Pohanka: recepty pro začátek a k nim cenná rada, jak jí přijít na chuť

Zajímá vás pohanka jakožto novodobá zdravá surovina? Chtěli byste nějaké recepty? Pak dobře poslouchejte, pár jich tu mám.

Ale pojďme si to říct pěkně od začátku. Zatímco v minulosti patřila pohanka za plodinu chudých lidí, za rostlinu odolávající drsnějšímu klimatu hornatého Valašska, dnes patří k moderní součásti zdravého talíře a její výživné přednosti vyzdvihuje kdejaká učebnice zdravého stravování.

Pohanka je přirozeně bezlepková plodina a tak ji uvítají především celiaci. Zároveň obsahuje rutin, látku, která má mimořádné účinky pro pružnost cév, proto se pravidelná konzumace pohanky doporučuje především starším lidem, při potížích s hemeroidy nebo při praskání očních cévek.

Zbývá vyřešit jediné: Jak to udělat, aby to, co je zdravé, bylo zároveň chutné?

Kupte si správnou pohanku

Možná si teď pro sebe mumláte pod vousy (dámy pochopitelně nikoli pod vousy, nýbrž pod depilované chloupky), tak abych to neslyšela, že jste už pohanku ochutnali a že se k ní nejspíš vracet nehodláte. Že byla dost divná, chuťově poměrně agresivní a měla hodně nepříjemnou pachuť.

Než se k pohance obrátíte zády docela, měli byste vědět, že za váš špatný zážitek nejspíš může nevhodná vstupní surovina. Tedy špatná pohanka. Čím to?

Pohanka má pevné slupky, je poměrně obtížné z nich krupky vyloupat. Průmyslově se na to jde dvěma hlavními způsoby: mechanicky nebo pomocí vysokého tepla.

Mechanický způsob je mnohem šetrnější, taková pohanka pochází například z tuzemského mlýnu Šmajstrla ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Při loupání vysokým teplem se nejen ničí některé cenné látky v pohance, ale navíc se mění chuť i vůně této suroviny. Právě vysoké teplo může za podivnou pachuť a divoké zážitky na talíři. Takovou pohanku však naštěstí snadno poznáte. Když si k ní přivoníte, ucítíte kouř či oheň. Mechanicky loupaná pohanka má spíš zelenou či khaki barvu, zatímco tepelně loupaná pohanka je mnohem víc hnědá.

Dovozová pohanka většinou prochází vysokým teplem při loupání. Při nákupu tedy sledujte nejen barvu pohankových krupek, ale taky zemi původu, je to opravdu důležité. Pokud jste si toho doposud nevšímali, tepelně loupaná pohanka může být důvodem, že vám na talíři vůbec nechutnala, i když jste se hodně přemáhali.

Takže raději ještě jednou: Každé vaření začíná nákupem a u pohanky to platí s třemi vykřičníky a podtrženo podle pravítka.

Základní recept na vaření pohanky

Pokud začnete na pohanku nahlížet jako na rýži, značně vám to pomůže objevit její mnohostranné kuchyňské využití. Celou, loupanou pohanku (označovanou jako kroupy) nejvíc upotřebíte jako přílohu, v takovém případě se pohanka zvolna dusí s vodou v poměru 1:2.

Pokud bych to měla převést na konkrétní váhy a míry, na 100 g pohanky (což je asi půl hrnku) budete potřebovat 250 ml vody (tedy hrnek). To jsou poměry, které se docela dobře pamatují. Tady je přesný postup.

Dušená pohanka

Pohanku přeberte, propláchněte na cedníku, vsypte do menšího katrůlku a zalijte vroucí vodou. Osolte velkorysou špetkou soli, přiveďte společně k varu a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut.

Poté pohanku odstavte, neodkrývejte a nechte stát 15-20 minut. Za tu dobu by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu.

Další možnosti dušení

Popsaný způsob dušení ale není jediný. Můžete čarovat s časem a šetrností přípravy. Jedno krajní řešení je zalít pohanku vroucí vodou a nechat 4 hodiny nebo přes noc nabobtnat. Druhé krajní řešení je vařit ji kolem 15 minut, za tu dobu bezpečně změkne.

Dá se jít od jednoho extrému k druhému. Mezi těmito krajnostmi se nachází celá škála možností, které využívají pravidlo, že čím méně se pohanka vaří, tím déle musí čekat v teple. Já jsem se zastavila u poměru 5 minut varu plus 20 minut odpočinku pod pokličkou.

Jak dušenou pohanku použít

Měkkou pohanku můžete pár dní uchovávat v lednici a používat podle potřeby. Občas propašovat jako vložku do polévky, někdy přidat do náplně zapékané zeleniny, jindy ji můžete přiznat jako prvoplánovou přílohu k masu a zelenině a taky se z ní dají dělat karbanátky.

Na konci článku najdete tři velmi jednoduché recepty, které na dušené pohance staví. Teď se ale ještě musím zmínit o dalších zajímavých surovinách z pohanky.

Další podoby pohanky

Když se podíváte, v jakých úpravách a v jakém stupni mletí se pohanka prodává, otevřou se vám v kuchyni další možnosti. Pohankovými kroupami, o kterých jsem se už zmínila, to teprve začíná.

Seženete i lámanku, kterou oceníte především do náplní a nádivek a která se nemusí vařit tak dlouho.

Pravděpodobně natrefíte i na pohankovou mouku. Tu použijte na tradiční francouzské pohankové palačinky, nazývané galettes, plněné nejrůznějšími slanými náplněmi včetně šunky, sýra, sázeného vejce, špenátu nebo kysaného zelí. Skvělé jsou i pohankové vafle.

Zábavu zažijete i s pohankovými těstovinami, ty se nebojte zaměnit za běžné pšeničné především v zeleninových salátech. Italové dovedli k dokonalosti použití pohankových těstovinových flíčků, smíchaných s bramborami a kapustou, dochucených sýrem a šalvějí. Tenhle skvost se jmenuje pasta pizzoccheri a rozhodně stojí za pozornost, pokud ho někdy potkáte.

A konečně můžete využít pohankové slupky třeba na čaj.

Moje dnešní recepty se drží pěkně při zemi, podobně jako valašská strava. Kombinují tradiční chutě, které k pohance odjakživa patří: cibuli s česnekem, majoránku, vůni uzeného masa, brynzu, kysané zelí a brambory.

Nechte si chutnat a nebojte se do komentářů přidat vaše další pohankové skvosty, které jsem v článku nezmínila.
 
 
pohanková kaše recept
 

Pohanková kaše

Nenechte se zmást názvem, tahle kaše se podává naslano a poslouží spíš jako lehčí oběd nebo příloha. Při její přípravě si skvěle můžete v praxi vyzkoušet základní postup na dušení pohanky.

