Chia semínka jsou superpotravina, do které se celý svět zamiloval kolem roku 2013. Kdyby se dávala nějaká ocenění za nejprodávanější produkt zdravé výživy, zřejmě by se tehdy stala jasným vítězem.
Nejde přitom o žádnou novinku. Chia semínka (vyslovujte čia) se neobjevila z ničeho nic, jde o semena prastaré rostliny zvané šalvěj hispánská, kterou najdete růst v oblasti Střední Ameriky, zejména Mexika. Jako jednu z hlavních potravin ji používali i Mayové, Inkové a Aztékové, ale k tomu se ještě dostanu.
Současná populace vyznávající zdravou výživu našla v chia semínkách zalíbení ze dvou důvodů: obsah vlákniny, bílkovin, vápníku, antioxidantů a omega-3 nenasycených mastných kyselin je v těchto drobných, nevinně se tvářících tygrovaných semínkách zcela impozantní. Něco podobného se v přírodě málokdy vidí.
Ale to ještě není celé kouzlo. Nejlepší na chia semínkách je, že do sebe dokáží vstřebat zhruba desetkrát tolik tekutiny, co samy váží. Nabobtnají a vytvoří přitom hmotu gelové konzistence.
Díky tomu, že nemají skoro žádnou vlastní chuť, se dají přidat v podstatě do čehokoli, co potřebuje zahustit a kde není na škodu i změna konzistence – semínka totiž ucítíte v ústech a občas si nějaké křupnete mezi zuby. Podávat párátko k takovému pokrmu je, jak jistě chápete, nezbytné, ale to nic neubírá na kráse všem těm kouzlům, která se se semínky dají v kuchyni dělat.
Chia pudink
Hitem číslo jedna na seznamu receptů s chia semínky je chia pudink. Vypadá krásně na fotkách, příprava obnáší sotva půl minuty a může mít takovou chuť, jakou si usmyslíte.
V podstatě jen odměříte semínka, přidáte vhodný poměr kokosového mléka nebo jiné tekutiny vaší volby, osladíte, dochutíte cukrem a dalšími přísadami, jak je libo. Potom necháte semínka, aby sama odvedla svou práci, tedy nabobtnala a tekutinu zahustila. Spolehlivé je to přes noc v lednici, ale pokud spěcháte, za hodinu při pokojové teplotě máte v podstatě taky hotovo.
Chia pudink je ovšem recept, který vám nepředstavím a nedoporučím. Vyhýbám se mu zcela úmyslně. Abych vám to vysvětlila, vezmu vás na výlet do Mexika, domoviny chia semínek.
Chia – potravina superběžců
Konkrétně do oblasti Měděných kaňonů, k prastarému kmeni Tarahumarů. Příslušníci tohoto kmene jsou schopni uběhnout ohromné vzdálenosti v drsném horském kamenitém terénu, třeba i 300 km během několika málo dní.
Byli to a jsou to vytrvalci, běžci na ultradlouhé vzdálenosti, před kterými pokorně sklání hlavu nejeden maratonec s nejmodernější odpruženou obuví a týmem odborníků přes sportovní výživu, trénink a regeneraci.
Tihle indiánští běžci se před během a při něm posilňují zázračným nápojem zvaným iskiate, někdy též chia fresca. Vlastně to není nic jiného než pár chia semínek vhozených do vody, ochucené citronovou šťávou a oslazené.
Semínka při dlouhém běhu dodávají potřebnou vytrvalost a energii. Pěkně o tom píše Christopher McDougall v knížce Born to run, Zrozeni k běhu. Tenhle mezinárodní bestseller nejspíš spustil celou současnou popularitu semínek, jen se jeho běžecký příběh od semínek poněkud odtrhnul a ztratil.
Christopher ve své knize přirovnává lžíci chia semínek ke krému vyrobenému z lososa, špenátu a lidského růstového hormonu. Doslova píše, že po několika měsících diety sestávající z chia semínek byste pravděpodobě dokázali doplavat domů z opuštěného ostova.
Chia semínka a moderní dieta
A teď prosím o střih a záběr na moderního člověka v kancelářském obleku, kterak si po obědě v restauraci objednává kávu a chia pudink.
Tenhle člověk se vrátí po jídle do kanceláře, sedne si k počítači, úspěšně zvládne vyřídit svou odpolední agendu, doma vytvoří nápaditou večeři, protože mu to dnes půjde mimořádně od ruky, napíše s dětmi úkoly, objedná přes internet letní dovolenou, vyřídí zbývající e-maily z práce, podívá se na pozdní večerní seriál a pak nebude moci až do čtyř hodin ráno usnout, protože mu hlava pojede na plné obrátky a mozek mu bude přihrávat jeden nápad k vyřešení nebo promyšlení za druhým.
Důvod nespavosti by v té půvabné porci chia pudinku nikdo nehledal.
Kolik chia semínek je bezpečná dávka?
Chia semínka jsou potravinou určenou k podpoře dlouhodobé vytrvalosti, prospějí vám při zvýšené a dlouhé námaze, udrží v chodu mozek i tělo, když je potřeba. Přestože žádné významné výzkumy ještě nepřišly s tím, jaká že je maximální bezpečná denní dávka chia semínek, každý by si ji měl najít sám a rozhodně ji nezačínat objevovat snězením dvou porcí chia pudinku.
Jiné výzkumy přišly s tím, že nabuzující efekt chia semínek se vyrovná energetickému nápoji a že ho v kvalitě účinku dokonce ještě překoná.
Když budete k chia semínkům přistupovat obezřetně a budete vědět, že mohou poskytnout nevídané povzbuzení, začnete je sami od sebe využívat ve správnou denní dobu, ve správných dávkách a ve vhodných jídlech.
Jak chia semínka nepoužívat
To, co funguje na mě, nemusí fungovat na vás. Jsem člověk, který si poslední kávu dává nejpozději ve tři odpoledne, pokud chci jít spát v rozumnou dobu. Dopink v podobě chia semínek vnímám velmi dlouho, po jedné lžíci namočených semínek jsem schopná psát dva dny a dvě noci v kuse, než mě příval energie opustí, než nenasycené mastné kyseliny nechají nervové spoje na pokoji a umožní mi se konečně vyspat. Takovou sílu tahle semínka na mě mají; nebylo by ode mě fér, kdybych vás na to neupozornila. Ale to neznamená, že to budete mít taky tak.
Snad tedy pochopíte, že chia pudink, do kterého přijdou dvě a více lžic semínek na porci, je pro mě pangalaktický megacloumák, který nebudu podávat ani sobě, ani svým dětem, ani svým hostům nebo blízkým a nebudu ho skrz internetové vlny servírovat ani vám.
Pro své mimořádné účinky by chia semínka měla mít na sobě upozornění podobné lékům. Nejsou vhodná pro osoby s nízkým tlakem, neboť ho ještě víc snižují, bez konzultace s lékařem nejsou vhodná pro osoby s cukrovkou, neboť ovlivňují hladinu cukru v krvi a zřejmě i vstřebávání inzulínu, a kdo ví, zda jsou vůbec semínka vhodná pro těhotné ženy a kojící matky.
V malé míře by škodit samozřejmě neměla, ale znovu se mi na mysl dere energetická atomová bomba vydávající se za půvabnou skleničku s pudinkem, lákavě ozdobenou čerstvým ovocem.
