Jak z jednoho kuřete uvařit čtyři večeře aneb základní recepty z kuřecího masa

Jedno kuře může stačit dvěma lidem na čtyři dny. Přísahám a dokážu vám to. Mám tu pro vás čtyři recepty z kuřecího masa, které byste měli mít v základní výbavě, protože vám nejen zachrání nejednu večeři, ale ještě s nimi ušetříte.

Stačí koupit jedno celé dobré kuře a vtipně využít každý jeho kousek: prsa na rychlé minutkové jídlo, stehna k rychlému zapečení, abyste si vychutnali i křupavou kůži, kostru a odřezky vyvaříte na vývar a z něj si uděláte vydatnou polévku a risotto.

Ušetříte už jen tím, že nekoupíte předem připravené části kuřete: prsa jsou ze všeho nejdražší, stehna následují hned za nimi. Zkuste sehnat kuře s droby, pomohou vám ochutit vývar, případně si ke kuřeti kupte ještě půl kila kuřecích koster, které nestojí skoro nic a dodají vaší polévce výraznější chuť.

Ušetříte, i když koupíte dražší maso

Čím více chuti bude mít syrové kuře, o to lepší bude výsledná chuť a vůně všeho, co z něj uvaříte; proto se nenechte zlákat levnou nabídkou kuřat z velkochovů, která vyrostla v nepřirozených podmínkách a na preventivních léčivech a látkách urychlujících růst (přestože se mě kdysi někdo snažil přesvědčit, že hormony se používat nesmí a nepoužívají). Kuře z volného chovu je přesně tou cestou, kudy můžete jít, pokud si chcete pochutnat na jídle a přesto ušetřit. Takové kuře obsahuje mnohem víc masa, víc přirozené chuti a méně látek, o které vaše tělo nežádá.

Pokud si chcete ověřit kvalitu kupovaného kuřecího masa, prostě ho jednoho dne klasicky upečte bez ochucení, tedy osolené, jen na másle nebo na sádle. Tak vynikne nejen všechno dobré, co v masu je, ale i všechno špatné, takže třeba zjistíte, že značka kuřat, které jste věřili, vám nevyhovuje, protože maso má jakousi divnou pachuť.

Zároveň pozor na vzrostlá a vyběhaná farmářská kuřata, která neposkytují tak jemné a křehké maso. Jsou to svou povahou už zvířata s kvalitou slepičího masa a bude jim spíš slušet vaření a dušení, než pečení nebo minutková úprava.

Příprava kuřete – porcování

Než začnete vařit, musíte rozporcovat kuře a založit vývar. Obě dvě činnosti se nejlépe dělají o víkendu, když je na všechno dost času.

Z kuřete vyjměte sáček s vnitřnostmi, pokud ho má.

Kuře položte na prkénko a ze všeho nejdřív mu odřízněte zbytky krku. Dál oddělte křídla, a to tak, abyste odřízli jen první dvě vnější části a třetí nechali na kuřeti. Jde to nejlépe tak, že kloub naříznete malým ostrým nožíkem, pak ho rozlomíte a vzniklou mezerou mezi chrupavkami dokrojíte.

Posléze kuře nařízněte podélně přes celou hřbetní kost a postupně od žeber odřízněte obě prsa. Snažte se nožem kopírovat žeberní oblouky, ať minimalizujete ztráty masa. Z druhé strany od hřbetu uřízněte obě stehna, můžete si opět pomoci tím, že je vyvrátíte v kyčelním kloubu, čili v místě, kde přiléhají k páteři.

Máte tedy zvlášť prsa, zvlášť stehna a zvlášť kostru, křídla a případně i vnitřnosti a další odřezky.

Jak posílit kuřecí vývar

Veškeré odřezky, drůbky, křídla, i kostru použijete do vývaru.

Protože samotný kuřecí vývar není příliš silný, použijte dva triky pro jeho zvýraznění: nejprve opečte kosti a odřezky v troubě a později při vaření přidejte do hrnce několik aromatických potravin. Pokud snad máte po ruce odřezky z hovězího nebo telecího masa, které se mihlo vaší kuchyní, neváhejte a také je vhoďte do vývaru.
 
 

Kuřecí vývar

Množství: 2 litry vývaru

Suroviny

  • Zbytky z jednoho kuřete (kostra, krk, křídla, drůbky)
  • ½ lžičky soli
  • 1 velká cibule
  • 100 g celerové bulvy (zbytek nakrájejte a uložte do mrazáku, použijete při přípravě příštího vývaru)
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče (může být i konzervované)
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Všechny odřezky kromě drůbků umyjte, pokud je to potřeba, a letmo osušte papírovými utěrkami. Takto připravené kosti rozložte na velký, mělký plech. Je důležité mezi nimi vzájemně nechat prostor, aby se začaly opékat, nikoli dusit. V troubě pečte 15 minut do zezlátnutí, pak otočte a dalších 10 minut opékejte i z druhé strany.
  2. Opečené kosti vložte do hrnce. Výpek na plechu zalijte malým množstvím horké vody a vařečkou uvolněte všechny přípečky, poté vše nalijte ke kostem. Dolijte 2,5 litry studené vody, případně víc, aby všechny kosti byly ponořené, přidejte umyté drůbky, osolte a velmi zvolna přiveďte téměř k varu.
  3. Pozvolna vařte 3 hodiny; vývar by však neměl bublat, spíš jej držte těsně pod bodem varu. První půl hodiny sbírejte veškerou pěnu a tuk, co se objeví na hladině, a dolévejte odpařenou vodu na původní množství. Po třech hodinách přidejte očištěnou a na velké kusy nakrájenou zeleninu, koření a vařte ještě půl hodiny až hodinu.
  4. Vyjměte vyvařenou zeleninu a maso a obojí vyhoďte (ani v jednom už pravděpodobně nezůstala vůbec žádná chuť a na nic se nehodí). Nechte vývar pět minut usadit a pak jej opatrně slijte přes cedník; pozor na usazeniny na dně, ty neslívejte, ale nalijte je třeba na granule domácím zvířatům. Vývar zchlaďte a uložte v lednici, vydrží nanejvýš týden. Já na to používám pet lahve, ze kterých můžu kdykoli odlít tolik vývaru, kolik zrovna potřebuju, a krom toho se dobře skladují.

