Bramboračka mě kdysi dávno hodně překvapila. Chystala jsem se uvařit svou první bramborovou polévku, pátrala jsem po receptech, listovala v kuchařkách a porovnávala je, a vůbec mi nešlo do hlavy, proč je ve všech postupech potřeba vývar.
Bramboračka, tenhle prototyp obyčejné polévky, tohle jídlo, které si pobublává na starých kamnech v malé chaloupce pod lesem, to že potřebuje domácí vývar? A kde by se v té chaloupce, prosím pěkně, vzal?
Jistě, masové vývary mají tu výhodu, že si snadno poradí s výslednou chutí polévky – kuchař se v podstatě může dopustit i několika kuchařských chyb najednou anebo odfláknout přípravu polévky, a stejně to bude dost dobré, aby pořád schytal jednu nebo dvě pochvaly. Jenomže masové vývary se vyskytovaly jen v bohatších rodinách, kde na vaření připadalo víc surovin, víc času i víc služebnictva. Dnes se čas, suroviny i služebnictvo nahrazují malou nenápadnou kostičkou, kterou vymyslel potravinářský průmysl.
Takže jak se vaří bramboračka bez vývaru? Jde to vůbec? Jak ji udělat výraznou a vydatnou, nebojím se říct úplnou, aniž by došlo na úskok zvaný bujonová kostka či magický glutamátový sáček s neškodným nápisem polévkové koření?
Bramboračka vařená z vody
Možná už pár kuchařských triků, jak v jídle zvýraznit chuť, znáte, a tedy správně tušíte, že vyloučení všech vývarů v kostce bude znamenat o něco víc práce a času a mistrovštější kombinaci surovin.
U bramboračky připravované s vývarem úplně stačí, když kořenovou zeleninu a cibuli necháte letmo proběhnout v horkém tuku (ideálně másle), tenhle základ zasypete moukou, abyste nemuseli připravovat jíšku zvlášť, rozředíte vývarem, přidáte brambory a namočené sušené houby a dovaříte doměkka. Nic víc kromě závěrečné majoránky a česneku to už nepotřebuje.
Oproti tomu bramboračka bez vývaru vyžaduje pár drobných kroků navíc. Všechny vám je tu vyjmenuju a shrnu, protože se můžou hodit někdy jindy někde jinde, až opět budete trvat na tom, že jídlo potřebuje výraznější chuť. Slibuju, že výsledek vás ohromí. Pokud jste doposud při vaření polévek spoléhali na Vitaninu pomoc, nyní hned po prvním soustu vaší bramboračky udělíte sami sobě řád zlaté vařečky.
1. Houby
Bez hub snad ani bramboračku nevařte, nebude to ta správná bramboračka. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají silnější aroma. Ale aby dodaly i silnou chuť, nezapomeňte je včas namočit.
Já vím, že zalitím horkou vodou budou použitelné do vaření během 10-15 minut, ale když je namočíte do vody studené a počkáte si na ně 1-2 hodiny, protože jim to bude trvat déle, než se nacucají vodou, víc si na nich pochutnáte. Budou měkčí, hebčí, houbovější a snad i voňavější. Pokud se bojíte, že zapomenete, klidně si je namočte přes noc a dejte do lednice.
Vodu z namočených hub nikdy nevylévejte, použijte ji do polévky. Obsahuje spoustu barvy i chuti. Houby vyberte z vody a nasekejte na prkénku, než je přidáte do hrnce, vodu z hub opatrně slijte do hrnce taky, aniž byste do něj přilili i drobné nečistoty z lesa, usazené na dně misky.
2. Ještě jednou houby
Tohle je můj tajný úskok, když chci docílit náznak houbové chuti, aniž by v jídle byly houby vidět. Občas se tím dají ošálit protestující strávníci.
V malé nádobce mixéru nebo smoothie makeru rozmixuju sušené houby a sůl v poměru 1:1, třeba 5 g soli a 5 g sušených hub. Směs rozmixuju úplně na prach, takže vznikne cosi jako houbová sůl. A tu pak použiju do základu vznikající polévky.
Proč tohle všechno dělám? Protože houby jsou důležitý přírodní zdroj glutamátu, tedy chuti. A chuti je do polévky z vody potřeba dostat opravdu hodně.
3. Zeleninový základ
Tohle je ta pracná část, o které jsem mluvila. Ona zas tak náročná není, ale protože je důležitá, tak kolem toho dělám možná až zbytečný povyk.
Kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel a celer, to vše nakrájené na kostičky, opečte v hrnci na másle. Pomozte si trochou soli, která opékání vylepší (nebo houbové soli z bodu 2) a kmínem. Hezky si pohrajte s teplem, aby opečení nebylo příliš náhlé a prudké, ale spíš kontrolované na středním plameni. Dobrých 5 minut nechte zeleninu užívat si bublajícího másla, případně sádla.