Pokud si chcete udělat radost a užít si něco pěkného ve skleničce, uvařte si trochu mléčné rýže, klidně i ze zbylé rýže od včerejší večeře, ale nechte ji řidší. Nakonec do ní vhoďte lžičku nebo dvě chia semínek, která do sebe ochotně vstřebají volnou tekutinu. Když to dáte do skleničky a ozdobíte ovocem, efekt bude mimořádný i tak.
Jak chia semínka používat
Ve svém průzkumu jsem se dopracovala k údaji, že nejvyšší vhodná denní dávka pro dospělého člověka jsou dvě lžičky (15 g) semínek denně, případně jedna lžíce. To bez problému udrží fyzickou i psychickou pohodu pro náročné dny a namáhavý životní styl.
Logicky mi z toho vychází, že nejlepší doba na dávku chia semínek je ráno, a tak tu ode mě máte pár receptů na snadná ranní jídla, která dodají energii, neobsahují zbytečné prázdné kalorie, využívají zahušťovací kouzlo nabobtnaných semínek a která proto logicky nechybí ani v mé dopolední kuchařce Snídaně u Florentýny.
Zbývá už jen popřát dobré ráno a vydařený den.
Ovesná kaše přes noc
V duchu hesla, že jakákoli kaše je lepší, než žádná kaše, tu máte hned několik chuťově vyladěných kombinací ovesných vloček a chia semínek namočených přes noc do jogurtu a dalších přísad. Vločky změknou, semínka se postarají o správnou hustotu a dodatečné suroviny z nich udělají jídlo, co nechutná až tak přehnaně zdravě. Na to už žádné výmluvy nevymyslíte.
Recepty je přepočtený na jednu porci a snadno ho připravíte v zavařovací skleničce o objemu 300 ml. Možná to vypadá jako příliš velké množství, ale berte v úvahu, že podstatnou část objemu zabere ovoce, takže se vám to do žaludku vejde tak nějak samo.
Moje snídaňové vybavení čítá dva plastové šejkry a pár odměrek. Do šejkrů odměřím mléko, vločky, jogurt, semínka a ochucující suroviny, pak všechno zavřu, protřepu a uložím bezstarostně do ledničky. Ráno přendám do misky a dozdobím, neboť kulturu stolování je třeba budovat od první minuty pobytu v kuchyni.
Suroviny
- 4 lžíce tradičních ovesných vloček (tedy nikoli drť nebo instantní vločky)
- 1 lžička semínek chia
- 4 lžíce hustého jogurtu - smetanového, řeckého anebo podomácku vyrobeného
- 100 ml mléka
Postup
- Do skleničky nasypte vločky, chia semínka a všechny suché dochucující přísady - podle toho, kterou variantu zvolíte. Přidejte jogurt a mléko a ostatní tekuté přísady podle typu dochucení. Skleničku pevně uzavřete víčkem a protřeste. Tím promícháte základ zítřejší nevařené kaše.
- Ovoce nakrájejte na kostičky, plátky nebo cokoli jiného, a to na velikost nanejvýš půl sousta. Přidejte k základu a tentokrát promíchejte už jen dlouhou lžičkou. Znovu uzavřete a uložte do lednice, kde vydrží až tři dny. Během pobytu v lednici nasají vločky a chia semínka volnou tekutinu, takže müsli zhoustne a změkne na takovou konzistenci, kterou ke snídani oceníte. Žádné zbytečné pohyby čelistí hned po ránu. Pokud nemáte nebo nechcete používat chia semínka, snižte množství mléka na 70 ml. Semínka totiž absorbují až desetinásobek své váhy, proto je redukce tekutiny na místě.
- Vyjměte z lednice a jezte tak, jak je, rovnou ze studené skleničky, anebo vyklopte do misky a doplňte další dávkou čerstvého ovoce.
Poznámky, rady, nápady:
Varianty ochucení
Malinovo-vanilkové – přidejte: 1 lžíci malinového džemu, 1 hrst mražených malin, pár kapek vanilkové esence nebo 1/2 lžičky domácího vanilkového cukru
Banánovo-čokoládové – přidejte: 1 lžičku kakaového prášku (pro sladší verzi použijte Granko), 1 lžíci medu, 1/2 banánu
Dalších asi šest variant naleznete v kuchařce Snídaně u Florentýny, případě si je snadno vymyslíte sami – princip je vždy stejný.
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Pokud vás téma zdravých snídaní a svačin zajímá, pak by se vám kromě těchto receptů mohlo hodit ještě něco dalšího. Podívejte:
Stáhněte si tuto kuchařku zdarma, najdete v ní spoustu další snídaňové inspirace, jako jsou ještě jiné kaše z ovesných vloček, domácí müsli a jiné vychytávky.
Nevařený ovocný džem
Tohle je skvělý recept, pokud máte v mrazáku zásobu ovoce z předchozí sezóny, které se chcete zbavit, abyste udělali místo novému. Nechte ovoce povolit při pokojové teplotě, ochuťte citronovou šťávou a cukrem nebo medem podle potřeby a pak už jen rozmixujte s chia semínky. Pro lepší chuť a vůni doporučuju použít aspoň část ovoce čerstvého tak, jako jsem to udělala v následujícícm receptu s jahodami.
Tento džem má velmi krátkou životnost, není ani vařený, ani zabezpečený proti zkažení vysokou dávkou cukru. O dlouhodobém uchování tu tedy nemůže být řeč, ale obávám se, že vzhledem k volbě surovin by tak jako tak přežil sotva dva dny.
Suroviny
- 150 g mražených jahod, povolených
- 100 g čerstvých jahod
- šťáva z 1/2 velkého citronu
- 2 lžíce medu, nebo podle sladkosti ovoce
- 2 lžíce semínek chia
Postup
- Citron vymačkejte do vyšší, užší nádobky. Přidejte mražené i čerstvé očištěné jahody, oslaďte medem a rozmixujte ponorným mixérem na kaši.
- Pokud je to potřeba, ještě doslaďte nebo dokyselte. Přisypte chia semínka a znovu chvíli mixujte, až se vše spojí na hladké pyré.
- Přelijte do skleničky, uzavřete a nechte přes noc odpočinout v lednici. Chia semínka nasají uvolněnou tekutinu a vytvoří gel, tedy patřičnou hustotu pro vaše snídaňové řádění s opečenými tousty, čerstvými rohlíčky, bílými jogurty, tvarohy nebo snad dokonce lívanečky.
- Džem spotřebujte co nejdříve, jde o čerstvé, nezakonzervované ovoce.
Poznámky, rady, nápady:
Na další obměny džemu jistě přijdete velmi rychle sami. Rozmixujte, co právě nabízí sezóna, v zimě a předjaří se nemusíte bát ani šťavnatých, uskladněných jablek.
Chia sušenky
Můj poslední dnešní recept sází na dopolední jistotu: sušenky z ovesných vloček. Vyšla jsem ze svého oblíbeného receptu, který možná už dávno znáte z Kuchařky pro dceru, a využila jsem do něj předem namočená, nabobtnaná semínka chia. V této podobě se v těstě tolik neztratí a navíc fungují i jako částečná náhrada oleje, másla nebo jiných tekutin do těsta.
