Experimentální bramborové rizoto

Bramborové rizoto vás klidně může v kuchyni minout a nikdy nepotkat, neboť se jedná o zcela zbytnou přílohu. Pokud by existovala kategorie sto plus jedno jídel z brambor, tomuto rizotu by v ní naprosto skvěle slušela pozice s číslem 102.

Tak proč o něm píšu?

Za prvé: pořád zdůrazňuju, jak důležité jsou kuchařské základy, neboť následně dávají rozlet a křídla a poskytují nikdy nekončící inspiraci. Bramborové rizoto je toho parádním důkazem. Vezme se postup na tradiční krémové italské rizoto, jenomže se v něm rýže vymění za brambory. Rizoto z krup nebo pohanky už dělá každý. Ale z brambor?

Za druhé: zrovna probíhá ta část roku, kdy se uskadněné brambory velmi usilovně hlásí o slovo v kuchyni. Zmiňovaných 100+1 nápadů, kam s nimi, proto občas nemusí stačit.

Za třetí: kdo drží půst, hledá nové a nové nápady na bezmasá jídla, která dovedou zasytit samy o sobě.

Pokud jste tedy naznali, že vyzkoušíte něco nového, co třeba zase hned zapomenete, dovolím si vám naservírovat bramborové rizoto. Možná v něm najdete nový hit své předjarní kuchyně a následně s ním oslníte mnoho návštěv. Anebo taky ne. Chuť bramborového rizota se těžko k něčemu přirovná, konzistence není ničemu běžně podávanému blízká, takže se takové jídlo těžko zakotví v moři chutí české kuchyně. Je to takové buď – anebo.

bramborové rizoto jako experiment

Bramborové rizoto jako myšlenkový skok

Podmínkou nutnou, aby vám bramborové rizoto chutnalo, je jistá náklonnost k italskému krémovému rizotu. To se vůbec nepodobá sypké verzi paprikového rizota z českých restaurací a jídelen; spíš připomíná slanou rýžovou kaši velmi jemné a velmi umně vystavěné chuti.

Další podmínkou, aby vám bramborové rizoto mohlo vykouzlit úsměv na tváři, je aspoň základní znalost přípravy italského rizota. Tedy je fajn vědět, že italské rizoto vzniká společným vařením speciálního druhu rýže a vývaru, přičemž se ale vývar přilévá postupně, aby ho nikdy nebylo v kastrolu moc, a rýží se přitom míchá – tedy to vypadá podobně, jako když se vaří kaše. Rozhodně se zde tedy rýže nedusí zakrytá pokličkou a bez pozornosti.

[Princip italského rizota jsem tady na blogu využila třeba v receptu na chřestové rizoto.]

Rýže, jak postupně měkne, uvolňuje do vývaru škrob. Díky němu se volný vývar, který přebývá a nemá šanci se do rýže vsáknout, jemně zahustí a zaobalí dohladka.

Na závěr je vždy nezbytné dochucení strouhaným parmazánem, který má výraznou chuť a snadno se rozpouští, aniž by tvořil tahavá sýrová vlákna. A dál taky zjemnění máslem, které dodá ještě maličko hebkosti navíc.

Z logiky věci jde stejný postup použít i na jiné obiloviny, které uvolňují aspoň trochu škrobu při vaření. Například kroupy nebo špaldu.

Poslední myšlenkový krok už je jednoduchý. Brambory přece taky obsahují dost škrobu, takže jediné, co jim brání v použití na rizoto, je jejich velikost. No co, stačí je nastrouhat nahrubo a použitelná surovina je na světě.

Bramborové rizoto krok za krokem

Pokud jste tedy teoreticky vybaveni a psychicky připraveni čelit nečekaným zážitkům na talíři, zde je jednoduchý postup.

