Tajemství prozrazeno: takhle se dělá dokonalá krémová polévka

Nedávno jsem slíbila článek o tom, jak se jednoduše a vtipně vaří zeleninová krémová polévka, aby chutnala nejlíp na světě a nerozpadala se na jednotlivé složky.

Cože to? Proč by se krémová polévka měla rozpadat? Hned to vysvětlím na příkladu. Představte si třeba, že děláte polévku zvanou brokolicový krém. Pokud na to půjdete velmi jednoduše nebo dietně, povaříte brokolici v nějakém slušném vývaru, všechno rozmixujete a na závěr dochutíte kopečkem zakysané nebo ušlehané smetany. Co se však nestane! Jakmile necháte polívku déle než minutu stát v hrnci nebo na talíři, začne si postupně sedat. Ne že by byla tak unavená, ale zeleninová složka se oddělí od tekuté a klesne ke dnu. Pokud si nepospíšíte ke stolu, vaše krémová polévka získá značné vady na kráse. Bude vypadat řídká, vodová, vybledlá, prostě taková trochu ošklivka.

Zahuštěná krémová polévka? Jinak to nejde

Jednou z běžných možností, jak se tomu vyhnout, je povařit společně se zeleninou jednu nebo dvě brambory, které obsahují dost škrobů — a ty, jak známo, zahušťují. Jenomže ouvej, brokolice má dobu varu asi tak dvě minuty, pak nenávratně šedne a ztrácí chuť i svěžest. Brambora se musí vařit aspoň deset minut, než se začne rozpadat, a pokud sáhnete po špatném varném typu, tak i déle. Trochu se to neslučuje dohromady, ale dá se to obejít třeba tím, že brambory vhodíte do hrnce mnohem dřív. Každopádně bramborová příchuť trochu naruší plnohodnotné vyznění zeleniny.

Druhou možností je pochopitelně stará dobrá česká jíška. Zeleninu povaříte, scedíte, vývar zachytíte, zahustíte jíškou, znovu důkladně provaříte, vrátíte zeleninu a pak teprve rozmixujete. Jíška spolehlivě udrží žádoucí konzistenci. Jen možná budete mít pocit, že nejíte tak zdravě, jak by se dalo. Vzhledem k malému množství použité mouky si zas tak velké výčitky dělat nemusíte, ale pokud jste se už předem rozhodli, že spojení jíška a krémová polévka nepřichází v úvahu, dobře vám tak. Mám tu pro vás naštěstí ještě třetí možnost.

Objevila jsem ji při svém dvouletém pobytu v Rakousku. Rakouská kuchyně má pro mě doposud nepřekonatelné kouzlo, které jí kdysi dávno vdechly zástupy českých hospodyní, odcházející vařit do vídeňských rodin. Jejich odkaz v rakouské kuchyni zůstal. Zatímco u nás se jídla normalizovala a zjednodušovala, buržoazní přežitky se mazaly ze světa, v Rakousku si je hýčkali, rozmazlovali a vážili. Občas není na škodu si říct, že co jsme sousedům jednou dali do péče, si zase můžeme půjčit zpět. Ráda tedy lovím inspiraci v rakouských národních kuchařkách, protože pro mě obsahují neocenitelné poklady na téma kuchyně české.

Tak tedy i na krémové polévky jdou Rakušané malinko jinak. V Plachuttově učebnici se dočtete cosi o Schaumsuppen. To cosi je rozloženo na víc než deseti stránkách, považováno za jednu ze základních polévkových kategorií a doprovázeno obrázky s talíři plnými krásných, barevně výrazných, krémových a hlavně půvabně napěněných polévek. Čím to? My na to jdeme s bramborou nebo s jíškou, za jižními hranicemi si berou do ruky šlehačku.

Bohudík nebo bohužel – to zázračné řešení báječných krémových polévek je šlehačka. Tahle samotná informace však k úspěchu díla vůbec nestačí. Musíte ještě vědět, jak a kdy ji použít a jaké poměry surovin dodržet, protože jinak to nefunguje. Finta, jejíž dopad má vážnější účinky, než si dokážete představit, dokud tuhle polévku neuvaříte a neochutnáte, spočívá v tom, že zeleninový základ s cibulkou nejprve podusíte na másle, poté zalijete vývarem i šlehačkou a společně uvaříte doměkka. Každé zelenině to bude trvat jinak dlouho, pročež se takto připravují zásadně polévky jednodruhové. Úplně nakonec své dílo rozmixujte. Ponorný mixér je fajn, ale klasický stolní udělá o trochu lepší pěnu. Zase vás to bude stát o něco vyšší riziko, že se třeba opaříte.

Tím, že šlehačku nepřidáte až nakonec, jak bývá v receptech běžné, ale vlijete ji do hrnce hned zpočátku vaření, se stane něco zajímavého, co řadím do kategorie neobjasněných kuchyňských záhad. Podstatně to změní chuť i konzistenci polévky. Mléčný tuk se nejspíš stane součástí zeleniny, prolne se s ní, změní jí chuť směrem k hebké, konejšivé, žádoucí, takže i zapřísáhlí odpůrci některých konfliktních druhů zeleniny bez řečí snědí běžnou i nášupovou porci polévky z červené řepy, polévky celerové, dýňové, špenátové nebo třeba houbové.

Kromě toho se něco stane i s konzistencí polévky. Smetana ke šlehání má obecně dobrou tendenci vařením zahušťovat a spojovat suroviny a zde se to projeví v celé parádě. Zároveň si ponechá i něco ze svých našlehávacích schopností, proto je polévka po rozmixování jakoby nadýchaná.

Uznávám, že o nějaké dietě tu nemůže být řeč. Nepokoušejte se nenápadně prohodit smetanu na vaření za požadovanou smetanu ke šlehání. Tak opravdu neuspějete. Pokud se vyhýbáte lepku, nebo se dokonce vyhýbáte přemíře škrobů v jídle, je šlehačka skutečně báječná a velmi osvobozující možnost. A pokud řešíte váhu, tak si k polévce prostě neberte pečivo.

Než přejdu k názorné mrkvové ukázce s receptem, mám tu ještě dovětek o poměrech surovin. Budete obvykle potřebvat 300 g očištěné jednodruhové zeleniny, jednu cibuli, 40 g másla — to jsou skoro tři lžíce, kelímek šlehačky, půl litru vývaru a něco na dochucení, hlavně sůl. Pokud ještě umím ze školy dělit, vychází mi poměr šlehačky a vývaru zhruba 1:2. Což je důvod, proč vás tahle polívka tak hezky zasytí. Raději než do velkého talíře si ji nalijte do příjemné misky a vemte si k ruce kousek křupavého pečiva. Až ochutnáte, zahlídnete kousek labužnického nebe a odpřísáhnete, že jen málokteré jídlo se tak skvěle hodí k počasí za okny, které dává najevo, že to s létem pro letošek už jen půjde z kopce.

Takže ještě jednou. Tady máte ten báječný univerzální recept, jak zahustit polévku bez brambor a jíšky a jak přimět i zaryté odpůrce zeleniny pozřít něco, co by nečekali. Pod receptem ještě najdete přesná množství surovin pro jednotlivé druhy zeleniny a taky doporučení, čím polévku na závěr vaření ochutit, případně dozdobit.

Napěněná mrkvová krémová polévka podle rakouské kuchařské školy

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 300 g očištěné mrkve (6 středně velkých, nepřerostlých jedinců)
  • 1 opravdu malá cibule
  • 40 g másla
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml šlehačky (čili smetany ke šlehání – tuhle ingredienci se nesnažte ošidit, protože právě šlehačka nakonec způsobí jé efekt na talíři i na jazyku)
  • 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru (pokud je z kostky, pak zásadně použijte chuťově neagresivní značku, například Würzl – prodává třeba tesco)
  • sůl
  • ½-1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na sotva půlcentimetrové plátky.
  2. Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte cibuli a na středně silném plameni za občasného míchání poduste dvě až tři minuty do jejího změknutí (ale ne zhnědnutí).
  3. Přidejte mrkev, posypte cukrem, lehce zvyšte příkon tepla a dál míchejte asi pět minut, až mrkev trochu změkne. Zalijte vroucím vývarem, studenou šlehačkou z kelímku, přiveďte k mírnému varu a pozvolna vařte 10-15 minut, dokud mrkev zcela nezměkne.
  4. Do uvařené polévky vmíchejte strouhaný zázvor a opatrně přelijte polévku do samostatného mixéru. Uzavřete jej a na nejvyšší otáčky mixujte aspoň dvě minuty, až vznikne hladký a napěněný krém. Alternativně můžete použít ponorný mixér, výsledek bude téměř stejně báječný.
  5. Rozmixovanou napěněnou polévku rozlijte do talířů (vlastně misek) a okamžitě podávejte. Pokud si před rozmixováním duchaplně odložíte pár vařených plátků mrve stranou, nakonec jimi polévku ozdobte.