Suroviny
- 125 g másla
- 125 g třtinového cukru
- špetka soli
- 1 lžíce (15 g) chia semínek
- 75 ml vody
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 200 g hladké mouky
- 100 g ovesných vloček (nikoli drcených)
- 5 g jedlé sody
Postup
- Do malé misky odvažte chia semínka, zalijte odměřeným množstvím vody, promíchejte a nechte aspoň hodinu při pokojové teplotě nabobtnat a vytvořit gel. Poté promíchejte.
- Máslo (zcela nezbytně musí mít pokojovou teplotu, jinak bude příliš tuhé, aby se dalo třít) společně s cukrem utřete v kuchyňském robotu nebo ručním šlehačem do světlé pěny. Máslo musí viditelně zesvětlat a nabýt na objemu, a to znamená aspoň 10 minut práce robotu s třecím nástavcem nebo 30 minut ručně s vařečkou.
- Mouku, sodu, sůl a tymián smíchejte dohromady metličkou, poté k nim přisypte ovesné vločky znovu krátce promíchejte. Namočená semínka smíchejte s citronovou šťávou a po lžících vmíchejte do máslové pěny. Následně vařečkou jemně zapracujte směs suchých přísad.
- Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto si pomyslně rozdělte na 12 dílů. Lžičkou vždy jeden díl odkrojte, bude velký asi jako pingpongový míček, a rukama z něj jemně vyválejte kuličku. Příliš netlačte a na nerovnoměrnosti nehleďte, těsto je řídké, ale tento úkon se s ním při troše dobré vůle provést dá. Kuličky sázejte na plech do sponu 10 x 10 cm, na každý plech by se vám jich mělo vejít šest. Obrácenou stranou lžíce, lehce namočenou ve vodě, každou kuličku jemně uprostřed splácněte na výšku kolem 1-1,5 cm. Ve vyhřáté troubě pečte každý plech zvlášť 13-14 minut, než sušenky lehce zezlátnou na povrchu a při dotyku prstem na nich nezůstane patrný otisk. V tomto okamžiku vám mohou sušenky připadat příliš měkké a nedopečené, ale po vystydnutí se ještě hodně zpevní. Vytáhněte plech z trouby a širokou špachtlí sušenky hned přeneste na mřížku, aby k nim mohl vzduch i ze spodu a nezvlhly.
- Sušenky buď snězte ještě týž den, nebo je po vystydnutí uložte do vzduchotěsné nádoby, jen tak si zachovají svoji křupavost.
Poznámky, rady, nápady:
Pokud chcete péct oba plechy najednou, vyhřejte troubu jen na 170 stupňů a zapněte horkovzdušný oběh. Po 10 minutách pečení prohoďte oba plechy.
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Znáte chia semínka? Používáte je? Co s vámi dělají? Nechají vás spát?
Milá Flo,
semínka znám, cpu je třeba do jogurtu, tvarohu atd. Zaujala jsi mě pohledem na denní dávku. Nikdy jsem to neresila a asi i když mám super nízký tlak, tak se nic nedelo. A o spaní ani nemluvím. Kávu si dám klidně půl hodiny před spaním a nic.. Usnu jako špalek. Že bych to zkusila s chia? Docela by mi bodlo nebýt pořád tak utahana. Tak díky za asi nechtěný tip???? na energii. Měj se pěkně. R.
Radko, jak jsem psala, na každého povzbuzovadla fungují jinak. Pokud ti nedělá problém káva před spaním, tak tě asi i chia semínka nechají vyspat, přestože mechanismus, jak ovlivňují mozek, je jiný. Těžko říct, zkus to na sobě vypozorovat, nic spolehlivějšího není 🙂
Jani,
konecne to nekdo napsal pekne nahlas a po lopate. Ja uz jsem delsi dobu alergicka na vsechny ty zazraky maca , lucuma, buhvi co dal z amazonskych pralesu, islandskych lisejniku a podobne. Proboha, vzdyt to sem vubec nepatri, vyrostlo to jinde a pouziva se to v jinem lidskem pribehu – indianu zijicich v obr nadmorskych vyskach co musi ubehnout 300 km jak pises.
Chia seminka mam rada, pouzivam je obcas, malo a jen rano.. A jen pro dospele.
O hodne radsi mam lnene, dynove, slunecnicove… zapomenute opomijene mistni zazraky, ktere by nam (podle mne) udelaly o hodne lepsi sluzbu.
Tak jako nove objeveny zazrak Kale, ktery dobyva svet zdrave vyzivy a kteremu se u nas vzdycky rikalo Kapusta, neboli po moravsku Kel 🙂
Andry, tvoje věty tesat do kamene – myslím, že by dobře posloužil i pizza kámen.
Chia semínka jsou sexy, proto zažívají takovou oblibu, ale může se to s nimi snadno zvrhnout. Máš naprostou pravdu, umírněnost je na místě.
Já nejsem zase tak proti globálním jídlům, protože půlka toho, co tady roste dneska, tu kdysi nerostla; ale přesně tak, všeho s mírou, „patří to do úplně jiného lidského příběhu“ je krásná formulace – někdy to opravdu působí, jako že ten cizí příběh krademe. 😛
Jsem osoba s nízkým tlakem a na pití kávy a čaje musím být trochu opatrná, takže jsem velice ráda za článek, který vysvětluje, co a jak, i když jsem to ještě v životě ve vlastní domácnosti neměla.
Hani, když je opatrně vyzkoušíš po ránu, tak snad včas zachytíš všechny nežádoucí účinky a budeš vědět, jak se k nim postavit. Třeba ti někdo odsype trochu semínek na zkoušku.
Hlásím, že u receptu na sušenky chybí v rozpisu ovesné vločky. 🙂
Díky! Ty máš postřeh. Už jsou tam.
Milá Florentýnko,
děkuji za skvělé tipy s chia semínky, mám doma pytel od kámošky a už nějakou dobu ho pozoruji 🙂 tak se konečně mohu pustit do akce. A co se týká spaní, dám si klidně ristretto o půlnoci a usnu raz dva. Jediný účinek na mne má dobrý zelený čaj – nejlíp japonský a pak…. v RegioJetu jsem si minulý týden dala jeden zvláštní puding po noci plné práce…. a pak jsem celý náročný den po pozření pudingu zvládla levou zadní… no samozřejmě, že to byl chiapuding s mangem, mimochodem skvělá kombinace!
Zdraví Věrka
A je to tady, chia pudink v akci. Chuťově to je skvělé, o tom nepochybuju. Zejména ve spojení s mangem a/nebo kokosem, Regiojet má dobrý vkus 🙂
Ahoj Flo, chtěla bych se zeptat k té kaši: jsme zvyklí snídat ovesnou kaši, kterou ráno uvařím. Bylo by možné podle tvého postupu vyrobit základ bez ovoce, ráno ho ohřát a teprve pak přidat ovoce? Nebo zahříváním něco pokazím? Díky za povídání i recepty!
Tohle by mě taky moc zajímalo, studená kaše z ledničky s výjimkou letních měsíců bezpečně znásobí mou zimomřivost minimálně do oběda. Přesunout část přípravy na večer by znamenalo jen další bonus…
Radko, viz odpověď Romaně.
První věc, která mě napadla u kaše – zda se dá ohřát…..taky mám ráda kaši teplou a teplá snídaně u mě vítězí.
Prosím prosím o odpověď
Aničko, též viz odpověď Romaně.