Za tu dobu se stane částečná proměna. Zelenina sice nezíská hnědavě zlaté opečení, ale povrchové změny budou trochu patrné. A především se jí zesílí a zlepší chuť, kterou potom předá do polévky. Vtip se zde nalézá v tom, že zeleninu opečete o trochu víc, než byste ji opekli, kdybyste polévku zalévali vývarem. Víc opečení, víc chuti.
4. Strouhání zeleniny nahrubo
Toto je drobná obměna k bodu 3. Pokud chcete v polévce chuť zeleniny posílit, nebojte se ji místo krájení na kostičky nastrouhat na struhadle nahrubo. Tím se zvětší její povrchová plocha ve styku s vodou, tedy se víc její chuti vyluhuje při vaření do polévky.
5. Opečení cibule
Cibule je měkčí než kořenová zelenina, a tedy se opéká kratší dobu. Proto přijde do hrnce až ve chvíli, kdy už zbytek zeleniny měl trochu šanci změknout a opéct se. Kdybyste dali vše do hrnce společně, opékání vám nevydrží tak dlouho, cibule by se začala připalovat a museli byste vše podlít vodou.
S cibulí už si tolik hrát nemusíte, stačí jí 1-2 minuty v teple, jen aby přišla o svou syrovou křupavost. Hnědnout nemusí.
Pokud podléváte polévku vývarem, zeleninu od cibule oddělovat nemusíte, stačit bude i letmé opečení obojího.
6. Opečení brambor
Kdo někdy zkoušel opéct syrové brambory, tak ví, že se rychle přichytávají a že uvolněný škrob se rychle připaluje. Proto se do bramborových polévek brambory většinou neopékají a vhazují se do hrnce až po zalití vodou nebo vývarem.
Přesto by byla škoda nezkusit malou část brambor maličko opéct. Jen tolik, kam až vás hrozící připalování pustí. Když budete umírněně a citlivě pracovat s teplem a ponecháte si opravdu jen střední žár, dost možná vydržíte brambory za občasného promíchávání opékat i několik minut, než je opravdu budete muset zalít vodou.
7. O bramboru víc
Nejen houby, i brambory nesou spoustu chuti. Stejně tak voda, ve které se brambory vaří. A tak toho využívám a svým bramboračkám dopřávám o jednu bramboru navíc, než by byl běžný plán. V rozpisu receptu, který následuje na konci tohoto článku, je už brambora navíc započítaná.
8. Jíška zvlášť
Teoreticky i prakticky zvládám bramboračku zahustit i bez jíšky. Například částečným rozmixováním uvařené polévky nebo přidáním nastrouhané brambory. Ale nikdy není tak dobrá, jako když se zahustí jíškou.
Jíška totiž přinese do polévky další chuť. Chuť opečeného másla a mouky, tedy dva naprosto úžasné a vítané přídavky. Pokud nemáte čas nebo se vám nechce špinit kastrůlek, klidně zasypte opečený zeleninovo-cibulový bramboračkový základ moukou, bleskově vše promíchejte a pak zalijte; účel to splní, polévka přestane být vodnatá.
Jakmile si však jednou dáte práci s jíškou, kterou si připravíte vedle v kastrůlku, a opečete ji do světle hněda, hádám a obávám se, že už to nebudete chtít dělat jinak. Úmyslně mám v receptu jíšku řidší, s větším poměrem tuku oproti mouce, aby se vám snadno přidávala do polévky. Stačí ji totiž k vroucí polévce pozvolna nalít přímo z kastrůlku, ve kterém se připravovala.
9. Majoránka a česnek
Sledujete, jak se všechny zmíněné chutě postupně a ve správný okamžik vrství v jednom hrnci? Každým chvatem, každým přídavkem, každým promícháním. Stejně to pořád ještě není ono. Dokud nepřijde poslední minuta vaření, můžete mít při průběžném ochutnávání pocit, že je polévka poněkud planá, nedokonalá, prostě že to není ono. Bramboračka si ráda hraje na schovávanou a vyloupne se úplně nakonec, až k ní přidáte majoránku a česnek.
Oběma jmenovaným surovinám dlouhé vaření nesvědčí, proto se přidávají v závěru. Majoránce stačí povařit 1-2 minuty, aby se rozvoněla v polévce, dobu vaření česneku si musíte stanovit sami. Záleží, jak velký říz mu chcete ponechat. Čím déle ho budete vařit, tím víc palčivosti ztratí. U mě vede přidání rozetřeného česneku na poslední minutu vaření, ale nestyďte se to mít jinak.
