Milí moji!
Je to tu. Poslední článek letošního roku. Víc čtvrtků už rok 2016 nemá a mít nebude. Ale i tak jich měl až dost, protože jen za letošní rok navštívily blog Kuchařky pro dceru skoro čtyři miliony čtenářů. Ti si dohromady přečetli přes 10 milionů článků.
Nevím, jak vám, ale mně se z těchto počtů lehce točí hlava a dostávám závratě. Stejné závratě z toho dostává i server, na kterém blog bydlí, takže jsme mu společně s adminem museli pořídit dalšího kamaráda do party, který mu pomáhá vydýchat špičky v návštěvnosti. Jako třeba den před Štědrým den, když vánočku podle mého postupu zaplétalo 11 tisíc lidí najednou.
Dívám se na tato čísla proto, že každoročně věnuju poslední prosincové dny zhodnocení uplynulého roku a plánování roku dalšího. Je to taková moje soukromá duševní očista, která obnáší uzavření věcí minulých a těšení se na věci budoucí. Třeba i vy máte svá vlastní předsevzetí, která vás mají zvednout ze židle, přimět něco nového udělat, nebo naopak vás zbavit něčeho, co vás nětěší.
Věřím, že i vy koncem roku prožíváte uspokojení nad vším, co se vám povedlo, co pěkného jste zažili, s čím jste se dokázali porvat a vyrovnat, a s novou nadějí vyhlížíte dny nového letopočtu. Říká se, že jakmile v životě překonáte jednu náročnou výzvu, objeví se druhá, ještě těžší, než byla ta předtím. Je to jako hrát počítačovou hru, kde postupujete stále na vyšší úroveň a řešíte zapeklitější situace.
To samé platí v kuchyni. Zpočátku se jako výzva může zdát i pouhé vaření vajec, dušení rýže nebo obalování řízků. Jak ale člověk překoná počáteční těžkosti, vrhne se na složitější recepty a začne používat i jiné než běžné suroviny. Tahle cesta nikdy nekončí, takže je pořád co objevovat.
Přijde mi, že se na internetu se hledají tři druhy receptů:
- jídla, která dotyčný nikdy nezkoušel a potřebuje dodat jistotu, že se mu to povede,
- recepty, u kterých člověk není příliš spokojený s výsledkem a chtěl by je dělat lépe,
- a konečně věci, které se vůbec nedaří, ale stále je tu naděje, že by se třeba jednou povést mohly.
Možná budete namítat, že internet se používá především pro hledání nové inspirace. Tak trochu tomu rozumím, ale v podstatě s tím nesouhlasím. Pokud člověk má pevně zažité základní kuchařské principy (jasně, už zase mám na mysli hlavně vaření, dušení, pečení a smažení), pak vidí inspiraci kdekoli kolem sebe a nemusí ji vůbec nikde hledat. Projde v obchodě okolo nádherného sezóního pórku a hned ho napadne deset věcí, které by s ním mohl v kuchyni udělat. Minimálně se takový pórek přece dá uvařit, udusit, upéct i usmažit, a v kombinaci s tím, co je doma v lednici, to nejmíň deset různých možností dá. Bez receptu a bez internetu.
Jak říkám pořád dokola a říkat budu, pouze pevné kuchařské základy vám dají křídla. Žádná sebevětší sbírka receptů takovou moc nemá.
Loni jsem začala s tradicí poukázat na deset nejčtenějších a nejžádanějších článků uplynulého roku (přečíst si je můžete tady: Nejlepší články roku 2015) a hodlám v tom i letos pokračovat. Mám z čeho vybírat, protože mě skvěle vedete a říkáte, co se vám líbí, co se vám nelíbí, co se vám hodí, co vyzkoušíte a čeho se ani nedotknete.
A tak tu máte ty největší perly a kuchařská moudra, která vás na blogu Kuchařky pro dceru zaujala v roce 2016. Vyšlápněte do nového letopočtu tou správnou nohou a s tou správnou vařečkou v ruce,
Florentýna
PS. Budu velmi ráda, když mi do komentářů napíšete, jaké kuchařské výzvy byste sami pro sebe chtěli překonat v roce 2017. Třeba se ukáže, že vám s nimi můžu aspoň trochu na dálku pomoci.
Nejlepší články roku 2016
1. Recepty z dýně, které budete chtít opakovat znovu a znovu
Článek vás seznámí se čtyřmi nejzajímavějšími odrůdami dýně pro použití v kuchyni, vysvětlí vám, co všechno se dá s dýní v kuchyni dělat, a pak vám to ukáže na deseti receptech. Prostě slušná sbírka pro všechny, komu doma přebývá kousek dýně.
2. Perfektní čína – recept pro jednu pánev a pět minut času
Potřebuje vůbec dobrá čína recept? Nestačí jen všechno rychle smíchat v jedné pánvi? Případně maso předem naložit do nějaké marinády á la čína?
Pokud toužíte po co nejlepším zážitku, po co nejměkčím a nejšťavatějším mase, pokud chcete zeleninu nechat tak akorát křupavou a přitom téměř měkkou, pokud netoužíte do jídla sypat glutamátové prášky, pokud se chcete dostat co nejblíž originálu, jak jen naše zeměpisná poloha umožňuje, je tahle čína a recept na ni právě pro vás.
3. Pečená kachna – pomalu upečená a přesto křupavá
Kachní prsa jsou minutková, zatímco kachní stehna potřebují mnohem delší přípravu v kuchyni. Když celou kachnu najednou zavřete do trouby a tohle předem nevíte, můžete si snadno vyrobit pečínku, která je na jednom konci vysušená jako piliny a na druhém konci se ještě nedá pořádně rozkousat. Pomalé pečení však umí tenhle problém skvěle vyřešit. Pak už zbývá doladit dva poslední detaily: do křupava vypečenou kůži a šťávu k masu, která není ani vodnatá, ani plná sádla.
4. Domácí hamburger: co všechno musíte vědět, aby byl výsledek šťavnatý
Než se do grilování nebo do opékání hamburgerů na pánvi pustíte, měli byste si ujasnit jednu zcela podstatnou věc. Odpovězte si na otázku, zda máte rádi maso propečené jen dorůžova, nebo zda musí být udělané durch. Obě dvě varianty potřebují jiný recept. Nejde to udělat tak, že vezmete kus mletého hovězího masa, uplácáte z něj hamburgery a část jich uděláte podle přání hostů dorůžova a část jich propečete úplně. Tenhle článek vám vysvětlí, proč to tak je.
5. Quinoa na dva základní způsoby
Když se řekne quinoa, spoustu lidí hned napadne spojení se zdravou stravou. Quinoa se stala takovým moderním zaříkávadlem a vyhledávanou surovinou těch, kdo chtějí se svým jídlem a vařením udělat nějakou změnu směrem k lepšímu, výživnějšímu, a třeba i dietnějšímu. Takže jsem se rozhodla, že vám dám do rukou dva mimořádně účinné recepty, jak quinou připravit. Jelikož se článek probojoval na pátou pozici, zřejmě se mi to vcelku povedlo.
6. Ovesné vločky ve třech báječných podobách k snídani
Ovesné vločky a snídaně, to jde skoro vždycky dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla, nebo dostatek času, nebo oboje. Je mi jasné, že se tenhle požadavek ne vždy slučuje s rychlou snídaní v poklusu. Takže co s tím, aby se ovesné vločky mohly uhnízdit i na vašem snídaňovém jídelníčku? Je to jednodušší, než se na první pohled zdá. Článek vám ukáže tři šikovné recepty.
7. Červená čočka: návod, jak ji zařadit na jídelníček
Červená čočka sice patří do šuplíčku s ostatními luštěninami, ale potřebuje samostatné zacházení a trochu jiný přístup k vaření. Luštěninová pravidla pro ni přestávají platit hned za pokladnou supermarketu, kde ji snadno pořídíte. Článek vás naučí základní červenočočkové hmaty a chvaty, které si s velkou pravděpodobností oblíbíte.
8. Sekaná pečeně vyladěná k dokonalosti
Pokud se do sekané pečeně pustíte, měli byste mít na paměti aspoň dva kvalitativní požadavky. Jako každá pečeně, i tahle by měla být nehorázně šťavnatá, nikoli suchá nebo dokonce drobivá. A jako každý dobrý výrobek z mletého masa, neměla by při pečení popraskat nebo jinak nekontrolovaně měnit tvar. Článek o sekané vám přesně ukáže, jak na oba dva požadavky jednou pro vždy vyzrát.
9. Domácí zmrzlina, za 3 minuty hotová
Asi nemusím moc dlouho vysvětlovat, že domácí zmrzlina je poměrně slušná výzva pro každého milovníka studeného a sladkého. Proč? Když doma v obyčejném mrazáku zmrazíte sebelepší smetanový krém anebo ovocné pyré, vytvoří se v něm při tuhnutí hrubé krystaly vody, které pak drhnou na jazyku a vůbec vám nedopřejí vychutnat si chuť původních surovin. Jo a navíc to může být tuhé jako kámen, když to s mražením přeženete. Prostě na domácí zmrzlinu se musí odborně, což ale neznamená, že to je složité. V článku najdete návod, jehož realizace vám zabere asi tak tři minuty a zmrzlinu můžete podávat hned, čili bez čekání.
