Znáte amarant? Tady jsou mé nápady, co s ním pro začátek v kuchyni

Když se řekne amarant, zní to jako zaříkávadlo ze zdravé kuchyně. A ono taky ano. Moderní člověk shledal, že se jedná o superpotravinu nabitou bílkovinami, vlákninou, vápníkem a železem, přirozeně bezlepkovou. A tahle zázračná surovina přesto vypadá jako ta nejprťavější semínka, která se vám kdy v kuchyni můžou objevit.

Jedná se o semínka laskavce, která se už před mnoha tisíciletími používala pro obživu člověka. Dávní Aztékové a Mayové si ho nesmírně cenili a používali jako zdroj síly pro své bojovníky, panovníky i vytrvalce.

Ze všech existujicích šedesáti druhů laskavce jsou jedlé tři, ty ostatní možná znáte jako okrasnou zahradní květinu s působivými květenstvími. Jedlé druhy se dají zpracovat včetně listí, já se však dnes zaměřím pouze na semena.

Amarant není obilnina

Botanicky se sice amarant nedá zařadit mezi obilniny, protože ani zdaleka nevypadá jako tráva, ale v kuchyni se podobně jako obilná zrna chová. Především se dá uvařit a použít jako příloha, anebo se rád nechá přemluvit do kaše. Též může zaskočit coby zavářka do polévky.

Jeho vaření ale není jednoduché a měli byste vždy vzít v úvahu dva hlavní doprovodné jevy. Jestliže s novými druhy kuchyňského zrní teprve začínáte koketovat, doporučuju vzít nejdřív na seznamovačku třeba pohanku a quinou, než se pustíte do amarantu.

amarantová semínka
 
 

Jak se amarant chová v kuchyni

První nezvyklost, která amarant doprovází, je jeho tuhá slupka obalující měkký vnitřek. Uvařená zrníčka amarantu křoupou v ústech podobně jako miniaturní kaviár. Nikdy se ho proto nesnažte vařit, dokud i slupky nezměknou, protože ony nezměknou. Amarant, přestože je prťavý, potřebuje k uvaření dobrých 25-30 minut.

Druhá netypická reakce spočívá v zahušťovacích schopnostech. Při vaření uvolňuje amarant škrob a ten následně zahušťuje tekutinu, ve které se to všechno odehrává. Tekutina tak postupně housne a gelovatí, zejména ke konci vaření. Kdybyste zkusili připravit amarant dušením pod pokličkou podobně jako rýži nebo bulgur, nebude rozhodně nadýchaný a načechraný, nýbrž slepený.

Správně odměřujte amarant a vodu

V závislosti na tom, jaké máte pro amarant určení, se bude lišit i množství tekutiny na vaření.

  • Jestliže chcete sypkou amarantovou přílohu, budete muset vzít poměrně dost vody, v ní amarant uvařit doměkka a nakonec ho scedit. Ideální poměr je tu 1 díl amarantu a 6 dílů osolené vody.
  • Jestliže chcete amarantovou kaši, pak budete odměřovat 1 díl amarantu a 3 díly tekutiny, například mléka, vody, jablečného džusu a tak podobně.
  • A konečně do polévek stačí vzít 1 až 1 a 1/2 vrchovaté lžíce amarantu na osobu. Než se v polévce amarant povaří, tak ji lehce zahustí, asi jako kdybyste v ní rozmíchali malou trochu škrobu.

Následující tři recepty vás s těmito třemi základními možnostmi použití amarantu seznámí. Každý z nich vás ještě upozorní na další problémy, se kterými se v kuchyni můžete setkat.

Vařený amarant jako příloha

Už jsem zmínila, že pokud chcete, aby byl na talíři amarant aspoň trochu nadýchaný, a to vzdor své lepivé konzistenci, musíte ho vařit ve větším množství vody, jinak skončíte s kaší. Ideální je alespoň pěti- až šestinásobné množství, které po uvaření amarantu scedíte.

