Ruské pirohy se u nás doma staly hitem, aniž bychom měli cokoli společného s ruskými předky nebo s rodinným ruským receptem. Protože se tak událo na základě návštěvy Varšavy, což je pořád do Ruska ještě trochu z ruky, zkrátím to a omezím se na konstatování, že jsme si je zamilovali na první ochutnání a že vy můžete prožívat úplně stejné emoce. Stačí vám k tomu pouhý recept.

Chvíli jsem sice přemýšlela o tom, proč vlastně jsou pirohy tak přitažlivé, ale velmi rychle jsem uzavřela konstatování tím, že za Á každé plněné pečivo je velmi jedlé, za Bé se dají jíst v jakémkoli stupni chladnutí a za Cé jsou nesmírně praktické.

Pirohy se mohou vydávat za večeři, svačinu do školy i lehký oběd do práce. Ani při jedné ze zmiňovaných příležitostí si člověk neušpiní prsty, nanejevýš hrozí, že si dočasně vyřadí z provozu čtečku otisků prstů, pokud bude z plechu vykrádat ještě horké kousky.

Pirohy do ranečku

České maminky balí Honzovi na cestu do světa buchty, ty ruské zase dávají v pohádkách svým synům pirohy. Dalo by se tedy říct, že piroh je jednotkou mateřské péče a lásky, oddanosti a starostlivosti o vydatnou stravu potomkovu mimo domov. Kromě ranečku mají tato dvě jídla společnou ještě jednu věc: těsto vypracovávané s něhou a obětavostí.

Byť se na pirohy dá použít ledacos, od kupovaného listového těsta, rychlého tvarohového nebo křehkého těsta, největší účinek na strávníky má pochopitelně těsto kynuté. A u kynutého těsta platí, že kolik času a péče mu věnujete, tak moc se vám pak odvděčí.

Což je vlastně taky další pohádkový příměr, protože vděk možná běžným světem úplně nevládne, ale pohádkám ano. Tak si pojďme jednu takovou kuchařskou pohádku uvařit.

Kynuté těsto na pirohy

Do těsta na pirohy přijde celkem dost vajec, másla a soli, jenže to jsou všechno suroviny, které komplikují kynutí a znesnadňují droždí jeho bohulibou kypřicí činnost.

Proto je v podstatě nezbytné i rozumné začít budovat těsto nejprve od kvásku, který čítá pouze droždí, cukr, mouku a tekutinu, v tomto případě mléko. Teprve až se droždí probudí, ožije a rozkvasí, stane se dostatečně odolné a silné, aby se prokousalo ztíženými podmínkami těsta vylepšeného o zmíněné suroviny.

Protože o kvásku už jsem tu psala mnohokrát, ukážu vám ještě jiný způbob, jak těsto rozkynout. Spočívá v tom, že si nejprve připravíte poměrně řídké tekuté těsto ze třetiny mouky, vlažného mléka, droždí a cukru, necháte ho aspoň půl hodiny vykynout a teprve potom přidáte ostatní suroviny, vypracujete na teď už hutnější těsto a dáte mu další hodinu na vykynutí.

Výsledkem je těsto, které, když ho následně zpracováváte na pirohy, kyne pod rukama. Což je fajn, protože pirohů budete mít tolik, že se nevejdou najednou do trouby, takže než upečete jeden plech, budete mít tak akorát čas nachystat si další.

Konzistence těsta

U kynutého těsta na slané pečivo platí, že čím víc tekutiny a čím méně mouky má, tím vláčnější a nadýchanější po upečení bude. Takže pokud se vám bude v receptu zdát mouky málo a trochu si dosypete, abyste měli nelepivé, tuhé těsto, snadno ho sice uhnětete v ruce, ale výsledek bude po upečení také zbytečně tuhý. Nebojte se proto částečné lepkavosti a neposlušnosti těsta; není to nic, co by v případě krize neusměrnily pomoučněné ruce a moukou posypaná pracovní plocha.

těsto na pirohy před kynutím

Pokud tohle lepkavé těsto nechcete hníst pár minut v ruce a vztekat se, že se vám lepí úplně všude, je lepší se spolehnout na výpomoc kuchyňského robota, protože ani vařečkou v míse tady moc parády nenaděláte (nebo toho necháte příliš brzy se slovy, že kuchyň přece není posilovna a co to na vás zkouším).

