Růžičková kapusta snese v kuchyni ledacos, jen ne dlouhé vaření, během kterého bledne, bledne a bředne. Klidně ji zprudka a krátce pečte, nebo letmo blanšírujte či osmahněte na pávni, ale příliš ji netrapte. Platí to pro růžičkovou kapustu stejně jako pro běžnou hlávkovou kapustu.
Celá zahradní kapustová rodina miluje chladnější až ledové počasí, a tak se do kuchyně dostává hlavně na podzim a v zimě. Chladno kapustám zlepšuje chuť, ostatně nejeden majitel zahrádky ví, že růžičkovou kapustu může sklízet celou zimu.
Nejlepší růžičková kapusta je ta o velikosti vlašského ořechu. Je jemnější a stravitelnější než kapusta, a stejně jako ona obsahuje železo, vitamíny A a C a vápník.
Při nákupu se vyhněte kapustičkám, které jsou měkké, zavadlé, nažloutlé anebo snad dokonce pootevřené. Důkladně je umyjte ve studené vodě, odřízněte konec stonku, nařízněte jim košťálek do kříže a zbavte poškozených lístků. Můžete je podusit na másle nebo ve zbytku masové omáčky, anebo zprudka upéct v troubě. Další nápady samozřejmě najdete níže.
Jako u jiných druhů zeleniny zelené barvy i zde platí, že čím zelenější vaše kapusta nakonec na talíři zůstane, tím více dětských i dospělých duší u stolu může – i přes svůj deklarovaný odmítavý postoj – konvertovat do tábora kapustomilců. Dá se toho docílit dvěma způsoby: krátkou tepelnou úpravou a okamžitým podáváním, anebo krátkým povařením ve slané vodě a šokovým zchlazením (říká se tomu blanšírování). V ostatních případech musíte počítat s tím, že růžičková kapusta ztratí svou krásnou zelenou barvu a částečně i pevnost.
Teplý salát z růžičkové kapusty
Vlastně na něj ani růžičkovou kapustu nepotřebujete, recept bude fungovat i s běžnou kapustou, případně kadeřávkem – když vše nakrájíte na velmi tenké nudličky. Růžičková kapusta je však velmi jemná a tato úprava s oříšky a letmou nakyslostí jí sluší; podávat ji můžete nejen jako teplý salát do studených dní, ale také jako přílohu k masu.
Pro 2 osoby:
15 ks růžičkové kapusty
100 ml jablečného džusu
hrst loupaných lískových oříšků
2 lžíce másla
1 lžička bílého vinného octa
sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Oříšky opražte nasucho v pánvi, až se rozvoní a zezlátnou. Vysypte stranou na talířek a nechte vychladnout. Poté trochu nožem nasekejte nahrubo.
- Očistěte kapustičky, rozkrojte je podélně napůl a ještě příčně nakrájejte na velmi tenké nudličky. Do použité, avšak prázdné pánve dejte lžíci másla a nechte zpěnit. Přisypte nakrájenou kapustu a zprudka minutu nebo dvě restujte, až kapusta změkne na skus.
- Podlijte jablečným džusem a octem a ještě chvíli míchejte, až se tekutina odpaří. Odstavte, dochuťe solí a pepřem. Rozdělte na talíře a do pánve vraťte oříšky a zbytek másla. Krátce společně prohřejte, pak nasypte na kapustu. Podávejte teplé.
Salát z růžičkové kapusty s nivou a mandlemi
Ani v tomto receptu nezůstane kapusta syrová, i když jde o salát. Růžičková kapusta má své mimořádné kouzlo, jakmile ji netradičně rozeberete na jednotlivé malé lístečky a jen krátce povaříte, aby si uchovala svou svěžest a krásnou barvu. Chuťová kombinace s mandlemi, nivou a sušenými brusinkami vás určitě uchvátí na několik dalších večeří.
Pro 2 osoby:
20 ks růžičkové kapusty
hrst loupaných mandlí
hrst sušených brusinek
100 g nivy
Na zálivku:
1 lžíce vinného octa
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Kapustičky očistěte a rozeberte na jednotlivé lístky. Přiveďte k varu asi 2 litry vody, důkladně osolte a kapustové lístky v ní zprudka a nezakryté povařte 1-2 minuty. Vzápětí sceďte a nechte v ledově studené vodě vychladnout. Tak si kapusta zachová svou barvu i křupavost.