10. Masopustní koblihy – recept do každé rodiny
Dobrá kobliha by měla být nadýchaná jako pírko, zlatá na povrchu a se světlým kroužkem kolem dokola, sladká a třeba i naplněná zavařeninou. Aby to nebyly jen čáry máry, abyste se nemuseli spoléhat na správnou fázi měsíce a na básničku o koblížku, ukážu vám, jak na koblihy, aby se zaručeně povedly kdykoliv.
díky Flo za všechny recepty, nápady, hodně jsem se od tebe naučila, i když jsem kuchařka už věkovitá a vařím ráda. Přeji ti v novém roce štěstí, zdraví, lásku a spoustu nápadů a receptů, o které se s námi podělíš. Měj se prima letos i napřesrok.
Květo, děkuju z celého srdce a tobě přeju totéž. Díky, že tu jsi se mnou.
Na všechno se podívám, všechno si vychutnám… hlavně kouknu na koblihy….jen co vstanu z postele. Doufám, že nikoho z Vás se nic nechytilo, všichni jste zdraví a Nový rok přivítáte v plné síle s nějakou mňamkou, za kterou sklidíte zasloužilý obdiv.
Přeji Všem do Nového roku hodně zdraví, štěstí a lásky…a Vám, Florentýnko hodně úspěchů. Saša
Sašo, tak teď hlavně hodně zdraví a pak hned i to všechno ostatní! Krásný Nový rok. Flo.
Diky za krasné články vždy jsou pro mne povzbuzením a recepty inspirací.Přeji autorce i všem návštevníkům tohoto blogu mnoho štestí ,zdraví a pohodového vařeni v roce 2017!!!
Děkuju a tobě taky!
Ahoj Florentino
Píši za všechny chlapy které se snaží vařit podle Tvých receptů,nikdy při vaření podle Tebe jsem se nesetkal s jídlem které by mě nechutnalo.jsi jednička a nevím jak to vše stíháš. Přeji celé tvé rodině i Tobě hodně zdraví a štěstí do Nového roku a těším se na další prima recepty od Tebe. Pavel
Pavle, tak to mě opravdu těší, mám radost, že ti tady chutná. Vydařený konec roku tohoto a začátek roku následujícího přeju, Flo.
Krásné počteníčko, zvedají mně ze židle už jen nadpisy a jdu kuchtit.
Co by mně také bavilo? Třeba pečivo- zvláště obyčejné jednoduché placky, které moje děti milují a dělají si je i na koleji raději než jídlo v menze, a pak také- houbičky…Jsem šumavanda, hub je kolem nás habaděj, samozřejmě mám své favority recepty, ale někdy mám pocit, že jsem se jaksi zasekla jen u osvědčených a nějaký jednoduchý, cenově nenáročný receptík mně třeba uniká (nemám tu potřebnou fantazii).
Děkuji Florentýnko za krásné počteníčko a úžasné rady, škoda, že za chvilku svátky, dovolená i ošklivý počasí, které dovoluje bez výčitek prosedět hodiny i u počítače končí, i tak se už moc těším na všechno Tvé počteníčko!
Věro, děkuju za nápady a přeju ti jen to nejlepší do nového roku. Flo.
Florentýno,
přeji dobrý rok 2017 a doufám, že přes svou „inertnost“ neztratím Vaši přízeň a budu se moci i v příštím roce těšit s Vašimi dokonalými literárně-kulinářskými výtvory.
Moc děkuji a jsem Vaše vděčná čtenářka Jiřina
:-* Díky! Flo.
Ahoj Florentýnko,
dík za to, že jsi. V této době, kdy každý nestihá, nemá čas na nic ani na své děti, na domácnost apod. je krásné že vytváříš pohodu domova a radosti. Děkuji. Myslím, že se od Tebe máme všechny a všichni co učit.
Dík. Přeju Ti pevné zdraví s spoustu správných lidí kolem sebe. A spoustu humoru, bez toho není šťastný život, alespoň ne pro mne.
Hanko, ty jsi zlatíčko, a máš samozřejmě velkou pravdu. Užij si poslední dny tohoto roku a do roku následujícího vykroč s úsměvem.
Ahoj Flo,
vzdy hltam tvoje rady plnymi duskami, dostavaju sa mi pod kozu a uz som vylepsila vdaka tebe take „trapne“ ???? veci ako zaprazka, dusenie masa, pecenie a veeeela dalsich na prvy pohlad obycajnych postupov, ktore vsak ked nerobime spravne, pokazi sa tym vysledny produkt. Dokupila som si pod stromcek Kucharku pro dceru, ako prve som mala totiz Snidane…Vecere a Hovory. Az teraz sa citim kompletne ☺ nechyba mi ani Vianocna, ma tiez svoje miesto v kniznici…Ked som otvorila Kucharku pro dceru, dvakrat mi stislo srdce. Prvy krat pri precitani venovania sucitom a druhy krat radostou, aku skvelu knihu plnu rad konecne mam! Je to odrazovy mostik pre mna, hoci mam 40rokov. A vyzva 2017? Uz som na teba myslela, nedari sa mi urobit vanilkove sodo. Bud mi nezhustne alebo sa mi zrazi. Nic medzi tym sa mi zatial nepodarilo. Vylepsenym recepturam sa tesia manzel, 4rocna Lucka a coskoro zatial 9mesacna Martinka. Vsetci ta pozdravujeme a zelame krasny a pohodovy rok 2017 ❤
Leni, děkuju <3 Napsala jsi to opravdu krásně a chytla jsi mě za srdce. Šodó si píšu na seznam.
Krásný Nový rok! Flo.
Ahoj Flo,
také já bych ti chtěla velice poděkovat za recepty, které tu s železnou pravidelností od tebe spolu se zajímavým povídáním dostáváme. V posledních dnech jsem např. vyzkoušela recept na řízky dopékané v troubě. Sice nebyly zrovna moc křupavé, ale tak šťavnaté řízky jsem nikdy předtím nejedla. Určitě to budu opakovat.
Do nového roku ti přeju hlavně zdraví, hodně elánu a nápadů a samozřejmě hodně spokojenosti v tvém rodinném životě.
Sobě bych přála, abys někdy napsala recept na ochucené oleje. Nějak se mi moc nedaří – buď se mi kazí nebo jsou ochucené příliš slabě.
Srdečně tě zdraví Eva
Díky za nápad a ať se ti stále daří, Evi. Flo.
Ať žije Florentýnka a její um.
:-*
Milá Flo,
volám to největší DĚKUJI, protože toho pro nás každý rok děláš strašně moc.Jsem Ti vděčni!
Do nového roku přeji hlavně zdraví, štěstí a pohodu Tobě i celé Tvé rodině a celé Tvé „mailové“ rodině, je nás tu požehnaně:-)
A přidávám prosbu, což tak nějaké poučení a recepty s octy- ochucené,ovocné, balsamico apod.Je jich moc a já v tom trošku tápu….
Krásný rok 2017! Jana
Já děkuju!
A co se octů týká, tvé přání už zřejmě bylo vyslyšeno: druhy octů. 🙂
Ahoj Flo,
velice Ti děkuji za práci kterou pro nás děláš. Podle Tvých receptů se výborně vaří , každý recept se podaří a máš bezva nápady , umíš podrobně vysvětlit jak se co dělá.
Do Nového roku Tobě i celé Tvé rodině přeji hodně zdraví a štěstí . Eva
Evi, díky a tobě taky jen to nej. Flo.
Ahoj Flo, také ti chci poděkovat za všechny recepty, které jsi nám nabídla. Některé jsem vyzkoušela, ale jsou i takové, které nemusím. Recepty mám ve složce a často se k nim vracím. Milá Flo, do příštího roku přeji hlavně zdraví, lásku, pohodu a další krásné nápady tobě i rodině.
Mirko, vždycky mě potěší, když mě někdo zakládá do složky. Je to takový teplý vnitřní pocit, že někam patřím. Doma by jim to teda asi neprošlo, ale tady si toho velmi cením. Díky a krásný konec roku přeju.
Milá Florentýnko,
moc Ti děkuji za vše krásné,co jsi mi poslala….ne vždy jsem měla možnost si hned vše přečíst,protože jsem nemocná….i teď ležím s bronchitidou…..ale později jsem četla se zájmem každé písmenko….Dozvěděla jsem se od Tebe mnoho užitečného,krásného…
Pokud se ptáš,co bych si přála od tebe číst v příštím roce….tak více lehké přípravy zeleninyových pokrmů….Ještě jednou moc děkuji …máš můj veliký obdiv za to,co pro nás děláš…
V roce 2017 Ti přeji štěstí,zdraví ,lásku a každý den mnoho úsměvů…je to zázračné koření…Milu
Milu, přeju pevné zdraví a co nejrychlejší uzdravení! A díky za další nápady. Flo.