Nicméně mě ještě teď napadlo – když se z toho dají péct sušenky, proč by se kaše nemohla lehce ohřát…..:)
Snad nevadi, ak sa zamiesam do diskusie…Len pridam trochu vlastnych skusenosti 🙂 Kasu pripravovanu cez noc v chladnicke bezne zvyknem ohrievat, mojmu zaludku tiez vyhovuje na ranajky nieco teple.
Nedavno som si zo zvedavosti kupila ranajkovu raw zmes s chia semienkami, ktora sa zaraba do tepleho mlieka. Na obale pisu, ze mlieko by nemalo mat teplotu vyssiu ako 42 stupnov, aby sa zachoval „raw“ efekt surovin ktore su v kasi pouzite. Okrem chia semienok je v nich este lucuma, hrozienka, naklicena pohanka, pohankova krupica a kakaove boby. Ci ta teplota 42 stupnov plati pausalne pre vsetky suroviny alebo len pre niektore, to netusim.
Flo urcite poradi.
Lucia, pro všechny. Syrové je syrové dle pokynů tohoto výživového směru jen do 42 stupňů.
Romano, tahle nevařená kaše obsahuje jogurt, takže když ji ráno zahřeješ, jogurt se teplem srazí. Budeš v tom mít takové bílé hrudky. Pokud ale kaši připravíš bez jogurtu a přidáš místo něj třeba lžíci vloček navíc, tak by už zahřívání nemělo nic bránit.
S chia semínky jsem se setkala zatím jednou – od kolegyň v práci jsem v rámci hromadného obdarovávání kokosovým mlékem také jedno dostala… A našla jsem recept, který tvrdil, že je dobrý pudink z chia semínek. Tak jsem sehnala chia semínka, vyrobila pudink z kokosového mléka, odnesla si ho na dopolední svačinu do práce. Ale že bych z toho byla nějak extra nadšená se teda nedalo říct. A tak jsem koukala smutně na zbylá zakoupená chia semínka a přemýšlela nad tím, co s nimi budu dělat. Naštěstí zní kašem nebo mléčná rýže jako alternativa, co by mi mohla zachutnat.
P.S. Žádné změny jsem po konzumaci na sobě nezaznamenala. Ale já jsem schopná, dát si i malou velmi slabou kávu před spaním a pak šťastně odpadnu a spím až do rána…
Lenko, jak jsem psala, na každého může povzbuzení zafungovat jinak. U lidí, kteří pracují hlavou, se to ale dá snadno vypozorovat. Lžička chia semínek po ránu v ovesné kaši udělá divy s produktivitou práce, člověk vydrží u počítače klidně i o dvě hodiny déle, aniž by potřeboval pauzy na svačinu nebo na kávu, je soustředěný, má pocit, že toho za dopoledne zvládl opravdu hodně. Ani se nemusí jednat o nějaké bránění se únavě.
Milá Flo, o povzbuzujících účincích chia semínek jsem nic nevěděla a už několik týdnů pravidelně snídám přesně tvé ovesné kaše se semínky, jen nesladím, ale dávám skořici a ořechy. Zkoušela jsem i do mražených jahod, jen s domácím jogurtem a mlékem. Je to lahoda, jen budu muset ubrat množství. Díky za užitečné informace.
Dano, rádo se stalo. Děláš to skvěle 🙂
Semínka znám a mám moc ráda. Přidávám je do jogurtu. Používám ale i spoustu semínek slunečnice, lnu a oříšky.
Jana
Jani, bezva volba. O zdraví je postaráno 🙂
Milá Flo,
velké díky za pěkný článek obhajující mantru „všeho s mírou“, a to i tzv. superpotravin!
Já bych ještě ráda dodala, že jelikož se jedná o příbuznou šalvěje (Salvia hispanica), překvapuje me, že jsem nikde nikdy nenašla žádné varování pro těhotné – pro ty je totiž i malé množství (klasické) šalvěje velmi nebezpečné. Dokud to někde neuvidím jasně vysvětlené či vyvrácené, tak bych se chia semínkům jako těhotná vyhnula velkým obloukem.
Tak to je taky dobré upozornění, díky.
no nevim co u tehotnych, ale me celkem slusne zastavila mliko kdyz jsem kojila, po tom co jsem snedla jogurt s jednou vetsi lzici… teprve pak jsem hledala a nasal ze to je pribuzne s salveji, ktera laktaci zastavuje… zajimave je ze jsem na nekolika odkazech nasla ze jsou vhadna i pro kojici…. ale za me fakt nedoporucuju…
Chia semínka mám ráda. Přidávám je do jogurtů, mysli, do lívanců, na chleby ve vajíčku, do těsta když peču… Dá se s nimi třeba i vysypat forma místo mouky.. Kávu nepiji vůbec, i ranní káva způsobí že další noc nespím. Semínka mi nevadí.
Děkuji za další inspiraci Flo!
Hanko, no vidíš, vysypat semínky formu na pečení by mě nenapadlo, díky. Když je jich rozumné množství, může to vypadat i chutnat skvěle a účinků se člověk nemusí tolik obávat.
Ahoj Flo,
chtěla bych se taky přidat a napsat, jak a v čem jsem ochutnala chia semínka. Bylo to v chia chlebu, peče ho pekárna Hruška, do chleba přidávají i sezam, mák, len, kmín, takže chléb je vícezrnný a docela dobrý. Účinky chia semínek jsou zajímavé, Tvůj článek mě zaujal. Díky a měj se hezky Alena.
Alenko, bezva tip, děkuju!
Milá Flo, moc děkuji za perfektní článek. Zrovna včera jsem opět pekla tvé ovesné sušenky, a pokaždé, když je někdo ochutná, chce recept. To je prostě tutovka. Příště je vyzkouším s chia semínky. Jsem ráda za tvé rady a recepty. Chia semínka jsem dosud jen namáčela do vody a pak vypila, takže o nějakém pochutnání si není vůbec řeč 🙂 takže se opravdu těším, až vyzkouším kaši a džem. Moc díky!!! Jo a za chvilku si dám k obědu boloňskou omáčku z červené čočky, podle tvého receptu. Dělala jsem jí dnes poprvé a je to opravdu rychlovka. Tak si jdu nandat na talíř, voní krásně. Jsi úžasná, že se s námi dělíš o takové poklady. Přeji ti krásný den. Pavla
Pavlo, ty jsi úžasná, díky za tvůj srdečný komentář. Jsem ráda, že ti u mne chutná 🙂
Milá Florentýnko, jak jsem se již zmínila ve zprávě pro Tebe, používám chia semínka do jogurtu. Překvapuje mne jejich široký význam a povzbuzující účinky . Já jsem s nimi začala asi před rokem na něčí doporučení a doposud je občas konzumuji. Zřejmě v malé míře, protože na sobě nic nepozoruji.
Ráda vyzkouším Tvoje recepty a budu čerpat i ze zajímavých příspěvků členek klubu.
Díky za rady a informace. Vlasta
Vlasto, jak jsem tu už psala, semínka nutně nemusí jen bránit únavě, zlepšují i pouhé soustředění a nebo duševní činnost, takže se po nich lépe čte, lépe píše, lépe přemýší a vymýšlí. Třeba to na sobě časem odpozoruješ.
