3 dobré důvody, proč se držet receptu (aspoň někdy)

Základní minimum

Otázka, proč se držet receptu, se zdá trochu zbytečná. Ale rozhlédněte se. Tohle uvidíte kolem sebe a sami to nejspíš taky děláte.

„Tenhle recept se mi líbil, ale vyměnila jsem tvaroh za mascarpone. Přišlo mi to takové luxusnější.“

Nebo:

„Neměla jsem meruňkový džem, tak jsem použila sušené švestky. Musela jsem přidat skořici, bylo to takové bez chuti.“

Anebo ještě:

„Zkusila jsem to raději s kuřecím masem, vepřové moc nemusíme. Manžel říkal, že mu to chutnalo.“

Upravovat si recepty podle momentální chuti a stavu spíže či lednice je důkaz, že jste samostatně myslící jednotka, které nikdo nemůže nařídit, co má dělat. A že vaše fantazie pracuje správně, ba co víc, že dokážete skvělé recepty ještě vylepšit.

Co je pro kuchaře a kuchařky v začátečnické nejistotě správné? Je dobré držet se receptů pevně a neomylně, nebo spíš improvizovat a nahrazovat?

Vyslechněte si tři dobré důvody, proč je velmi důležité, abyste v začátcích svého vaření čas od času pokorně sklonili hlavu, sepsali nákupní seznam a dodrželi recept do posledního puntíku.

3 dobré důvody, proč se držet receptu

1. Recepty ze spolehlivého zdroje odpoví na mnohá začátečnická PROČ.

Začátečník by se měl držet osvědčených receptů, které mu zároveň dokážou zodpovědět na mnohá významná proč?, která se mu derou při vaření na jazyk.

Proč mám maso nejdřív důkladně a dozlatova osmahnout na pánvi, než ho před dušením podliju vodou? Aha, ono je to proto, že tím získám výraznější a lepší chuť, kterou mi do jídla vnese osmahnutá vrstva na povrchu masa.

Proč mám vývar vařit pomalu, aby nebublal? No jo, takhle vůbec není kalný, nečistoty mají čas si sednout ke dnu, zůstane pak čirý a chutnější.

Proč mám rizotem stále míchat? Vypadá to, že tak dostanu tu báječnou, mimořádně krémovou konzistenci, která jinak získat nejde.

Bez důsledného následování receptů tahle procitnutí nezažijete.

Jedině když tohle všechno uvidíte a vyzkoušíte, neuděláte tu základní chybu, že frajersky vypustíte čas na osmahnutí masa, a díky tomu se nebudete muset divit, že do jídla nemůžete dostat pořádnou chuť, i kdybyste se na hlavu stavěli.

Nenecháte vývar vývarem a neodejdete k sousedce, protože víte, že kalná vyvařená voda moc parády na talíři v nudličkové polévce neudělá.

Nezavřete italské risotto do trouby, aby se tam udusilo bezpracně, a nebudete se pokoušet dohnat jeho krémový stav kelímkem šlehačky. Brrr.

2. Recepty od jediného ověřeného autora vás naučí mnohem víc, než internetový server plný receptů na všechno a ode všech.

Říká se, že pokud se chce člověk v kuchyni něco opravdu naučit a o kus posunout dál, měl by si vybrat jednoho autora, jednu jeho knížku a vařit podle ní celý jeden rok, nebo aspoň půl.

Nemusíte podle knížky své volby vařit každičký den, nemusíte se jí provařit celou. Cizí jídlo je samozřejmě potřeba prostřídat osvědčenými hitovkami a jistotami na talíři. Snažte se však soustředěně a cílevědomě zkoušet, luštit, hledat nové triky a postupy a tedy vařte aspoň jedno nové jídlo týdně.

O tom, že je v takových případech potřeba následovat recepty do posledního pokynu, není třeba diskutovat. Leckeré nahlas pronesené „AHA!“ přišlo na svět jen díky důslednosti.