 
 
Rada do kuchyně: vývar se jako polotovar vaří jen s minimálním množstvím soli. Dochucuje se až při konkrétní přípravě, protože většinou předem nevíte, jak koncentrovaný ho budete používat, zda ho třeba v nějakém jídle nenecháte zredukovat nebo odpařit a podobně.

Nyní tedy pojďme na ty čtyři večeře a jako obvykle budu mít i malý bonus na závěr.

Večeře č. 1: kuřecí prsa na minutku

Ze všech částí kuřete ze všeho nejdřív spotřebujte prsa, protože vývar i stehna ještě můžou počkat. Na webu Kuchařky pro dceru už takové vhodné recepty z kuřecího masa jsou, najdete tu dost nápadů, co s kuřecími prsy udělat: tak třeba dokonalé a šťavnaté řízky (hned na dva způsoby), nebo rozčepýřené kuřecí nugety, lepší než z fastfoodu, anebo kuřecí satay (čtěte soté), tenké nudličky kuřecího masa, napíchané na špejle a bleskově opečené.

Ale přestože se kuřecí prsa skvěle hodí na minutkovou úpravu, stejně tak skvělé a jemné maso dostanete krátkým, ale šetrným dušením v něčem aromatickém. U tohoto receptu navíc skvěle upotřebíte podzimní nebo zimní pórek.

Pozor, budete muset sundat kůži z prsou a odříznout zbytek křídla, pokud tedy víte, že se do tohoto receptu budete pouštět, odeberte tyto části včas a přidejte je do základu k vývaru.
 
 

Kuřecí prsa dušená v pórku

Množství: 2 porce

Suroviny

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 pórek
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • špetka sušené majoránky

Postup

  1. Pórek očistěte, zelené části důkladně omyjte, list po listu, pod tekoucí vodou, a vše nakrájejte na tenká kolečka nebo nudličky. Přendejte do mělkého kastrolu, zalijte vývarem, přidejte polovinu másla a zvolna vařte 8-10 minut, dokud pórek nezměkne a část tekutiny se nevyvaří natolik, že v ní pórek nebude celý ponořený.
  2. Maso mezitím umyjte, osušte, odřežte zbytky tuku a blan. Podélně každý kousek rozřízněte na dva tenké plátky, případně je rozřízněte na menší kousky. V každém případě veďte řezy tak, aby plátky byly všude stejně vysoké a uvařily se rovnoměrně. Maso z obou stran osolte a opepřete.
  3. Připravené maso položte do pórku, částí pórku ho svrchu zahrňte. Utěsněte poklicí a vařte pozvolna dalších 10 minut, dokud maso nezměkne. Jakmile je měkké, vyjměte maso na talíř. Zvyšte výkon plotýnky a za stálého míchání částečně zredukujte tekutinu pod pórkem. Odstavte, ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vmíchejte zbytek másla a hned podávejte.

 
 

Večeře č. 2: šťavnatá kuřecí stehna s vypečenou kůžičkou

Pokud byste si z celé dnešní záplavy receptů měli do kuchyně vzít jen jeden, sáhněte po tomhle. Jedná se o úpravu kuřecích stehen, při kterých se maso zespodu dusí, zatímco shora peče, takže výsledkem je šťavnaté maso a křupavá kůže. Krom toho se naučíte, jak šikovně udělat aromatickou šťávu k masu.
 
 

Dušená kuřecí stehna s křupavou kůžičkou

Množství: 2 porce

Suroviny

  • 2 kuřecí stehna
  • 2 lžíce tuku (neutrální olej nebo sádlo)
  • 100 g žampionů
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce balzamikového octa nebo 2 lžíce červeného vína
  • 1 stroužek česneku (pokud nemáte český, budete potřebovat stroužků víc)
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • Sůl a pepř
  • 50 g čerstvého špenátu nebo hrst mraženého listového

Postup

  1. Kuřecí stehna rozřízněte v kloubu na dvě části: nařízněte maso ke kloubu, rukama kloub rozlomte a pak dořízněte. Kousky masa ze všech stran osolte, opepřete a zprudka kůží dolů opečte na rozehřátém tuku v menší pánvi nebo kastrůlku, který se hodí pro pozdější zapékání v troubě. Volte takovou velikost nádoby, aby se do ní maso vešlo vcelku natěsno v jedné vrstvě. Jakmile kůže zezlátne, opečte maso i z druhé strany. Vyjměte z pánve a nechte zatím stát bokem.
  2. Do pánve s výpekem přidejte nakrájené a očištěné žampiony a máslo, trochu soli a pepře. Za stálého míchání poduste houby a uvolněte ze dna přípečky, které obsahují mnoho chuti. Zastříkněte octem nebo vínem, přidejte na plátky nakrájený česnek a nechte téměř odpařit všechnu tekutinu. Vraťte do pánve maso (položte ho kůží nahoru) a zalijte vývarem jen do té výšky, aby horní kůže nebyla potopená a zůstala křupavá. Nezakrývejte, vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte 45 minut.
  3. Po upečení vyjměte maso stranou a zbytek obsahu pánve zprudka svařte asi na polovinu, až bude šťáva tak hustá, že se udrží na zadní straně lžíce. Přidejte špenát a nechte ho zavadnout, případně povolit, pokud máte mražený. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s rýží.

