Čerstvá kedlubna je plná kontrastů. Na svou zelenou barvu je sladká až příliš, v jednom exempláři se často najde cosi heboučce křehkého i suše dřevnatého, a kromě máslové konejšivosti z ní čiší i špetka překvapivé pikantnosti. A pak je taky nenáviděnou i zbožňovanou zeleninou mého dětství (čímž se jen potvrzuje, jak blízko má láska k opačnému citu).
Milovala jsem čerstvý chléb s máslem a kedlubnou, ideálně konzumovaný při dětské honičce nebo při vášnivé diskusi o včerejším večerníčku. Nenáviděla jsem kedlubnové polévky a kedlubnové zelí a zvláštní strach jsem měla z podzimních gigantů, obřích verzí kedluben, které dokázaly na záhoně přečkat i první mráz a pak se záhadně dostat až na můj talíř s večeří.
Zatímco chutí se kedlubna blíží spíš k zelí nebo košťálu květáku, vzezřením připomíná řepu. Za peprností až kořenitostí prý stojí síra a dusík a do salátu se kvůli obsahu vápníku a vitamínu C hodí více mladé listy kedlubny než bulva samotná. Pomáhá při neprůchodnosti střev a neudělá dobře při podrážděném žaludku a dvanáctníku. Zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů, podpoří imunitní systém a dokonce obsahuje protisklerotický inositol.
Listy z kedlubny
Právě listy o kedlubně napoví mnohé. Zatímco u ostatních příbuzných kedlubny se jí hlavně listy, u kedlubny se prostě utrhnou a zahodí, sní se teprve to, co zůstane pod nimi.
To neznamená, že nemohou být užitečné – právě na listech poznáte, jak je na tom kedlubna s čerstvostí. Pokud jsou svěží, neuvadlé, pevné a zelené, ještě neuplynulo příliš mnoho času od vytažení ze záhonu. Jakmile si takovou kedlubnu ale koupíte, ihned listy odtrhněte, jinak budou šťavnaté bulvě odebírat vodu a za pár dní ji změní k nepoznání ve svrasklou, scvrklou, měkkou chudinku.
U kedluben, které již o listy a kořen přišly, se podívejte, zda není slupka popraskaná nebo v místech, kde byl uříznut kořen, plesnivá. Takovým jedincům se raději vyhněte, protože na talíři by vás docela jistě nepotěšily. Jsou staré a dlouho skladované a nepomůže jim už ani úprava na slavné zelí z kedluben – to si jednou provždy nechte pro zpracování nadúrody mladých, čerstvých a sousedy odmítnutých krasavic z vašeho záhonu.
Kedlubnové zelí
Jak na takové zelí? Úplně stejně, jako na dušenou kedlubnu, jen nakonec trochu změníte ochucení. Vezměte jednu malou cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Na lžíci másla nebo sádla ji zpěňte a chvíli poduste.
Ještě než cibule začne hnědnout, přidejte dvě kedlubny, oloupané a nastrouhané na hrubém struhadle. Chvíli míchejte a počkejte, zda pustí dost tekutiny pro dušení – jsou-li šťavnaté a mladé, nemusíte mít strach. Teprve pokud je to potřeba, podlijte trochou horké vody (trocha znamená půl malé skleničky), osolte podle chuti, vhoďte špetku nebo dvě drceného kmínu, přikryjte pokličkou a nechte velmi zvolna dusit asi deset minut. Nakonec dochuťte opatrně po lžičkách a postupně bílým vinným octem a přislaďte podle chuti cukrem.
Mladá kedlubna
Když je kedlubna mladá, je lahůdkou sama o sobě, jen tak nakrájená ke svačině.
Vynikne však také v salátu, zvlášť pokud je tence nakrájená nebo nastrouhaná.
Nepřekonatelná však pro mne zřejmě už navždy zůstane na chlebu s máslem a se solí. Myslím, že spousta kedluben vyroste jen proto, aby mohly takto slastně skončit. A tak jsem si z téhle záležitosti udělala také teplou verzi pro rychlou jarní nebo letní večeři. Kromě zmíněných rekvizit je potřeba už jen trocha slaniny a rozpálená trouba.