Pro 2 osoby:
100 g pohanky
100 g uzeného boku (nebo jiného uzeného masa, případně špeku)
1 menší cibule
2 stroužky česneku
100 g brynzy
sůl

  1. Pohanku přeberte, propláchněte na cedníku, vsypte do menšího katrůlku a zalijte 250 ml vroucí vody. Osolte velkorysou špetkou soli, přiveďte společně k varu a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut. Poté pohanku odstavte, neodkrývejte a nechte stát 20 minut. Za tu dobu by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu.
  2. Zatímco se pohanka dusí, nakrájejte uzené maso na kostičky, česnek nadrobno a cibuli nahrubo. Do pánve vhoďte nejprve maso, podlijte jednou lžící vody a na středně silném plameni zahřívejte, až maso pustí vlastní tuk. Pokud použijete maso libové, téměř bez tuku, budete muset přidat lžíci sádla. Poté zesilte plamen a maso krátce osmahněte, aby místy zezlátlo. Pak přidejte cibuli a česnek, opět trochu ztlumte plamen a za občasného promíchání nechte změknout a zesklovatět.
  3. Do masovo-cibulové směsi vmíchejte uvařenou pohanku. Rozdělte do misek, posypte brynzou, případně nešetřete čerstvými bylinkami.

 
 
valašský kontrabáš
 

Valašský kontrabáš

Když smícháte šťouchané brambory, vařenou pohanku a pokrájené opečené uzené maso, získáte jídlo, po kterém se utlučete, jak je dobré. Ale to ještě není konec kuchařského čarování, které tento recept nabízí. Směs můžete zapéct se sýrem. Volte nějaký výraznější, v ideálním případě samozřejmě brynzu.

Pro 4 osoby:
200 g pohanky
1 kg brambor
1 větší mrkev
250 g uzeného masa
4 stroužky česneku
1 větší cibule
1 vrchovatá lžička sušené majoránky
200 g brynzy nebo výraznějšího sýra (například čedaru)
sůl
kysané zelí k podávání

  1. Pohanku uvařte stejně jako v receptu na pohankovou kaši (pozor, pohanky je v tomto receptu dvakrát víc, takže musíte vzít i dvakrát víc vody, konkrétně 500 ml). Maso, cibuli a česnek též připravte úplně stejně, postupně je opečte v pánvi.
  2. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů. Zatímco se vaří pohanka, oloupejte mrkev a brambory. Brambory nakrájejte na kostky velikosti sousta, mrkev na 3-4 špalíčky. Obojí uvařte společně v osolené vodě doměkka, zhruba 10 minut.
  3. Uvařenou mrkev vyjměte a nakrájejte na kostičky, přidejte k uzenému masu. Brambory slijte a rozšťouchejte nahrubo. Společně smíchejte dušenou pohanku, směs s uzeným masem, šťouchané brambory, a směs nasypte do pekáčku. Posypte rozdrobenou brynzou nebo strouhaným sýrem, vložte do horké trouby a pečte 20 minut do zezlátnutí.
  4. Podávejte s kysaným zelím, případně s kyselou okurkou, sypte bylinkami.

Rada: Pokud máte rádi kyselejší jídla, můžete kysané zelí přímíchat už do zapékací směsi a vše společně zapéct.
 
 
pohankový maňas recept
 

Pohankový maňas

Maňas je tradiční jídlo ze sušených hub, vařených krup, brambor a škvarků. Když ale vyměníte pohanku za kroupy, získáte velmi milou a svěží obměnu.

Na 2 porce:
100 g pohanky
10 g sušených hub
400 g brambor
100 g škvarků

  1. Sušené houby zalijte 300 ml vroucí vody, zakryjte a nechte aspoň 30 minut stát a nabobtnat. Pohanku mezitím uvařte stejně jako v receptu na pohankovou kaši. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Troubu nechte předehřát na 180 stupňů.
  2. Smíchejte dušenou pohanku, houby i s nálevem a syrové brambory. Nasypte do zapékací mísy, urovnejte povrch a zasypte nahrubo nasekanými škvarky. Vložte do trouby a zapečte 30 minut, až povrch zrůžoví.

 
 

 

Join the Conversation

  1. S pohankou mám dobré zkušenosti i v bramboračce – zahustí , neruší a je zdravá

    1. Parádní nápad, díky.

  2. Drahá Flo, jak jinak, než opět skvělé recepty! Hned (tedy dnes) bude pohanka s houbami. Těch mám, díky pilnosti, relativně dost a tohle je možnost,jak je využít jinak a zdravě. Díky za inspiraci a měj krásné a klidné dny :-)) ! Zdeněk

    1. Jak se říká, v jednoduchosti je krása. Proč chodit daleko pro komplikované suroviny 🙂

  3. Milá Florentýnko. Přiznám se bez mučení, že po přečtení nadpisu, mi naskočila husí kůže jako „štamprlata“ a zježený jsem byl chvílemi jako Ježura americká. Postupným čtením jsem pozvolna roztával , i puls se mi začal vracet do normálu. Rovněž i oční „mha“ pominula a když jsem se prokousal až k Maňasovi, tak je rozhodnuto co bude v sobotu s kyselou okurkou, nebo se salátem ze syrového kysaného zelí k obědu. Věřím, že nebudu sám, kdo by tě opět nejraději s díky a radostí zulíbal.
    Vašek z Jezárek.

    1. Milý Vašku, zkusila jsem si na okamžik představit tu husinu a dál jsem se, obávám se, nedostala. Teď si nejsem jistá, kdo za mě uvaří večeři, páč já toho ještě nějakou dobu asi nebudu schopná.

  4. Ahoj Flo, díky díky, mám pohanku, při úklidu špajzky jsem na ni přišla a konečně vím, co s ní provedu!!!!!!! a mám taky čerstvě koupenou hlívu, to bud ekombinace.
    Měj se hezky a máš pravdu do Vánoc daleko, ale……..
    hezký den
    Květa

    1. Květo, to bude skvělá kombinace. A ty Vánoce už fakt klepou na dveře. Někdy mi připadá, že zevnitř.

  5. Milá Florentýnko, díky za další pohankové recepty do mého repertoáru. Nejčastěji dělám pohankového kubu ze sušených hub, ale dobrá je i pohanka zapečená buď s čerstvými dušenými lesními houbami, nebo se směsí žampionů a hlívy. Pohankovou trhanku nebo krupici používám také na zahuštění masa a zeleniny pro našeho alergického bulteriéra – ale to už je pro jiné stránky 🙂
    Míla

    1. Mílo, to jsou tak skvělé nápady, že bych skoro měla chuť vyžádat si ochutnávku od vašeho bulteriéra.

  6. Vladimír Hakl says:

    Ahoj Florentýno
    bezva recepty a také vysvětlení proč má pohanka pachuť, ta mi vždy trochu vadila. Hned v sobotu půjde na řadu Vlašský kontrabáš. děkuji za výborné recepty. V.