 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 
 
Kombinace a poměry pro jednotlivé druhy zeleniny, jak je uvádí knížka Kochschule od mistra Plachutty:

  • Červená řepa: 300 g syrové očištěné suroviny. Na závěrečné dochucení trochu vinného octa, špetku cukru, mletého kmínu a na ozdobení strouhaný křen a ušlehanou šlehačku.
  • Česnek: 30 g oloupaných, najemno nakrájených stroužků česneku orestovat v základu s cibulí. Do vaření dále přidat 30 g bílé chlebové střídky. Na závěrečné dochucení smaženou cibulku a bílé víno, případně trochu syrového česneku.
  • Špenát: 150 g blanšírovaných špenátových listů přidat až 2 minuty před koncem varu. Na závěrečné dochucení strouhaný muškátový oříšek, rozetřený česnek, případně trochu másla. Zdobit lze třeba ztraceným vajíčkem.
  • Pórek: 230 g očištěného pórku, zelené i bílé části. Na závěrečné dochucení strouhaný muškátový oříšek.
  • Rajčata: 350 g oloupaných rajčat, zbavených semínek, vážíte tedy jen červenou pevnou dužinu. Na závěrečné dochucení bazalka, oregano, bobkový list, česnek. Něco se musí vařit společně s rajčaty, něco se dokonce musí před rozmixováním vylovit, něco přijde až na úplný konec na ozdobu, ale na to jistě přijdete sami.
  • Brambory: ano, krémová bramboračka je vážně skvělá. Budete potřebovat 200 g moučnatých očištěných brambor (varný typ C). Na závěrečné dochucení třeba trochu lanýžového oleje.
  • Čerstvý hrášek: 300 g vyloupaného nebo mraženého hrášku. Na závěrečné dochucení špetka cukru.
  • Petržel (kořenová): 300 g očištěné petržele plus 30 g petrželové natě z hladkolisté petržele na poslední minutu vaření. Na závěrečné dochucení strouhaný muškátový oříšek.
  • Mrkev: 300 g očištěné mrkve. Na závěrečné dochucení: špetka cukru, případně i lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru.
  • Celer (bulva): 300 g očištěného celeru. Na závěrečné dochucení: strouhaný muškátový oříšek, případně trochu lanýžového oleje.
  • Cuketa: 300 g mladých cuket, očištěných. Na závěrečné dochucení: tymián, česnek.
  • Fenykl: 300 g hlízového fenyklu, očištěného. Na závěrečné dochucení: strouhaný muškátový oříšek, čerstvě nastrouhaná pomerančová kůra
  • Dýně: 350 g očištěné dýňové dužiny, nejlépe z muškátové nebo máslové dýně. Na závěrečné dochucení: strouhaný muškátový oříšek. Na talíři zakápněte tmavým dýňovým olejem — jak taky jinak.

PS. Teď, když jsem se o tohle báječné tajemství podělila já s vámi, můžete mi to třeba oplatit tím, že ho budete i vy šířit dál, třeba prostřednictvím těchto tlačítek na sdílení. Dobré recepty se přece hodí vždycky, no ne?

Join the Conversation

  1. Jéje super!!!! Jediný způsob jak syn jí zeleninu… Děkuji!

  2. micka says:

    Uvařeno o víkendu. A určitě budu opakovat.

  3. Hani, micko, díky za ohlasy. Je to od vás takové milé pohlazení po duši.

  4. Anethka says:

    Flo,
    Tvé články o vaření se čtou sladce jako pohádka! Krásné! A ty seriály! Žila jsem v domnění, že o vaření, dušení a pečení vím celkem dost, ale díky Tvým článkům mám zase o čem přemýšlet a co zlepšovat. Skvělé by bylo, kdyby tyto články povinně četli učni na kuchařských školách. Protože velkou většinu toho co píšeš je ve školách nenaučí. A to bohužel mluvím z vlastní zkušenosti.
    Takže se budu těšit na další články každý čtvrtek! Děkuji za ně!

    1. Anetko, máš naprostou pravdu, základy tepelných úprav nejsou zrovna nejlíp na kuchařských školách vysvětleny, respektive se jim věnuje jen minimum pozornosti. Pak ani sebelepší vybavení profesionální kuchyně nemůže zaručit dobrý výsledek. A děkuju za moc milá slova, i já se těším na čtvrtky, když můžu poslat do světa další kousek kuchařské radosti 🙂

  5. Milá Flo,
    lezim v posteli s virozou a jak ja stale tvrdim, že vše špatne, je pro neco dobre, i v tomto případě se to znovu potvrdilo. Jeden den, jak ležím v posteli, tak mám puštěno Sama doma a tam poznávám Tebe jako blogerku / používám tykání, hned jsem se přihlásila do klubu, tak to doufám nevadí /, hned jsem nelenila a našla si webové stránky a jsem z nich zcela ohromena a jakmile mi to zdraví dovolí, tak jsi jdu koupit i kuchařky. Obdivuji Vás blogerky, jak to všechno zvládáte časově s dětmi ještě předávat cenné rady ostatním. Jinak, ještě podotýkám, že je mi 46 roků a myslým si, podle reakcí okolí, že vařím dobře, ale jak teď zjišťuji, že mám ještě dost co zlepšovat, například krémovou polívku a co nejdřív ji vyskouším, dám určitě vědet. Moc se těším na čtvrtek, až mi pošleš nějaké ty rady. Jinak, díky své nemoci, jsem poznala další skvělou ženu a přeji ti vše dobré.

    1. Milo Renato, já jsem ráda, že jsem poznala skvělou ženu, totiž tebe! Doufám, že se co nevidět uzdravíš a některými recepty potěšíš své okolí. Budu se těšit na zprávy z tvé kuchyně. Flo.

  6. Právě jsme dojedli celerovou verzi, vynikající. Určitě vyzkouším i další zeleninu.

    1. Člověk by neřekl, jak dobře může chutnat celer, že? 🙂

  7. Já jsem si vyzkoušela polévku z červené řepy, (řepu mám ráda, tak jsem hledala, nějaký zajímavý recept) a s výsledkem jsem byla moc spokojená. Dokonce vypadala jako na obrázku 🙂 K dalším zeleninovým variacím zatím nemám odvahu, ale doufám, že to přijde! (mrkev, celer, dýně…)

    1. Evi, vůbec se toho neboj, postup je naprosto stejný a báječná a tak trochu nečekaně jemná chuť vždy zaručena.

    2. Měla jsi pravdu, Flo! Už došlo na další polévky – mrkvovou a celerovou a nedokážu se říct, která je lepší!!

    3. Milá Flo,
      tak jsem se odvážila použít i brambory (nic jiného NAŠTĚSTÍ doma nebylo:-) a super! Manžel, který vařené brambory moc nemusí, ji hodnotil velice kladně a ještě si přidal :-)) Takže kudy chodím, tudy doporučuji (Tvé recepty, zvláště teď tyto polévky) a těším se na další polévku (v lednici čeká řepa 🙂
      Ještě mě napadlo – mám na záhoně kadeřavou kapustu – šla by myslíš do té polévky propašovat i ona?
      S pozdravem „krémovým polévkám zdar!“

      PS: Ještě osobní poznatek na závěr – zkusila jsem to i se smetanou na vaření (12%ní) a rozdíl jsem cítila jen v tom, že ta tučná je na mě příliš tučná (či hutná či jak to říct). Ale chuťově obojí super! Takže pokud někdo váhá (neb smetanu na šlehání nemá „rád“), tak ať neváhá, výsledek bude též mňam!