Nemusíte se bát, že jídlo nevyjde. Dobří autoři mají své recepty několikrát ověřené a vyzkoušené. Když se vám ale nepovedou dva recepty za sebou, asi jste si nevybrali dobrého autora. Utíkejte pro jinou kuchařskou knížku, protože jak už jsem psala minule – nehledejte chybu v sobě, ale v receptu. Kniha, kterou máte zrovna v ruce, může skvěle vyhovovat mnoha jiným lidem, ale vás nepotkala v té správné fázi kuchařského vývoje.

3. S vařením je to jako se čtením – když to neumíte, nepoznáte, co je v textu důležité.

Teprve když máte víc než dobré kuchařské základy, můžete začít kombinovat a doplňovat.

S vařením je to stejné jako se čtením – musíte se naučit nejdřív jednotlivá písmenka a s jejich pomocí pak číst slova a skládat věty. Kdo rovnou zkusí odtušit význam textu, má velkou naději, že se každou chvíli netrefí.

Jakmile znáte písmenka, rázem poznáte, kdy se můžete od receptu odchýlit a kdy nesmíte, snadno vytušíte, zda můžete něco přidat nebo ubrat a lehce vás rozčílí, když zjistíte, že vám autor receptu evidentně lže do očí, protože to, co napsal, se dá ve skutečnosti provést mnohem lépe.

Podělte se s ostatními o radu: Které recepty považujete za osvědčené, které autory rádi následujete, kdo vás nikdy v ničem nezklamal? Podle koho se rádi učíte vařit?

Join the Conversation

  1. martin says:

    Skvele se mi vari podle kucharek od Romana Vanka. Jedine co je treba brat s rezervou jsou casy peceni, kazda trouba pece jinak a ty v Prakulu zrejme extra rychle:-)
    Naopak, zklamany jsem byl z rady receptu v Pohlreichove Sefovi na grilu (1, 2). Gramaze jsou zde casto nesmyslne a evidentne ani neodpovidaji gramazim ani pomerum ingredienci ze stejnojmennych videi. Tyto kucharky se nesmi brat doslova a mohou slouzit jen jako hruby zdroj inspirace….
    No a skvele se da varit samozrejme podle rady foodblogu-krome KPD mam nejradsi Kitchenette…:-)

    1. Roman Vaněk prostě dokáže dostat český národ do kuchyně a ukázat mu, jak vařit dobře 🙂 V Prakulu jsou výkonné konvektomaty, to by to mohlo vysvětlovat ty časy. A Kitchenette je skvělá, díky za zmínku.

  2. Evelína says:

    1. rodinné recepty od mojej mamy
    2. Italská kuchyně, Vaříme s Italem
    3. Florentýna, Roman Paulus
    5. Kitchinette

  3. Začínala jsem před 30 lety s Kuchařkou naší vesnice. Občas do ní nahlédnu i dnes. Moje dcera začínala podle 1. knihy Florentýny. 🙂
    Exotické recepty jsem čerpala nejprve z Labužník.cz, poté z Arabské kuchařky Renaty Janů.
    Indické recepty vařím podle Michaely S. Samant.

  4. Zuzana says:

    Ahoj Flo, zprvu jsem vařila a stále vařím podle receptů Romana Vaňka (a souhlasím s Martinem – některé časy byly opravdu krátké), poté jsem objevila Kuchařku pro dceru, ze které jsem toho úspěšně uvařila nejvíc 🙂 Sem tam se mi povede i nějaký recept z webu (nedávno třeba tvarohové lívanečky od Bohyně kuchyně).

  5. tornado-lou says:

    Ted sem si hrozne oddechla! Taky mi u Vanka naprosto nesedi casy peceni. To jsem rada ze to rikate taky.

