Víte, proč je pro mě baby špenát symbolem jara na talíři? Protože je zelený a protože je mladý, sotva v rozpuku. A nepochybně taky proto, že je hotový za deset vteřin, což mi dává víc času, abych mohla být konečně venku.
Každý milovník špenátu ví, že křehký a mladý jarní baby špenát patří spíš zasyrova do salátu, zatímco tužší dospělá letní verze špenátových listů se hodí hlavně na tepelnou úpravu.
S ohledem na datum v kalendáři vám proto ukážu, jak si užít tu mladší verzi špenátu a jak ji nenechat sedět v koutě (protože bejby, jak známo, nemá v koutě co dělat). Když vám slíbím, že přidám i kousek masa, třeba si tím zajistím audienci taky u vyznavačů jiného než zeleninového směru.
Baby špenát v salátu
Pokud chcete jíst baby špenát bez tepelné úpravy, tedy syrový, jediná pořádná šance, jak si ho v této podobě užít, je dát ho do salátu.
Problém je, že baby špenát patří k tak zvaným výplňovým druhům salátových listů. To jsou ty druhy salátů, které chutnají celkem nevýrazně, jsou měkké, tedy málo křupavé, a jejich hlavní smysl se nalézá v tom, že vytvářejí v salátovém talíři objem. Odtud označení výplňový druh.
Pokud byste baby špenát použili do salátu jen samotný, bez dalšího druhu salátu, bude to velkoobjemová nuda a žádná sebelepší zálivka vás nezachrání. Stačí však znát dvě snadné finty a začne to vypadat zajímavě.
Finta číslo 1: Směs salátových listů
Jakmile baby špenát namícháte ještě s něčím křupavým (třeba s ledovým salátem) a s něčím chuťově výraznějším (například čekankou nebo rukolou), vznikne zajímavá směs, která se navíc nebude na talíři vršit až do druhého patra.
(Zajímá-li vás teorie salátových listů víc, psala jsem o ní už dřív v článku na téma Zálivka na salát.)
Finta číslo 2: Horká zálivka
Nenechte se unést dojmem, že zálivka musí být za všech okolností studená. Nemusí.
Určitě znáte smršťovací efekt, který má teplo na listy špenátu. Vlastně na jakékoli zelené listy. Toho se dá využít, aby špenát nezabíral na talíři tolik místa, a to ani v případě, že ho chcete podávat jako salát.
Když smícháte mladý baby špenát s horkou zálivkou, dojde k částečné ztrátě objemu, ale špenát přesto úplně nezavadne a neztratí svou nadýchanost a čerstvost. Pokud znáte pohádku o chytré horákyni, která šla nešla obutá neobutá oblečená neoblečená předat králi dar nedar, tak o něčem podobném by se dalo mluvit i tady.
O receptu na špenátový salát se slaninovou zálivkou jsem tu už psala, najdete ho v článku s vaječnými recepty (v době povelikonoční jich, jak známo, nemůže být nikdy dost).
Baby špenát v rychlém jídle
Podobného efektu jako při smíchání s horkou zálivkou můžete docílit, když mladičké lístky špenátu přidáte do horkého jídla na poslední chvíli, těsně před servírováním. Cílem je docílit zavadnutí, ale nikoli celkovou ztrátu objemu.
Počítejte s tím, že čím déle bude jídlo čekat na své strávníky, tím víc bude špenát vlivem tepla z horkého jídla zavadat, až zavade úplně. Nevadí to, nemá smysl se tím trápit, jídlo bude chutnat skvěle, jediné, o co takto přijdete, je zajímavý efekt na talíři i v ústech. Poloměkký, polosyrový špenát se totiž jen tak nevidí.
Pro inspiraci jsem vám o pár řádků níže naservírovala recept na krůtí nudličky s hořčičnou omáčkou, ale věřím, že si snadno vymyslíte i jiné obměny. Špenát se snadno snese s výraznými chutěmi, jakou dodá nejen zmíněná hořčice, ale taky například olivový olej, slanina, česnek, ocet, citron, kari koření, máta, křen, pomeranč nebo parmazán.
Jak připravit baby špenát před vařením
Baby špenát obvykle v obchodech seženete předmytý, připravený na okamžité použití. Kupujte zásadně špenát, který toho ještě nemá mnoho za sebou a jehož listy zatím nezačaly žloutnout nebo dokonce hnědnout.
Pokud si domů donesete mladé listy přímo ze zahrádky, pak je budete muset nejprve umýt a vysušit. Špenátové listy namočte do většího množství studené vody, ideální je samozřejmě čistý kuchyňský dřez. Nejprve napusťte vodu, teprve poté přidejte listy. Nikdy nepouštějte vodu na listy, ať je zbytečně nepohmoždíte, jsou velmi křehké a citlivé. Nechte je pár minut namočené, poté přesuňte do salátové ostředivky a vysušte.