Krok 1: Na rozpuštěném másle (nebo na oleji) nechte změknout a zprůsvitnět, nikoli však zhnědnout cibuli. Na poslední minutu přidejte i nahrubo nasekaný česnek.

opečení cibule a česneku

Krok 2: Přidejte nahrubo nastrouhané brambory a 1-2 minuty je taky nechte proskočit a rozvonět v tuku. Nepřehánějte to s teplem, stačí středně rozehřátá plotýnka, taky občas nezapomeňte obsah pánve promíchat.

opečení nastrouhaných brambor

Krok 3: Přilijte 1/3 horkého vývaru a zvolna vařte, dokud se viditelně nevstřebá do brambor, což bude trvat jen chvilku.

Krok 4: Přilijte další 1/3 vývaru a opět zvolna vařte a míchejte, dokud se vývar nevstřebá do brambor. Taky to bude trvat jen chvilku, byť o něco delší.

Krok 5: Přilijte i zbytek vývaru a zvolna vařte 15-20 minut, dokud brambory nezměknou. Nezapomínejte sem tam promíchat a hlavně mírněte plamen, obsah pánve se nesmí vařit příliš zprudka, nestačila by vám pak tekutina na změknutí brambor.

příprava a míchání bramborového rizota

Krok 6: Výsledkem vám bude řídká směs změklých nastrouhaných brambor, částečně rozpadlých. Chuťově jí k dokonalosti chybí jen trocha parmazánu a kousek másla. Obojí vmíchejte po vypnutí plotýnky nebo až po odstavení.

Jak bramborové rizoto dál obměnit

Pokud vám to jako překvapivá příloha nestačí, mám pro vás tři další návrhy.

  1. Poslední třetinu vývaru nahraďte smetanou ke šlehání, ale snažte se ji přilít až co nejpozději, aby se nemusela vařit tak dlouho.
    Ve spoustě špatných receptů na krémové italské rizoto se právě smetana používá na dosažení krémového efektu, což při správném postupu není vůbec potřeba, krémovost zajistí škrob uvolněný mícháním. Zde však smetana krásně prolne a doplní chuť brambor.
  2. Z obyčejné verze bramborového rizota se nebojte přidáním mraženého hrášku v poslední minutě vaření vytvořit bramborové rizoto hráškové.
  3. Podobně může vzniknout i houbové bramborové rizoto, stačí do základu přidat čerstvé nakrájené houby a nechat je opéct společně s cibulí.

PS. Dodatečně doplňuju odpověď na dotaz, jaký typ brambor je na toto jídlo nejlepší. Za mě určitě typ B, tedy přílohové, mají ten správný poměr mezi rozpadavostí a celistvostí. Obojí je v tomto případě důležité.
 

Bramborové rizoto

Celkový čas: 30 minutes

Množství: 2 porce

Bramborové rizoto

Suroviny

  • zhruba 2 větší brambory (350 g celkem)
  • 350 ml vývaru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vrchovaté lžíce másla
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu

Postup

  1. Brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo, cibuli i česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
  2. V pánvi rozehřejte na středním výkonu plotýnky 1 lžíci másla a vhoďte do něj cibuli. Za mírného bublání a pěnění nechte cibuli změknout a zprůsvitnět, zhruba 5 minut.
  3. Zatímco se cibule oddává teplu, zahřejte vývar k varu.
  4. Na poslední minutu přidejte k cibuli i nakrájený česnek a nechte ho rozvonět. Poté do pánve vsypte nastrouhané brambory, promíchejte ve voňavém másle s cibulí, a následně zalijte horkým vývarem – ne však najednou, ale po třetinách. Další třetinu vždy, až když se předchozí skoro všechna vsákne a odpaří. První třetina zmizí z pánve rychle, druhá o něco pomaleji, třetí zůstane viditelná v podstatě až do konce.
  5. Brambory nechte pomalu pobublávat ve vývaru 15-20 minut, dokud zcela nezměknou. Občas je promíchejte, pomůže to uvolnění škrobu a zahuštění vývaru, který už se do brambor nevsákne.
  6. Jakmile jsou brambory měkké, konzistence rizota by měla odpovídat zhruba kaši. Odstavte a pečlivě vmíchejte 2 lžíce parmazánu a zbytek másla. Pokud je to potřeba, ještě dosolte.
  7. Na talíři posypte zbytkem parmazánu. Rizoto bude skvěle fungovat k minutkovým masům a taky k masům dušeným ve výrazné šťávě, jako je například vepřové v mrkvi nebo hovězí na víně.

