Co myslíte, dá se mrkvový koláč považovat za zdravé pečení? Vždyť obsahuje mrkvev, docela hodně mrkve, tedy zeleninu, tedy spoustu vlákniny, dokonce se do něj dají přidat ořechy, rozinky, může se potřít krémem z čerstvého sýra. To zní jako ten nejzdravější koláč na světě.
Takže zpátky na zem. Zní to zdravě, ale jako každý jiný sladký dezert, i tenhle je lepší jíst asi tak jednou týdně ve svátek, pokud možno raději dopoledne nebo kolem oběda, doplnit pohybem a nepřehánět to s velikostí porce. Sacharidy spořádané dopoledne se dají ještě vypotit a vyběhat, ty odpolední už hrozí, že je tělo nespálí a bude muset odložit na věčné časy. Ostatně na tomto principu je založená moje dopolední i odpolední kuchařka (Snídaně u Florentýny a Večeře u Florentýny, souhrnně u nás doma nazývané jako polopenze).
Jaký vlastně má mrkvový koláč být
V kuchařském receptovém světě by se dal mrkvový koláč zatřídit asi takto:
Říše: Cukrařina
Oddělení: Lité
Třída: Kulatotvaré
Řád: Kořeněné
Čeleď: Miříkovité (pozor, neplést si s Mřížkovými!)
Rod: Koláč
Druh: mrkvový
(lat. Crustum carota)
Stejně jako mrkev, i tento koláč je vcelku odolný vůči nepříznivým okolnostem. Kromě beta-karotenem nadité nastrouhané mrkve se totiž skládá z litého těsta, což je naprosto základní cukrářské těsto, milované především dětmi experimentujícími v kuchyni, než se rodiče stihnou vrátit z práce.
Tohle těsto drží nadýchané pouze prášek do pečiva. Tím pádem se u přípravy nenadělá moc špinavého nádobí a ani to netrvá věčnost. Těsto nevyžaduje speciální vybavení, roboty, hnětače, šlehače, mixéry, úplně mu stačí jedna ruční metlička, kterou se všechno promíchá dohromady.
Problém s litým těstem je ovšem ten, že kypřicí prášek má jako kterýkoli jiný bílý zázračný prášek i vedlejší účinky. Do moučníku vnáší svíravě trpkou pachuť, drhne na jazyku a co se týká jemnosti nebo hebkosti upečeného těsta, ani tady se nedá mluvit o nějakém zázraku.
Těsto vyhnané práškem do pečiva má nepravidelně velké bubliny a je poměrně hrubé. Jinými slovy, rychlý a snadný účinek si žádá jisté oběti a ústupky. Podrobněji jsem o těstu s práškem do pečiva a porovnání s dalšími druhy těst psala tady: Sražené těsto a další pekařské katastrofy.
Mrkvový koláč však patří k jedné ze tří výjimek, u kterých beru prášek do pečiva na milost. Bez něj si jeho přípravu vůbec nedovedu představit a říkám si, že mi snad použití chemické finty k nakypření těsta bude odpuštěno velkorysou dávkou mrkve.
Základní vlastnosti mrkvového koláče
Výsledek při pečení mrkvového koláče by se dal shrnout takto: vláčný, hutnější, příjemně sladký, znatelně kořeněný, s viditelnou hrubší strukturou. Prostě tu mrkev v něm nezapřete.
Pokud se rozhodnete opatřit koláč krémem, pak by se dal popis výsledku ještě obohatit o výrazy hříšný a nebezpečný. Použití slova zdravý přenechávám na vás.
Aby byl koláč přesně takový, je důležité si uvědomit, že:
- právě olej dělá vláčnost a několikadenní trvanlivost (nebo teda jak u koho, že)
- koření čítá alespoň mletý zázvor, ale můžete k němu přidat i skořici, muškátový oříšek a vanilkový extrakt. Tahle kombinace vytvoří příjemnou hřejivost a vůni.
- koláči velmi sluší rozinky, dokonce je můžete vylepšit tím, že je předem namočíte do rumu (a pak slijete)
- vlašské ořechy do téhle surovinové skládačky bezchybně zapadnou jako poslední dílek.