Pro 2 osoby:
150 g amarantu
1/2 lžičky soli

  1. Amarant je tak drobný, že ho před vařením těžko na cedníku propláchnete, propadl by vám mezi oky. Odvažte potřebné množství rovnou do kastrůlku a zalijte nejméně pěti- až šestinásobkem množství studené vody. Jemně osolte.
  2. Přiveďte k varu a za občasného promíchání zvolna vařte 25-30 minut, dokud nebude amarant měkký na skus.
  3. Slijte, velmi krátce propláchněte na cedníku studenou vodou a ihned podávejte jako přílohu k jídlům, která mají dost vlastní šťávy nebo omáčky.

amarant jako příloha
 
 

Snídaňová kaše s amarantem

Jestliže se rozhodnete využít zahušťovacích schopností amarantu, stačí ho vařit s tekutinou v poměru 1:3, tedy jeden díl amarantu na 3 díly tekutiny. V případě snídaňové kaše tou tekutinou může být voda, jablečný džus i mléko. Pro zajímavější zážitky však amarant doplňte ovesnými vločkami. Dostanete se tak do zcela jiné kategorie, to vám přísahám.

Pro 2 osoby:
100 g amarantu
500 ml mléka
4 lžíce ovesných vloček
2 lžíce rozinek
špetka skořice nebo perníkového koření (bez prášku do pečiva pochopitelně)
špetka soli
med a ořechy na dokončení

  1. Odměřte do kastrůlku amarant, skořici, sůl a 300 ml mléka a za občasného míchání zvolna vařte 20 minut, až se mléko téměř vstřebá a začne vznikat kaše.
  2. Přilijte zbytek mléka, přisypte vločky a rozinky, znovu přiveďte k varu a vařte ještě 5 minut.
  3. Hotovou kaši podávejte bez prodlení, protože jinak zatuhne. Na talíři doslaďte medem a posypte ořechy nebo čerstvým ovocem.

amarantová kaše
 
 

Mangoldová polévka s amarantem

Množství amarantu v tomto receptu nestačí na úplné zahuštění polévky, ale zato vám dopřeje nezvyklé zpestření tohoto zajímavého a snadného jídla z mangoldu, jehož sezóna je právě teď.

Pro 4 osoby:
1 svazek mangoldu (15-20 listů i se stonky)
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1cm kousek zázvoru
2 lžíce olivového oleje
1 větší brambor
1,2 litru drůbežího nebo zeleninového vývaru (můžete použít šetrný bezglutamátový vývar z kostky nebo prášku)
4 lžíce (60 g) amarantu
sůl
1/2 lžičky sušené majoránky
2 lžíce strouhaného parmazánu na posypání

  1. Z mangoldu oddělte stonky od listů, stonky nakrájejte na jedno- až dvoucentimetrové kousky, listy překrojte jen na několik částí. Cibuli, zázvor a 1 stroužek česneku oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. V hrnci zahřejte olej a krátce na něm opečte mangoldové stonky, cibuli a špetku soli. Jakmile změknou a cibule zesklovatí, přidejte i zázvor s česnekem a ještě chvíli nechte rozvonět v horkém oleji. Zalijte vývarem, osolte podle potřeby, vsypte amarant a nechte 10 minut vařit.
  3. Mezitím oloupejte bramboru, nakrájtejte na centimetrové kostičky a po uvedené době přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut.
  4. Jakmile amarant a brambora změknou, vsypte do hrnce předkrájené mangoldové listy, promíchejte, nechte zavadnout a pod pokličkou zvolna vařte posledních 5 minut. Hotovou polévku dochuťte rozetřeným stroužkem česneku a majoránkou promnutou v dlaních. Na talíří sypte parmazátem. Je to volitelné, ale velmi dobré doladění celého díla.

mangoldová polévka s amarantem
 
 
Na závěr článku tu mám ještě jednu zajímavost, abyste třeba neměli pocit, že jich je dnes málo.