- Mandle opečte v suché pánvi, až zezlátnou a rozvoní se. Případně je můžete na plný výkon opéct v mikrovlnné troubě, stačí je nasypat na vhodný talířek a promíchávat každou minutu. Zhruba po 3-4 minutách by měly být hotové.
- Metličkou smíchejte ingredience na zálivku. Kapustové lístky vyjměte z ledové vody a nechte okapat, případně je vysušte v odstředivce na salát. Jemně promíchejte se zálivkou a rozdělte na talíře. Zasypte mandlemi, brusinkami a rozdrobenou nivou a ihned podávejte s kouskem čerstvého pečiva.
Pingpongové míčky
Tenhle recept jsem si s dovolením vypůjčila z Kuchařky pro dceru. Dokonce do něj ráda používám i mraženou růžičkovou kapustu, abych si tohle snadné jídlo mohla užívat kdykoli během roku (a se mnou i zbytek osazenstva u stolu).
Závadu má tenhle recept jen jednu, ovšem nikoli chuťovou: růžičková kapusta si při delším pečení neudrží krásnou zelenou barvu, ale zbarví se poněkud béžově.
Pro 4 osoby:
600 g mletého masa (1:1 vepřové a hovězí)
3 lžíce strouhanky
1 vejce
50 g dobré zauzené slaniny (například oravské)
500 g čerstvé růžičkové kapusty
2 lžíce oleje
- Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů. Kapustičky očistěte od nepěkných vnějších lístků, ale nechte je jinak celé, nepulte je.
- Maso smíchejte s vajíčkem, strouhankou a velmi nadrobno nakrájeným špekem. Solte podle potřeby, některá mletá masa se již prodávají solená a snadno se pak doma při zpracování přesolí. Na závěr vpracujte 50 ml velmi studené vody a ještě krátce promíchejte. (Pozn. pokud si nejste jisti správným ochucením masa, udělejte malou kuličku nebo placičku a opečte ji na pánvi anebo na poloviční výkon uvařte v mikrovlnce. Teprve tepelně upravené mleté maso totiž můžete ochutnat a až na základě této zkoušky doladit chuť.)
- Pekáček vytřete olejem. Navlčenýma rukama utvořte z masové směsi kuličky velikosti pingpongových míčků a naskládejte je do pekáčku (s malými rozestupy). Do zbývajícího volného místa přidejte kapustu a vše potřete olejem.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte 25-30 minut do zezlátnutí a propečení masových kuliček. V průběhu jednou nebo dvakrát promíchejte podle potřeby. Podávejte s bramborovou kaší či šťouchanými nebo vařenými bramborami maštěnými máslem.
A nechte si samozřejmě chutnat 🙂
Flo, ja zas kapustu miluju od detstvi. U nas nebylo penez nazbyt a tak jidla levna denne na taliri. Kapusta i pakusticky mezi ne patrila, jasne! Ovsem nejradeji ja s mamou. Uvarila ctvrtky kapusty v masoxove vode, na taliri polila máslem a byla to mana taková, ze si ji samozrejme s chuti dam i dnes. Ruzickovou kapustu mam kazdou chvili, ruzne polevky, nebo i zajimava jidla. No a pecenou v troube s knedlickama ne, tak ted, v zimnich mesicich ji nekdy rada spacham! Diky!
Milá Florentýnka,
tak ružičková kapusta je jedna z mála zelenin, ktoré veru nemusím…už od malička ju neznášam, jej nasladko-nahorkastú chuť netúžim veru obnovovať, ale každému komu chutí prajem úprimne dobrú chuť:))
Sem radím aj baklažán, ten ma tiež nikdy a nikde neoslovil…dokonca ani v Taliansku mi nechutil, a to boli veru úžasné kuchárske kreácie, čo sme tam zažili..
Nevadí, ale aj tak veľmi rada čítam tvoje rady a recepty a teším sa na ďalšie nabudúce.
Nech sa ti darí naďalej:)
baklažán je výborný smažený v trojobalu – chutná skoro jako podhříbek, od prvotního ochutnání ho dělám docela často … jinak třeba plněný mletým masem mi moc nechutná, něco mi na tom prostě vadí.