Vysušení je důležité z toho důvodu, že – ač se to nezdá – na listech ulpí spousta vody. Ta by pak naředila jídlo nebo zálivku a podryla by vaše snahy o vytvoření zajímavé chuti. Proto se téhle vody vždy zbavte. Jediná výjimka z tohoto pravdila se týká dušeného špenátu, kde se s vodou na listech počítá při dušení, ale to už se dostávám od baby špenátu k pořádným letním špenátovým listům, které si nechám zase na jindy, až roční doba pokročí.
Suroviny
- 500-600 g krůtích prsou
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hrubozrnné anglické hořčice
- 1 lžíce medu
- 100 g baby špenátu, umytého a vysušeného
- 250 ml smetany ke šlehání (1 kelímek)
Postup
- Maso očistěte, odřežte zbytky blan a nakrájejte na stejně velké nudličky. Osolte a promíchejte s olejem.
- Pánev rozehřejte nasucho na plný výkon plotýnky a jakmile je horká, rozložte do ní maso. Postupně ho ze všech stran zprudka osmahněte dozlatova. I když je plotýnka hodně horká, na maso nespěchejte a dopřejte mu čas na zezlátnutí, než ho otočíte na další stranu.
- K opečenému masu přidejte hořčici, med a zalijte smetanou. 2-3 minuty povařte, aby se chutě spojily a maso došlo.
- Odstavte a přidejte všechen špenát. Promíchejte, na nic dalšího nečekejte a hned podávejte. Výborné je s rýží, ale hodí se i k bramborovým nokům nebo těstovinám.
Syrový baby špenát má v mých ústech nepříjemné účinky, takové stahovací až svíravé, takže ho nevyhledávám. Zato tepelně upravený špenát je moc dobrý, tak zkusím fintu s horkou zálivkou a uvidím, jestli tato poloúprava pomůže.
Ahoj Flo,
každý čtvrtek se těším na Tvuj mail , díky za každou inspiraci (-;
V tomto baby salatě se mi zdá , že těch lžic medu 12 je asi překlep ..
nebo se mýlim ? (-;
Překlep, opraveno, děkuju <3
Dobrý den, milá Flo,
děkuji za další nový recept, špenát mám moc ráda. Nevloudila se do receptu chybička? Dvanáct lžic medu by bylo hodně, zřejmě budou stačit jedna až dvě.
Hezký jarní den!
Jasně, jenom jedna lžíce, díky za všímavost!
Jsem zvědavá, zdali stačím být alespoň třetí v dlouhé řadě členů florodiny. Všichni jsou báječní. Samozřejmě největší díky patří hlavě a srdci Flo. A přeju každému z vás pohodový sluneční jarní den.
Recept mě zaujal,krůtí maso je dobré na všechny způsoby a takové minutkové bude určitě taky výborné. Na mě dělá dojem,že u množství medu by mohlo být lomítko a že to je půl lžíce medu.
Jinak s receptem nemám problém. Flori,je to taková rychlovka,že to zkusím k večeři. Myslím si,že kdo nemá rád špenát může klidně doplnit jídlo zeleným salátem,vždyť Cesar salát je zrovna takový dobrý příklad. Už se na jarní jídla po zimě těším. Alča
Milá Flo,
díky, díky, baby špenát miluji! Krááásně pročišťuje;-)
Jojo, salátová odstředivka…už ROKY si říkám, že ji NUTNĚ potřebuji, a roky se pak v obchodě s odstředivkou v ruce pak přesvědčuji, že ji ZAS tak NEPOTŘEBUJI, páč zabere hodně místa…no, a pak jsem doma vzteklá, když zálivka nedrží na listech salátu..věčný boj!