Milá Florentýno,
i já ti děkuju za recepty a postupy, vždy fungující, ale taky chci vyjádřit ocenění až obdiv za tvůj jazyk a styl psaní: krásný, bezchybný, vtipný, srdečný a přátelský Fakt, ať nežeru! 🙂
Jinak bych poprosila za kapitolu (pokud už neexistuje) či řadu nápadů k tématu „Eintopf“!
A přeju až se chvěju, jak říkával můj tatínek, vše dobré do Nového roku.
Markéta
Markéto, díky (hned několikrát) a taky vše dobré do roku 2017.
To bych ani nevěřila, že tyto recepty jsou otázkou tohoto roku 🙂 Už mi to přijde dávno, kdy jsem je četla… Je to někdy nápor, každý týden nové informace 🙂 ne vše využiju, něco zase až moc 🙂 nezvládám systematicky procházet web i knížku. Držím tedy krok s klubem, jinak by mi ujel vlak.
Miluju tvoje přehledy – prosím, mohl by být přehled na minutkové maso? (podobný jako byl na kuřecí kousky) – co vše je minutkové maso, co přesně s ním dělat 😉 ocenila bych také pomazánky, nebo jídla „z jednoho hrnce“, indickou kuchyni (zelenina, luštěniny a hodně koření to zní zdravě, ne?).
A ještě jedno přání bych měla – kdysi jsi se někde zmínila, že kuřecí nebo krůtí prsa by se dali dělat třeba s plátky pomeranče. Nejde mi do hlavy, jak na to – kdy by tam měli přijít?
Mnohé díky za všechny dosavadní recepty. Tvá „výchova“ mne dostala do úplně jiných rovin, než jsem kdy byla. Ještě jednou vřelé díky!!
Betty, nejsou všechny letošní, ale vyhrály žebříček čtenosti a návštěvnosti. Ono ani není možné, aby nejnovější, pár týdnů starý článek překonal ve čtenosti články starší. Takže tvé pocity nejsou vůbec mimo 🙂
Díky za nápady na další články. Co se týká pomeranče, ideální je přidat ho do omáčky k masu až úplně nakonec, jen aby se prohřál. Neměl by se rozvařit. A je dobré, když máš pomeranč dokonale oloupaný a zbavený úplně všech blan.
Díky! Jsem polichocena osobní odpovědí. Chystám se na dýňové kari, už se moc těším, máme dnes kokosový den 🙂
Milá Florentýno,
stokrát jsem Ti chtěla napsat, ale neustále si sama nalhávám, že nemám čas. Nemůžu vypočítávat, co mne zaujalo nebo nadchlo, vlastně asi všechno. Ale největší radost mi v poslední době udělalo linecké cukroví, přesně jsem se držela Tvých rad a výsledek byl ohromující. Okamžitě se po něm zaprášilo, a to mi vždycky zůstalo jako poslední! Díky Tvým milým a vtipným návodům je vaření zábavné a vzrušující. Přeji ti moc moc zdraví a elánu do Nového roku a těším se na další články.
Helena
Heleno, myslím, že na čas se dá svést ledacos. Jsi mimořádná, že si to nejen připustíš, ale dokážeš s tím i něco udělat. Moc si tvého komentáře vážím a přeji vydařený rok 2017.
Ahoj Flo.Moc děkuji za spoustu bezva receptů.Přeju ti hodně moc zdraví a moc se těším na tvé nové recepty.Vánočku jsem taky pletla podle tebe.Dana
Já děkuju, Dano. Krásný rok 2017.
Milá Flo do nového roku prajem tebe a celej tvojej rodine hlavne zdravie ….
.a ďakujem za klub a za možnosť byť jeho členkou, prajem všetkým členom v novom roku hlavne zdravie a veľa úspechov v kuchyni a spokojných stravníkov
teším sa na nové aj „oprášené“ recepty a hlavne na štvrtkové stretnutia …..
Irena
Ireno, děkuju, též se těším. Flo.
Milá Florentýno, díky za všechny recepty, rady a tipy v letošním roce:) do r 2017 přeji pevné zdraví a další nášup kuchařských nápadů ????
Blanko, díky a totéž i tobě!
Pod vše výše uvedené se také podepisuji… ráda a vděčně!
Teď jsem s díky „na konci řady“, ale za chvíli budu jistě „uprostřed“ a pak „vepředu“, protože je nás moc, které a kteří se těší na každý čtvrtek s Tebou a na báječně fungující recepty…
Vše nej nej do nového roku!
🙂
Tobě taky jen to nej! <3 Flo.
To je pěkný přehled 🙂 A pravdou je, že některé patří do mého top ten – třeba tipy, co s dýní 🙂 A v poslední době mě nejvíc potěšil návod na krémové polévky. Pořád se nedařily, tajemství přidané smetany mi vážně pomohlo. Teď na těhle polévkách frčím furt 🙂
Osobní kuchařský úspěch tohoto roku vidím v tom, že jsem vařila na dětském táboře vybavena pouze Kuchařkou pro dceru, vařečkou a svými chuťovými pohárky. A dětem chutnalo 🙂
Sama bych si přála odhalit tajemství marokánek. Zkoušela jsem je podle Sandtnerky, ale nedaří se 🙁 Taky bych se ráda naučila připravovat rybu různými způsoby – znám jen obalovanou a osmahlou s česnekem a pepřem. A to mým snahám přidat ryby do jídelníčku moc nepomáhá…
A v novém roce 2017 přeji šťastné čtenáře dmoucí se kuchařskou pýchou, samé dobré nápady, server co vydrží a hodně štěstí, zdraví a lásky, protože bez nich stojí všechno za prd.
Lenko, tak to jsi opravdu skvělá! Zejména k tomu dětskému táboru srdečně gratuluju a obdivuju. Vydařený rok 2017 přeju. Flo.
Milá Florentýnko, veliké díky za každý článek, který jsi nám věnovala. I při své vékovité vyvařenosti jsem se mnohé naučila. A ráda!
Nejen v následujícím roku mnoho štěstí, klidu, pohody a hlavně zdravi úpřimně přeji Tobě a všem milým kolem. Jiřina
Jiřko, moc jsi mě potěšila, děkuju ti. Krásný a vydařený následující rok. Flo.
Jsem ráda za tento kuchařský blog, děkuji. Možná jsem úplně nepochopila záměr e-mailového klubu, a sice v tomto: Na první email, který se mi moc líbil osobním přístupem, jsem odepsala. Nikdy jsem na něj ale nedostala odpověď, a to mě zklamalo. Z toho usuzuji, že jsem nepochopila, nebo si někde nepřečetla smysl tohoto klubu. Takže ti dávám zpětnou vazbu – přátelské a osobní oslovení, které se vine celým emailem, může v některých jedincích vyvolat touhu si dopisovat.
Tvůj způsob psaní receptů, Florentýno, se mi moc líbí a Kuchařka pro dceru je moje první volba, když chci něco(staro)nového uvařit. Letos jsem si dokonce koupila i robota na míchání těsta, protože už jsem v tvém receptu narazila pouze na pokyn, jak se něco zpracuje robotem a nikoli ručně. A můj cíl pro letošní rok? Žiju v cizině a moc chci přátelům a kolegům představit valašský frgál. Jsem si jistá, že tady z něj budou úplně vedle.
Tobě a tvé rodině přeji hezký konec roku a těším se na další recepty.
Andreo, záměr jsi pochopila naprosto správně. E-maily jsou osobní a mají vzbudit chuť odepsat. Dávám si proto velmi dobrý pozor, abych na vše řádně a včas odpověděla a neunikla mi jediná zpráva. Jinak by E-mailový klub neměl vůbec žádný smysl. Jediné, na co nereaguji, jsou hromadně rozesílané a stále dokola přeposílané zprávy, kde jsem byla nějakým omylem taky přidána na seznam příjemců.
Tvoje odpověď mi přišla 13. května ve 13:06, odpovídala jsem poněkud se zpožděním 16. května v 18:53. Zprávu ti ještě jednou přeposílám. Zřejmě se zatoulala do spamu nebo do jiných složek, kde se hromadí obchodní sdělení a podobné neřesti, které člověk obvykle nikdy nehledá. 🙂
Krásný konec roku i tobě a brzy zase na přečtenou. Flo.
Andreo, čtu tvé řádky už podruhé a nemohu uvěřit.
Znám Florentýnu dobře a jsem si jistá, že jde o nedorozumění a že chyba bude někde jinde.
Flo totiž odpovídá vždy ! Někdy ihned, jindy do pár hodin a nejpozději do pár dní. ( Domnívám se , že to pouze v případě, kdy je mimo republiku či finišuje a předává novou knihu do tisku.