Amarantová semínka ve velkém žáru pukají podobně jako kukuřice. Vytvoří tak miniaturní amarantový popkorn. Tento extrudovaný amarant se dá občas spatřit v obchodech. V takovém případě zajásejte a směle ho použijte do sladkého pečení, k posypání salátů, ranního müsli s jogurtem, krémových polévek i krémových dezertů.

A co vy a amarant, máte už s ním nějaké zkušenosti? Doplníte něčím zajímavým mé tři základní recepty?

 

 

Join the Conversation

  1. Amo znamená milovat
    a laskat též se tou cestou dát,
    je možné, že semínka tato
    jsou pro těla naše jak zlato….

    Milá Flo, díky své mnohaleté aktivitě v Klubu zdraví mám spoustu zkušeností a znalostí se surovinami tradičními i ne, ale abych pravdu řekla, s amarantem jsem nenašla ten správný vztah dosud, ale to neznamená nikdy a tak se asi pokusím co nejdříve, neb se mi vrací období, kdy mě maso neláká a tak je dobré tělu dávat vše v co nejpestřejší formě.
    Jinak ti moc přeji, že sis užila svůj helsinský (ú)let a ve zdraví osvěžena ses vrátila své úzké i širší rodině, jíž jsme i my, tvé dcery a tví synové na dálku 🙂
    Buď zdráva!!!!

    1. Jupí, jsem doma a napsala jsem komentář jako první, což se mi běžně nemůže stát 🙂

    2. Hanko, děkuju! Ty umíš svými slovy nádherně potěšit.

  2. HanaKazdova says:

    Amaranth jsem používala jen jako začátku.. je hodně drahy.Vyvazi cena výživovou hodnotu?

    1. Hani, 500 g amarantu stojí v obchodě kolem 44 Kč (kupováno v DM drogerii). Když se to přepočte na jednu porci, dostaneme se na úroveň několika korun, záleží na typu jídla. Takže ano, cena vyváží výživnou hodnotu.

  3. Ještě mi to nedá nevyzvednout hlavní přednost amarantu, je přirozeně bezlepkový, takže všichni, kdo jdou dobrovolně či ne cestou bezlepkové stravy, ho oceňují. Vzhledem k tomu, že pro obyčejné uživatele je dobré amarant kombinovat s obilninami, jeho cena není tak neúměrná výhodám…. Více např. na: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/laskavec-neboli-amarant-je-velmi-vyzivna-a-zdrava-obilovina/

    1. Díky za doplnění! Flo.

  4. Díky moc, určitě vyzkouším. Minule jsem byla s quinoi nadšená. Moc prosím o článek, jak na pohanku, stále jí nemůžu přijít na chuť. Jediné na co jsem si zvykla je pohanková mouka – dávam půl na půl s klasickou do palačinek.

    1. velryba says:

      Milá LeLi,
      nechci Flo fušovat do řemesla, ale já jsem našla ve svém okolí příznivce pohanky díky receptu se špenátem. Na počátku doporučuji používat lámanku ( já u ní i zůstala ). Lámanku vařím v 1,5 násobku osolené vody ( ráda solím bio zeleninovým „vývarem“ třeba würzlem ), jen pár minut ( 3-4 ) a pak dám dojít do peřin.
      Listový špenát krátce podusím na cibulce, když mám, přidám houby, trošku česneku,příp. pepře a když je hotovo, přidám do pohanky. Takové pohankovo-špenátové rizoto, ale mně ( a mému okolí ) chutná . A je to rychlovka.
      A hodně důležité je ( a já bych málem zapomněla ) pohanku dobře proprat. Moje první informace o přípravě pohanky: http://www.jaktak.cz/jak-uvarit-pohanku-recepty.html

      1. Velrybko, díky za cenné postřehy a doplnění.

    2. Leni, pohanková mouka v palačinkách je klasika. Co se týká pohanky jako přílohy, je velmi důležité koupit pohanku loupanou mechanicky, nikoli teplem. Ta první má zelenou barvu a lepší chuť, ta druhá je nahnědlá a voní kouřem. Bohužel se to pak projeví i v chuti – nebo spíš pachuti. Pak není divu, že to na talíři nikomu nechutná. Pohanka tuzemského původu je obvykle z mlýnu Šmajstrla a je skvělá. Pohanka zahraniční na 95 procent prošla tepelným loupáním a mnohdy stojí za starou belu.