Další skvělý článek 🙂 Zatím jsem chia semínka používala jen jako ozdobu na ovesnou kaši, ale nikdy mě vlastně nenapadlo zjišťovat, jaké by na mě měly účinky v nějakém větším množství, takže děkuji za rozšíření znalostí. Ty sušenky každopádně vypadají parádně, takže určitě vyzkouším 🙂
P.S.: Koukám, že sníst chia puding je asi jako nechat si vyrazit mozek z hlavy plátkem citrónu obaleným kolem masivní zlaté cihly 😀
Hahaha! Bezvadné přirovnání. Jen je možné, že při tom vyrážení mozku vymyslíš nějaký úžasný vynález nebo přijdeš na řešení dlouhodobého problému. Dvě mouchy jednou ranou plátkem citronu.
Chia semínka používám více než 2 roky.Nepiji mléko,sýry moc nesnáším jen tvrdé a tak jsem se potýkala s tím,jak do sebe dostat vápník,.No a při objevu Chia semínek bylo jasno.Takže je mám každé ráno,když je jpogurt tak s ním ajinak je klidně zaleji vodou,nechám nabobtnat a pak sním.Každému doporučuji,na moji osteoporozu určitě mají dobrý vliv.
Jitko, díky za další doplnění výživných vlastností.
Flo, ty jo, tak to slyším poprvé. Na mě takový vliv semínka asi nemají. Teda určitě nemají.
(já jsem člověk, který si dá espresso a poté s klidem usne)
Když o tom přemýšlím, stejně chia konzumuju výhradně ráno – sypu si je do bircher musli. Ale zarazilo mě, že snižují krevní tlak. Holt to vyrovnám ranní kávou a budu dvojnásob super mega výkonná. Eva
Evi, už jsem tu psala výš, že nemusí jít vždy jen o efekt nespavosti, ale že semínka též zlepšují běžnou činnost mozku. Super mega výkonnost tedy opravdu hrozí 🙂
A vidíte, já si vyrabim smes vsech moznych seminek a posypu si salát, nebo jen okurky, tvaroh v salatu, ktery davam doprostred. A co mi moc chutna, kdyz pecu ciabatty a to je pomerne casto, do testa dam seminka, Oni pak pri jidle tak obcas jemne a prijemne prasknou v puse. O zadna prehnana mnozstvi se u me nejedna, pokud ovsem nejde o zelenu, Te zkonzumuju vic nez dost 🙂 Flo, diky, super osveta jako vzdy!
Míšo, máš to skvěle zmáknuté, tvé využití zeleniny na talíři asi nikdy nepřestanu obdivovat. Mohla bys jít příkladem, máš velmi inspirující nápady i fotky.
Zrovna v pondělí jsem si je koupila a dávám si je ráno do jogurtu 🙂
Dobrá volba 🙂
Ahoj Flo. Článek mě velice zaujal,překvapuje mě,co vše se dá s Chia vykouzlit.Beru peníze a mažu koupit Chia semínka a zítra mám suprovní snídani.Už se těším a děkují Marie
Marie, tak si nech chutnat a ať ti to pálí.
Milá Flo, moc děkuji za rozšíření obzoru, semínka mám ráda, ale o chia semínkách jsem zatím nic neslyšela. Už se na ně těším. Kaše, které se dají připravit večer a ráno použít k snídani jsou super. Vlasta
S tím nelze než souhlasit, poměry si člověk snadno zapamatuje a navíc se dají během chvilky připravit snídaně na víc dní najednou, kaše to v lednici vydrží.
Krásné pojednání….já mám problém, že jogurty jím jenom občas, sladké téměř vůbec a už vůbec nee sladké kaše 🙁 (sama sebe občas nechápu :-))… chia piju nabobtnalé v obyč vodě, říkám tomu rybí oči :-), je to bez chuti a bez zápachu, ale kupodivu mi to neva…občas jimi posypu chleba s lučinou a hned sním, však v žaludku dobobtnají, pitný režim dodržuji víc než statečně….. taky je někdy nasypu do teplé polévky (miluju „kejdy“, ve kterých lžíce stojí :-))..ale zkusím zvýšit množství, 2 KL se mnou nic nedělají, klapky mi padnou už v devět :-(….nicméně mě moc zaujaly sušenky, občas dětem koupím nějaké křupavé „suché“ sušenky a většinou zjistím, že jdou i jíst, takže domácí by měly být o několik levlů výš :-)….o víkendu jdu na ně… děkuji za inspiraci a krásný den. Jana
Rybí oči jsou bezvadný nápad! Zatím mě napadala jen voda s broučky 🙂
Milá Flo,
přidávám do müsli… takže každý den trošičku… všeho s mírou… :). Hezký jarní den… 🙂
Krásné jarní dny i tobě! Sluníčko se sice taky drží hesla „všeho s mírou“, ale snad ho to už konečně v nejbližších dnech přejde 🙂
No tak teď už aspoň vím, v čem tkví má občasná nespavost, musím se až smát že je to kvůli chia semínkům 😀 nejím je pravidelně každý den, ale občas si je dám když přijdu úplně utahaná z ranní šichty a pak se divím že nějak nemůžu zabrat 🙂
Ale až budu mít zase noční, tak si jich před šichtou pár dám a klidně i v tom pudingu, v práci budou čučet kde se ve mě bere tolik energie 🙂
Jinak moc děkuji za opět krásný a tentokrát velice přínosný příspěvek.
To jsou zjištění takhle při čtvrtku 🙂
Děkuji za přiblížení. Chia semínka si dávám ráno do jogurtu a ani jsem nevěděla, že ráno je dobře 🙂
Evi, no vidíš, sama sis přišla na nejlepší způsob.
Chia semínka občas taky přisypávám do jogurtu.
Překvapila mě zmínka o snižování tlaku, doma máme totiž úplně opačnou zkušenost. Mamince, která se léčí na vysoký krevní tlak, se po konzumaci chia semínek tlak zvýšil. A bylo to pozorované několikrát. Možná to souvisí s tím „nakopávacím“ efektem, který se u někoho může projevit.
Jani, jistě by nějaký lékař dokázal mnohem líp než já odpovědět, proč a jak chia semínka v těle fungují, já si na takové vysvětlení netroufám. Hlavně, že účinky semínek znáte a můžete si na to s maminkou dát pozor.
Mňa tiež tá zmienka o znižovaní tlaku prekvapila . Vždy som si myslela, že káva a podobné povzbudzovadlá tlak zvyšujú.
Milá Florentýnko,chia semínka jsem si koupila teprve dvakrát,nevěděla jsem jak s nimi zacházet. První dávku jsem spotřebovala jako sypání na chleba s pomazánkou,pak jsem vyčetla na internetu,že se dají dobře přidat do jogurtu. Konečně mám dost informací,budu je přidávat do salátů a koktejlů z ovoce. Občas upeču domácíchléb,tak mám pro příště dobré zpestření do chleba. Dávám do něho dýňová semínka nebo slunečnici a teď přibude semínko chia. Díky za tip. Alča
Alčo, rádo se stalo, tak ať tě neopouští nápady, kam se semínky.
Milá Florentýnko,včera jsem měla k snídani ovesnou kaši s chia semínky,o to s větším potěšením jsem si četla vaše povídání a recepty,vy prostě nikdy nezklamete.Moc a moc díky .
Oli, díky za milá slova. Krásné jarní dny přeju. Flo.