 
 

Večeře č. 3: krémové hráškové risotto

O italském krémovém risottu a jeho správné přípravě už bylo popsáno tolik papíru, že se mi nechce znovu probírat všechny podstatné detaily, ale ono to nakonec nikdy není na škodu, takže: italské risotto má s tím naším českým rizotem společný jen název, a proto každé píšu jinak. Obě vypadají jinak a mají i jinou povahu. Nejpodstatnější rozdíl je v druhu použité rýže, Italové zásadně používají drobná malá baculatá zrnka speciálních odrůd, jako je Vialone či Arborio, která při vaření uvolňují dost škrobu na to, aby jídlo krémově zhoustlo. Pokud je neseženete, stačí i obyčejná kulatozrnná rýže. Druhý rozdíl spočívá ve způsobu vaření: zatímco po česku se rýže vaří nebo dusí pod pokličkou, italský způsob velí míchat bez přestání a postupně přilévat vývar. A bez dobrého vývaru to prosím pěkně ani nezkoušejte.
 
 

Krémové hráškové risotto

Množství: 2 porce

Suroviny

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka nebo malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • půl lžičky soli
  • 300 g (1 a půl hrnku) rizotové rýže
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1 litr domácího slabě soleného kuřecího vývaru (pokud je vývar solený víc, vynechejte výše uvedenou sůl)
  • 100 g mraženého mladého hrášku
  • 50 g strouhaného parmazánu

Postup

  1. V menším hrnci přiveďte k varu vývar a po celou dobu přípravy jej udržujte horký. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V hlubší pánvi zahřejte jednu lžíci másla a olej a cibuli s česnekem a solí nechte změknout. Přidejte rýži a ještě chvíli restujte.
  2. Jakmile hrozí, že se obsah pánve začne připalovat, přilijte víno a dál na středně silném plameni míchejte, dokud se všechna tekutina neodpaří (jinak v chuti rizota zůstane vinný ocásek). Poté přilijte naběračku horkého vývaru, míchejte a opět nechte tekutinu téměř odpařit. Tak postupujte dál, dokud rýže nezměkne, celkem asi 20 minut. Pokud vám dojde vývar dřív, než rýže změkne, můžete přilít horkou vodu.
  3. Na závěr do rýže zamíchejte zbývající máslo, rozmražený hrášek a tři čtvrtiny sýra. Rozdělte na talíře a posypte zbývajícím sýrem.

 
 

Večeře č. 4: zeleninová polévka

Kuřecí vývar je pro čirou polévku s nudličkami poměrně slabý a nevýrazný – tedy pokud jste v něm navíc nevyvařili i další masové odřezky nebo dodatečná kuřecí křídla, krky a kostry. Jako základ pro zeleninou polévku však poslouží dokonale. Doufám, že tento recept ještě neznáte, jedná se o krémovou kukuřičnou polévku, ve které se o zajímavou zahušťovací fintu postará přímo kukuřice.
 
 

Kukuřičná polévka

Množství: 2 porce

Suroviny

  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 menší cibule
  • 1 bobkový list
  • špetka sušeného tymiánu
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g mražené kukuřice (měkké a mladé)
  • 250 ml mléka nebo smetany
  • zelená petrželka na ozdobení

Postup

  1. Slaninu i cibuli nakrájejte nadrobno a společně se solí, pepřem, tymiánem 5 minut poduste na sádle. Jakmile začne cibule měnit barvu, přidejte najemno pokrájený česnek, brambory nakrájené na malé kostičky, bobkový list, zalijte vývarem a vařte zakryté deset minut, dokud brambory nezměknou.
  2. Vyjměte bobkový list, přilijte mléko a vmíchejte kukuřici. Prohřejte, aby se kukuřice rozmrazila, poté odeberte třetinu polévky a rozmixujte ji v mixéru. Vraťte do hrnce, přiveďte na malou chvíli k varu (jen krátce, abyste nepřevařili kukuřici), dochuťte podle potřeby solí a pepřem, případně můžete přidat i malou trochu tabasca. Posypte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.

 
 

Večeře č. 5: jen pro šťastné, kteří ještě nespotřebovali celé kuře

Zbylo vám ještě vařené nebo pečené maso a k tomu i trocha vývaru? Udělejte si z něj zadělávané kuře, klasický recept, který přinese do vaší kuchyně zase jinou chuť a dá zbytkům nový životní smysl.
 
