Obatzda – neodolatelná pomazánka z Bavorska

Obatzda je na první pohled docela obyčejná pomazánka, která, když se jí podíváte blíže na zoubek, odhalí svou neobyčejnost a své kouzlo.

Abych vás trochu nalákala k ochutnání, je třeba, abyste se se mnou aspoň v myšlenkách přenesli do sousedního Bavorska. Obatzda se tam narodila jako levoboček zhruba před sto lety. Byla míněna jako východisko pro spotřebování zbytků přezrálého sýra Camembert.

Poprvé spatřila světlo světa v mnichovské pivovarské krčmě Weihenstephan ve městě Freising kousek od Mnichova někdy po roce 1920, kde byla naservírována dopoledním hostům jako svačina. Oblibu si získala okamžitě. Od té doby si ji zamilovali nejen hosté, ale i majitelé spousty dalších pivovarů.

Když dnes usednete na jakoukoli pivní zahrádku v Bavorsku, Obatzdu na jídelním lístku velmi pravděpodobně najdete. Někdy se nazývá Obazda nebo Obatzter, ale pořád jde o to samé. Podává se k preclíkům nebo slaným tyčinkám jakožto chuťovka k pivu a často ji doprovází nejen cibule nakrájená na kolečka, ale i ředkvičky.

A proč o ní dnes píšu? Přece proto, že zrovna skončil Oktoberfest, největší svátek piva na světě. No a pak taky proto, že mám v lednici dva pěkně vyzrálé kousky sýra, které škemraly o okamžitou pozornost. Protože ač se jedná o recept ryze bavorský, českým chutím se líbí a suroviny na něj seženete v prvním obchodě s potravinami.

obatzda s chlebem
 
 

Hlavní surovina: Camembert

Znáte přece sýry s bílou plísní na povrchu: čím jsou zralejší, tím jsou uvnitř tekutější, tím aromatičtěji se projevují a tím štiplavější dovedou být na jazyku. Když si takový sýr koupíte domů, chce to trochu trpělivosti, abyste vydrželi, než do tohoto krémového stavu dozrají. Stane se tak těsně kolem data minimální trvanlivosti.

Občas má člověk štěstí a ve slevě koupí sýr, který se tomuto datu blíží na dosah; po pravdě neznám lepší investici. Nemusím čekat, nemusím odolávat pokušení a ještě za to dostanu slevu.

Co ještě skrývá Obatzda

Na přípravu Obatzdy se hodí Camembert, v českém případě tedy hermelín. Jestliže chcete výsledek ještě pikantnější, neváhejte dokonce sáhnout po zralém romaduru.

Kromě sýra v plné zralosti budete ještě potřebovat máslo a mletou papriku. Máslo trochu zmírní pikantnost sýra a paprika zase dodá typickou narůžovělou barvu. Kromě másla se do pomazánky často přidává i smetanový krémový sýr, tedy lučina nebo žervé.

K typickému servírování, jak už jsem zmínila, patří louhovaný preclík nebo slané tyčinky, ale na příslušné recepty ode mě si budete muset ještě počkat. Dnes vám prozradím pouze postup na pomazánku a přidám vám k němu ujištění, že stejně tak skvělá je i s chlebem.

Příprava pomazánky

Od starých receptů nemůžete očekávat příliš velké zapojení kuchařské techniky, zato se dá počítat s jistou mírou ruční práce. Jeden z původních zdrojů, který jsem našla, v tom měl jasno: sýr s ostatními surovinami je třeba promačkat rukama. Kdo si ruce nechce špinit, měl by je dát pryč od tohoto receptu.

Pokud tedy chcete krémově hebký výsledek, lesklý, stékající z krajíce dolů a způsobující v kombinaci s pivem naprostou slast při odpolední svačině, vezměte si k srdci tyhle tři rady:

  1. Použijte opravdu vyzrálý, téměř tekoucí sýr. Mladší sýry nejsou ani tak pikantní, ani tak měkké.
  2. Co největší podíl práce odveďte holýma rukama. U většího množství ale klidně můžete vzít do holportu mlýnek na maso, šťouchadlo na brambory nebo aspoň vidličku.
  3. Ke zvýšení krémovitosti pomazánky nakonec přilijte a vmíchejte hlt mléka, anebo ještě stylověji piva (konkrétně kvasnicového ležáku).