    1. Vladimíre, v dobré surovině je prostě základ úspěchu. Věřím, že nyní se to už s pohankou obejde bez komplikací.

  7. Milá Flo, Tvé recepty na pohantu mne potěšily,mám ji velmi ráda a dělám si ji u kvůli vrozeným křečovým žilám.Ovšem v rodině pochopení nemám pro moji zdravou výživu.Tak si dělám jen sobě a to tak netěší.Ale moc díky, všechny receptíky vyzkouším.
    Přeji Ti krásný den.
    Dáša

    1. Dášo, někdy je těžké blízkým vysvětlit, co je pro ně dobré, ale věřím, že jednou přijde den, kdy budou chtít aspoň ochutnat.

  8. eveli17 says:

    Milujem pohanku. Naučila som sa ju jesť ako dospelá. Vsugerovala som si, že má lahodnú orieškovú príchuť. Keď ju tam hľadám, vždy ju nájdem a chutí mi lepšie :). Obvykle ju jedávam s cibuľkou, slaninkou a bryndzou, táto kombinácia je neprekonateľná.

    1. To jsou všechno věci, které s pohankou báječně ladí, máš to opravdu vychytané.

  9. Milá Flo,
    zrovna jsem pohanku dojedla, ve formě pohankové polévky – osmahnut cibuli a česnek, přidat pohanku, zalít vývarem, vařit do změknutí pohanky, přidat uvařené brambory nakrájené na kostičky. Protože jsem nemocná, přidala jsem si do talíře ještě prolisované 2 stroužky česneku. Mňam.

    1. Mňam, to bych si dala kdykoli, nejen v době nemoci 🙂

  10. Ahojky, přidávám trošku ze svých zkušeností. Pohanku jsem se naučila konzumovat a připravovat od svých ruských spolužaček. Večer ji zaleji studenou vodou, do rána nabobtná a změkne. Potom už jenom připravím základ pokrmu podle fantazie a chuti, pohanku prohřeji a přidám k základu. A je hotovo. Vyzkoušejte!

  11. Milá Flo, díky za další recepty z pohanky, je určitě zdravá na žíly, je výborná se zeleninou.

  12. Milá Flo,
    já už roky používám pohanku jako polo-slavnostní jídlo,na Štědrý den jsme totiž od mého dávného dětství obědvali kubu.To je jídlo z krup,hub a česneku.Obměnila jsem to-místo krup už roky používám pohanku od mistra Šmajstrly a jeho (i tvého) receptu na pohankovou kaši.Stojí za vyzkoušení.

    1. Taková obměna se mi moc líbí. Díky, Evi.

  13. Mně babička připravovala jako malé pohanku nasladko – s medem, strouhanými jablky, rozinkami a vlašáky. Mňam!

    1. Babička to měla bezvadně vymyšlené, muselo to být skvělé jídlo. Asi zkusím zítra ke snídani 🙂

  14. A děkuju za tip, jak nakupovat pohanku, že se průmyslová loupe vysokým teplem, jsem nevěděla. To vysvětluje, proč mi Lagris nechutná a zbytek letěl do koše… Jdu do zdravé výživy pro Šmajstrlu.

  15. Zdravím! Pohanku pužívám mnoho let. Na začátku ji dávám na trochu sádla obalit (jako rýži děláme na másle), zaliji horkou vodou, sůl, případně hned česnek na plátky. 5 minut vařím a hup s ní do peřin, nebo pod kožešinu z křesla. Další produkt z pohanky je krupice, kterou používám do polévky namísto normální krupičky do tzv. milionové polévky. A nakonec – já osobně ji mohu syrovou křoupat namísto oříšků. Mně chutná. Dobrou chuť!

    1. Další bezvadné tipy. Díky.

  16. Evžena says:

    Ahoj Flo a další přátelé dobrého a zdravého jídla. Právě včera jsem dělala polévku, dala jsem vařit jemné ovesné vločky, pohanku a když byl vývar již hustý, nakrouhala jsem mrkev, petržel, celer a kedlubnu a přidala do hrnce.Dále jsem vložila mražené houby (šly by samozřejmě i sušené) Ochutila 3 stroužky česneku, solí, trochu pepře nakonec trochu majoránky a nadrobno nakrájený pórek. Bylo to fantastické, pěkně zahuštěné a zaručeně zdravé. Zdravím

  17. Za své první setkání s pohankou vděčím kupodivu nemocniční stravě. Dali nám tehdy brokolicový nákyp s pohankou a bramborovou kaší. Mňam! O recept jsem se bála si říct, ale stylem „pokus-omyl“ jsem k jakémusi výsledku došla a v této podobě pohanku dostanu bez problémů i do dětí. Díky za další nápady!

    1. Pane jo! V nemocniční stravě najít takový skvost, to se moc často nestává.

  18. Ještě dodám, že pohankovou mouku přidávám k normální mouce při pečení rohlíků, různého kynutého pečiva a na palačinky míchám hladkou, pohankovou a trochu kukuřičné. Připadá mi, že pohanková mouka pečivo jaksi nadnese.

  19. Díky Florentýně jsem objevila pohanku, řešili jsme to nedávno v diskusi – myslím u amarantu. Kdo chcete, můžete vyzkoušet nakombinovat s bulgurem a připravit společně. Rodina si na bulgur zvykla a občas takto propašuji do jídla i trochu pohanky.

    1. LeLi, ono se sem tam stane, že je pro někoho všechno zrní podezřelé, ale fajn, když může člověk nabídnout něco, co už se toho podezření zbavilo. Dobrá příprava a správné ochucení jsou pochopitelně základ.

