Když se řekne vánoční recepty, neslyším jen slovo cukroví. Slyším, jak se k mým uším linou svůdná slova jako vánočka, houbový kuba, bramborový salát, rybí polévka, černá omáčka, vinná klobása, svařák, vaječňák a podobné lahůdky. Všechny mé oblíbené vánoční radosti jsem vám shrnula na této stránce. Tak ať jsou vaše Vánoce nejen šťastné a veselé, ale i dobré a voňavé.
Vánoční cukroví
Lotuskové lanýže
Lotuskové lanýže dovedou vyřešit dvě palčivé předvánoční otázky najednou. Jaký druh nepečeného cukroví postavit na sváteční stůl, aby to bylo neokoukané? Potažmo – jakou novinku letos vyzkoušet? Lotuskové lanýže staví na chuti sušenek Lotus. Ty …
Sádlovky čili sádlové koláčky
Sádlovky se tak jmenují, protože se při jejich přípravě používá sádlo jako jediný tuk. Projeví se to pak úplně všude: v chuti, vůni i v rychlosti rozplynutí na jazyku. Sádlovky opravdu patří k rozplývacím druhům …
Opilé švestky, které se nemusí dočkat Vánoc
Opilé švestky vám možná připomenou jiné oblíbené spojení čokolády, ovoce a alkoholu. Totiž višně v čokoládě. Miluju je. Jak opilé švestky, tak i druhá jmenovaná čokoládová zrada mi dovolí na chvíli zapomenout na cokoliv. Dokud …
Téměř ženevské placičky
Tentokrát vás seznámím s cukrovím, které měla moje babička pojmenované jako ženevské placičky. Patřilo k jednomu z nejoblíbenějších cukroví. Potíž je, že ať dělám, co dělám, úplně stejné ženevské placičky jako ona prostě neudělám. Přestože …
Perníčky hned měkké, do Vánoc zvládnutelné
Recept na perníčky hned měkké, které mám v tištěné Vánoční kuchařce pro dceru, se na internetu nalézá na všech možných receptových stránkách, jen ne na této. Je nejvyšší čas to napravit a tento oblíbený recept …
Malinové stromečky – moje nové cukroví pro rok 2021
Tyhlety jednoduché malinové stromečky jsem stvořila do letošní kolekce našeho vánočního cukroví, abych do ní vnesla něco nového, nečekaného a neokoukaného. Vkládám do nich nejen spoustu lásky a bílé čokolády, ale i jistou naději, že …
Kakaové rohlíčky – žádaný druh ve sbírce cukroví
Kakaové rohlíčky v mnoha směrech předčí své vanilkové sourozence. Anebo je hezky doplní. Pro mě to je cukroví doslova terapeutické, protože z těsta se line hebký a poslušný dojem, z trouby čokoládová vůně a z …
Zázvorky – cukroví s příchutí zázvoru a tradice
Vykrajovátko na zázvorky, které by svým tvarem nepřipomínalo ohlodanou kost, jsem před dvěma lety objevila v jednom olomouckém bazaru. Udělalo mi obrovskou radost. Zázvorky totiž mají nejen chutnat, ale taky vypadat jako zázvor. Když už, …
Florentýnky neboli marokánky
Nebylo by zvláštní, kdybych já, Florentýna, neměla recept na florentýnky? A nebylo by zvláštní, kdyby tento recept nebyl něčím zvláštní? Samozřejmě, že vím o receptu spřízněného jména a samozřejmě, že ho bezmezně miluju. Nemůžete po …
Ovesné cukroví hopsa, plné kokosu a ovsa
Dovolila jsem si pojmenovat tento vánoční pamlsek jako cukroví hopsa. I malým dětem jest známo, že když vraným koňům dáte ovsa, budou skákat hopsa. A toto cukroví obsahuje ovsa opravdu hodně. Tak hodně, že už …
Domácí marshmallows (čili žužu)
Je jim úplně jedno, jestli je budete nazývat marshmallows, maršmelouny nebo žužu. Budou naprosto fantastické bez ohledu na název. Budou vaše domácí. Budou návykové. Budou nekonečně trvanlivé (to je samozřejmě velký omyl zakládající se na …
Kavárenský pomeranč
Kavárenský pomeranč je takový napůl kandovaný plátek pomeranče namočený v čokoládě. Co vám mám povídat, je úchvatný na pohled, krásně voní a ještě líp chutná. Před lety jsem si recept musela poskládat dohromady sama, protože …
Popraskané sušenky čili crinkles
