Čočka na kyselo – fantastický výsledek zaručen

Čočka na kyselo je jídlo tak primitivní a prosté, že se na něj často pod dojmem moderních receptů zapomíná. Přitom je krásným zpestřením doby postní, tedy období protknutého odříkáním. Ovšem vůbec nemám na mysli odříkání ve smyslu odstrčeného talíře doprovozeného slovy “tohle já jíst nebudu.” O tuhle čočku budou vaši blízcí škemrat.

Recept na čočku na kyselo má dvě jednoduché fáze. V první uvaříte čočku doměkka, v té druhé ji zahustíte jíškou a dokyselíte octem.

Pravdou je, že i v tak jednoduché posloupnosti kuchařských činností se mohou vyskytnout neuvážené chyby, které vedou k neblahým vzpomínkám na školní, závodní nebo i maminčinu jídelnu. Dokonce si myslím, že šedivé čočkové cosi by mohlo být dokonalým symbolem vězeňské stravy. Případně by taková nevydařená čočka na kyselo mohla být použita při stavbě babylonské věže místo malty, jak je zmíněno v jedné staré povídce.

Pokud jste po všech těch nezdarech zatoužili po jídle, které má živou barvu, chutná nerozvařeně a čistě, tak čtěte dál. Jinak si na čočku skočte tam, co obvykle.

 

Čočka na kyselo v souvislostech

Když do vaření vezmete trochu kuchařské logiky, i docela obyčejná čočka na kyselo se může stát vlajkovou lodí vaší kuchyně. Mám pro vás nachystaných hned 17 rad, jak ji vylepšit.

Budou se týkat nejen toho, jak správně uvařit čočku, aby nebyla tvrdá, nebyla rozvařená na kaši a získala příjemnou chuť, ale taky zachování barvy i závěrečného zahuštění a dochucení.

čočka na kyselo je zadělávané jídlo

Ještě než se do samostatného kuchařského studia pustíte, dovolím si poukázat na jednu důležitou souvislost.

Velmi vřele vám doporučuju přečíst si můj starší článek o tom, co to je a jak funguje zadělávání, pokud se vám ještě nedostal k očím. Čočka na kyselo je totiž typické zadělávané jídlo.

Abych to v rychlosti shrnula, zadělávání je tepelná úprava, která má tyto jednoduché kroky:

  • Něco uvaříte ve vodě doměkka.
  • To uvařené něco slijete a vodu (teď už je z ní vývar) zachytíte.
  • Zachycený vývar zahustíte jíškou.
  • Zhoustlý vývar dochutíte a doladíte.
  • Do takto vytuněné omáčky vrátíte to uvařené něco, co zatím čekalo bokem.
  • Jídlo je hotové, podáváte hladovým a potřebným.

A tím stejným procesem prochází i čočka chystaná na kyselo.

17 rad, jak vylepšit čočku na kyselo

Takže teď konečně ty slíbené rady 🙂

1. Začínejte vařit se studenou vodou

Suché luštěniny mají hodně tvrdou slupku. Pokud jí nedáte dost času, aby ve vodě změkla a stala se propustnou, nedostane se horká voda dovnitř zrna. Pak se můžete snažit, jak chcete, luštěniny zůstanou uvnitř nepříjemně tuhé.

První zásada při vaření luštěnin proto zní dávat je do hrnce vždy se studenou vodou. Než vodu přivedete k varu, slupky částečně změknou a otevře se tím cesta k úspěšnému uvaření doměkka. Zalití horkou vodou by způsobilo okamžité vysrážení rostlinných bílkovin na povrchu slupek, uzavření pórů a nekonečné čekání na změknutí.

2. Nespěchejte

Tahle rada je krátká a souvisí s předchozím bodem. Nesnažte se čočku přivést k varu co nejrychleji, i když na večeři spěcháte. Nezapínejte plotýnku na maximální výkon, nýbrž zhruba na střední. Prodlužte dobu přivedení k varu aspoň o pár minut a dopřejte slupkám víc času.

3. Rozmyslete si, zda namáčet předem

Hrách i fazole se před vařením dávají máčet na několik hodin do studené vody, což má naprosto stejný důvod, jaký byl uveden v prvním bodě: slupka změkne a pustí vodu dovnitř.

Čočka tohle namáčení nepotřebuje, i když se to v mnoha receptech doporučuje. Opravdu to dělat nemusíte, čočku v pohodě uvaříte i bez namáčení. Čím drobnější čočka, tím lepší důvod nenamáčet.

Jak to tak ale v životě bývá, každé pravidlo má svou výjimku. Takže i zde může namáčení přijít vhod. Tou výjimkou je stáří čočky. Pokud máte podezření, že vaše čočka už má od sklizně něco za sebou a prožila značnou část svého života zavřená v kredenci nebo odložená na pultě v supermarketu, klidně ji na hodinu namočte. Rozhodovací hranice se nachází někde kolem jednoho roku od sklizně. Hlídejte si datum výroby a podle toho se zařiďte.

4. Vezměte měkkou vodu

Tvrdá voda, zejména pak studniční, neprospívá chuti ani měkkosti luštěnin. Sice to vypadá jako rada z hodně staré kuchařské knihy, kdy se o vodovodním řádu mnoha vesnicím ani nesnilo, ale kupodivu i v dnešní potrubní době je na hodně místech značně tvrdá voda.

Jestliže se vám doma rychle zanáší rychlovarná konvice a používáte změkčovadla na praní, zvažte, zda neupravit vodu i na vaření čočky. Dá se to udělat dvěma způsoby:

  1. Ten první, jednodušší, je přidat do vody na špičku nože jedlé sody, tedy špetičku.
  2. Ten druhý, o něco složitější, je vodu nejprve převařit, nechat zchladnout, odstát, opatrně slít, aby vysrážené minerály zůstaly na dně hrnce, a teprve takto upravenou vodu použít k výtvoru zvanému čočka na kyselo (a mnoha jiných luštěninových jídel).
5. Blanšírujte

Jakmile se čočka začne vařit, voda se rychle zabarví tmavým barvivem ze slupek a bude mít hnědo-šedou nebo zeleno-šedou barvu. Tohle barvivo pak postupně proniká dovnitř do zrna a vezme mu svěží barvu.

Mimo to se v horké vodě hned zpočátku vaření srazí i sirnaté sloučeniny, které mají ostrou pachuť. Takže to už jsou dva dobré důvody, proč tuhle vroucí vodu z čočky slít a nahradit ji vodou novou, opět studenou.

Když něco krátce povaříte a pak to zalijete studenou vodou, říká se tomu v kuchařské hantýrce blanšírování. Takže jinými slovy, zblanšírujte čočku. Vyplatí se vám to na vzhledu i na chuti. Platí to jak pro čočku na kyselo, tak třeba i pro čočkovou polívku.

Říká se, že kdo uvykl chuti blanšírované čočky, snadno pozná, když čočka touto krátkou počáteční úpravou neprošla a jídla z ní připravená mu pak nechutnají.

6. Solte dvakrát

Je známo, že by se luštěniny neměly solit předem, protože jinak při vaření nezměknou. Malá špetka soli je přesto na místě.

Pokud si pamatujete z hodin fyziky děj zvaný osmóza, pak víte, že ionty se samovolně pohybují z místa s vyšší koncentrací do místa s nižší koncentrací, aby se jejich hladina vyrovnala. A totéž by se stalo i tady.

Čočka trochu vlastní soli obsahuje, takže pokud ji dáte vařit do vody, kde není ani trocha chloridu sodného alias kuchyňské soli, bude putovat sůl zevnitř čočky ven do vody a čočku tak zbytečně zbavíte části chuti. Proto solte i vodu na vaření, ale opravdu jen jemně, aby to plus mínus odpovídalo přirozené koncentraci soli uvnitř čočky.

Závěrečné dosolení na úroveň, kterou vyžadujete k jídlu, provedete až poté, co čočka změkne. Ale k tomu se ještě dostanu.

7. Nepřežeňte to s vodou

U luštěnin a u čočky obzvlášť platí, že čím větším množstvím vody ji zalijete, tím víc šance jí dáváte vyklouznout z vlastních slupek a rozpadnout se na jednotlivé části. To je přesně ten pohled, který na talíři nechcete.

Voda by při vaření rozhodně neměla přesahovat hladinu čočky. Zpočátku, než čočka nabobtná, to nevadí, ale jakmile čočka zhruba po 10 minutách natáhne vodu a zvětší svůj objem na finální velikost, už byste si měli na hladinu vody dávat velký pozor.

Pokud vaříte čočku do salátu, měla by na konci vaření všechnu vodu v podstatě vstřebat tak, abyste nic nemuseli slívat. Takto uvařená čočka je bezkonkurenčně nejlepší. Optimální poměr čočky a vody je zhruba 1 díl čočky na 2 díly vody. To vede k téměř dokonalému a bezezbytkovému vstřebání vody.

Co se týká čočkových polévek nebo čočky na kyselo, zde je část zbylé vody potřeba k dalšímu postupu, proto se vody používá o něco víc, asi tak 3 díly vody na 1 díl čočky.

bylinky a čočka
 

8. Zakrývejte pokličkou a mírněte žár

Jak z předchozího bodu vyplývá, při ideálním vaření čočky se všechna voda vstřebá a vody se používá jen tak akorát. To vyžaduje jak zakrytí pokličkou, tak mírný plamen.

Bez přikrytí by se vám voda vypařila příliš rychle a horní vrstva čočky, která už ve vodě neplave, by neměla jak změknout. Na čočku musí působit vodní pára a páru udrží v kastrolu jen poklice.

Mírný var má též svou logiku. Požadavkem je, aby čočka zůstala celá, aby se zrna nerozpadala a aby se slupky neoddělovaly od zbytku. Čím méně pohybu a klokotání, tím líp. Takže vařte zvolna, aby sice voda pobublávala, ale nedělala žádné klokotající kotrmelce v hrnci.

9. Natřásejte, nemíchejte

Jakékoliv zamíchání vařečkou může způsobit, že se zrna čočky poškodí, naruší nebo rozmačkají.

Pokud se tomu chcete vyhnout, pouze kastrolem potřásejte. Cílem je dostat horní zrnka naspod, ale nesnažte se hned poprvé o dokonalost hodnou šéfkuchaře, který ty správné pohyby zápěstím a předloktím trénuje každý den. Počítá se i to, když kastrolem jen maličko potřesete do stran.

Takto krásně kompaktně vypadá čočka, když je uvařená podle všech předchozích pravidel:

správně uvařená čočka
 

10. Vezměte jíšku na milost

Chápu, že u jídla, které zavání luštěninami a zdravou stravou a omezením nezdravého se to neposlouchá dobře, ale čočka na kyselo je svou povahou zadělávané jídlo a to se bez jíšky neobejde.

Pokud tuhle část chcete nějak ošulit nebo na ni jiným způsobem vyzrát, mám pro vás jednoduchou radu: vykašlete se na čočku na kyselo a připravte si třeba čočkový salát s kyselou zálivkou. Čočka na kyselo vyžaduje použití jíšky. Vždycky ho vyžadovala a vždycky ho vyžadovat bude.

Jíšky je potřeba jen málo a na jednu porci se jedná o zanedbatelné množství mouky. Konkrétně dva a půl gramu. Takže si kvůli tomuto strašáku nenechte vzít výživnou hodnotu čočky.

11. Dejte si záležet na kvalitě jíšky

Čočka se dobře chuťově pojí se sádlem, takže jíška ze sádla by měla být vaší první volbou. Máslová jíška nebo jíška s rostlinným olejem následují až někde daleko vzadu.

Spousta receptů volá po cibulové jíšce, protože cibule opět skvěle doplňuje chuť čočky na kyselo. Já jsem v zásadě pro a tak cibulovou jíšku najdete i v mém receptu na konci článku.

Cibulová jíška se dělá jednoduše, v rozpuštěném a rozehřátém tuku nejprve zpěníte a opečete cibuli a teprve potom ji zasypete moukou. Jediné, co ji odlišuje od klasické jíšky, je větší množství tuku, které se musí vzít, aby si jíška udržela správnou konzistenci a nebyla příliš suchá.

Výsledná barva jíšky by vždy měla odpovídat barvě jídla, takže se nespokojte s bledou jíškou, ale vymíchejte ji na plotýnce alespoň dozlatova.

Podívejte se, jak nádherně vypadá barva omáčky, když zblanšírujete čočku, aby vývar z vaření neměl našedlou barvu, a ještě si vyhrajete s opečením cibulky a jíšky:

omáčka na čočku na kyselo
 

12. Dejte si záležet i na kvantitě jíšky

Množství jíšky se zásadně řídí množstvím tekutiny, kterou z uvařené čočky slijete. Já se snažím, abych na čtyři porce čočky na kyselo měla jeden hrnek (250 ml) zbylé vody z vaření.

Pokud se vám stane, že máte čočkového vývaru málo, lze ho pochopitelně nastavit vodou, ale mnohem lépe uděláte, když místo vody vezmete trochu zeleninového nebo masového vývaru.