      1. Evi, určitě bych se té kadeřavé kapusty nebála, půjde to taky. Možná, pokud je hodně tuhá, ji budeš ještě muset po rozmixování přecedit od zbylých kousků, uvidíš sama. Smetana na vaření je taky určitě dobrá volba, jediný rozdíl je ten, že ji tolik nenapěníš delším mixováním jako když použiješ smetanu ke šlehání.

    4. Poradíš mi ještě prosím Flo s množstvím té kadeřavé kapusty? A bude se nejprve opékat na cibuli a pak vařit jako mrkev a spol? Nebo má raději kratší tepelnou úpravu? Jen co se to dozvím, vyrazím na zahradu (smetanu mám už v lednici do zásoby:-) Díky!

      1. Evi, udělej ji stejně jako mrkvovou, tj. nakrájej kapustu na nudličky, orestuj na másle a na cibulce, zalij vývarem a smetanou a vař, dokud nezměkne, podle mě bude stačit 5 minut. Jsem sama zvědavá, jak to bude chutnat. Bude jí slušet česnek i tymián. Zakápla bych trochou olivového oleje.

    5. Milá Flo,
      polévka je dááááááávno snědená a já teprve píšu. Měla neuvěřitelnou barvu! Takovou opravdu sytě zelenou :-)) V mém osobním žebříčku oblíbenosti skončila na druhém místě, stejně jako salátová (kterou jsem zkoušela poté). Barvu mají stejnou, chuť podobnou a přišlo mi, že jsou lepší až ohřívané druhý den. A o první místo (aby byl žebříček úplný) se zatím svorně dělí řepná, mrkvová, celerová a bramborová :-)) S manželem jsme se dokonce shodli a tak máme rázem v jídelníčku o několik polévek více. Ideální! Díky moc!
      PS: A na nějaké další předpokládám také dojde 🙂

      1. To je skvělé, díky za vyzkoušení, mám radost! Flo.

  8. monika says:

    Dělala jsem mrkvovou s trochou zázvoru a byla úžasná. Dneska vyzkouším hráškovou, už se moc těším na večeři 🙂

    1. Moniko, tak nezapomeň hráškovou polívku přecedit, potřebuje to. Nebo je to tak podstatně lepší. Vznikne docela velký odpad, doporučovala bych naddimenzovat suroviny 🙂

  9. Zlata says:

    Srdečne zdravím. Pred chvíľou som sa dostala k Tvojím super radám a skvelým receptom. Som unesená! Už 26 rokov nejem zvieratká, som vegetariánka, rada experimentujem, a stále sa učím. Teším sa na zajtrajšok, určite spravím niektorú z nadýchaných krémových polievok podľa Tvojho receptu. Je úžasné, že siahaš po domácich surovinách a zelenine, ktorá rastie u nás, že si nenechávaš svoje skúsenosti len pre seba a veľmi podrobne naviguješ, ako postupovať, aby všetko zvládli i začínajúce gazdinky. Ďakujem. Zlata

    1. Zlato, tak to mě moc těší, že se ti tu líbí. Ať ti to vaří! Flo.

  10. Martina says:

    Tak to je prostě dokonalé 🙂
    Těším se, až vyzkouším 🙂

    1. I já — se těším, až vyzkoušíš 🙂

  11. Míša says:

    Dnes byla krémová mrkvová – velké a vřelé díky, naprosto fantastická, s radostí s milým vyzkoušíme i další varianty 😉

    1. No tak výborně, ať se zadaří i další kousky.

  12. Nedá mi to nepodělit se o výsledek svého experimentu na téma krémová polévka. Podle receptu jsem zatím zkoušela z červené řepy a hlávkového salátu, obě moc dobré. Ale včera jsem potřebovala zpracovat různorodý mix zbytků surovin a zároveň vytvořit nějakou smysluplnou večeři pro děti. A tak mě napadlo zkusit tuto krémovou polévku z více druhů (nejen) zeleniny. Postupně se tak v hrnci sešlo: máslo, malá cibule, špetka soli, špetka drceného římského kmínu, skrojek máslové dýně (asi 3 cm), půlka bílé ředkve, dvě brambory, hrst mražené kukuřice, hrst uvařených bílých fazolí, půl kelímku šlehačky, dvě naběračky vývaru z uzeného kuřete, dolitou vodou. Rozmixováno do skorohladka (sem tam zůstal kousek fazole). A výsledek? Lahoda! Ani jsem nemusela ničím dochucovat, ta trochu uzeného vývaru tomu dala šmrnc, ale nepřehlušila celkovou jemnost polévky. Na talíři jsem ji ještě doplnila opečenými kostičkami z bílého toustového chleba. A mohla jsem být ráda, že jsem stihla ochutnat aspoň malou misku, protože pak už se od stolu ozývalo jen „chci spidat“ nebo „ham ham“ (a výmluvné mávnutí rukou směrem k hrnci) :-))

    1. ham ham!
      To je prima, jak základní principy vedou v kuchyni k rozmanitosti a okamžité inspiraci, že? 🙂

  13. Eva A. says:

    Dnes jsem dělala k večeři žampionovou polévku svým (klasickým) způsobem a najednou jsem si vzpomněla, že jsem nedávno četla tento článek a rychle tam „prdla“ smetanu. Ten výsledek byl neskutečný, takovou radost jsem už dlouho neměla :-). Zase pěkný den :-).
    Vařila jsem podle Vaších receptů už několikrát a vždy to bylo na jedničku.
    Děkuji 🙂

    1. Děkuju!!! To je prima, že stačí vzít obecný princip a použít ho na jakoukoli podobnou surovinu, že?

  14. Tak jsem dnes dělala mrkvovou. Byla znamenitá. Manžel měl boule za ušima.

    1. To jsem ráda! A boule snad už splaskly, aby zase mohly příště vyrůst nové 🙂

    2. :)… u nás to stejné!… díky a respekt! 🙂

  15. Musím povedať, že po prečítaní tohto receptu som utekal do obchodu, to sa mi ešte nestalo. Spravil som brokolicovú (ktorá u nás zvyčajne neboduje) a len sa po nej zaprášilo.

    Inak ďakujem za tento blog, čítam už dva dni vkuse, cez každú voľnú chvíľku, naučil som sa veľa vecí a prišiel na to, že mnohé robím zle (a teda výsledok sa častokrát nedostavil).

    Prajem veľa šťastia, zdravia a pohody do nového roku 🙂

    1. Martine, díky za důvěru, za vyzkoušení i za milé přání. Tak ať se vám tu nadále líbí, v kuchyni daří a v novém roce též! Flo.

  16. Julie says:

    Těším se na víkend. Udělám ji v neděli. Bude brokolicova. Postup, jak jsem pochopila, je stejný jako u mrkvove. Dává se tam ale i ten kostal? (nebo jak se to jmenuje) Díky a sdílím. Slehacka tomu dá úplně jiný rozměr!