Jako by téhle jednoduchosti nebylo málo, skvěle tak upotřebíte kedlubny, které se potácejí těsně před hranicí zdřevnatění. Pokud výsledek nakrájíte na kousky velikosti sousta, postavíte před zapnutou televizi s fotbalovým přenosem a dopřejete své drahé polovičce nerušenou chvilku ve společnosti sportovního komentátora, možná vás pak později večer čekají i jiné, než jen chuťové a sportovní zážitky. Ale to už by bylo téma pro poněkud jinak zaměřený blog.
Suroviny
- 4 silné krajíce tmavého chleba
- máslo na namazání
- sůl na posypání
- 2 kedlubny
- 100 g slaniny
Postup
- Troubu rozehřejte na 160 stupňů. Chleba i zapékací nádobu potřete máslem, krajíce navíc ještě posolte. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru, slaninu nakrájejte na drobné kostičky.
- Namazané krajíce naskládejte do pekáčku, rozložte na ně kedlubny, posypte slaninou a nechte ve vyhřáté troubě péct asi půl hodiny, až slanina zezlátne. Vytáhněte z trouby a podávejte teplé, případně rozkrájejte na kousky a vytvořte originální jednohubky, které vaši kuchařskou slávu pozvednou zase o malý kousek výš.
Děkuju, děkuju, děkuju. Flo, jsi fantastická.
Flo, máš krásně sladěnou rťenku s barvou vlasů. Fakt Ti to sekne.
Josef mas pravdu, ja jsem si zprvu myslela, ze na te fotce je nejaka francouzska herecka. Flo, je po vsech strankach nejkrasnejsi a nejlepsi!!!
No boží! to by mohl sníst i můj zmlsaný manžel. Díky!
Teda Flo, ty máš ale představivost, prý zelenina, která vypadá jako kříženec mezi chobotnicí a mimozemským létajícím talířem:o)
Zapékat kedlubnu na chlebu by mě nikdy nenapadlo, ale pro potácející se kousky je to skvělý nápad.
Ahoj Flo, určitě vyzkouším 🙂 Díky za inspiraci 🙂
Vypadá to krásně a myslím, že i synáčkům by to mohlo chutnat.:-) Díky Flo, za všechny recepty.
Ahoj Florentýno,
už jsem tento tvůj recept použila tuhle , bylo to moc dobré. Jen se mi přihodila taková věc-sáhla jsem pro máslo do mrazáku, aby rozmrzlo a dalo se namazat, nic jsem neprohlížela , nečetla, mazala a při tom se moc divila, jak to jde báječně roztírat . Dala do trouby zapéct . A teprve při uklízení věcí po vaření jsem přišla na to, že jsem omylem vytáhla Heru máslovou.Dnes jsem si donesla z rynku obrovské ředkvičky, tak to asi zprubnu s nimi .
ivona
Kedlubnu miluji – jak jsi psala – nahrubo nastrouhanou v míchaném salátu. Říkám tomu „jarní vitamínová bomba“. Na malé kousky natrhané zelené listy hlávkového nebo ledového salátu (pěkně vysušeného, aby k němu přilnula zálivka), nahrubo nastrouhaná kedlubna, na jemné červenobílé plátky svazek ředkviček a na jemném struhadle mrkev. Vše se to zamíchá do úžasné chuťové i barevné směsi a podává se zálivkou ze lžíce dijonské hořčice, dvou lžic dobrého oleje (třeba ořechového), lžíce octa, trošky soli a cukru. To vše se naředí vodou do sametové hladkosti a těsně před podáváním (to je důležité!!!) se salát přelije a důkladně promíchá. Podávám k obědu jako salát, nebo s přidaným vajíčkem natvrdo a (nebo) šunkou na kostičky jako výborná večeře…
Krásně to popisujete Simčo. Až se mi sbíhají sliny. Určitě ten Váš salát vyzkouším.
Mám chuť na obojí, od Florentýnky i od tebe Simčo
Milá Flo, zase si mne navnadila. Mám ale malou vychytávku k tomu zelí, tak jak dělávala babička. Já do kedlubnového zelí nakonec přimíchám zakysanou smetanu. A to je, panečku, dobrota 🙂 Mňam!
Monika
Děkuji za typ Flo, ve skleníku už za pár dní budou. 🙂
Ahoj Flo,super nápad s tím zapečením,ráda vyzkouším,ale opravdu nejlepší je na chlebu s máslem.Kedlubnové zelí jsem ještě nevařila,určitě napravím .Díky za receptík. Z.