  20. Milá Flo, pohanka je jiz nekolik let v me kuchyni. Používám výhradně jen tu od Smajstrali z Frenštátu, ta je nej. Ja ji mam nejraději za pečenou. Nevařím ji jen ji zaliji horkou vodou a nechám cca 20 minut stát pod pokličkou, hezky nabobtna, ja ji pak ještě mírně proplachnu horkou vodou pres cedník, pak uz jen přidám česnek, vejce, sůl, pepř, nějaké maso nebo šunku, nastrouhaný sýr. Vše smícháme a dam do trouby zapéct. Mňam Zaujal mě tvůj recept s také na zapeceni s bramborem a mrkví, tak jdu na to. Zatim pa

    1. Kdyby se k tomu přidalo třeba kysané zelí do misky, tak to zní to jako skvělá a rychlá večeře. Díky za nápad.

  21. Ahoj, zrovna jsem tento týden na pohanku myslela, že jsem ji už dlouho neměla!
    Já ráda používám i pohankové vločky, ze kterých umíchám kaši a dávám si ji s bílým jogurtem a brusinkami. Jako snídaně je to skvělé 🙂

    1. Pěkně podle hesla, že každá vločka se počítá, ovesná i pohanková 🙂

  22. Marcela flair says:

    Milá Flo,
    díky za další úžasný článek. Pohanku mám ráda, ale dojde na ni jen občas. Po dnešní dávce receptů bych se nejradši hned postavila ke sporáku a něco připravila, ale ještě si den dva počkám – až mě propustí z nemocnice. Jinak pohankovou mouku přidávám do žitného chleba se semínky, a ten taky nemá chybu. Těším se na domov a výzvu :-). Marcela

    1. Marcelko, ty jsi bojovnice, zvládneš snad všechno. Taky mám ráda pohankovou mouku v pečivu, má zajímavou příchuť.

  23. Pohanku doma děláme docela často. Někdy i jako samostanou přílohu – pokud je s ní podávaný pokrm vybaven šťávou či něčím omáčkovitým. Pro první pokusy doporučuji valašský kontrabáš – v kombinaci s uzeným a brambory není pohanka tak výrazná a i lidé, kteří na ni nejsou zvyklí, si ji snáze oblíbí.
    Občas peču z pohankové mouky. Jelikož je pohanka docela měkká, dá se z ní mouka umlít i v mlýnku na mák :).
    Kdysi jsem dělala palačinky pro návštěvu, ale jedna z osob nesměla jíst lepek – pokusně jsem udělala těsto z pohankové a amarantové mouky a ono to k mému velkému překvapení vyšlo.
    Pohance zdar!

    1. Moc pěkný experiment 🙂

  24. Ahoj, milá Florentýno,

    zrovna jsem poobědvala pohankové rizoto, které zbožňuji. Kdysi mi přišel recept, který jsem dlouho nevyzkoušela. Jednou jsem se do toho pustila, přiznám, že jsem kvůli uvedeným ingrediencím dost improvizovala. Od té doby ho vařím a pokaždé malinko obměňuji.

    Zkusím i další Tvé recepty, moc děkuji.

    1. Lenko, jelikož se pohanka chová skoro jako dušená rýže, je její použití do klasického sypkého rizota naprosto skvělý nápad. A taky zajímavá obměna. Bezva postřeh, díky.

  25. Dena Rich says:

    Ahoj Flo,
    pohanka mi u muže neprošla propašovaná do polévky ani jako „nadstavení“ přílohy..k mému překvapení se do ní zbláznil když ji dělám jako zdravou snídani na sladko – vařenou v kravském nebo v sojovém mléce, se skořicí, strouhaným jablkem, sušenýma švestkama a medem a nebo 1/2 pohankových a 1/2 ovesných vloček vařených v mléce s banánem, kakaem a kokosovým máslem – nejraději by nesnídal nic jiného 🙂

    1. A to se taky počítá 🙂

  26. Julianna says:

    Určitě vyzkouším recepty vypadají velmi moc dobře zásadně kupuji pohanku Šmajstrlovou a s ní mám velmi dobré zkušenosti

    1. Dobrá volba, myslím, že není nic lepšího.

  27. Milá Flo, to je přenos myšlenek. Právě jsem se vrátila z cest a v tašce přinesla „pár“ krásných žampionů do pohanky. Pohanku mám moc ráda, určitě vyzkouším dnes předložené recepty a už se těším. A jak ji upravuju já? Pohanku na cedníku propláchnu, zaliju vařící vodou a malou chvilku povařím. Nechám vsáknout zbylou vodu a změknout. Na pánvi osmahnu cibulku, na větší kousky nakrájené žampiony, ochutím solí, česnekem, čerstvým tymiánem, smíchám v této pánvi s pohankou a nechám chvilku propojit všechny chutě. Stále a stále kontroluji a ochutnávám, jestli se dílo povedlo. A vskutku, povedlo, sklízím pochvalu. A ten pocit, že jsem pro rodinu udělala něco zdravého za to stojí. Budu v tom pokračovat.

    Už se moc těším na adventní výzvu. V klidu si budu soutěžit a radovat se s ostatními, jak nám jdou přípravy na vánoce od ruky!

    Milá Flo, přeju ti moc a moc inspirace a nápadů, kterými nás zásobuješ a bavíš.

  28. Pohanka se dá koupit také v podobě instantních pohankových vloček. Ty nejsou špatné na sladko, jako rychlá snídaně – s oříšky, medem a třeba sušeným ovocem.

    1. Super doplnění, děkuju, Lucie.

  29. Zrovna jsem dodelala pohankovou pomazanku, ktera ma byt jako falesna skvarkova. Jinak zajimava informace s temi ruznymi druhy zpracovani, budu si na to davat pozor, protoze nekdy je ta chut i „vune“ fakt odpudiva.

    1. Míšo, a neměla bys recept na tu pomazánku?

  30. Ahoj Flo, dlouho používám pohankovou mouku, ale pohanku jsem ještě nezkoušela. Tvoje recepty se mi moc líbí. Tak o víkendu něco vyzkouším. Lida

    1. Snad se zadařilo, Lído.

  31. Pavlína says:

    Milá Florentýno, děkuji za nápad s uchováváním uvařené pohanky v lednici. Kupodivu mě to nikdy nenapadlo.
    My máme rádi pohanku na všechny způsoby. Jednou jsem zkusila z pohankové krupice uvařit krupicovou kaši a od té doby už děti nikdy nechtěly tu klasickou. Jenom se k ní podle našich chutí nějak nehodí kakao; máme ji rádi s ořechy, nakrájenými křížalami, skořicí a medem nebo javorovým sirupem.

    1. To jsou věci, děkuju za další nápad do sbírky.

  32. Veronika says:

    Já mám raději tu hnědou, té mechanicky loupané jsem nějak nepřišla na chuť. Náš nejoblíbenější recept je smíchat s mletým masem (vepřové nebo mix), přidat vajíčko a rozmixovanou cibuli nebo porek na drobno, dle chutí bylinky a zapéct v pekáčku. K tomu salát.