    1. Klidně tam můžeš dát i košťál nakrájený na menší kousky, ideálně třeba o pár minut dřív, než brokolicové růžičky.

  17. Libuše says:

    Milá Flo moc děkuji za to, že tak nádherně čtivou formou dokážeš vtáhnout do děje tolik lidiček a předáváš nám již skoro zapomenutá moudra.
    Já měla to štěstí, že babička mého muže byla opravdu výborná kuchařka. Ze střední vrstvy – takže už tenkrát nemusela koukat na cenu surovin a moc dobře věděla, že kvalita se opravdu vyplatí Měli s dědečkem svůj vlastní obchod a hostinec.
    Vařila pro učitele, doktory… takovou tu tehdejší společenskou smetánku.
    Milovala vaření i pečení a kuchyně byla skoro celý její svět. Mám na ni nádherné vzpomínky. Sotva sklidila po obědě, domyla nádobí, už seděla na gauči v kuchyni pod oknem a listovala ve své milované kuchařce. Měla ještě další zdroj informací… velikou krabici od bot a v ní spousty vystřihovaných receptů z různých novin a časopisů.
    A za největší poklad já považuji stovky pěkně ručně psaných receptů a poznámek. na různých papírech, dokonce psala i na sáčky..asi s tím, že to jednou přepíše…Vždycky ale přesně věděla, který recept hledá. Našla ho právě podle toho, co si pamatovala… velikost i tvar papíru… zda je nový, či už zažloutlý a různě ušmudlaný … často i podle druhu písma… své či někým darované. Neuvěřitelně zvláštní styl „kartotéky“ v hlavě i krabici. (ten jsem s láskou přijala také a hýčkám si ho.) Měla tam recepty sladké , slané, vařené, dušené, zadělávané, pečené smažené…
    Měla jsem moc ráda babičku i její styl.
    Svou lásku k vaření, kterou mám od mala a základy od své maminky jsem rozšířila o tu babičkovskou z nové rodiny a jsem za to moc ráda.
    A teď k tvé polévce… tedy technice vaření. Znám ji spousty let. Dělám a mám zažito natolik, že mě vlastně ani nikdy nenapadlo to někomu předávat. Takže díky za to…za tvůj styl a poctivost.
    Tak dobře jako Ty bych to stejně asi napsat nedokázala.
    Vždy se moc těším na tvé články. Nacházím v nich tolik lásky k vaření a tolik praktických rad a to i přesto, že jsem kuchařinu „vystudovala“ a za ta dlouhá léta i vyšperlkovala kdejakou vychytávkou. Navíc vařím už přes 45 let a opravdu hodně a denně, tak mě stále dokážeš překvapit. Má milá Flo…díky za to, že jsi.
    Díky za to, co pro nás děláš. Tvoje „práce“ a způsob předávání má obrovský smysl a význam. Né každý Ti to do komentářů napíše.. leckdo se stydí vyjadřovat písemně či veřejně.
    Mám okolo sebe spoustu lidiček, kteří si našli cestu k tvým receptům ať už v časopisech, na netu, či v kuchařských knihách a rádi podle nich nejen vaří, ale hlavně získávají sebevědomí v kuchyni a tak nějak rostou do krásy. Máš na tom obrovskou zásluhu. Taková novodobě obrozená a velmi rozumná Rettigová. Dobromila by na Tebe také sedělo.
    Tak dobře má milá. Přeji nádherný den a všechny příští.
    S láskou Libuše

    1. Libuško, to je nádhera. Nejen tvoje vzpomínky, poznámky po babičce, zkušenosti, nadhled. Máš nádherné srdce a umíš dát svou lásku (nejen k jídlu a vaření) najevo zcela mimořádným způsobem. Děkuju.

  18. Milá Fly,
    děkuji za všechny báječné recepty, inspiraci a krásné počtení.
    Nejen na polévky – tady kousek z mé zkušenosti – v mrkvové
    milujeme kari koření. Dcera, která polévky odmítá již delší dobu jíst, se do ní natolik zamilovala, že hrnec s polévkou ze sporáku ani nesklízím. Při každé návštěvě kuchyně trošičku ubude, až najdu večer hrnec prázdný 🙂
    A co teprve až vyzkoušíme Tvou verzi, se šlehačkou 🙂 Bude to brzy, neboť brokolicové, porkové – s na talíři přidaným strouhaným uzeným sýrem, mrkvové si u nás získaly velkou oblibu.
    Určitě zase brzy nakouknu na Tvé stránky pro nápad i poučení
    a strávím zde delší chvíli :-), jako pokaždé, kdy jen nakouknu 🙂

    1. Janko, to je milý příběh, zelenina na talíři se počítá v jakékoli podobě a ty to máš skvěle zmáknuté 🙂

  19. Alena Dufková says:

    Ahoj Jani Flo,
    Tvá mrkvová polévka je pohádka, pohlazení. Procházím obdobím, kdy nemůžu kousat a to období trvá a bude trvat hodně dlouho. Všechny sladké mléčné výrobky jsou fajn, ale opakují se a přejí se, no a slané – to je problém. Udělala jsem přesně dle Tvého receptu krémovou mrkvovou a byla to fantazie chutí. Budu iopakovat a doporučuji, kde se dá. Díky moc! Alena

    1. Aleno, tak ať tě tohle období rychle opustí, ale polévka ti zůstane! Flo.

    2. Alena Dufková says:

      Ahoj, mé období potrvá ještě minimálně rok – rok a půl, ale to nic nemění na tom, že polévky jsou vynikající. Už jsem jich vyzkoušela několik, myslím, že mrkvová vede, ale ty ostatní nikterak nezaostávají! Díky, jednoduché, skvělé, tak to má být.

  20. Jana Langrová says:

    Výborné. Zkoušela jsem pórkovou a později i bramborovou,kterou jsem vylepšila opečenou slaninou a blanšírovanou mrkví. Na talíři už jen stačilo dozdobit petrželkou 🙂

    1. Jani, to zní přímo skvostně! Díky za vyzkoušení.

  21. Káťa says:

    Tak z tohoto článku jsem total nadšená! Takové 100 v jednom:-) . Dnes jsem uvařila petrželovou a manžel si pěkně pomlaskával. A to jsem se bála, aby na něj nebyla příliš aromatická, on je opravdová konzerva se strachem zkoušet nové chute:-)

    1. Super! Bezva úspěch. Jsem ráda, že to klaplo.

  22. Miloslav Kroneisl says:

    Dobrý den,
    jsem úplný začátečník. Můžete mi prosím napsat, jaký vývar (jak ho získat) do polévek přidáváte. Já bych čekal, že vaření vývaru bude součástí receptu, protože se dá udělat různý. Děkuji za odpověď.
    S pozdravem
    Miloslav Kroneisl

    1. Miloslave, asi to bude napsáno v některém z jiných článků tady na webu. Vývar mám buď v lednici z víkendu, obvykle kuřecí, uložený v PET lahvi, z ní se dobře uchovává i odlévá. Pokud nemám, udělám si rychlý zeleninový instantní z dobrého kupovaného vývaru, který neobsahuje žádné glutamáty a jiné zesilovače chuti.

  23. Julianna says:

    Tak ráda bych dělala ale přítel by nejedl stačí někdy na prostřenu jak to vaří a jeho poznámky nebudu komentovat.Dají se tyto polévky přihřívat další dny.Děkuji Flo Za krásné povídání

    1. Juli, ano, dají se bez problémů přihřívat. A jsou skvělé, věřím, že když přemluvíš přítele, aby ochutnal jednu malou lžičku, bude chtít celý talíř.

    2. Veronika says:

      Dobrý den, Julianno,
      teď je to trošku mimo mísu, ale mám doma taky takového, co ohledně vaření všechno komentuje, kritizuje, všechno umí nejlíp a nic mu není dost dobré.
      Začala jsem dělat jednu věc – zásadně s ním neprobírám co budu vařit. Prostě uvařím co chci (nebo vzhledem k dvouletému dítěti, které má mít pestrou stravu, potřebuji) a je to. Jez, nebo nech být. Ještě NIKDY se nestalo, že by nejedl, nebo nedej bože měl nějaké připomínky.
      Došlo to tak daleko, že zázračně začal jíst slepici na paprice a rajskou, kterou nesnáší a dokonce i knedlíky, za které by nejraději dával trest smrti. Kdyby se vařilo podle něj, tak u nás máme jen vývar, rizoto a špagety :-/. Takže má rada zní – nevzdávat se, neprobírat s ním vaření a občas mu udělat něco na přání.

      PS: pokud by šlo o „kontroverzní“ jídla, jako třeba u nás celerová polévka, tak je nejlepší počkat, až ochutná a neříkat mu předem, co to vlastně na tom talíři má.

  24. Patricie says:

    Milá Flo,

    mockrát Ti děkuji za univerzální recept, už jsem tuto polévku vyzkoušela hráškovou a dýňovou (měla jsem Hokaido), byly výborné!
    V týdnu hned vyzkouším další, a to mrkvovou, moc se na ní těším.
    Je to velmi dobrý způsob, jak do strávníků dostat zeleninu. 🙂

    1. Patricie says:

      Tak mrkvová již také pokořena, výborná! 🙂

    2. Patricie, naprostý souhlas. Takhle tam ta zelenina vklouzne, ani si toho nestačí nikdo všimnout. Žasnu, kolik jsi toho stihla tak rychle vyzkoušet.