O tom, že pár dnů nebude na příjmu nás upozorňuje předem. Poslední variantou je vynucený – tedy neplánovaný klid – to, když je jako kdokoli z nás, přepadena chorobou. )
Tím svým vřelým přístupem mě naprosto ohromila. Nikde jinde jsem se nesetkala s takovým elánem. Vůbec nechápu, kde na to bere čas a sílu.
Libuše
Přeposlaný email dorazil! Děkuju za něj. Skvělá zpětná vazba, jsi v tom jedinečná, Florentýno. Takové chování se mi líbí, děkuji. Takže vše dobré v roce 2017 a „Na vařenou“!
Díky za poslední pohankové recepty, všechny jsem vyzkoušela a chutnaly skvěle celé rodině! Přeji mnoho zdraví a úspěchů Tobě i Tvým čtenářům a děkuji za radost a pohodu, kterou svými dopisy nám kuchaříčkům rozdáváš. Helena
Heleno, díky za pečlivé vyzkoušení pohankových receptů, jsem ráda, že to klaplo i v tvé kuchyni. Krásný zbytek roku, Flo.
Milovaná Florentýnko!
To co píše dneska Pavel Vincenc o tobě, bych doporučoval v y t e s a t do žuly, nebo do ještě tvrdšího materiálu a umístit všude na významná místa jako POVINNOU ČETBU . To přesně sedí! Dojalo mne i vyjádření čtyřleté dcerky paní Mirky z 27.t.m., že „ta paní je moc ŠIKOVNÁ a HEZKÁ!. Všichni jen chválí recepty, postupy, vychytávky, nápady, nádherný j a z y k , báječně knížky a jemný humor. Ale že je to i pěkná a hezká ženská poznali už dávno jistě také všichni, ale přímo se odhodlat pravdivě vyjádřit, jsme s holčičkou první dvě vlaštovky. I když já se musím přiznat, že mám ruměnec kromě tváří i na čele a krku a snad i na zadech. Ale takhle se asi normálně všichni mužský stydí za vyjadřování chvály ženě. Já určitě ještě o poznání víc!
Ať je rok 2017 alespoň takový , jako byl tento končící. Zdraví, štěstí, spokojenost přeje vděčný člen špičkového klubu !!
Vašek z Jezárek.
Vašku!!! Nevím, co mám mometnálně růžovější, zda tváře, nebo vlasy.
Vydařený vstup do nového letopočtu přeju a k tomu navíc tobě i nám všem ostatním přidávám přání, ať tě nikdy neopouští tvůj mimořádně třaskavý humor.
Ahoj Flo, díky moc za všechno,co pro nás děláš. Jsi nekonečný zdroj inspirace. Pokud se můžu přimluvit za některá témata, tak moc prosím o článek o karamelu – vždy to zkazím – když přidám do rozpuštěného zlatavého cukru máslo, tak to začne být cítit spáleninou a nikdy se mi nepodařilo docílit tekuté hladké omáčky. Dále prosím o článek o koření – vyrábíš si nějaké svoje kořenící směsi? Nebo vše mícháš až při vaření? A ještě mám jeden dotaz. Všimla jsem si, že v receptech často odměřuješ máslo na lžíce, používáš přepuštěné? To je asi vše, co mě teď napadá. Díky moc
Bezvadné nápady, děkuju.
Máslo používám tak, jak je, tedy z kostky. Kdybych ho měla přepuštěné, uvedu to v receptu. I klasické máslo se dá měřit na lžíce, prostě je to množství, které lžící odkrojíš. Obvykle tak měřím jen v kuchařských receptech, kde se pár gramů sem nebo tam ztratí, u sladkého pečení používám přesnější dávkování na gramy.
Jsem ráda -a určitě ne sama- že tě máme . Přeji do dalšího roku jen to nejlepší, hodně zdraví Tobě i celé Tvojí rodince a těším se na další setkávání na Tvých stránkách. Děkuji a moc zdravím. Olga
Díky Oli a budu se těšit na další setkávání. Flo.
Ahoj Flo!
Moc díky za všechny Tvé kuchařky, články, komentáře, rady i postřehy a vůbec za vše, co pro nás děláš! Píšeš s neskutečnou lehkostí, nádherně čtivě a s jemným humorem!
Přeji Tobě i Tvým blízkým v příštím roce zdraví, štěstí, pohodu a splněná přání!
Spousty dalších nápadů a fungující techniku!
Díky moc Lenka
Děkuju srdečně, Leni, tobě přeju némlich to samé! :-* Flo.
Milá FLo,
děkuji, jako všechny čtenářky, za super recepty. Je to krásné počteníčko.
Do roku 2017 přeji Tobě i celé rodině hlavně hodně zdraví, úspěchů a pohody.
Také za všechny – ať je Tvá studnice receptů nevyčerpatelná.
Zdraví Jarmila
Jarmilo, díky a ať je i tvoje studnice všeho tento rok nevyčerpatelná. Užij si rok 2017. Flo.
Milá Florentynko,
přestože jsem ve Tvém klubu krátce, přeji do nového roku Tobě i Tvé velké rodině všechno dobré, hodně zdraví, štěstíčka a lásky. Tím co děláš a hlavně jak to děláš, rozdáváš spoustě lidem radost, chuť zkoušet nové věci a dívat se kolem sebe jinýma očima (veselýma, rozzářenýma), i když ne vždy jsou dny zalité sluncem. Za to Ti děkuji a těším se na další chvíle s Tvými dokonalými a krásně napsanými recepty. Jana
Jani, děkuju. Všechno nej i tobě a užívej si radostné chvíle nejen v kuchyni.
Milá Florentýna, s Tvojimi receptami a radami som sa zoznámila pred rokom, keď som neveste /snache/ kúpila Kuchárku pre dceru. Bola som prekvapená receptam a radami, ktoré vysvetllujú ako čo robiť, aké suroviny použiť, ako správne piecť a podobne. Myslim si, že začínajúcim kuchárkam to veľmi pomôže a z nutnosti varenia sa stane vášeň.
PretoTti želám v roku 2017 hlavne veľa zdravia, množstvo nápadov a dúfam, že aj pribudne nová kucharka.
Zdraví Viera
Milá Viera, letos asi žádná další tištěná kuchařka nepřibude, ale to neznamená, že nebudu na další pracovat. Tak uvidíme. Vydařený rok i tobě. Flo.
Ahoj Flo,
hlavní výzva, kterou chci vyzkoušet jsou madlenky. Doufám, že se povedou! A tobě přeji vše nejlepší do roku 2017 a doufám, že bude nová povedená kuchařka. Zdraví Kateřina
Madlenky jsou výborná výzva, věřím, že ji zdoláš se ctí a s přehledem. Vše nej do roku 2017 i tobě, Flo.
Milá Flo, díky za všechno co jsi mi v letošním roce nabídla. Mnoho dobrých rad jsem využila. Stále nemám ten správný grif na upletení vánočky,ale i tak se dala jíst,ač byla trochu rozpláclá.
Přeji Tobě i celé rodině hodně zdraví a elán do příštího roku. Ať se vám daří a vykročte tou správnou nohou hned 1.ledna 2017 Alča
Alčo, hlavní je, že se nezastavuješ a stále zkoušíš nové věci a postupy. Jak se říká, neexistuje nehybný stav, kdo nejde vpřed, jde vzad. Tak ať ti postup kupředu jde nejen v kuchyni pěkně od ruky. Flo.
Zdravim Flo
I Já moc děkuji za recepty a zajímavé články které pravidelně dostávám
Přeji Tobě i všem krásný pohodový konec roku i ten následující rok
Vydařený rok i tobě, Slavěno.
Milá Flo přejí hodně štěstí v novém roce a moc děkují za všechny čtvrtky vždy jsem se na ně těšila všechny Tvé recepty jsou báječné moc jsem se za ten rok toho naučila a u mě vede vepřové v mrkvi.Ještě jednou dík.Věra
Věro, děkuju a tobě též hodně štěstí, nejen v kuchyni a nejen s vepřovým v mrkvi 🙂 Flo.
Milá Flo, členem Tvého klubu jsem jen krátce, ale se vším, co zde bylo napsáno naprosto souhlasím. Stihla jsem už vyzkoušet i pár receptů (špičaté zelí – výborné, vinné klobásy, bramborový salát i linecké cukroví – vše super! ) Moc děkuji za vše, co pro nás děláš a ve Tvém úsilí Ti přeji hodně nových nápadů a též inspirace od nás – Tvých žáků.
Já bych například uvítala nějaký dobrý recept na domácí housky nebo i chléb. Pokud
toto již neproběhlo… Do nového roku 2017 přeji Tobě i všem Tvým blízkým hodně štěstí, hodně zdraví a rodinnou pohodu. Dáda.
Dádo, hned první letošní článek tvé přání myslím vyslyšel. Tak ať se ti vydaří nejen housky, ale i celý tento rok.
V září jsem náhodou narazila na Tvůj blog.I když vařím,našla jsem v něm spoustu
inspirace a pěkného počtení.Vždy se těším na každé čtvrteční recepty,nápady a rady.