Každopádně platí, že tohle těsto následně kyne dost nadšeně.

vykynuté těsto na pirohy

Náplň do pirohů

Náplní nejčastější volby je zelí nebo maso. Zelí podušené, maso předem uvařené nebo upečené a následně umleté. Ale klidně se můžete nechat zlákat i náplní tvarohovou, sýrovou, bramborovou, špenátovou, jak je libo.

Všechny náplně pozdvihne, když je smícháte s cibulkou, kterou jste předem trochu opekli na lžíci oleje nebo sádla, aby změkla a zesládla a rozvoněla se. Naopak se vám bude špatně pracovat s náplněmi příliš tekutými a s těmi, ze kterých teče jakákoli šťáva nebo tekutina.

Je úplně jedno, pro jakou náplň se rozhodnete. Do pirohů toho můžete schovat hodně. Pamatujte ale na jedno: Náplň musí být chuťově výrazná.

Raději to ještě zopakuju:

Náplň musí být chuťově výrazná.

Musí totiž doplnit méně výrazné těsto. Vzpomeňte na šunku, kterou si dáváte do rohlíku. Taky je sama o sobě dost slaná a nedá se v ústech jen tak přehlédnout.

A pamatujte ještě i na tohle: náplň musí být vychladlá, čili nikoli horká. Horkou náplň nechcete dávat do těsta, které ještě bude chvíli kynout, protože byste tím kynutí jednou pro vždy odrovnali. Ale zároveň by náplň ani neměla být studená z lednice, protože taková pak podstatně zpomalí kynutí a nabytí těsta v poslední fázi před odchodem do trouby.

Jak vytvarovat pirohy

Ač mohou mít pirohy nejroztodivnější tvary, trojúhelníky, obdélníky i jiné -elníky, největším půvabem se slují půlměsíce. A též se pravděpodobně pojí s nějvětší pracností. Dosáhnete jich asi takhle:

  1. Hotové vykynuté těsto vyklopíte na pomoučněnou plochu a rozdělíte ho na čtvrtiny.
  2. Následně provedete krátkou úvahu: chcete mít pirožky spíš elegantnější a menší, hodné společného posezení s přáteli u vína, nebo raději větší, které mohou konkurovat dřevorubecké svačině? V prvním případě rozdělíte každou čtvrtinu těsta na osm stejných dílů, v tom druhém případě stačí na čtyři.
  3. Každý kousek těsta smotáte do kuličky a spojem dolů ji necháte ještě 5 minut odpočinout na pracovní ploše.
  4. dělení těsta na pirohy

  5. Pak už slavnostně berete jednu kuličku za druhou, rozválíte ji na placku o tloušťce kolem půl centimetru – zbytečně se s tím samozřejmě netrápíte, stačí pár tahů válečkem – a doprostřed položíte hromádku náplně.
  6. náplň do pirohů

  7. Těsto napínavě a s jazykem soustředěně vystrčeným mezi zuby přehnete napůl a vidličkou pevně narýhujete a uzavřete spoje.
  8. Oddychnete si, hotový piroh odložíte na pečicí plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a pak si to zopakujete ještě patnáctkrát (nebo jedenatřicetkrát, to záleží).
  9. pirohy před pečením

Pečení pirohů

Tohle už je jen závěrečná třešnička na dortu, pro strávníky pochopitelně ta nejlákavější. Pirohy se mohou péct jen krátce a zprudka, takže vám to půjde skvěle od ruky. Než upečete jeden plech, stihnete nachystat další.

Vřele doporučuju využívat u tohoto úkonu pomůcku zvanou papír na pečení.

V troubě vyhřáté na 220 stupňů, bez horkovzduchu, budete mít pirohy upečené za 10-12 minut podle velikosti. Jakmile dosáhnou sytě zlaté barvy na povrchu, máte upečeno a můžete je rovnat na mísu.

Tak ať vás doma nezapomenou pořádně pochválit. A vy je zase na oplátku nezapomeňte vyslat s pirohem do světa. Nebo aspoň do obchodu, protože už zase došlo droždí i hladká mouka.

