Brambory v kožíšku

Miluju brambory. Vařené, pečené, v podobě kaše, bramboráku (ty nejvíc!), halušek, salátu, knedlíku, šťouchané, gratinované, francouzské, prostě jakékoli. Miluju je v jakékoli podobě a tajně po nocích toužím po domácích bramborových lupíncích a hranolkách.

Pokud jsou brambory na talíři, jsem šťastná víc než obvykle. V této raně podzimní době, kdy mají brambory zatím jen papírově tenkou slupku, si je však užívám ještě radši.

Jenomže když něco milujete, zároveň to také nenávidíte. Možná o tom nevíte a nenávist se zatím jen skrývá kdesi v temném a zastrčeném zákoutí vaší duše, možná o ní naopak dobře víte a necháte ji občas se projevit a zaskotačit si s vámi na tomto světě; anebo je vám to dost možná úplně fuk. Mně to ale fuk není, a proto už hezky dlouho chovám k bramborám dvojaký vztah.

Zhluboka nenávidím jejich slupku, která dost často musí před vařením pryč. Čím víc lidí se mi sejde u stolu a čím větší bramborová vášeň se má rozvonět v mé kuchyni, tím víc škrábání brambor proklínám.

Brambory bez loupání

Stejně jako je láska sestrou nenávisti, tak lenost je matkou pokroku. Práci si usnadňuji, kde to jde. Potřebuji bramborovou přílohu pro velký stůl? Fajn, budou pečené brambory, nemusí se předem loupat. Zachtělo se hladovým krkům bramborové kaše? Uvařím brambory se slupkou a pak jim dopřeju průchod lisem na brambory – žlutý poklad vyklouzne, ale slupka se zachytí. Bramborové chipsy? Krájím je obzvlášť natenko, slupky si po usmažení nikdo ani nevšimne.

Moji nejoblíběnější fintu jsem se vám ale rozhodla dnes ukázat. Je voňavá jako rozmarýn, sytá jak jen brambory umí být a chutná, protože ji doprovází špek a sýr. To všechno společně zapečené v troubě. Říkám jim brambory v kožíšku. Jednoduché, snadné a hlavně působivé. Nebo dokonce prosté, ale účinné.

suroviny na brambory v kožíšku

Brambory – předem uvařené ve slupce a ještě teplé – prostě zabalíte do plátků dobré slaniny. Odtud název brambory v kožíšku. Aby tahle úprava měla své kouzlo, předtím ještě brambory naříznete a do útrob jim zasunete kousek sýra. Tím pádem se vše ještě musí spíchnout snítkou rozmarýnu, který všechno udrží pohromadě. Jak moc šťastná je tahle volba vám bude jasné už po páté minutě zapékací.

brambory v kožíšku

Škoda, že necítíte, jak náramně to voní. S požadavkem na příslušné rozšíření funkcí vašeho internetového prohlížeče se laskavě obraťte na svého vývojáře. Anebo si tuhle slast hned uvařte.

 

Brambory v kožíšku

Množství: pro 4 osoby jako příloha

Brambory v kožíšku

Suroviny

  • 12 menších brambor, nejlépe salátových
  • 12 plátků slaniny
  • kousek sýra (volte jakýkoli zhruba půl roku zrající sýr, který nemá zcela dominantní chuť)
  • pár snítek rozmarýnu (na konci jim zešikma seřízněte stonek do špičky)

Postup

  1. Brambory důkladně umyjte a následně uvařte v osolené vodě doměkka. Trvá to zhruba 25 minut. Že jsou měkké snadno poznáte vpíchnutím ostrého nože do brambory – musí jí projet jako voskem.
  2. Slijte a nechte 10 minut nepřikryté odpařit a trochu zchladnout.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Ze sýru odkrojte tenké, sotva jako dětská dlaň velké plátky. Každou bramboru podélně nařízněte zhruba do dvou třetin, zasuňte do ní sýr, obalte plátkem slaniny a napříč propíchněte krátkou větvičkou rozmarýnu, aby všechno drželo pohromadě.
  4. Zkrášlené brambory naskládejte do pekáčku (nemusíte jej vymazávat, slanina pustí dost tuku) a vložte do trouby. Zapékejte bez přikrytí asi 15 minut, až se sýr začne rozpouštět a slanina zezlátne.

 

A víte, co je na tom všem nejlepší? Že se tyhle brambory dají upravit na sto a jeden způsob. Princip zůstane zachován, změní se jen použité suroviny. Pěkně v duchu hesla co lednice dala a hospodyňka vzala. Až u vás doma utichnou ovace, dejte vědět, jak chutnalo.

zbytky brambor na talíři

 

Join the Conversation

  1. janatka says:

    Ahoj.Já miluji brambory se slupkou a nejvíce, když jsou právě vykopané ze zahrádky,čerstvé.Vždy je omijeme a hned si je děláme jako brambory na loupačku,také jako příhoha vařené, nebo uvařené ,plněné tvarohovou nebo ricttovou náplní.