Ahoj Florentýnko,děkuji za poštu a dnešní recept,ale jelikož už „něco“ pamatuji,znám vše,co jsi dnes zaslala.Výborné je zelí se zakysanou smetanou a dušené hovězí maso, nové brambory a hodně polité šťávou z masa! To bych se po tom utloukla.Chleba s máslem a s kedlubnou,ta je také pochoutka,to ti potvrdím.Měj se hezky,Pa
Teda Flo, úplně se mi při čtení receptu sbíhaly sliny!! Díky moc za tento recept, hned jdu vyzkoušet. Měj krásný den ♥ Jarka
To s tím chlebem zapečená psala jiná Zdena, ale já jsem to nikdy nezkoušela, jen
nastrouhanou kedlubnu jako salát nebo hranolky místo brambor jsou dobré, ale tento
recept určitě vyzkouším Zdena Vogelová
VÝBORNÉ, PROSTĚ VÝBORNÉ. Není potřeba další komentář. Flo, díky.
Miluju kedlubny, miluju chleba s máslem a kedlubnou. Měli jsme psa – jezevčici, ta se žádné zeleniny nedotkla, ale za kedlubnu by položila život. Kdykoliv jsem začala krájet kedlubnu, ať byla kdekoliv, vždy se objevila a půlku ze mně vždycky vyštěkala. Recept určitě vyzkouším !
Loni jsem dostala hromadu kedluben, které hrozily tím, že zdřevnatí. Oloupala jsem je, nakrájela na plátky a upekla v troubě. Většinu jsem zmrazila a používám je úspěšně do zeleninových špalíčků, které kořením právě podle tvého receptu. Je to supr
Florentýnko, moc děkuju za zajímavou inspiraci. Yrčitě vyzkouším. Sliny se mi sbíhají už teď a to jsem po obědě.
Florentýnko, děkuji za připomenutí kedlubny v jídelníčku. V dětství jsme je měli na zahrádce a byly lahodné! Samozřejmě jen ty mladé. Zkusím Tvůj recept, musí to být „chutné“!????
Moc zdravím a těším se na další recepty a rady…
Pod tím létajícím talířem a chobotnicí jsem si vybavila patizon 🙂
Milá Flo, vypadá to užasně,moc kedlubny nemusím,právě pro tu dřevnatost,ale tohle stojí za vyzkoušení V.
Výborný nápad, určitě vyzkouším. Jsem překvapená co všechno se s touto zeleninou dá dělat. Florentýnko jsi skvělá, máš úžasné nápady a musím poděkovat i členkám klubu, které přispěly svými radami.
Ahoj Flo. Dnes jsi mi udělala radost, kedlubny miluji a mám jich vždycky na zahradě dost. Recept neznám tak vyzkouším, třeba potěší í manžela. Moc ti děkuji.
Kedlubny milujeme a zelí z nich taky,tak ještě vyzkoušíme tu dnešní nabídku. Vše vypadá lákavě,už mám na to chuť. Zítra je trh,doufám,že bude k mání čerstvá zeleninka. Zdravím Tebe Florentýnko a ostatní zájemce o Tvé nápady. Alča
Kedlubnové zelí dělám, skvělá bude určitě na chlebu se slaninou ,dík.
Flo, uzjen nadpis, kedlubna na chlebu s maslem!? Nejsem nejmladsi a tak doma takova jidla byvala uplne bezna! Chleba s maslem a kedlubnou, nebo redkvickama, sůl. A ke svacine do skoly. A dodnes to jim a jak rada! Kedlubnove zeli mi nikdy neucarovalo, nejak mi ta lahodna chut kedlubny nekoresponduje s octem. ale k maslu je neodolatelna! Ani ta slanina me nebere. Takze jeste kedlubny na másle dusene, nebo kedlubnova polevka (jen kedlubny, zadna jina zelenina, zadna cibule) s maslovou jíškou. Varila mama, varim cely zivot ja. Ale k cemu byl tvuj mail? No k tomu, ze jsem klusala pro kedlubnu, protoze neslo odolat ani par dni! 🙂
Mam krasny, zitny, seminkovy bio chleba, to bude vecere! 🙂
Milá Flo! Děkuji za skvělý tip! Určitě vyzkouším. Jarka
Kedlubnové zelí miluju!! Děkuju za připomenutí, zrovna jsem uvažovala, co na sobotní oběd. Ale přiznám se, že když jsem četla – létající talíř – myslela jsem na patizon. Jen mi k tomu nešla ta chobotnice…
Ako vždy – super recepty, ktoré stoja za vyskúšanie … za mňa palec hore 😉
Dekuji moc Flo .