 

Zadělávané kuře

Množství: 2 porce

Suroviny

  • 200 g zbylého vařeného nebo pečeného kuřecího masa
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • trocha vařené mrkve (snadno uvaříte bokem v průběhu přípravy tohoto jídla)
  • hrst mraženého hrášku
  • 1 zarovnaná lžíce másla
  • 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
  • sůl podle chuti
  • špetka muškátového květu
  • 100 ml smetany
  • 1 žloutek na zjemnění (není nutný)
  • zelená petrželová nať na dozdobení

Postup

  1. Rozehřejte máslo, zasypte moukou, muškátovým květem a umíchejte na středně silném plameni bledou jíšku. Zalijte ji vývarem, důkladně rozmíchejte, aby nevznikly žmolky, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut.
  2. Dochuťte solí, přidejte pokrájené maso a zeleninu a ještě chvíli společně prohřejte. Na závěr vmíchejte smetanu důkladně rozšlehanou se žloutkem, promíchejte a velmi opatrně a zvolna prohřejte. Už nevařte, jinak by se žloutek srazil. Posypte petrželkou, podávejte s těstovinami nebo jemnými knedlíky.

 
 

 
Moje kuchařská výzva: Když budete o vaření jenom číst a nezačnete hned v kuchyni něco zkoušet, celkem vám to nebude moc k užitku. Uvařte jídlo podle dnešního článku a přijďte se pochlubit s fotkou svého výtvoru na facebookovou stránku Kuchařky pro dceru. Vaše fotky jsou vřele očekávány.

PS. Stejně jako jindy, nezapomeňte mi tu nechat svůj milý komentář. Zkusme tentokrát dát hlavy dohromady a poradit si navzájem, kde koupit dobré kuře. Takže: kam si pro kuře chodíte vy? A jak ho potom v kuchyni zpracováváte?

PPS. Víte o někom, kdo potřebuje ukázat, jak naložit s celým kuřetem? Klik na sdílecí tlačítko níže, ať se do toho může hned pustit.

Zapojte se do diskuze

  1. Flo, já tě žeru, fakt…. Pracuju z domu, s malým dítětem a větším dítětem a manželem. Udržet je syté i s chůvou mi dá sakra práci.

    Prosím, víc takových receptů… Jestli založíš web s týdenními nákupy a recepty, co se má z těch nákupů uvařit (usvačit, usnídat), tak tě požádám o ruku!

    1. Jani, to je teda výzva! Zkusím o tom popřemýšlet, díky za inspiraci 🙂

    2. Katka says:

      Skvělý nápad! Něco takového by se mi také hodilo, i když mám doma zatím jen manžela 🙂

    3. Tak tohle bych taky hodně uvítala. ???? Když to manžela popadne sní na co přijde. ???? Tak by bylo fajn mít vše na týden připravené a vědět co vařit. Super nápad, jaký kousek je od realizace? Děkuji Katka.

  2. Myslím, že už vím co budu o víkendu vařit 🙂 A je to výzva, neboť můj Kuba kuřata nesnáší (averze způsobena právě díky hormonálním kuřatům). Takže dnes kupuju nějáké fajn kuřátko a myslím že když ho takhle využiju, tak mi ani těch peněz za něj líto fakt nebude! Díky Flo…

    1. Super, doufám, že se averze podaří zkrotit 🙂 Budu se těšit na případné zprávy z kuchyně.

  3. Dnešní zprávy mě opravdu potěšily. Zaprvé motto: „Nedostatek peněz na jídlo se dá snadno odpracovat v kuchyni,“ veliká pravda, praktikuji to už dlouho, ale také je pravda, že někdy to pěkně leze „na mozek.“ Za druhé využití kuřete, takhle jsem s jedním kuřetem na tři hlavní jídla na tři dny hospodařila v počátcích založení naší rodiny. Dokud byl chlapeček malý. (PS. letos mu je dvacet a rozrostli jsme se na čtyři).

    1. Máš pravdu, práce v kuchyni může být pěkně náročná, ale jak se říká – peníze, které člověk dnes ušetří za jídlo, vydá zítra u lékaře. Takže jediná cesta je vařit, protože nikdo jiný to s námi nemyslí tak dobře, jako my sami.

  4. Dobrý den, Flo…
    1/ Právě jsem Ti dal a potvrdil hlas, komu taky jinému, žeáno…
    2/ Souhlasím, že nejlépe je kupovat kuře vcelku, pak so jeden může více
    vyřádit. Tvé nápady celkem odpovídají mé běžné praxi /rizoto, vývar,
    minutka/ zadělávané zkusím.
    Občas, hlásí-li se hosté dělám kuřecí roládu, celkem slušně se mi daří
    kuře vykostit a zhotovit ucházející plát.
    No a je-li někdy kuře trochu větší a vybavené dokonce nějakou vrstvou
    tuku pod kůží, neváhám, vykrájím, nakrájím, dám na lžíci vepřového
    sádla a udělám si pár „nezdravých“ škvarečků na chleba k čaji s rumem.
    Přeji hezký den a úspěch v soutěži blogerek!
    Jaroslav S.

    1. Jaroslave, děkuju! Moc si toho všeho vážím. Flo.

  5. Pavlína says:

    Milá Flo,

    jako vždy, naprostá pecka. Moc děkuji za skvělé nápady. Určitě si každý rád pochutná na jídle a když se mu to navíc podaří ukuchtit levněji, chutná mu pak mnohem víc. Taky se přidávám k názoru od Jany, tedy ten nápad se seznamem týdenních nákupů. Uvažuješ nad něčím takovým? Krásný den.

    PS: Hlas jsem Ti samozřejmě poslala.