Ahoj Flo,moc zdravím,chia semínka používám už pěkně dlouho,většinou je přidávám do řidčích kaší anebo jak píšeš ty ,ale vždy jen ráno,mám odměrku,která byla součástí balení a tak rozhodně dávku nepřekročím.Syn závodně běhá,tak ten zase namočenou dávku semínek ve vodě doplní různým rozmixovaným ovocem.Díky za tip na tu marmeládu,už se těším až budou jahody,maliny,atd…možná by šla i z banánu,trochu zakápnout citronem,aby nezhnědla přidat trochu medu ,co ty nato? Majka
Majko, banán nemá dost vlastní tekutiny, aby semínka měla z čeho nabobtnat, chce to nějaké vodovatější ovoce. Ale to pak ještě klidně s banánem smíchej, nic se nestane.
Milá Flo, chia znám a používám – pravidelně do jáhlové kaše nebo jáhelníku, občas je přidám do těsta při pečení perníku, mrkvového dortu, různých muffinu apod., občas třeba i do mletého masa, resp. do sekané. Samotné (namočené jen ve vodě) mi nechutnají, ale zapracované jako součást nějakého těsta nebo kaše v přiměřeném množství mi připadají docela fajn a chuťově „neutrální“. Nedokáži posoudit, do jaké míry na mé zdraví mají pozitivní vliv, ale když jsem si před časem o chia semínkách přečetla, jak jsou úžasná, hledala jsem cestu, jak je do svého jídelníčku zařadit.
Jitko, to je spousta dalších možností, díky!
Chia semínka máme doma neustále po ruce, ale denně je nekonzumujeme. Občas si dopoledne uděláme např. před prací na zahradě nebo výletem nebo jinou aktivitou nápoj – já si prostě zaliju lžičku seminek ve sklenici vodou, přidám půl citronu a lžíci medu. V létě přidám led a třeba mátu ze zahrádky… Chutná to skvěle a postaví to člověka skutečně na nohy. Nyní jsem po přečtení zkusila udělat chia-puding z kokosového mléka – už je v lednici. Později vyzkouším…
Jinak u nás v obchodě prodávají chia-rohlíky – jsou výborné, kupuji je vždy když na ně narazím.
Jitko, snad tě kokosový chia pudink nepostavil na nohy až příliš 🙂 Rohlíky se semínky neznám, ale snad je časem potkám a budu moct vyzkoušet, díky za další podnět.
Díky za radu, k dosud nepoznanému. Snad vyzkouším, i když… Mám již tak dosti chatrné spaní, naštěstí dospávám v ušáku během dne, kdy mi občas „spadne hlava“, případně po staročesku „tluču špačky“. Pro bábinu to nebude určitě, je ráda, když se ji tlak vyšplhá přes 100/60.
Přeji hezký den – Jaroslav S.
Jaroslave, chtělo se mi napsat, že by bylo stylové utlouct špačky chia semínky, ale to už je divný humor. Tak aspoň pozdravy bábině! Flo.
Milá Florentýnko, děkuji za spoustu informaci o chia semínkách. Moje domácnost je plná naších domácích semínek a nově i třeba kustovnice, kterou si máme dopřávat taky jen v omezeném množství (14 ks). Zaujalo mně, chia semínka mají u někoho tak povzbudívé účinky. Určitě si je koupím a vyzkouším Vaše recepty. Již se na ně těším.
Zdraví Marika.
Mariko, tak ať se ti se semínky daří experimentovat, Flo.
Milá Flo, chiapudink jsem zkoušela a příliš mne neoslovil.
Někde jsem četla, že lžíce chia semínek před cvičením podpoří výkon a látkovou výměnu. Tak si k snídani dávám domácí bílý jogurt s domácí marmeládou a semínky. Chodím cvičit ráno a spolehlivě mě zasytí až do oběda.
Ivo, ano, rozhodně jsou skvělým doplňkem při delších cvičeních a dlouhé fyzické zátěži, zlepšují výdrž a vytrvalost.
Milá Flo, díky za upozornění o povzbuzujících účincích, jsem jako ty, poslední kafe ve tři, nejdýl o půl čtvrté… Na začátku května se chystám do Rychlebských hor, tak si zkusím dát chia k snídani a pak dám vědět, jak mi to do kopců běhalo :o)
Určitě ti nikdo nebude stačit 🙂
Děkuji za informace o semínkách. Nedávno jsem měla potíže s usínáním a teď už vím asi proč. Dělala jsem si smootie k večeru a přidávám do něj chia semínka. Od té doby co ho piju dopoledne, tak usínám bez problémů. Díky
Ivanko, skoro bych se vsadila, že to bude ten správný důvod. Hlavně, že se to vyřešilo.
Milá Flo, dnešní informace o chia semínkách je úžasná.
Moc ráda luštím křížovky a cca před dvěma lety jsem obdržela jako výhru sadu doplňků zdravé výživy. Tak se u nás objevily Chia semínka. Dlouho jsem kolem nich jen chodila a když jsem získala bližší informace, začala jsem je konzumovat.
Dnes mě zaujal recept na sušenky, o víkendu je zkusím.
Díky a přeji krásné sluníčkové dny. Iva
Ivo, snad se sušenky vydařily a chutnaly a už máš spadeno na další 🙂
Ahoj Flo, díky za zajímavé informace. Můj tip na recept: chia semínka zamíchám do kysané smetany na dobu než uvařím dýňovou polívku, do které pak tu smetanu přidávám.
Beo, to je bezvadné, děkuju! Já bych si tu polívku musela dát nejpozději v poledne, ale moc se mi to líbí.
Ahoj Florentýnko, jsi moc šikovná, jak vše si zjistíš a předáváš dál. Já chie semínka znám, jelikož mi je doporučila praktická lékařka na vyšší tlak, Tak semínka konzumuji jen tím způsobem, že třeba chleba s máslem si jemně posypu těmito semínky a je to dobré. Ale jelikož jsem dost mlsná na sladké, tak ráda zkusím sušenky s Chia semínky.
Díky za bezvadné rady.
Majka
Majko, jsem zvědavá, jak ti budou chutnat. Chleba s máslem a semínky musí vypadat krásně!
Milá Flo,
děkuji za velmi poučný článek o chia semínkách a receptů z nich, určitě vyzkouším postupně všechny. Ráda bych se Tě zeptala, jaké používáš při přípravě kaší mléko, dáváš přednost kravskému nebo zkoušíš různá rostlinná mléka ? A jaký je obecně Tvůj názor na konzumaci kravského mléka ? Děkuji za odpověď.
Lenko, rostlinná mléka nezkouším, leckdy je jejich složení odrazující. Nebojím se kravského mléka, ale spíš ho konzumuji v různých jiných podobách, hlavně jako jogurt, zakysanou smetanu, máslo a sýry. Ranní kávu bez mléka si nedovedu představit.
Zdravím Tě Flo.
Poznatky s Chia seminky jsem pozorně přečetla, mám je doma stále a cpu je do všeho. Jak zde děvčata uvádí: do jogurtu atd. I když mám od normálu spíše nižší tlak, tak na mne asi nemají žádný vliv na spaní, stejně jako káva před spaním. Také si je večer připravím s vodou a medem a ráno je sním lžičkou /místo snídaně/ v době, kdy si z vlastního obličeje snažím líčením vytvořit lepší, tím chci jen říci udělat jej o vteřinu mladším. Ale mohu říci, že na vitalitu asi působí, mám náročnou práci a cítím méně únavy. Tvé recepty se mi líbí, určitě z nich některé vyzkouším. Děkuji za ně.