Za vše,co děláš,moc děkuji a přeji Tobě i Tvým blízkým pevné zdraví,štěstí,spokojenost
v .2017
Drahuško, děkuju za takovou náhodu, i tobě přeju pevné zdraví, spoustu štěstí a spokojenosti v roce 2017. Flo.
Ahoj Flo, moc ráda čtu tvoje recepty a vidím, že i v důchodovém věku je stále co zlepšovat a učit se. Moc ti za vše děkuji a přeji hodně zdraví a dobré nervy do roku 2017. Hodně nových nápadů a spoustu příznivců. Moje výzva pro příští rok je upéct dobrý chleba a to opakovaně, protože jak říká můj muž chleba je co kus to originál. Zdravím Jana
Ale zase má tvůj muž chlebovou rozmanitost, co víc by si mohl přát? 🙂 Držím palce do dalšího vaření a zkoušení a všechno nej do nového letpočtu i tobě.
Milá Flo jsem v klubu teprve krátce asi půl roku objevila jsem tě náhodou,když jsem chtěla vědět na kolik stupňů se peče bábovka v elektrické troubě aniž by praskla protože jsem měla dlouhá léta plynovou a tam to bylo v pohodě od té doby jsem se pak těšila na každý čtvrtek a na pěkné počteníčko od tebe, vyzkoušela jsem také pár receptů, koupila jsem si dvě tvoje knížky a k vánocům jsem od dcer dostala také dvě takže mi ještě chybí vánoční až našetřím tak si ji určitě koupím.V novém roce mám co dělat,abych prozkoušela tvoje recepty budu určitě podle nich vařit i když třeba kašičky určitě zkoušet nebudu prostě je nemohu od mala.Doufám,že se mi bude dařit chtěla,bych totiž změnit trošku stravu za lehčí a jak jsem listovala knížkami tak si myslím,že mi moc pomohou.Přeji tobě i tvé početné rodině hodně zdraví a spokojenosti a zvlášť tobě hodně pohodových čtenářů.:D
Julianno, mám radost, že tu objevuješ stále nové věci. Přeju ti, ať se ti stále daří, v kuchyni i v životě. Jsem ráda, že jsi tu se mnou.
Milá Flo.
Tak jsem se pročetla až dolů ke komentáři. Recepty uvedené výše není jen pastva pro oči a chuťové buňky, ale je za tím obrovský kus práce, věřím, že i všichni, kteří jsou na Tvém portálu přihlášeni, vnímají i tu druhou stránku Tvé práce, velké množství psaní, odpovědí, zodpovídání dotazů a vytvoření celého konceptu pro každý nový díl zabere tak obrovské množství času, že i v tomto případě je nutné před Tebou smeknout hluboko klobouk.
Ráda bych Ti popřála, aby si v Novém roce měla vždy dost sil, věnovat se své úžasné páci, aby Ti vždy zbyl čas na svou rodinu, nikdy si neztraila ten Tvůj úsměv na tváři, byla šťasná.
Přeji Tobě a Tvé rodině šťastný Nový rok.
Eva
Evi, máš pravdu, blog znamená spoustu práce, ale práce radostné, tvůrčí a hlavně inspirující, protože každý recept, který se odehraje v jiné kuchyni než mojí, je pro mě velké vítězství a žene mě kupředu. Díky, že mi sílu a radost jít dál dodáváš i ty svými milými slovy. Šťastný a vydařený rok 2017 ti přeju. Flo.
Krásný den Flo. Předně děkuji za celý rok a všechny užitečné tipy do kuchyně. Nejvíc mě zajímají příspěvky, které se týkají zpracování netradičních, nebo ne zrovna obvykle používaných surovin – chia, quinoa, pohanka, špičaté zelí… Příští rok by mě potěšila inspirace na zpracování mangoldu, čekanky, artyčoku a jahel. A také inspirace pro upotřebení ricotty, brynzy a dalších sýrů. A také tipy, jak do kuchyně nenápadně propašovat víc ryb. Chutná mi losos, ale na jiné čerstvé ryby si netroufam. To samé platí o mořských plodech.
Koukám, že jsem se pěkně rozepsala. Přeji všem krásný rok 2017 a těším se na další inspiraci.
Eva
To jsou samé výborné nápady, Evi, díky za ně, všechny si je pečlivě znamenám a věřím, že aspoň na některé z nich ještě letos dojde. Krásný rok i tobě. Flo.
Milá Flo,
Moc děkuji za skvěle, podrobně napsané postupy receptů. Snažím se vše vyzkoušet.
Linecké bylo skvělé, taková nádherná vánočka se mně leta nepovedla – ani se při pečení nehnula. Manželovi moooc chutnala. A během roku- lepší,než tvou sekanou,
jsem ještě nejedla atd.Přidala bych se k Věře, ráda bych se naučila výborné slané pečivo /housky, bagetky, veku/ , aby bylo k jídlu i druhý den.Prozatím se jdu učit koblihy .
Do roku 2017 přeji tobě a celé tvé rodině hodně zdraví, pohody a úspěchů.
Těším se na další rady. Moc děkuji.
Vlasta
Vlasto, mám radost z tvé radosti nad povedenými jídly! Tak ať se ti stále daří. Pohodový rok 2017 i tobě. Flo.
Milá Flo,
přidávám se k dlouhé řadě tvých čtenářů, kteří dnes přichází s přáním hodně zdraví a štěstí do celého nadcházejícího roku 2017 tobě i celé tvé rodině.
Také díky za skvělé, fungující recepty, psané čtivě, lehce a nekomplikovaně, takže se v nich člověk neztrácí a rád se k nim vrací.
Přesto, že vařím a peču desítky let ( a ráda) nacházím u tebe nejen bezvadnou inspiraci, ale i potvrzení některých věcí i řadu nových, někdy překvapivých poznatků, jak a proč to funguje ( nebo nefunguje) . Čtvrteční mejlík mě vždycky moc potěší a tak ještě jednou velké díky a hodně sil.
To je milý komentář, Evi, děkuju, vážím si toho, že i tak zkušená kuchařka jako ty tu občas najde něco nového. Díky i tobě a též přeju hodně sil do zdolávání výzev, které ti rok 2017 přinese. Flo.
Milá Flo,když jsem se přihlásila do tvého klubu a ty jsi mne přivítala mailem tak jsem psala že ráda čtu tvé recepty a povídání kolem i komentáře jiných ,ale debat se nezúčastňuji.Ale nedá mi to a proto píšu.Moc děkuji za tvé recepty a rady které jsou velkým přínosem a né jen pro mě.Děkuji za krásné přání do nového roku a chtěla bych popřát Tobě a tvé rodině jen to nejlepší,dobré zdraví,štěstí a spoustu nápadů o které se snad s námi podělíš.A přeji ti,aby jsi v novém roce byla ta nejlepší foot blogerka,protože pro mnohé z nás jí určitě jsi.Tak mnoho štěstí v roce 2017 přeje Radka
Radko, díky, že ses odvážila komentovat, myslím, že jsi zdolala svou další malou soukromou výzvu. Jsem ti vděčná za tvoje podporující a vřelá slova. Tak ať se ti ve všech oblastech daří. Flo.
Milá Fló,
přesto, že jsem již paní v letech, a troufám si říci, že i dobrá kuchařka, mám všechny tvé kuchařky,moc se těším na každý čtvrtek a je hodně věcí, které jsem se naučila, a předávám dál. Vánočka a štola byly vynikající.Děkuji moc za vše a přeji Ti do roku 2017
mnoho zdraví , pohody a úspěchů.
Těším se na další rady. Moc děkuji. Lidka
Lidko, děkuju a všechno nej i tobě! Flo.
MILÁ FLO,DĚKUJEME ZA KRÁSNÉ NÁPADY A POČTENÍČKO KTERÉ JSI NÁM PO CELÝ ROK SERVÍROVALA.JSI ÚŽASNÁ HOLK.PŘEJEME VŠEM JEN TO NEJLEPŠÍ DO NOVÉHO ROKU A TĚŠÍME SE NA DALŠÍ ZÁŽITKY KTERÉ SI BUDEME MOCI PŘEČÍST A ODSKOUŠET.S POZDRAVEM JITKA A DĚDA
Jitko (a dědo), díky, já se zase těším na všechny veselé a milé komentáře z vaší společné kuchyně. Především pak na příběhy s vnoučaty. Flo.
Milá Florentýno,
moc děkuji za celoroční nápady, recepty a inspiraci, v knihovně mi přistála Vánoční kuchařka pro dceru, už se na ni moc těším. U nás vede sirup do svařáku. Z receptů bych uvítala třeba placky jako jsou tortilly nebo domácí pečivo. Krásný zbytek roku. Pavlína
Pavlíno, děkuju za nápady, jeden se mi myslím už povedlo začátkem tohoto roku realizovat. Teď ještě ty tortilly, píšu si je na seznam. Tak ať ti nový rok skvěle začne. Flo.