Nejčastější chyby
Abyste mi nestáli u dveří a nereklamovali sražené, propadlé nebo jinak nešťastné koláče, mám pro vás ještě pár preventivních rad do pečení (vlastně je z toho desatero):
- Litá těsta se připravují tak, že nejprve smícháte suché suroviny zvlášť, tekuté suroviny zvlášť, a teprve chvíli před pečením je rychle metličkou spojíte dohromady. Nakonec se ještě bleskově vmíchají hrubší součásti těsta, jako oříšky, rozinky a spol.
- Tekuté suroviny míchejte se suchými tu nejkratší možnou dobu. Žádné vymíchávání dohladka, stačí, když se těsto jen sotva spojí. Čím delší míchání (nebo snad mixování ručním robotem, na to ani v kombinaci s práškem do pečiva nepomýšlejte!), tím tužší a hutnější budete mít těsto.
- Pokud použijete studené suroviny z lednice, prášek do pečiva se bude vztekat a i když těsto v troubě krásně vyběhne, těsně před koncem pečení splaskne a srazí se. To samé v bledě modrém se vám může stát, když mléko ohřejete v mikrovlnce a přeženete to, takže mléko pak bude zase teplejší než pokojová teplota (toto je problém hlavně u těst, kde se mléka nebo podobného mléčného výrobku přidává větší množství). Kypřicí prášek je takový malý vztekloun a zásadně vyžaduje suroviny stejné, čili pokojové teploty.
- Těsto se nedá připravit předem a nemůže čekat v lednici. Prášek do pečiva by postupně vyšuměl (doslova) a ztratil účinnost.
- Koláč vkládejte do dostatečně vyhřáté trouby. Pětiminutové předehřátí nestačí. I když zhasne kontrolka termostatu, trouba ještě nezvládla do svých stěn naakumulovat dost tepla. Jakmile pak otevřete dvířka, abyste do ní umístili koláč, vyvětráte a teplota se bude zpátky nahoru vracet dost dlouho, což může koláči ublížit a nevyběhne tolik, jak by mohl.
- Horkovzduch nezapínejte, není to výslovně uvedeno v receptu. Pokud ho zapnout chcete, musíte snížit teplotu v troubě o 15 stupňů.
- Mrkev strouhejte najemno na klasickém struhadle s malými oky. Hrubě nastrouhaná mrkev by v troubě nestihla dostatečně změknout. Křupavá mrkev a mrkvový koláč nejdou dohromady.
- Záměna jakýchkoli surovin v receptu za jiné vždycky znamená i strukturální změny v povaze surovin. Pokud chcete něco měnit, měli byste vědět, co to s těstem udělá, jak tuhle změnu vykompenzovat a zda neriskujete znehodnocení všech surovin a vašeho času.
- Výsledný koláč má oproti jiným buchtám hutnější konzistenci. Pokud byste ho chtěli nadýchanější a na základě takového požadavku přisypali víc kypřicího prášku, sice to zafunguje, ale taky ho ještě víc poznamenáte v chuti (a nemusí se vám to pak vůbec líbit).
- Pokud budete na koláč natírat krém, počkejte, až koláč úplně, docela a kompletně zchladne. Jinak se vám máslo v krému začne rozpouštět a bude z toho břečka.
Suroviny
- 150 g polohrubé mouky
- 6 g (1/2 sáčku) prášku do pečiva
- 150 g cukru krupice, případně tmavého třtinového cukru
- špetka soli
- velká špetka nebo klidně i dvě mletého zázvoru
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek (pár strouhnutí)
- 30 ml mléka (2 odměrné lžíce)
- 75 ml oleje (5 odměrných lžic)
- 2 lžíce másla
- 2 velká vejce
- 50 g rozinek nebo sušených brusinek
- 20 g nasekaných vlašských ořechů
- 2 mrkve, každá kolem 100-130 g
- 1 lžíce másla a 2 lžíce hrubé mouky na vysypání koláčové formy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Koláčovou formu vymažte kouskem másla a vyspyte hrubou moukou. Přebytečnou mouku vyklopte pryč.
- Mrkve oškrábejte a nastrouhejte najemno, stejně jako byste je strouhali do salátu.
- Do jedné mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte krupicový cukr, sůl, mletý zázvor a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Zvlášť, čili v druhé misce nebo v kuchyňském šejkru, smíchejte mléko, olej, rozpuštené máslo a vejce - vše by mělo mít pokojovou teplotu, jinak se vám koláč srazí. Prášek do pečiva je v tomto ohledu velmi nesmlouvavý.