U receptů, které nedávají do poměru zbylou vodu a množství jíšky, se může často stát, že budete mít výslednou omáčku příliš řídkou nebo příliš hustou. Jedině tak, že slitou vodu odměříte, máte zaručenou správnou konzistenci hotového jídla.

13. Hlídejte si ocet

Přestože, jak název jídla napovídá, jde o kyselé jídlo, ať vás ani nenapadne nalít ocet už do vody na vaření čočky. V kyselém prostředí vám čočka ani jiné luštěniny nezměknou. Kyselení se dělá až nakonec jako závěrečný dochucovací rituál.

Co se týká druhu použitého octa, opět vás nejprve odkážu na jeden můj starší článek, který pojednává o druzích octa a o tom, k čemu je který ocet dobrý. Já osobně bych do čočky nikdy nelila kvasný lihový ocet, protože je chuťově velmi agresivní a silný, navíc i čpavý. Vhodnější je jemnější a o poznání slabší vinný ocet.

14. Nebojte se bylinek

Do luštěnin se často při vaření přidávají bylinky, které mají snížit následné nadýmání. Obvykle je mezi nimi první na řadě saturejka. Každopádně bylinky ochutí vývar z čočky a přispějí k zajímavější chuti výsledného jídla, takže se jich nebojte. Zkuste tymián, hodí se i bobkový list, petrželka, libeček nebo majoránka.

Bylinky přidejte k čočce společně s druhou vodou na vaření a jakmile je čočka měkká, tak je vyjměte a zahoďte. Svou roli už splnily a dál je potřebovat nebudete.

15. Můžete přidat i další chuti do jídla

Protože se tu bavíme o zadělávaném jídle, můžete k čočce bez obav přidat i trochu zeleniny, která se bude vařit společně s ní. Já osobně bych se vůbec nebála sáhnout po mrkvi a petrželi, případně celeru, vše nakrájené na drobné kostičky a přidané k čočce společně s bylinkami.

Vím, že už to pak nebude na talíři vypadat jako stará dobrá známá čočka na kyselo, ale bude to barevnější, bude to mít hezčí strukturu a hlavně se zelenina podepíše i na lepší a hlubší chuti vývaru.

16. Druh čočky

Čočka existuje v mnoha barevných a velikostních variantách. Přestože nejtypičtější je hnědo-zelená velkorznná čočka, nebojte se pro úpravu na kyselo použít i jiné druhy čočky, které jsou menší, vzácnější, ovšem taky chutnější.

Stačí, když dodržíte jednoduchou zásadu: vyhněte se červené nebo žluté čočce, ta je loupaná a půlená a neuvaříte ji tak, aby zůstala kompaktní. Červená a žlutá čočka se rozváří a jsou mnohem vhodnější na kaše, pyré nebo na zahuštění polévek. Víc o tom píšu v článku na téma červená čočka.

Klasická běžná čočka prodávaná v našich obchodech potřebuje 40-45 minut varu, než změkne. Menší, drobnější francouzská zelená čočka, případně čočka beluga, drobnozrnná černá čočka nebo vysokohorské druhy malé drobné hnědé čočky chtějí času méně, plus mínus 30 minut podle druhu. Nejspolehlivější je průběžně ochutnávat a včas přestat vařit. K těmto zajímavějším labužničtějším druhům čočky se určitě dostanu v některém z příštích článků.

zelená francouzská čočka

Já osobně bych vám vřele doporučovala i na obyčejnou čočku na kyselo použít drobnou zelenou francouzskou čočku. Nemá tak velké sklony k rozváření, líp si drží tvar, není problém ji sehnat v obchodech a cenově je víc než přijatelná.

17. Cibulka na závěr

Než jsem přišla na chuť čočce samotné, nejraději jsem na ní mívala opečenou cibulku se sádlem, kterými se čočka na kyselo na talíři přelévala. A tak si tenhle bonus nenechávám ujít ani v pokročilém věku.

Zatímco se prováří vývar z čočky zahuštěný jíškou, je dost času připravit si tuhle cibulkovou rozkoš. Stačí nešetřit sádlem ani časem, zato šetřit teplem a opékat nakrájenou cibulku jen tak zvolna. Čím je cibulka opečenější, tím pomalejší teplo potřebuje. Díky dostatku tuku se cibulka nebude připalovat a výsledek se zaručeně dostaví.

Tak si nechte chutnat.
 
 

Čočka na kyselo – fantastický výsledek zaručen

Množství: 4 porce

Čočka na kyselo – fantastický výsledek zaručen

Suroviny

  • 250 g drobné zelené čočky (odpovídá to zhruba 1 ne docela plnému obyčejnému hrnku)
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy, případně čerstvé bylinky (tymián, saturejka, majoránka, bazalka)
  • 1 cibule
  • 20 g sádla
  • 10 g hladké mouky
  • 2-3 lžíce bílého vinného octa
  • velká špetka cukru
  • Na dokončení
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • špetka soli

Postup

  1. Čočku dobře přeberte, aby v ní nezůstaly žádné kamínky nebo jiné nečistoty, propláchněte na cedníku studenou tekoucí vodou a nasypte do kastrolu. Zalijte třemi hrnky studené vody, zakryjte poklicí a zvolna přiveďte k varu.
  2. Povařte 2 minuty, poté čočku sceďte, znovu zalijte 3 hrnky studené vody, osolte špetkou soli, přidejte bylinky, zakryjte poklicí a znovu zvolna přiveďte k varu.
  3. Drobou zelenou čočku vařte 25-30 minut, běžnou hnědo-zelenou velkozrnnou čočku 45-50 minut. Nechte čočku měknout zvolna, jen mírným pobubláváním, a čas od času čočkou protřeste, leč nemíchejte.
  4. Jakmile se bude blížit okamžik dovaření čočky, oloupejte a nadrobno nakrájejte jednu cibuli. V malém kastrůlku rozpusťte a zahřejte 2 lžíce sádla a cibuli na něm na středním žáru opékejte, dokud nezměkne. Pokračujte dál, dokud cibule nezezlátne. Budete ji muset často hlídat a míchat, aby se nepřipálila. Opečenou cibuli zasypte moukou a ještě 2-3 minuty intenzivně na středně silném žáru míchejte, aby se mouka opekla v tuku a vytvořila zlatavou jíšku. Hotovou cibulovou jíšku zatím odstavte stranou.
  5. Jakmile je čočka uvařená, sceďte zbývající vodu a zachyťte ji. Bobkový list a další bylinky odstraňte.
  6. Ze slité vody odměřte 1 hrnek (250 ml). Pokud vám do uvedeného množství trochu chybí, můžete doplnit horkou vodou, pokud vám chybí dost nebo téměř všechno, použijte horký zeleninový nebo masový vývar.
  7. Polovinu horké tekutiny z hrnku přilijte k cibulové jíšce a malou metličkou intenzivně a nekompromisně rozmíchejte na kaši. Dolijte i zbytek obsahu hrnku, znovu pečlivě rozmíchejte a přiveďte k varu. Nyní dosolte, aby vám chuť omáčky byla příjemná, a zvolna provařte 15-20 minut, aby se jíška vstřebala a přestala mít moučnou chuť. Nevařte příliš zbrkle, nebo se vám velké množství tekutiny odpaří a omáčka zhouste příliš. Nezapomínejte pravidelně míchat, zahuštěná tekutina se s oblibou přichytává na dno kastrůlku.
  8. Zatímco se omáčka vaří, oloupejte druhou cibuli, překrojte ji na poloviny a ty pak nakrájejte na půlměsíčky o tloušťce necelého půl centimetru. V dalším malém kastrůlku rozehřejte dvě lžíce sádla, přidejte cibuli, osolte a za občasného míchání nechte na středním plameni nejprve změknout, pak jemně zezlátnout a pak opéct do pořádné syté hnědé barvy. Časově tento úkol bude odpovídat provaření omáčky. Čím víc bude tato cibule opečená, tím víc tlumte žár plotýnky.
  9. Provařenou omáčku dochuťte postupně octem, stále přitom ochutnávejte a kontrolujte kyselost, až vám bude vyhovovat. Nakonec můžete jemně doladit cukrem.
  10. Těsně před podáváním promíchejte omáčku s čočkou a krátce prohřejte, aby čočka nebyla studená. Na talíři čočku přelijte sádlem s opečenou cibulkou. Jako příloha vám může stačit jen chléb a kyselá okurka, tahle kombinace dává zcela plnohodnotné jídlo. Ale pokud jste zvyklí na sázené vejce či uzeninu, dobře vám tak. Ve všech případech si nechte chutnat.

Poznámky, rady, nápady:

Pokud by čočka čekala v omáčce příliš dlouho, vstřebá se kyselá chuť octa, jídlo začne být fádní a bude potřebovat znovu dokyselit, možná i dosolit. Proto čočku smíchejte s omáčkou až na poslední chvíli a pak hned podávejte.


 
 

 

Zapojte se do diskuze

  1. Jitka says:

    Tedy Flo, já ji snad zkusím rovnou k večeři :-).

  2. Ladislav says:

    Ahoj Flo s chutěmi ostatních nebojuji musel bych se z toho picnout. Rád ale poslouchám kolik může být názorů na jedno jídlo. Přeji hezký den

    1. Nespočet, to je jasné 🙂

  3. Šmirda says:

    Jsem luštěninový skeptik, o kterém na začátku článku píšeš, ale tohle prostě budu muset zkusit, zní to skvěle :). Děkuji za další skvělý článek :).

    1. Tak to jsem ráda za takový obrat v názoru, i když jsi ještě ani neochutnala 🙂

  4. Martina says:

    Ano, cocka! Poradny recept na cocku na kyselo jsem potrebovala. Ne ze by mi nechutnala cocka tak, jak si ji obvykle doma varime, ale prislo mi, ze par Florentyninych figlu by ji urcite mohlo vylepsit, takze z tohoto clanku mam velkou radost. Urcite aspon neco z toho vyzkousim a jsem zvedava, jestli si zase rozmazlim jazyk tak, ze mu jina cocka uz nebude chutnat. (Uz se mi diky tobe, Florentynko, podarilo vypestovat si precitlivelost na prasek do peciva. Ne ze bych ho nemohla vubec, ale citim ho mnohem vic nez okoli.) Takze moc dekuju!

    1. Super, gratuluju moc!!! Mám radost.

    2. Martina says:

      Tak uz jsem recept zvladla i vyzkouset a bylo to naprosto vynikajici! Varila jsem pro nas dva rovnou mnozstvi pro ctyri, takze zbyla i jedna porce na veceri a ta zbytkova cocka byla snad uplne nejlepsi. Jeste si budu muset trochu zazit ten postup, ale urcite do toho pujdu i priste.

      1. Tak to jsem ráda, že vyzkoušení splnilo účel vyzkoušení 🙂 A že to klaplo.

  5. Saša says:

    Tak hned zítra vyzkouším…doposud jsem neslévala vodu, a taky jsem jí asi dávala hodně…polepším se…..přidávám trochu jemně strouhané kořenové zeleniny a kořením jen majoránkou. ocet jsem dávala obyčejný. Zkusím uvařit přesně podle tohoto návodu. Věřím, že to bude lepší.

    1. Budu se těšit na zprávu o výsledku a předem děkuju 🙂

  6. helenasafarik says:

    Ahoj, tak už vím proč mám čočku rozkouskovanou. Mám čočku ráda, ale tyto rady mi pomůžou k další dokonalé čočce na kyselo. Fakt super! Je pravda, že vaření je i trochu chemie a proto mi přítel říká, když vařím, alchymista.
    Díky za vynikající rady.

    1. Heleno, mně právě tohle přijde na vaření fascinující, že i u obyčejných věcí člověk objeví tolik zajímavostí, které posunou jídlo zase na docela jinou úroveň. Tvůj přítel má pravdu.

  7. Ahoj Flo, díky za recepty. My doma do čočky nakyselo občas přidáváme i na malinké kousky nakrájenou slaniku nebo kousky domácího uzeného. Je to výborné!

  8. Míla says:

    Milá Florentýnko,
    vařím skoro 60 let, ale tip na slití první vody jsem dosud neznala. Ráda vyzkouším vše nové a děkuji za připomenutí všech postupů, protože je v mých letech dobré si leccos zopakovat.
    Míla

    1. Mílo, to, co jsi napsala, platí pro jakýkoli věk. Na objevování není člověk nikdy ani příliš mladý, ani příliš starý.

  9. rosnička says:

    ahoj,

    MILUJU TĚ!!! Fakt, já totiž chodím na skvěle ochucenou a správně uvařenou čočku akorát na Havelák do Koruny! Ano, do té výdejny jídel na lístečky – a tam jí UMÍ (a pokorně přiznávám, že tam mají pár dalších jídel, které stojí za to si dát -třeba kulajdu či sladká jídla). Ale doma vyšly dosavadní pokusy ve stylu, no, prostě, je to zdravá luštěnina, tak to nevyhodím…

    Už vím, kde je zakopaný pes, vyzkouším podle Tvých rad, jen tedy, jeden by si řekl „blbá čočka“, a co je s její přípravou práce;-)

    Díky!