Prost!
 
 

Obatzda

Množství: 4 porce jako chuťovka

Obatzda

Krémově hebká pomazánka ze zralého bílého plísňového sýra, která vás oslní při jakékoli odpolední svačince – ať už k pivu, nebo bez něj.

Suroviny

  • 250 g bílého plísňového zralého sýra (2 kousky po 125 g)
  • 70 g másla
  • 60 g krémového sýra typu žervé
  • 1/2 - 1 lžička sladké mleté papriky
  • 2 lžíce mléka (nebo piva)
  • špetka soli podle chuti

Postup

  1. Pokud chcete pomazánku jemnější, ze sýra nejprve tence skrojte bílou kůrku. Udělejte to hned poté, co ho vyndáte z lednice, jinak se začne rychle roztékat a měknout. Následně okrojený sýr nakrájejte na hrubé kostičky a vhoďte do mísy.
  2. Ve druhé misce společně rozmíchejte máslo, krémový sýr, špetku soli a papriku. Čím krémovější bude výsledek, tím líp, ale zbytečně se s tím netrapte. Tuto směs přidejte k sýru.
  3. Rukama (dobře, případně i vidličkou) zpracujte všechny suroviny dohromady na krémovou pomazánku, ve které jsou znatelné pouze malé kousky sýra. Nakonec upravte krémovou konzistencí pomalým přiléváním a vmícháním mléka anebo piva. Dosolte podle potřeby.
  4. Kromě piva se k pomazánce hodí preclík nebo slané tyčinky, případně chléb. A taky cibule nebo ředkvičky.

Poznámky, rady, nápady:

Do pomazánky můžete přidat i kmín nebo vmíchat najemno nakrájenou červenou cibuli. Zdobit můžete nejen kroužky cibule, ale též nasekanou pažitkou.


 
 
A co vy? Znáte Obatzdu? Jaké jiné pikantní pomazánky si umíte představit k pivu?
 
 

 
 

Join the Conversation

  1. Martina says:

    Samozrejme, ziju v Bavorsku a Obatzda je zaklad vsude, kde nabizeji chutovky k pivu. Ale poprve jsem ji zkusila spis nahodou – chystali jsme se na vylet do Alp a hledali v obchode neco, co by vydrzelo nekolik dni v batohu, tedy bylo pevne zabalene a prezilo pobyt mimo lednicku. Obatzda vypadala nadejne a muzu ji jen doporucit, po dvou dnech v horach chutnala stale vyborne, i na dva dny starem chlebu. 🙂 Domaci jsem jeste nezkousela, porovnam tvuj recept s tim z mistni kucharky a pustim se do toho.
    Jedine, co me stale mate, je nazev tehle pomazanky, obcas ji rikaji Obatzda, obcas Obatzer, vlastne nevim, co z toho je spravne. Mozna jen rozdily v nareci.
    Liebe Grüße aus Bayern!

    1. Taky jsem se nad tím chvíli zastavila, Martino. Nemám tušení, který z těch názvů je první nebo nejvíc původní. Těžko říct, tohle je prostě ta nejfrekventovanější varianta. Pozdravy do Bavor! Flo.

      1. Taky ziju v bavorsku, teda presne v Allgäu. Tady se to pise Obazda a vyslovuje se to opravdu ruzne podle regionu. Dokonce existuji vazne spory o tom, jake „O“ se vyslovuje na zacatku – otevrene nebo zavrene. Presto, ze tu ziji uz skoro 40 let, to spravne „O“ vyslovit neumim. I kdyz me to zni stejne, rodilec z Allgäu pozna rozdil. Ale jsem v klidu, Nemci z jineho kouta republiky to taky nevyslovi :-).
        Take se v Bayern vedou spory o tom, jestli je slovo Obazda odvozeno od „Angepatzter“ nebo „Abgepatzter“, coz pro me znamena oboje „splacane dohromady“. Tady by rekli „zam zu bazn“. Jinak recept je super. Je 23.29 hodin a ja mam sileny hlad :-(.
        Liebe Grüße aus dem Allgäu!

