Špičaté zelí se od září do prosince dá sem tam potkat u českých farmářů a obchodníků se zeleninou. Tahle hlávka zelí je skvostně tvarovaná do špičky a právem se v kuchyni projevuje špičkově. Hned vám ukážu, jak a proč.
Špičaté zelí je mnohem šťavnatější, sladší a jemnější než klasická hlávka bílého zelí. Dá se bez problému jíst zasyrova v podobě salátu, ale sluší mu i tepelná úprava. Přirovnala bych to k situaci, kdy se žena chystá na ples. Jen místo obvyklé věty plné obdivného úžasu „Jsi to opravdu ty, miláčku?“ si dosaďte: „Chceš říct, že tohle jsi udělala ze zelí?“
Jenomže na rozdíl od chystání na ples je příprava špičatého zelí velmi krátká, hbitá a bezproblémová. Stačí, když listy v teple trochu zavadnou a ztratí část svého objemu; v tu chvíli je hotovo. Malý kulinářský zázrak vzniká přesně na pomezí mezi syrově křupavými a doměkka podušenými listy.
Špičaté zelí v obchodě…
Pokud budete mít možnost si tuhle fajnovou odrůdu zelí někde koupit, neváhejte ani na vteřinu. Dá se sehnat především na farmářském trhu a na podzim i ve vietnamských obchodech s potravinami a zeleninou.
A kdybyste na ni štěstí neměli, semenářské firmy mají špičaté zelí v nabídce osiva, takže si ho můžete příští rok zkusit vypěstovat na vlastní zahrádce.
Možná vám něco říká pojem Vysocké zelí, které je též špičaté. Jenže to je červené a houževnatější, takže na něj se dnešní článek nevztahuje.
Při nákupu si vybírejte spíš pevnější a uzavřenější hlávky, vydrží při skladování trochu déle.
… a špičaté zelí v kuchyni
Už jsem naznačila, že špičaté zelí je křehké, šťavnaté a jemné. Proto mu nejvíc svědčí svěží úprava. Pokud ho budete v kuchyni zbytečně dlouho trápit v teple nebo ho dokonce ohřívat, neprokážete patřičnou úctu ani zelí, ani sobě, ani svým blízkým.
Špičaté zelí se dá snadno upotřebit do studených salátů, do teplých polévek, snese se s těstovinami, je vhodné do nákypů, ale ze všeho nejjednodušší je připravit si ho jako teplou přílohu k masu nebo k rybě.
Před použitím hlávku zbavte zavadlých nebo poškozených vnějších listů, rozkrojte na čtvrtiny a z těch pak nakrájejte tenké nudličky. Košťálu se vyhněte.
Jedna hlávka obvykle váží 1000-1200 g, což je velkorysá přílohová porce pro 4 hladové osoby. Čtyři osoby však nakrmíte i z poloviny hlávky, jen musíte počítat s druhou přílohou a kouskem masa k tomu.
Jakmile budete mít nudličky připravené – a zde bych se opravdu nespoléhala, že je v klidu dokrájíte, než se opeče cibule v hrnci – stačí je krátce a prudce opéct na oleji společně s cibulí, solí a kmínem. Po pár minutách zelí zavadne, v tu chvíli je hotovo.
Nakonec ho dochutíte kvalitním bílým vinným octem, necháte ho v teple trochu odpařit, a na samotný závěr dosladíte, abyste vyvážili kyselost. Zelí už částečně sladké je, takže bude potřebovat pokaždé jiné množství cukru. Řiďte se chutí a nic tím nepokazíte. Výsledek musí být výrazně sladkokyselý.
Na co si dát pozor
U teplého salátu ze špičatého zelí byste měli hledět na dvě důležité věci.
- Velikost pánve má vliv na rychlost. Čím větší pánev vezmete, tím líp. Zelí má rádo, když se může pěkně rozprostřít do šířky a opékat se co nejrychleji. Když použijete malou pánev, vrstva zelí bude vyšší, zelí se začne dusit a pouštět tekutinu a to nechcete.