 

Ruské pirohy

Množství: 16 větších nebo 32 menších kousků

Ruské pirohy

Suroviny

    Na těsto:
  • 20 g droždí
  • 150 ml mléka
  • 450 g hladké mouky
  • 10 g cukru
  • 5 g soli
  • 125 g másla
  • 3 vejce do těsta + 1 vejce na potření
  • Na náplň:
  • 500 g pečeného nebo vařeného masa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce sádla
  • sůl podle chuti
  • 1 hrst hladkolisté petrželky

Postup

  1. Do mísy na těsto odměřte droždí a cukr a vidličkou rozmačkejte. Vydržte asi minutu, droždí změkne a zřídne. Následně ho rozmíchejte na kaši, zalijte mírně vlažným, nikoli však horkým mlékem, zasypte 150 g mouky a rozmíchejte na řidší těsto.
  2. Tento základ nechte vykynout na dvojnásobek objemu, bude mu to trvat 30-60 minut podle teploty prostředí.
  3. Jakmile základ těsta vykyne, přidejte k němu 3 vejce pokojové teploty, zbytek mouky, změklé máslo nakrájené na kostičky a sůl. Zpracovávejte hnětením aspoň pět minut, výsledkem by mělo být hladké, přesto poněkud lepivé těsto. Nejlépe si s takovou konzistencí poradí kuchyňský robot vybavený hnětacím nástavcem. Čím déle budete těsto zpracovávat, tím méně bude lepit, odolejte proto pokušení přidat do něj víc mouky hned ze začátku. Klidně si to nechte až na později, pokud to skutečně bude nevyhnutelné.
  4. Vypracované těsto uložte do mísy, zakryjte potravinovou fólií, aby neosychalo, a nechte opět vykynout na dvojnásobek, tedy zhruba další hodinu.
  5. Než těsto vykyne, připravte si masovou náplň. Maso semelte, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, mrkev oloupejte a nakrájejte na drobnější kostičky. V kastrůlku rozehřejte sádlo na středním plameni, přidejte mrkev, osolte špetkou soli a jemně a spíš zvolna nechte opékat asi pět minut, až mrkev v podstatě změkne. Přidejte cibuli a ještě minutu nebo dvě míchejte, až i cibule změkne, zprůsvitní a rozvoní se. Tuto směs přimíchejte k mletému masu a dosolte podle potřeby, aby byl výsledek dost slaný pro náplň do pečiva. Můžete přidat i zbytky omáčky nebo šťávy k masu, ale opatrně, ze směsi by nemělo nic téct. Nechte náplň vychladnout.
  6. Vykynuté těsto vyklopte na moukou posypanou pracovní plochu a rozdělte ho na 16 nebo 32 dílů. Z každého dílku smotejte kuličku a nechte dalších 5-10 minut na pracovní ploše vzpamatovat a znovu lehce dokynout.
  7. Troubu začněte předehřívat na 220 stupňů (bez horkovzduchu) a dva plechy si vyložte papírem na pečení. Zbylé vajíčko v malé misce důkladně rozšlehejte vidličkou s dvěma lžícemi vody.
  8. Berte jeden kousek těsta za druhým a každý rozválejte na placku tenkou asi půl centimetru. V případě menších kousků budou jen o něco málo větší než dlaň, v případě větších budou mít zrhuba velikost ruky. Do každého kousku dejte lžíci až vrchovatou lžíci náplně, tedy co se dovnitř vejde, přeložte těsto napůl a vidličkou důkladně a ozdobně zmáčkněte okraje. Pirohy klaďte na připravený plech a hned je potřete rozšlehaným vajíčkem. Nechte naposledy 10-15 minut nakynout.
  9. Před pečením znovu pirohy zlehka potřete vajíčkem. Vložte do trouby a pečte 10-12 minut podle velikosti. V mezičase si můžete nachystat další plech. Pirohy jsou upečené, když na povrchu sytě zezlátnou.
  10. Po upečení je přendejte z plechu na mřížku k vychladnnutí. Aspoň na pár minut, je-li to vůbec možné.

 

Join the Conversation

  1. Dobrý den, potěší mne další inspirace z Polska :)))

  2. Marcela flair says:

    Milá Flo, těší mě, že se „gastro“ výlet do Varšavy vydařil a snad jste využili i nějaký z tipů od mé známé. Pirohy zní lákavě, už jen proto, že už mám doma jedno dítě školou povinné, takže na zpestření svačin jsou jak dělané :-). Přeji hezký den, Marcela

  3. Silvie says:

    Flo, tak dnes mám obzvlášť velikou radost z receptu – pirožky má moc rád můj manžel :-). Těším se, až je dle tvého receptu připravím.