Díky za inspiraci (med, hořčice a smetana -mňam;-)
ZH
P.S. Dobrá historka ohledně vykoledovaných vajec. Abych je nesušila v lednici a část jich nevyhodila, jako každý rok (i v rámci jakože diety), tak jsem se v mezeře mezi přiběhnutím z práce a vyběhnutím(doslova) s dětmi na kroužky pochlapila, a z 8 vajec a dalších ingrediencí včetně domácího uzeného (taky se muselo spotřebovat) udělala mísu vajíčkového salátu (na plavání jsme přišli pozdě). Svému muži milému jsem ještě stihla napsat vzkaz, že kdyby měl hlad než nám poběží naproti, tak, ať si vezme na ochutnání trochu toho salátu. A hádej…večer nás čekal u bazénu zkroušený muž, že přišel domu a s jedním rohlíkem nějak neúmyslně snědl CELOU mísu toho salátu jak byl dobrej..jasný, že o běhání po té náloži nemohla být ani řeč. Ale alespoň se prošel..takže, já má zbytek vaječných zásob letos vyřešený! 😉
Flo, dnešním receptem jsi mi udělala opravdu radost. Variaci na tohle jídlo dělávám, když seženu hezký baby špenát. Maso bývá kuřecí a místo medu a hořčice přidávám česnek a parmazán. Nejradši k masu a omáčce máme bramborové nočky. Určitě zkusím tuhle tvojí obměnu, kuře a med je moje další oblíbená kombinace. =)
Vážené kolegyňky i kolegové. To se máme, že máme FLO, viďte. Nejen, že se pobavíme jejím mailem, ale pořád se dovídáme nové a nové věci do kuchyně. No není to fajn. Ještě že se nám v pořádku vrátila z „velikonoční“ zasloužené dovolené. Díky a VAŘME S CHUTÍ A LÁSKOU.
Milá Flo, tak ty jsi byla na svátky na Jizerce? To je několik minut autem od mého bydliště, takže vím jak tady je !
Jinak ke špenátu: ten miluje jedna z mých vnuček, takže recept vyzkouším,díky. Ilona
:-)))
Milá Flo,diky za inspiraci.Špenát je výborný v každé podobě.
Hezké jarní dny. Jarmila
Ahoj Flo
Baby špenát miluji kupuji jen bio a v mé ledničce nesmí chybět tak jako např červená řepa… vzhledem k tomu že jsem zjistila že mám vysoký cholesterol tak jsem musela vypustit z mého jídelníčku hodně věci jako např. Vajíčka , sýry , máslo atd
Několikrát týdně jsi dělavám vaječnou omeletu se špenátem ale teď už jen z bílků žloutky letí do koše …
Ahoj Flo, baby špenát kupuji a tvůj recept určitě vyzkouším. Všem přeji krásné jarní dny. Marcela
Milá Florentýno, dík radu, jak upravit (uvařit-neuvařit) mladý špenát. Vyzkouším recept z loňského roku na špenát se slaninou. Vařená vajíčka sice v lednici nezbyla, zato slanina ano.
Milá Florentýno, špenát mám moc ráda,ale salát jsem ještě nezkoušela, má být hezký víkend, tak si ho zpříjemním jarním špenátovým salátkem.
Hezké jarní dny
Ahoj Flo!
Doufám že jsi měla krásný víkend na Jizerce a pěkně sis zaběžkovala. Počasí bylo báječné.
Baby špenát je výborný v jaké koli podobě,děkuji za tip.
Dělal jsem salát za špenátu jednou úplně intutivně, nikde jsem to nenašla, jen jsem prostě koukla na zelený špenát, k tomu jsem nakrájela na teninké plátky červené ředkvičky a žlutou sterilovanou kukuřici. Na zálivku jsem smíchala vodu z kukuřice, sůl jsem už nedávala, nálev byl slaný dost. Naopak jsem dala špetičku cukru, jablečný ocet, ořechový olej a prošlehala jsem to s troškou dijonské hořčice. Vzniklou emulzí jsem salát polila a byl úžasný. Jen mne nenapadlo zálivku ohřát. Třeba příště :-).
Videla jsem s vami rozhovor na mladypodnikatel.cz a uz podle vas zkousim treti recept 🙂 asi budete muj guru 🙂
To je milé, děkuju, tak ať těch vyzkoušených receptů přibývá a dobré nálady v kuchyni taktéž 🙂
Ahoj milá Flo,děkuji za recept,baby špenát používám tepelně upravený,zkusím
jako přídavek do salátu.Hezké jarní dny …Šárka
Tak jsem nám to udělala včera k obědu a bylo to moc dobré 🙂 Takové recepty si dám líbit!
Díky, ač si pravidelně pochutnávám jen na uvařeném mraženém.
Dobrý den, recept se mi moc líbí, ráda bych vyzkoušela, jen jsem nikdy nepoužívala hrubozrnnou anglickou hořčici. To mě vždy na nějakých receptech odradí, protože nevím, čím to obměnit, aby to neztratilo chuť. Potom mi nějaká tato speciální přísada zůstane v lednici a za rok jí vyhodím, jelikož už pro ní nebylo využití. Děkuji za případné rady. Krásný den
Barčo, hrubozrnná hořčice se dá použít jak na maso, tak do salátových zálivek, navíc je dobře trvanlivá, já bych se jí tak nebála 🙂 Nejbližší náhrada je kremžská hořčice, ale to už není úplně ono.
Tenhle recept na krůtí prsa naprosto zboznuju a dělám jednou do měsíce. Díky 🙂