  2. Vypadá to úžasně, dnes si dopíšu camembert do nákupního seznamu a budu se snažit vydržet do jeho času pořádné zralosti. Takže degustace bude patrně až příští týden, možná ho strčím místo do lednice do komory, třeba dozraje dřív :-))

    1. To zcela jistě, Věro, hlavně ale, aby ti nepřišel naproti, případně aby ho tam někdo (docela snadno) nevyčmuchal.

  3. Opravdu geniální.
    Řeší můj častý problém – Camembert zapomenutý v koutku lednice a pak složité vymýšlení náhradního použití jako zapečení na brambory, případně na toast, kde není nicmoc. Tohle vypadá výborně, těším se, že vyzkouším a jako všechny zatím použité recepty od Flo, bude rodinou přijat nadšeně. Moc díky, na čtvrtek se vysloveně těším, tvé recepty jsou mojí velkou radostí.

    1. Evi, a mně jsou zase radostí takové krásné komentáře. Díky a ať Obatzda dobře poslouží.

    2. Ludmila says:

      Ze zapomenutého hermelínu je výborný salát. Přidá se nakrájené vejce natvrdo, cibulka, okurka, třeba i zbytek salámu a majonéza naředěná zakysankou. Plus sůl a pepř podle chuti.

  4. Tuhle pomazánku znám z Mnichova a zatím marně jsem se pokoušel ji vyrobit. Moc mi chyběla, protože sýry voňavé (někdo říká smrduté) milujeme.

    1. Tak snad to tentokrát klapne, Drobku. Flo.

  5. Martina says:

    Moje oblíbená pomazánka, hurá !
    Byla jsem odkázaná na příležitostné nákupy v Německu nebo na akce německé kuchyně v některém ze supermarketů, teď si pomazánku budu moci vyrobit i doma – a bez improvizace, co tam tak asi v originále patří.
    Díky !

    1. Rádo se stalo a ať je tvá Obatzda lepší než supermarketová 🙂 Flo.

  6. Vlasta says:

    Výborná inspirace. Smraďochy máme moc rádi, necháváme je vždy dozrát. Nikdy jsem ale neďelala z nich pomazánku. určité vyzkouším.Moc děkuji za dobré rady.
    Vlasta

    1. Pomazánka všechny smraďochy povýší ještě o kousek výš, uvidíš 🙂

  7. Tereza says:

    Milá Flo, mé srdce plesá 🙂
    Včera jsem v koutu lednice objevila dva Maxihermelíny do 5. 10, takže tečavé tak akorát. Z jednoho jsem udělala klasickou pomazánku s česnekem a trochou majolky, druhý na svou chvíli slávy teprv čeká – dnes večer se dočká bavorské premiéry (a děti snad nebudou lamentovat, že pusa na dobrou noc smrdí česnekem jako včera :-))

    1. Tak jak to děti zvládly? Měla úspěch? Mimochodem ta tvoje další verze pomazánky zní velmi svůdně. Flo.

  8. Hurá,hurá,hurá,rajská hudba pro mé uši,smraďochy máme moc rádi,úplně se mi sbíhají v pusy sliny.Fičím na nákup a po dozrání sýru jdu na to.To se zas budu naparovat,až se to bude konzumovat!!