    1. Veroniko, a tu pohanku dáváš do směsi předvařenou, nebo suchou?

  33. Milá Flo, asi telepatie, dnes byla pohanka na oběd jako příloha k pečenému kuřátku, mňam! Pohanka je výborná, např. uzená nebo zeleninová polévka by mi bez pohanky doma u chlapů neprošla:-) A také přidávám celozrnnou pohankovou mouku do domácího chleba, to je lahoda, málokdy vydrží déle než 1 den..
    Pohanka je velmi prospěšná na cévy, zlepšuje pružnost cévních stěn, tak si ji dopřejme, vždyť vánoce už jsou tady přesně za měsíc! Tak ať se nám „nezkrátí žíly“:-)))
    Všem krásný a pohodový blížící se advent.

    1. Jani, to přání nezkrácených žil k pohance sedne jak poklička na hrnec 🙂

  34. Alča Svobodová says:

    Milá Flo, a vy ostatní co čtete tyto řádky. Pohanku občas připravuji,na chuť jsem pohance přišla už dávno,ale kontarbáš jsem nevařila. Zase něco nového ,tedy pro mě.
    Pohankovou kaši,pohanku jako přílohu ,pohanku do polévky. A už jste slyšeli o pohankových jelitech? Můj tchán míval v oblibě při zabíjačce dávat do jelit místo krup pohankové kroupy. I tento recept odvál čas,ale ta chuť se mi občas připomene.
    Jinak děláme kubu na oběd na Štědrý den právě s pohankou.
    Zdraví Alča

    1. Přiznávám, že jsem pohanková jelita nikdy nejedla, ale říkám si, že to je opravdu svůdný nápad.

  35. Pohanku „znám“ už nějaký čas a mám období, kdy ji vařím hodně, a jindy zase ne. K loňským Vánocům jsem dostala i pohankovou kuchařku. Nejčastěji ji používám na různá zapečená jídla, a pak taky lámanku nebo krupici na snídaňovou kaši a taky mám v oblibě pomazánku – do tvarohu se přidá vařená zchladlá pohanka, osolí se a opepří a přidá se nakrájený kopr – čerstvý či zmražený. … úplně jsem dostala chuť na něco pohankového :o)))))

    1. Ta pomazánka se mi moc líbí, díky!

  36. Milá Florentýnko,moc děkuji za typ.
    Přemýšlela jsem, co budu vařit o víkendu. Dnes jsem měla nakupovací den,
    koupila jsem fazole a žampiony, nevím proč zrovna takové složení těchto surovin.
    Inspiraci hledám u Tebe. Jen si přečtu mail od tebe a mám hnedle jasno. Fazole ještě nechám „odpočnout“ ve spíži a se žampiony udělám pohanku, už se těším na sobotní oběd.
    Říká Ti něco „šormajzl?“ Málo kdo ví, co to je. Ty určitě budeš vědět z čeho se tato mňamka vaří. Nedávno jsem ho vařila s uzeným a osmaženou cibulkou
    a jak jsme si všichni pochutnali. No, abych nenapínala, je to hrách a koupy. Obě suroviny se uvaří do měkka běžným způsobem smíchala jsem je dohromady, zahustila jíškou a dochutila majoránkou, česnekem, pepř, sůl. Až na talíři jsem přidala osmaženou cibulku a uzené maso. To je můj recept a ráda se s ním podělím, ale věřím tomu, že ty máš recepty lepší – zajímavější. Moc ti děkuji za skvělé recepty a jsem ráda, že už nemusím tolik přemýšlet a vymýšlet, co uvařit. Přeji pohodový večer.

    1. No jasně, říká, to je přece šumajstr. Hrách a kroupy. Taky se tomu někde říkalo svarba. A taky se někde místo hrachu dávaly fazole. Super odbočka. Dokonce bych si dovedla představit, že místo krup se použije právě pohanka.

  37. ujcikova.e says:

    Já dělám pohanku v mikrovlnce. Je to výhodné, nemusím u sporáku stát, nemusím tím míchat. Jenom si dejte pozor, aby jste v obchodě nekoupila pohankové vločky, z toho se pak udělá něco podobné lepidlu.
    Kupuji půlkilové balení loupané pohanky, nejlepší je od firmy Arax nebo bio pohanku, ta je o něco dražší v Kauflandu, tato se mi nejvíce osvědčila.
    Vysypu sáček pohanky do velké mísy ,Několikrát (3-5x) operu v teplé vodě, aby se odplavily slupky a případná špína. Mezitím si dám vařit vodu do konvice.
    Až mám pohanku opranou, trochu ji osolím, malinko opepřím a přidám trochu olivového nebo jiného oleje a trochu sušeného česneku. Promíchám, zaliji vodou tak asi 2-3 cm nad pohanku,přikryji poklopem a dám do mikrovlnky asi na 10-15 minut na 700 W.Až se mikrovlnka vypne, nechám ještě asi 10 minut dojít, pak vytáhnu, promíchám, případně doliji vodu. Celkem 2x ji zapnu po 10 minutách na 700 W a vždy nechám 10 minut po vypnutí mikrovlnky ještě dojít a promíchám.

    Mezitím si na olivovém oleji nebo sádle osmažím 2-3 velké cibule nebo 4-5 menší.
    Hotovou pohanku dám na talířek, posypu cibulkou, posypu petrželkou nebo pažitkou a podávám s vychlazeným okurkovým, rajským nebo jiným salátem. Osobně mi ale nejvíce pohanku chutná s okurkovým salátem.

    Pro lepší chuť je možné při druhém vytáhnutí dát do pohanky na špičku lžicky
    vegetu( není to ale nutné, to je jenom na zvýraznění chuti) případně prolisovaný nebo sušený česnek

    1. Díky za popis postupu s mikrovlnkou, pro člověka, který nemůže vařit na sporáku, je je jistě zajímavé, i když delší řešení.

  38. Letos jsem objevila recept, který mne naprosto nadchnul. Jeden a půl dílu samostatně uvařené červené čočky smíchat s jedním dílem vařené pohanky (přeliji vařící vodou – na jeden díl pohanky dva díly vody – ne z varné konvice, tam se prý varu 100 °C nedosáhne), již nevařím a na 30 minut do peřin:-)), osolit dle chuti a omastit osmaženou cibulkou. Naprosto jednoduché a moc dobré.

    1. Věro, to je v podstatě šumajstr (pár komentářů výše), jen v pozměněné podobě 🙂 Musí to být bezvadná chuť, určitě vyzkouším.