Co ještě může skrývat bramboračka
Staré kuchařky doporučovaly například nenápadnou špetku sušeného zázvoru. Anebo z úsporných důvodů můžete přidat kvůli chuti šťávu z pečeného masa, houbovou omáčku nebo uzený vývar, které vám zbyly ze včerejška. Taky lze vmíchat trochu osmahnuté slaniny. Někde se zase radí přidat do polévky hrst krupice nebo krupek. To vše je možné a určitě jsem nevyjmenovala všechna vylepšení.
Moje verze je v tomto směru velmi puritánská, nebere žádné kuchařské zbytky ani přídavky na milost a drží se nejmenšího množství surovin při zachování co nejvyššího požitku. Co s ní uděláte, nechám na vás.
Suroviny
- 5 středně velkých brambor (500 g v neočištěném stavu)
- 2 mrkve (160 g v neočištěném stavu)
- 1 menší petržel
- 1/4 celeru (můžete vynechat)
- 1 středně velká cibule
- hrst sušených hub
- 2-3 stroužky česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- ½ lžičky kmínu
- 60 g másla
- 20 g hladké mouky
- zelená petrželová nať na ozdobu
- zhruba jedna vrchovatá lžička soli
Postup
- Houby zalijte studenou vodou a nechte aspoň hodinu stát na kuchyňské lince. Pokud je namočíte do vody den předem a zavřete do lednice, tím líp.
- Cibuli oloupejte, zeleninu a brambory oškrábejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu a brambory na centimetrové kostičky. Namočené houby vylovte z vody a nasekejte je nahrubo. Vodu z hub opatrně přelijte do odměrky, abyste se vyhnuli nečistotám u dna, a doplňte ji studenou vodou na 1 litr.
- V hrnci rozpusťte polovinu másla a vhoďte k ní kořenovou zeleninu a kmín. Osolte velkou špetkou soli a nechte na středním plameni aspoň 5 minut opékat. Zelenina by neměla vyloženě zhnědnout, k drobné změně barvy by však dojít mělo.
- K takto opečené zelenině přidejte cibuli a 1-2 minuty pokračujte, až změkne a ztratí palčivost. Na závěr přidejte čtvrtinu brambor. Vydržte ještě minutu nebo dvě v uvědomělém a uvolněném míchání, dokud základ polévky nezačne hrozit, že se každou chvíli připálí (přičemž hnědě-zlatavý povlak na dně hrnce není za závadu – ochutnejte!).
- Teprve pak základ polévky podlijte připraveným litrem vody s vodou z hub. Přidejte houby, zbytek brambor a zbytek soli a nechte velmi zvolna přijít k varu.
- Než se tak stane, stihnete si vedle v kastrůlku připravit jíšku. Rozehřejte zbytek másla a jakmile zpění, přisypte mouku. Metličkou míchejte, aby se nikde nic nepřipalovalo, a umíchejte světle hnědou jíšku – bude to trvat i několik minut, než mouka začne neochotně měnit barvu. I zde je ideální úplně nespěchat a zůstávat ve středním pásmu tepelného výkonu plotýnky.
- Jakmile začne polévka vřít, tuto jíšku k ní pozvolným pramínkem přilévejte a zároveň polévkou míchejte. Zahuštěnou polévku nechte vařit 15 minut, až brambory i zelenina změknou a jíška se provaří. Občas vše promíchejte ode dna, zahuštěná jídla se ráda přichytávají a připalují.
- V poslední minutě vaření polévky přidejte majoránku promnutou v dlaních a rozetřený nebo prolisovaný česnek. Znovu polévku dochuťte solí, protože brambory jí při vaření mnoho vtáhnou do sebe, posypte čerstvě nasekanou petrželovou natí a neste na stůl.
MILA FLO, PRESNE TAK, JAK PISES RECEPT, DELAME BRAMBORACKU JIZ ROKY.
MIVAME JI V CHLADNEJSI DOBE OBVYKLE JEDNOU TYDNE.
A TAK MUZEME POTVRDIT, ZE JE DOSAZENA NEJLEPSI CHUT BRAMBORACKY.
DEKUJEME, ZE JSI VYBRALA A UVEREJNILA ZVLAST TUTO DOBROTU.
BRENT
Už vím, co si zase jednou musím uvařit. Mimochodem u nás v rodině se dělají dva druhy bramboraček. Jedna část miluje tu s jíškou, druhá část rodiny ji vynechává, ale přidává občas i rozkvedlané vajíčko. Jo a k bramboračce jedině palačinky s marmeládou a nebo kakaovým tvarohem. Ještě jsou možné i opelky (bramborové placky – lokše) – taky s marmeládou samozřejmě? – takhle tuhle polévku servíruje moje babička a já to díky ní zbožňuji také. Je to pro mě takové to echt jídlo z dětství.
Do bramboračky často dávám trochu krupek (přijdou do vody jako první, potřebují nejdéle vařit). Jíšku dělám také tekutou a na másle, čili vpravím do bramboračky dost tuku, ale jelikož je už trochu zahuštěná krupkami, stačí jíšky míň.