  6. Já mám ráda Úspornou kuchařku od Anuše Kejřové. S výhradami, nebylo by to pro úplného začátečníka – některé recepty jsou dneska bez jistých zkušeností nebo i dobových znalostí už poměrně nečitelné, teploty pečení v elektrické troubě si musí člověk odhadovat sám a celerová omáčka byl totální propadák. Ale třeba když jsme se sestrou dělaly poprvé v životě buchty, podle Kejřové nám vyšly úplně babičkovsky perfektní, že jsme tomu samy nemohly uvěřit. 🙂 Taky se mi líbí, že mnohde radí, jak co nastavit, spravit, co se pokazilo, a tak. (Ten recept na celerovou omáčku je bohužel v tomhle směru zrovna úplně na opačném konci spektra.) Jediné, co mě na ní občas žere, je, jak je sestavená podle „jídelníčků“ na den, takže se v ní hledá naprosto nelogicky a člověk prakticky nemá šanci si pamatovat, co je kde.

    1. Jo, asi bych to o ní líp neřekla, souhlasím se vším! Díky.

  7. Lenka K. says:

    Naposledy mě hodně zklamala Pohlreichovo domácí kuchyně. Tak moc, že jsem knihu vrátila. Moje svatá trojice je Flo, Vaněk a V kuchyni vždy otevřeno. Milé mě překvapila od Nigelly chuť domácí kuchyně a občas udělám něco od Koko. Snažím se moc nenahrazovat suroviny, páááč to nikdy není ono, ale podle suroviny hledám recept. Musím se ale přiznat, že naposledy jsem dělala boloňskou z brojleřích stehen.

    1. Leni, tak to mě mrzí, že tě kuchařka od šéfa zklamala. Ještě jsem ji neviděla a neměla v ruce. Ono u známých lidí člověk nikdy neví, zda to psali skutečně oni a měli všechno pod kontrolou, nebo zda se o to postaral tým lidí, který umí vyrobit knížku na jakékoli téma.

  8. Martina says:

    Já jsem začínala a stále používám (nesmrtelnou) kuchařku Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, podle níž vařila už moje babi, a pak Moučníky od M. Hajkové, podle níž pro změnu peče moje mamka. Pak mám taky jednu od Vaňka a co jsem zkoušela, tak nám taky chutnalo. No a pak porůznu po internetu, kromě těchto stránek ráda zkouším recepty od Šárky Škachové (dolcevita.blog.cz, gurmanka.cz), občas i z apetitonline.cz, ale tam musí být člověk hodně obezřetný, někdy si tamní recepty musím dotvořit k obrazu svému. A ještě po jedné kuchařce pasu: Velké kuchařské knize od M. Janků-Sandtnerové, měla jsem ji půjčenou z knihovny a došla jsem názoru, že by se jí u mě určitě líbilo… 😀

    1. Martino, to jsou výborné zdroje, a Sandtnerová k tomu jistě bude bezvadný doplněk.

  9. Začínala jsem před mnoha lety podle babiččiny Kuchařky naší vesnice. Pak mi jí mamka koupila – ale byla to úplně jiná kuchařka, která fakt nefungovala. Naopak skvělá byla Velká domácí kuchařka – už se chudák skoro rozpadá. Do zahraniční kuchyně jsem nakoukla v kuchařce Good housekeeping – výborné recepty. Syn vaří podle Polačka, dcerka podle KPD. Mám řadu dalších kuchařek, ale tohle jsou naše stálice.

    1. Jani, máš pravdu a je to smutné, jak se původní recepty někdy často uzpůsobují a zjednodušují, až z nich vyklouzne duše a podstata. Původní Kuchařka naší vesnice je jistě poklad.