    1. Danka says:

      Taky chodím na Havelák do Koruny na čočku :-))) jinde mi nechutná 🙂

    2. Však já tebe taky miluju! Bez tvých vtipných postřehů by mě to psaní tak nebavilo 🙂

  10. babi N says:

    Dobrý den! Článek zatím nemám čas přečíst, ale včera jsme s manželem měli čočku na kyselo k obědu a byla vynikající. Tedy ne s vajíčkem, ale s párkem tzv. kyšperským (Kyšperk byl nynější Letohrad). Asi v mých 82 letech tu čočku umím, ale ráda si později vše přečtu. Už se na tu klidnou chvíli těším.

    1. Tak třeba přece jenom něčím překvapím, i když uznávám, že ve vašem případě to bude hodně těžké a moje šance jsou jen malé 🙂

  11. Jitka says:

    Milá Flo, pro mého manžela k dokonalé čočce (respektive jakémukoli luštěninovému jídlu) patří ještě „rada č. 18“, a to je dobrá a kvalitní uzenina, ať je to párek, opečená klobása nebo měkoučké libové uzené maso.

    1. Ladislav says:

      Súhlasím a Jitkou, ale ideálna je cigánska s pretlačeným cesnakom,

  12. Šárka says:

    Ahoj,
    tak u nás přesně tuhle čočku všichni milujeme :0)) Akorát k ní máme raději uvařené vejce natvrdo a chléb.

    1. Mně by stačila jen okurka s chlebem, když už na to přijde 🙂

  13. tornado-lou says:

    A Flo, prosímtě, kolik z toho platí jen pro čočku a co pro luštěniny obecně? zvykla jsem si vařit luštěniny v papiňáku a fazole už mi jinak nechutnají. pujde to i s čočkou nebo ji beznadějně rozvařím?

    1. Je to opravdu hodně napasované na čočku, fazole například potřebují namočit a světlé druhy se nemusí spařovat, to má význam hlavně kvůli barvě a chuti zejména čočky. Čočku v papiňáku uvaříš v pohodě, ale rozhodně ne takto šetrně. Vždycky se ti aspoň trochu rozpadne a to už kazí výsledek jak vizuálně, tak i v konzistenci.

  14. Lenka says:

    Vypadá to, že fígle budu muset co nejdříve zkusit v praxi. Moc se těším a děkuji za další úžasný recept!!!!

  15. Ludvík says:

    Alternativa – zkusil jsem uvařit čočku v rýžovaru (hnědo-zelená velkorznná čočka)- povedla se špičkově. Sypká, nerozpadala se. Použil jsem na čočkový salátTakovou jsem nikdy před tím nedokázal. Recept od Flo jistě vyzkouším, zvláště kvůli té omáčce.
    Díky

    1. Tak to je zajímavá myšlenka, ještě že rýžovar nemám a nemůžu se tak nechat zlákat 🙂

  16. Hanka P. says:

    Milá Flo,
    super článek. Čočku na kyselo jsem už tenhle týden dělala a dělala jsem ji totálně špatně. Sice nám chutnalo, ale příště určitě vyzkouším tvoje rady. Vždycky je co zlepšovat. Díky.

    1. Hanko, pokud vám chutnalo, tak to je nejdůležitější. Odtud je pak snadné zlepšovat a postupovat kupředu. Nejhorší boj je s nejedlíky 🙂

  17. Pavla says:

    Zdravím tě Florentýmko, čočka super, mám ji moc ráda a dělám ji téměř jako ty,jen používám olej,na sádlo moc nejsem. Příště to dám přesně podle tebe, děkuji za podrobný popis,je to skvělé. Ať se daří.
    Pavls

    1. Pavli, díky a i tobě ať se daří!

  18. Danka says:

    Tak tento článek je opravdový Masterpiece!! Díky Ti,Flo.
    Jen mám teď takový problém – od té doby,co čtu Tvé články a učím se podle Tebe vařit,mám docela problém se (dobře) najíst v restauraci a pochutnat si u někoho na návštěvě :-(( už všude cítím ty bujóny,záklechtky apod. Po návratu z mateřské budu asi „odsouzena“ k obědům z krabičky z domova.A to jsem jedla vždycky všechno,dost tříbíš nejen můj jazýček.Tchýně se vždy diví,co můj manžel už jí a dříve nejedl.

    1. Libuše says:

      Nádhera.
      To je přímo ukázkový příklad, jak návrat k původnímu, opravdovému vaření docela rychle mění nejen chutě,ale hlavně myšlení a bourá bloky vtom, co jíst „nikdy“ nebudu.
      V tom je Flo opravdu skvělá. Učí vařit. Né sypat instantní prášky, kořenící fujtajbly a dochucovadla se spoustou zbytečných éček, stabilizátorů a kdoví čeho ještě.
      Kéž by nás bylo takových stále víc.Krásný den všem. Líba

    2. Martina says:

      Mám to stejně. V týdnu jím v menze a v pátek už si zoufale neumím vybrat a těším se na víkend, až si něco uvařím. 🙂

    3. Danko, pokud to takto cítíš, tak ti blahopřeju. Tyto pocity přicházejí jen při pečlivém studiu kuchařských postupů a zákonitostí. Nestačí jen jíst mimo domov a spoléhat se na umění dobrých kuchařů, člověk si musí zkusit, co které jídlo obnáší a to se ti daří. Ber to jako výzvu, nikoli jako omezení 🙂 Aspoň ušetříš peníze za nekvalitní a nehodnotné jídlo, které jen zatěžuje tělo.

      A s manželovými novými chutěmi taky blahopřeju, uvědomuješ si doufám, že to znamená, že vaříš podstatně líp než tchýně?

    4. Klára says:

      Mám to úplně stejně, málokde mi nyní chutná, musí to být opravdu špičková restaurace. Dřív jsem nevěřila tomu, že rozeznám poctivý vývar od bujonu z kostky. Dnes mi stačí jen čuchnout.

  19. Katarína says:

    Pekný deň, keď som si prečítala tieto rady, spadla mi sánka:-). Mám dosť rokov a dozvedela som sa, že pri varení robím dosť chýb a odnes sa ich budem snažiť napraviť.
    Ďakujem za tento článok.

    1. Katarína, od toho tu jsem. Jsem ráda, že můžu být užitečná. Tak ať se daří.

  20. Jára says:

    Milá Florentýnko, moc děkuji za opět super článek o čočce, hned jsem na ni dostala chuť! Pravda je, že od té doby, co jsou dcery z domu, ji moc často nevařím, spíše jen polévku, takže se polepším a vyzkouším:). Ani jsem netušila, že existuje nějaká francouzská čočka- i v mém věku se mám stále co učit.
    Jinak zdravím z Krkonoš, kde trávím jarní prázdniny s vnučkou a bez vaření, ale paní kuchařka zde vaří výtečnou domácí stravu!
    Měj se moc krásně, Jára

    1. Járo, pokud jsem ti vyvolala chuť, tak je účel článku víc než splněn 🙂

  21. Milena says:

    Milá Flo,do diskuse se zapojuji málo,ale článek o čočce mě dostal☺. Mám čočku ráda,moje polovička ji moc nemusí,jsem však přesvědčena,že s Tvými vychytavkami to půjde.Ráda změním svůj letitý postup-uděláš-li nějakou věc jinak,teprve pak můžeš očekávat jiný výsledek,že ano? .Diky a zdravím

    1. MIleno, tvoje slova tesat do kamene, nejlépe do kuchyňského brousku, který je na očích 🙂 Pokud člověk neudělá věci jinak, nemůže očekávat jiný výsledek. A o tom to je ve všech oblastech lidské činnosti.

  22. Réza says:

    Milá Flo, tvé rady na uvaření vypadají báječně, jen bych ještě potřebovala radu, jak ochutit klasickou čočku s vejcem, když na kyselo ji nemusíme… Čím kyselejší čočka, s tím menší chutí ji sním. A ještě si dovolím vynechat kyselou okurku i závěrečnou cibulku, jsem podivný tvor, který smaženou cibulku prostě nerad. Na ničem. Přesně, jak jsi psala v e-mailu, každý má své chutě. Pro mě nejlepší obyčejná fádní čočka:o) Ale blanšírování a jemné osolení vody určitě vyzkouším.

    1. Rézi, prostě jen vynech ocet, ta omáčka má dost chuti i tak.

  23. Júúúú, 17 zastavení u „blbé čočky“ 😀

    Tak tomu se říká trefa. Roba ji včera namočila. Že bych ji zkazil radost? (Jako každá zaměstnaná ženská, moc se s běžným vařením ne…párá.) 😀 No jo, ale co rada číslo 3? Abych si nenaběhl na vidle…

    Jinak…čočka je mezi lidma fakt problém? 😮

    Díky a dobrou!

    1. Taky jsem se divila, že jsem došla až k číslu 17, to bylo i z mé strany dost nečekané a neplánované 🙂

  24. Stepkavera says:

    Krásný článek, perfektní inspirace na zítřejší oběd. Ač vařím od svých 15 let tedy nějakých 42 let, nikdy jsem první vodu nevylévala a čočku mírně nesolila, vyzkouším
    a uvidíme. Pro kluky uvařím přesně podle Tebe, pro holky budu muset upravit na bezlepkovou variantu, ale bezlepkovou jíšku umím, takže by neměl být větší problém. Luštěniny mám ráda a rodina také. Děkuji za perfektní návod

    1. Já děkuju za milý a vstřícný komentář, tak ať vám tahle čočka udělá na stole radost.

  25. Taita says:

    Ahoj Flo, děkuji za další recept, čočku miluju. První vodu jsem nikdy neslévala – už budu – a naopak automaticky přidávala trochu cukru, tak, jak nás to učili kdysi dávno v deváté třítě základní školy v kroužku vaření – že by proto že se používal ten ,,ostrý,, ocet? Já ho totiž používám taky, ale hned odpoledne běžím pro jiný, fakt 🙂

    1. Jasně, cukr vyvažuje ocet, můžeš ho přidat, i když použiješ jemnější ocet vinný.

  26. Flo, krása… jako vždycky… a jako vždycky jsem na jídlo dostala chuť…
    Většinu Tvých vychytávek asi používám, už jsem sice čočku dlouho nedělala, ale dělávala jsem ji často i „na zakázku“ pro rodinu kamarádky sousedky, protože je prý vynikající.
    Jako základ bych viděla kvalitu čočky, používám hnědou Lagris. Nasypu do Papinova vynálezu, zaleji studenou vodou nad povrch čočky, přivedu k varu, tak 5 minut, scedím, znovu studenou vodu, maličko soli, kousek bobku, kousek mrkve, zaklapnu hrnec, plyn na minimum a když začne pískat, vypnu. Po 10 minutách ochutnám, většinou je akorát. Cibulovou jíšku dělám na slunečnicovém oleji, používám obyčejný kvasný ocet a dávám ho ke konci do jíšky, aby ještě trochu přešel varem. Tím se srazí ostrost a zůstane kyselost. Dochutím solí a špetkou pepře po smíchání s čočkou. Volské oko a okurčička…..
    Eja

    P.S. Pro odpírače čočky na kyselo – vše stejně , jen do jíšky před přidáním vývaru na čtyři porce čočky 1 kávová lžička plnotučné hořčice a jedna kečupu.

    1. To je krásné, čte se to jako poezie, děkuju!

  27. Laďka says:

    Ahoj Flo, jsem nadšená z Tvého receptu. Jsem přesně ten typ, co zahuštěné luštěniny nemusí,ale při čtení receptu jsem na čočku dostala takovou chuť, že ji o víkendu uvařím. Jinak zelená čočka je výborná, dělám z ní salát, chutná trošku sladce a je lehce stravitelná. Už vím, proč se mi občas rozvaří!!! Takže čočce zdar a krásný víkend všem!

    1. Nápodobně a díky! Flo.

  28. Dnešní rady jsou opravdu moc zajímavé. Čočku miluju, vařím ji vždy o něco víc, abych mohla koštovat, koštovat a koštovat a v pozdním poobědním čase „mlsat“ studenou. Některé nové rady vyzkouším, už se těším, bude na repertoáru co nejdříve.

    1. Tak tomu naprosto rozumím 🙂

  29. Zdenka says:

    Opět jsme s chutí a pozorně četla tvé rady. I když jsem s mou čočkou spokojená, pročetla jsem vše důkladně a jsem zase o něco chytřejší. Proto tu také chodím. Kdybys měla u nás praktický kurz vaření, neváhala bych a navštěvovala bych ho. U tebe se člověk vždy něco nového dozví. U čočky hned při první příležitosti vyzkouším fintu s blanšírováním.
    K čočce jíme vždy volské oko a kyselou okurku.

    1. Zdenko, to už jsi dnes několikátá v řadě, kdo zmiňuje kurz vaření. Tak kdybys věděla o nějakém vhodném místě, kde by se něco takového dalo zařídit, asi o tom i začnu přemýšlet 🙂

  30. Zdena says:

    Milá Flo, čočka je u nás ve velké oblibě od té doby, co ji vařím podle tvé knihy Vánoční kuchařka pro dceru. Teď ji ještě vylepším o blanšírování a dokonalejší už to být nemůže. Díky za všechny tvé úžasné recepty.