  9. Jarmila says:

    To jsem moc ráda,že jsi uvedla tento recept.Jezdím totiž do Bavorska a vždy u piva tato pomazánka s výborným chlebem byla.No a teď už vím,že si ji udělám taky.DÍKY!!!!! Jarmila

    1. Tak ať ti dělá radost i k tuzemskému pivu, Jarmilo.

  10. Vlasta Krestova says:

    Florentynko, opět skvělé doporučení co s takovým sýrem, který zbyl v lednici a nikdo na něj v původní podobě nemá chuť. Ráda recept vyzkouším, sýry, zvláště tohoto typu milujeme a věřím, že bude přidaný do našich oblíbených jídel. Díky Vlasta

    1. Přeju úspěšné vyzkoušení, Vlasto. Flo.

  11. Zdravím Florentýnko,

    vypadá to skvěle, určitě vyzkouším. Už se moc těšíme 🙂

    díky

    Eva

    1. Já děkuju za případné vyzkoušení. Flo.

  12. Skvělý, hned vyzkouším :). V jednoduchosti je krása. Díky Flo za tip na rychlou večeři

  13. Moc zajímavé, určitě vyzkouším. Díky za rozšíření počtu mých pomazánek.

    1. Pomazánek pochopitelně není nikdy dost.

  14. Julianna says:

    Tyto sýry miluji,ale přítel ne .Pomazánky určitě vyzkouším jenom v malém množství abych to nejedla 14 dní i když by mi to nevadilo,ale nevím jak dlouho to může být v lednici,aby se to nezkazilo.Těším se na další čtvrtky a počteníčko.

    1. Juliannko, co ten tvůj přítel vlastně jí? Mám pocit, že odmítá úplně všechno 🙂 O pomazánku se neboj, pár dní v lednici přežije bez úhony.

  15. Eveli17 says:

    Flo, ste nebezpečná. Už ju máme v sebe a zajtra si objednali nášup.

    1. Mojí zbraní je jen a pouze ostrá vidlička! Občas možná ještě zubatý steakový nůž 🙂

  16. Alča Svobodová says:

    Skvělý nápad. Od známých jsem o této specialitce slýchávala. Konečně vím o co jde.Zrající sýry máme rádi,to bude príma změna na dobrou večeři.
    Díky za tip. Alča

    1. Žádná věda to není, věřím, že uspěješ. Flo.

  17. Milá Florentýnko, taky jsi mě nadchla, o této specialitce jsem zatím fakt, FAKT neslyšela, vzhledem k tomu, že občas nakoupím sýra s bílou plísní více, tak ráda využiji jeho zralejší fázi a taky zkusím předložit doma 🙂
    Ať je podzim a ne zima!!!!

    1. Tak super, zkus a uvidíš. Flo.

  18. Káťa says:

    Já znám variantu ze Slovenska s bryndzou a je to super 🙂

    1. To zní jako skvělá obměna, píšu si 🙂

  19. Zdenka says:

    To vypadá tak vábně, že jsem hned běžela do lednice zjistit, jaký datum pro upotřebení je na Tasmanian Heritage Camembert. 15.10. Nechám ho venku, snad tím zkrátím čekací dobu. Už se těším.

    1. No jo, někdy i týden čekání je moc. V případě Obatzdy je to víc než pochopitelné 🙂

  20. Janinka says:

    Vypadá výborně, musím vyzkoušet. Připomíná mi to podobnou a námi milovanou pomazánku zvanou šmitec, jen místo camembertu je niva a přidává se navíc česnek.

    1. Ale po té pomazánce má člověk asi druhý den šmitec se společenským životem, že jo?

  21. Máme doma místo romaduru pivní už se roztýká tak to zkusím s ním,ale nejde mi do hlavy proč zadělávat ručně-to nejde našlehat mixerem?Já to zkusím a uvidím.Přeji pěkný den a jen tak dál!!

    1. Eviku, jde to samozřejmě i v robotu s míchacím nástavcem, ale ručně dosáhneš lepší mazlavosti a tekutosti. Je to tím, že ruka sýr trochu zahřeje, žádná jiná věda v tom není.