První recept kausty budu dělat hned zítra večer hostům, jako předkrm k jiným jídlům a jehněčímu.
Dobrý den, růžičkovou kapustu se mi zatím podařilo protlačit jen do polévky – hodně jemně nakrájenou. Zkusím ten poslední recept…jestli ne, udělám ty kuličky rovnou s kapustou vevnitř.
Milá Flo 🙂
já vím, že náhody neexistují, ale zrovna včera jsem měla kapustičky v troubě a dnes tvé krásné recepty 🙂
Já kapustičky miluju, každý rok se těším, až se v říjnu u nás na Farmářských trzích objeví a pak vybírám ty maličké, roztomilé, zeleňoučké….
Hodím do trouby…, máslo, někdy slaninku, někdy trochu koření, někdy jako přílohu farmářskou kysanou smetanu….a jím a jím a jím 🙂
Měj se krásně 🙂
Na růžičkovou kapustu se moc těším, letos se mi urodila opravdu hojně. Mým favoritem je jednoduchá rychlá úprava – rozpůlené kapustičky posolit, na pánvi nechat zezlátnout řezem dolů na másle, otočit a chvilku nechat dojít pod pokličkou. Ale vyzkouším zdejší recepty, mňam.
Růžičková kapusta je pro mne vítaná pochoutka, i když ji jen tak uvařím. S Tvými tipy to bude nepochybně kulinářský festival. Moc děkuji.
Také děkuji za milé pozvání do Olomouce, žel jsem byl tou dobou zadán jinde.
Mnohokrát děkuji za Tvé předchozí pravidelné lekce, z nichž mi zásluhou mejlu nic neuniklo. Pohladily mne i Tvé vtipné postřehy z Tvého rodinného života – srdečný pozdrav Tvému skvělému manželovi.
Vzhledem k tomu, že já jsem taky Růžičková, ke kapustě mám výrazné sympatie. Poslední recept jsem si pro brzké vyzkoušení založila už v Kuchařce pro dceru, teď se zase připomenul a posunul v žebříčku nahoru.
Jak je to ale s těmi slaninami? Pro mě je celkem nedávným překvapením, že je i jiná slanina než anglická, ale když jsem si četla složení na obalu, bylo prakticky u všeho stejné. Jaké teda různé slaniny jsou a čím se liší?
…z Držovic???
Ružičkový kel máme veľmi radi, ale robím ho iba pečený v rúre alebo ho dávam do polievky. Tie šaláty, to je veľmi dobrý nápad. Musím to vyskúšať. Ďakujem Florentýnko
Milá Flo, klasickou kapustu jsem odjakživa konzumovala s důvěrou, ta růžičková se mi ale vždycky postarala o dost nepříjemné chvíle u stolu – protože u nás doma platilo, že co je na talíři, to se sní. I když toho nebylo moc, i tak to byly krušné chvíle. Ale protože jsem hlava otevřená a nedám se, letos jsem se dokonce odhodlala sazenice růžičkové kapusty zasadit na zahrádce. Pořád doufám, že k sobě cestu najdeme, tak třeba to bude právě s pomocí Tvých receptů. Díky moc! Marcela
Ahoj Flo, u nás jsme se vždycky prali, kdo sní jedinou růžičkovou kapustu v polívce (v mražené směsi bývala opravdu jen jedna, maximálně dvě).
Já kapustu miluju a zapečenou růžičkovou kapustu se slaninou a strouhankou úspěšně zblajzl i přítel. A jinak se chystám na recept od tvé konkurence „kapusta na zádíčka“ http://www.cuketka.cz/?p=8688.
PS: Dnes jsem v jídelně v práci měla kapustový karbanátek :o)
Děkuji, ale dnes jste se do mé chuti netrefila. Kapustu sním jedině v bramboračce.