S tímto pravidlem tedy souvisí i logická rada, že pokud vaše kuchyň postrádá větší pánev, nebudete si na špičaté zelí zvát k sobě domů celé široké příbuzenstvo nebo partu přátel, ale zůstanete u intimního počtu dvou strávníků. - Dobře připravený teplý minutkový salát ze špičatého zelí má svěží zelenou barvu, tedy nezačal blednout. Když se důkladněji podíváte na fotku v článku, už to není tak slavné: moje zelí totiž muselo chvíli čekat, než si připravím všechno na focení, takže ho zbytkové teplo trochu svezlo směrem, kterým jsem nechtěla. Přestaňte tedy s tepelnou úpravou včas, kdy je zelí ještě stále tak trochu křupavé a hlavně neztrácí zelenou barvu. Po prvním cvičném pokusu časování snadno vychytáte, vůbec se toho nebojte.
Takže nyní už přichází na řadu recept, ať vás dlouho netrápím povídačkami, jak je tohle zelí skvělé a snadné. Jako doprovod k zelí vřele doporučuju kuřecí stehna upravená na způsob moravského vrabce. Recept jsem zařadila do kuchařky Večeře u Florentýny, kde ho kdykoli snadno najdete. Má totiž nejvtipnější fotku z celé knihy.
Suroviny
- 1/2 hlávky špičatého zelí, případně malá hlávka kolem 600 g
- 1 cibule
- 1 lžička kmínu
- velká špetka soli
- 1-2 lžíce cukru
- 4 lžíce bílého vinného octa
- 4 lžíce oleje
Postup
- Z hlávky sejměte zavadlé listy, rozčtvrťte ji a nakrájejte na nudličky silné půl až jeden centimetr. Košťálu se vyhněte, je příliš tuhý, vyřízněte ho nebo krájejte kolem něj. Cibuli oloupejte, překrojte na půl a pak ješte na tenké plátky.
- Ve velké pánvi nebo v širším kastrolu rozehřejte olej, vhoďte na něj cibuli, kmín a sůl a nechte chvíli zprudka a za letmého míchání změknout, ale nikoli zhnědnout. Přidejte zelí a dál na prudkém ohni míchejte. Zelí brzy zavadne a trochu zprůsvitní, částečně změkne, ale nemělo by dojít až úplně doměkka. Pokud by se vám chtělo připalovat, podlijte ho jednou nebo dvěmi lžícemi vody. Měknutí bude trvat jen 3-5 minut podle velikosti pánve.
- Teplé zelí podlijte octem a nechte ho z větší části odpařit – digestoř přitom zapněte na plný výkon. Nakonec dochuťte cukrem, aby vám chuť byla příjemná a připadala vyvážená. Každé zelí bude chtít trochu jinou dávku cukru, řiďte se tím, co vám vyhovuje.
- Teplé zelí rozdělte na talíře a podávejte k masu, ideálně pečenému. Časem zjistíte, že se skvěle snese i s opečenou uzeninou nebo s rybou. A taky s bramborovou přílohou jako bonusem.
Poznámky, rady, nápady:
Recept najdete v knize Večeře u Florentýny jako součást jídla nazvaného Kuřecí vrabec.
Znáte špičaté zelí? Už jste ho někde viděli? Těšíte se, až ho vyzkoušíte?
Tak jsem se musela hned podívat do kuchařky na fotku :-). I když v kuchařce ležím stále, fotky jsem si nevšimla, ostuda. Doufám že seženu zelí, láká mně moc! Děkujeme.
🙂
Jen v postupu v kuchařce chybí okamžik přidání cibule do pánve…
Díky, opravím v příštím dotisku.
Dobrý den, Florentýno, špičaté zelí jsem objevila v létě na trhu a už několikrát udělala výtečný salátek s troškou čerstvého tymiánu- zelíčko je výtečné,vůbec není třeba promačkávat. Takže k vyzkoušení teplé varianty se nenechám dlouho přemlouvat, děkuji za recept.