- Tekuté suroviny přilijte k sypkým a krátce metličkou promíchejte. Přisypte rozinky nebo brusinky, nasekané vlašské ořechy a vmíchejte nastrouhané mrkve. Je to obyčejné lité těsto, takže čím méně ho budete trápit metličkou, tím lépe.
- Těsto vlijte do připravené koláčové formy, vložte do předehřáté trouby a pečte 35 minut. Upečený koláč je lehce vystouplý uprostřed a při dotyku prstem pruží asi jako guma na gumování. Po vyjmutí z trouby ho nechte vychladnout ve formě.
- Podávejte posypané moučkovým cukrem, což je činnost, které byste se měli věnovat výhradně až po vychladnutí koláče.
Poznámky, rady, nápady:
Až nebudete vědět, co s časem, můžete koláč stylově potřít krémem. Nechte změknout 50 g másla, prošlehejte s 200 g krémového sýra pokojové teploty a 100 g moučkového cukru. Jen vás předem varuji, nedělejte to hned na první pokus - strávníci si pak snadno zvyknou na vysoké standardy.
Tento koláč jsem též publikovala v knížce Večeře u Florentýny.
Dobře to vypadá! První, co jsem se ve Švýcarsku naučila, byl neskutečně dobrý mrkvový dort, a máš naprostou pravdu, velké množství mrkve neznamená „zdravý“ ani vzdáleně:-)
Ahoj Flo,
určitě dneska vyzkouším na moje tři chlapíky. Ti dva malí nemají – alespoň zatím, se zeleninou problém, horší jejich tatínek. Budu muset vyzkoušet ale s bezlepkovými surovinami, jeden ze synů je celiak.
Děkuji za inspiraci, Kamila
tohle je jedna z mála podob mrkve, kterou můj syn naopak nepokládá za zdraví škodlivou. Nevím, kde jsem ho vzala, ale do mého receptu patří ještě jeden bio pomeranč, rozmixovaný dohladka celý i s kůrou. Musí jít o pomeranč s tenkou slupkou, ta tlustá tomu přidá moc hořkosti. ale myslím, že panák cointreau by fungoval stejně.tak třeba někdy pro změnu 🙂
… mrkvový koláč však patří k jedné ze tří výjimek, u kterých beru prášek do pečiva na milost.
Docela by mě zajímalo, které 2 další výjimky to jsou.:-)
Klik na zmíněný odkaz na článek Sražené těsto a jiné pekařské katastrofy 🙂
Milá Flo, mrkvový koláč u nás na stole běžně bydlí, spolu s variací na Red Velvet z červené řepy 🙂
Ale vyzkouším Tvůj kořeněný model – vypadá vážně dobře.
Díky 🙂
Jako bys, milá Flo, nakukovala do mé kuchyně! Formu na tento koláč už mám nachystanou 14 dní! Děkuji za popostrčení… 🙂
Je to výborný koláč. Peču jej podle receptu na koláč z červené řepy. Jen řepu nahradím mrkví. Množství surovin je přibližně stejné, ale není tam zázvor a muškátový oříšek. Příště přidám toto koření. Dík za tip.
Mrkvové těsto používám hodně – koláč, dort, mufinky (občas nahradím mrkev červenou řepou nebo strouhanými jablky) – je super a dlouho vláčné. Určitě skusím Tvůj recept.
Tak koukám, co jsem se zas naučila nového!! Zatím jsem mrkev dala jen do bramborových placek (bramborák), zapomněla jsem na koření i sůl – tedy nevím, na co jsem zrovna myslela – a navíc dokonce pocukrovala! A ono to bylo docela dobré…
Ten recept je i v zakladni Kucharce pro dceru (teda aspon v mem vydani), odtud ho znam a vsichni mi ho chvali a zadaji recept. Nejvic nejlepsi je se susenymi svestkami mych rodicu, ktere jsou oproti rozinkam prijemne nakysle a dodavaji kolaci jeste vetsi smrnc. (A byvaji tvrde a presusene, coz v kolaci vubec nevadi.) Jo a recept jsem si prepocitala na 3 vejce, aby ho bylo vic. O:-)
Milá Florentynko, peču podobně, jen malé zrychlení: tekuté složky – olej, horkou vodu a vajíčka rozmixuju dohladka s mrkví, nestrouhám. V mixéru se to i našlehá, pak rychle smíchám a než jde koláč (Dort, bábovka) do trouby, rozlámu do těsta ještě kousek čokolády.