  25. Mila Flo,

    predem dekuji za inspiraci, ktere tady nachazim pri kazde navsteve vic, nez driv pri hledani v jakekoli jine cele kucharce! Tahle dynova polevka byla zatim nejlepsi, co jsem kdy uvarila – a to jsem ji uz predtim mela hodne oblibenou, ale ta slehacka ji vystrelila do uplne jinych dimenzi 🙂
    Spenatovou kremovou jsem uz taky nekolikrat varila (z cerstveho spenatu ponecham stonky a ty varim prvnich 10min spolu s bramborami, slehackou a vyvarem, rozmixuju, pak teprve pridam zavadle listy a po chvilce hned zase rozmixuju), a casto narazim na to, ze spenat zustane na malinke kousky, nerozmixuje se dohladka a nespoji se to uplne v krem (chutove to nevadi, ale prece jenom…) Netusis, cim by to mohlo byt?
    A posledni dotaz: fenykl uz dlouho touzim zapojit do vareni, ale v polevce jsem zatim jednou neuspela a nemam odvahu na dalsi pokus – byl to samy „fenyklovy vlas“, snad je jasne, co myslim – o kremu ani chyru ani slychu… Ma nekdo zkusenosti s fenyklovym kremem prosim?

    1. Zuzko, tu špenátovou polívku děláš správně, jen na ni nemáš dost výkonný mixér. Ty maličké zbytky lístečků mu prostě unikají. Není to na škodu, pouze malá vada na kráse. Pokud chceš, můžeš to rychle přecedit přes jemný cedník, tím se kousků zbavíš. Anebo zkus polívku rozmixovat v samostatném mixéru, nikoli mixérem ponorným. Tyhle přístroje bývají trochu výkonnější a mají ostřejší a větší čepele. Neboj se tu polívku mixovat třeba i 2-3 minuty.

      Fenyklovou jsem nezkoušela, ale myslím, že to je stejný problém jako u chřestu. Hádám jsi ty vlákna měla namotaná i na mixéru. Tady není jiné pomoci, než cedit a počítat s velkými ztrátami. Já bych asi nejdřív udělala fenyklový vývar, viz ten chřestový recept.

  26. Kakajda says:

    Právě jsem snědla horkou dýňovou polévku podle tohoto receptu. Tušila jsem, že bude dobrá, jinak bych ji nezkoušela (moje první dýňová), ale byla zcela V*Y*N*I*K*A*J*Í*C*Í*, skoro až neuvěřitelně. Jenom mi už při vaření v hrnci přišla řídká, tak jsem před mixováním odlila určitě 200 ml tekutiny do kelímku od šlehačky. Příště zdvojnásobím množství dýně. Těším se na příště.

    1. Kájo, ono to může být i druhem dýně. Některé mají víc škrobu než jiné. Poradila sis skvěle. Velký dík za takovou srdečnou pochvalu.

  27. Pavlína says:

    Ahoj Flo, je možné použít i dýni Hokkaido na tuto polévku? Ta se dává bez slupky? Taky jen orestovat, pak připadt vývar a smetanu a povařit? Popř. můžu i mixnout s mrkví? Moc děkuji za radu.

    1. Klidně bych to z dýně hokaido udělala, jen musíš počítat s tím, že polévka může mít takové výraznější oranžové pihy díky rozmixování slupky.

    2. Z dlouhé chvíle počítám nejen recepty, ale komplet i komentáře.
      Můj tip na polévku z hokaida je dýni vydlabat, nakrájet i se slupkou a dát péct do trouby (v hrnci s poklicí, lžící másla a lžící medu)…péct do změknutí. Další postup je shodný s Flo (vařit na plotýnce s vývarem a smetanou, nakonec rozmixovat).
      Na talíři dochutit chilli, zakys. smetanou a dýň.olejem.
      Žádné oranžové pihy v ní nejsou a pečení lze připravit dopředu a polévka je pak hotová během 10 min. ?

  28. Kakajda says:

    Udělala jsem mrkvovou, zvýšila množství mrkve a snížila množství vývaru. Pro mě byla výborná, jeden chlap ji chválil spontánně, druhý to na pokyn odsouhlasil a třetí řekl, že ji sní. Já jsem spokojená.

    1. V tom případě jsem spokojená i já 🙂

  29. Kakajda says:

    Hráškovou jsem dělala včera, mixér na robotu Eta Gratus ji rozmixoval dohladka, nic jsem nemusela přecedit. Dnes jsem si uvařila brokolicovou. Nemohu to skoro hodnotit – vždycky když polknu první horkou lžící, tak se mi zdá nejlepší právě ta aktuální polévka, kterou zrovna jím.

  30. Prave jsem uvarila petrzelovou-dle meho nazoru se moc povedla (a to ja jsem si v kuchyni nejvetsim kritikem,jsem v jidle hooodne vybirava).

    Ted uz jen netrpelive cekam,az dorazi partner z prace,at se dockat zaslouzene pochvaly 😉

    1. Věřím, že to s tou pochvalou nakonec klaplo, Jitko 🙂

  31. Minuly tyden jsem uvarila mrkvovo-porkovou, byla naprosto uzasna. Diky za tento recept. Chcete slyset neco vtipneho? Musela jsem se prestehovat do Rakouska, abych objevila Vas a Vase recepty… 😀
    Uz jsem vyzkousela i Nejlepsi veprovou peceni a zasla jsem, jak jednoche to bylo a jak skvele chutnala. Stale jsem nakukovala pres sklo do trouby a mela pocit, ze pri tech malo stupnich se nic nedeje… opak byl pravdou… 🙂

    1. V tom případě nezbývá než dodat, že účel světí prostředky a že to přestěhování do Rakouska jistě stojí za to po všech stránkách.

  32. Zrovna jsme s manželem dovečeřili brokolicovou variantu dochucenou česnekem a muškátovým oříškem – polévka byla skvělá a dokonce i manžel, který mi tvrdil, že na tyhle krémové polévky není, si ji moc pochvaloval 🙂 Takže moc děkuji za skvělé tipy! Určitě brzy vyzkoušíme i další varianty.

    1. Káťo, jsi frajerka, že jsi se nezalekla postoje svého muže a šla sis za svým. Ať se ti v kuchyni stále daří a manžel se nestačí divit, co všechno vlastně najednou jí.

  33. Mám za sebou dvojitou premiéru: poprvé dýně a poprvé ponorný mixér. Dopadlo to nad očekávání dobře, mlaskala jsem tři dny. Určitě vyzkouším i jinou zeleninu. Díky, Flo!

  34. Pavla says:

    Drahá Flo,
    opět se mi podařilo dostat se ke krásné příležitosti vyzkoušet další z Tvých kouzel. Musím říci, že opět s velkými ovacemi. I když vím, že máš recepty skvělé, stejně mi opět překvapilo, jak je polévka dokonalá! Dělala jsem ji z domácí dýně, přidala trochu mušk. oříšku, jaks psala, ale jinak vůbec nic a přesto (nebo možná právě proto) byl výsledek opravdu dokonalý. A to pro všech asi 10 mlsných jazýčků.. 🙂
    Takže děkuji..
    P

    1. Ovace ti patří právem. A 10 jazýčků na starost, to už je skoro vývařovna. Jsi borec.

  35. Tereza says:

    Milá Flo,
    vždy jsem vařila mrkvovou polévku z jemně nastrouhané mrkvičky a krupičky, řízně opepřenou. Byla výborná, ale tahle krémová je dokonalá 🙂 Už mám v sobě dva talíře a kdyby byla jen pro mě, sním celý hrnec 😀
    Děkuji za skvělý recept, hned jej zapisuji a těším se, až vyzkouším další varianty.

    1. Terezo, díky! Snad jsi se nakonec přece jenom trochu podělila 🙂

  36. Dušan says:

    Rýchla , jednoduchá a chutí super….