 
 

Join the Conversation

  1. S bramborovým rizotem jsem se ještě nesetkala a že jich tady máme velký výběr. Zde se podává (v Itálii) jako první chod, bramborové vidím spíš jako přílohu a v nejbližší době určitě vyzkouším. Máš pravdu, že udělat pravé, krémové “risotto all’italiana “ není zrovna doménou českých restaurací ☺️

    1. Souhlasím v Česku opravdu rizoto je úplně jiná záležitost jako tady v Itálii,ale když dělám někdy rýží na český způsob a jako přílohu (prostě klasickou rýži dušenou s cibulí a s hřebíčkem do ní napíchnutý ),moc chutná ,jenom musím bojovat trochu s tím že je to příloha a ne první chod, ale to bramborové rizoto zkusím dám tam houby a mám první chod zajištěný, uvidíme jak to dopadne , každopádně je to něco nového.

  2. Určite vyskúšam, rizoto varím často, tak bude obmena:-)

  3. Jiřina says:

    Přemýšlela jsem co si udělám k večeři a tak mi recept přišel jak na zavolanou . Už se těším mám moc ráda brambory.

  4. Marcela flair says:

    No vida, v lednici mám misku vývaru, brambory mám ráda, takže nic nestojí v cestě uvařit si tento experiment rovnou k dnešnímu obědu :-). Díky za recept, jdu na to! M.

  5. teufel says:

    Asi to zkusím, ale přiznám se, že vzhledově mě to moc neláká.

  6. V bramborovém jídle jsou nejdůležitější brambory. Jaký typ použít?
    Lojovité?

  7. Jarka says:

    Klasické italské rizoto miluju (pravda je, že v restauraci většinou neriskuju a dělám si doma svoje), o bramborovém jsem ještě neslyšela. Ráda zkouším nové věci, ale moje konzervativní rodina mě drží trochu při zemi. Však ona se najde příležitost. Třeba až budu dělat palačinky… Láká mě kombinace s houbami, s troškou slaninky… joj, už mě napadají další kombinace.

  8. Ahoj Flo, určitě vyzkouším. Zase něco nového 🙂

  9. Ivana says:

    Zajímavý nápad , vyzkouším , ale obávám se , že to budu jíst sama 🙂

  10. Hanka says:

    Milá Týnko, děkuji za mě neznámý recept.Určitě vyzkouším.

  11. Milá Flo, po přečtení mailu jsem se nemohla dočkat až se mrknu na recept, po shlédnutí fotek mám všelijaké pocity, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení. No a když se to nepovede, tak se prostě nic neděje, no ne?

  12. Jaroslava says:

    Tak i já se přidám a napíši menší komentář.
    Jsem přesvědčena že na mnoha jídlech je vždy něco dobrého nebo pro mne něco zajímavého.Velice ráda vařím,ráda i jím jídla nová a přesto toto zkoušet nebudu.Všem pokud to vyzkouší,přeji dobrou chuť.Jarča

  13. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    jsem docela zaskočen na rizoto z brambor. Nicméně po chvilce úvah a shlédnutí obrázků jsem došel k názoru, že to vypadá docela dobře a proč tedy ne. Já se přiznám, že raději klasický bramborák je můj favorit, ale stejně si to nechám v hlavě uležet. Děkuji za zajímavý recept. Vlastik

  14. Alena says:

    zajímavé, asi vyzkouším s houbami,ale jestli to bude jíst má polovička to nevím. Je zastánce toho co už zná a na novoty moc není. Brambory máme rádi, jíme často bramborovou máčku (podle manželovy babičky) s vajíčkem, milují to děti i vnoučata je to také postní . Zdravím všechny a hodně úspěchů s vařením Alena

    1. Můžu se zeptat na recept na bramborovou máčku? Zní to zajímavě 🙂 děkuji.

  15. Jarka says:

    Díky, milá Flo,
    to určitě vyzkouším! Mám ráda neobvyklosti a tohle vysloveně láká,
    už se zase těším na čtvrtek!
    Jarka

  16. Bára says:

    Zajímavé. Ale zajímalo by mě, jaký varný typ brambor použít. B? C?