Milá Flo, kapustu i kapustičky miluji na všechny způsoby, např. opečenou a politou máslem jako přílohu k masům, ale fantastický tip jako salát mě nadchl. Už se těším a moc děkuji za další chuť 🙂
To je nádhera, kapustu mám moc ráda , růžičkovou miluji v polévkách i obalenou v trojobalu , ale salát neznám, odpoledne jdu pro ní a v sobotu rozhodně vyzkouším
všechny recepty , vypadají skvostně
Flo,
růžičkovou kapustu mám moc ráda. Když jsem byla malá, dělala ji mamka jen takto obyčejně, ale byla to pochoutka – uvařenou růžičkovou kapustu posypala opraženou strouhankou na másle a polila máslem. Já jsem to pak jen trochu vylepšila přidáním rozškvařené anglické slaniny…
Lenka
HM, salátek s Nivou a mandlemi …. to musím zkusit. Vida, jak se dá mlsat zdravě. Díky, Flo, zase úžasné recepty.
Ahoj Flo. Já a růžičková kapusta? No, nic moc. Nedavno mi poslala kamarádka recept a bylo to nazváno „Na zádíčka“. Nebylo to špatné,ale mě to stejně nenaladilo tak,že bych měla kapustičky dělat hodně často. A teď se podrž. Spolužák mi mezi sadbu zeleniny téměř vnutil 6 sazenic růžičkové kapusty. Měly se čile k světu,jsou z nich skoro stromky,a těch miminek – kapustiček! Je jich plno,za každým páždím jedna hlavička. Tak máme zásobu na celou zimu. Dvě rostlinky si nechávám na záhonku,protože mohou parádit záhon celou zimu. Teď mám o nápady postaráno,už vím jak budu s kapustičkami v příštích dnech nakládat. Díky za recepty,tentokrát jsi se hodně trefila. Ahoj Alča
Florentinko,
kapustu, po moravsky kél, o nás děláme odjakživa. Je to dost nezdravé, nakonec se to zahustí zásmažkou. Snažím se repertoár změnit. Snad mi pomohou i tyto recepty, vypadají skvěle.
Milá Flo, všechny tyto recepty během zimy určitě vyzkouším, mám ráda masové kuličky, pečené přímo s kapustičkami bude dobré.
Moc děkuji za milé přání a podpis do knihy, moc si toho vážím. Eva
Kapustičky dělám jako přílohu třeba k pečenému kuřeti. Tvoje recepty se mi moc líbí. Určitě je vyzkouším.
Růžičkovou i hlávkovou kapustu nemusím, ale rodina ji má ráda, tak ji dávám do polévek, ale já si ji na talíř nedám. Už od dětství mi nechutnala a bylo mi z ní i špatně. Ale synovi udělám to s těmi pingpongovými míčky. Zdena
U nás jsem s kapustičkou vítězila (tj. byla snědena) uvařenou v pařáku s bešamelovou sýrovou omáčkou a s praženými mandlemi (pro děti hodně mandlí, pak ztratili oční kontakt s tím podivným zeleným, přestali reptat a normálně jedli a konverzovali 🙂 ). Ale už jsou o fous větší, zkusím vyšší levl a vyzkouším další recepty, děkuju za tip a kampaň. Krásný konec týdne!
Kapusta mi nevadí,ta či ona,ale radši dělám jídla z kedluben.
Ahoj Flori 🙂
Abych pravdu řekla, tak kapustu a ani růžičkové kapustičky jsem doteď nevařila, protože nám ta jejich chuť nějak neseděla.
Děkuji Ti opět za nové tři receptíky, které se zase krásně čtou. No, a salátek z růžičkových kapustiček s nivou a mandlemi asi vyzkouším.
Přeji hezký, teplý víkend.
Ahoj Flo,kapustičky sice sním,ale že bych je milovala,to se nedá říct.Ale Tvé tři recepty vypadají velmi lákavě,nikdy by mě nenapadlo udělat z nich třeba salátek.Dokonce jsem na něj dostala chuť-niva,mandle.Děkuji a ráda vyzkouším zase něco nového.
Ahoj Flo!
Kapusta i kapustičky (jako ostatně veškerá zelenina) jsou u nás v jakékoli úpravě velmi oblíbené. U receptu na masové kuličky mě napadla trochu nezdravá varianta – kuličky obalit a osmažit. Ve větším množství by to asi byla piplačka, ale pro dva by to, myslím, šlo. Vyzkouším a uvidím.
Ahoj Florentýno, děkuji za dobrý nápad. Nevěřila bych tomu, že z růžičkové kapusty lze dělat i salát. Určitě vyzkouším.
Hezký víkend.