Úmyslně popraskané sušenky jako cíl vánočního pečení? No jasně. Vždyť je to několik let docela slušný hit. Když něco pečete a popraská to, je to obvykle k vzteku. Ledaže… ledaže byste si přesně tohle dali …
Sněhové pusinky nejen pro vánoční dny
Zdálo by se, že sněhové pusinky nemůžou být žádná věda, jenomže trochu jsou. Potvrdí to každý, komu našlehané bílky s cukrem přišly při pečení o své ostře řezané tvary nebo kdo místo suchého, křupavého vnitřku …
Čokoládové křupinky na poslední chvíli
Moje čokoládové křupinky vznikly někdy na přelomu tisíciletí a vznikly ze zoufalství. Bylo 24. prosince ráno a měla jsem poprvé v životě na starost svou vlastní domácnost. Žádné Vánoce u maminky, která se o upečené …
Kuličky Rafaelo – recept na vánoční cukroví, které zvládne i dítě
Domácí kuličky Rafaelo patří k těm druhům cukroví, které se dělají na poslední chvíli, protože jsou nepečené a tedy rychle podléhají zkáze i nájezdům nenechavců. Jak známo, co je nepečené, to je šťavnaté, oblíbené a …
Vanilkové rohlíčky, které voní láskou
Pokud bych měla o Vánocích péct jediné cukroví, pak by to vyhrály vanilkové rohlíčky. Ne proto, že bych se po nich mohla utlouct, jako spíš kvůli tomu, že tyhle svátky by bez nich byly neúplné. …
Žloutkové cukroví, křehulky a rakvičky
Žloutkové cukroví je přesně ten druh vánočního pečiva, které po vás bude vyžadovat velmi důvěrný vztah s vaší troubou. Příprava těsta ani obstarání surovin vás nerozhodí z předvánoční pohody, jediné, na čem se můžete zaseknout …
Kokosky pro radost
Kokosky patří k těm druhům cukroví, na kterých se vytváří celoživotní závislost už od útlého dětsví. Za moji závislost na kokoskách jednoznačně může babička. Její kokosky byly šťavnaté, měkké, rozčepýřené, prostě dokonalé. Zajímal by vás …
Linecké cukroví – pět rad k pečení a jeden návrat k tradici
Linecké cukroví je krásné a dobré, takže patří do každé slušné vánoční sbírky. Tento článek je věnován všem, kdo si na fotogenické cukroví potrpí. Především pak Niki, která fotí krásné fotky do mých kuchařek a …
Jak jsem pekla cvibak
Nějak se to stalo a já jsem stála před úkolem napsat recept na pravý staročeský cvibak. Pokud to nevíte, cvibak, cvibok nebo dokonce cviboch jsou všechno sudetské názvy pro dvakrát pečené suchary, které jsou pěkně …
Vánoční jídla
Můj vlašský salát
Myslíte si, že vlašský salát odjakživa vypadá, jak vypadá? Že co lahůdkářství světem stojí, měl vždy stejnou podobu? A že kromě nehorázné porce majonézy obsahuje a vždycky obsahoval i trochu brambor, salámu a zeleniny? Tak …
Vánoční štóla k snědení i k odležení
Vánoční štóla sice nepatří mezi vyloženě české tradiční pečivo, ale jelikož to k nám má přes hranice z Německa jen kousek, kde kdo si ji chce v období adventu vychutnat. Nebo aspoň ochutnat. Vánoční štóla …
Stromečky z listového těsta: snadné na upečení, půvabné na pohled
Tyhle stromečky z listového těsta snad ani nepotřebují recept. Úplně by stačilo napsat, jak se těsto poskládá do tvaru stromečku a při kolika stupních a jak dlouho se má péct. Přijdou mi však jako tak …
Domácí veka nejen pro silvestrovskou oslavu
Domácí veka se mi do kuchyně nastěhovala až letos. Doposud začínala moje cesta za slavnostními obloženými chlebíčky běháním po pekárnách a sháněním dobré veky. Před čtyřmi roky jsem tu napsala, že domácí rohlíky jsou hračka. …
Vídeňský bramborový salát
Jako vídeňský bramborový salát se označují bramborové saláty, které nepotřebují majonézu, ale přesto jsou krémové. Do zálivky se používá pouze vývar, ocet a olej, tedy veskrze tekuté přísady. I tak se dá docílit krémové, husté …
Tradiční hrachová polévka