Ahoj Flo, je to dva dny, co jsem bramboračku vařila. Vařím ji stejně, jen neopékám brambory, to mě nenapadlo, příště je opeču. Použila jsem teď celer řapíkatý, neboť jiný jsem neměla, ale vůbec to nevadilo. Houby mixuju na prach do všeho, protože mám doma strávníka, který kdyby našel v jídle houbu o rozměru větší než 1×1 milimetr, tak to jíst odmítne. Naštěstí chuť hub mu nevadí. Na závěr jen dodám, že bramboračku miluju hlavně od podzimu do jara.
Flo,
děkuji. Dost často se peru z dochucením bramboračky, když nemám po ruce vývar, tak snad si to tentokrát sedne. Akorát tedy, potřebovala bych jí uvařit minimálně 1,5 litru. Znamená to o půlku navýšit suroviny?
Jedeme na chalupu sbírat jablka, tam je starý sporák, budeme cely den topit, takže já se těším na pomalé vaření v těžkých hrncích..když je to jednou za čas;-)))
Vy mi čtete myšlenky, zrovna včera jsem jí vařil. Skoro přesně tak jak popisujete. Byla to moje první bramboračka bez vývaru, ale i bez pytlíku. Jednu zkratku jsem však použil. Houbové koření. Jeho složení je skoro stejné jako když radite houby rizmixovat se solí. Zeleninu jsem nerestoval, ale nastrouhal. Přidal jsem i mraženou polévkovou směs. Nakonec jsem přidal i vařené kroupy. Byl jsem rodinou pochválen, což je pro mně dostatečná odměna.
Milá Flo, dělám bramboračku trochu jinak, ale určitě zkusím tu Tvou (docela jsem na ni dostala chuť 🙂 )
Hezký den
Milá Flo, také mám moc ráda tuto polévku zahuštěnou jíškou. Ale v poslední době dám opravdu víc brambor. Většinu na malé kostičky a pár větších kusů pro snadnější „vylovení“ z polévky. Ty právě s trochou polévky rozmixuji pro zahuštění.
Děkuji za připomenutí receptu, určitě brzy uvařím.
Ač je to pro někoho k nevíře, naše rodina nejí houby a přes to milujeme bramboračku. Přesně, jak se píše v receptu, tedy strouhám zeleninu a na másle ji opékáme. Dostatek česneku a majoránka, vývar nikdy, zapražit jen z lehka. Nakonec rozklepnu 2 až 3 vejce tak, aby byly v polévce větší kusy. Podáváme s topinkami i bez. Po podzimní i zimní procházce na chladném vzduchu neznám nic lepšího. Recept mi ji připomněl, tak jdu vařit. Díky…
ÁÁÁch, už ji mám skoro na jazyku. Nádhera a do stávajícího počasí se náramně hodí. Dělám ji jako Flo, jen mám v mrazáku uvařené „desítky“ kroupy a pár jich do polévky přidám. Rodina to tak má ráda. Opatrujme se a vyhýbejme se KORONĚ! Jsem z informací ze sdělovacích prostředků úplně vyřízená.
Milá Flo, k té houbové soli: Moje máma kdysi dělávala nedostižnou houbovou omáčku a nikdo jí nedokázal napodobit. Až jednou jsem objevil, že do ní nenápadně přidává jakýsi hnědý prášek. Bylo to houbové koření, které jí táta přivezl ze Švýcarska, a které podle mne byly sušené rozemleté houby. Ale nemyslím, že by v nich byla sůl. Ale tu nedostižnou chzť dělalo právě tohle „koření“.
Ahoj Flo,
bramboračku také rád. Postup podobný, jen dva rozdíly. Vše smažím na sádle a na zahuštění rozmixuji pár brambor. Moje maminka přidávala ještě trochu smetany. Prostě jiný kraj, jiný mrav (bramboračka) …
Dobrý den, Flo,
Tvůj recept zkusím, bramboračku dělávám často, zpravidla tehdy, vařím-li oloupané či okrájené brambory s přidaným libečkem a kmínem a je mi líto takhle ochucenou horkou
vodu vylít. Houby namáčím večer předem, k polévce poctivý krajíc dobrého chleba a je vystaráno…
Přeji dobré zvládnutí zarouškovaných dní – Jarda
Hezky napsáno. Díky za recept.
Houby jsem nikdy nenamáčel, zkusím.
A taky dávám opačný poměr petržele a mrkve. Tedy jednu mrkev a dvě petržele, jinak se mi to zdá totiž moc sladké. Což je ovšem silně subjektivní.
Jo, a na tu houbovou sůl zkuste někdy Hřib peprný, samozřejmě je potřeba upravit dávku. Je to docela zajímavá inovace.