  4. Na návštěvu chci přivézt koláčky s haggisem a bramborovou kaší, ale šest se mi zdá málo. Tož přidělám nějaké pirohy. Děkuji za nápad Florentýnko.

  5. Ladislav says:

    Ahoj FLO. Moc hezký přiběh z Polska.Přečetl jsem si tvůj recept a hned mne zaujal natolik,že všeho nechám a jdu nato.Nevím jaky bude výsledek, ale dám vědět.Jak jsem uvedl jdu nato.

  6. Dobrý den
    moje babička je plnila tvarohem, nebo mrkví. Mňam… Děkuju za připomínku, budu muset udělat. Doposud jsem dělala jen „taštičky“ z lístkového těsta, aby mi držely a neotvíraly se, tak jsem spoje vevnitř taky potřela rozšlehaným vajíčkem.
    Upeču z toho kynutého….

  7. Dobrý den Flo,
    už se těším na pirožky – podobné znám ještě z Bulharska. Nejlepší jsou ještě horké z trouby. No jo, z trouby – píšeš bez horkovzduchu. Ale já mám troubu jen s horkovzduchem (a neznám lepší, upeču v ní i 4 plechy cukroví naráz). Co tedy s pirožkama? Prosím aspoň typ na teplotu.
    Děkuji. Dana

    1. Dano, stačí nastavit teplotu o 20 stupňů nižší, než píšu v receptu, a půjde to. Flo.

  8. Ó pirohy, pirohy, pirohy, toť nezapomenutlná chuť mého dětství, jež však v dětsví zůstala odložená. Beru to jako znamení. Děkuji, Flo, za recept!

  9. Pirohy miluju,dělám i plněné kysaným zelím a mletým masem…..dobrota

  10. JarmilaVodičková says:

    Milá Flo,
    pirožky vypadají úžasně.Určitě o víkendu vyzkouším.
    Díky za inspiraci. Jarmila

  11. Vřelé díky, Flo. Pirohy jsem naposledy měla v Irkutsku, kde je servírovali jako přílohu k vynikajícímu hovězímu vývaru. Plavalo v něm pár nitek kopru a celé to bylo opravdu zajímavé. Jen jsem neměla ten správný recept – tak teď už ho mám.

  12. Zuzana says:

    Zkusím pirohy s brynzou a smaženou cibulkou, takové slovensko- polské přátelství 🙂

  13. Ahoj Flo, dělal jsem taky Tvůj trhaný závin, ale s mákem, mám vlastně vypěstovaný a byl vynikající. Teď budu dělat podle receptu pirohy s mákem, a asi se zelím a masem. Děkuji za vynikajíci recepty a povídání k nim.

  14. Milá Flo, můj muž je Rus, takže pirohy a pelmeně ty mám v povinné výbavě 🙂 Mám recept na pirohy, který je skvělý (těsto kyne v lednici) porovnám s tím tvým a uvidíme. S pirohy slavím úspěch všude, kam je donesu. Nejraději mám náplň ze zkaramelizovaného mladého zelí 🙂

    1. Hanko, co kdyby ses s námi podělila i ty o ten tvůj vychytaný recept,včetně náplně z mladého zkaramelizovaného zelí?

    2. Ivana says:

      Též bych měla zájem o recept.

    3. Hanko, přidávám se, sem s receptem 🙂

  15. Lenča says:

    Milá Flo, děkuji moc za receptíky, již dlouho sháním něco podobného na internetu….

  16. Milá Florentýnko !Díky mnohokrát za všechny tvoje recepty, nejejnom že jsou prakticky použitelné a zábavným způsobem podány ,ale hlavně ve výsledku skvělé !!!Díky !!!!!

  17. Ahoj Flo, znám jenom taštičky s marmeládou, tak zkusím pirohy masové nebo mrkvové?
    Díky za recept a pěkné povídání.

  18. Zas skvělý recept určitě vyzkouším.Skvěle popsané Hana

  19. Ahoj Flo, nemám slov! Tvá óda na pirohy spolu s detailním know how dostane do pavlovovských reflexů i takového nepřítele kynutého těsta, jako jsem já. Jsi adeptem na literální cenu, kam se hrabe Viewegh…
    Těším se na příští čtvrtek.