    1. Ano, B za mě nejlepší. Doplním to do článku. Díky za dotaz.

    2. Už jsem do článku doplnila. Díky za dotaz.

  17. Míla says:

    Tak to mě hodně zaujalo, včetně těch tří návrhů na obměny. Určitě vyzkouším. Míla

  18. Bára says:

    To je tedy ale zajímavý nápad! Miluju brambory, takže ho brzy vyzkouším. A přidám houby, jak už psaly výše Eva, Jarka, Alena…
    Jo a navíc mě fakt dostaly ty uskadněné brambory; nádherný překlep a mnoho zvláštních asociací… 😀
    Děkuji za inspiraci a přeji hezký čtvrtek
    Bára.

  19. Pavla says:

    Přesně na takový recept jsem v těchto dnech čekala. Zítra bude bramrizoto s hlívou. Hlívu připravuji tak, že odkrojím kloboučky a nohy, protože jsou tuhé rozmixuju a samostatně vařím nebo dusím. Zahušťuji jimi co se dá. Tentokrát ochutí brambory. Klobouky tam příjdou samozřejmě taky. Asi i s hráškem. Díky za inspiraci.

  20. Milá Flo. Mám rada brambory na všechny způsoby. Dnešnímu receptu se věnuju co nejdříve, ale budou to brambory tak trochu jinak – nebudu rodině vnucovat, že je to bramborové rizoto. Další použité suroviny jsou bez problémů, tak to bude určitě dobré. Docela se těším na něco nového.

  21. Evelína says:

    Tak toto opravdu neznám. Ale protože mám ráda brambory na nejrůznější způsoby, určitě vyzkouším. I když to možná budu jíst sama, jak čtu v některých předchozích příspěvcích.

  22. Pavla says:

    Neodolám,již jsem párkrát podlehla různým podivnostem a ne vždy to bylo fiasko a naopak.mezi milá překvapení byla arabská rýře nebo zelné šišky.(ty pochopitelně s masem které v receptu není)

  23. Naděžda says:

    Ahoj Flo, určitě vyzkouším. Zase něco nového 🙂 a dám si na to osmažené uzené tofu.

  24. Martina says:

    Tak tohle vypadá skvěle. Rozhodně brzy uvařím, i s obměnami. Díky za opravdu originální recept, Flo!

  25. Klára says:

    Díky za skvělý recept do studentského jídelníčku – rychlé, levné, na suroviny nenáročné!

  26. Flo, já kromě hranolků a amerických brambor můžu brambory kdykoli, v jakémkoli skupenství a v jakémkoli množství, spíše velkém…tohle je přesně recept pro mne…bez hrášku, bez hub, bez masa vedle…jen ten parmezán a máslo…och…

  27. Ráda zkouším nové věci, brambory máme rádi na mnoho způsobu,ale na rozdíl od jiných komentářu-tenhle recept mně neláká. Ale už se těším na další,který určitě vyzkouším.

  28. Terezie says:

    Bramborové rizoto jsem už viděla u Přemka Forejta, který dělá jeho „bramboto“ s lanýžem z tvarůžků a prý je to pecka. Tohle bude určitě taky, mňam!

    1. Teda! Ten lanýž z tvarůžků… Och 🙂

  29. Stáňa Malcová says:

    Ahoj Flo, určitě vyzkouším. V minulém Master Chefovi vařil bramborové rizoto Přemek Forejt a vypadalo hrozně chutně, i když docela složitě. A brambory nestrouhal, ale krájel na miniaturní kostičky. Tohle vypadá jednodušší, tak uvidíme ?