Jako bys mi četla myšlenky! Na ten koláč mám už dlouho chuť, zkusím ho hned o víkendu! 🙂
Mrkvový koláč je výborný, i když já mám teda hrnkový recept. Musím zkusit ten tvůj. Krém vřele doporučuju, já ho dělám z 300 g lučiny, lžíce másla, 1/2 lžičky domácího extraktu a dvou hodně plných lžic medu. Moc dobré je péct těsto v menší dortové formě, prokrojit a promazat. Mmm…
Nevím proč, ale koření jako zázvor, muškátový oříšek, nové koření atd. ve sladkém pečivu mi hrozně připomíná podzim.
Miluji jejich chuť, ale je pravda, že moučníky s nimi peču hlavně na podzim.
Mrkvový dort mám hrozně ráda a vždycky si k němu připravuji šlehačku z kokosového mléka, se kterou pak už nemusím hledat dokonalost chutí.
Díky za připomenutí toho, že tyhle moučníky nepatří jen k podzimu! 😉
Milá Flo, mrkvový dort patří k mým „koláčovým“ favoritům. Ráno jsem zakoupila mrkev a na víkend mám v plánu ho upéct. Abych mu dala přece jenom trochu zdravější punc, nedělám máslovou polevu, ale podávám ho se lžící řeckého jogurtu. Už mám sliny jak bernardýn.
Tento koláč peču moc ráda.S citronovou polevou.Je výborný.
Milá Flo mrkvový koláč taky dělám,ingredience ale dávám spíše taky zdravější.Dávám špaldovou mouku a místo cukru používám med.Je výborný,přesto děkuji.Šárka
Vyskouším.
Taky občas peču s citronovou polevou,ale jiný recept a teď vyzkouším tenhle od Flo.
MIlá Flo, dneska jsem celé dopoledne vyhlížela mailík – a nic! Teď večer mi došlo, že se mohu podívat na web a vyskočil na mě tento skvělý recept. Moc děkuji! Mrkvové koláče a dorty jsou u nás ve velké oblibě:-)
To je náhodička. Zrovna dneska jsem takový koláč dostala ke kávě. Koláč mrkvový a šálek kávy,to je dneska to pravý. Flo,trefa do mých chutí. Díky za nápad i pro další,mě jsi potěšila. Alča
Ahojky Flo,moc jsi mě potěšila,již dlouho se odhodlávám upéci mrkvový koláč,ale stále jsem váhala.Po dnešním přečtení jdu hned dotoho.Vypadá skvěle.
Ahoj Flo, mrkvový koláč miluju, díky za recept a zvlášť díky za ty praktické postřehy! Prášek do pečiva používám zdravý, bez fosfátů, od Alnatury – ten nemá tu trpkou pachuť! A funguje úplně stejně jako ten běžný. Rozhodně doporučuju.
Znám a doma také peču. Dokonce i manžel ochutnal a pochutnal si, to jsem se divila, protože není na takovéto dezerty.
Ahoj Florentýnko, nedávno jsem u kamarádky měla mrkvový dort. Moc mi chutnal. A dnes recept na koláč, už se těším, upeču ho na víkend. A dala jsem si předkvasit špaldový kvásek na mazanec, tak bude buchtová sobota, protože u nás toho na neděli moc nezůstává. Díky
Milá Flo, děkuji za nápad na mrkvový koláč.Myslím, že by se z receptu na koláč dal upéct i nahatý dort spojený krémem :))) Jen nevím, pro jak velkou pečící formu je tento recept.
Jirko, velikost formy jsem popsala v receptu. Na nahatý mrkvový dort je lepší péct každé patro zvlášť, při prokrajování se totiž jinak korpusy dost drobí a nedají se rozříznout čistě.
Ahoj Fló, dlouho o něm uvažuji, takže to konečně budu muset zkusit. Díky.
Taky dělávám s citronovou polevou a je opravdu dobrý. V práci ani neuhodli z čeho je.
Ahoj Flo,
mrkvový koláč dělám ráda a má tolik alternativ, že bych ho mohla dělat každý týden. Jinak jako alibi zdravého životního stylu nahrazuji půlku mouky zdravější celozrnnou špaldovou moukou, prášek do pečiva používám s vinným kamenem nebo sodu, cukr pak nahraďte medem. Krém z Lučiny nebo z Mascarpone je už mimo zdravé hodnoty, ale je táááák dobrý….