Evi, děláš to skvěle a navíc jsi mě báječně pobavila. Díky!
MILÁ FLO,JSI ÚŽASNÁ,TO VŠICHNI VÍME,ZASE JSI NÁM NAPSALA NĚCO CO POTĚŠÍ.SEMÍNKA ZNÁM UŽ NĚJAKOU DOBU.PŘIDÁVÁM JE DO JOGURTU A DO KAŠÍ.JE TO PRIMA POVZBUZENÍ.ZDRAVÍM VŠECHNY JITKA A DĚDA
Jitko, tak už chápu, odkud stále s dědou čerpáte tu svou neuvěřitelnou energii 🙂
Milá Flo,
chia semínka známe a manžel je užívá pravidelně – má totiž vysoký tlak a ejhle, po pravidelném papáni zdravého mixu – 2 lžičky chia semínek, pul lžičky kurkumy, méne než pul lžičky zázvoru, med a mléko – vše rozmixované – se mu tlak upravil tak, že užívá jen pul tabletky než předtím. Prostě chia opravdu snižuje tlak!!! Recepty vítám, protože ten mix je od pohledu nevábný, i když účinný. Děkujeme 🙂
To je úplný lektvar! Ale hlavně že funguje. Snad pomůžou i tyhle recepty 🙂
Ahoj Flo,
dnes to bylo velmi zajímavé a poučné počteníčko. Těch následků jsem si nebyla vědoma.
Chia semínka používám ráda, i když musím přiznat, že si je nasypu na müsli nebo dám do jogurtu a slupnu to za chvilku, aniž bych jim dala možnost nabobtnat.
Náhodou jsem ale předevčírem vyráběla dezert pro návštěvu a sice: půl kila jogurtu našlehala s půlkou šlehačky a trochou mlíka, do toho zamíchala, co jsem našla: mandlové lupínky, bobule hroznového vína bez pecek, kousíčky fíků. Vše jsem osladila javorovým sirupem a šupla do toho 4 lžíce chia semínek. Ve skleničkách jsem tuto tekutou hmotu odložila do ledničky a říkala si, že návštěvu moc nenadchnu. Za dvě hodiny se ale stal div a semínka zvětšila svůj objem a vypadala celkem efektně a ta matlanina zželovatěla. S lístkem máty a dvěma bobulemi vína to udělalo velký dojem a všem velice chutilo…
Musím se nenápadně optat, jak se jim ten den spalo! Katka
Snad návštěva dva dny neponocovala 🙂 Úplně ten dezert vidím, muselo to ve výsledku být moc prima.
Děkuji za varování, tak děti tentokrát muslíky jíst nebudou. Mimochodem, už chápu, že rozinky a jiné bobtnající a připalující se ovoce do musli nepatří a že ovesné vločky se rychle připečou. Poslední várka byla moc poučná.
Poučení: Používat mozek
A na to jsou právě dobrá chia semínka 🙂
PS. Sušené ovoce do zapečeného müsli vždycky až po pečení. Žasnu nad recepty, které to tak nemají uvedeno.
Konečne viem čo s chia – doteraz som nimi občas posypala ovocie na ranajky, síce som počula že nabobtnajú ale kedže mliečne výrobky nemožem tak som nevedela čo s nimi …potešilo mna že znižujú tlak, to musím vyskúšat hned zajtra podla receptu Olgy – vďaka že si sa podelila, …..a nespím aj bez semienok ….
a k teplej kaši – dá sa pripravit cez noc tak že si vločky zaliaté horúcou vodou dám do termosky, ráno je akurát teplá a až vtedy pridávam ovocie
Teším sa na dalšie rady a nápady
Irena
Ireno, nápad s termoskou si znamenám. Díky, díky, díky! Flo.
Krásné dobré dopoledne!
Nikde jsem nenašla odpověď a tak se hloupě ptám: Chia by měli snižovat tlak, ale jako člověk, který permanentně žije s tlakem 90/60 vzdor asi osmi silným kávám denně, tam nechápu potom ten „nabuzovací“ efekt. Káva, čaj, energetické blafy a podobně tlak zvyšují. Mohl by mi to někdo znalý vysvětlit?
Děkuji za odpověď i krásný příklad něčeho co jsem ještě nikdy nezkusila, ale již se to objevilo na mém seznamu nákupu. Škoda jen, že s chia semínky není příklad např. v anglické snídani na vidličku… 🙂
Štěpánko, to bude tím, že chia neobsahují kofein jako káva a spol., takže fungují jinak, působí na jiné receptory a způsobují v těle jiné efekty. Ale vysvětlit to musí osoba mnohem povolanější než já, tedy lékař, protože už jde o niterné mechanismy fungování lidského těla, které jsem nestudovala.
Vdaka za skvele tipy co s chia semienkami! 🙂 Clanok je skvely, konecne tu mame o chia semienkach aj ine informacie ako nekriticke ody, ktore sa valia odvsadial z internetu.
Doma mam balicek chia semienok uz asi rok a zatial som z nich bola schopna spravit len zalievku na ovocny salat a popularny chia puding.
Velmi sa tesim na ovsene susienky, uz som ich skusala davnejsie a su to tie najlepsie ovsene susienky pod slnkom! S pouzitim chia semienok ktore u nas az tak na odbyt nejdu, to je o dovod viac ich opat spravit 🙂 Tesim! 🙂
A pridat chia do ovsenej kase, to je vyborny napad, rozhodne to vyskusam.
Na mna nabudzovaci efekt bohuzial neposobi, som z tych ludi, co mozu vypit vecer liter kavy a cierneho caju a v noci spia ako poleno. Ale…to sa este s vekom moze zmenit.
Krasny den zelam! 🙂
Lucia, pořád před očima vidím tvoje sušenky sušit se na šňůře na prádlo. Vsadím se, že jsi předtím snědla salát se zálivkou z chia semínek, protože jinak nevím, jak jinak by tě to napadlo 🙂
Chia semínka si trošku přidávám na snídani do všech kaší s ovocem. Nejvíce jich ale konzumuju, když si z nich dělám nápoj na tréning. To popíjím během cvičení a cítím se skvěle.:-)
Chia – strava sportovců, jsi dalším důkazem 🙂
Chia jsem párkrát ochutnala a popravdě mě nikterak nenadchla, zvlášť za tu nehoráznou sumu, za kterou se dají pořídit. Jak už tu zaznělo, raději si pochutnám na lnu, slunečnicích, sezamu, máku, lískáčích a vlašácích ve všech možných podobách. Po přečtení článku jim ale možná dám ještě šanci, ten džem mě láká…=)
Veron, chia semínka jsou byznys jako každý jiný a cena je někdy skoro až astronomická. Ale v určitých ohledech má smysl je pouštět do kuchyně, zejména pro sportovce jsou skutečně velký pomocník.
Veron, minulý týden jsem si objednala chia semínka za velice dobrou cenu od AWA shop Brno:
RA FOOD chia semínka 1 kg – 119 Kč
ceny dalších semínek tam jsou:
Sezamové semínko 1 kg – 129 Kč
Mák 500 g – 59 Kč = 1 kg – 118 Kč
Len 1 kg – 59 Kč
Mandle 1 kg – 399 Kč
Lískové oříšky 1 kg – 499 Kč
Vlašské ořechy 1 kg – 279 Kč
Goji 1 kg – 349 Kč
děkuji za velmi užitečný článeček o semínkách, vůbec jsem to nevěděla. Ale používám je a to ráno do ovesné kaše spolu s dalšími semínky jako jsou slunečnice, nasekané mandle, pistácie a dýňová semínka, sezam, mleté lněné semínko a konopné seminko.