Milá Florentýko,
i já chci moc a moc poděkovat za všechny tvé články, recepty, rady i návody. Jsi skvělá, moc ráda vařím podle tvých receptů, pročítám neustále tvé články, které posíláš každý čtvrtek, ale ráda se vracím i k těm starším.
Do nového roku 2017 vše jen dobré, zvláště pevné zdraví a spokojenost v rodině ze srdce přeje Eva
Evi, díky a tobě taky jen to nej! Flo.
Milá Flo,
moc Ti děkuji za všechny skvělé recepty, super kuchařské knihy, za maily z mailového klubu . . . Všechny Tvé recepty jsou opravdu sázka na jistotu, že se vždycky podaří.
Vařím a peču sice již dlouho, ale stále je co vylepšovat 🙂 .
Přeji Tobě i Tvé rodině v novém roce 2017 hlavně hodně zdraví, lásky, radosti a štěstí !
Měj se moc hezky !
Dana
Dano, od tak zkušené kuchařky mě taková slova obzvlášť těší. Tak zábavné vylepšování ti přeju a hodně lásky, zdraví a štěstí i tobě. Flo.
Pro tento rok poslední čtvrtek…. nějak moc rychle to letos uteklo.
Děkuji Ti, milá Flo, za 52 krásných a tvým vtipem prozářených čtvrtků.
Zažila jsem spoustu nádherných situací, okusila množství nových chutí a různých kombinací, naučila se zase něco nového.
Děkuji Ti nejen za skvělé recepty, které se vždy povedou., za krásné příběhy, za obrovskou spoustu informací a hlavně za tvé nádherné lidství.
Prošla jsem si s Tebou postní, prázdninovou i adventní výzvou a získala jsem něco naprosto úžasného.
Slovy to lze těžko vyjádřit, ale ti / ty z vás, co jste šli / šly s námi víte dobře o čem to je. Tak nádherný pocit spoluúčasti a podpory při překonávání svých drobných omezení či velkých tabu, to jsem nikdy jindy a nikde jinde nezažila a jsem za to moc vděčná. Přesto, že vařím už bezmála půl století, stále se ráda učím a poznávám nové. Chci tímto svým vyznáním poděkovat i vám všem, se kterými jsem se zde setkala. Bez vás a vašich příspěvků by to nešlo.
Tak tedy přátelé, přeji krásné vykročení do toho nového roku 2017 Ať nám přinese spoustu radosti, veselí, úspěchů a příjemných zážitků nejen v našich kuchyních, ale v celé společnosti.
Dobře najedený člověk je spokojený a víc laskavý. Odolnější stresu a tím i zdravější. Vařme s láskou a šiřme ji dál. Je to ta nejvzácnější ingredience. Koření, které se nedá nikde koupit a v jídle je vždy poznat, neb vykouzlí z obyčejných surovin zázraky.
S láskou a úctou Libuše
Libuško, trefila jsi hřebíček na hlavičku. Nebo naklepávané maso do jeho středu, pokud mám použít kuchařský příměr. Bez všech lidí, co tu jsou, by neexistoval blog Kuchařka pro dceru. Ten pocit sounáležitosti a spoluúčasti a vzájemné podpory je nejvíc. A ty jsi toho všeho velikánskou a důležitou součástí. Díky ti za to. Budu se těšit na dalších 52 společných týdnů. S láskou, Flo.
Flo, práve ma prepadla poriadna nostalgia, lebo medzi desiatimi najčítanejšími článkami je aj ten o muesli, ktorý bol jeden z prvých, ktoré som od Teba čítala. A bol aj prvý, ktorý ma prinútil napísať Ti, ale ten mail som nikdy neodoslala…našťastie som to napravila neskôr, nejak som zo seba potrebovala dostať ten pocit vďačnosti, že aj v príprave jedla sa dá objaviť radosť a krása a aj nadšenie zo zistenia, že varenie vlastne nie je nič, čo by nedokázal každý, kto chce.
Ďakujem, že v nás stále udržiavaš chuť variť a objavovať nové veci a želám veľa úspechov v nadchádzajúcom roku. A samozrejme aj veľa zdravia a šťastia – čin čin! 🙂
Pusu, pusu, pusu, a hodně zdraví a štěstí i tobě, Luci. Díky za všechno.
Mila Flo!
Od zaciatku roka som clenkou Tvojho klubu a Tvojou fanynkou. Mam vsetky Tvoje knihy, zasobila som aj dceru a netere. Robis skvelu vec, kazdy stvrtok sa tesim na Tvoje clanky a recepty a nasledne sa tesi aj rodina. Recepty su totiz dokonale a vzbudzuju chut do varenia a pecenia, co upevnuje teplo rodinneho krbu☺️.
Este raz vdaka. Nech sa Ti stale dobre dari, mas stale velainspiracie. Do noveho roku prajem Tebe aj celej Tvojej rodine vela stastia, lasky, dobre zdravie, vela sil, radost na kazdy den, pokoj a slnko do duse.
PF 2017!
Jana
Jani, děkuju ti moc, slunce v duši i v kuchyni přeju i já tobě. Flo.
Ahoj Florentýnko, díky za dostečný celoroční počet informací o vaření a receptů. Výběr je opravdu velký a jídla jsou chutná. Za to Ti přeji do nové roku 2017 a i celé rodině hodně zdraví, včetně splněných přání a pracovních úspěchů. Standa
Stando, jsem ráda, že ti tu chutná, tak ať se ti daří ve všech oblastech života. Hodně štěstí do roku 2017 přeju. Flo.
Milá Flo, moc ti děkuji za tento skvělý blog. A do nového roku ti přeji hodně zdraví,pohody a rodinného štěstí, spoustu skvělých nápadů a následně bezva článků s inspiracemi pro nás – tvé čtenáře a příznivce.
Pavčo, já taky děkuju, ať ti nový rok přinese totéž. Flo.
Milá Flo, přeji Ti do nového roku 2017 všechno nej…nej…ať potkáváš v životě jen samé dobré lidi.
Děkuji za příjemné čtvrtky, spoustu rad a inspirací a těším se na další rok s Tebou.
🙂 🙂 🙂 Renata
Renato, a že jich tady na blogu takových potkávám, včetně tebe! Díky za takové přání. Vydařený rok 2017 ti přeju, jak v kuchyni, tak i všude jinde. Flo.
Milá Flo, užívala jsem si s tebou recepty mě známé i nové, hledala u tebe nápady i vylepšení svých vlastních postupů a i díky tobě se mi letos v kuchyni dařilo a také mě to bavilo. Spokojené úsměvy mých chlapů nad talíři byly mou odměnou.
Přeji Ti, do nového roku hodně zdraví a spokojenosti a Tvému blogu další spokojené a nadšené kuchařky a kuchaře 🙂
Heliko, tak to máme naprosto společné. Úsměvy strávníků, potažmo čtenářů, jsou ta největší odměna ze všech. Ať tě neopouští ani v roce 2017. Flo.
Milá Florentýno,
připojuji se k té dlouhé řadě blahopřání k pěkně napsaným a čtivým článkům.
Zároveň přeji do Nového, ale i nového celého 🙂 roku hodně zdraví a sil k pokračování
čtenářilibého díla!
S díky, Renata
P.S. Mně by se také líbily recepty na jednoduché, pokud možno zdravé, placky (třeba z různých druhů mouky) a k nim se hodící bezmasé přílohy. Ještě jednou děkuji.
Díky za nápady i za přání, všechno nej i tobě a zase brzy na přečtenou, Flo.
Mila Flo,
i ja jsem jeden maly prirustek tveho kucharskeho sveta roku 2016. A moc si to uzivam nejen ja,ale i briska mych stravniku!
Diky za inspiraci,ale hlavne mileho „nadhledu“ a chuti kuchteni neobestirat tajemnem a takrka magickymi dovednostmi zkusenych kucharek.
Na virtualnou videnou pristi rok ve ctvrtek 😉
Jeden moudrý kuchař kdysi řekl, že i když prozradí všechny fígle a nástrahy a tajemství svých receptů, nemusí se ničeho bát. To, co mu nikdo nevezme, je zkušenost a řemeslná zručnost, kterou vkládá do svých jídel. A totéž platí i pro domácí kuchyni. Takže ráda prozradím všechno, co o vaření vím, protože pak si dobré jídlo může užít víc lidí a mně přitom nic neubude. Ba naopak, užiju si víc radosti i ze svého vlastního vaření. Takže díky za takovou milou připomínku. Ať se ti daří, Flo.
Florentinko ,vše nejlepší v roce 2017 často zde nacházím inspiraci. Jen tak dál.
Tobě taky, Heřmane! Flo.
To je zajímavá statistika, takhle bych to složení receptů netipla ani omylem. Teda za mě určitě dýně a quinoa, ale umístění zbylých receptů v top ten mě upřímně překvapilo. Vánočka byla kolikátá? 🙂
Vánočka byla v roce 2015 pátá, takže se nemohla kvalifikovat do desítky za rok 2016. Ale umístila by se hodně vysoko.
