Vánoční recepty

Když se řekne vánoční recepty, neslyším jen slovo cukroví. Slyším, jak se k mým uším linou svůdná slova jako vánočka, houbový kuba, bramborový salát, rybí polévka, černá omáčka, vinná klobása, svařák, vaječňák a podobné lahůdky. Všechny mé oblíbené vánoční radosti jsem vám shrnula na této stránce. Tak ať jsou vaše Vánoce nejen šťastné a veselé, ale i dobré a voňavé.

Vánoční cukroví

Lotuskové lanýže

Lotuskové lanýže dovedou vyřešit dvě palčivé předvánoční otázky najednou. Jaký druh nepečeného cukroví postavit na sváteční stůl, aby to bylo neokoukané? Potažmo – jakou novinku letos vyzkoušet? Lotuskové lanýže staví na chuti sušenek Lotus. Ty …

Sádlovky čili sádlové koláčky

Sádlovky se tak jmenují, protože se při jejich přípravě používá sádlo jako jediný tuk. Projeví se to pak úplně všude: v chuti, vůni i v rychlosti rozplynutí na jazyku. Sádlovky opravdu patří k rozplývacím druhům …

Opilé švestky, které se nemusí dočkat Vánoc

Opilé švestky vám možná připomenou jiné oblíbené spojení čokolády, ovoce a alkoholu. Totiž višně v čokoládě. Miluju je. Jak opilé švestky, tak i druhá jmenovaná čokoládová zrada mi dovolí na chvíli zapomenout na cokoliv. Dokud …

Téměř ženevské placičky

Tentokrát vás seznámím s cukrovím, které měla moje babička pojmenované jako ženevské placičky. Patřilo k jednomu z nejoblíbenějších cukroví. Potíž je, že ať dělám, co dělám, úplně stejné ženevské placičky jako ona prostě neudělám. Přestože …

Perníčky hned měkké, do Vánoc zvládnutelné

Recept na perníčky hned měkké, které mám v tištěné Vánoční kuchařce pro dceru, se na internetu nalézá na všech možných receptových stránkách, jen ne na této. Je nejvyšší čas to napravit a tento oblíbený recept …

Florentýnky neboli marokánky

Nebylo by zvláštní, kdybych já, Florentýna, neměla recept na florentýnky? A nebylo by zvláštní, kdyby tento recept nebyl něčím zvláštní? Samozřejmě, že vím o receptu spřízněného jména a samozřejmě, že ho bezmezně miluju. Nemůžete po …

Ovesné cukroví hopsa, plné kokosu a ovsa

Dovolila jsem si pojmenovat tento vánoční pamlsek jako cukroví hopsa. I malým dětem jest známo, že když vraným koňům dáte ovsa, budou skákat hopsa. A toto cukroví obsahuje ovsa opravdu hodně. Tak hodně, že už …

Domácí marshmallows (čili žužu)

Je jim úplně jedno, jestli je budete nazývat marshmallows, maršmelouny nebo žužu. Budou naprosto fantastické bez ohledu na název. Budou vaše domácí. Budou návykové. Budou nekonečně trvanlivé (to je samozřejmě velký omyl zakládající se na …

Kavárenský pomeranč

Kavárenský pomeranč je takový napůl kandovaný plátek pomeranče namočený v čokoládě. Co vám mám povídat, je úchvatný na pohled, krásně voní a ještě líp chutná. Před lety jsem si recept musela poskládat dohromady sama, protože …

Popraskané sušenky čili crinkles

Úmyslně popraskané sušenky jako cíl vánočního pečení? No jasně. Vždyť je to několik let docela slušný hit. Když něco pečete a popraská to, je to obvykle k vzteku. Ledaže… ledaže byste si přesně tohle dali …

Sněhové pusinky nejen pro vánoční dny

Zdálo by se, že sněhové pusinky nemůžou být žádná věda, jenomže trochu jsou. Potvrdí to každý, komu našlehané bílky s cukrem přišly při pečení o své ostře řezané tvary nebo kdo místo suchého, křupavého vnitřku …