    3. Moc Vám oběma děkuju.

    4. Tak jsem vyzkoušela pohanku Šmajstrla, namíchala jsem jí s bulgurem a připravila jako bulgur (1:2 s vývarem, trochu soli, 5 minut povařit a nechat odstát) a bylo to výborné. Děkuju moc za rady.

  5. Amarant jsem znala jen jako součást müsli směsí… Zatím si nejsem úplně jistá tím, že jej vyzkouším, nicméně mě zaujala kaše a informace o tom, že se dá uvařit třeba i v jablečném džusu, který mám moc ráda. Postupovalo by se stejně jako s mlékem, nebo nějak jinak?

    1. Lenko, úplně stejně. Není třeba se toho bát. Bircher müsli se též může namáčet do ovocné šťávy, to je podobný případ.

  6. S Amaratem jsem se setkala v dětské kuchařce, kdy jsem pro děti chystala ovocné kaše z jablečné štávy. Zkusím udělat kaši ze sojového nebo kokosového mléka a budu
    vidět.I.

    1. Iveto, samotná amarantová kaše není až takový zázrak, ale v kombinaci s ovesnými vločkami je skvělá. Zkus a uvidíš.

  7. Lucie Ochvatiova says:

    Dobry den,
    mila Flo,kudy chodim,tudy te chvalim. Minuly tyden jsem si koupila na tve doporuceni salatovou odstredivku. Vyyyyborna vec. Kdysi jsem si kazdy ctvrtek kupovala casopis Tina, byly v ni recepty. Ted se tesim taky na ctvrtek, protoze tu budou tve recepty a rady.
    Dekuji ti Lucka

    1. Florentýna – nová Tina 🙂 Já si na ten časopis taky pamatuju, občas tam byly zajímavé nápady. Tak ať ti čtvrtky stále dělají radost.

  8. Maruška says:

    Ahoj Flo. s tím amarantem jsi mě tedy dostala. Ve svém věku jsem jej nikdy nepřipravovala, ani neochutnala. Jdu směle do toho – jsem zvědavá, jak se s tím poperu. Ale za pokus to určitě stojí. Jdu nakupovat!!! Maruška

    1. Maruško, jsi hvězda, tak ti přeju nové, zajímavé a veskrze pozitivní zážitky.

  9. Veronika says:

    Krásný den, Flo, já jsem sladko kašová, takže volba je jasná. 🙂 Děkuji za neustálé rozšiřování obzorů.

    1. Potěšení je na mé straně. Tak ať se ti obzory stále rozšiřují.

  10. Ahoj Flo, s přicházejícím podzimem opět začínám více vařit a méně salátovat. Chystám se i na práci s méně tradičními surovinami. Ale nebudu asi tak odvážná, abych zkusila amarant, takže už mám zakoupenou quinou a těším se, co z našeho seznámení vzejde. Díky za Tvé tipy a rady.
    Radka

    1. Radko, quinoa je pro začátek rozhodně lepší volba. Já osobně taky doporučuju začít nejdřív s ní a pak až časem vyzkoušet i amarant. Lépe se s ní pracuje a není to až takový šok na talíři 🙂

  11. Nikdy jsem to nezkusila ale všechno se má zkusit 🙂

    1. Když je člověk připraven, není překvapen 🙂

  12. Julianna says:

    Nikdy jsem amarant nezkoušela v jisté době ji hodně propagovala Stela Zázvorková a ani v té době mi to nic neříkalo,jakoukoliv kaši nesnáším prostě nějaký blok v krku,ale možná do polévky jako místo nudlí bych to mohla zkusit třeba pohanka v polévce je dobrá naučila jsem i tatínka,který má 88 let ji užívat jako přílohu dává si ji do všeho i do leča je to dobré na posílení cév v nohách a tak jsem mu vysvětlila jak je pro něho důležitá dělám i palačinky.Kdy dáš vědět ohledně televizního vysílání abychom tě nepropásli.Hezký víkend.