  10. Jaroslava Potůčková says:

    Mezi moje kuchařké bible patří tyto tři – Vařte jako šéf, Kuchařka naší vesnice, Rande s gurmánkou. Na nich jsem se naučila. Stoletá kuchařka, recepty z pořadu Kouzelné bylinky a Herbář slouží jako inspirace dle patřičné suroviny. Vaření je pro mě jako chemie v kuchyni s překvapením na konci 🙂

    1. Jarko, takhle jsem se na vaření nikdy nedívala, já to překvapení na konci nemám ráda. Raději jdu na jistotu, člověk časem získá cit pro to, zda má smysl recept následovat nebo ne. Ale uznávám, že s tím překvapením je to asi napínavější 🙂

  11. Inguna says:

    Vaněk (uff s těmi časy! To se mi ulevilo, že nejsem v tom sama). Jsem cizinka a s pomocí Vaňka stále překvapuji celou českou část rodiny 🙂 Pak mám naprosto geniální The Italian cooking encyclopedia od Hermes house s důkladným popisem surovin na 130 (!) stránkách a s velmi podrobnými asi ~ 330 recepty i pro totální začátečníky.

    1. Inguno, prima tip na italskou kuchařku, děkuju!

  12. Když se chci jen inspirovat, zabrousím někdy do internetový receptů. Primárně hledám ale recept v Kuchařka pro dceru nebo zde na blogu 🙂 A souhlasím s Martinem z prvního komentáře, že v kuchařce Šéf na grilu jsou chyby v gramážích, ale jinak vcelku spokojenost.

    1. Veroniko, říká se, že ať se vydavatel snaží jak chce, přesto v knize zůstane v průměru 8 chyb různé míry závažnosti. Tak snad jich u šéfa není nijak zásadně víc.

  13. Markéta says:

    Tak jako u některých předchozích komentářů, i u mě vede Kuchařka naší vesnice (mám vydání z roku 1979), tu používám asi nejčastěji. Pak mám po mamce Kuchařku pro začátečníky z 80. let, a Vaříme zdravě,chutně a hospodárně, recepty se v jednotlivých knihách dost prolínají a opakují. Z novějších používám vlastně jen Kuchařku pro dceru nebo když potřebuju tip na nějakou surovinu přímo, tak jdu na net na toprecepty.cz. Ještě bych někdy chtěla zkusit vařit podle Sandtnerové, tu jsem ještě neměla v ruce.

    1. Sandtnerová je taky moc fajn, určitě doporučuju. Vypadá to, že jsi velmi zkušená kuchařka, takže s jejími stručnými postupy nebudeš mít žádný problém a najdeš v ní spoustu inspirace.

  14. Julianna says:

    já jsem se učila vařit v Rodinné škole které tenkrát byly potom mě hodně v české kuchyni naučila moje tchyně pak jsem si koupila pár kuchařek trochu jsem vařila -Velká kuchařka od Viléma Vrabce pak podle kuchařka naší vesnice a hodně jsem vařila podle -Receptury teplých jídel mám hlavně kuchařky na pečení a teď vlastně jsem si koupila Večeře s Flo a Povídání z řezníkem a začínám se učit vařit podle nich už jsem něco zkoušela a zatím supr a moc chutnalo

    1. Julianno, jsi báječná, že jsi se nezasekla na jednom místě a stále postupuješ kupředu. Moc ti fandím.

  15. jiri-k says:

    Jako samouk myslím, že základem je nebát se vařit. Ono to pokaždé nějak dopadne, většinou se stejnak dá sníst téměř vše. Postupem času se dostaví i nějaký ten dobrý pocit. Ne příliš dobrou zkušenost mám s recepty na netu, jak se opisují způsobem ctrl-c a ctrl-v. Příklad: Maková náplň z mletého máku ve většině případů vychází drobivá. Při přepisu asi něco chybělo. V kolika receptech přidají do máku kousek másla?