Můj otec dělával před lety houbový prášek z lošáků, jsou to jinak houby dost tuhé.
Milá Flo,
přiznám se, že bramboračku jsem podle receptu nikdy nevařila a tak mně taky nikdy nenapadlo používat vývar. To je pro mně novinka. Maminka mně kladla na srdce abych hlavně zodpovědně osmahla mrkev, aby polévka měla krásnou barvu.Ovšem ona nedávala mouku a přidávala vajičko. A byla to polevka mého dětstvi.Já se nakonec učila vařit u tchýně.
Jinak zeleninu strouhám a protože se snažím ušpinit co nejméně nádobí, zahušťují v jednom hrnci. A je to tutovka.
Příjemný den, Florentýnko, nevím, jak to ve vesmíru funguje, ale je to zajímavé. Na dnešek jsem plánovala pečeného lososa na bylinkách s bramborovou kaší. Do toho nám něco v rodině vlezlo a nesejdeme se k jídlu společně a tak došlo na změnu tj. oblíbenou bramboračku. V podstatě se spolu shodujeme jak surovinách, tak v postupu. Jen využíváme variantu s „rozvařenými brambory (dáváme je na 2x – na rozvaření a následně jako klasické kostičky). Takže veškeré chutě á bramboračka jak má mít.
Jen se mi líbí, jak se poměrně často spolu „trefujeme“ do výběru receptu.
Díky a přeji mnoho dalších skvělých receptů – vlastně i nám.
Marcela
„Rozhovory s řezníkem“ mám připravené jako dárek, ale mezi námi, potají si je zatím pročítá sama.
Ďakujem, Flo, za ďalší super recept. Ja by som tam dal ešte ligurček (po česky libeček). Ten tomu dodá super vôňu. Zaexperimentoval by som , možno, s kôprom.
Bramboračka s koprem = jihočeská kulajda, nebo se mýlím?
Ahoj Flo,
vařím bramboračku často, v podstatě podle tvého receptu. Česnek nikdy nevařím, aby měl říz 🙂
Nejlepší mi polívka stejně případá až druhý den, až se naleží.
Zdraví Petra
Milá Flo, díky za recept. Snad se mi konečně povede bramboračka jako od kmotřičky (zajímavé, že její sestře, se kterou nejen vyrůstala, ale až do smrti žila – zůstaly neprovdané – se nikdy taková nepovedla). Jen ještě nějak přijít k těm houbám, ale to je můj problém…
Ahoj Flo,
Děláme bramboračku už pár generací stejně, já mám recept od maminky a dělám ji přesně tak jak píšeš. Žádná vylepšení nepotřebuje, hlavně si myslím, že tam vůbec nepatří slanina. Ale kolik lidí, tolik chuti. Je zajímavé, že že sušených hub je daleko voňavější než z čerstvých, aspoň mně to tak připadá.
Opatruj se, bramboračce zdar, Corone zmar!
Ahoj všichni-těší mne že tady nevařím sám jako jediný muž a že se tím zabývá i část mužské populace když se řekne bramboračka tak mnozí se tváří jako by to nebylo to pravé ale až ochutnají tak musí změnit názor.Bramboračka má mnoho variant a každý si myslí ,že ta jeho je nejlepší musím vyzkoušet tu od FLO.
Milá Flo,
jíška je jíška, ale co takhle jednou zkusit alternativu a pro zahuštění rozvařit jeden větší brambor na kaši a smíchat se smetanou? Kalorie neušetřím, o to nejde, ale obměna v chuti bez popření základního výrazu pokrmu je v kuchyni hledaná.
No a pak v tomto případě k majoránce přidat ještě citronový tymián 1:1 a malou špetku uzené papriky v prášku – ta se rozpustí v té smetaně. Bon appetite …
Bramboračku jsem dělala zrovna minulý týden. Protože vařím denně teplé jídlo, tak musím sáhnout po ulehčeních, abych nebyla celý den jen u plotny. Takže onen zatracovaný bujon v kostce je můj nejlepší pomocník. Ale jinak používám vše čerstvé. Houbové koření, čili na prach rozemleté sušené houby používáme několik let. Nikdo z nás houby nejí, takže tahle varianta je to nejlepší, co může být. Ovšem nemíchám to se solí. Já kořenovou zeleninu hodně vyvařím a pak z polévky vyndám, přidám hrášek, občas kukuřici a vždy petrželovou nať. A majoránka a česnek, to je základ 🙂 A vařím bramboračku celoročně, ale na podzim chutná vždy tak nějak jinak 🙂 Dobrou chuť všem!
Diky za informace, ktere jsem neznala a jsi opravdu uzasna, ale to vis
Bramboračku vařím také tak. U nás se do ní ještě dávají kroupy. Mám je v ní moc ráda. Já si větší dávku krup uvařím dopředu, dám je rozložené zmrazit a pak už jen podle chuti ulomím a přihodím do bramboračky. Už se na ni zase těším. Pěkný podzim všem.