Věta „Jsi to opravdu ty, miláčku?“ by mě asi spíš dožrala :o)
🙂
Milá Flo, špičaté „špičkové“ zelíčko znám, ale nový pro nás bude teplý minutkový salát k večeři. Už se těším.
Ivo, věřím, že se recept setkal s úspěchem. Je to báječná rychlovka a navíc nízkokalorická.
Krásný den Fló,
ano, špičaté zelí je opravdu vynikající, připravuji ho často, moc nám chutná varianta s hlívou ústřičnou jako teplý minutkový (snad ho tak mohu nazvat) salát.
Vyzkoušejte je výborný
Krásný víkend Lidka
To zní zajímavě, díky, Lidko.
To je báječný, Florentýnko, právě jsem přemýšlela, jak špičaté zelí připravit než odjedeme na dny volna, aby bylo něco nového. Tvůj recept tedy přišel jako na zavolanou a vytrhl mi „trn z paty“.
A takové vytrhávání trnů já dělám moc ráda 🙂
Milá Flo,
v úterý mi ho bratr přivezl do nemocnice (bydlí v Praze) – kupuje na trhu. Já ho kupuji také a pokuk jsem v Praze, tak v sobotu jezdíme na trhy. Mám ho ráda jako salát, ale zítra zkusím podle Tvého receptu. Pro kachničku půjsu dneska.
Přeji hezký den.
Dája
Díky za komentář, Dájo, a stále příjemné chvilky v kuchyni přeju.
Milá Flori,to teda čubrním,špičaté zelí jsem ještě neviděla,znám jen to kulaté.Zjišťuji jak moc toho ještě neznám. Jelikož zelí miluji,budu se po něm pídit a těším se na salát.Přeji moc hezký prodloužený víkend
Marie, v kuchyni je stále co objevovat, někdy jsou to dokonce ty nejmenší detaily, ze kterých má člověk tu největší radost.
Špičaté zelí jsem v obchodě viděla,ale nikdy jsem z něj salát nedělala a už vůbec ne teplý. Dělám často salát z nového šťavnatého zelí pouze se solí, oliv. olejem a trochou kopru – je výborný. Měla jsem doma půl hlavičky normálního zelí, tak jsem dnes k obědu z něj udělala teplý salát podle tvého receptu, byl moc dobrý a hned zmizel. Děkuji za recept, už se těším na salát ze špičatého zelí.Určitě zkusím. Děkuji, Vlasta
Vlasto, z obyčejného zelí je salát taky moc dobrý, ale počkej, až vyzkoušíš to špičaté, to je teprve salátová jízda!
Ahojky Flo,
díky za tip. Přiznám se, že jsem špičaté zelí dosud neobjevila, a nebo jsem si ho vůbec nevšimla. Budu pátrat a určitě vyzkouším. 🙂
Pátrej, stojí to za to 🙂
Na špičaté zelí jsem u nás ještě nenarazila,ale až se tak stane budu vědět co s ním. V týdnu jsem vyzkoušela recept na pomazánku obatzda.Je opravdu moc dobrá!! Přeji hezký prodloužený víkend.
Díky a taky přeju krásný víkend. Tento i všechny další.
Každý den je šance naučit se něco nového 🙂 Dosud jsem neměl tu čest se seznámit. Jestlipak se dá koupit (ne se shánět jak magor) i u nás na dálném východě.. 🙂
Hezký svátky všem čistým duším (a žádné žlučníkové koliky z přežrání :))
Měly by ho mít i běžné obchodní řetězce, takže věřím, že se poštěstí. A díky za originální přání 🙂
Špičaté zelí znám,kupuju ho a dělám jako přílohu k masu. Evokuje ve mně pocit mladého zelí, které mám mnohem raději než zelí pozdní.
To je velmi trefné přirovnání, pod to bych se s chutí podepsala.
Pokud se jedná o sehnání špičatého zelí, tak snad mne neukamenujete, ale Lídl, Kaufland a ostatní supermarkety ho nabízejí běžně, takže není problém. Ale upřímně přiznávám, že jsem ho prozatím nekoupila ani jednou. Tak vzhůru do neznáma, už se těším! Díky za nápad, a ještě k tomu velmi jednoduché-to mám moc ráda.