Milá Florentýnko a přátelé e-mailového klubu, přeji vám všem šťastný nový rok, plný pohody, zdraví a kuchařských nápadů.
Florentýnko, Tobě děkuji za všechna doporučení, rady a skvělé recepty, kterými jsi nás po celý tento rok obdarovávala, věnovala jsi nám spoustu času a mnohé z nás přesvědčila, že vaření není tak těžké a výsledky přináší radost.
Pro příští rok bych uvítala nápady a kuchyňské rady na zeleninové pokrmy a různé saláty.
Budu ale vděčná za všechny inspirace, poučení o potravinách i vychytávky v kuchyni.
Ještě jednou díky a krásný nový rok. Vlasta
Vlasto, díky a píšu si. Všechno nej i tobě. Flo.
Milá Flo,
prajem ti všetko najlepšie do nového roka 2017, zdravie a lásku celej tvojej rodine a kopec nápadov pre tento super blog, aby si nás všetkých naďalej inšpirovala. 😉
Ďakujem za krásne čítanie každý štvrtok a všetky rady, s tebou sa varí s ľahkosťou 🙂
PS: mne by sa tiež páčilo viac receptov na ryby, ako to tu už niekto spomínal…
Jani, vynasnažím se, díky za popostrčení. Všechno nej a hodně zdraví a lásky v roce 2017 i tobě.
Dobrý večer,
koblihy jsou pro mě stále strašákem, ale v příštím roce bych je ráda vyzkoušela.
Jinak budu vděčná za inspiraci pro zavařování všeho možného, jak už jsem Vám psala v e-mailu. 🙂 Také bych byla moc ráda za nějaké recepty, kam by se daly uspotřebit sušené houby. Chodím na ně moc ráda, ale doma se nám začínají hromadit a já jediné, kam je dávám, tak do bramboračky a do omáčky, když dělám hovězí na houbách. 🙂
Připojuji se k novoročním přáním, přeji Vám jen to dobré, hlavně zdraví a spoustu dalších skvělých nápadů. 🙂
Sušené houby jsou skvělé rozdrcené s trochou hrubé mořské soli. Nikdo je pak v polévce nebo omáčce nenajde a dá se jimi takto dochutit spousta podzimních a zimních jídel. A díky za nápad se zavařováním, uvidím, co s ním dokážu udělat. Vydařený nový rok přeju, Flo.
Moc děkuji za krásné recepty, hledám teď zeleninové recepty, máme doma vegetariánku a tak už mi docházejí nápady……….
V novém roce Vám přeji jen to nejlepší ale hlavně hodně zdravíčka!!!
Zuzko, píšu si, věřím, že další zeleninová jídla budou přibývat. Přeju spoustu krásných zážitků v roce 2017, Flo.
Mila Florentynko,
rada bych ti podekovala za tvou uzasnou a dokonalou praci, za to, ze mi delas kazdy ctvrtek krasnejsi a za to, ze uz se obcas citim jako kucharka 🙂
Florentynko, napady na recepty a rady momentalne nemam zadne, ale jednu prosbu bych preci mela. Kdyby to bylo technicky mozne, moc bych ocenila, kdyby do emailu chodilo automaticke upozorneni na to, ze jsi odpovedela na nektery muj komentar zanechany zde na webu. Tve odpovedi si ctu moc rada, jen mi dela (pri me jiz znacne pokrocile zapomnetlivosti) urcite potize si vzpomenout za par dni po vlozeni komentare, abych zkontrolovala, jestli se uz nemuzu tesit z tve mile odpovedi 🙂 A verim, ze podobne to bude mit vicero prispevovatelu 🙂
Vsechno krasne do noveho roku, hlavne zdravi a jeste jednou zdravi!:)
Pavlo, ty moc dobře víš, že svým čtenářům udělám, co jim na očích nebo na klávesnici vidím, ale obávám se, že upozornění na odpovědi v komentářích jsou momentálně mimo moje technické možnosti. Ale poznamenala jsem si to, třeba to časem půjde nějak ladně vyřešit. Všechno nej do nového roku i tobě. Flo.
Ahoj,
chtěla bych ti i celé tvojí rodině popřát do nového roku vše nejlepší hlavně zdraví, lásku, pohodu. Rok uběhl jako voda a já nestačím koukat co jsem se naučila. Umím nejlepší vepřovou pečeni, sekanou, boloňskou a naučila jsem se jíst lečo. Tvoje rady jsou nedocenitelné a láska ke čtenáři sálá z každého slova. V příštím roce bych byla ráda za recepty na pořádnou bramborovou polévku, kuře na paprice, kynuté knedlky s ovocem u nás nazývané „dělobuchy“, americký apple pie a slané quiche a nějaké úžasné náplně, nějaké informace o polentě a jak jí využít, a nějaké rady a tipy o zavařování marmelád a nakládání ovoce a zeleniny. Věřím že tvoje rady, tipy a nápady budou lepší než kdybych přečetla celý google. 🙂
Ještě jednou vše nej a ať se tu všichni po novém roce zase u tebe v pořádku sejdeme 🙂
Zdraví Verča
Veroniko, srdečně gratuluju k takovému obrovskému pokroku, to se jen tak nevidí. Mám velikánskou radost, že se ti tak daří. Tvoje nápady na další články jsou výborné, píšu si a pokusím se jich co nejvíc letos přivést na svět. Tak si budeme vzájemně i nadále držet palce, jo? 🙂 Měj se v novém roce co nejlépe, Flo.
Milá Flo,
jak tak na sklonku roku čtu ostatní příspěvky, tak jsem si uvědomila, jak obrovský kus cesty jsi od doby, kdy jsme se setkávaly na Labu, ušla. A smekám….
Můžeš si na konci roku s pýchou říct – mám za sebou obrovský kus práce, pomohla jsem stovkám možná tisícům lidí změnit vztah k vaření jako k něčemu, co těší a baví. Máš můj obdiv a díky.
Hodně lásky, pohody pevných nervů v roce příštím 🙂
Eja
P.S. Peču linecké podle receptu mé babičky už leta a výborné. Letos jsem neodolala a pekla podle Tebe s mandlemi. Již nikdy jinak! Měla jsem totiž nejlepší linecké v okruhu několika desítek kilometrů 😀
Ejo, s pokorou čtu tvoje řádky a nacházím v nich spoustu pravdy. Máš recht, že když si vzpomenu na to třeštidlo na Labužníkovi… co dodat 🙂 Díky za takový sebereflexní postřeh. A s tím lineckým jsi mě potěšila, ani nevíš, jak moc. Tak vydařený rok 2017 a zase se tu někdy ukaž, budu se těšit. Flo.
Jéé to vyzerá naozaj skvelo 🙂
My blog : THE COLORFUL THOUGHTS
Díky, Naďo. Ať se ti daří ve vaření i v blogování.
Milá Flo,
díky za veškerou inspiraci, kterou nacházím v těchto článcích i v Tvých kuchařkách (mám všechny).
Naposledy jsem byla nadšená z vánočky upečené podle Tvých rad – povedla se úžasně. V příštím roce bych chtěla začít péct kváskový chleba. Chystám se na něj už několik let, ale zatím jsem se k tomu nedokopala. A taky chci zkusit kremrole, neb Ježíšek mi na ně přinesl trubičky.
Flo, piš prosím dál a nikdy nepřestávej:))
Kremrole jsou parádní výzva, tak jsem zvědavá, kdo z nás dvou ji zdolá jako první 🙂
Milá Flo,
nejdříve mi dovol popřát Tobě a celé rodině hodně zdraví a mnoho pěkných společných chvil. přeji vám dobrý a úspěšný rok.
Pokud bych si mohla něco od Tebe přát, měla bych dvě prosby. sice vařím už sto let, a posledních pár let denně, ale jsi mi stálou inspirací a vždy se od Tebe naučím něco nového nebo alespoň nějakou fintu. Jestli bys mi mohla pomoci – mám problém s přílohami – rýže, těstoviny!!! vždy toho uvařím moc. nemáš nějaký rozpočet?
Dále bych Tě chtěla poprosit o Tvé chlupaté knedlíky.
Děkuji.
Posílám mnoho pozdravů. Alena
Alenko, rýže je potřeba cca 80 g na osobu v suchém stavu, bezvaječných suchých těstovin, které mají sloužit jako příloha, 100 g. Samozřejmě si to neboj poupravit podle vašich zvyklostí, ale toto jsou čísla, ze kterých se běžně vychází v rozpočtech.
Mnoho pozdravů i tobě a ať se ti daří postupovat stále kupředu k novým obzorům 🙂
Flo.
Dočkáme se i vymazleného receptu na pečené koleno? 🙂
Jo, to bych si taky dala. Píšu si na seznam. Zatím se dá tento recept najít v Hovorech s řezníkem.