  22. Díky Flo, tvoje úžasná pomazánka ve mě evokuje časy, kdy si můj tatínek dělal tzv. smraďocha. Tvaroh osolil, okmínoval, zalil pivem a nechal zrát. Za určitou dobu vznikla tekutá, mazlavá, smradlavá a strašně dobrá hmota, kterou jsme si mazali na čerstvý chleba s máslem, ale jíst jsme ji museli na zahradě
    :o)

    1. No jasně, takový sýr dělala i moje babička. Jen v létě, když bylo dost teplo, aby tvaroh uzrál a zklihovatěl. Mana nebeská.

  23. Káťa says:

    Miluju sýry, a ty smradlavé obzvlášť. Takový romadůr na čerstvém chlebu s máslem mmmm. Akorát u nás v lednici se žádné zapomenuté nenachází, ale pokusím se koupit romadůr a pak na něj zapomenout, teda pokud to zvládnu. 😀

    1. Káťo, to je ta nejtěžší část receptu. Pak už je to hračka.

  24. Jirka M. says:

    O5 děkuji Flo, neb tvůj recept mne: za 1. navnadil (vypadá náramně lákavě, a co nejdřív bych jej rád zkusil), ale za 2. i velmi pobavil, neboť (cituji): „zbytky přezrálého sýra Camembert“ (konec citace:-) jsem ve své lednici dosud neobjevil. Prostě to – chudák francouzský, a povětšinou originální – nikdy nestihnul… (Ale na romadůrovskou variantu pomazánky jsem zahlédl zajímavý recept v knize R. Vaňka „Snadno &…“ – s homeopaticky dávkovaným pivem. Tedy zejména pro chlapy;-)

    1. Haha 🙂 Super komentář, díky.

  25. Veronika says:

    Vypadá naprosto úžasně a podle surovin musí být ještě úžasnější. Vyzkouším. Silvestr se blíží. 🙂

    1. Já bych to pouze na Silvestr nenechávala. Cvik dělá mistra a tahle pomazánka se dá trénovat několikrát ročně 🙂

  26. Ahoj Flo.
    Tvarůžky mám moc ráda, každý týden si jej chodím kupovat.
    Ale o pomazánce jsem ještě neslyšela a děkuji za recept, určitě vyzkouším.
    Každý týden připravuji sýrovou pomazánku, sypu pažitkou.
    Těším se Flo na každý tvůj čtvrteční recept a děkuji, že jsi .I

    1. Iveto, sdílím tvou lásku k tvarůžkům. Jen mi to trochu komplikuje skutečnost, že je musím pokaždé zavřít do tří vnořených krabiček, abych nemusela poslouchat ty neustálé komentáře stran jejich odéru v lednici.

  27. Tak jsme nevydrželi a včera jsme pomazánku odzkoušeli( ale ne z camembertu ale z romaduru). Naprosto úžasné. Nemohli jsme zastavit konzumaci až jsme ji ve dvou prostě téměř snědli. Parádní recept. Moc chválíme a příště zopakujeme z camembertu.
    Věrka

    1. Teď si nejsem jistá, zda jsem do článku přisala varování, jak prudce jedlé to je 🙂

  28. Kateřina says:

    Milá Flo,

    děkuji za recept. Vyzkoušeli jsme ho doma, ale neměl takový úspěch, jak jsem doufala… Pořád vede Tvá hermelínová pěna z nové kuchařky – tu asi nic nepředčí.

    Kateřina

    1. Katko, moc děkuju za vyzkoušení. Znáš to, všude jsou jiné chutě a je možné, že za částečný úspěch pomazánky mohla i volba sýra, nikoli samotné provedení v kuchyni.

  29. Díky moc Flo,
    dnes jsem vyzkoušela a je opravdu luxusní :-).

  30. Táňa says:

    Chystám se na ní. Narazila jsem na ní náhodou asi před rokem v Lidlu v rámci německého týdne a můžu říct – nebe v hubě! Ale ta kupovaná je asi jemnější, než by měla být. Sním teď ta tři balení z obchodu a pak si udělám domácí!