Jitko, je to tak a potvrzuju. Dá se v sezóně sehnat celkem bez problémů.
Špičaté zelí neznám, ale pokud na něj narazím, určitě recept ráda vyzkouším. Díky za dobré nápady a skvělá doporučení jak s některými potravinami pracovat.
Děkuju, Vlasto. Jsem ráda, že stále zkoušíš něco nového.
Poctivé,špičaté jedině z Vysokého nad Jizerou.Tam je doma,a nejlepší a nepoctivější a vůbec nej.Každý rok kupuju na podzim červené a letos i bílé.Jitka.
Jitko, letos jsme byli na pár dní v Jablonečku a tam jsme se o jejich specialitě (červené špičaté zelí) dozvěděli, že celý podzim žijí nakládáním této dobroty. Prosím tě, neznáš recept na to červené zelí? Moc bych to chtěla zkusit. Tento týden jsme naložili 30 kg bílého zelí a ráda bych doplnila o červené, ale jak jsem vyrozuměla, jedná se spíše o salát než o kysané zelí. Pokud recept máš, budu moc vděčná za jeho zaslání.
Jitko, to vysocké zelí není úplně to špičaté zelí, které jsem měla na mysli. Ale to nic nemění na tom, že je vynikající.
díky Flo za inspirativní recept. Moje otázečka: využiju v kuchyni i na něco dalšího světlý vinný ocet? mám jenom balsamico, jablečný nebo klasický a obávám se nákupu velkého baelení octa, který by neměl časté použití. Díky.
Martino, využiješ, neboj. Vinný ocet je skvělý například na všechny salátové zálivky a na dokyselení omáček, které mají být kyselé.
Milá Flo píši teprve teď protože jsem se vrátila ze Slovenska z poznavaciho zájezdu bylo to fajn Tatry jsou krásné o špičatém zelí jsem ještě neslyšela ani neviděla od teďka budu koukat a určitě salát vyzkouším ,myslíš že by mohlo být i s těstovinou nebo s něčím co nepotřebuje maso?
S těstovinami to půjde, ale podlě mě to bude trochu hladové. Zkus a uvidíš sama.
Dobrý večer, Flo.
Špičaté zelí znám. Když jsem jej připravovala tak tradičně jako bílé kulaté zelí.
Ale salát vyzkouším tuhle alternativu neznám. Děkuji I,
Zkus, určitě si tenhle teplý salát zamiluješ.
Vyzkoušeno a s velkým úspěchem, díky, Flo!
Díky! :-*
Také jsem vyzkoušela (dle receptu z nové kuchařky s kuřecím masem) a moc dobré. Přidala jsem jablečný ocet, jiný teď doma nemám. Příště si dám tento salát třeba s kuličkami z mletého masa, která mám stále v mrazáku. Myslím, že to bude jedlé. 🙂 Špičaté zelí prodávají moji milí zelináři, kam chodím pravidelně nakupovat. V supermarketu jsem neviděla, ale také nehledala, takže možná je mají…?
Výborný nápad s těmi kuličkami, moc se mi líbí.
moje verze večeře: na sadle, plateček slaniny na kostičky a cukr rozpustit hned na zacatku, ocet jablečný.
příloha: klobasek z mangalice na kolečka na destičce
manžel: „genialni“
moc diky za minutáž – al dente!!
p.s. muj prvni komentar EVER
přeji zdar a sílu k
Moje velká pochvala! Dobrá práce. Nejen s tím prvním komentářem 🙂
koupila jsem ho dnes úplně normálně v Li… takže asi není nijak nemožný ho sehnat. bohužel nevím, kdy zkusím, na víkend už jsme pozvaní…..
Milá Flo, naučila jsi mě vařit. 😁 a nyní jsrm díky Tobě objevila špičaté zelí. Stojím opřená o kuchyňskou linku s vystrčeným zadkem a nemohu přestat s ochutnáváním salátu. Děkuji Ti za všechno, jako vlastní mámě