Čokoládové křupinky na poslední chvíli

Moje čokoládové křupinky vznikly někdy na přelomu tisíciletí a vznikly ze zoufalství. Bylo 24. prosince ráno a měla jsem poprvé v životě na starost svou vlastní domácnost. Žádné Vánoce u maminky, která se o upečené …

Žloutkové cukroví, křehulky a rakvičky

Žloutkové cukroví je přesně ten druh vánočního pečiva, které po vás bude vyžadovat velmi důvěrný vztah s vaší troubou. Příprava těsta ani obstarání surovin vás nerozhodí z předvánoční pohody, jediné, na čem se můžete zaseknout …

Kokosky pro radost

Kokosky patří k těm druhům cukroví, na kterých se vytváří celoživotní závislost už od útlého dětsví. Za moji závislost na kokoskách jednoznačně může babička. Její kokosky byly šťavnaté, měkké, rozčepýřené, prostě dokonalé. Zajímal by vás …

Jak jsem pekla cvibak

Nějak se to stalo a já jsem stála před úkolem napsat recept na pravý staročeský cvibak. Pokud to nevíte, cvibak, cvibok nebo dokonce cviboch jsou všechno sudetské názvy pro dvakrát pečené suchary, které jsou pěkně …

Vánoční jídla

Můj vlašský salát

Myslíte si, že vlašský salát odjakživa vypadá, jak vypadá? Že co lahůdkářství světem stojí, měl vždy stejnou podobu? A že kromě nehorázné porce majonézy obsahuje a vždycky obsahoval i trochu brambor, salámu a zeleniny? Tak …

Domácí veka nejen pro silvestrovskou oslavu

Domácí veka se mi do kuchyně nastěhovala až letos. Doposud začínala moje cesta za slavnostními obloženými chlebíčky běháním po pekárnách a sháněním dobré veky. Před čtyřmi roky jsem tu napsala, že domácí rohlíky jsou hračka. …

Vídeňský bramborový salát

Jako vídeňský bramborový salát se označují bramborové saláty, které nepotřebují majonézu, ale přesto jsou krémové. Do zálivky se používá pouze vývar, ocet a olej, tedy veskrze tekuté přísady. I tak se dá docílit krémové, husté …

Tradiční hrachová polévka

Podle mého soukromého odhadu je tradiční hrachová polévka nejčastější volbou štědrovečerního menu všude tam, kde se rybí polévce nehoví. Proto si neumím představit lepší příležitost, kdy o ní napsat, než teď. Aby nedošlo k mýlce. …

Slavnostní menu – jak si s ním poradit se ctí

Když se řekne slavnostní menu, okamžitě si vybavím jeden silvestrovský večer před mnoha a mnoha lety, kdy jsem si naplánovala ambiciozní devítichodový kuchařský maraton, pozvala přátele a neobtěžovala se vzít v potaz, že jsem skoro …

Houbový kuba

Houbový kuba, anebo též černý kuba, je velmi dobré a velmi prosté jídlo, které si klade nemalý cíl: zasytit na Štědrý den, ať už k obědu, anebo ke slavnostní večeři. Houbový kuba, i přes tajemný …

Černá omáčka ze sušeného ovoce

Omáčka ze sušeného ovoce rozhodně patří k tradičním štědrovečerním nebo aspoň vánočním jídlům. Stačí na ni málo: jen hrst sušených švestek a jablek, hrst vlašských ořechů a kousek perníku. Přes její jednochost, nenáročnost a nepopíratelné …

Vaječný koňak, který musí uzrát

Když dojde na vaječný koňak (a že na něj s příchodem Vánoc zaručeně dojde!), nedám dopustit na domácí výrobu. To, co se v obchodech skrývá pod podobným názvem, mi připadá jako výsměch českým hospodyňkám. Copak …

Svíčková na smetaně — recept krok za krokem

Svíčková omáčka čili svíčková na smetaně jsou pojmy, které by v gastronomii vlastně vůbec neměly existovat. Pouze pletou hlavu začínajícím kuchařkám. Svíčková vůbec není ze svíčkové, protože tenhle nejjemnější a nejdražší kousek hovězího masa se …

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close