    1. Juliannko, hned jak budu znát termín, tak dám vědět, neboj 🙂

  13. Dobrý den Florentýnko,
    byla jsem překvapená,amarant jsem ještě nevařila.Kde se kupuje ?
    Chodím do prodejny zdravé výživy a ještě jsem ho tam neviděla.Až ho
    seženu tak zkusím. Zdravím Maruška

    1. Maruško, zdravá výživa by ho mít měla. Já jsem ten můj sehnala v DM drogerii.

  14. Veronika says:

    Příjemný večer, Flo.
    Amarant používám už poměrně dlouho do polévky, do vývaru se zeleninou, ale hlavně do hrstkové polévky. Tam kromě domácího vývaru, fazolí, cizrny, hrachu, mrkve, celeru, petrželky, dávám i quinou a amarant. Chutná mi ta tvarová různorodost ☺ Starší, dvouapůlletý syn to nadšení nesdílí, ale manžel a mladší roční syn se cpou vydatně ????
    Děkuji za inspiraci a tajně doufám, že pod stromečkem objevím tvou večerní kuchařku.

    1. Veroniko, to je skvostný nápad, díky za něj. A ať tu knížku pod stromečkem radostně najdeš 🙂

  15. Irena says:

    Ahoj Flo, moj prvý a posledný pokus s amarantom nedopadol dobre, guličky ostali tvrdé ako na začiatku varenia, …ale nevarila som tak dlho takže zopakujeme pokus …..
    Irena

    1. Ireno, amarant opravdu měkne až téměř na konec vaření, ale trochu křupavý stejně zůstane, ne že ne. Křupou ovšem jen slupky, vnitřek vařením změkne.

  16. Flo moc děkuji, určitě amarant vyzkouším! Jen by mě ještě zajímalo, jak jsou udělané ty papriky na fotce u oddílu amarant jako příloha…?? Prosím.. Vypadá to lákavě.

    1. Hanko, jsou udělané v podstatě podobně jako lečo, jen s tím rozdílem, že jich je dvakrát víc než v receptu a nepoužila jsem rajčata. Místo rajčat jsem papriky podlila pár lžícemi vody.

  17. Vladimíra says:

    Milá Florentýnko,
    moc Tě zdravím a jsem ráda, že jsi vyrazila na „holčičí výlet“, a alespoň na chvíli si odpočinula od své práce, každodenních starostí a povinností 🙂
    Se svými recepty mě vždy potěšíš a zároveň i překvapíš, do současné doby jsem amarant konzumovala pouze ve zdravé výživě, ale Flo, díky Tobě, jdu též do toho, jako pisatelky shora 🙂 Moc děkuji za vše !!!!!!!!!!
    Měj primové podzimní dny
    Vladimíra

    1. Vladimíro, to tvé nadšení je tak krásné! Jsem ráda, že sis užila věci minulé a směle se těšíš na věci budoucí. Tak ať ti jak vzpomínky, tak vaření amarantu dělají radost.

  18. Neznám, ale zkusím.

  19. Martina says:

    Amarant jsem už několikrát chtěla koupit, ale na poslední chvíli jsem se vždycky zarazila, protože jsem si řekla, že vlastně vůbec nevím, co s ním. Tak teď už koupím, hlavně ta kaše mě láká, ty já můžu:))
    P.S. Mám večeřovou kuchařku a postupně zkouším recepty. Hlásím, že zatím vše dopadlo skvěle!