    1. Jiří, máte samozřejmě pravdu. Díky za další názor do diskuze.

  16. Pavel Linhart says:

    Já se jako úplný začátečník učil z Pokladů české kuchyně od Václava Friče (PRAKUL). Pocit, kdy vlastnoručně udělané klasické české jídlo chutnalo daleko lépe než v kterékoli restauraci (stačilo se poctivě držet receptu), byl dost uspokojivý (i když zároveň znepokojivý – neměli by to v těch restauracích dělat lépe?). Zklamala mě ale tištěná část kuchařky – množství ingrediencí ve většině receptů bylo naprosto mimo, takže člověk musel vařit podle videí, nikoli tištěné verze. Ne nadarmo má pak Roman Vaněk při použití těchto receptů ve své kuchařce množství ingrediencí úplně jinak.

    Pak mě naprosto okouzlila Klasická italská kuchyně od Marcelly Hazan – slyšel jsem o ní, že je to snad nejlepší italská kuchařka, co jde sehnat, a moje zkušenost to povrzuje. Ta kniha je úchvatná a nejen že recepty z ní jsou chuťově dokonalé, ale velká část knihy jsou i obecné rady do kuchyně, jak zpracovávat po nákupu spoustu surovin atd.

  17. Vlasta says:

    Já jsem začínala kuchařkou, Vaříme pro děti ‚. Ted‘ mám doma více jak 50 různých kuchařek, ale nejlépe se mi vařilo podle Praktické kuchařky od Libuše Valachové. Sem tam si najdu něco na netu, ale spíše informačně. Koupila jsem 4 knihy od tebe pro vnučku a mám cukání to otevřít,tvoje recepty a hlavně rady jsou k nezaplacení, ty jsem potřebovala tak před 50 lety. Veliké díky !!!

  18. Zuzana Kohoutová says:

    Ráda vařím podle kuchařky pro dceru (teprve se učím). Občas zkouším zeleninová jídla z kuchařky ze Svatojánu, ale někdy se nedaří – hádám, že nesedí množství některých ingrediencí. Protože mám bezlepkovou dietu, jsem nucena hledat na internetu (zivotsdietou.cz, celiakia.cz), učím se modifikovat některé postupy (např. jíšku, obalování řízků, knedlíky). Občas zabrousím do kuchařky od paní Bohdalové – Lidi, to je ale bašta, která je spolehlivá. Exotické pokrmy hledám na internetu. Mám i kuchařky od Jamieho Olivera, ta se mi ale neosvědčila, nemám jeho profesionální vybavení.

  19. Tereza says:

    Hezký den všem 🙂

    Kuchařek mám hodně (Vaříme zdravě, chutně, hospodárně; 30 minut od Jamieho Olivera; Šéf na smetaně atd. atd.), z každé si vyberu něco a také se dost nechávám inspirovat internetem. Ale když byly dcery malinké, tak byly moje favoritky kuchařky od Annabel Karmel, na tu nedám dopustit 🙂

  20. jirka-k says:

    Při úklidu jsem nalezl dávno zapomenuté Sešity domácího hospodaření. A po několika týdnech mi je dcera uzmula. Je jich škoda, když vařím jen pro sebe. Ale zachránil se mi recept na „řecký fazolový hrnec“. Ten nedám. Jinak všemožné recepty beru jako vodítko podporující fantasii. Když není bazalka, dá se majoránka a taky to jde. Jen jednoho se bojím: Až mi řeknou: posledně se ti to povedlo, udělej přesně to samé. Bum a spadne mi brada..

  21. Ahoj Flo, me by moc zajimalo, ktery kuchar, nebo ktera kucharka byla tvojim pruvodcem a nejvetsim radcem v zacatcich.
    S velkym pozdravem a diky, za to, ze jsi. Marie

    1. Marie, já jsem se bohužel nemohla obrátit na jeden konkrétní zdroj, všude mi něco chybělo nebo mi nebylo jasné. Takže jsem se ptala a poohlížela najednou na více místech a z každého jsem si vzala to, co jsem potřebovala. Nejvíc mě ale ovlivnily tyhle kuchařské knihy.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close