Zitra ochutnam.
Miluju ten popis kedlubny 🙂
U nás se, když babička dělala „kedlubny“, tak nahrubo nastrouhané kedlubny podusila s několika najemno nakrajenymi kedlubnovými listy ve vodě s trochou soli a kmínu. Toto pak zahustila bešamelovou omáčkou. Podávala s brambory a natvrdo uvařeným vajíčkem. Mňam 🙂
Ahoj Florentýno, kedlubnu mám ráda, vepřové s mrkví a kedlubnou je bobrota, kedlubnové zelí také, ale zapečená se slaninou, tak to bude také pochoutka, děkuji za inspiraci!
Flo, dík za připomenutí kedlubnového zelí. Vyzkouším tvůj recept.
Na mladé kedlubny se také těším, i když na zahrádce se jim u nás nedaří – bohužel je sežerou vždy jiní (slimáci a pod.) nebo různě praskají, nerostou atd.
Niméně jakoukoliv zeleninu, která se dá křoupat syrová, máme doma skoro pořád..
Líbil se mi tvůj komentář ke gigantům, taky jsem z nich mívala hrůzu – ano, tchyně mi je vždy nabalila do tašky a co s nimi. Takže u nás to probíhá asi takhle: mladé kedlubny co nejdřív zkřoupat jen tak nebo k jakémukoliv chlebu, a ty giganty obalit na řízek anebo vždy 2-3 větší kousky přidám do zeleninových polévek. Když jsou dřevnaté, tak je jednoduše nechám jen vyvařit a vyhodím. Zapečené jsem tedy ještě ani neslyšela, ale určitě vyzkouším. Díky za tip.
Ahoj Flo.
Děkuji za dobrou inspiraci.
Kedlubnu jsem vždy měla jen syrovou a nebo kedlubnové zelí.
Určitě vyzkouším.
Flo,
tak jako vždy, proste úžasné. ????????????
Kedlubny mám ráda, recept zní zajímavě, určitě zkusím.
Když jsem si přečetl, že je to zelenina „něco mezi chobotnicí a létajícím talířem“, vybavil se mi patizon.
Sice nejsem členkou klubu, ale přispěju taky svou troškou do mlýna. Koneckonců, Florentýno, dělám podle Tebe fakt dobrý bramborový knedlíky. Moc dobrá je kedlubna s bramborem, tak půl na půl, oboje nakrájené na tenčí plátky a podušené v troše slané vody doměkka. Pak se slije voda a plátky se nahrubo rozšťouchají mačkadlem na brambory. Přidá se lžíce másla (žádné mléko jako na kaši!), pokrm se mírně dosolí a já ho bohatě opepřím čerstvě mletým černým pepřem. Na talíři ještě posypu rozdrobeným balkánským sýrem nebo bryndzou. Je to moje nejoblíbenější jídlo, které si dělám sama pro sebe, když nemusím vařit rodině.
Jo UFO to jsou naši kamarádi už od dětství. Tohle musím vyzkoušet taky. Děkuji za jednoduchou inspiraci.
Ahoj Flo,
určitě vyzkouším, tohle jsem nikdy nejedla. pořád se od Tebe učím.
Eva69
Milá Flo,děkuji za připomenutí,kedlubnu na chleba mám ráda,stačí bez uzeniny,avšak
kedlubnu strouhám na hrubém struhadle.Taky mám ráda kedlubnové zelí,je vynikající.
Těším se na další inspirativní recepty.Přeji hezký den
Milá Flo kedlubny mám ráda jak zelí tak i s chlebem jen musí být šťavnatý dělávám také osmažený jak květák také je moc dobrý ,teď se právě objevují tak vyzkouším tady tento recept.Dík a měj se krásně
Geniální nápad! Takhle budu moci jísti mé oblíbené kedlubny po celý rok. Děkuji.
Ahoj Flo.
Kedlubnové zelí připravuju z máslové jíšky. Recept mám ze staré kuchařky, ještě od mojí prababičky.Iveta.
Tedy, tohle se Ti fakt povedlo, Flo! Je to prajednoduché, superdobré, dá se to připravit v bleskurychlém tempu a chutná to výtečně! S přítelem jsme si to namísto sportovního přenosu dali u opery, na kterou často koukáme a vydrželo to jen do druhého jednání! 🙂 Díky!