  2. Ahoj Flo, moc děkuji za další recept – mám ráda brambory na všechny způsoby – tento recept přesně vystihuje počasí za oknem (je tam tma, nevlídno – o víkendu prý bude ještě hůř), takže to teplo z trouby, vůně rozmarýnu …. možná stihnu před bramborami upéct Honzovy buchty – krásně provoní byt, naladí to příjemno – už teď se těším na sobotní večeři :-).

  3. Ahoj Flo, to je velmi hezký recept na brambory, škoda jen, že jsem se k emailu nedostala dřív, dnes totiž dělám obalované krůtí játra a k tomu jsem udělala šťouchané brambory. Tak příště zkusím tyhle, ráda dělám nové věci, tak ti dám zprávu, jak jsem s nimi uspěla.

  4. Žanda says:

    To je ono! Take miluju brambory ve vsech podobach, tak hned jak dokoupim male brambory, jdu na to. Diky, Flo

  5. Brambory mám ráda na všechny způsoby a vařím je často. Tyhle brambůrky vypadají úžasně, určitě budu muset vyzkoušet :o)

  6. Renáta says:

    Já to dělám mazaně tak, že uvařím brambory ve slupce a pak po uvaření, když trochu schladnou, tak je nabodávám na vidličku a oloupu. A je to.

  7. Ahoj Flo,
    já brambory taky miluju.. a jak jsem četla o domácích bramborových lupíncích, okamžitě to spustilo Pavlovův reflex.. :o)
    Tyto brambůrky určitě vyzkouším.. Já dělám i takové, že si je jen tak napůl předvařím, rozpůlím, dám do trouby na zádíčka, posypu kořením, bylinkami, zakápnu olejem a upeču. A pak k tomu dip ze zakysané smetany, česneku, soli a pepře.. Mňam.. :o)

  8. Maruška says:

    Florentýnko, moc děkuju za inspiraci. Brambory loupu až na konci listopadu, do té doby je vařím ve slupce. Tvůj recept vypadá úúžasně, určitě ho vyzkouším.

  9. Jarmila says:

    Dík za recept,to bude vyborná večeře.

  10. Milá Flo…super nápad na víkendové menu…zemiaky v akejkoľvek podobe milujeme 🙂

  11. Milá Flo,
    super nápad, vyzkouším hned o víkendu.

  12. Marcela flair says:

    Flo, sbíhají se mi sliny jako bernardýnovi ;-). Brambory taky odjakživa miluju v jakékoli podobě, a tuhle stopro vyzkoušíme hned, jak seženu rozmarýn. Ten v záhonu na zahrádce to letos nějak vzdal… Díky za tip! Hezký čtvrtek, i když deštivý. M.

  13. To musí být lahůdka. Flo, ty jsi báječná, to je nápad. Teď jsem přišla od paní zubařky tak žádné otálení a jdu do toho. Můžu brambory ve všech podobách, už se těším.

  14. Vašek Jezárky says:

    Zdravím n a š í Florentýnku i všechny ostatní.
    Tak tohle je přesně „voda na můj mlýn“. Klidně možno podávat i samotné jako hlavní jídlo s nějakým salátem.
    Navíc to sedí úžasně, všude slyšíme jen samou chválu na brambory. U mne to bude asi ještě podtrhovat ta s l a n i n a ! Ta tam bude hrát určitě rozhodující roli. Opět veliký dík
    Florentýnko šikovná.
    Vašek Jezárky.

  15. Magdalena says:

    Dnes mám k obědu kuřecí prsa,jdu vařit brambory, to bude lahůdka, díky za recept

  16. adamos says:

    Ahoj – bezva receptík zkusím.Prosím minule jsem ti psal,že se chystám do „starobince“ a tam bude jen mikrovlnná trouba.Nevíš jestli se v ní dá vařit? Na netu jsou samé buchty a koláčky.Já bych raději gulášek nebo pečínku či řízky.Prosím poraď.Díky předem ad

  17. Mirka Škramlíková says:

    Už vím, čím potěšit moje strávníky v sobotu. Děkuji za recept – dobrý a voňavý.