    1. Pavlíno, díky, jak už jsem psala Janě, je to výzva a zkusím o ní popřemýšlet. Máš pravdu, že něco takového tu zatím chybí. A moc si vážím tvého hlasu. Flo.

  6. Martina says:

    Hlas jsem poslala – jak jinak 🙂
    A kuře už se peče v troubě!
    …ehm a ten nápad s týdenním seznamem – super 🙂

    1. Martino, děkuju velmi za hlas do soutěže a přeju dobrou chuť! Týdenní seznam mi tedy vrtá hlavou zase o něco víc 🙂

  7. Ivana Roučková says:

    Zdravím, držím palce v soutěži blogerek.
    Zpracovat celé kuře lze i pro čtyři strávníky na několik jídel. Když mám čas, tak porcuji jako ostatní – polévku, minutku, rizoto… a když čas není, tak jen naplním nádivkou s mandlemi a upeču. Prsa nakrájím na plátky a podávám s nádivkou a s přílohou. Zbytek kuřete vykostím a používám dále např. do kuřecího sendviče se spoustou salátu. Nebo s oloupanou a orestovanou cibulí ( hodně cibule) smíchám i s vypečenou šťávou z kuřete a naplním závin. Ten se dá konzumovat i studený. A takový kuskusový salát se zeleninou a kousky kuřete se dá vzít do práce v krabičce. A tři dny nemusím stát u plotny.

    1. Ivano, to je perfektní! Nádivka je skvělý nápad, jak nastavit množství masa. Pokud je dokonce kuře zasyrova vykoštěné, naplněné a zarolované s nádivkou, je z jednoho kusu 8-10 porcí. Maso do sendviče používám taky, i s trochou šťávy z pečení, děti to na svačinu naprosto milují. Teď mám ovšem problém, jak uchovat nějaké zbytky pečeného masa do druhého dne, protože dva potomci jsou teď v pubertě a schovat před nimi jídlo snad ani není možné.

  8. Mám moc ráda italské rizoto. Dneska jsem ho dělala, také s hráškem, ale na vylepšenou jsem do něj přidala vypečenou šťávu a tuk z jarních kuřátek, která jsem pekla včera. Byla přece škoda ji jen tak vylít 🙂

    1. Hani, to je jasný, šťáva se nevylévá! Anuše Kejřová byla přebornice na to, kam všude se šťáva z masa dala propašovat 🙂

  9. Niečo podobné som prvýkrát zažila v Izraeli. Bývali sme v jednom rodinnom penzióne a zdá sa mi, že sme asi celý týždeň (alebo ako dlho sme tam boli) jedli jedno kura (teda asi jedno kura na dve osoby).
    Postupne rôzne časti kuraťa upravené rôznym spôsobom – nevynechajúc ani zapečené v lístkovom ceste, rôzne úpravy vnútorností a pod. Dobré to bolo – každé jedlo iné. Len sme nechápali, na koľko rôznych obedov (resp. večerí) to jedno kuriatko vyšlo.

    Je to teraz pre mňa asi najväčšia kuchárska výzva – zohnať kvalitné kuriatko a skúsiť ho spracovať na rôzne spôsoby. Takže tieto recepty si určite uložím a použijem. Vďaka!

    1. PS: Nevarí sa ten pór podľa tvojho receptu nejako dlho? Ja ho zvyknem prevrieť len pár minút, max 10… Ale je fakt, že rozvarený pór som asi ešte nejedla, asi je pomerne odolný. 😉

      PPS: Pridávam sa k Jane z prvého komentára: „Jestli založíš web s týdenními nákupy a recepty, co se má z těch nákupů uvařit (usvačit, usnídat)…“ to by bolo viac ako skvelé!

      1. On se vaří pomalu, skoro se nevaří, tak se o konzistenci neboj. Ale je to takové trochu nezvyklé jídlo, vyčnívá z běžného jídelníčku, tak lze taky čekat nezvyklé reakce 🙂

  10. Ahoj Flo, priznam sa ze mojim najvacsim postrachom v kuchyni bolo odjakziva jedno cele kura.moja babi robi jednu z najlepsich kuracich rolad a ja som si na to nikdy netrufla – lebo povedzme si uprimne, vykostit kura na roladu je pre zaciatocnika rovnaka narocnost ako vyber slepeho creva. ale ako som si tak listovala najlepsou kucharkou na svete (ano su to tvoje rozhovory s reznikem 🙂 ) tak som vdaka tvojmu navodu nabrala odvahu na moje „poprve“ som si privolala aj babi a voila bola z toho fantasticka rolada.pomaly naberam na zrucnosti a „mazlim sa s tym mrtvym vtakom“ coraz radsej ale mala som chut uz aj na inu obdobu polievky ako klasicky vyvar a tak som dnes narazila na kukuricnu polievku . tak mne to tu uz pomaly bubla v hrnci, rolada (tentokrat plnena platkami slaniny a susenymi slivkami) sa pekne vyhrieva v trube a ja s mojou vdacnou hladnou rodinou ti prajeme krasnu nedelu!

    1. Katko, to je krásný příběh. Jsi dobrá, že se nebojíš vystoupit ze své komfortní zóny a dokážeš si najít cestu k vyšším kuchařským metám. S babi jsi navíc určitě měla krásný společný zážitek.

  11. Stáňa says:

    Broučkové já jsem teď poprvé objevila tyto stránky a diskuzi o kuřeti. Víkend před námi, za chvilku mi přivedou vnoučka na hlídání a já marně hledám jaké kvalitní to kuřátko kde kupujete. Hledám špatně?