Ahoj Florentýnko, dnes jsem udělala mrkvový koláč, ale dala jsem méně cukru , polovinu špaldové mouky a vylila jsem to do bábovky .Výsledek byl skvělý. Díky Alča
Vypadá opravdu lákavě. Určitě vyzkouším.
Mrkvový koláč dělám ráda – je to příjemně osvěžující koláč. Přidávám na něj ještě krém z limetky / tvaroh, máslo, limetková šťáva a cukr / a nemá to chybu. Určitě všichni vyzkoušejte . Teď jsem si zakoupila bio kypřící prášek do pečiva s vinným kamenem , tak to hned vyzkouším .
Ahojky Flo,
mrkvový koláč je u nás velmi oblíbený. Takto okořeněný jej neznám a ráda vyzkouším. Zázvor se u nás také může a má své stálé místo v jídelníčku. Já do koláče dávám skořici a citronovou kůru a další dobroty. Aby byl koláč ještě o něco zdravější, tak občas přidávám chia semínka. Prášek do pečiva dělím půl na půl s jedlou sodou a výsledek je vždy perfektní, bez zmiňované pachuti a drží krásně tvar. A bez krému ani ránu, taková dobrota nesmí zůstat bez čepice.
Blíží se víkend a už se těším, jak Tvůj recept vyzkouším.
Díky Iva
Flo, díky za recept, stále hledám ten nejlepší recept, v cukrarne mají vždy lepší, než je ten můj. Tak snad tenhle bude ten pravý. Jen mám otázku, jaký používáš kremovy sýr? Pro co mám jít do obchodu?
Katko, nejraději mám Lučinu, ovšem tu balenou v alobalu, ne z vaničky.
Děkuji za odpověď, byla jsem bohužel rychlejší a koupila Mascarpone a výsledek. Koláč je vynikající. Je slaďoučký a úplně skvělý. Díky moc, příště vyzkouším s Lučinou. Myslím, že jsem ho nepekla naposledy. 🙂
Ahoj Florentýno.
Mrkvový koláč dělám a úspěch jsem s ním slavila i v práci.
Jen do něho nepřidávám zázvor. A dělám ho bez polevy.
Tak určitě vyzkouším příště přizdobit polevou.
Hezký den všem.
Mirka
Milá Flo, mrkvový koláč jsem dělala vždy s lískovými ořechy a bez zázvoru, s lžičkou mleté skořice. Naposledy jsem ho pekla s mletými vlašskými ořechy a přidala podle receptu mletý zázvor, skořici, část mouky jsem nahradila špaldovou moukou, pekla jsem ho déle 45 minut a po ukrojení bylo na řezu velké množství černých teček velikosti celého máku, což mě zarazilo, myslela jsem si, že je to nějaká reakce zázvoru, mleté skořice a mletého vlašského ořechu. Tvůj recept co nejříve vyzkouším! Zdraví Vlasta!
Ahoj Flo,
tak dnes jsem delala podle tveho receptu mrkvovy kolac, je uzasny, akorat na muj vkus prilis sladky. Co kdyz priste uberu cast cukru ( napr. 1/4), mam o stejne mnozstvi pridat mouky?
Diky, Daniela
Mouku nepřidávej, stačí ubrat cukr, tahle změna by neměla až tak moc zamávat s konzistencí těsta.
Vše s / z mrkve miluji. Takže jsi mi udělala velikou radost v mé / Tvé kuchyni. Děkuji !
Milá Flo,
dnes jsem tento koláč upekla a všichni si ho pochvalují a chválí jak je dobrý.
Ten recept je fenomenální. 🙂
Milá Flo!, díky za recept! Koláč se výsostně povedl. Zkusila jsem dle Ivy dát půl prášku do pečiva a půl s jedlé sody, a paráda! Díky, a hezké dny… 🙂
miluji tvůj mrkvový koláč
Dělám podobný recept, jen místo zázvoru je tam cardamon. Na dovolenou s kamarády do termálů vezu tři kusy. Po příjezdu u kávičky hned padnou. Vyzkouším ten tvůj se zázvorem.
Ahoj, fenomenální, vcera vecer upečený a už je pryč!
Koláč jsem vyzkoušela-je výborný.Dík.
Ahoj Flo,
děkuji za zajímavý recept, určitě vyzkouším. Přitom jsem si vzpomněla, že jsem pekla Mrkvové šátečky, plnila jsem je povidly. Byly výborné a krásně oranžové.