    1. Hlásím, že mám velkou radost, že se vše daří! Opravdu! Pokud by v kuchařce recepty nefungovaly, musela bych snad přejít do ilegality. Tak ať se u tebe zabydlí i amarant.

    2. Martina says:

      Tak dnes proběhlo moje seznámení s amarantem – zkusila jsem si udělat k snídani kaši. A jsem spokojená. Mým oblíbencům ovesné a jáhlové se sice nevyrovná, ale občas si ji určitě budu dělat.

      1. Martino, naprostý souhlas, je to zajímavé zpestření. Flo.

  20. Ahoj Flo. Moc ti děkuji za odpověd‘.
    Ovesné vločky jsi koupím ve zdravé výživě a dám vědět jaký byl výsledek.I.

    1. Rádo se stalo, tak ať ti chutná a vše se podaří.

  21. antonie says:

    Zdravím všechny vespolek, včera jsem podruhé vařila amarant, poprvé jsem to zkusila jako tarhoňu, tj. nejdřív opražit na pánvi a pak zalít vodou a dovařit, ale dopadlo to neslavně, kuličky nezměkly ani dost málo. To potvrzují vaše zkušenosti. včera jsem ho zalila jen vodou tak 1: 3-4 a opravdu po půl hodině to zhoustlo, tak jsem to pak dala do peřin. Vařila jsem amarant jen ve slané vodě ( z neznalosti) ale taky dobrý, je to jak kaviár. Teď mám z toho polotovar, z části si udělám asi kaši a část dám do polívek nebo jako přílohu ( nabylo to neuvěřitelně).
    Přeju pěkný den a nadšené experimentování

    1. Potvrzuju, amarant opravdu není lehký na ochočení. A je poměrně zvláštní. Takže gratuluju k novým kuchařským hmatům a chvatům.

  22. Dobrý den, dnes jsem poprvé vařila amarantovou kaši s jablkem jako příkrm pro dceru, Šmakovalo jí velice a mě potom také, když jsem si do uvařeného amarantu přimíchala kakao a rýžový sirup. Zde ve Vašem článku jsem si přečetla, jaké prvky tato potravina obsahuje, takže u mě v kuchyni určitě zůstane 🙂

    1. Hezké vylepšení, díky za nápady. Flo.

  23. Dobrý den, moc děkuju za článek o amarantu. Jedenkrát jsem ho koupila a uvařila. A víc už nikdy. Ten řepný zápach jsem prostě nedala a amarant mi prostě v puse ani trošku nevoněl. A tak v kombinaci s mangoldem (,který jsem sice ve velkém pěstovala, ale snědla jsem jej jen smažený v těstíčku, jinak mi velice smrděl řepou, samozřejmě tou krmnou) v polévce …no nevím. Ale i tak jej úplně nezavrhuju a někdy zase určitě vyzkouším.

    1. Magdo, rozhodně se nenuť do něčeho, na co nemáš chuť. Kombinace dvou neoblíbených surovin je asi neprůstřelná. Buď to chce čas, nebo jen jednu konfliktní surovinu v opatrném množství.

  24. Kateřina Vašková says:

    Milá Florentýno, je to poprvé, co takto píšu do komentářů, ale už dlouho si lámu hlavu nad každou obilovinou či pseudoobilovinou kvůli její schopnosti bránit svým strávníkům ve stravitelnosti a vstřebávání prospěšných látek pomocí antinutrientů, zejména kyseliny fytové. Tato neblahá vlastnost lze odstranit důkladným namáčením obiloviny nejlépe zřejmě v kyselé vodě, bohužel se nemohu nikde dopátrat důkladnějších informací o době máčení a nutnosti slévání použité vody (nerada bych zase vylévala to, co chci dostat do sebe, že?). A protože chci zrovna připravit ročnímu synovi amarant a povídání o něm jsem nalezla na tomto skvělém a mnou velmi oblíbeném a využívaném kuchařském blogu, říkám si, že Tvá osvícená hlava by třeba mohla vědět více? Mám ten zpropadený amarant taky namočit a slít? A co třeba čirok? 🙂
    P. S. Dovoluji si tykat, neb jsem nabyla dojmu, že je to ve virtuálním světě běžné a navíc už jsi mi jaksi „zdomácněla“. 🙂 Ať ti to pořád tak poučně a vtipně píše!