  39. andulka says:

    Já se s pohankou zasekla na snídaňové kaši, holčičce to chutná a tatínek se občas přemůže…ty recepty naslano vypadají jako zajímavá změna, dík!;)

    1. Rádo se stalo, snad se tatínek nadále občas přemůže 🙂

  40. Mila Flo, mám rada pohanku, dofam, ze ji naučim jist i me dvě mlsne deti. Je pravda, ze já si ji klidně dam jenom s česnekem, majorankou a houbami . O víkendu vyzkousim jeden z receptu. Mmch – minuly víkend moje dcerka našla ve tvé kuchařce recept na špagety po uhlirsku – udělali jsme jej a zůstala jen prázdná pánvička 🙂

    1. Hlavně, když aspoň ta pánvička zůstala. Jídlo se dá uvařit znovu, ale shánět pánvičku je mnohem horší.
      :-)))

  41. Jé, pohanka! Dokud jsme bydlely v domě, kde byl obchod se zdravou výživou, jedla jsem ji pořád, a teď na ni nějak úplně zapomněla. Dobrá připomínka, děkuju. 🙂

    Teta to, přinejmenším před několika lety, brala s tou pohankovou kaší nasladko – sestřenky si dochucovaly kakaem a cukrem úplně jako kaši krupičnou. Mně jela naslano s osmahlou cibulkou…

    1. Hani, já myslím, že obě dvě verze mají něco do sebe. Tak šup šup do zdravé výživy 🙂

  42. Milá Flo, pohanka sice není běžnou součástí mého jídelníčku, ale občas v rámci různých pokusů a experimentů si na ni vzpomenu. Pohankové krupky vhodím do zeleninové polévky jako zavářku, při pečení část pšeničné mouky nahradím za pohankovou (vloni jsem použila i při pečení vanilkových rohlíčků a dopadlo to dobře), výroba soba „nudlí“ (u mne to byly tagliatelle za pomoci strojku na těstoviny).

    1. Teda Jitko, výroba soba nudlí tu ještě nepadla, další prima nápad, jak zařadit pohanku do kuchyně. Díky.

  43. Super informace o pohance. Mám ji moc ráda. Dělám ji s rozpuštěným droždím na cibulce+česnek+majoránku a chutná jako jitrnicový prejt. k tomu zelí a brambory – mňamka

  44. Pohanku používám nejčastěji jako přílohu,do polévky,jako kubu a mouku přidávám do palačinek. Je známo že je zdravá ale poprve se dozvidám,že má také vliv na oční žilky, takže se bude vařit ještě častěji(mám totiž ten problém). Děkuji a těším se na další články.L.

    1. Libo, tak ať pohanka pomůže. Flo.

  45. Ahoj Flo,
    díky za další inspiraci, konečně chápu, proč některá pohanka dětem chutná a jiná ne.
    Řešila jsem to proplachováním, ale asi to nebude ono. 😀
    Mám dotaz, ta mrkev a brambory se vaří asi zvlášť? A brambory se dávají šťouchané? Na fotce jsou jen na kostičky.
    Díky R.
    PS: Budu muset začít běhat po tom lese, tabata přestává stačit. Od jara vařím s Tebou….

    1. Radko, ta fotka s kostičkami patří k pohankovému maňasovi. Jsou tam vidět i škvarky.

      U kontrabáše je přesně napsáno, co s mrkví a bramborami: uvařit zvlášť, brambory rozšťouchat, mrkev nakrájet.

      PS. Tak ať ti to běhá!

  46. Martina says:

    Já jsem se zatím dopracovala jen k instantní pohankové kaši nasladko a k pohankové mouce v palačinkách. Tak snad se to zlepší…:-)

    1. Ale i to se počítá 🙂

  47. Šmajstrlu máme za rohem, kontrabáš miluju – s velkorysou dávkou domácího kvašeného zelí aneb jak se říká tu na Valašsku „zemáky a zelé, živobytí celé“ . Pohanku mám ovšem spojenou s Velikonocemi – na Velký pátek, v době přísného půstu dělala babička nasladko pohanskou kašu. Eva

  48. Smíchám ještě teplou pohanku s nakrájenými jablky a s pomerančem a hned podávám. Tahle kombinace chutná celé rodině. No, děti někdy nechávají ten pomeranč 🙂

  49. Zdravím a děkuji za inspiraci. Ale mám jednu otázku: Zaujal mě pohankový maňas a v něm množství soli -skutečně do celé dávky dáváte pouze špetku soli při přípravě pohanky? Brambory nijak nesolíte? Děkuji za odpověď.

    1. Brambory samozřejmě osolit, díky za upozornění, opravím.

  50. Jana H. says:

    Pohanku mám ráda, doma bohužel jako jediná. Letos (vlastně už loni) jsem ji zkusila použít i při přípravě zdravého cukroví (úkol na nový druh v Adventní výzvě :-)) ). Namočená pohanka, namočené lněné semínko, vlašské ořechy, agávový sirup, vše společně rozmixované, zdobicím sáčkem nastříkané na plech do tvaru rohlíčků, v troubě pozvolna usušené, v moučkovém cukru po upečení obalené. Dobré to bylo 🙂

  51. Nynka says:

    Dekuju za uzasny recept! Ma pohankova premiera konci zvolanim: mnam, to je dobrota!

    Dokonce i zily jasaji. Slysim je vysokym hlaskem volat: „Slava! Rutiiiin! 26 let jsme na nej cekaly!“

    1. Slyším to až sem! Jsi skvělá. Tvůj komentář pobavil a vyzkoušení receptů mi udělalo radost.

  52. Kristina says:

    Dobrý den, Flo.
    Dala jsem se zlákat jedním receptem z pohanky a protože jsem si pamatovala článek o výběru pohanky, byla jsem bedlivá. Ne však dostatečně. Koupila jsem sice pohanku BIO barvy khaki, ale zřejmě opracovanou vysokou teplotou, neboť výsledek pokrmu byl žalostný. Pachuť přebyla všechny ostatní chutě jinak určitě dobrého jídla. Brrr. Tak jsem zase zalistovala v mých e-mailech a teď si objednala pohanku z výše uvedeného mlýna a budu zvědavá :-). Akorát budu muset přemluvit manžela, že tentokrát to bude fakt dobré. 🙂 🙂 :-).

    1. Kristino, tak to mě mrzí, bohužel bio ještě neznamená, že je pohanka loupaná mechanicky. Snad to příště bude opravdu lepší.