    1. Zdeni, stále je co zlepšovat 🙂

  31. Flo, super, a pak že se v mém věku nepřiučím. Také první vodu neslévám, určitě vyzkouším. Já schovávám v lednici vodu z naložených okurek a jiné zeleniny. Používám místo octa. Do čočky používám okurkovou.

    1. To je parádní tip s lákem z okurek, díky!

  32. Lída says:

    Díky Flo za výtečnou radu, jak uvařit dobrou čočku na kyselo. Já ji mám moc ráda, taky jsem první vodu neslévala, teď to budu určitě dělat.
    Já pro vylepšení nastrouhám do čočky nakonec kuselou okurku a pokud mám, dám i pár kaparů, ale nutné to není.

    Už se těším na příští čtvrtek.

    1. Tak tohle vylepšení se mi taky moc líbí.

  33. Helena says:

    Milá Flo, tohle je nádherně napsaná óda na čočku, děkuji moc! Strašně ráda čtu tvé recepty, protože vždycky žasnu, jak se dá recept napsat a vždycky s něčím novým!
    Ač nemám ráda čočku na kyselo, hlavně kvůli octu, takže ji vařím s kořenovou zeleninou a s bobkovým listem, ale protože podle tvého připomenutí jsem začala vařit „postně“ – tvůj recept vyzkouším v nejbližších dnech. A také děkuji za všechny tvé úžasné recepty.

    1. Heleno, to asi bude tím, že si myslím, že nemá smysl psát to, co už někde bylo stokrát napsáno 🙂 Tvoje ochucení zní výborně a určitě dává dobrou chuť na talíři.

  34. Renča says:

    Milá Flo, první reakcí na většinu tvých článků o vaření je deprese, co zase dělám úplně totálně špatně. Naštěstí následuje druhá fáze, kdy se v klidu zamyslím a pustím se do starého receptu s novým postupem. A ono to funguje úplně skvěle. Díky za to, že jsi.

    1. Renčo, deprese je vážně to poslední, co bych ti chtěla přivodit, jsem ráda, že to vidíš pozitivně! 🙂

  35. maměnka says:

    Milá Flo,
    ačkoliv sama vařím už několik desítek let, nikdy jsem neslyšela o blanžírování čočky a pak také jsem se poučila, že čočku vařím ve velkém množství vody. A to jsou přesně ty věci, pro které tak ráda sleduji a pečlivě čtu tvé rady pro začínajíci a nepříliš zkušené kuchařky. V každém věku se dá něco nového naučit, čemuž já se opravdu nebráním. Děkuji za tvé skvělé recepty.

  36. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo,
    čočka na kyselo byla u nás minulý týden, jako mnozí „předpisatelé“, doplňuji – nejlépe domácím-uzeným, i tak, jak opět mnozí uvádí, je možné to či ono zkusit. Pro omladinu jsem pořídil, s uvedením osvědčeného „pramene“, tedy Vás, několik opisů…
    Přeji vše dobré, těším se na přečtenou dalších /zkusím hádat -velikonočních ??? rad/.
    Jinak se musím podívat do dávnějších nápadů – dostal jsem králíka, tak se mrknu, co na to přítelkyně Florentýna…
    Apropó – už se blíží doba jarního medvědího česneku…
    Využívám i nápadů na Vaše „rychlíkovky“ v ČD pro nás- díky za ně – Jaroslav S.

    1. Jaroslave, je mi vždy velkým potěšením vás potěšit. Jsem ráda, že to tentokrát klaplo.

  37. Musim rict, ze co mam papinak (a taky tri male deti), varim v nem co lze. Kazda minuta navic u plotny me zdrzuje 🙂 A doslo i na cocku. Uz roky ji varim 10min v papinaku a je vzdy akorat. Nekdy dame jen dvojnasobek vody a zustane nezahustena, nekdy vic a zahustime. Ale troufam si rict, ze konzistenci a mekkost ma tak akorat.

    1. Jani, to naprosto chápu. S dětmi se člověk dívá na každou minutu času jinak. Přesto si ale myslím, že vařící se čočka v podstatě nepotřebuje pozornost a že bys jí časem šanci v obyčejném hrnci dát mohla 🙂

  38. jirka says:

    Milá Flo,tak k tomu se musím hned vyjádřit,protože mám velkou radost.U nás je to trochu posunuté,čočku a luštêniny můžu,ale manžel ji miluje.Takže za dnešní trochu jiný recept velké díky bude mít radost.
    Pozdrav a hezké dny posílám. Jirka

    1. Díky a že ucitvě zdravím muže 🙂

  39. Milá Flo, moc děkuji za super článek o čočce. Určitě se budu držet Tvých rad , nebo dělám spoustu chyb.

    1. Evi, jsem ráda, že je pro tebe článek užitečný. Tak ať se ti daří čočka lepší než obvykle.

  40. Jiřina says:

    Po přečtení zajímávého článku jsem zjistila, že vařím čočku dobře. Blanžírováním čočky se taky sníží nadýmání.
    Jen čočku vždy krátce namáčím. Zásmažku si dělám ze 1/4 kg sádla do zásoby a skladuji v lednici a mám ji hned k dispozici při vaření.
    Příště zkusím jiné koření než bobkový list a taky zkusím hořčici a kečup, jak píše čtenářka dříve. Taky za pokus stojí vinný ocet. Pořád je se co učit!
    Přeji všem krásné vaření.

    1. Jiřino, přesně jako moje babička, taky si schovávala jíšku do zásoby v lednici. Ach ten sentiment…

  41. Miluše says:

    Milá Flo,tak bezva popis a na čočku,to jsem ještě neviděla!Právě někdy ta rozvařenost mě odrazuje.A to ji mám tak ráda!Určitě vyzkouším a moc děkuji!Zdravím srdečně!Miluše

    1. Miluško, díky za ohlasy, tak ať tě tento postup potěší.

  42. Martina says:

    Tento článek mi kápl do noty, protože poslední dobou se snažím do jídelníčku zařazovat víc luštěnin – a musím se pochlubit, že celkem úspěšně (děti ani manžel neprotestují). Čočku nakyselo tudíž dělám dost často a myslela jsem si, že už ani žádné rady nepotřebuju, ale leckterý bod článku pro mě byl novinkou a inspirací. Hlavně budu muset vyzkoušet i některé další druhy čočky, přiznávám, že s nimi nemám žádné zkušenosti.
    Na oplátku mám jeden tip (zvláště pro zastánce zdravé stravy): do čočky nakyselo se mi osvědčil umeocet, bez něj si ji už ani nedokážu představit.
    A ještě mě napadá jedna věc – nenamáčí se čočka (a luštěniny obecně) i kvůli tomu, aby se zlepšila stravitelnost?

    1. Martino, namáčení se určitě děje především proto, aby se některé druhy luštěnin vůbec uvařily doměkka. Nadýmání se trochu sníží bylinkami a taky vylitím vody z namáčení, případně blanšírováním. Díky za nápad s umeoctem.

  43. Katka says:

    Dobrý den, Florentýnko, děkuji moc za článek i skvělé tipy. Konečně uvařím čočku správně a nebudu mít na talíři směs čočky a šlupek. Tedy doufám 🙂 Těším se na příští, mějte se moc krásně,K.

    1. Pevně věřím, že to klapne! Flo.

  44. Vlasta Krestova says:

    Milá Florentýnko, děkuji za recept na vaření čočky krok za krokem. Přestože vařím čočku již hodně let, zůstávám překvapená tvým postupem, ale v dobrém slova smyslu. Moc se mi zamlouvá a jistě ho při přípravě čočky vyzkouším. Díky.

    1. Já tě ráda překvapuju, víš to, viď? 🙂

  45. Věra Gongolová says:

    Jak já se těším na každy čtvrtek miljí Tvé recepty a stále se učím něco nového Hezký večer.Věra

    1. Věro, čtvrtek je i pro mne velmi významným dnem v týdnu, to mi můžeš věřit 🙂

  46. Mila Flo!
    V prvom rade Ta pozdravujem a prajem prijemne jarne dni.
    Tomu sa hovori telepatia. Vcera neskoro vecer som varila toto nase oblubene jedlo pre syna k dnesnemu obedu, ale vona ho prilakala a pustil sa don hned po dokonceni. ☺️ Vdaka Tvojim radam ho nabuduce privediem k dokonalosti. Si uz v nasej rodine pojem!
    Prajem vsetko dobre Tebe a celej Tvojej rodine.
    Jana

    1. Jani, Jana jako Jana, věřím, že veškeré zásluhy za dobré jídlo jsou po právu připisovány tobě a že tě rodina na rukou nosí, jak se o ně skvěle staráš. Flo.

  47. Uz ji mame na stole a mnam :-*

  48. To tedy koukám, jak se správná čočka na kyselo připravuje. Moje vlastní výtvory nikdy nebyli nic moc. Koupím čočku a zkusím, snad se vydaří….

    1. Alen, čočka je velmi levná surovina, na tom opravdu není co ztratit. A teď už vlastně (doufám) ani zkazit.

  49. Anička says:

    Milá Florentynko,
    číst si ve Tvém podání o obyčejné čočce, tak to je opravdu koncert. Těch vychytávek, který nám každý čtvrtek posíláš je hodně a díky moc za ně. Dceři jsme věnovala všechny Tvoje kuchařky a když se jí zeptám, co jsi vařila, tak mi odpoví, že vařila podle Florentýny a bylo to výborný. Takže moje dcera nevaří podle maminky, ale podle Florentynky. Musím však kriticky přiznat, že se mám stále co učit. Díky za vše a těším se na příští čtvrtek.
    Anička

    1. Aničko, ale ty taky vaříš podle mě, takže tvoje dcera vaří i podle maminky a tím pádem je vesmír v rovnováze a vše tak, jak má být. Nebo ne? 🙂

  50. Čočka je u nás velmi oblíbené jídlo, takže minimálně jednou za 14 dní ji vařím. Čočku vždycky namočím den dopředu a nestalo se mi, že bych z ní pak měla kaši (a po nedávné zkušenosti, kdy jsem ji měla v pytlíku s dvěma velkými hrstmi jakéhosi druhu trávy ji přebírám). Druhý den vodu sliju, dám čerstvou tak, aby byla pár mm pod hladinou čočky, osolím, šoupnu 2 bobkové listy a vařím. Při vaření odebírám pěnu – záleží na čočce. Někdy vodu ještě vyměním, někdy ne. A pokud se mi zdá, že vody je pořád hodně, odeberu ji přímo z kastrolu během vaření. Pak už jen lehce zahustím jíškou, ochutím octem a hotovo. A tu cibulku my zase můžeme ve velkém – hodně hodně opečenou (ať si žlučník užije), k tomu uzené, kyselou okurku – sákryš, už z toho slintám 🙂 V sobotu bude čočka, máme domácí uzené – to si huba zase užije 🙂 🙂

    1. Hani, máš to krásně vychytané a čte se to jako poezie 🙂 Jen si myslím, že je škoda vylévat ten hodnotný vývar z čočky, který musíš odebírat, pokud dáš vody moc.

  51. JITKA says:

    MILÁ FLO,ČOČKU MILUJU,MÁM JÍ RÁDA I STUDENOU.A TAKOVÁ ČOČOLOVÁ JE TAKY ÚŽASNÁ.TĚŠÍM SE NA ČTVRTEK A TVŮJ NOVÝ RECEPT.ZDRAVÍM VŠECHNY JITKA A DĚDA

    1. Jitko, úplně jsi mi s tou čočkovou polívkou udělala chuť. Tak příště 🙂

  52. Eliška says:

    Je vidět, že i z „obyčejné“ čočky může být perfektní jídlo. Díky za připomenutí drobností v postupu, na které často zapomínáme. Já mám raději čočkový salát kde přidám šalotku a vařené vajíčko. Ale vrátím se i k čočce na kyselo. Eliška

    1. Eliško, jakmile je čočka uvařená a zachová si tvar, tak se s ní dají dělat nejrůznější kouzla, včetně toho salátu, o kterém píšeš. A o tom to v kuchyni přece je 🙂 Díky za výborný nápad.

  53. Jaruš says:

    Téda, jak nemám čočku příliš ráda (školní jídelna), tak podle tohohle receptíku bych ji i zkusila 🙂 Ale nejprve je na řadě sýrová omeleta a risi bisi 🙂

    1. Jaruš, to zní nadějně, tak šup na tu omeletu a hrášek s rýží! 🙂

  54. Horčičková Broňa says:

    Úžasná óda na čočku!To by jeden neřekl,co se dá o obyčejné čočce napsat.A moc se mně líbil úvod!!