    1. Stáňo, ono těžko radit, kde koupit dobré kuře, protože po celé republice je to různé. Já mám občas štěstí na dobré kuře v Bille, jindy v Makru, no a někdy ho seženu jen na trhu.

  12. Ahoj Flo,
    ne, ze by to bylo nezbytne, myslim, ze si vsichni poradi, ale v kukuricne polevce operujes s bramborami nakrajenymi na kosticky, a pritom nejsou uvedeny v surovinach. Odhadla jsem to a myslim, ze se povedlo, nicmene je to trochu matouci.

    Sarka

    1. Šárko, díky, doplním, opravím, pardon!

  13. Michaela says:

    Ahoj Florentýnko, pročítala jsem si recept na kukuřičnou polévku. V postupu jsou uvedeny brambory, ale v surovinách nějak vymizely. Samozřejmě je tam dám podle oka, ale neškodilo by je přidat do seznamu potřebných surovin. Pěkný advent přeje Michaela

    1. Míšo, i tobě díky, opravím. Flo.

  14. babi Martina says:

    Také dávám hlas na usvačit a usnídat je to bezva nápad!A kuře mám z vlastního chovu,
    tedy nějaký čas,pak také hledám to lepší,většinou marně.A recepty – určitě na ně dojde.
    Díky

    1. Tak já s tím nápadem teda trochu pohnu 🙂

  15. Líba says:

    připomínám ty brambory … 🙂

  16. Chtěla bych se jako docela velký kuchyňský zelenáč zeptat,jaký je rozdíl mezi tím vařit polévku pozvolna tři hodiny nebo to šoupnout do tlakače a mám to za půl hodinky.Vím že ta z tlakače je kalná ale má to i jiné rozdíly?Neumim si představit,že jako matka dvou mrňat budu celé nedelni dopoledne sbírat pěnu z vařící se polívky…

    1. Lucko, pozvolné vaření vede nejen k čistější barvě, ale i k čistější chuti. Vývar z tlakáče je samozřejmě mnohem lepší než žádný nebo dokonce instantní vývar, ale na druhou stranu na vaření vývaru v běžném hrnci není nic strašného ani zavazujícího. Pěna se sbírá jen chvíli z počátku a stačí to udělat jen jednou nebo dvakrát. Zbylé nečistoty se usadí na dně, není to žádná věda a ani u toho člověk nemusí být tak důsledný. Vývar se vlastně vaří sám, jen při delším varu se časem musí začít dolévat odpařená tekutina.

  17. Anneboleyn says:

    Dobry den Flo,
    ac nejsem primo typ, ktery by vypisoval na blogu, kvuli a jedine kvuli Vam a Vasemu obrovskemu talentu (a ted neprehanim ani v nejmensim), jsem se zaregistrovala. Svete, div se:-).
    Vcera jsem uvarila vyvar dle Vaseho receotu a manzel dnes u obeda poznamenal, ze si neni jisty, jestli kdy tak dobry vyvar jedl.
    Nejsem primo novackem v takovem tom „poctivem“ zpusobu vareni (tj.zadne dochucovadla typu vegeta, ani korenici smesi u nas nemaji misto, bylinky a zakladni suroviny vitany). Ale jeste jsem necetla food blog nebo kucharku, ktera by byla napsana tak barvite a lasyplne. Je to cira radost, nechat se Vami inspirovat. Stale se ucim jit dal a byt otevrena novym vecem, misto klasicke mouky radeji spaldovou, celozrnnou a zitnou, a protoze je nahrazuji i v receptech, kam jde klasicka psenicna mouka, tak dopredu nikdy nevim, jak to dopadne…dokud stylem pokus-omyl nezjistim ten spravny pomer. Deti cliveka meni, zjisti, ze pro svou rodinu chce to nejlepsi mozne, ale zaroven je chci ucit hospodarnosti, ze voda a jidlo jsou dar. A tak se casteji a casteji vracim na Vas web, vzdy znovu okouzlena ????… Dekuji a obdivuju ten velky kus prace, ktery Vas vse tihle stalo.

    1. To je nádherný komentář, děkuju z celého srdce! Pozdravy manželovi, jsem ráda, že vám oběma kuřecí vývar zlepšil den a že Vás tenhle blog baví a inspiruje. Flo.

  18. Dobrý den, dnes jste mě opravdu potěšila, zrovna včera jsem koupila celé kuře a „prala jsem se “ s jeho naporcováním, ale vyhrála jsem (hlavně tedy sama nad sebou), a kuře už umím naporcovat. Potřebovala jsem stehna uvařit a obrat do vybraného receptu, zbytek vývaru jsem použila na polévku a do mrazáku přibyla prsa a kostra s křídly na další polévku popřípadě rizoto, takže se z jednoho kuřete nají naše pětičlenná rodina několikrát. A ještě mám dobrý pocit, že jsem to zvládla sama bez pomoci maminky.

    1. Vando, poprvé je to vždycky boj, ale pak už je to jen lepší a lepší. A skvělá práce, gratuluju k tolika večeřím jednou ranou.

  19. Jitka M. says:

    Pěkné odpoledne,
    recepty z jednoho kuřete zkoušíme postupně jelikož o prázdninách vždy na půl týdne mizíme na chatu. Dnes jsme s dětmi vybraly recept na kuřecí stehna s malinkou obměnou-místo špenátu jsem ke konci vmíchala trochu smetany—pane joo, bylo to opravdu výborné až jsme všichni, s odpuštěním, vylízali talíř. Díky za takovou školu!!