  37. Luděk says:

    Milá Flo,
    poprvé přispívám do diskuze, protože nemohu jinak..:) Zkusil jsem právě variantu mrkev+řepa 1:1 a výsledek je přímo skandálně vynikající..prostě nechápu..:)
    Jinak kvůli svému vytížení vařím převážně po nocích, díky Tobě jsem v rodině expert na žemlovky a pár dalších věcí z Tvých knih a webu, tak jedno obrovské díky, děláš to báječně…jeden občas získá díky Tvým receptům a povídaní pocit, že snad i začína chápat souvilosti..:))
    Blíží se půlnoc, jdu zkusit „kuře, brambory, zelí“, podle popisu to nemůže dopadnout špatně..;)

    1. Luďku, tak vítej mezi komentujícími 🙂 Spíš ty vůbec někdy?

      Kombinace mrkev a řepa zní tak zajímavě, že to snad budu muset vyzkoušet.

  38. Jiřina says:

    Tak já dnes udělala krémovou brokolicovou a naprosto luxusní. Brokolici jsem vařila opravdu jen 2min.a konečně mám pěkně zelenou polévku výborné chuti… Dekuji a nejen za tento recept dělám podle vás často a všechno se zatím povedlo.

    1. Paráda, díky za zprávu i za vyzkoušení. Flo.

  39. Monika says:

    První pokus proběhl s řepou. A toto je můj pvní komentář, nelze jinak, bylo potřeba najít před půlnocí chvilku. Fantastické! Mám pocit jako bych objevila Ameriku. Začala jsem Tě sledovat nedávno, když jsem začala řešit, že potřebuji začít vařit i pro syna a dost často jsem úplně bezradná. Anonymní a vzdálené, přesto upřímně míněné díky za tvůj blog. Je mi velmi milou a užitečnou inspirací. Vidím, jak se má noční vaření zpříjemňují a přestávají se stávat noční můrou:)

    1. Děkuju, moc ti fandím! Flo.

  40. Skvelé, vrelá vďaka. Toto som potrebovala. Extra ma potešilo, že si pripísala aj čím dochucuješ ostatné zeleninové polievky. Potešilo.

  41. Dobrý den,
    hlásím, že ze dvou čerstvých mladých kedluben, malé jarní cibulky a 12procentní smetany (a vody – vývar nebyl) je skvělá, skvělá! Jemný, letní, pikantně voňavý krém. Myslím, že je to dobré i kvůli té velké porci másla (měla jsem přepuštěné). Skvělý tip od vás, díky moc! P.S. Kořenila jsem bílým pepřem a muškátovým květem, jen tak dojemna. Děkuju 🙂

  42. Ahoj Flo, jaké koření bys doporučila ke květákové variantě? Díky!

    1. Muškátový květ, anebo klidně i římský kmín.

  43. Šlehačka says:

    Šlehačka je našlehaná smetana. Tj. to, co se dává na poháry apod. Používejte prosím správné názvosloví.

    1. Díky za upozornění, děláte dobrou práci. Pokračovat můžete třeba i zde: Šlehačka Kunín nebo zde: Trvanlivá šlehačka Kapucín. Tak ať polévka chutná i přes ty nepřesnosti.

  44. Dobrý den,
    včera jsem udělala vaší porkovou krémovou polévku. Musím poděkovat, protože lepší jsem ještě nejedla. A syn 4 roky krémové nejí, a dnes mi řekl, že byla moc dobrá a snědl plný talíř.

  45. Ahoj Flo,
    omlouvam se za tykani, ale v kuchyni jsi moje mentorka a mama a ja k Tobe kazdy den v kuchyni vzhlizim a v duchu s Tebou konzultuji sve napady 🙂
    Od ty doby, co jsem nasla na internetu tve rady a recepty, muj muz trosicku pribral, coz uzasne ilustruje to, jak mu ted ode me chutna 🙂
    A vcera jsem udelala Tvou famozni kremovou dynovou polevku (akorat z 500g dyne), potom, co jsme se vratili z vyletu – oba dva jsme se oblizovali skoro az do rana!
    Za vsechny v kuchyni ztracene dcery Ti dekuji! 🙂

  46. Mrakyna says:

    Ahoj Flo,
    muzu timto zpusobem uvarit kremovou smetanovou polevku z cibule? Jedla jsem ji v jedne restauraci a obe dcery chtely pridat. Tak jsem se rozhodla ze se pokusim priblizit te chuti. Je mozne ji podle tveho navodu na kremovou polevku uvarit? Diky Mrakyna ????

    1. Mrakyno, musím se přiznat, že tohle jsem ještě nezkoušela ani nepotkala, ale v zásadě by to asi jít mělo. Experimentům zdar 🙂

  47. Zrovna včera zase zase vařila dcera dýňovou podle receptu, který ji naučili právě v Rakouské hotelové škole. Dávám Vám plně za pravdu!!! Tyhle polévky jsou poklad a vařené tímto způsobem nemají prostě chybu.

  48. Cuketová krémová polévka. Prosím o popis na: „dochucení na záver česnekem“. To až po dovarení?

  49. Vynikající! Všem moc chutná! Přidávám do své rodinné kuchařky!

  50. Ahoj, Florentýno! Tady platí ta lež o množství porcí. Mrkvovou bych snědla celou sama… Moje děti překvapivě dají přednost čestvé mrkvi. Ale aspoň mi zbyde ;-). Jana

  51. Tekvicová polievka bola skvelá! Akurát mala jednu chybu, bolo jej málo 🙂 Zajtra robím znova z dvojitej davky a určite vyskúšam aj iné. Vďaka za túto stránku. M

  52. Ahoj Jani,
    dělala jsem brokolicovou variantu a dopadla skvěle, díky za recept. Jen se chci podělit, že místo smetany jsem tam dala sojanézu na vaření a funguje to úplně stejně, lahoda.
    Ať se daří!

  53. Anna Vyčítalová says:

    Zdravím, co brokolice květák? Na dochucení česnek (v případě brokolice) nebo muškátový květ?
    Díky za radu

    1. Květák je v pohodě, brokolice chuťově taky, ale nejde rozmixovat zcela dohladka a v polévce zůstanou zelené tečky.

  54. Díky za recept, praktikuji úspěšně na rodině, zejména teď na zimní večeře. Milujeme květákový krém, kdy přidávám cibuli, sůl a kari. My s manželem často ještě na talíři dochutíme pálivou kari pastou. Dýně jakéhokoli druhu jsou také samozřejmostí, s kořením garam masala, děti milují ji na talíři posypat zlatým hráškem. Příští týden bude pórková. Obvykle k porci přidám opečený toust.

  55. Jitka says:

    Super,jdu vařit a jinak už to dělat nebudu – díky 🙂

  56. Veronika says:

    To je super. Ja takhle varim kremove polevky vzdycky… A delam tak i svickovou..vzdycky davam slehacku jeste nez je zelenina uplne mekka a pak to mixuju spolecne..a je to luxusni

  57. Barča says:

    Ahoj Flo,
    Vyzkoušela jsem dýňovou a špenátovou a byly skvostná. A to jsem nekuchařka… Do špenátové jsem přidala gorgonzolu – u nás v restauraci doprostřed talíře dávají gorgonzolový knedlíček, ale nepřišla jsem na to, jak jej dělají, tak sjem to tam hrkla přímo 😀 Chtěla jsem se ale zeptat, zda by se dal takovám způsobem použít i batát a čím jej případně dochutit?
    Děkuji.

  58. Heduš says:

    Dobrý večer.
    Podle vašeho receptu jsem dělala pórkovou polévku, kterou vážně miluju. Ta vaše byla opravdu vynikající a posunula to na jiný level. Poprvé jsem jí zkusila když mi vytrhli dva zuby a bříško řvalo hlady. Jinou už nedělám. Teď se mi dělá mrkvová, tak jsem na ní dost zvědavá. A opět jí dělám po trhání zubů, tentokrát tří. Je super jak polévka zasytí. Pak dám vědět jak se povedla.