    1. Broňo, děkuju, skoro se tu rdím <3

  55. Lenka says:

    Ahoj Flo, ja som doslova padla na zadok a to nie na zaver clanku, ale hadam 17-krat 😀 uzasne napisane! Manzel mi obcas spomenie, ze by si dal sosovicu, ale nenasla som doteraz recept, ktory by ma oslovil. Jeho mama dobieha chut sedej sosovicovej hmoty cesnakom, vobec ma to neoslovilo, nemala som pomyslenie nieco take skusat a uz vobec nie ponukat 4-rocnej dcere. Ale tvoj recept vyskusam a prekvapim ho, to si pis! Sosovicova polievka, ktoru som robila podla teba bola vyborna, zjedla i dcerka, takze sa vobec nebojim o to, ze verzia nakyslo spolu s tvojimi radami by bol u nas prepadak. Vdaka, si skvela! ????????

    1. Leni, pardon, nerada bych, abys kvůli mě měla 17x naraženou kostrč!

  56. Alena Svobodová says:

    A je mi jasné co bude zítra,no čočka na kyselo! Florentýnko,ty mě umíš vždy správně nasměrovat. Čočku vařím ,ale nikdy mě nenapadlo ji blanšírovat. Teď to bude podle tvého návodu. Díky. Alča

    1. Alčo, velmi rádo se stalo, potěšení je na mé straně, tak ať chutná.

  57. Marcela flair says:

    Milá Flo, to bylo zase počteníčko… Fakt se na ty Tvé čtvrteční články vždycky moc těším, i když dnes na něj došlo až večer. Čočku miluji a už jsem nakousla před nějakou dobou tohle téma i na stránkách FB ve skupině KPD, protože jsem nebyla spokojená s tím, jak jsem čočku pokaždé rozvařila :-(. Teď už vím, že jsem pár chyb v procesu udělala, o blanšírování slyším poprvé a při příští návštěvě vybavenějšího supermarketu mrknu po té menší zelené čočce. Díky za úžasný a ve všech směrech přínosný článek! M.

    1. Marcelo, však já jsem si toho tvého povzdechu všimla a to tento článek taky trochu urychlilo :-)))

      Jinak zelenou francouzskou čočku má běžně k dostání Billa.

  58. Lenka says:

    Milá Flo,
    děkuji za cenné rady.
    Já čočku na 2-4 hoďky namočím, pak vařím cca 5 min.
    Dále postupuji podobně jako Ty.
    Mohu poradit recept, který asi moc lidí nezná:
    uvařit čočku a rýži (zvlášť)-osolit-na talíř dát kopeček čočky a kopeček rýže-bohatě posypat dozlatova smaženou cíbou, lze přihodit kyselou okurku. Každý si na talíři promíchá dle vlastního uvážení. Chuť-jedna báseň! Však i ten recept mám z literatury (beletrie)….
    Doporučuji vyzkoušet.

    1. Lenko, není to něco jako mudžadara? Ale ta se podává ještě se studenou jogurtovou omáčkou.

  59. Josef says:

    ….opravdová rozborka čočky! Fakt, to se musí nechat. Díky za pěkný článeček. P.

    1. Josefe, tak teď jste mě svou hláškou dostal. Díky.

  60. M. Dvořáková says:

    Ahoj Flo, nestačila jsem přečíst všechny komentáře, už mám vykoukáno, ale malou poznámku k čočce snad zvládnu. Vařím ji většinou na Nový rok k obědu a to ještě v horských podmínkách. Jak píšeš okyselit vinným octem, ten tedy na těch horách nemám, tak dochucuji lákem z okurek a to tedy rodině chutná víc než s tím octem. Zdravím a už se těším na další receptíky, perfektně zpracované Míša

    1. Míšo, ten nápad s lákem se mi moc líbí, už jsi několikátá, kdo ho zmiňuje, musím vyzkoušet. Díky.

  61. Tohle stačí

    vynikající

    Něco uvaříte ve vodě doměkka.
    To uvařené něco slijete a vodu (teď už je z ní vývar) zachytíte.
    Zachycený vývar zahustíte jíškou.
    Zhoustlý vývar dochutíte a doladíte.
    Do takto vytuněné omáčky vrátíte to uvařené něco, co zatím čekalo bokem.
    Jídlo je hotové, podáváte hladovým a potřebným.

  62. Maruška says:

    Ahoj Flo, pár zajímavých fíglů – musím vyzkoušet. Děkuji za podrobný postup. Maruška

    1. Pokud jsem tě zlákala k vyzkoušení, tak už teď jsem spokojená. Doufám, že dáš vědět, jak to dopadlo a zda i ty jsi spokojená.

  63. Jiřka says:

    Ahoj Flo,
    díky za krásný článek, čočku miluju. Sbíhají se mi sliny, asi bude dnes k obědu. Dodržím všechny tvé rady, slibuju 🙂 Jiřka

  64. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, to jsem si zase početla. Pro mě samé novinky. Od doby, kdy se stal manžel vegetariánem a nastudoval si „samé zdravé věci“, čočku namáčím přes noc. Vařila jsem ji vždy v tlakovém hrnci, tak ji zkusím uvařit podle instrukcí uvedených výše. Zdraví a krásný den přeje Vlasta!

    1. Vlasto, jsem ráda, že jsi tu našla nové informace, jsem zvědavá, zda zaznamenáš nějaký chuťový a konzistenční rozdíl. Flo.

  65. Hanka says:

    Ahoj Florentýnko, ahoj dámy a pánové,
    to blanšírování mě tedy dostalo, ale jak říkal tatínek, člověk není nikdy dost chytrý. No a co přidávám k čočce já ? Neobejde se bez slaniny s křupavou cibulkou no a další varianta jsou houby, Buď čerstvé, které do ní podušené přimíchám, nebo nakládané na sladkokyselo. Nedávno jsem dělala čočkový salát pro kamarádky vegetariánky , tak jsem koupila drobné žampiony, které jsem pomaličku usmažila v oleji celé, kloboučkem dolů. Trochu jsem je předem posolila, ale neloupala. Pomalu se z nich odpařovala voda a byly menší a menší a úplně zlaté a výsledná chuť byla úžasná, koncentrovaná a už je jinak dělat nebudu.Určitě stojí za vyzkoušení.A nezapomeňte na jarní bylinky, napříkald přidáním mladých šťovíkových listů, nebo řebříčku, medvědího česneku či popence získáte další zajímavé chuťové varianty.
    Přeji všem veselé jarní vaření.
    Hanka

    1. Libuše says:

      Hanko to mě potěšilo. Kombinaci hub a čočky jsem ještě nikdy nevyzkoušela… Stále je co zlepšovat. Děkuji za inspiraci a moc chválím čerstvé bylinky. S nimi je jídlo chutnější, zdravější a veselejší.
      Krásný den Libuše

    2. Hanko, tak to jsou nápady k nezaplacení a hodné vyzkoušení, díky!

  66. Uvařeno, uvidíme co tomu řekne naše dvaceti měsíční holčička. Maminko, ta čočka byla tak dobrá ještě ne, tak daleko nejsme. 🙂

    1. Však ona to rychle dožene a pak nebudeš stačit vařit (nejen čočku) 🙂 Ta moje má přece jenom dost roků náskok.

  67. Hanka Chmelíková says:

    Milá Florentýno, čtu ráda tvé vychytávky. Čocku mám rádi, sice ji neslívý (ale budu), zato ji okyseluji citronem a i trochu kůry nastrouhám. Delám ji sladkokyselou, ale nesladim cukrem, ale karamelem. Má pak kraásnou barvu a chuťově je velice zajímavá – pro nás ta nejlepší čočka na světě. Hanka z Domažlic

    1. Hanko, to je nápad hodný vyzkoušení. Díky, nalákala jsi mě.

  68. Zuzana says:

    tiež som sa nechala inšpirovať a uvarila som ju podľa vášho postupu na večeru….ten postup scediť a uvariť omáčku zvlášť, sa mi páči….ale musím kúpiť nejaký iný druh šošovice….mala som tú klasickú hnedú (lagris) ale aj keď som dávala na ňu pozor aj tak sa niektoré zrnká trošku rozvarili…teda oddelila sa šupka od vnútra, takže to nebolo také parádne ako na vašich fotkách….ale zjedli sme ju aj tak…no a tá domáca klobása to vylepšila….

    1. Zuzi, já téhle značce moc nefandím, ale to může být jen můj osobní názor. Zkuste jiný druh čočky, určitě to časem vychytáte k dokonalosti.

  69. Myslela som si, že šošovicu viem uvariť. Omyl! Robím šošovicové niečo…Kedže nevymieňam vodu a na konci mám niekoľko popučených šošovičiek, nemala som potrebu zahusťovať zápražkou a octu pridávala iba decente. Cibuľka je jasná voľba a zvykla som k tomu robiť šalátik z kyslej kapusty.
    Som rozhodnutá skúsiť ju spraviť poriadne! Mňam….

    1. Už i takové rozhodnutí se počítá. Tak věřím, že skutečnost ještě předčí očekávání. Díky za důvěru. Flo.

  70. Mila Flo, moc jsi mne potěšila s čočkou – urcite ji takto vyzkousim, jen se obavasm, ze ti moji nezravci ji stejně papat nebudou, ale to nevadi. Já ještě přidán jeden malý tip – moje babička vždycky dávala do uvařené cocky platek studeného másla na zjemneni. Krásný den Mila

    1. To je parádní tip hodný opravdového zadělávání. Díky za něj. Flo.

  71. Milá Flo,
    já zase čočku (a všechny luštěniny) vařím v pomalém hrnci. Vodu neměním a přidávám špetku mletého bobkového listu. Když je čočka měkká, polovinu dám do kastrolu a pošťouchám šťouchadlem na brambory. Přidám trochu vody, sůl, pepř a chvilku míchám. Tím dosáhnu kašovité konzistence. Pak přidám zbytek vařené čočky a dochutím solí a octem.

    1. Ivo, takže něco jako čočková kaše na kyselo?

  72. Ahoj Flo, čočku na kyselo jsem vařila tak jednou za 5 let, nelíbila se mi,ať jsem dělala cokoliv, pořád připomínala tu masu ze školní jídelny. Konečně se teď,díky tobě, povedla! Od nynějška začne být častým hostem na našem stole. A kromě na kyselo i v jiných verzích. Učíme se v každém věku, dík.

    1. Hurá! To je úžasné vítězství, mám z toho velkou radost. Flo.

  73. Vašek Jezárky says:

    Zdravím všechny v klubu a pochopitelně i šefovou. Nemohl jsem reagovat hned. Platí ale pořád – Pozdě ale přece!! Já jako „masožrout“ a méně než průměrný vyznavač luštěnin jsem dočetl tak k polovině článku. Mám několik svědků pod přísahou, kteří na vlastní oči viděli, jak se na tu čočku třesu. Ze školy, vojny a pod. má většina zafixován určitý “ LEPENEC“, na který se vzpomíná se smíšenými pocity a který většinou vypadal jako malta z míchačky na „jádro“ pod škrábaný Brizolit.
    Florentýnko kdybys nebyla, tak bychom si tě museli VYMYSLET !!
    Vašek Jezárky

    1. Vašku, tak vymýšlení téhle Florentýny bych vám fakt nepřála, takže jsem ráda, že jsem tu spoustě lidí ušetřila práci.

      Zase jsem se z tvého komentáře smíchy sesunula z židle pod stůl, díky za rozcvičku. Flo.

  74. Ahoj Florentýnko, díky za vyčerpávající návod na určitě výbornou čočku. Už se těším, až recept odzkouším. Často se mi stává, že některá zrna jsou tvrdá a jiná rozvařená. Zahušťovala jsem většinou jíškou přímo do uvařené čočky a nebo bramborovou moučkou (škrobem). To pak byla taková odlehčená. Tato změna je pro mě vítaná. Děkuji. Dáda.

    1. Dádo, tak to jsem ráda, že jsem přišla vhod. Snad už nebudeš mít s čočkou takové rozvařené a nedovařené trápení. Flo.

  75. Dnes jsem čočku uvařila dle receptu (jen jsem neměla bílý vinný ocet, ale červený) a sklidila jsem velké pochvaly, jak od pětileté dcerky, tak od manžela :). Jediný, kdo neochutnal, byl dvouletý synek, má bohužel období, že co se mu nezdá vzhledově, prostě ani neochutná. Děkuji moc za další skvělý recept:)!!!

    1. Evi, každé malé vítězství se počítá, mám radost, že i pětiletá dcera dala čočce nejen šanci, ale i pochvalu. Flo.

  76. Díky za recept, právě vařím=) Kořením majoránkou (hodně majoránky), pepřem, česnekem. Podusili jsme si v ní pár mrkví, ty jsem ale pečlivě vyndala, aby to přítel nepoznal=) Syn má na ní nejraději tu kyselou okurku, příteli večer ještě osmažím vajíčko. Příště, až někde uvidím zelenou čočku, tak jí koupím a vyskoušíme i s ní
    .