    1. Tak to mi uteklo, já na televizi skoro vůbec nekoukám. Ale o tom, že se brambory do tohoto jídla krájejí na maličkaté kostičky, vím, jen mi přišlo logičtější, praktičtější, rizotovější a rychlejší je nastrouhat 🙂

  30. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a musím přiznat že bramborové rizoto neznám a nikdy jsem o tomto pokrmu neslyšela, ale vyzkouším. Hezký víkend.

  31. Tak já už mám jasno. Udělám si bramborové rizoto s 33 % smetanou a dám si to s hrnkem mléka jako hlavní chod. Manžel by to nejedl, tak mu udělám houbovou omáčku, tu bych zase nevzala do pusy já. A budeme spokojeni oba.

  32. ivča says:

    Milá Florentýnko, děkuji za další nový recept .Vzhledem k tomu, že ráda zkouším nové recepty, brambory máme rádi v jakékoliv podobě, parmezán v ledničce, zítra bude bramborové rizoto. Těším se na reakci mého muže, který ale sní téměř všechno, co uvařím. Přeji hodně nových nápadů a pevné zdraví. Ivča

  33. Soňa says:

    Ahoj Flo, tohle ůbec neznám. Slyším poprvé, Zkusím Ahoj SoŇa

  34. julianna says:

    mám ráda brambory různě připravené,ale toto zkoušet nebudu mám ráda naše české rizoto italské mi nic neříká připomíná mi spíš kaši a tak vím,že bych to jíst nemohla možná jsem barbar na toto rizoto,ale nemohu si pomoci

  35. No toto?!
    Tak teda fakt nevim.
    Vždycky mi vadila na pořadech o vaření situace, která musí dříve či později nastat: přechod od receptů k experimentům.
    Je to tatáž situace, jako polít čerstvě smažené žampiony studenou jahodovou omáčkou a posypat parmazánem. K jídlu to sice docela je, ale PROČ?
    Snad mi dá odpověď čas.
    Nicméně díky, asi rozumím
    Codo

  36. Pavla says:

    Ahoj Flo,
    Dnešní recept mně překvapil, bramborové rizoto mně zaujalo, rozhodně vyzkouším. Bez masa by to pro mne bylo asi nezajímavé, ovšem jako příloha k hovězím ličkům by mohlo být velice zajímavé. Děkuji

  37. Monika says:

    Ďakujem, milá Flo, som rada, že som sa pridala do klubu. Všetko raz treba vyskúšať.
    Prajem všetko dobré, nech sa Ti darí
    Monika

  38. Květa says:

    Ahoj Flo,rizoto mám moc ráda,to echt italské,ale bramborové to vidím poprvé.Určitě ho vyzkouším,protože brambory mám taky moc ráda.Díky za recept!Měj se hezky Květa

  39. Ahoj Florentínko, srdečne ťa pozdravujem. Toto dnešné Zemiakové rizoto mi pripomína naše dusené zemiaky, krájame na drobné kúsky a dusené na cibuľovo-parikovom zaklade,. Tiež sa prilieva voda občas sa premiešame. Podáva sa s myslím mliekom. Pekný deň prajem.

  40. Prepáč, myslím má byť kyslím mliekom.

  41. Dominika says:

    Tak tohle je přesně pro mě. Nejsem si jistá, jestli to budu servírovat manželovi (ačkoli tvrdí, že on sní přece všechno a cokoli) nebo si to nechám na den, kdy je v práci a já sama s dětmi doma. Já miluju italské risotto a miluju brambory ve všech podobách. Syn sní opravdu cokoli a dcera je vybíravka, ale kombinaci brambor, smetany a sýra může, navíc neholduje masu, takže pro mě dobrá inspirace na obměnu již zajetých bezmasých pokrmů. Díky.
    Když o tom tak přemýšlím, zrovna dnes je na to ideální čas, manžel v práci a v lednici přesně suroviny nezbytné, takže dnešní oběd vyřešen:).

  42. Ahoj Flo, tento recept je pro mne úplná novinka, podle řádků výše nejsem jediná, ale
    brambory mám ráda ve všech podobách a tak to vyzkouším, jako samostatné jídlo se mi to zdá dosti hladové, asi bych to servírovala jako přílohu k nějakému plátku masa a porcí zeleniny /třeba fazolové lusky/. Zdravím a přeji krásné slunečné dny.