  20. Zdravím Flo, děkuji za recept na pirožky. Konečně jsem se dočkala a okamžitě vyzkouším. Moc se na ně těším.

  21. Zdenka says:

    Krásné čtení a další skvělá inspirace. Zítra jsem měla v plánu dělat lečo dle tvého receptu, který je jedinečný, ale nedá mi to a nedočkavě se pustím do piroh. Určitě to bude opět výtečné, jako všechny tvé recepty. Díky za ně i za povídání.

  22. Pirožky děláváme často,ale ty vařené.Plněné kysaným zelím a omaštěné se zlatavě osmaženou cibulkou na sádle. Do zelí je dobré přidat na drobno pokrájené uzené maso. Ale nemusí být,podle chutě ,jak je doma zvykem.
    Tak že trefa do černého. Příště budou pečené pirohy. Flo ,ty umíš vždy zaujmout tím správným receptem. Díky. Alča

  23. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, díky za krásné počteníčko, dobré rady a recepty! Pirohy hned v sobotu upeču. Mám vyzkoušené pirohy z Apetitu 1:1:1 (250 g tučného tvarohu v kostce, 250 g másla, 250 g hladké mouky), podařily se, chuťově dobré, ale jsou moc tučné! Zdraví Vlasta!

  24. Jaroslav Schmidt says:

    Dobrý den, Flo,
    pirohy jsou mým oblíbeným doplněním jídelníčku. Mám na jejich tvorbu před lety zakoupený „forychtunk“, takové kulaté udělátko z umělé hmoty,ze zoubkovanými okraji, v půli se překlápí a vytváří z přiměřeného kolečka, pokrytého náplní kýžené půlměsíce.
    Díky Vašemu připomenutí budou pirohy na stole o víkendu ke kterému Vám přeji hezké počasí a celkovou pohodu. Jarda S.

  25. Taky už jsem je dlouho nedělala,díky za připomenutí.Při nejbližší příležitosti vyzkouším Tvůj recept,už se na ně těším.

  26. Zdravím Flo, já jsem nedávno ochutnala něco opravdu málo z Polských jídel a jsou moc dobrá a těším se na další.Receptem na pirožky jsi mě nadchla a určitě je brzy vyzkouším. Díky Ilona K.

  27. Ahoj Flo,zase jsi nám to krásně popsala,člověk dostane okamžitě chuť ten recept vyzkoušet.Pirohy z kynutého těsta jsem ještě nepekla,takže je nejvyšší čas .Dávku budu muset zdvojnásobit,jinak u nás nemá cenu pro těch 16 kousků zapínat troubu.Tak jako s Tvým trhacím závinem,který dělám vždycky z dvojité dávky-úžasný jen tak s česnekem,ten má rodina nejraději. Díky a těším se na čtvrtek! Zdena

  28. Andrea says:

    Akurat som ich vcera robila. Vyborne sa hodia na vylety. Len my Rusini ich robime trochu inac. Ale tvoju verziu tiez vyskusam.

  29. je to bezva a tiše závidím cestu do Varšavy.Piroh zkusím,už teď“slintám“

  30. Vlasta Krestova says:

    Milá Florentýnko, díky za recept, v této úpravě pirožky neznám, vypadají skvěle, vyzkouším a těším se na další zajímavé nápady. Vlasta

  31. Silkwe says:

    Ahoj Flo, pirohy jsem už před pár lety zkoušela – myslím, že podle Kluků v akci. Tak si říkám, že na ně asi zase dozrál čas (koukají na mě v různých podobách odevšad), u mě bude jasná volba slaná náplň… Jen to kynuté těsto asi dělat nebudu,
    sáhnu po nějakém jiném (kojím malého prcka a nerada bych mu přitížila…prdíky jsou zlo)

  32. Julianna says:

    Ahoj Flo pirohy vypadají báječně určitě vyzkouším příští týden teď chci udělat makovec(přítel miluje vše s mákem) asi udělám s kysaným zelím a uzeným to jde pěkně k sobě dík za recept

  33. Jiřina says:

    Ty prostě umíš potěšit : ) jiřina

  34. Květa says:

    Děkuji za inspiraci. Zítra čekáme návštěvu, tak jdu pro droždí a vyzkouším.

  35. Zrovna minulý týden se u nás v Ústí konala akce „Barevná planeta“, kde kromě různých druhů hudby byly především etno stánky s výrobky z celého světa a gastronomické výtvory obyvatel států jako Benin, Indie, Vietnam, Čečensko a spousty dalších. A u stánku paní z Kazachstánu jsem si koupila pečený piroh plněný zelím. Byl výborný a hlavně náplň byla dobře ochucená. Díky Flo už vím jak na to, tak je určitě vyzkouším i sama.