  53. Markéta says:

    Ahoj, moc děkuji za úžasné stránky plné skvělých návodů a receptů. Ráda bych také přispěla svou troškou do mlýna 🙂 Komentáře k pohance byly dlouhé, tak snad jsem to nikde nepřehlédla… Vařením se rutin prospěšný pro žíly z pohanky bohužel ztrácí. Nicméně jsem omylem přišla na to, že když pohanku večer namočím v odpovídajícím množství vody, do rána mi nabobtná a je krásně měkká,jako by byla vařená 🙂 A rutin zůstává. Hurá 🙂

    1. Takže je to vlastně raw pohanka a to se teď nosí 🙂
      Díky za doplnění informací o rutinu, Markéto.

  54. Dobrý den, Flo, dnes jsem si uvařila pohankové rizoto: jako základ směs zeleniny: cibule, řapíkatý celer, mrkev a zelené fazolky, sůl, kvalitní sojovka, celkem hojně kari, pepř a kousek – přiznám se – zeleninového bujonu v kostce Nature od Vitany. Jakmile byla zelenina skoro měkká, vmíchala jsem na kostky nakrájený zbytek provensálského šmakouna a zbytky dušené šunky a vše zasypala propláchnutou pohankou, promíchala, dolila vodou dle potřeby a celé dusila doměkka. Bylo to vynikající, jen pohanka nebyla připravená tak šetrně, ale zase nasákla chuť všech surovin a vše se dusilo zvolna pod poklicí, nic se nevylévalo, tak snad tam i nějaký ten rutin zůstal. Moje poznámka – dotaz – v jídelnách a také s podivem i ve „zdravých“ restauracích – u nás v Plzni třeba Slunečnice mají často pohanku vařenou takovou sypkou, jakoby suchou, já mám doma při vaření té „khaki“ pohanky vždy tu konzistenci jakoby kašovitější, mokrou, pohanka se rozhodně nesype a není suchá. Je ta sypká připravená z té hnědé? Mně teda taky chutná, ale fakt asi jen k omáčkám a tak, jinak je taková až dusivě suchá a ano ta chuť je taková zemitá. Možná ji tam připravují takto, protože se nelepí? Nebo je ta termicky upravená levná? Dost lidí to právě odradí…škoda.

    1. Miri, to nebude druhem pohanky, ale způsobem přípravy. Pokud je sypká a suchá, tak určitě bude dušená na způsob rýže, možná dokonce nad párou.

  55. Pohánka aby nestrácala zbytočne vitamíny a iné prospešné látky netreba ju variť, ale stačí namočiť na štyri hodiny do studenej vody a bude úplne mäkká a už ju iba pridávame do opraženej cibuľky, zeleniny a pod. a dokončíme podľa potreby.
    Ja dávam napr. 1 šálku pohánky a zalejem 2 1/2 šálky ochutenou studenou vodou, urobím to napr. ráno pred odchodom do práce. Po príchode domov ak treba prebytočnú vodu zlejem a použijem ju ako by už bola udusená, pretože je úplna mäkká.
    S pozdravom Marta

  56. Já jsem poslední dobou ujetá na pohanku, asi ji tělo žádá jsem po infarktu, můj recept, uvarenou pohanku kterou vařím v polévkové koření od Nikalu takže je už i ochucena posypu nalozenym balkánským sýrem v oleji s česnekem a navrch postrouham parmazan, jsem tak schopná sama sníst půl sáčku uvařené pohanky, včera byla z ní zase rizoto Dana

  57. Blanka says:

    Já kupuji bio pohanku a chutově je výborná – samozřejmě, že ji neničí párou, ale je vždy loupaná za studena. Minule jsem dělala čočkovou polévku a nechtěla jsem dávat brambory, tak jsem přidala pohanku, co jsem měla v lednici a byla výborná.

  58. Chcete vědět, jak já jsem přišel na chuť pohance? Pohankové kousky jsou naprosto luxusní záležitost! Navíc jsou snad pro všechny alergiky. Takže pokud chcete začít s pohankou, mrkněte se na tuhle lahůdku.

  59. Pohanka je super! U nas najcastejsie ako kasa nasladko s cokoladou a grepom,mnam 🙂

  60. Je to zvlastni, ale pohanka mi chutna od zacatku. Narazila jsem na ni jako na neco noveho u kamaradky(rikala, ze to ma oriskovou chut) a od te doby ji delam pravidelne. Partnerovi nechutna moc, ale ja ji proste zboznuju. Ale az ted jsem se dozvedela, ze existuje i lepsi verze pohanky. Rada ji zkusim. Dělám z ní risoto. Napul s ryzi a proste mnam

    1. To je hezký nápad s tím rizotem, díky za něj. Flo.

  61. Jitka says:

    Děkuji za inspiraci. Z pohanky jsem nevařila, ale jsem teď doma, tak jsem si říkala, že vyzkouším něco nového a zdravého. Včera to byl Valašský kontrabáš a je to super jídlo. Dala jsem si k tomu kysané zelí a moc jsem si pochutnala. Děkuji za recept.

  62. nirasa says:

    Zdravím vás, paní Jano. Dlouhá léta jezdíme pro pohanku ke Zdenkovi Šmajstrlovi do mlýna. Vždycky nám kladl na srdce, že pohanka se NESMÍ VAŘIT. Pokud se vaří byť jen krátce, pak se tím zničí rutin, který je velmi prospěšný. Pohanku vždycky opláchnu, pak ji zaliju horkou vodou, osolím a strčím pod deku. Za půl hodinky je pohanka měkká a vhodná pro další úpravu. nirasa

    1. Děkuju moc za doplnění přímo od mistra. ❤️ Flo

  63. Ahoj Flo, pohanku mám ráda, vařím ji jako rizoto i jako přílohu třeba s hlívou nebo žampiony, ale do vánočního kuby dávám raději jáhly, krásný den přeji.

    1. Kuba z jahel musí být taky moc fajn! U nás vedou kroupy, ale myslím, že jde hlavně o tu hebkou, houbovou a zapečenou chuť 🙂

  64. Nedávno jsme si udělali výlet do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm a zašli na jídlo tamnější valašské restaurace. Dala jsem si pohankovou kaši s bryndzou a grilovanou kotletou. Bylo to vynikající, pohanka byla jen promíchaná a osmaženou cibulkou a přelitá bryndzou se smetanou. Jednoduché jídlo a přitom když se k tomu dá nějaký steak nebo kus grilovaného masa je to luxusní lahůdka. Jinak moc pěkně inspirace na pohanku.

  65. Super zdravá pohanka, tak do ní vražte špek…a do všech tří receptů:( Ne, děkuji.

    1. Iveto, a špek je surovina, která je naopak super nezdravá? Chodí se pro něj do obchodu s nebezpečnými potravinami?

  66. Natalia says:

    Deti miluji pohanku + mleko.

    Jako priloha samotna pohanka se dela hlavne s maslem (a soli, samozrejmne).