    1. To muselo být výborné, parádní obměna.

  20. Julianna says:

    Milá Flo kdysi dávno jsem to tak dělávala ony totiž kuřata tenkrát porcovaná u nás nebyla je to hodně dávno.Teď jsme dva tak vesměs kupuji stehna jsou totiž šťavnaté,ale po dnešním článku se zase vrátim k celému chlazenému kuřeti(vždyť kdysi byly jen mražené) .Jak jsem byla malá maminka kuře naplnila nádivkou a pak ji vařila jako polévku teprve pak dávala upéct byl to oběd na dva dny bylo nás totiž šest my čtyři holky a tatínek s mamkou a vždy dokázala pro nás uvařit dobré jídlo,i když jiné než se vařilo zde na Moravě.

    1. Vařené kuře s nádivkou? Tak to slyším úplně poprvé, ale je to zajímavé.

  21. Magdalenka says:

    Výborná inspirace☺Hned vím, co na víkend.
    V poslední době jsem ke klasickému trojboji /stehna, polévka, kuře na paprice/ přidala kuřecí špízy.
    Kousky, které mi zbydou naložím do oleje, přidám tam koření, případně i mrkev na špalíčky .
    Druhý den dělám špízy : prokládám masicko osminkami cibule, paprikou, rajcatky a a pár kolečky klobásy. Masa a klobásy stačí jen trochu,zato cibule dávám hodně. Okořením a peču,na grilu nebo v troubě.
    Naloženou mrkev přidávám do pekáče a peču společně se špízy.

    1. Bezva nápad, díky! Flo.

  22. Milá Flo,

    je možné použít místo kuřecího vývaru zeleninový jako u risotta s medvědím česnekem ? Vím, že v textu na kuřecí vývar kladeš důraz, tak proto se raději ptám ????Děkuji.

    1. Samozřejmě, lze, klidně zaměň. Důležité je vzít vývar, nikoli vodu.

  23. Miriama says:

    Milá Flo, dnes som uvarila konečne prvé jedlo podľa tvojho receptu 🙂 Kuracie prsia dusené s pórikom, síce to boli morčacie prsia a okorenené s kurkumou ale bolo to super 😉 teším sa na budúce skúšanie..

    1. Super!

      (PS. Mám pocit, že se mi nedaří doručit ti e-mailové zprávy, vrací se mi zpět, že máš přeplněnou schránku. Odpovídala jsem ti na nějaké dotazy, tak abys třeba nečekala zbytečně.)

  24. Tak už podruhé vařím tento vývar, a vždy vyjde na můj vkus bez chuti – a to je z farmářského kuřete…Když jsem vařila dřív „po svém“, dávala jsem tak poloviční množství vody, cca 1,5l, kosti nepekla – a bylo to v pohodě. Tak nevim, zda se k tomu vrátit, nebo je chyba jinde.

    1. V tom případě bych navrhovala příště postupovat stejně, ale ubrat trochu vody a prodloužit dobu varu. A možná ještě maličko víc přisolit. Třeba to pak klapne.

  25. Aa'esha says:

    Ahoj Flo,
    jdou ta stehna udělat i bez octa nebo vína? Dá se vynechat, případně existuje nějaká nealko náhrada – i kdyby nebyla až tak dobrá?

    1. Jdou, můžeš vynechat úplně. Případně použít hořčici, ale v té je obávám se taky ocet.

  26. Moc dekuji za tip s opecenim kosti k zesileni chuti vyvaru! Rekla bych, ze je to pekne poznat! Byla jsem moc spokojena. Akorat mam problem, co s obranym masem z kosti. V nasi masne prodavaji kosti, ktere zbytky masa maji, do polevky je toho moc, tak vetsinou ze zbytku delam rizoto, ale vzdycky mi proklouzne nejaky ustepek kosti do obraneho masa, ikdyz se snazim sebevic….pak mi to rodina nechce samozrejme jist, protoze se boji o zuby….

    1. Jarko, to chápu, úštěpky kostí jsou v jídle dost k vzteku. Já obvykle obrané maso už dál nepoužívám, protože v něm v podstatě už není žádná chuť. A pokud ano, tak jen větší kousky, které jsou co do zbytků kostí bezpečné a mají ještě co nabídnout do dalšího jídla.

  27. Monika says:

    Ahoj, recepty máš super, líbí se mi jak to máš rozpracované,fakt super.Ale jediný co mě tu opravdu chybí jsou fotky jídel,je to opravdu škoda. Jinak super blog. 🙂

    1. Moniko, máš pravdu, tady v tomto článku je fotek je opravdu výjiměčně málo, ale věřím, že jiné články tě uspokojí v tomto ohledu podstatně lépe. Ono to v pravidelném týdenním režimu článků není zas tak snadné všechno nafotit v dostatečné kvalitě fotografií. Zkus se o tom třeba někdy přesvědčit na vlastní kůži 🙂

  28. Dobrý den, za mě jako méně zkušenou kuchařku (nadšený začátečník) bych chtěla poprosit, jestli byste u receptů na jakékoliv použití trouby mohla uvádět stupně na kolik pečete? Moc mi to pomůže, děkuji 🙂

    1. Evi, to přesně dělám, kde jste našla nějaký můj recept, kde nebyla uvedena teplota trouby? Díky za odhalení případných nedostatků, Flo.

