřkem. Sice to pár peněz stojí, ale pak nejíš plast.
Dobrý večer vespolek… :)… na bylinkové soli také „ujíždím“ a nejen já; je naprosto skvělá… nicméně když chci najemno, používám malý hmoždíř… :).
Ahoj,bazalku na sušenie sekám keramickým nožom a ostáva krásne zelená,nečerná ako z nožom z ocele.
Dobrý den, Flo,
Vaše recepty a rady jsou skutečně úžasné, inspirující a k nezaplacení :-). K bylinkové soli jsem se chtěla zeptat, jestli nemáte zkušenost s tím, že by se k bylinkové soli přidala sušená rajčata nebo olivy?
Děkuji
Romana
Tak mám vyzkoušeno. Ještě jsem posbírala různé bylinky na zahradě a musela jsem vyzkoušet. Uvidíme jak to dopadne.