Milá Flo,
s nastupujícími chladnými dny je bramboračka s česnečkou to nejlepší co si můžeme dát. Nejen zasytí, zahřeje, ale je i lékem. Bramboračku jsem vařila trochu jinak, ale Tvůj postup se mi moc líbí. Díky.
Používám houbové koření od Antonína a moc nám chutná
:
KOŘENÍ OD ANTONÍNA, Plzeň
PRODEJNA HERBATA PRAHA – HOUBOVÉ KOŘENÍ 35g 52,-
U nás je bramboračka hodně oblíbená. Máslovou jíšku, rozkvedlané vajíčko, někdy krupky, někdy houby, ale vždycky majoránku a česnek – ten nevařím. A v zimě hodně hustou!
Tak ať chutná!
Moc pozdravuji všechny lidičky okolo tohoto báječného blogu. A těšení se na čtvrtek je vždy odměněno dobrým receptem, Dnešní bramboračka je toho důkazem. Florentýnko,to se ti povedlo. Také vařím bramboračku jen ze zeleniny nemusím mít masový vývar. Už dvakrát jsem do polévky tajně dala čtvrtku dýně hokaido. Pokrájenou na malé kousíčky nikdo neobjevil,jen si dcera myslela,že to je mrkev, že jsem s mrkví nešetřila, tak jsem jí tu zeleninu odtajnila. Prý dobrý doplněk. Hezké dny přeje Alča
Milá Flo, my děláme bramboračku tak trochu obráceně, nejdříve v hrnci máslovou nebo sadlovou jísku, kterou uděláme tak středně tmavou, a poté zalijeme studenou vodou, kterou přivedeme k varu,přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, brambory, houby, trochu kmínu,pořádně provarime, aby i jiska byla dobře uvařená.Na závěr rozkvedlane vajíčko, majoránku, sůl, petrzelku a je hotovo.
Hezké dny…
Milá Florentýnko, dnes jsem méla vnoučka a snédl jí plné dva talíře. Délám ji hodně podobně a BEZ masoxů. Díky za moc dobré a lákavé recepty, vaření mne s nimi néjak víc baví ! ? Pohodový podzim ve zdraví a s dobrotama prožitý přeji i celé tvé rodině! Díky za vše! Eva?
Hned v sobotu si ji uvarim, dekuji za pripomenuti! Uplne citim na jazyku chut zeleniny oprazene na masle, take to tak delam. A protoze vubec nejim houby, davam do bramboracky kroupy. A jisku a majoranku taky a cesnek… podzim budiz pochvalen! Krasny den a diky za vas skvely web – nejen pro dcerky, ale i pro zaslouzile maminky! ?
Ahojky Florentýnko, Těším se vždy na čtvrtek , kdy přijdeš zase úžasným receptem. Vařím už spoustu let, ale zjistila jsem, že se mám pořád učit, tvoje nápady jsou skvělé. Tu tvoji bramboračku moc ráda uvařím a mám dojem , že u ní zůstanu, krásné barevné dny podzimu ti přeji hlavně ve zdraví Zdena V.
Paráda, bramboračka bude o víkendu, i když se budu držet stále své verze – žádný tuk a mouka. Vše se nahází do hrnce (s libečkem a krupkami z mrazáku), zaleje horkou vodou a po uvaření maličko rozmixuje. Vždycky dávám kapustu na proužky a v poslední době prášek z hlívy ústřičné.
Líbí se mi, jak máš všechno krásně na kostičky, já jsem takový lajdák.
Jana
Ahoj Flo, takovou bramboračku také vařím, jen používám zmražené orestované houby a nedávám česnek. Ale tvou variantu vyzkouším. Všem přeji hodně zdraví v této koronové době a krásný podzim Alča
Krása. Čistá krása! 🙂 Takhle přesně do ní půjdu…
Dobrý den, takovou bramboračku vařím už mnoho let, a vařila takovou i moje maminka i babička, která se narodila ještě v 19. století. Takže je vidět, že tradiční kvalita vydrží přes staletí. Dělám jí ze suchých i čerstvých hub, když mám. Několik drobných rozdílů tam ale přece je. Ne vždy z časových důvodů zeleninu osmažím, a pak také na jíšku i orestování zeleniny používám do této polévky raději sádlo než máslo. Největší rozdíl ale mám v použití koření – kromě kmínu dávám i pár kuliček pepře a nového koření. Moc mě udivilo, že nikdo z diskutujících toto koření nezmínil, vždy jsem myslela, že bez toho bramboračka nejde udělat. Také maminka mého manžela, která žila v jižních Čechách, toto koření používala. Rodina mé maminky byla z Vysočiny. A cibuli do bramboračky nekrájím, jen nakrojenou do kříže vyvařím a vyndám. Nikdy bych si neuvědomila, nebýt tohoto povídání, jak zajímavé a různě připravované může být toto „obyčejné“ jídlo.