  18. Dobrý den Flo, vypadá to krásně, hned jak splaším čerstvý rozmarýn, tak to zkusím. Ať Vám to jde tak krásně dál.

  19. Flo,jako vždy úžasné..díky za inspiraci

  20. Ahojky Flo, už se těším jak brambůrky naservíruji o víkendu rodině k masíčku jako přílohu. Tvé kulinářské inspirace jsou bezkonkurenční. Měj se hezky

  21. Klárka says:

    To vypadá jak schwarzwaldská šunka 🙂

  22. Julianna says:

    Milá Flo takto jsem brambory ještě nedělala,ale určitě vyzkouším moc mě mrzí že nemohu dorazit v sobotu do Olomouce jedeme totiž pryč a na podepisování bych měla všech pět knih tak doufám že někdy opět zavítáš třeba až do Ostravy

  23. Milá Flo, děkuji za bezva recept , pečené brambory miluji na všechny způsoby. V sobotu se na Tebe přijdu podívat . Eva

  24. Ahoj Flo, díky za další originální recept. Manžel díky vojně (- každodennímu škrabání metráků brambor) brambory akceptuje leda pasírované přes prase. Takto ovoněné a ochucené slaninkou by mohly projít… Hezký den a v sobotu neumrzni!

  25. Ahoj Flo, super nápad, hned vyzkouším!!!

  26. ahojka Flo, tak už se mně ta chvála na Tebe ani nikam nevejde, prostě co čtvrtek- to další „bomba“ recept :-ooooo))))))) Velký dík a voňavé i ty další podzimní dny. Zdraví Digi

  27. děkuji za inspiraci určitě vyzkouším brambory milujeme na všechny způsoby

  28. Jiří says:

    Díky za další inspiraci. Určitě vyzkouším.
    Naše celá rodina zase miluje brambory takto. Nakrájím omyté, neoloupané brambory na max 1/2 cm. plátky, vyskládám na omaštěný pečící papír, vložím do trouby a peču. dozlatova. Připravím si hrnec do kterého dám máslo, utřený česnek, a sůl. Když se brambory upečou, vysypu je do hrnce, zavřu pokličkou a zatřepu, aby se vše dobře promíchalo a máslo se rozpustilo. A pak … zvedneme pokličku a baštíme až se nám dělají boule za ušima.

  29. Jiřina says:

    Také mám ráda brambory a to na všechny způsoby. A světe div se, dokonce je ráda okrajuji/ stejně jako jablka/.Hlavně teď, čerstvě vykopané/utržené/. Brambory se nikdy nepřejí.

  30. Ahoj milá Flo,

    recept vypadá báječně! Jako začínající kuchařka mám kolem brambor spoustu otázek, například: Jak poznat ty moučné od pevných, „voskových“? Které se k čemu hodí? Jak se liší ranné a pozdní? Co udělá s bramborou vaření ve šlupce a bez šlupky? Jak je to s varnými typy? Mám v obchodě na výběr z odrůd, nebo mají vždy jen jeden typ brambor?…atd. Poradíš mi prosím, kde bych si tuto problematiku mohla nastudovat? 🙂
    Děkuji.

  31. Klára says:

    Já brambory se slupkou taky moc ráda, ale s tou pracností loupání vs. neloupání nevím, nevím. Dobře umýt (=vydrhnout) brambory, aby se mohly jíst i se slupkou, to mi přijde s loupáním skoro srovnatelné (aspoň s těminašimi, doma vypěstovanými). S minimem práce to jde snad jedině s těmi opravdu velmi ranými, které mají tenounkou slupku, co se odlupuje málem sama, na těch hlína nezůstává… ale jinak kartáček vzít musím. A tam, kde to není potřeba dělat tak pečlivě (když jsou „na loupačku“ s tvarohem), tam se zas stejně loupe po uvaření… ale to se aspoň dá řešit tak, že si každý oloupe svojí porci na talíři ;-).

    1. Ahoj, já myji brambory tak, že je dám do prázdného dřezu,napustim vodu a míchám kartáčkem na nádobí. Když jsou víc obalené hlínou,nechám chvíli máčet. Teď mám ale brambory tak trochu zakázané od Dr, ale mám je taky moooooc ráda.

  32. Vlasta Krestová says:

    Milá Florentýnko, díky za krásný recept. Brambory milujeme, loupání brambor mi nevadí, ale vařím je ráda i ve slupce. Občas si dělám i brambory na loupačku s tvarohem nebo máslem. Přesto jsem velmi ráda za tvůj recept, je zajímavý, na talíři určitě brambory takto připravené vypadají krásně jako příloha, ale já bych je mohla jíst i bez masa, stačí ten kabátek ze slaniny s rozmarýnem. Vlasta

  33. Mila Florentynko, ja sice ziji za velkou vodou ale jak tu tvoji stranku ctu, citim se hned jako „doma“. I komentare k tvym skvelym dalo by se i rici „fejetonum“ jsou plne radostneho a pratelskeho vztahu tobe a ktere take potesi. I kdyz jsem uz babicka tak se rada vracim ke starym a pro me uz zapomenutym receptum.
    Vcera k veceri byly nove brambory s „tvoji“ okurkovou omackou. Skvele. Dekuji.