    1. Díky za vyzkoušení i za možná vylepšení, jsou to samé bezvadné nápady.

  77. Ahojky. Tak byla čočka dnes na večeři a super, naučila jsem se co je blanšírovaní, vinný ocet jsem také použila a je v čočce určitě jemnější a chutnější a jíškou jsem poprvé nechala ztmavnout víc, než obvykle. Povedla se, určitě si budu recept opakovat a snad si zažiji všechny kroky 😉 DÍKY

    1. Rádo se stalo a díky za vyzkoušení 😉

  78. Tereza says:

    Tak nevím, vařím podruhé , jednou jsem zkoušela klasickou hnědou, nyní černou a opět jí mám po 10 min rozvařenou. Zkrátka, když jí zblanšíruji, je nějak rychle hotová. Nechápu, kde je chyba, Výsledná chuť je sice super ale čočka je na kaši.

    1. Terezo, ani já netuším, kde může být chyba. Neklokotá čočka na sporáku moc? Měla by jen jemně pobublávat.

    2. Koukám, že nejsem sama, komu se čočka po zblanšírování dovaří hrozně rychle. Když jí zaleju druhou studenou vodou, tak stačí přivést k varu a povařit cca 5 minut a je akorát. Poprvé se mi rozvařila, ale teď už s tím počítám a trochu víc hlídám. Jsem i ráda, aspoň je rychleji vařeno. =)
      A to mi opravdu nevaří klokotem, nevím čím to je, vařím na plynu a na sporo… ale i tak je tahle čočka výborná. Netušila jsem, že vinný ocet udělá tak moc. =)

  79. Dušan says:

    Veľmi dobré….ďakujem za skvelý recept…

  80. Zdravím milá Flo. Čočku miluju od mala,ale tu co vařila moje máma jsem vyloženě nesnášela.Jen tu od nás ze školní jídelny,ta byla úžasná a chodívala jsem si přidat,až mě kuchařky odháněly. Máma totiž vařila hmotu,kterou by se daly spárovat cihly a cibulka v jíšce nadrobno,no tak to ani omylem! Ona to snad ani neuměla,nakrájet nadrobno. Takhle mi zprotivila i kuře na paprice a podobná jídla. Já dávám jíšku pouze máslovou bez cibulky,tak mi to chutná.A dávám jen trochu,aby byla spíš krémovější.A ten fígl s vylitím první vody jsem neznala,ale hned vyzkoušela a co se nestalo? Měla jsem pocit,že zase jím tu báječnou čočku ze školní jídelny,tak byla moc dobrá!!!!!!!!! Takže děkuji za radu a už nebudu vařit jinak. Jana.

    1. Jani, díky za překonání nesnášenlivosti, čočka si druhou šanci zasloužila a jsem ráda, že to klaplo.

  81. Uspěla jsem! Už nikdy jinak!
    Děkuji za báječný recept a přeji krásné dny 🙂

  82. Zdravím. Čočku mám strašně rád. Tenhle postup vyzkouším. Musí to být o něčem jiném. Zajímalo by mě, jestli jde uvařit i hrachovou kaši na 17 vylepšených způsobů 🙂
    Máte ještě nějaký recept na nějakou luštěninu? Boloňskou omáčku z červené čočky jsem zkusil a výborné! Na hummus se chystám 🙂 Učím se a inspiruju se tvýma postupama 🙂 Vaření je o špetku lepší. Děkuju mnokrát

    1. Radime, hrachová kaše se dělá z půleného loupaného hrachu, takže je postup maličko jiný. Nemusí se blanšírovat, to se dělá kvůli slupkám, navíc do postupu přijde pasírování a taky je jiné závěrečné ochucení. Ale jinak je tu spousta společných okamžiků, to zas jo.

    2. Radim says:

      asi jsem to napsal blbě..Myslel jsem, jestli i na hrachovou kaši jsou nějaké finty a lepší postupy, než se dělá klasicky.

      1. Radime, zatím o žádných specifických fintách nevím, ale pokud nějaké objevím, určitě o tom ráda napíšu článek.

  83. Katka Smíšková says:

    Dobrý den,
    Takhle luxusní čočku jsem ještě nejedla! Držet se vašich rad a nesnažit se vytvářet „zdravější“ varianty ????

  84. Martina Křížová says:

    Ahoj, právě jsem ji dovařila. Jsem sice máma 3 dospělých dětí a dvojnásobná babička, ale dnes je to poprvé, co se mi v posledních 3 letech povedla a musím pořád užírat. Před tím celá léta mé kuchyni velela tchýně a musím říct, že tato čočka je naprosto bezkonkurenční, a to ji mám bezlepkovou (rýžová mouka na míšku). Takže díky za ten úspěch, další prvenství je v tom, že jsem nikdy nikam nenapsala komentář.
    Martina

    1. Martino, tak to musím gratulovat hned několikrát! Ke komentáři, k čočce i k překonání tchýnina kuchařského mistrovství. Prostě paráda, mám vekou radost a děkuju.

  85. Martina Křížová says:

    Samozřejmě na jíšku, chybička se vloudila. M

  86. Petra says:

    Milá Flo,
    krásný článek o čočce. Vždy se tvé články pěkně čtou, nejsou totiž tak nudné (pokud tedy a jsou velmi přínosné, tedy aspoň pro mě. 😉 Dnes vyzkouším, už se těším. Nicméně by mě zajímalo, jaký máš názor na „tlakáč“ a čočka. Jsem zvyklá ho používat a „ušetřit“ tak nejenom čas, ale i hodnotu potravin. Jen přemýšlím, jak by se to dalo skoubit? 🙂 Už teď mám podezření, že asi nedalo. :))

    Děkuji

    Petra

    1. Za mně osobně nedalo. Čočka z tlakáče je pro mě rozvařená a nedá se uhlídat. Ale tobě do kuchařského života mluvit nemůžu, každý má jiné časové požadavky a potřeby.

  87. Patricie says:

    Milá Flo.
    Včera jsem namočila čočku, měla jsem ji doma dlouho, tak pro jistotu.
    Pak jsem se ale kvůli okolnostem rozhodla ji ten den nedělat, tak jsem vodu slila a nechala čočku jen tak v tom hrnci, ve kterém byla namočená, do druhého dne. Dnes dopoledne, když jsem se už chystala ji udělat, jsem byla překvapená, že mi naklíčila. 🙂
    Už ji vařím, takže nevím, co z toho bude, ale chci se zeptat pro příště – vadí to?
    Ochutnala jsem ji a chutnalo to hrozně dobře, jako hrášek z lusku. 🙂 Dokonce jsem si přečetla na internetu, že je takto naklíčená čočka a podobné luštěniny mnohem zdravější. Dalo by se to takto naklíčené bez vaření použít třeba do salátu?

  88. Děkuji za skvělý recept. Konečně supeeeer čočka,která chutnala všem.

  89. Renata says:

    Tady si člověk dokonce osvěží fyziku 🙂 …a pro mne, nekuchařku, která nad každým úkonem v kuchyni dost zdlouhavě filosofuje, je vysvětlení procesu vaření pomocí fyzických zákonů naprosto perfektní strategie!

  90. Marta says:

    V minulosti jsem zkoušela připravit čočku na kyselo podle x receptů a žádný úspěch… Dnes jsem ji připravila přesně dle Vašeho postupu a je fakticky naprosto famózní 🙂 Snědl ji a chutnala i manželovi, který k ní od mala měl odpor… 🙂 Super, už ji jinak vařit nebudu. Díky za tento recetp. Krásný den. Marta

  91. Veronika says:

    Milá Flo, chtěla jsem Ti moc poděkovat za Tvé úžasné recepty, a vůbec za celý tento blog. Včera jsem zkoušela poprvé čočku – je výborná. Také jsem podle Tvých rad vařila svíčkovou, dopadla moc dobře a všem chutnala. Takže vařit jedině podle Tebe – výsledek je vždy super. Děkuji moc 🙂

    1. Veroniko, děkuju za takové milé ohlasy. Ať ti to jde v kuchyni stále tak skvěle.

  92. Michaela says:

    Dobrý den, děkuji Vám za sdílení těchto receptů. Jsem tak trochu samouk co se vaření týká a Vaše detailní popisy receptů velmi oceňuji. Momentálně jsem na Erasmu v Litvě. Obědy v restauracích tu jsou o cca 30-50% dražší než u nás a univerzitní kantýna mě nenadchla. Sdílená kuchyně pro celé patro na našem „kolejovém hotelu“ sice není úplně ideální pro vytváření kulinářských skvostů (kupříkladu tu vůbec není trouba), ale i tak se mi tady povedl na první dobrou guláš podle vašeho receptu a dneska i čočka. Ukrajinci, kteří jsou tu na patře, jen tiše závidí, když vidí ty dobroty. Ještě jednou tedy děkuji, určitě budu pokračovat v testování vašich receptů, nyní spíše těch jednodušších „jednohrncových“, a jakmile budu mít dispozici pořádnou kuchyni tak zkusím na Vánoce naše něčím oslnit 🙂

  93. Ahoj Flo,
    dnes jsem vařila podle Tebe čočku a byla famózní.
    Místo okurky jsem si k ní dala jablíčko „golden“ na kostičky. No paráda, skvěle doplňovalo chuť čočky. Nejmenší syn se olizoval, snad příště už přesvědčím dva starší a začnou čočku jíst ????
    Díky za recept a přeji krásný den.

  94. Zdravím Tě Florentýno, čočku už vařím dost dlouho, postupem téměř stejným jako je tvoje předloha. Jen čočku máčím předem, asi tak na 30 min, potom vodu sleju a v čisté vodě vařím už bez další výměny vody. Způsob velmi podobný. Znám to od mého dědečka, ten vařil nejlepší čočku pod sluncem, ale bohužel mě nestihl předat podrobný recept. Jen si pamatuji, že vodu slil všechnu a pak zahustil vejcem, dělám to stejně. Přiznám se, že jsem nečetl všechny komentáře, možná už to někdo psal. Posunul jsem čočku o jednu dimenzi tím, že asi v polovině vaření přidám 1/4 lžičky indického curry koření asi na 250 g čočky. Čočka získá zajímavou vůni i chuť a doplněná plátkem osmahlé slaniny a rozpekem nemá chybu.
    Díky za výborný recept a nejenom tento, přeji krásný a pohodový vánoční čas . . . Jarda

  95. Milá Florentýnko, právě včas jsem otevřela Tvůj recept na čočku, když jsem se dívala, jak udělat novoroční. Tak snad to po letech vyjde. Jen nevím, šla by zamrazit? Mě se krásně a užívej zbytek volna s rodinou,

  96. Jaroslav Vizner says:

    Ačkoliv “dcera nejsem” vaše rady před i recept jsou extra!!! Děkuji

  97. Zdenek says:

    Psát recepty se znalostí fyziky, chemie, s používáním logiky, a bez neustálých citací pověr a nesmyslů, je něco, co tu ještě nebylo. Velmi oceňuji. Je radost to číst, i kdybych se zrovna nechystal vařit. Moc pěkné. Zůstávám na Vašich stránkách.

  98. Marek says:

    Jsem tu poprvé a mohu říci, že styl psaní receptu se mi tuze líbí. Nejen recept, ale spousta rad. Jde vidět, že si s tím dáváš práci, ne jen odfláknutý postup na 10 bodů.Za odměnu vypínám adblock a jdu prozkoumat celej web 🙂 Zítra uklohním čočku 🙂

  99. Zdenka says:

    Ahoj Flo, čočku vařím ráda, ale ne vždy se povede.Věřila jsem, že u Tebe najdu radu jak na to, aby se povedla a našla. Dnes jsem vařila dle Tvého postupu a musím říct, že se povedla. Dobrý bonus byl, jak si poradit s opečenou cibulkou. Děkuji

  100. Pilerová Daniela says:

    Teda Florentýno, ta vůně omáčky je neuvěřitelná! Bylinky dodají úplně jiný rozměr klasické čočce. Děkuji za Vaše tipy, odteď jedině čóču podle Vás :).

    1. Děkuju, mám radost 🙂

  101. Daniela says:

    strašně nepřehledný a složitý recept, přečela jsem to snad 3 x a vůbec jsem to nepochopila
    pryč odsud

    1. Danielo, děkuju za postřeh, máte pravdu, recept je dlouhý, protože je určen pro nezkušené kuchařky, které potřebují podrobně vysvětlit každý detail. Píšu tímto způsobem všechny své recepty a zkušeným kuchařkám to naopak vůbec nemusí vyhovovat. Věřím, že jinde najdete návod, který bude v souladu s vaší zkušeností a tempem.