Zaujaly mě ty krupky v komentářích. Můj muž je může ve všem. Jinak taky vařím podobně, a bramboračku samozřejmě bez vývaru 🙂 . Zdravím
Podle mojí babičky dávám do bramboračky jíšku sádlovou, samozřejmě sušené houby a vše ostatní, jen česnek babička kvůli žlučníku nepoužívala, přesto měla polévku vždy dobrou, vývar ani kostku nedávala. Pro mě to taky bylo jedno z prvních jídel, co jsem sama vařila.
Tedy ani ve snu by me nenapadlo delat bramboracku z vyvaru 🙂 sama na zvyrazneni chuti pouzivam na drobno nakrajeny a pred zeleninou opeceny spek a na zaver spetku libecku. Jinak delam stejne. A k bramboracce miluju chleba s maslem a povidly! Uz to ucim i svou 4letou dcerku :-))
Delam uplne stejne s jedinym rozdilem. Polovinu zeleniny nastrouham na jemnem struhadle a druhou polovinu nakrajim na male kosticky.
Diky za vase recepty a hlavne to krasne povidani kolem. Pokazde se neco noveho dozvim nebo naucim, a to uz jsem pekne stara baba ?
Nezatracuji lidi, kteří používají berličky v podobě Vitan, Kucharků, Podravek či dalších směsí s glutamáty, nebo kostek masoxu či vývarů. Tyto berličky jsem odhodil již dávno a daří se mi připravovat jídla s plnou chutí, tak jak je vařila naše maminka.
A až nakonec – a to si asi někdo bude ťukat na čelo, co jsem to za starého blázna – si do talíře, ale jen do svého, přidám stará, osvědčená fermentovaná kopyta (jak mne v dětsví poučoval tatínek), čili maggi.
Jsem to ale odporný zvrhlík, až je škoda plivanců, ale já si nemohu pomoci.
Vždyť jsem už jako dítě olizoval vršky od maggi a vždy jsem to od maminky schytal … Ale je to jako droga! A tak sorry jako …
😀
Milá Flo,
děkuji :-), že jsi mě vysvobodila ze „stresu“, že jsem asi nenormální. Tak jak jsi napsala: všude samý vývar. Kde bychom ho vzali? My ho měli jednou za týden, a to v neděli.
A tak jak píšeš, tak i bramboračku vařím. Ještě jednou děkuji, že jsem normální v tomto, nyní, nenormálním světě.
Díky, Flo! Taky takto dělávám bramboračku, ale přiznám se, že ty houby taky jen rychle zalévám horkou vodou… Zkusím to lépe! A moje vylepšení je přidat ještě zhruba lžíci až dvě pohanky lámanky. Není tam nijak cítit (moc ji nemusím), ale svůj výživovou roli splní! A co se týče glutamátu, tak už delší dobu používám libeček, kde to jde (i do vody na vaření brambor do bramborové kaše, doporučuju!) . Čerstvý nebo sušený, podle sezony. Na záhonku roste bujně jak plevel a chuť má jako jemňoučké maggi 😉
Tak naše bramboračka je vždycky „po staru“, tedy bez vývaru 🙂 Zeleninu strouhám nahrubo a přidávám k ní když se smaží sušený zázvor (špetku) a bobkový list (ten pak po opečení vytahuju) – dělávala to takto moje máma i babička a tak v tom pokračuju. A vařím ji 2x – jednu pro syna, který nejí houby, druhou pro ostatní 🙂 Ale ten nápad s rozemletými houbami by mi asi usnadnil práci, určitě vyzkouším, syn není houby proto, protože mu připadají jako slizouni :-), což u rozmletých hub asi nehrozí. A u nás se zahušťuje bramboračka „pucánkami“ – jsou to nasucho opečené 2 lžíce krupice na pánvi, které se potom po vychladnutí přimíchají do rozšlehaného vajíčka a všechno se společně čůrkem vpraví na závěr do bramboračky společně s majoránkou a česnekem. Kde vznikl název nevím, ale asi to bude krajová záležitost. Takže přeju všem dobrou chuď a bojujte s bramboračkou proti čemukoliv 🙂
??? SUPER NAVOD !!! AHOJ
Moc děkuji za nápad s rozemletými houbami, nyní již nebudou žádné zbytky. Bramboračku vařím přesně takovým způsobem, bez vývaru, a je výborná.
Milá Florentýno,
Opět dokonale zpracovaný recept na polévku. Zrovna jsem o ní uvažoval na víkend. Alespoň už vím, co budu vařit. Už se na to těším.