    1. Super! Teda super je, že pomohla, to trhání zubů už tak super není 🙂

  59. Laďka says:

    Dobrý večer,
    recept vyzkoušen s dýní a na talíři jsem posypala opraženými dýňovými semínky. Polévka je naprosto famózní 🙂
    Hned jak sklidím mrkev, poputuje do hrnce na polévku. Už teď se na ni těším 🙂

  60. Blanka Papenka says:

    Dobrý den.
    Naprosto famózní.
    Máme 2 maličké děti a tyhle polévky jsou jak pro ně, tak pro nás. MŇAM.
    Dělala jsem květákovou a luxus. Omylem jsem nakoupila 12% smetany, normálně je nikdy nekupuji, ale zmátla mě barva kelímku ????. Tak jsem rozpustila kus másla (asi tak 50g) a vmíchala do toho 2 smetany na vaření a ty pak použila ????????. Na dochucení jsem použila muškátový květ a kmín ????
    Celkově ráda vařím podle Vašich receptů a ráda si počtu i to povídání kolem ????????.
    Moc Vám děkuji a zdravím Vás ????

  61. Milá Flo, jedla jsem u známé tvoji dýňovou polévku… je mně 75l, myslím, že mé okolí tvrdí, že dobře vařím, ale takovou slast, jako je podle tebe uvařená polévka,jsem ještě nezažila….. klobouk dolů před českýni kuchařkami v Rakousku a taky před tebou, že se s námi o recepta dělíš……

  62. judita says:

    V kuchyni som uplny zaciatocnik a kedze mi velmi zalezi varit dobre, s laskou a zdravo v novozalozenej rodinke, velmi ste mi pomohli 🙂 so vsetkymi vysvetleniami 🙂 zrazu sa mi neuveritelne dari 🙂

  63. Kell Mont says:

    Super recepty????teď jsem dodělal krémovou pórkovou polívku a prostě super ????????

  64. Prostě super – pórková bublá poslední minutu v hrnci a chutná voní báječně :). K Tvým receptům se velmi ráda vracím a všude doporučuji!

  65. Denča says:

    výborné polévky krémové jsou. já je rozmixovávám přímo v mixéru. A výborné jsou. Jinak jsem si pořádný mixér vitamix, takže to jde fakt snadno. U tyčáku se to úplně do hladka neudělalo.

    1. Denčo, Vitamix je skvělý pomocník, ten určitě dělá velkou radost! Nicméně i tyčák zvládne hladký krém, záleží na značce. Jsou lepší i horší.

  66. Monika says:

    Jani, děkuji!!! Vařím podle Vašich rád už dlouho, a dnes jsem chtěla brokolicový krém, tak jsem mrkla k Vám na stránky a zase jsem se už nemohla dočkat až to ochutnam ????

  67. Evžen Dvořák says:

    Dobrý den.
    Jak by se na tuto úpravu tvářil řapíkatý celer? Máte vyzkoušeno, nebo mám být v 70 pionýrem???
    S díky za inspiraci Evžen Dvořák

    1. Evžene, jde to, ale chce to celer dobře oloupat a oškrábat, protože má na povrchu dlouhá vlákna. Případně ještě přecedit po rozmixování, ať je polévka dokonale hebká a hladká. Držím palce.

  68. aaaadéla says:

    Milá Flo a všechny ostatní kuchařky i kuchaři,
    pro odpůrce smetany, brambor i lepku tu mám ještě jednu alternativu – luštěniny. Samozřejmě se nehodí ke všemu, ale takovou dýňovou polévku mi přijde škoda zahustit smetanou, když jde výborně udělat i s cizrnou. Musíte počítat s tím, že luštěniny taky mají chuť i barvu, ale jsou výbornou, zdravou a chcete-li dietnější variantou. K celerovému krému tak přimixuji bílé máslové fazole, k dýňové či batátové polévce cizrnu, brokolicový krém zahustí mungo…

  69. Ahojky, jak na tu celerovou, celer na prouzky?:)podusit..

    1. Celerovou z hlízy? Celer na kostičky, nudličky nebo nastrouhat nahrubo, jinak je postup stejný.

  70. Jasne..z hlizy. Nebo ne?:)dekuju..mrkvova byla luxusni:)

  71. Dlouho jsem se snažila přijít na to, jak udělat krémovou kukuřicovou, kterou naprosto zbožňuju v restauracích, ale nikdy by mě nenapadlo, že to může být takhle snadné – takže vážně moc děkuji za recept! 🙂 Dochutila jsem jí trochou česneku a kajenského pepře, jenom aby to lehounce zahřálo a dopadlo to parádně. Už se těším až zkusím bramborovou a rajčatovou. 🙂

    1. To jsou pěkné výzvy, všechny tři 🙂

  72. Karel says:

    Dobrý den,
    je možné podle tohoto receptu připravit i brokolicovou polévku? V seznamu není – znamená to že není úplně vhodná? Z některých komentářů jsem ale pochopil, že by to mělo jít. Jak by se mělo v případě brokolice postupovat a má se dávat i cukr?

    Děkuji

    1. Karle, jak píše Milan níže – ano, jde to. Jen pozor na krátkou dobu vaření, brokolice delším varem začne ztrácet živou zelenou barvu a půjde do šedo-hnědo-zelena.

    2. Karel says:

      Ahoj Flo, brokolicová verze se povedla 🙂 jenom nevím jestli ten cukr v receptu se týká jenom mrkve nebo všech zeleninových verzí. díky

  73. Vendula says:

    Dnes mi to nedalo. Komentář přidávám poprvé, ale podle Tvých receptů vařím často. Kdykoliv se chystám něco uvařit, nejdřív se podívám na stránky Kuchařky pro dceru. Vše krásně vysvětlené. Krémová polévka mě naprosto okouzlila. Snědla bych ji na posezení snad všechnu, ale musím se hlídat, jelikož mám diabetes, takže občas víc přemýšlím o množství cukru atd. Líbí se mi, že Tvé recepty počítají i se zdravým stravováním. Měj se krásně. S díky a pozdravem Vendula.

  74. Ahoj Flo, tak jsem dělal brokolicovou dle tvého receptu, mám rád česnek, tak jsem tam rozmačkal 2 stroužky, ale bylo to moc, polévka bezvadná česnek tu brokolici mírně přebil, a, teď pro někoho možná zvěrstvo, zbylo mi půl hrnce, a, měl jsem chuť na špagety s vepřovým, který jsem dusil na cibulce, tak jsem tam vrznul i tu polévku a kousek nivy, světe div se dalo se to jíst, no zkrátka bašta. Díky za rady Milan

  75. Anastasiya says:

    Dobrý den pokusila jsem se dneska o vaření dyňové polévky. Bohužel, smetana v horkém vyvaru se vysražela, dělala jsem to přesně podle vašího návodu. Mohla byste mi poradit jak předejít stažení šlehačky? Děkuji

    1. A jak to vypadalo po rozmixování? Ono to může na první pohled vypadat, že smetana se trochu zdrcla, ale rozmixováním do hladka se z polévky stane hebký krém.

  76. Kačka says:

    Dobry den Flo:) Mrkvovy krem delam casto,zazvor nedavam,ale pridavam cerstvy nebo suseny koriandr a trochu citronove stavy, je to vynikajici,doporucuji vyzkouset 🙂

  77. Tak to jsem ještě nezažila!?! Aby se naše děti (2,4,6 let) skoro pobily o polévku!?! Pravda, uvařila jsem jí jen ze 300g dýně a celeru (jednodruhovou zeleninu 300g jsme neměli), ale brala jsem ji jako ochutnavaci (většinu jsme snědli s manželem my) a nenapadlo by mě, že je donutím víc než ochutnat. Musím u nás rozjet krémovky ve velkém – kout železo, dokud je žhavé. ???? Děkuji, děkuji, děkuji!!