  102. Výborný recept, dnes jsem to podle něj uvařil a dcera se olizovala až za ušima 🙂

  103. Skvělé vychytávky, pro příště vyzkouším. Mám tip na finalizaci pokrmu z mého dětství: místo smažené cibulky se u nás do křupava usmažila nadrobno nakrájená obyčejná slanina. Ta mi chutnala z celého jídla nejvíc 🙂

  104. Výborný recept.????

  105. Katerina says:

    Děkuji! Díky tomuhle receptu je čočka asi jediné jídlo, které mi chutná víc ode mě než od maminky 🙂

  106. Hodně dobrých rad. Čočka je moje oblíbené jídlo. Dělám ji trochu jednodušeji a přidávám do čočky nastrouhané jablko. Mám rád sladkokyselou. 🙂

  107. Diana says:

    Milá Flo, zachránila jsi nás od smrti hladem, podcenila jsem vesnici 😀 A to, že na víkend jedu do napůl cizí víceméně neobývané domácnosti. Vyrazili jsme na kole, nalehko, že cestou nebo druhý den nakoupíme. A ejhle, v jednotě zavřeno, dovolená, což je v půl dvanácté zjištění nemilé. Lednice zeje prázdnotou, uvnitř jen dvě vejce, sádlo, kečup a tatarka, ve špajzu těstoviny, rybičky, fazole a čočka. A unavenou cibuli jsem našla. A od sousedů vypůjčila trochu jablečného octa. Těstoviny s kečupem jsem zavrhla, další jediná možnost byla čočka. A protože vařím doma normálně jen červenou, neb školní jídelna na mně vykonala své, vzala jsem to jako výzvu. Výsledek díky Tvým doporučením skvostný, jen se příště nebudu bát čočku povařit maličko dýl (nestopovala jsem to, ale výsledek byl ideální do salátů) a jíšku taky, snesla by více odvahy a tím barvy. Dokázalas, že beru hnědou čočku na milost tenhle recept zopakuju a příště zkusím i nějaký ten salát. Tisíceré díky!!!

  108. Jindra says:

    Čočka je výborná. Bubliny za ušima.

  109. Richard says:

    Omáčka mi malinko zhořkla – může to být tím, že cibulka mi na začátku spíše zhědla, než zezlátla a když jsem přidal mouku a pražil mouku, tak jsem cibulku vlastně už připálil…?? Jinak jsem netušil že i s čočkou se dají dělat taková kouzla. 🙂 – díky moc – zkusím to znova. Dělal jsem to na zkoušku, abych si vyzkoušel Tvůj recept. Nikdy mi nedošlo, že i čočka na kyselo má tolik kroků, na které je potřeba dát pozor – vždycky jsem měl pocit, že když už tohle jídlo není „zapneš, necháš uvařit, zahustíš, dochutíš a nazdar“, tak co jiného už :))). Ještě jednou díky!

    1. Richarde, ano, možné to je, a myslím, že jiné vysvětlení pro nahořklou chuť nemá smysl hledat. Každopádně i tak jsem ráda, že jsi objevil nečekané 🙂

  110. Tak hotovo, čočku doma moc nevařím, protože jsem většinou jediná, kdo má na ni skutečně chuť, ale na Nový rok mám silnější argumenty 😉 Recept zabere sice trochu víc času, ale výsledek stojí za to. Díky!

  111. Jitka says:

    Děkuji za super popsaný recept. Ještě nikdy se mi tak dobrá čočka nepovedla. A konečně jsem zjistila, jak správně udělat jíšku, a nemít v čočce a jinde hrudky.

  112. Marek says:

    Dnes jsem uvařil přesně podle receptu a naprosto boží výsledek 🙂 Perfektně a vtipně popsáno co a proč dělat. Sice vařím už nějakých 30 let, ale třeba fintu se slitím prvné vody jsem stejně jako mnozí neznal. A místo normálního octu jsem, nemaje vinný, použil jablečný a taky může být 🙂
    Přeju vše nej do roku 2019 🙂 M.

    1. Děkuju a taky všechno nej. Flo.

  113. Zdena says:

    Mila Flo,
    za dva mesice mi bude 65, jsem tady dost /stara/ zkusena to, abych spoustu veci umela uvarit.
    Navic varim a pecu velice rada .
    Necely rok mi prichazeji Tve recepty.
    Jenze minuly rok pro me byl velice narocny.
    Z meho zivota odesli tri blizci lide / milovana maminka/, podstoupila jsem od cervna do zari chemoterapii, takze jsem sice zkousela Tve recepty, ale nekomentovala.
    Az nyni. Sedmilety vnuk mel chut na cocku.
    Tak jsem varila podle Tebe.
    Vysledek? Babi, ta je bozi. Musis ji naucit mamku.
    Dcera vari myslim dost dobre /ma pet deti, protoze byla jedinacek/
    Tak procitam zpetne recepty a prave jsem poprve
    „uvarila“ kuskus. Je vyborny.
    Dekuji a budu se ucit dal.
    Preji krasny rok, hodne zdravi, stesti, lasky a spoustu bezva napadu
    Zdenka

    1. Zdenko, přeju ti hodně síly a hodně radosti z vnoučkových ohlasů nad obsahem talíře ❤️

  114. Ahoj Florentýnko,
    dnes jsem chtěla uvařit čočku, tak jsem zkusila najít recept u Tebe. Náš dospělý syn čočku na kyselo moc nemusí, s vyjímkou varianty s mletým masem, ale dnes mu chutnala! Je to opravdu rozdíl, moc děkuji za inspiraci
    Eva

  115. olliea says:

    Já se u Vás učím moc ráda. Nejvíc miluji Vaši pečeni, ta je nejlepší.
    Dneska jsem si říkala, že by ta moje čočka chtěla nějak vylepšit a to, co jsem díky Vám uvařila, bylo naprosto fantastické. Děkuji!

  116. Marcela says:

    Milá Flo,
    Tvé recepty jsou dokonalé, vařím s tebou a díky tobě již dlouho, mám všechny tvé kuchařky… Jediné, co u tebe postrádám…. orientační údaj o době přípravy receptů v hlavičce receptu… Zrovna včera jsem špatně naplánovala přípravu čočky, včerejší večeře bude až dnes… A stává se mi to často…se třemi mrnavymi dětmi mám prostor recept pouze prolétnout, a to pouze jedním okem…a ne dlouze promýšlet a plánovat… Prosím mohla bys to zde na netu psát, eventuálně i dopsat k těmto internetovým receptům? Vařím teď dle nich nejčastěji.Moc děkuji ….

    1. Marcelo, chápu a zkusím to nějak pořešit, u nových receptů to až takový problém nebude, u těch starších trochu ano, je jich tu moc 🙂 Píšu si to na seznam. Každopádně vždycky všem radím nejdřív se důkladně seznámit s receptem, než se rovnou pouštět do vaření. Přesně tyhle situace, že dnešní jídlo je hotové až zítra, se tím eliminují 🙂 Jsi dobrá, že takhle rodině vyvařuješ i s třemi malými dětmi za zády. Klobouk dolů. Flo.

  117. Marcela says:

    Ahoj Flo, moc děkuji za reakci. S tím časovým údajem to bude fakt bomba. Prostě si vždycky pripočitam hodinu časový polštář pro strýčka příhodu, vlastní pomalost, odhánění děti atd. a bude to v suchu!!! ???? A teda, přestože jsem tuto čočku páchala 2 dny, byla opravdu výborná, všichni se olizovali (po čočce!!!!????) Poprvé jsem dělala tu francouzskou ????????, o dalších vychytavkach ani nemluvě. Děkuji!!!!!

  118. Pavel says:

    Zdravím. Právě jsem dovařil čočku podle Vašeho receptu, je výborná. Díky za inspiraci.

  119. No, autorka sice dobře exhibuje, ale návod pro jednoduchou krmi dcery – začínající kuchtičky, je kontraproduktivní. Myslím, že ani Kašpárek s Punčochářem by tím také nadšeni nebyli. Je tam moc odboček a vsuvek, které to komplikují. Třeba ta „jíšková omáčka,“ kterou nakonec stejně musíte dodělat „podle chuti“, nějakým „zvláštním“ octem a „možná“ i cukrem.

    Přitom se ta čočka dá namočit na pár hodin, vůbec se pak nevaří tři čtvrti hodiny, udělá se z jedné vody načisto i s ochucením, jen s tím dodatkem, že nakonec tam opatrně vmíchám kopec osmažené cibule. Pro začátečníky jednoduché a úspěch jistější. A ještě jí zbude víc času na to, aby si s manželem užili jinak.

    1. Rajdo, díky za připomínky. Uznávám, že moje texty nesednou každému, ale naštěstí ani takové ambice nemám. Kdo chce, něco si z toho vezme, kdo nechce, zase hned odejde a uvaří podle jiných zdrojů.

      Až budu někdy v budoucnu psát další recept na čočkový salát proložený manželským sexem, ráda tyhle návrhy vezmu v úvahu 🙂 Hezký den nejen v kuchyni, Flo.

  120. Rajda says:

    Ahoj, nešlo mně o text jako takový, ale o soulad formy a obsahu s deklarovaným určením.
    V každém případě děkuji za korektní reakci.
    Také přeji vše dobré nejen za plotnou. Zdeněk Rajský

  121. Monika says:

    Já mám tyto „recepty“ strašně moc ráda. V uvozovkách proto, že to není jen recept, to je kompletní výrobní postup se spoustou vychytávek, které každý podle svého uvážení použije, nebo ne.
    Moje první čočka byla takový ten šedívý beton, pak jsem objevila tento recept a už nedělám jinak. S tím blanšírováním to je úžasné, ta barva! Už jsem ozkoušela čtyři druhy čočky a nejvíc se mi osvědčila černá čočka – beluga.
    Takže za mě velké díky!

  122. Ahojky precteny i vsechny komentare, jaky tedy vybrat typ cocky. Cetla jsme jen ze v bille uelena..:)a pokud chci sladsi vynecham upln ocrt,nebo pak jen dosladim prisladim..dekuju,uz se tesim na vyzkouseni:)

    1. Jani, zelená z Billy je opravdu dobrý začátek. Ocet nejdřív vynech, ochutnej hotovou čočku, až potom teprve dochuť, čím uznáš za vhodné. Samotného cukru bez přidání octa bych se trochu bála.

  123. Veronika says:

    Dobrý den,

    Váš blog sleduji teprve krátce, ale recepty máte úžasné.
    Dnes jsem se rozhodla, podle Vás udělat čočku. Netušila jsem jak ´´náročné´´ vlastně je udělat čočku, dopodus jsem ji vlastně dělala špatně.:-) Udělala jsem vše dle Vašeho postupu, a musím říct, že je to naprosto něco jiného, skvělého než jsem znala doteď. Mě i mému skoro 7měsíčnímu miminku,které je zatím do Září v bříšku chutná, ještě uvidíme co nám k tomu řekne manžel. 🙂
    Určitě se budu k Vašim stránkám vracet, a doporučím všem s kým budu řešit vaření! 🙂
    Už se těším, až podle Vás udělám citronádu!! 🙂 🙂 🙂

    Krasný den.

    1. Veroniko, tak to je paráda, moc Vám fandím! Flo.

  124. Michaela Růžičková says:

    Tak, ale toto je FANTASTICKY recept. Vcera vyzkouseno, rodina hulaka stestim jeste ted. Manzel skoro plakal. BRAVO.

    1. To je jeden z nejhezčích komentářů, které jsem kdy dostala ❤️❤️❤️

  125. Tereza Linhartová says:

    Skvělá čočka…vařila jsem ji dnes poprvé a určitě ne naposledy. Díky za detailní recept…jako začátečník musím ocenit vysvětlení všech kroků 😉

  126. Veronika says:

    Nejlepší čočka pod sluncem. Tímto receptem se ve mně zlomil odpor k tomuto jídlu, manžel se olizoval, vybírávé děti vylízaly talíře. Brzy uvařím znovu. Mňam ????

  127. Moc vam dekuji za recept na cocku, uz jsem ji tak uvarila podruhe a chutna opravdu skvele. Moc se mi libi tvuj popis a vysvetleni.
    Od te dobu, co jsem na materske, se zacinam zajimat o vareni mnohem vic a taky me to zacina bavit a treba se jednou budu citit v kuchyni jako doma :-)).

  128. staryosel says:

    Musím dát za pravdu Rajdě recept je pro někoho, kdo má hromadu času a může se soustředit jen na na přípravu jídla. Dodnes jsem vařil čočku v papiňáku víceméně ke spokojenosti celé rodiny, ale na Nový rok jsem chtěl zkusit čočku – dle titulku – fantastickou. Hlavně jsem myslel, že získám celistvý vzhled bez všudypřítomných odlepených slupek.
    Nevím, jestli mám zkreslené vnímání času, nebo špatnou představu o „mírném varu“, každopádně po dvou minutách blanšírování, přecezení, zalití novou vodou a deseti minutách mírného varu (4. stupeň ze 14) a několikerém protřesení jsem získal kejdu z oddělených šlupek a rozvařených vnitřků. Takže jsem kolem čočky přes dvacet minut skákal jak derviš kolem pytle s hadem a budu rád, když výsledek nevyhodím.
    Druhá půlka sáčku čočky promptně putovala do síta na propláchnutí (z té první jsem nevybral prakticky žádné nečistoty), malá cibule na sádlo do papiňáku a čočka následovaná dvěma hrnky studené vody vzápětí za ní. Po deseti minutách na nižší tlak jsem měl čočku sice místy ještě trošku tuhou, ale nerozvařenou. To se při dovařování ještě změnilo, ale aspoň se všechno spojilo dohromady a nemusel jsem se zabývat jíškou. Celkově jsem vaření věnoval zlomek času a výsledek je nesrovnatelně lepší.
    Suma sumárum díky za tip na vinný ocet, ten kvasný je opravdu zabiják chutí, a jinak se přidržím rychlého vaření v papiňáku, bez zbytečných komplikací s blanšírováním, sléváním, přeléváním, jíškou, omáčkou … Výsledek možná nebude tak fantastický, ale bude na první dobrou a ještě se stihnu při vaření věnovat synkovi.