Milá Flo chtěla bych ti do nového roku popřát hodně zdraví – protože je důležité, plno nových receptů, nápadů a tipů co ve vaření vylepšit. Mě zase přibylo v sešitu dalších pár receptů od tebe. No a protože se můj syn sestěhoval s přítelkyní a ani jeden z nich neumí pořádně vařit tak ke kolaudaci dostali tvou kuchařku Hovory.
Moc hezký dárek, věřím, že se kolaudace díky němu nepatřičně nezvrhla 🙂 Ať se ti v novém roce všechno daří, Flo.
Milá Flo, snad má prosba v té hromadě díků (a k nim se přidávám!) nezapadne. Moje výzva roku 2017: DOBRÝ, POCTIVÝ ZELENINOVÝ VÝVAR.
Prosím, pomoz mi (nám:) k němu! Všechny masové podle Tebe mám už zvládnuté a už zkouším i improvizovat, ale tento mi chybí. Možná jsem ho přehlédla… nevím? Teorii znám z různých cuketek, topreceptů apod., moje mamka vždycky řekne tak akorát „to je jednoduchý to tam naházíš… a je to“. Ale mně chybí Tvoje důležité detailíčky :-))
A druhá výzva – chystám se letos na velikonočního beránka a moc bych stála o upgrade Tvého článku o ČOKOLÁDOVOU POLEVU (a ta se třebas bude hodit i na nějakou božohódovou třenou bábovku, ne?:)
Vaření, pečení, smažení, dušení, blanšírování, a a a… psaní zdar 🙂
Danka
Píšu si! A všímám si, jak krásně ti jdou od ruky všechny ty důležité kuchařské pojmy. Jen tak dál. A všechno nej.
Milá Flo,
přeji Ti krásný nový rok 2017! Přeji hlavně hodně zdraví Tobě i Tvé rodině, protože ostatní už je v našich rukou.
Chtěla bych Ti poděkovat za Tvou péči, protože už jsi mi několikrát poradila (tady i prostřednictvím Tvých kuchařek, které mám všechny 🙂 ) a jak jsi úžasná, když odpovídáš na všechny komentáře.
Těším se už každou středu na čtvrtek na Tvůj článek a opravdu mám pokaždé radost, když mi zazvoní telefon, že jsi poslala mail!
A co se týká inspirace, ocenila bych recepty pro děti. Snažím se vařit zdravě celé rodině a v rámci možností to zvládá i manžel (třeba dnes mrkvová polévka vylepšená o pár plátků opečené uzené anglické). Nicméně inspirace je málo, syn má 26 měsíců a dcera 9 měsíců a často se u vymýšlení dost zapotím.
Ještě jednou tedy děkuji za to, jaká jsi „naše máma“
Dominiko, díky a píšu si. Myslím, že jsi skvělá máma, když vnímáš důležitost kvalitní stravy pro své děti. Jen tak dál.
Milá Flo,
první jsem si říkala, že přece nepotřebuju další recepty, tvoje kuchařky jsou jich plné, všechny jsou výborné (kuřecí plátek s broskví, který odmala nenávidím, mě nadchnul) a nevím, který vyzkoušet první. Ale nakonec přeci jenom….. nemáš někde v šuplíčku schovaný recept na tradiční slovenské halušky? Párkrát jsem je zkusila a vždycky je z toho „bramborová polévka“. Můj se po nich může utlouct.
Díky Ti za všechno
Iveta
Iveto, recept jsem dávala do knížky Večeře u Florentýny. Polívka z nich není 🙂 Tak ať ti dobře poslouží.
Milá Flo,
jak už v mnoha předchozích komentářích zaznělo, jsi (už od prvního vydání Kuchařky pro dceru) mou oporou, když se v kuchyni pouštím do něčeho nového nebo do něčeho, co by mohlo být lepší. Přinášíš mnoho nových nápadů a i toho pevného základu, o kterém se zmiňuješ v článku.
Měla bych pro nový rok velkou prosbu o pomoc, přání, které se mi vzhledem k Tvému přístupu k vaření zdá skoro až kacířské a pokud byses rozhodla „moje“ téma prozkoumat, práce by to nebyla vůbec jednoduchá. Můj roční syn má alergii na bílkovinu kravského mléka, nemůže tedy NIC mléčného – jogurty, lučinu, sýry, máslo, tvaroh… Tato alergie přetrvává cca do tří až čtyř let, potom může postupně vymizet. Zmateně brouzdám různými bio a vegan blogy a pokouším se (zatím dost neúspěšně) s použitím nových surovin vytvářet chutné varianty osvědčených receptů. Pokud by se mně (a dalším zoufalým maminkám, které vaří pro dítě a hlavně pro sebe, v případě, že kojí) v tomto boji dostalo pomoci od kuchařského guru, jakým jistě jsi, moje nadšení by se rovnalo tomu, když jsem před několika lety vyhrála možnost jít s Tebou do kina na premiéru filmu Láska na kari :).
Už dlouho si pohrávám s myšlenkou Ti tuto prosbu vyjevit a dnes jsi mi k tomu dala perfektní možnost :). Ať už bude vyslyšena nebo ne, v každém případě se těším na další články, na další čtvrtky a na další porce kuchařské něhy, kterou rozdáváš :).
S velkým pozdravem a přáním krásného nového roku,
Mirka
Mirko, tak to mě mrzí, že máš takové dietní omezení, ještě ke všemu u toho malého drobečka. Zřejmě bojuješ statečně, věřím a doufám, že alergie skutečně postupně vymizí a budete mít zase větší rozlet s výběrem surovin. Asi tě ale zklamu, ono je opravdu těžké hledat náhražky a snažit se trefit do původních chutí. To už je mnohem lepší vařit jídla, kam mléčné výrobky přirozeně nepatří. Případně tě bohužel musím odkázat na odborníky, protože nemám vystudováno dietní stravování a nerada bych ti radila nějaké zbytečné či nepodložené nesmysly. Tak se nezlob. Všechno nejlepší do nového roku i tobě, Flo.
Milá Flo,
co se nestalo, minulý rok jsem byla asi stráášně moc hodná 🙂 a Ježuch mě obdaroval kuchařkou. A jakou kuchařkou? No přeci Kuchařkou pro dceru (Já sama jsem dala Ježuchovi tip :-D. Už pěkně dlouho jsem chtěla kuchařku, ale ne ledajakou kuchařku. Chtěla jsem knihu, kde se bude vařit bez dochucovadel, bujónů, glutamanů…chtěla jsem něco, co bude napsané vtipnou formou, kde bude vysvětlení- co a proč se dělá, tohle a spoustu dalšího se mi splnilo 🙂 ). Vaření se stalo mojí vážní a zálibou a koníčkem a antistresovou procedurou. Je to něco, na co se těším 🙂
Knížka je prostě perfektní a úžasná a mám z ní obrovskou radost, navštěvuji tvůj blok, přidala jsem se do emailového klubu 🙂
Trošku pozdě ale přece, do Nového roku Ti přeji spousty elánů a chuti pro to, co děláš. Přeji Ti, aby Tě vaření pořád bavilo a naplňovalo. Také Ti přeji, aby Tě to uživilo, protože člověk není živ jen z lásky…
Jinak já bych si přála, je to pěkně neskromné a drzé přání, já vím, já vím…nějaký speciál, kuchařku, úplně prťavou kuchařku 🙂 o jednohubkách, chlebíčkách (já vím, chlebíčky už jsi řešila, ale stejně), něco jako silvestrovský speciál nejen na silvestra, něco jako Párty kuchařka, kde budou zmiňované jednohubky, chlebíčky, nápady na domácí krekry, sušenky, pomazánky, nápady na domácí pečivo. Nápady a rady na to, jak správně dané suroviny naaranžovat a nazdobit… 🙂
Úchhhhhhhhhhh to bylo vyčerpávající.
Jsi skvělá!
M.
Májo, ty jsi jednička, mám radost, že se ti daří v kuchyni objevovat nové věci a jít cestou, kterou sis vysnila. Těší mě, že ti k tomu knižní i internetová Kuchařka pro dceru pomáhá. Bude mi radostí provázet tě i nadále. A ten nápad s knížkou si znamenám, člověk nemá nikdy říkat nikdy.
Ahoj Flo,
tvoje recepty jsou inspirativní a každé povídání před receptem vždy rozpustí mé obavy z receptu. Hodně mi pomohl tvůj článek o uspořádání kuchyně. Teď už je kuchyň skoro hotová (už chybí jen odsavač) a já si píšu seznam receptů, které hned vyzkouším (seznam už je tak dlouhý, že budu vařit měsíc vkuse). DO nového ruku jsem si dala předsevzetí, že se naučím víc připravovat jídlo ze základních surovin. Co půjde tak si doma zkusím udělat sama a to hlavně směsi koření (mohla by jste přIpravit nějáký článek o domácích kořenících směsích?).
Báro, to se tak hezky čte. Díky. Držím palce s předsevzetím a na to koření určitě časem dojde.