Milá Flo. Děkuji za super recept zas trochu jinak. Bramboračku dělám několika způsoby, vždycky si ji tak trochu upravím k obrazu svému, z nedostatku vynechávám houby. Ale to předsmažení zeleninky a brambor je super nápad ?, brzy ho rád vyzkouším. Děkuji moc za inspiraci. ?
Nepřidávám krupky, ale pohanku. Manžel ji nejí, ale tady ji ještě nikdy neodhalil, a polévka mu chutná.
Díky kdysi dávno Bistru Florentyna a uzavřené testovací skupině dělám tuhle bramboračku už dlouho a nikdy jinak – i když s přesnými množstvími se teď už nelámu hlavu. 😉 Ale teda sestra dělává ještě okleštěnější variantu bez jíšky a bez opékání zeleniny a díky houbám je i tak moc dobrá a bramboračková – takže asi správné české lesní houby dělají správnou českou bramboračku!
Milá Flo, bramboračku dělávám často, ale nikdy mě nenapadlo namočit houby do studené vody, hned zítra vyzkouším, hub mám hodně a polévku máme všichni rádi, už se těším,
děkuji za skvělý typ. Přeji hezký podzim, Jana
Florentýnko, děkuji za skvělý recept. Polévka je opravdu vynikající. Použila jsem širší kastrol, aby se zelenina rychleji opekla. Vyhovuje mi, že se vše postupně přidává do jednoho hrnce, jen na jíšku jsem použila jiný kastrůlek.
Ahoj Flo.
Děkuji za další recept.
Bramboračku často dělám akorát vynechám hřiby.
Zkusím udělat polévku podle návodu.
Přeji hezký den .Iveta.
Ahoj Flo děkuji za recept,taky dobrý tip na zajímavý vývar z hub jsem pro přírodní ingredience a tak udělám si zásobu. Hezký víkend přeji
Diky za inspirativni recept. Vyuzila jsem letošní sušené houby. Muj manzel (nerad houby a polevky nemusí) si dal talíř a jen vylovil co nerad a zbytek v něm zmizel.
Dnes jsem ji uvařila. Výborná plná chuť. Moc děkuji za recept.
Ta houbová sůl je parádní vychytávka, děkuji za recept.
Kamarádka,přidávala do bramboračky rozkvedlané vajíčko a babička zahušťovala hladkou moukou opraženou nasucho,ale to je 50let, tenkrát máslo moc nebylo,tak asi proto.Krásný den.
Milá Týnko,
už při čtení se mi sbíhaly sliny. Tak jsem se do toho vaření vrhnul po hlavě a výsledek je boží. Díky za vynikající kulinářský zážitek.
Přeji krásný, barevný a prosluněný podzim.
Pavel
Hneď na prvý krát sa podarila. Vďaka za recept. Ešte nikdy som neopekal zeleninu do polievky až teraz, ale podarilo sa hlavne chutilo!!
Všetko najlepšie k narodeninám ,
Děkuju! ?
Hezký. den, dnes jsem ji dělala přesně podle vás a teda je fakt pecková – díky moc za vysvětlení, za postup, je fakt výborná a je to znát 🙂
MIlá Flo, tato polévka je druhé jídlo, které z tvé kuchařky putuje rovnou do mé, přestože nejsem tvá dcera 🙂 Houby strašně ráda sbírám,ale jinak je nesnáším a manžel smaženici moc nedá,ale pořád rejpal, že mám udělat polévku. Tak se konečně dočkal a prý byla výborná (a i jako osoba nejedící houby musím uznat, že voněla krásně) .Mockrát děkuji PS:o víkendu budu dělat pečeni 😉
A co ovesné vločky? Někdy je do bramboračky jen tak přisypu, někdy je osmažím se zeleninou. Poslouží místo jíšky na zahuštění.
Určitě je to skvělý nápad, mám vločky v polévce ráda, akorát ne v bramboračce. Dávám je třeba sem: hrstková polévka. Do bramboračky používám jíšku proto, že jí vylepší chuť.
Připravuji bramboračku téměř stejně a musím říct, ze je opravdu skvělá.. podle mé zkušenosti, je dobré na začátku k zelenině přidat pár (větší hrst) malých růžiček květáku.. chuť polévky to pozvedne o další stupeň nahoru ;).
S malými obměnami dělám stejně.
Jediný – největší – rozdíl, že místo másla dávám odjakživa sádlo, ale zásadně domácí, ne to pofidérní z kostky ze supermarketu, aby to hezky zavonělo. Tak mě to naučila prababbička a lepší neznám.
Milá Flo,
dnes jsme zase měli bramboračku podle tohoto receptu a opět výborná. Už to dělám bez ochutnávání a vím, že se mohu spolehnout.
Posílám tímto pozdravy.
Ada