Děkuji za recept, na mrkvový koláč se už dlouho chystám, jen se v naší domácnosti snažíme vyhýbat cukru, tudíž se chci zeptat, pokud dám jen poloviční množství cukru z uvedeného množství, jestli to nezmění konzistenci těsta? Bílý cukr vůbec nepoužíváme, používáme buď třtinový či kokosový cukr anebo agavový, javorový sirup.. Další moje otázka zní, zda-li mohu použít místo klasické mouky, mouku špaldovou? Též používám bio kypřicí prášek bez fosfátů, který obsahuje čistý vinný kámen a jedlou sodu, myslím že je to rozumný kompromis :-).
Martino, jakákoli změna v surovinách se zákonitě projeví v konzistenci. Vždycky a všude. Ubrat cukr na polovinu znamená přijít o část vláčnosti a šťavnatosti, ale ještě to bude OK, myslím, že pohromadě se koláč udrží.
Špaldová a pšeničná mouka jsou téměř to samé, špalda je jen jeden z druhů pšenice, tady je záměna jednodušší a nic neohrozí, nanejvýš bude potřeba přilít o maličko víc tekutiny.
Bio kypřicí prášek je samozřejmě tisíckrát lepší než běžný, ale pořád je to jen kypřicí prášek, který nějak chutná a který bude v těstě poznat.
Skvely a vyborny recept dekuji 🙂
Koláč jsem vyzkoušela. Je moc dobrý a nedá moc práce.-) Děkuji
Milá Flo, mrkvový koláč vyzkoušen s lučinovým krémem. Měl velký úspěch. Ubrala jsem akorát 1/4 cukru. Opravdu vychytaný recept! Vlasta
Ahoj Florentýnko,
musim Ti napsat,že díky tvému receptu jsem zkusila upéci koláč se stévií.Jsem diabetik, ale občas je i na něco chuť.Asi se to nedá srovnat
jako když je pečený s cukrem,ale nebylo to špatné.Docela jsem si pochutnala.Navrch jsen si dala jenom trochu zakysané smetany a
bylo to mňam . Díky a zdravím Maruška
Zdravicko, tak jsem konecne nasla cas a chut na tento kolac. Pouzila jsem hned na prvni pokus malou upravu, ktera se mi chutove osvedcila. Testo dostalo jen tretinovou davku cukru a hrst namlete kustovnice. Kustovnice domu dodala trochu jinou chut a navic i sladkost, takze pokud vam chudove vyhovuje, mohu doporucit 🙂
Milá Florentýno,
Mrkvový koláč je pro mě kapitola sama o sobě. Před pár lety jsem si ho objednala v jedné pražské kavárně v domnění, že se jedná o zdravý dezert. Zdravý nakonec při mém překvapení nebyl, ale ta chuť! Hned po příjezdu domů jsem začala hledat na internetu a v kuchařkách recept, abych si mohla tuto dokonalou záležitost vychutnat i doma. Bohužel žádný z koláčů nechutnal stejně jako v oné kavárně. Podotýkám, že to byl doslova maraton v pečení mrkvových koláčů. Asi čtrnáct dní se u nás nic jiného k snídani nejedlo. Ale pořád to nebylo ono. Nakonec jsem si ze všech receptů které jsem vyzkoušela odnesla inspiraci a vytvořila tak téměř totožný moučník, jako jsem měla možnost tehdy ochutnat. Stojím si zatím, že zrovna do této dobroty cukr určitě třtinový, čím tmavší tím lépe a alespoň 1/3 mouky špaldové. Ta chuť se nedá nahradit. Dnes ho dělám pravidelně a s hrdostí ho předkládám i při návštěvách a rodinných sešlostech. Ještě se mi nestalo, že by neměl úspěch a nebylo ani výjimkou, když si někdo vyžádal recept, aby tuto dokonalost mohl šířit dál. Rozhodně vyzkouším i Tvůj recept, ten zázvor bude určitě příjemná změna. Moc Ti děkuji za další inspiraci 🙂
Ireno, to je krásný příběh o hledání dokonalého receptu ❤️
Mila Flo,
napsala bys, prosím, jaký olej používáš do tohoto koláče? Já jsem použila slunečnicový a zdá se mi, že je to nemile cítit ve vůni i v chuti. Lze případně nahradit máslem?