    1. Jani, tak snad se to obešlo bez zranění :-))) Držím palce s dalšími polévkami.

  78. Asi to není úplně recept pro začátečníky, ale přesto, doma bylo spoustu materiálu z vydlabané dýně, tak jsem to zkusila. A bylo to docela dobré! Na polívky moc nejsme, ale tohle bylo celkem jednoduché a zasytilo, takže určitě zkusím ještě z jiné zeleniny 🙂
    Jen by mě zajímalo, jak je v původním receptu přidat na konci zázvor, ten se má přidat vždy a pak ještě to dochucení? Nebo se ten muškátový oříšek (v případě dýně) dává místo zázvoru? Děkuji za odpověď i za skvělý recept ^_^

  79. Ahoj Flo, tak jsem právě vyzkoušela pórkovou a je naprosto luxusní !!! Jen příště ji musím uvařit asi tak třikrát tolik 😀 a to jsem měla domácí silný zeleninový vývar a použila ho litr místo půl litru. Opravdu výborná 🙂 Moc díky za další skvělý recept 🙂

  80. Renáta says:

    Milá Flo,
    moc ti děkuji za tento recept. Předloni mě na dýňovou polívku dostal můj tatínek a i klukům moc chutnala. Zkoušela jsem od té doby několik receptů, ale tahle úprava naprosto předčila mé očekávání. Musela jsem si ji trošičku upravit, protože manžel je na dietě, tak jsem smíchala smetanu půl na půl s 12% a místo zázvoru, který nebyl po ruce jsem přidala kari koření. Ta chuť a konzistence byla absolutně úžasná. Ještě nikdy mi kluci nesnědli tolik polívky a rozhodně ne s přídavkem. Takže ti moc moc moc děkuji a přeji ti další skvělé nápady, které zpestří mou chudou kuchyni. Měj se moc krásně.
    Renča

  81. Jana Š. says:

    Dobrý den 🙂 právě jsem dle Vašeho receptu uvařila krémovou dýňovou a lepší krémovou polévku jsem nejedla!!!

    Děkuji za tip 🙂

  82. Teda tomu říkám nebe v hubě 🙂 Takhle luxusní krémovou polévku jsem uvařila a jedla a poprvé v životě. Pro mě je to zázrak v hrnci 🙂 Vařila jsem z řepy, ochutila hnědým cukrem a Umeoctem a absolutní luxus. Navrch nastrouhaná Gouda. Děkuji za skvělý a jednoduchý recept. Vyzkouším postupně všechny zeleniny.

  83. Jiří says:

    Do krémové karotkové polévky přidáváme nadrcený sýr feta. Vždy při servirovani do každé porce trochu. Stojí za vyzkoušení. Ne balkánský sýr…

  84. Zuzana Doubková says:

    Výborný a přitom jednoduchý recept. Manžel má rád zahuštěné polévky a já raději vývary. Krémová polévka je lahodný kompromis bez mouky. To kouzlo vaření zeleniny se smetanou je pro chuťové pohárky božská mana. Dnes jsem vařila brokolicový krém a už mám v sobě druhou misku. Děkuji Flo

  85. Barča says:

    Dobrý den, krémové polévky dle toho receptu jsou perfektní, akorát mám teď doma smetanu creme fraiche, tak by mě zajímalo, zda ji mohu také přidat na začátku vaření. Děkuju za odpověď.

  86. Vanda says:

    Dobrý den. Většinou komentáře nepíšu jsem trochu lenoch. Ale recepty které mi chodí na mail zkouším. Nechtělo se mi věřit že při stejných surovinách jen změnou postupu to bude takový rozdíl. Jsem naprosto unešená a jinak už dělat nebudu
    Každý týden se těším no nový recept.
    Hezké prázdniny

  87. Vojtěch Bernovský says:

    Milá paní Flo, opět jsem sáhl po Vašich receptech – po prečtení výše uvedení konverzace jsem se rozhodl pro brokolicovou verzi! 🙂 Kromě skvělé zelené barvy i skvěle chutná – přítel si musel dát dvakrát! 🙂 Díky za všechny Vaše tipy i zkušenosti – pro amatéra a kuchaře z nouze (což jsem já!) je to neocenitelná pomoc!

  88. Monika says:

    Ahoj Flo,
    děkuji moc za Tvé recepty. Zkoušela jsem uvařit brokolicovou verzi polévky, ale trošku jsem to přehnala s množstvím vývaru (dělala jsem větší množství polévky, tak jsem to dobře neodhadla). Také se mi ale zdrcla šlehačka, kterou jsem podle receptu přidala studenou společně s horkým vývarem. Nenapadá tě, čím by to mohlo být? Ráda bych se této chyby příště vyvarovala.
    Jinak polévka se celkem povedla, až na to, že je moc tekutá 😀 Můžeš prosím ještě poradit, kolik tekutiny je „tak akorát“ pro nezvážené množství zeleniny? Má být zelenina úplně ponořená nebo má plavat?

    Předem děkuji za odpověď,
    Monika

    1. Moniko, u každé zeleniny je to míra ponoření jiná, navíc se to bude lišit i podle tvaru hrnce, takže na tohle ti opravdu neumím odpovědět. Nejlepší je si to jednou odvážit a odměřit a vyzkoušet ve svém nádobí pak už budeš vědět, jak moc zeleninu zalít. Šlehačka se zdrbnout může, ale rozmixováním se to spraví. Brokolicová polévka je nicméně maličko problematická, nejde rozmixovat úplně dohladka.

  89. Zdravím, a děkuji za tip, jak na krémovku. Chystám se dělat z brokolice, tak se chci jen ujistit, ze stačí dát cibuli a brokolici (bez brambor a mrkve s petrželí, jak bývá často v receptech) a pak vývar a šlehačku, jak píšete. Doposud jsem dělávala brokolicovou klasicky, se smetanou na vaření nakonec. A ok, nám chutnala, žádný terno, ale dobrá. Ale mám tu teď mít nevlastní dceru, která frfňá nad zdravými jídly a ještě nemusí brokolici, tak bych ji chtěla ukázat, že ji vlastně chce 😀 tak ať to uvařím dobře.

    1. Ano, je to přesně tak, jak píšete. Jen z brokolice je tahle polévka maličko kropenatá (brokolice se špatně mixuje na zcela hladký krém) a taky trochu chuťově prázdná, neboť brokolice má málo výraznou chuť. Bude dost záležet na kvalitě vývaru.

  90. Helena Ramešová says:

    Ahoj Flo,
    jsem s Tebou již dlouho ve spojení, přesto tuto polévku jsem vyzkoušela teprve nedávno a je naprosto dokonalá pro mne. Už jsem zvládla spoustu variant a ještě spoustu vyzkouším. Moc děkuji za Tvé recepty ?. Hela.

  91. Dobrý den, Florentýnko, nikdy jsem neuvařila tak dobrou polévku jako byla dnešní mrkvová, děkuju Vám moc ?

  92. Tak jsem zkusila z medvědího česneku… Že Vy jste myslela listy BEZ řapíků?!? Při mixování to vypadalo jako kulisy do filmu „Mořský svět – les chaluh“ a ponorný mixér teď chladne na balkoně, aby nám doma nesmrděl (obávám se, že ten už to nerozdýchá…). Ale jinak výborná.:)

  93. rionka says:

    Tohle je nejlepší návod na podzimní polívku. Děkuju. Pořád se sem vracím. Dýňová, bramborová a dnes i houbová naprosto super ♥️♥️♥️

  94. Adéla says:

    Jak se ochucuje brokolicová polévka? To mi tam chybí ?. Děkuji ?.

  95. Vojtěch Bernovský says:

    Milá Flo, za ty tři roky, co vařím podle Tvých receptů, se mi už podařilo vyzkoušet všechny uvedené zeleninové kombinace kromě fenyklu (přiznám se, že na něj nějak nemám odvahu! Ale protože zkusit se má všechno, vyzkouším určitě i tuhle variantu)… Recept je to báječný (i všechny návštěvy ho ocenily), Tvoje kuchařky jsou stále po ruce (už se nemůžu dočkat té velikonoční) a každý týden s napětím očekávám, co přinese mail! Vlastně mě máš tak trochu na svědomí – bylo úžasné štěstí, že jsem na Tvůj blog narazil, jinak bych asi nikdy nenašel odvahu začít vařit (což oceňuje hlavně přítel)! Takže vřelé díky za vše! Otázka na závěr: šel by tenhle recept na krémovou polévku použít i na žampiony? A pokud ano, co by se k nim hodilo?

  96. karel says:

    Čas cuket nezralých..
    pokud by básník tehdy znal cukety.. mohla báseň vyznít úplně jinak..
    Tak jsem stvořil hybrida.. trochu cibulové jíšky (měl jsem málo šlehačky), cuketa, zeleninový bujón, šlehačka a nakonec oříšek. Výsledek luxusní.
    A představa že je tolik variant …
    Díky

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close