Milá Flo,
děkuji za nové varianty, o víkendu bude bašta, ještě jednou díky, jsi skvělá
Pingpongové míčky byl první recept, který dcera z Kucharsky pro dceru dělala. ☺Povedlo se, výborné! Od té doby patří k našim oblíbeným, přestože rodina růžičkovou kapustu zrovna moc nemusela.
Dekuji za tri zajimave recepty vyzkousim je.Irena
Klasickou kapustu mám ráda právě z vepřovým masem a bramborem na rozdíl od růžičkové tu jsem nesnášela v polévce kde byla mezi zeleninou právě mňagavá a hořká ale po přečtení tvých receptů ji dám šanci až na ni někdy natrefím vypadají totiž báječně
Krásný den , milá Flo…
Děkuji za dalši receptíky, kapustičky miluji, hlavně v polévce, kdy se dohadujeme, kdo jich dostal víc na talíř a kapustové karbanátky, také namají chybu. Tvoje recepty mě zaujali a určitě v nejbližší době vyzkouším. Ještě jednou díky za Tvé obohacení naší kuchyně.
Ahoj Florentýnko,
výborné recepty na kapustičky, už se těším, až je uvařím podle tvých receptů. Dík za ně. Já mám také jeden recept, vyhrála jsem s ním 1.cenu v soutěži receptů se sýrem. Blanšírované kapustičky napichujeme na jehlu nebo špejli střídavě s kostičkami Nivy, obalíme v těstíčku (vajíčko, hladká mouka a pivo) a smažíme.
Skvělé! Díky díky moc, Florentýnko!
Hezké dny… 🙂
Růžičková kapusta mi nejvíc chutná jen hodit na pánvičku, přidat špagety, sůl, pepř a vajíčko nebo vajíčko s parmezánem.
Ale je fakt, že než jsem začala jíst něco víc než suchý rohlík (tak děsivou na mě zanechala školní jídelna nesmazatelnou šmouhu), tak to trvalo leta. Teď jím všechno a je to na mě bohužel vidět. 😀
Krásný slunný den!
Kapustu mám ráda, díky za připomenutí té růžičkové, dávala jsem ji jen do polévky, určitě vyzkouším jiné dva ( Nivu bych nesnědla 🙂 ).
Kapustu moc nemusím, zkusím teplý salát…
Hezký den.
Ahoj Flo,
tak mám za sebou volby i kapustičky ☺
Doufám, že vyjde vše ke spokojenosti ????
Hezký večer.
Milá Florentýno,
moc ráda čtu Tvé články. Musím říct, že doteď jsem růžičkovou kapustu opravdu neměla ráda, ale po vyzkoušení pinpongových míčků na ní měním názor a budu jí do jídelníčku zařazovat pravidelně. Určitě vyzkouším i další dva recepty.
Hezký večer.
Paráda, mám radost i za tu nebohou růžičkovou kapustu 🙂
Tak mě salát s nivou neuchvátil vůbec 🙁
Lucko, já se nedivím, jsou lidé, kteří mají problém jak s nahořklou chutí kapusty (včetně růžičkové), tak s nahořklou chutí nivy. I když tyhle dvě chutě jdou parádně k sobě, neocení je každý. Přesto děkuju za důvěru a za vyzkoušení. Flo.
Růžičkovou kapustu jsem vážně nesnášela, zvlášť tu rozblemcanou v polévce. Po přečtení receptu na pingpongové míčky mi však něco říkalo, že bych jí měla dát šanci. A udělala jsem dobře. Poprvé jsem ocenila měkkost zeleniny schovanou pod trochu křupavým vrškem, jelikož byla nasycená masovou šťávou a byla naprosto lahodná. Nemůžu se tedy nepodělit o to, že jsem se opět přesvědčila, že neexistují špatné suroviny (ve smyslu druhu, ne třeba konkrétního nahnilého kusu), ale holt občas blbé recepty. Totéž jsem už zažila v minulosti s dušenou mrkví a květákovou polévkou, postrachy školní jídelny.
Nevím co mě to napadlo, asi že měli růžičkovou kapustu ve slevě. Vyzkoušel jsem několik uvedených receptů a i vlastní improvizace a jsem nadšen. Právě jsem je všupnul zapékat.