  34. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět pěkné počteníčko a lákavý recept, který využiji co nejdříve. Brambory miluji na všechny způsoby, v poslední době nakrájené na kolečka a připravené v parní troubě. Zdraví Vlasta!

  35. Milá Flo, už ani nevím, jak tě mám pochválit ????
    stále se musím opakovat, jsi prostě výjimečná!
    Brambory jsem upekla s anglickou a rozmarýnem,
    byly naprosto skvělé! Další recept do sbírky ☺
    Děkuji Anna

  36. Ahoj Flori 😀
    Opět děkuji za další báječný recept. Při čtení jsem hned cítila tu náramnou vůni. Zítra koupím rozmarýn a brambůrky. No, a s přemýšlením, co o víkendu uvařit, jsi to krásně vyřešila. Díky. Díky.
    Do Olomouce se nedostanu, protože je od nás moc daleko.
    Hezky si to tam užij. Mili

  37. Paráda, brzo vyzkoušíme. Dnes byl k večeří Tvůj jiný recept a to sice bramborové placky.
    Brambory se letos urodily, máme jich plný sklep, pěstujeme odrůdu Marabel a jsou výborné.

  38. Bobina says:

    Díky Flo, opět bezva inspirace. V zahrádce mám velký keř rozmarýnu, brambory ve sklepě, sýr v lednici, tak už jsem dokoupit slaninu a zítřejší večeře bude mňamka 🙂
    Zdraví Bobina

  39. Zkrátka,těším se na čtvrtek Florentýnko. Na bezvadné recepty a Tvoje nápady do kuchyně. Také jsme dnes měli brambory,sice na jiný způsob,ale tyto v kožíšku budou co nejdříve. Alena

  40. Renata says:

    Milá Flo, super recept, já jsem bramborová. Pokud jsem doma sama, což se občas podaří, brambory na pánev, kyšku, tvaroh…a oběd mám na stole. Třeba každý den.
    Jak jsem stará, neznám lisovat brambory se slupkou, co nejdříve vyzkouším. Pokud se nás sejde deset strávníků, musí být knedle bramborové, budeš mít svatozář.

    Adamos- pokud bude mikrovlnka obyčejná, moc toho neuvaříš. Doporučuji malou remosku a máš vyhráno.

  41. To vypadá skvěle, hned bych se do nich pustila, tuším že o víkendu budou některý den k svačině. Jen doma nemám rozmarýn a nevím, kde ho sehnat v podobě „dá se urvat snítka na sešpendlení“. Což o to, sešpendlit se dají i normálním párátkem, ale čím je mám dochutit? Nějaké typy?

  42. Lenča says:

    Florentýnko mňamka….

  43. No to je príma!!!!

  44. Zdravím Florentýnko,
    brambory také rada vařím ve slupce .Tento tvůj recept se mě moc líbí a určitě ho brzy vyskouším.Jsi prostě šikulka . Maruška

  45. Dobrý nápad a určitě moc dobré, zkusím, přijde kamarádka na návštěvu, tak už vím co připravím. Díky Flo za recept.

  46. Milá Flo. Díky za zajímavý recept. Já můžu brambory na jakýkoliv způsob, takže tento recept co nejdříve vyzkouším Už se mi sbíhají sliny. Alena

  47. Skvělé! Díky za výbornou dobrůtku… 🙂

  48. Světlana says:

    Milá Flo, další krásné počtečníko. Brambory v kožíšku dělám – jen jsem nevěděla, že se to takto jmenuje – na trošku jiný způsob. Napíchám je na špejle a šup s nimi na gril. Mají takový úspěch, že kamarádky ani nechtěly maso.

  49. Elinková says:

    Flo, vždycky když jsem v úzkých – uklidní mě tvé hřejivé slovo a když nevím, co vařit – uklidní a zasytí mě vždy cokoliv z tvých stránek. Dnes vysílám ten nejhlasitější SOS signál a žádám zdvořile o Tvoji pomoc –> HALUŠKY! ty mrňavé kluzké potvůrky, tak lahodné s brynzou, zelíčkem, slaninou. Už kdysi dávno jsem měla tu čest, povedly se, ale já hlava děravá si nezapsala recept. Ty ses s nimi jistě setkala! Nepředpokládám, že by je někdo z tvé mlsné rodiny neměl rád – pomoz mi prosím nasytit a uspokojit moji rodinu! Internet je všemocný, ale také ulhaný (halušky bez brambor?!?). V receptech je i není vejce, je hrubá/polohrubá i hladká mouka, brambory áčka/béčka i céčka – SOS! SOS! SOS! (myslím, že k diskuzi o zemákách tento komentář patří)

  50. Lodní šroub says:

    Tohle jsem viděla kdysi bez sýra a s batátou, jen postup byl dost nejasnej a rozpadalo se mně to. Tohle zkusím!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close