  29. Terezie Š. says:

    Děkuji především za recept na vývar. Konečně se mi daří mít ho neustále v lednici, a tak už si nezoufám pokaždé, když narazím na recept, který má vývar v seznamu ingrediencí. A protože jsem zrovna dneska navařila čerstvý (a hned ho část využila), tak zítra bude hráškové risotto. Moc se na něj těším!

  30. S Vámi mě baví svět má …Florentýnko,můžu se zeptat jaké kuře máte nejraději vy?Jinak spokojenost,spokojenost s každým nápadem,díííky.Oli

  31. Šárka says:

    díky za inspiraci.Neustálé vymýšlení jídel na snídani,oběd,večeři je vyčerpávající.Díky za tvoje nápady.

  32. Drahomíra says:

    Dobrý den, vím že tom sem asi úplně nepatří, ale chtěla bych je podotknout. Kuřata z velkochovu opravdu nejsou krmena hormony a jinými látkami urychlující růst, jejich rychlí růst je dán geneticky, tedy byla tak vyšlechtěna. Krmit je hormony by nebylo ekonomicky efektivní a nemohla by být tak levná. Ale jistě máte pravdu, že je rozdíl v chuti to je bez pochyby. Maso které rostlo měsíc nebude tak chuťově výrazné jako maso které rostlo třeba tři měsíce.
    Přeji hezký den

  33. František says:

    Dušená stehna s křupavou kůžičkou se povedla skvěle. Nedlouho poté jsem recept zkusil i s celým, naporcovaným králíkem. Jen jsem k žampionům přidal trochu špeku. Vynikající, děkuji!

  34. Ahoj, Flo, právě jsem dokončila vývar, akorát jsem vynechala rajče a maso decentně před pečením osolila, a zitra se vrhám na rozito. Jelikož vývaru budu na zitra budu potřebovat jen litr a mám ho půl kýblu, tak se ptám, co s tím zbytkem? Do ledničky ho dávat nechci, tam by se mi zbytečně skazil. Můžu ho dát do mrazáku např. do formiček na led? A lze ho více přisolit, abych ho mohla použít alespoň částečně jako bujon?

  35. Kuřecí prsa dušená v pórku – dnes jsem vyzkoušela tento jednoduchý recept a výsledek byl výborný! Děkuji za něj, budu dělat častěji. Za mě osobně bych klidně přidala i pórek navíc a myslím si,že by to bylo dobré i s trochou těstovin.

  36. Wierka says:

    Hezký den, měla bych dotaz.. Hovězí vývar dělat stejně..??

    1. V podstatě ano, ale potřebuje vařit podstatně déle, klidně 4-6 hodin. Zelenina se proto do něj přidává až na poslední hodinu nebo dvě.

  37. Výborná inspirace, vím co budu dnes večer vařit 🙂

  38. Martina says:

    Milá Flo,
    děkuji moc za inspirativní recepty, už jsem vyzkoušela zadělávané kuře, chci zkusit ještě stehna a krémové rizoto, určitě se to díky Tvým detailně popsaným receptům krok za krokem povede.
    Uvítala bych video, jak naporcovat kuře ev., jak ho vykostit.
    Děkuji Ti moc a přeji hezké léto

  39. Tomáš says:

    Jen taková technická poznámka/otázka k vývaru. Jak můžete mluvit o pomalu taženém vývaru, když nejdřív maso zatáhnete v troubě? Nemá se snad maso dát do studené vody a pomalu zahřívat, aby se z něho vše uvolnilo? A naopak, pokud chcete maso jíst (k omáčce apod), rychle ho zatáhnete při vysoké teplotě, aby nepustilo moc šťávy a zůstalo vláčné, ne?

  40. Martin says:

    Dobrý den, měl bych dotaz. Opečené skelety jsem spolu s výpekem pomalu přivedl k varu, ale v hrnci se netvořila skoro žádná pěna – je to tak normální, nebo jsem někde mohl udělat chybu? Děkuji.

    1. Pěna se tvoří ze zatím nevysrážených bílkovin, takže jste měl skelety krásně propečené, nic jiného za tím nehledejte. Je to OK.

  41. Vlasta says:

    Ahoj Flo, také jsem časem přešla na týdenní frekvenci nákupů,vždy si nejdříve napíšu seznam plánovaných obědů a podle toho pak dělám i seznam potravin. Samozřejmě i něco navíc na pečení chleba ,pečiva a sladkostí, uzeniny ,mléčné výrobky,
    ovoce a zeleninu,aby bylo i na svačiny a večeře. Protože nemám žádný obchod v dosahu na drobnější nákupy, bývá to trochu náročnější. Na podzim jsem,po
    několika letech,přešla na dvoutýdenní cyklus,zatím vše funguje, samozřejmě improvizaci se někdy člověk nevyhne ?.

  42. Vlasta says:

    Ahoj Flo, dnes jsem zkusila kuřecí na pórku, skvělý recept a hlavně rychlý. Trochu jsem ho vylepšila slaninou v základu po pórek. Moc nám chutnalo. Díky. Vlasta

  43. karel says:

    Hezký den
    Jen .. zeleninu také vyhazuji, je rozvařená že se jí polévka spíše zakalí. Ale obrané masíčko?.. ze skeletu z obchoďáku mi to kolikrát dá víc než deset deka. Pokud ho pečlivě oberu kvůli kostičkám a nasekám nadrobno, je to v polévce plus.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close