  31. Patricie says:

    Děkuji za tip, co se starým hermelínem 🙂 Na Obatzdu jsem prvně narazila při výletě na Zugspitze, a protože bylo vidět velké prd, zalezli jsme do chalupy na pivko a něco do žaludku a právě nás zaujala Obatzda (krásně naservírováno mimochodem). A já teda se už nemůžu dočkat na recept louhovaného těsta! 🙂

    1. Ahoj skoro jmenovkyně,
      recept na louhované preclíky nám Flo laskavě poskytla včetně čtecí přílohy před půl rokem: https://www.kucharkaprodceru.cz/precliky/

  32. Olga+Š. says:

    Třetí týden mi v lednici dokončují zrání ve sklenici uzavřené dva romadúry právě pro tuto příležitost. Věřím, že to se bude manžel pomějávat! Já, bezmléčná, budu jen žadonit o slovní popis gastrozážitku.

  33. Marie Novotná says:

    Ahoj. Obatzda je naprosto úžasná pomazánka, prvně jsem jí ochutnala před cca 10 lety u kamarádky v Bavorsku a protože je velmi šikovná kuchařka, okamžitě mi přidala recept. Přidáváme do 2 Camembertů ještě 1 pivní sýr (Romadur) a přimícháváme jemně pokrájenou šalotku a kávovou lžičku drceného nebo pomletého kmínu. Mňam.
    Suroviny většinou kupuji v Německu, tak i cena této pomazánky je velmi příznivá. Bavoři ji mají i v jídelníčku v restauracích jako předkrm nebo malé jídlo k pivu.

  34. Jiřina Brodzianska says:

    Děkuji za skvělé pomazánky a už se těším až zase zapomenu sýr v koutě lednice.Teď jsem s ním bojovala natíráním na chleba a dost marným vnucováním ostatním. Budapešťskou pomazánku jsme se naučili pobytem v Košicích vždy byla z bryndze s maďarským názvem Ketezet.Byla naše oblíbená.Hodně mne překvapilo,že se dělá z tvarohu.Zdraví Jirka ze Slovenska

  35. Zdeňka says:

    Ahoj Flo,
    děkuji za receptík a v neděli budeme se skorozeťem dělat „sýrovou párty“, v lednici mám hermelíny, tak to vyzkouším, jen malý dotaz: ta vrchní bílá vrstva jde „pryč“? nebo se tam taky dává? Tím „tence skrojte bílou kůrku“ chápu, že se odkrojí, ale není té „masy“ a dobroty potom málo? Když se přidá ta kůrka, tak jestli to zas nebude hrubé.
    Omlouvám se za všetečný dotaz (mlýnek na maso nemám 🙁 )
    Děkuji

    1. Zdeni, ta kůrka se právě nedá moc dobře rozmačkat. I když ji skrojíš, můžeš ji třeba zvlášť nasekat najemno a vrátit k ostatním surovinám, pokud by ti přišlo, že je té odkrojené hmoty moc. Ale ona se nechá celkem snadno odkrojit tence, neviděla bych to jako zásadní změnu množství.

    2. Zdeni, možná by se dala kůrka nastrouhat na struhadle 😉. Hana

  36. Ahoj Flo, doufám, že sis užila léto a my se zas můžeme těšit na každotýdenní super počtení (pro mě čtvrteční rituál při snídani, někdy okolo poledne – KFC (kafe a to C je asi jasné :D)).
    Takovou pomazánku jsme dřív dělávali každou chvíli, ale vždy z romaduru, ale pak jsme nějak pozapomněli. A poslední dobou pro změnu relativně často kupuju sýry hermelínového typu v levných potravinách nebo ve slevě, které většinou nestihnu sníst, než jsou přezrálé víc než dost… Tak díky za připomenutí, si to budu muset brzy udělat, jen asi budu toho sýra kupovat víc, abych to opravdu nestihl sežrat 😀 A možná i domácí máslo do toho, a když nebudu lenivý, tak si i chleba upeču 😛

  37. Ahoj Flo.
    Pomazánky mám moc ráda a tuhle novinku určitě vyzkouším
    Děkuji za další čtvrteční recept .Iveta

  38. Eliška says:

    Díky, díky za tenhle recept 👍🏻.
    Poprvé jsme tihle pomazánku jedli u našich přátel v Bavorsku a nevěřili, že je kupovaná, tak nám chutnala.
    Od té doby každý výlet do Bavorska končíme koupí alespoň 2 krabiček.
    Určitě začnu vyrábět doma.