    1. Ja by som určite amarant namáćal tieź,či užje to obilnina či pseudo,antinutrienty tam určite budú.Martin Chudý,ktorý sa venuje zdravej výźive a poradenstvu,je zároveň a vrcholový śportovec písal,že v Juźnej Amerike Quinnou namáćajú aj 3-4 dni aj viac,dokonca ju aj fermentujú,aby ju zbavili antinutrientov ale aj iných vraj toxických či inak nebezpečných látok, zato u nás dávajú návody na jej prípravu, že ju môžete variť priamo bez namáčania.Myslím že namáčaním sa nić nepokazí,veď má aj pomerne tvrdý obal.Quinnoa by sa vraj mala máčať aspoň 2 hodiny tak myslím že amarant sa môže tiež a aj viac.Budem skúšať cez noc a aj ho dať naklíčiť a to trvá 2-4 dni,takže šupa je dosť pevná.

  25. martina says:

    DOBRÝ DEN,
    chci se zeptat říkáte že amarant se musí vařit cca. 25- 30 min. já ho vložím do vařící vody a je měkký tak že rozmáčknu mezi nehty už za 15 min je to možné

    Děkuji

    1. Martino, je to možné, pokud ho máte měkký dřív, tak směle do něj.

  26. Pozdravujem Vas
    Dakujem za pekny clanok a prispevky.
    Ja som skusila uvarit kasu z amarantovej muky v mlieku. Ked som videla, aku ma konzistenciu, pripominalo mi to BB puding. Pridala som viac mlieka, trochu skorice, stipku mletych klincekov a kakao (toho som dala viac, aby bol puding, ako si ho pamatam).
    Po dovareni som osladila medom a vysledok bol nad ocakavanie! Celkom ako pravy BB puding, ktory, kdeze byvam v zahranici si nemam kde kupit.
    Tento puding som naliala do hlbokych tanierov a je vyborny ako za tepla tak aj studeny (na druhy ci treti den).
    Dobru chut vsetkym!

  27. Zdenda K. says:

    Amarant jako příloha se mi povedl dle návodu výše (na druhý pokus, protože čas – cca 20 minut lehkého vaření – se musí hlídat :-). Dal jsem si ho jen samotný s přírodním vepřovým řízkem a mňamka. Relativně rychlé, jednoduché a dobré. A hlavně změna jídelníčku.

  28. Dobrý den, hodně sympatické stránky:-), milá Flo, děláte velmi užitečnou práci! Vařím od dětství a zaujala mě tady diskuse okolo pohanky, konkrétně jak ji připravit, aby byla přijata běžným vzorkem strávníků. Zkuste zaexperimentovat s kořením. Pohanku dělám nejčastěji na ghí, stačí rovná polé ková lžíce na 1/4 litru pohanky, přidám pohanku a špetku asafoetidy, můžete přidat garam masalu a kurkumu – podle chuti. Solím černou solí, stačí 1 rovná čajová lžička. Zamíchám, osmahnu, zaleju 1/2 litrem vařící vody a na mírném ohni dusím pod pokličkou 15 – 20 minut. Vyzkoušejte, uvidíte:-) Petr

  29. Tak som našiel v nejakom článku,doba namáčania amarantu je min 8hod.

  30. MARIE7 says:

    Milá Flo,moc mě potěšilo, že jsem objevila rady a recepty o amarantu,kdysi jsem zkoušela uvařit a byla z toho taková gelová lepivá hrouda.A tak vyzkouším všechny tvé 3 recepty a dám vědět. Už se těším a tak jdu hned nato, děkuji. Majka

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close