Tenhle recept snese mnoho obmen. Ja ho delam s trochu jinym pomerem ingredienci a pridavam strouhany kokos. Krome toho misto kypraku jen a pouze sodu. Hlavni zmenou oproti tvemu receptu je, ze se kolac po dopeceni zhusta propicha spejli a polije stavou z celeho pomerance a pulky citronu. Ziska pak nakysly smrnc (a taky mokrejsi konzistenci, ktera nemusi kazdemu vyhovovat, ale ja ji zboznuju). Nejvetsi ozdravny krok jsem vyzkousela dnes, kdy jsem ho upekla ciste z pohankove mouky. Z vysledku jsem nadsena – chut pohanky, ktera mi obvykle vadi, je dokonale skryta chutemi ostatnich ingredienci. 🙂
Dalsi tip mam od kamaradky, ze ma vyzkousenou i veganskou verzi – vejce lze vynechat.
Dnes upečeno, poprvé. Dala jsem instinktivně méně cukru, celkově v každém receptu ubírám. Na škodu to nebylo, i tak dost sladký a především vynikající, budu dělat často, rychlé snadné, suroviny jsou vždy doma. Díky!
Uzasny kolac ,delam bez glutenu….
Ahoj,
Už dlouho jsem chtěla zkusit mrkvový koláč a tak jsem si samozřejmě našla recept tady 🙂 dali jsme 2/3 cukru a sladký je pořád hodně. Také jsme přidali ořechy a rozinky ve větším množství a kousky čokolády. Koláč je opravdu jednoduchý a výborný, akorát se nám zdá hodně mastný. Příště zkusíme ubrat olej.
Díky za recept!
Chuťově výborný. Měla jsem mensi formu, i tak je na výšku docela nízký, i přes kypřící prášek mi kolac moc nevybehl. Asi příště udělám z dvojnásobně dávky. A dala jsem 80g třtinového cukru, navrch před podavanim zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem. Mělo to úspěch 🙂
Mrkvovy kolac je uzasna zalezitost, vzdycky, kdyz je venku zima a sychravo, mam chut ho upect…jen nahoru davam citronovou polevu, ta mi tam mooc chutna! krem vyzkousim.
Ahoj Flo, tohle je naprosto famózní moučník!!! Děkuji za něj. Nechápu, jak jsem mohla bez něj vůbec existovat!!!
Místo rozinek dávám sušené bio švestky a sušené bio meruňky neslazené, ale za to namočené v hnědém karibském rumu. ( no tak jsem nafrněná, no. Tuzemák mi prostě nevoní a nechutná :))) Tato kombinace zaručí poloviční dávku cukru.
Měj se krásně…Ren 😉
Máme to s tím tuzemákem velmi společné 🙂
Právě je v troubě, tak snad se povede, věřím, že ano, dělala jsem už spoustu receptů podle Vás, a vždy se povedli, skvělé rady, tipy a recepty, moc chválím
Včera jsem vyzkoušela a výborný. Už když jsem ho vyndávala z trouby mi syn řekl, že jsem ho měla udělat víc a když jej dnes dojedl na snídani tak řekl jenom: já jsem Ti to říkal, že jsi ho měla udělat víc. Tak moc děkuji za skvělý recept (PS: syn má 9 ?)
Luxusní, u mě vždycky pokulhává mít připravené suroviny o správné teplotě ve správný čas. Použila bezlaktozove maslo i mléko a povedlo se. 🙂 Nemám ráda právě chuť běžných kypřících prášků, tak kupuji ty bez fosfátů v drogerii nebo ve zdravé výživě.
Milá Flo,
dnes podruhé přišel na řadu tento mrkvový koláč. Hned od prvního pečení jsem ubrala cukru na 80 g i s vanilkovým.
Tentokrát jsem dala jen 60 g i s vanilkovým a po dopečení jsem byla překvapená, že je tak nízký. Škoda práce, vzdychla jsem.
Příště opět uberu cukru. Je fakt, že tentokrát jsem použila mrkev řeckou, která je tak slaďoučká. Měla jsem to v podvědomí, proto jsem ubírala cukr. Přesto je stále příliš sladký. Příště budu dělat z dvojté dávky, aby mi nebylo líto práce a s poloviční dávkou cukru.
Děkuji za Tvou práci, kterou nám zde laskavě předáváš.
Olga
Milá Flo,
Dovolte mi Vám prosím poděkovat z tento naprosto famózní recept! Receptů na mrkvový koláč je mraky, ale tenhle je nejlepší, co jsem kdy dělala. Díky, díky, díky!!! 🌷