    Docela mne prekvapuje, kolik slozitych receptu a zpusobu “jak propasovat pohanku do bezne stravy” tady je. Na Ukrajine pohanka je beznou prilohou, at ke studentskym parkum nebo k zapecenemu candatu. Je mi zaroven lito tech, co se davi uvarenou bez masla pohankou ve jmenu zdrave vyzivy.

    1. Natalie, pohanka samotná je stejně tak málo jedlá, jako dušená suchá rýže, to je jasné. Vylepšení máslem je parádní nápad.

      Jinak ale musím maličko protestovat, tady nejsme na Ukrajině, můj blog se věnuje české kuchyni, kde má pohanka o poznání menší zastoupení. I dříve šlo u nás spíš o regionální potravinu než o běžnou věc. Proto se tradičně kombinuje například se slaninou, kysaným zelím a ovčími sýry, to jsou totiž suroviny pocházející ze stejné oblasti jako pohanka.

      Budu moc ráda, když přidáte pár dalších zajímavých nápadů, jak pohanku vtipně a jednoduše dostat na talíř.

  67. Krásný byť pošmourný den.
    Byť váš blog pročítám velmi často, tak pohanku jsem zaregistrovala až dnes :). Sama ji nechávám přes noc namočit a nevařím. Zbožňuji ji s cibulkou. Díky alergii na mléko si však musím odpustit brynzu. Nicméně jsem se u vás inspirovala. Cibulku s plátky česneku jsem na oleji nechala zpěnit. Na prohřátí jsem přidala pohanku, sůl, pepř a nastrouhané uzené tofu. Tou inspirací byla majoránka přidaná na závěr s utřeným česnekem. Takže zároveň bez lepku i laktózy. S kyselou okurkou výborná kombinace.

  68. Anežka says:

    Pohanku na slano miluju. Ale na začátku jsem jí ráda neměla. Přišla jsem jí na chuť až přes kombinaci s mletým masem (cibulka, nastrouhaná mrkev, mleté maso, pěkně postupně orestovat a pak dusit, trochu soli a bazalku, vmichat do uvařené pohanky). A nasladko jedině v pohankovém makovci (pohanková mouka, mák, kokos). Jiné sladké kombinace mi spíše zvedají žaludek.

  69. Zrovna hledam recepty, jak na pohanku jinak, nez obvykle, a pridavam ten muj :). Uvarit hrnek pohanky. Osmazit cibulku a pak do panve pridat cca 4 velke na jemno nastrouhane mrkve. Trochu opect/podusit a smichat s pohankou. Hotovo! Nekdy jime jen tuto smes, casto tam ale pridavam „co lednice da“.

  70. Miluju pohankovy kontrabaš! Naštěstí ho má ráda celá rodina a vždycky je vítán :-). Mám jen trochu jiné poměry – přidávám víc mrkve a zelí. Většinou si přípravu zjednodušuju, nezapékám a stejně je skvělý. Hrozně mě na tom baví ty kontrasty v chuti a konzistenci jednotlivých surovin, které udělají geniálně vyvážený výsledek. Z vlastní zkušenosti musím potvrdit, že termicky loupaná pohanka = zkažená pohanka. Bývalo mi po ní špatně a bolel mně žlučník. Dlouho jsem tomu nerozuměla a nakonec jsem pohanku přestala jíst, i když mi vždycky chutnala. Pak mi kamarádka poradila ať zkusím biopohanku, která bývá mechanický loupaná a jaké bylo moje překvapení, že to funguje a břicho po jídle nebolí. Nyní většinou kupujeme Šmajstrlovu pohanku. Je nejlepší 🙂

  71. Pohanka, tak zdravá potravina a dáte k tomu uzené maso.. Není to škoda?.. Jinak já ji vařím ve vývaru, chutná pak o moc líp a delam z ní rizoto zeleninové.

    1. Simča says:

      Tak zdravá pohanka a vy ji vaříte?
      Aneb – i na tom vašem postupu je leccos k vylepšení 🙂 …

    2. johanides says:

      Bez rýže těžko uděláte rizoto…
      Jinak necht si jí každý pohanku podle svho gusta, klidně s uzeným masem.

  72. po objevení pohanky Šmajtrla (díky flo) jsem ji zase zařadila do jídelníčku a jsem nadšená.

  73. Andrea says:

    To nema chybu! Vmíchala jsem kysané zelí přímo do směsi a paráda. Díky za recept!

  74. Pohanku jsem dlouho tak nějak mohl, ale nemusel..
    Ona ta jídla ze standardně prodávané mi vždy připadala jakoby ochucená kapkou jodové tinktury. Tak začnu pátrat kde prodávají tu tepelně neloupanou nejblíž..
    Jinak se dá „uvařit“ i v termosce Propláchnout vařící vodou pohanku, vypláchnout termosku, nasypat, zalít dvěma objemy vařící vody a zavřít..
    Hezký den

  75. Věra says:

    Já jsem poprvé ochutnala pohanku asi v roce 1985 a byla to pohanka tmavá, asi loupaná teplem, a musím říct, že mi chutnala bakelitově, ale já mám od té doby tuto chuť u pohanky ráda a hlavně oproti té světlé se mi vždy podaří uvařit jako sypká. Naopak ta světlá mívá po uvaření různé množství jakéhosi slizu, což mi vadí. A můj nejoblíbenější recept – uvařená pohanka, osolená a omaštěná řepkovým olejem – to dám na plochý talíř a navrch na hrubém struhadle nastrouhám čerstvý okurek a vrch obložím rajčetem pokrájeným na měsíčky – čerstvé, rychlé, zdravé – a mňam. Věra

  76. Nečetla jsem všechny komentáře, takže nevím, jestli už to někdo nepsal, ale podělím se o zkušenost:
    Pohanku nasucho opražím na pánvi, klidně i víc do zásoby, tím se z ní stane něco jako popcorn a funguje v podstatě instantně.
    Využít lze třeba k rychlému zahuštění polévky nebo ji zaliju horkou vodou v misce, nechám odstát a pak sliju nálev, který se dá vypít jako čaj. Do spařené pohanky přidám med, ořechy nebo cokoliv dle chuti a mám snídani.

  77. Blažena says:

    Pohanku mám celkem ráda ale používám jo méně než bych chtěla. Dnes jsem zkusila kontrabaš podle vašeho receptu. Neměla jsem mrkev, tak jsem oprazila na naše celer a majoránka taky došla tak satutejka. Sýr už mi přišel zbytečný, tak jsem. Tak zapekla na sucho. Bylo to luxusní. Děkujeme.

  78. potapka says:

    Já si teda jako žena budu klidně mumlat pod vousy, i když žádn nemám, než pod depilovan chloupky! Copak si všechny ženy depilujou chloupky v obličeji?!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close