Podle mého soukromého odhadu je tradiční hrachová polévka nejčastější volbou štědrovečerního menu všude tam, kde se rybí polévce nehoví. Proto si neumím představit lepší příležitost, kdy o ní napsat, než teď. Aby nedošlo k mýlce. …
Slavnostní menu – jak si s ním poradit se ctí
Když se řekne slavnostní menu, okamžitě si vybavím jeden silvestrovský večer před mnoha a mnoha lety, kdy jsem si naplánovala ambiciozní devítichodový kuchařský maraton, pozvala přátele a neobtěžovala se vzít v potaz, že jsem skoro …
Houbový kuba
Houbový kuba, anebo též černý kuba, je velmi dobré a velmi prosté jídlo, které si klade nemalý cíl: zasytit na Štědrý den, ať už k obědu, anebo ke slavnostní večeři. Houbový kuba, i přes tajemný …
Černá omáčka ze sušeného ovoce
Omáčka ze sušeného ovoce rozhodně patří k tradičním štědrovečerním nebo aspoň vánočním jídlům. Stačí na ni málo: jen hrst sušených švestek a jablek, hrst vlašských ořechů a kousek perníku. Přes její jednochost, nenáročnost a nepopíratelné …
Chlebíčky a jednohubky: 10 rad na krásné zdobení
Chlebíčky a jednohubky si mě stejně našly, i když jsem se jim snažila uniknout. Po několika pokusech strávit silvestrovský večer ve stylu italském, řeckém a španělském mi konečně došlo, že není nad dobrý, poctivý, český …
Vinná klobása: spařená, pečená a rychle snězená
Když se řekne vinná klobása, hned mi prolítnou hlavou tři myšlenky: 1. Kde ji letos na Vánoce budu kupovat? 2. Budou mým nebožátkům nenajedeným stačit dvě kila? 3. Popraská při pečení? Až do svých zhruba …
Jak na bramborový salát: recept do kuchařských začátků
Základní vánoční zaklínadlo na bramborový salát by se dalo letecky popsat asi takhle: včas nakup brambory varného typu A (čili salátové), den předem je vyndej ze sklepa a uvař je tak akorát. Přidej vařenou zeleninu, …
Vaječný koňak, který musí uzrát
Když dojde na vaječný koňak (a že na něj s příchodem Vánoc zaručeně dojde!), nedám dopustit na domácí výrobu. To, co se v obchodech skrývá pod podobným názvem, mi připadá jako výsměch českým hospodyňkám. Copak …
Svařák, punč a glögi – domácí horké nápoje pro tuto zimu
Domácí svařák se začíná pít právě… teď! Přichází čas přesně na to, abychom si předvánoční atmosféru vpustili domů, do duší i do kuchyně, užili si ji dosytosti každý den a přitom se zbytečně nestresovali, že …
Pečená kachna — pomalu upečená a přesto křupavá
Pečená kachna nebo husa nás na talíři doprovází hlavně ve druhé polovině roku, a v listopadu a prosinci obzvlášť. Zejména na Martina a na Štěpána se dost vykrmených opeřenců ocitne na pekáči a je vydáno …
Svíčková na smetaně — recept krok za krokem
Svíčková omáčka čili svíčková na smetaně jsou pojmy, které by v gastronomii vlastně vůbec neměly existovat. Pouze pletou hlavu začínajícím kuchařkám. Svíčková vůbec není ze svíčkové, protože tenhle nejjemnější a nejdražší kousek hovězího masa se …
Novoroční předsevzetí s čočkou a uzeným
Možná si dáváte do nového roku novoroční předsevzetí. Já tedy rozhodně ano. Mám ráda pořádek a jasno ve věcech. Takže se mi líbí, když mám do dalšího roku nějaký pořádný cíl. V mém případě to …
Jak se plete vánočka (videonávod přiložen)
V tyto dny to v kuchyních začne vonět vánočkami. A tak mi dovolte, abych vám jednu naservírovala se vším všudy: tedy dobrý recept, důležité rady a taky video, jak se plete vánočka. Dnešní článek jsem …
Vánoční rybí polévka pro začátečníky a nesmělé
Pokud se vás zmocňují pochyby, jak se vaří ta správná tradiční vánoční rybí polévka, přemýšlíte, kde vzít recept a jak to všechno stihnete, už nemusíte. Ukážu vám vánoční rybí polévku pro začátečníky, krok za krokem, …