  39. Děkuji za recept , určitě udělám,protož pomazánek není nikdy dost

  40. Děkuji za recept, určitě udělám, protože pomazánek není nikdy dost

  41. Vítězslav says:

    Už to tady proběhlo, že je potřeba někdy večeřet venku. Že se taková pomazánka nějak jmenuje jsem vůbec netušil, ale nedávno jsem ji udělal z tvarůžků, které tak nějak tekly, ale večeře byla venku ! Ale neskutečná bašta. Chleba jsem koupil čerstvý, pivo vychlazené, no nemělo to chybu.

  42. Zdeňka says:

    Zatím jsem pod názvem Obatzda znala pomazánku z tvarůžků a piva. Tento recept se mi moc líbí a blíží pomazánce, kterou jsem si vymyslela – camembert, který zbyl v ledničce, rozmačkaný vidličkou s pomazánkovým máslem. Přidávám trochu česneku, soli a hořčice. Při záchvatu zdravé výživy do ní ještě strouhám mrkev nebo celer. Když s ní přijdu na nějakou sešlost, kde má každá rodina přinést pomazánku, tak tahle vždycky vítězí.

  43. Blanka C. says:

    Tak tuhle pomazanku urcite vyzkousim. Camembert kupuji pravidelne, ale jeste mne nenapadlo ho takhle „vylepsit“. Diky moc za recept a uz se tesim na dalsi ctvrtecni pocteni.

  44. Marika Janková says:

    Milá Fló, tak o bavorské pomazánce jsem nikdy neslyšela. Ale sama jsem si jí vyrobila ze zapomenutého Hermelínu aniž bych věděla, že její název je “ Obatzda“. Jen jsem tam nedala pivo, ale zakysanou smetanu. Až budu mít potřebné ingredience, udělám jí přesně dle tvého receptu-je to mňamka-to vím.

  45. Šárka says:

    Kamembert, plisňový sýr chuťově výrazné sýry. Pomazánku jsme ještě nevyzkoušeli. Je lákavá tak vyzkoušíme 🫡zřejmě s tím pivem. Děkuji za recept milá Flo

  46. JITKA VOPATOVÁ says:

    Děkuji za recept, přijedou vnoučata tak se pomazánka bude hodit JITKA a děda

  47. Děkuji za recept

  48. Milá Florentýnko, tuto pomazánku miluji, jako vše co se týče Camembertu. Teď například ujíždím na grilovaném se směsí listových salátů, ňam, Doufám, že léto bylo fajn a jsi zdravá jako říká.
    Měj se krásně a ať ve štěstí přežijeme tyto mokré dny.Opatruj se, zdravím Jana 👍🌞

  49. OLINKA says:

    AHOJKY FLO!!!
    POMAZÁNKA VYPADÁ OPRAVDU NEODOLATELNĚ!!! ULEŽELÉ SÝRY MILUJU A URČITĚ VYZKOUŠÍM!!! NEJLÍP SE ROZTÉKÁ SÝR OLMÍN – DÁ SE PŘEPŮLIT A JÍST MALOU LŽIČKOU VYZRÁLOU LAHŮDKU!!!
    MĚJ SE CO NEJLÍP A V TEPLE DOMOVA PŘEKONEJ STUDENÉ ŠEDIVÉ DEŠTIVÉ DNY!!!
    OLINKA

  50. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    je to docela dobrý nápad s těmi ředkvičkami
    Děkuji a přeji hezký den.

  51. Pavel+Blažek says:

    Milá Florentýno,
    pomazánka vypadá velice lákavě. Hned zítra jdu pátrat po vyzrálém sýru a pustím se do toho.
    I tu budapeštskou bych rád vyzkoušel.
    Krásné babí léto. Pavel

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close