    1. Díky za podrobný popis boje s čočkou! Obávám se, že oddělené slupky nejsou vinou postupu, ale špatné suroviny. Ani čerstvá čočka, sklizená před pár měsíci, chemicky neošetřená, nezakonzervovaná, uložená v chladu, která je běžně uvařená doměkka velmi brzy, řekněme do 20-25 minut, se po deseti minutách takto nerozvaří a neuvolní slupky. Blanšírování s tím nemá nic společného.

      Pokud Vaše čočka navíc nebyla uvnitř měkká po 15 minutách v papiňáku, tak to taky mluví za vše. Takové suroviny já ani při vší vůli být v receptech co nejpodrobnější a nejpřesnější prostě nezachráním.

      Hezký nový rok a spoustu vydařených jídel! Flo.

  129. Zuzana says:

    Dobrý večer Flo, varím čočku často a rada, moja rodina ju miluje! Vďaka vášmu receptu som dnes postup skúsila inak som bola zvyknutá a musím povedať, že na konzistencii to bolo hneď poznať. Nebola taká „rozbitá“ ako obvykle, to ma fakt potešilo! :)) Za dobrú radu sa rada odmením aj ja (snáď) dobrou radou, ak dovolíte. Keď plánujem variť čočku, deň vopred si urobím vývar z údených kostí. V ňom potom čočku uvarím, vďaka čomu naberie úžasnú jemne údenú chuť. A k cibulke na záver prihodím vždy aj strúčik cesnaku. Takto nám chutí najviac 🙂
    Díky a všetko dobré v novom roku!

  130. Veronika says:

    Má první čočka a byla výborná! Moc jsme si pochutnali, ale toho nádobí, vyndala jsem snad všechny kastrůlky 🙂

  131. Ellisa says:

    Cocka byla opravdu moc dobra. Dostala jsem za ni od me 5 lete dcery tu nejvetsi poklonu, pry chutnala uplñe jako ve skole. Tak tak daleko jsem se snad jeste nikdy nedostala. Zatim jsem jen vyzvidala, co jim tam davaji, ze to vsechno sni a doma nic. Tak ted uz to je jasne, proste vari podle Vasich kucharky.. :-).

  132. Krásné odpoledne, Flo..
    hodně času na čtení i na vaření… má určitě i starý osel.. pardon, Starý Osel. Ještě se směji, jak se u čočky schází holky, které se chtějí naučit něco navíc v kuchyni a tlupa.. mám vysokou laťku, jsi tak hodná a korektní… macho pak… Rajda mi tedy dala…vlastně dal, v druhém příspěvku se i podepsal.. já vím, že tenhle příspěvek nakonec půjde, protože sem ani nepatří… Jen dávám vědět, že čtu, vařím… učím se zahánět ego… četla jsem a smála jsem se tak, že jsem si maličko připálila cibuli v cibulové jíšce.. díky H.

  133. Milá Flo. Moc děkuji za tohle mistrovské dílo. Nemyslím tím jen výsledek samotný, ale i průvodce, jak na čočku a na celý postup, který jsem ve finále zhodnotila tak, že se nedá oj**at 🙂 Vařím a zkouším recepty už roky, ale čočka na kyselo se mi nikdy podle žádného receptu dost „nezalíbila“. Vzala jsem si všechny tipy k srdci a postup dodržovala, sice mám kuchyň jak po výbuchu, ale chlap říkal, že jsem si to u plotny maximálně užívala a výsledek byl naprosto perfektní. Čočku jsem použila jak zelenou, tak černou, ta kombinace byla též dosti zajímavá 🙂 Celá ta tvorba „omáčky“ byla v klidu, i když se to tu komusi moc nezdálo, já jsem nakonec použila jen lžíci a půl a dvě velké špetky cukru, bo to tak máme rádi. S volským okem a opečenou jakousi klobáskou, co jsme koupili, se zakusováním okurky, už se do mne ani ten chleba nevlezl. Kluci byli celou dobu u jídla potichu, až jsem se fakt bála, že to nechutná, ale nakonec prý „no, měl jsem jiné představy o čočce na kyselo, ale tohle naprosto předčilo moje očekávání, bylo to fantastické“. A já tu kuchyň klidně znovu dopatlám znovu ? Děkuji za recept ♥️

  134. Hledala jsem, jestli se namaci cocka, a nasla tento clanek. Uvarila jsem tedy cocku s nekolika tipy: do studene vody, 2x soleni, blansirovani, akorat bobkac jsem zasklila. Varila jsem to v ryzovaru a nehybala s tim. Na prvni cyklus byla cocka jeste moc tvrda, na druhy uz rozblemcana, ale to je mi fuk. S jiskou se mi nechtelo drbat, ale nakonec jsem se drbala, i s cibuli navrch, a posmakla jsem si. Dekuju za tipy a vubec cely blog, libi se mi, jak je vse rozebrane do detailu a zduvodnene, proc se co dela tak a onak. Lip se to pamatuje a jde to pak prizpusobovat, kdyz vim, co delam.
    Jo, do cocky jsem nedala ocet, ale limetkovou stavu a tez to bylo dobre.

  135. Lendulik says:

    Dobré dopoledne, návod jednoduchý a jasný, postup rychlý a účelný, výsledek nad očekávání skvělý. Recept přidávám do své složky ke všem Vašim kuchařkám a ozkoušeným receptům. 🙂

  136. Jitka says:

    Zkusila jsem Váš recept, leccos jsem udělala jinak, či přehodila postup, protože jsem si to úplně přesně nepamatovala, a přesto je výsledek naprosto úžasný. Hodně udělalo to blanšírování. Dlouho mi tak čočka nechutnala. Děkuji!

  137. Kateřina says:

    Ještě teď mi jazyk v tlamě tančí balet – tahle čočka byla tak neskutečně dobrá, že jsem do ní ani nedokázala dát ten ocet, už bez něj byla naprosto dokonalá a nedostižná… Děkuji za další vynikající tip, čočku mám velmi ráda a nedělám špatnou, ale tohle je opravdu nový level… Vřelý dík od celé rodiny (krom prostředního zatvrzelce 😀 )

  138. Čočku na kyselo jsem vařil už podruhé a pokaždé to bylo „žrádlo“, po kterém se olizovaly i děti. Příprava sice celkem zdlouhavá, ale vyplatí se to. Tuším, že velký vliv má sádlo a vinný ocet. Díky

  139. Lukáš says:

    Diky za recept. Když jsem podle Vašeho receptu dělal houbovou omáčku ze sušených hub, povedla se mi jíška na jedničku. Teď dělám cibulovou k čočce a mám jí málo tmavou, skoro jako na křenovku? Asi jsem nevychytal ten okamžik a byl moc zbrklej:)

  140. Milá Flo,

    Tvůj geniální recept na čočku jsem zkoušel už 3x a po každé bez WOW efektu.
    Dnes jsem opakoval pokus a tentokrát se pekelně soustředil na dodržení receptu. No? Musím říct, že to co se mi 3x nepovedlo, čtvrtá verze dohanala za všechny a ještě WOW efekt předběhla. Jupííí 🙂

    Díky moc a ať se daří :-)´

    Michal

  141. Tak na poprve se mi to povedlo luxusne (s uzenym masem) tak moc dekuji za recept!!!

  142. Bože konečně! Mě se povedla čočka. Neuvěřitelné. Zahuštěna pohankovou moukou (jiška). Díky Flo ❤☀

  143. Denisa says:

    Skvělý recept, už čočku nevařím jinak. Děkuji :))))

  144. Zuzana says:

    Dekuju moc za tenhle báječný recept. Vždycky mi chutnala čočka z jídelny a nedařilo se mi ani za boha k výsledku přiblížit. Dneska jsem poprvé čočku dělala podle Vašeho receptu a výsledek je takový, že už ji dnes připravuji podruhé, neb mi ji přítel všechnu snědl 😀 Je opravdu výborná :))

  145. Žaneta says:

    Nejlepší čočka na světě, pronesl syn a to je, co říct ?Celá rodina chválí a já Vám moc DĚKUJI. Pár receptů od Vás jsem již zkoušela a vždy dopadly na výbornou.

  146. Veronika says:

    Milá Flo, hledala jsem dnes ten správný recept na čočku na kyselo, neboť ji, ačkoliv ji miluji, dobře „na kyselo“ neumím (zatím s oblibou dělávám čočkovou polévku nebo čočku po bostonsku). A hned jsem si vzpomněla na Vás, pár receptů jsem již podle Vás dělala s úspěchem. No, nebudu Vás napínat, čočka hotová, nerozblemcaná a a hlavně vynikající :-). Děkuji a již ji na kyselo jinak dělat nebudu. Veronika

  147. Jan Stōkl says:

    Dobry vecer Jano, tak komplikovany a vedecky podlozeny recept nevidis denne. Trvalo mi sice asi hodinu nez jsem to vsechno zvladnul ale vysledek byl fantasticky. Jan

  148. Dekuji za super tipy a skvely postup pro pripravu!Poprve v zivote jsem byla hned napoprve spokojena s dochucenim-muj syn 7 let doted cocku nejedl,dnes do nej zaplula jako nic:-)A to je pro me ten nejvetsi uspech..Mrknu i na další recepty,diky za vasi pili a cas

  149. Martina says:

    Takovou jsem na ni dostala chuť. Hned ji jdu vyzkoušet podle vašeho receptu ?

  150. Martina says:

    Milá Flo, dnes jsem uvařila čočku podle Tvých rad a doporučení, výsledek je skvělý…Vždy se mi rozpadla na slupky, které při jídle dráždily v krku…
    Moc děkuji

  151. Vlasta says:

    Tak teď jsme ji snědli, udělala jsem ji úplně přesně podle návodu a byla naprosto úžasná. Už jinou varit nebudu, moc děkuji !!!

  152. Gabriela says:

    Klasickou naši čočku zelenou namáčím i na dva dny nekdy více. Čočka obsahuje hodně purinů, (pro osoby se zvýšenou kyselinou močovou/dnou) dlouhym namacenim a vymenou vody se puriny vyplaví. Nikdy nevarim ve stejne vode jako byla namacena. Je pak i lepe stravitelna, neprdí se z ní a je hotova skoro hned

  153. Richard says:

    Draha Flo,

    vareni i peceni vcetne peciva se mi stalo uz par let vasni. Na Tve stranky jsem se dostal vicemene nahodou, ale prave vcera uz jsem konecne pozadal o novinky do emailu.

    Clanek o cocce mne uplne rozhodil, protoze jsem si myslel, stejne jako spousta lidi tady, ze to proste umim. Dneska jsem uvaril s neskutecnym elanem a vysledek je famozni. Varim hodne italskou, ale taky obcas stredozemni, asijskou a anglickou (i tam jsou kupodivu zajimave recepty 🙂 ) A pak klasiku ceskou. Moc dekuji za energii a cas, ktery tomu zakonite musim venovat, uz nejaky cas jdu pro rady nejprve na Tve stranky.

    Dekuji a prosim, pokracuj!

    1. Richard says:

      Maly preklep, ale dulezity:
      Moc dekuji za energii a cas, ktery tomu zakonite MUSIS venovat

  154. karel says:

    Díky
    Čočku mám rád.. ale moje příprava byla značně primitivní, včetně těch rozpadlých slupek.
    Tak jsem se posul o stupínek výš. A výsledek stojí za to. Vysvětlení celé té alchymie okolo je potřebné a tak jsem si i docela početl. Vlastně jediné co mi zůstalo z minula je kyselení nálevem z okurek a zlatá cibulka. Ta chuť mi sedí a mám ji zažitou.
    Díky

  155. Václav Petržela says:

    Tentokrát jsem vařil čočku podle Vás a dokonce manželka, která na čočku moc není, když ochutnala, tak řekla, že je moc dobrá. To znamená, že je opravdu luxusní.

  156. Milá Flo,
    Vaše recepty jsou vždy záruka spokojenosti, proto pokaždé, když potřebuji nějak poradit s receptem hledám jedině ve Vašich kuchařkách. I tento recept se snažím dodržet krok po kroku. Ale překvapilo mě, že je potřeba smíchat čočku s omáčkou těsně před podáváním. Můj původní záměr byl totiž připravit si pokrm na další den do práce. Mate na to nějakou radu? Nebo je to v případě čočky na kyselo marné a je lepší zvolit jiný pokrm?
    Děkuji moc!

  157. Lucka says:

    úplně nejvíc boží čočka. Sklidila jsem úspěch, zařazuji do mých TOP oblíbených receptů. Děkuji 😀

  158. Dá se čočka uvařit den dopředu a druhý den dodělat cibulovou jíšku a dokončit jídlo? Bude to něčemu na škodu? Děkuji.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close