  36. Renáta says:

    Milà Flo,děkuji za hezký příběh a dobrý nápad.Pirohy vyzkouším a doufám,že se přátelům u víkendového posezení trefím do chuti.Těším se na další recepty.

  37. Milá Flo, ráda čtu a chytám inspiraci právě z tvých článků a receptů. Díky.

  38. Božena says:

    Zkoušela jsem, povedlo se, snad je, že příště víc dokořením maso. Vyzkoušeno i se sýrem a to mi tedy opravdu chutnalo!Diky za recept!

    1. Boženo, děkuju za milé ohlasy a za vyzkoušení! Flo.

  39. Veronika says:

    Děkuji za lákavý recept! Dost často nestíhám, takže mám ráda těsta kynutá přes noc v ledničce. Většinou tak kynu „lehčí“ těsta, např. na pizzu. Myslíte, že by kynutí v chladu fungovalo i u tohoto hutného těsta? Děkuji za odpověď! Veronika

    1. Veroniko, to máslo bude při studeném kynutí zlobit, protože je tuhé. Ale myslím, že by šlo nechat pomalu vykynout tu první polovinu těsta.

  40. Bože to je ale vůně. Stojim tu, před troubou a popoháním čas. Sliny se sbíhají. Díky za tento úžasný recept. Vlastně za všechny, už jsem zkusila kokosky, panna cotu a vše dopadlo výborně.

  41. Rostislav says:

    Vyzkoušeli jsme dnes k obědu. Dostal jsem od manželky pochvalu!

  42. Martina says:

    Za me bohužel nedoporučuji. Představovala jsem si úplně jiný výsledek. Stalo se následující: těsto je kynuté, takže se zvětší i směrem dovnitr a tím pádem se veškerý obsah vcucne do těsta a zapece se tam. Takže výsledek je suchý rohlík bez chuti. Sem tam MALIČKÝ Drobek suché náplne, který nijak nechutna. Náplň jsme dala hromadu vyborneho mletého masa s nadrobno nakrájenou cibulkou a paprikou. Samostatně byla směs super. V kombinaci s tomto testem ale ZCELA na vyhození slepicim 🙁 A to jsem se na to tak těšila…. Kdybych si tu směs dala k bramboram udělala bych lip. Takhle je to suché fujky bez chuti.

  43. Martina says:

    Jo a náplně jsem tam dala tolik, až mi skoro utíkala z těsta. Takže množstvím to vazne nebylo.

    Skoda….piškoty a jiné nápady mate super, ale tohle se zcela totálně nepovedlo.

  44. Napoprvé a povedlo. Musel jsem trochu improvizovat, neb mám pomalejší troubu a kynutí dnes také nic moc. Mám troubu na gastronádoby 2/3, takže 3 plechy, a tak jsem i díky pomalosti trouby (200 max) stíhal připravovat další plech během pečení. Přes to, že jsem spokojen s výsledkem, tak to bude znovu dělat nejdříve za dva roky. Plněnou fokáču a nechte mě bejt.

  45. Marcela says:

    Draha Flo. Dnes premiera pirozku, poznatek? Testo desive lepive,ale nepodlehla jsem a mouku nedosypala. Vysledek famozni a priste z dvojite davky!!!! Dekuju 🙂

  46. Cedrik says:

    Malá poznámka k názvosloví a náplni:

    V Polsku používaný název pierogi ruskie odkazuje na Červenou rus, tedy Halič (oblast kolem Lvova) a s dnešním Ruskem tedy má pramálo společného, ač se tam také vyskytují hlavně pod názvem vareniky a dostaly se tam právě z Haliče. A polské obyvatelstvo z území, které po válce obsadil Sovětský svaz, bylo přesídleno právě do Polska, takže Varšava je na rozdíl od Moskvy původu těchto pirohů mnohem blíž.

    A pozor, pod tím názvem se skrývají ale jen pirohy s náplní z brambor a tvarohu/čerstvého sýra. Když mají jakoukoliv jinou náplň, už nemají ten přídomek ruské.

    Ale to nemění nic na tom, že jsou výborné a vysoce návykové, ať už je náplň jakákoliv. 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close