  43. Ahoj Flo, zní to lákavě určitě vyzkouším.
    Děkuji za ,,TIP,,
    S pozdravem Eva

  44. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Bramborové rizoto slyším poprvé. Brambory mám moc ráda, tak určitě nový recept vyzkouším. Zřejmě přidám smetanu.
    Tak SE MĚJTE hezky. Iveta.

  45. Věrka says:

    Tak jsem to včeta vyzkoušela, páč bramborové rizoto je něco tak absurdního, že jsem ho nemohla neuvařit. Zvlášť, kdyz letos poctivě od masopustního úterý držím půst a hodlám do Velikonoc vydržet.
    Musím říct, že jsem velmi mile překvapená. Opravdu jsem se musela držet, abych neslupla celý rendlík. A ani jsem nijak neexperimentovala, což tak ráda dělávám. Jen brambory (mimochodem 36,- za pytlík, to už jsou snad dražší než banány), vývar, cibule, česnek a parmazán. Tentokrát za mě, Florentýnko, palec vzhůru!

    1. Díky za milé ohlasy, Věrko. Já to vidím s tímhle jídlem tak, že je to buď – anebo. Takový dělicí prvek 🙂

  46. Věrka says:

    Odpověď pro Codo:
    Experimenty PROTO, aby nás bavil život, protože PROČ jíst stále stejná jídla? Lidi jsou od toho, aby šli stále kupředu a něco nového zkoušeli, tomu se říká pokrok, drahý, proto to lidstvo dotáhlo tak daleko….

  47. adamos says:

    Zvláštní – ale stojí za vyzkoušení – díky zdr. ad

  48. Martin says:

    Nazdar všem…
    dnes uvařeno k obědu jako příloha k pórku se šunkou který jsem zapekl s běšamelovou omáčkou. Mě to celkem chutnalo, přítelkyně z toho nebyla moc odvázaná, nicméně to snědla všechno. Ale vyzkoušeno a mohu si odškrtnout další položku od Florentýny, příště udělám asi normální rizoto. 🙂 …. Udělal jsem tu základní verzi, ale po houbách to vysloveně volalo!

  49. adamos says:

    Tak jsem to zkusil a je to „brambeto “ – docela to ujde,ale zajímalo by-mě kdo to vymyslel . . . že by naše kuchařinka Florentýnka ? zdr. ad

  50. Šárka Šichorová says:

    Děkuji Milá Flo za zajímavý recept ,nenapadlo by mne vyvařit z brambor rizoto tato pochoutka mne mine totiž neláká …s pozdravem Šárka

  51. Alena says:

    dobrý nápad, určitě zkusím a uvidíme, jak uspěji

  52. Monika says:

    Ano, držím půst a protože brambory miluji, nové nápady jsou vítané :)) Díky za experimentální recept. Jsem zvědavá..

  53. Měla bych otázku, snese rizoto i horší brambory? Máme doma ještě docela dost brambor z podzimu, které se třeba samotné už moc jíst nedají, takže se je snažíme zpracovat v receptech, kde horší chuť dožene něco jiného.:-)

    1. No nevím, tohle je takové spíš jemnější jídlo, pokud mají brambory horší chuť, mohla by z toho až moc vyčnívat.

  54. Lenka says:

    Ehm, tak u nás se bohužel nepovedlo. Brambory jsem vařila víc než 25 min a stejně se mi zdály křupavé a nezbavily se chuti škrobu což mi evokuje že jsou brambory ještě syrové. Něco z ingredienci prostě muselo být špatně. Jak to vypadalo u stolu si asi umíte představit ? tak tento experiment už opakovat nebudeme, radši zkusíme podobně ale s rýží.

  55. ;-)…. já dnes vyzkoušela, mě ta chuť milé překvapila, mňamka. Děkuji za další skvělý recept.

  56. zkoušela jsem, je zajímavé, ale přednost dávám dýňovému

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close