Bezva, Šárko, po takové výživné bombě je pak určitě den o to lepší!
Milá Flo,
děkuji za recepty k používání chia semínek, jsem za ně moc ráda, znala jsem dosud jen jeden recept. Dost často přidávám do ranního ovocného salátu směs chia a lněných semínek ve stejném poměru – od každého lékárnickou hlubší lžičku na sirup proti kašli, dohromady je rozdrtím na mlýnku a hned přidám trochu vody a hlavně med. Ten je prý nutný pro lněná semínka, jinak se po čtvrt hodině znehodnotí. Když puding nabobtná, vmíchám ho do ovoce. Poradila mi to známá, která už takto snídá denně deset let, obměňuje pouze ovoce. Nevím jestli je to ingredience, která přispívá k její velice dobré kondici.
Přeji krásné dny,
Jarka
Jarko, to jsou věci, díky, za další doplnění, jak efekt semínek využít.
Ahoj Florentýnko, tak jsem zkoušela chia seminka smíchat s čerstvě vymačkaným džusem a žádnou zvláštní energii jsem nezaznamenala…ale dobrý pocit jsem z toho určitě měla 🙂 na jednu stranu ti docela závidím že tě to takto povzbudí i třeba ta káva. Mě to vubec nic nedělá a nevim co bych si musela vzít abych to cítila 😀 Dneska jsem si smíchala domácí ovesnou kaši, ale porušila jsem pravidlo nedrcených ovesných vloček. Doma jsem měla jen ty z Lidlu v modrém sáčku, tak snad to zase tak moooc nevadí 🙂 jsem zvědavá co z toho zítra ráno bude 🙂
Děkuji za krásné články a měj se hezky. Po výplatě se chystám na tvojí knížečku 🙂
Veroniko, jak jsem psala, mně to zapíná mozek. Někdy se toho dá snadno využít a zneužít, ale pak se to nedá vypnout, když je potřeba 🙂
Drcené vločky tolik nevadí, kaše jen nebude mít tak zřetelnou strukturu. Užij si ji! Flo.
Ahoj Flo,chtěla jsem se zeptat,jestli jsou vločky,které jsou instantní nebo namleté nějak horší než obyčejné? Používám je teď každou chvíli a jsme ráda,že např. k snídani nemusím řešit vaření kaše a je teplá snídaně za minutu. Nerada bych ale jedla něco špatného s pocitem,že jím zdravě. K těmto vločkám sypu všelijaká semínka,kokos,ořechy i chia semínka.
Veroniko, vůbec neměj obavy, namleté mají jen jinou velikost než obyčejné vločky, takže se rychleji uvaří. Někdy je to výhoda, třeba v případě rychlé kaše, někdy ale chce člověk ponechat strukturu, jako v případě kaše přes noc. Takže stačí volit dle potřeby.
Ahoj Flo.
Poprvé jsem ochutnala chia mléčnou kaši. Překvapila mně svou lehkostí.
Snažila jsem se do jídelníčku zařadit ovesnou kaši, ale s tím jsem dost
nepochodila. Byla těžká, seděla jako kámen, ale s chia kaše bylo to pohlazení.
Díky za recept. Iveta.
Iveto, tak to mám radost, že jsi objevila něco nového! Flo.
Ahoj, chia semínka už používám tak rok. Přišla jsem na ně podle tvé snidanove kuchařky. Teď mám měsíčního chlapečka a včera jsem si dávala svoji oblíbenou ovesnou kaši se seminkama a už konečně vim proč moje miminko nespí.!! Přitom na internetu jsem nikde nenašla,že by chia semínka měla mít takovéhle účinky. Až tady od tebe. Za to moc díky! Teď se jich na chvilku vzdám.
No vida, záhada odhalena 🙂
Ovesnou kaši „přes noc “ dělám pravidelně(kupuji ovesné vločky s klíčky- ty jsou nejlepší). Mám ji ale jako dopolední dezertík. Ráno musím mít toustík se šunkou nebo vajíčko. Ale svačinka je to vynikající. Kromě chia semínek dávám ještě trošku konopného semínka, lněného a slunečnicového taky:-)
Kupujeme mlíčko od kraviček a ne ze supermarketu, takže jak mlíko tak jogurt je vlastně domácí. Jo a sladím nakonec lžičkou pampeliškového medu. Je to energetická bomba. Mám těžkou fyzickou práci, kromě toho opravdu hodně sportuji, takže tahle směs semínek mi jenom prospěje. Večer bych to ale raději nekonzumovala, měla bych strach , že neusnu.
Zdravím Věrka
Věrko, hezky vymyšlené a dává to smysl. Díky za milý komentář. Flo.
Díky za super článek. Chtěla bych se zeptat – jaká je doporučená nebo vyzkoušená trvanlivost sušenek v uzavřené nádobě? Ráda dělám větší množství sušenek do zásoby, tak abychom to pak zvládnli sníst:-) Díky, Eliška
Vydrží dlouho, nemá se na nich co kazit. První hrozí až žluknutí (oxidace) použitého másla. Ale myslím, že do té doby budou dávno snězené.
Jsem ráda, že jsem zjistila další informace, ač jim věřím, či nikoli. Já osobně bych se jich moc neobávala ani těch pudingů, protože raději mít energii, než po svačině z živočišných produktů usnout v půli dne. Ale samozřejmě všeho s mírou a pokud by po nich někdo nemohl spát, tak samozřejmě jíst neměl.
Já musím smutně konstatovat, že mě nenakoplo zatím ani chia, káva, energi tčinka, matcha, … kdykoli si cokoli považované za nakopávač dám, jsem většinou stejně mrtvá jako před tím, jediné, co mě udržuje v chodu je voda a hlavně pohyb, jakmile se zastavím, tak je konec 😀 Také se řadím k těm, co si dají klidně i o půlnoci kafe a hned po něm jdou spát jak nemluvňata.
Leo, to nakopávání se samozřejmě odvíjí i od toho, co všechno za den musíš stihnout a jak moc každý den spíš. Pokud jsi hodně vytížená a spíš méně, tak je jasné, že usnout se dá kdekoli a kdykoli. Ten účinek se dá skvěle pozorovat, pokud máš běžnou práci a spíš přiměřeně. Já si třeba na spánek musím dávat velký pozor, protože bez 7 hodin spánku nic pořádného nenapíšu. Takže si pak snáz všímám, co na mě působí a jak moc.
Ahoj, díky za článek a recepty. Cookies byly moc dobré!
Jen v receptu chybí informace co s tou šťávou z citronu.
Opraveno a doplněno, díky za upozornění.
Děkuji za skvělé informace o chia semínkách.
Již delší dobu kolem nich chodím, ale ještě jsem se neodhodlala.
Inspirovala jste mne velice marmeládou s chia. Máme doma zásobu marmelád „do jogurtu“ které při vaření nezhoustly. Chia by tento problém vyřešila a změnila jogurtovou marmošku na klasickou „chlebovou“ 🙂 Předpokládám, že samotná semínka by ani významěji nezkrátila trvanlivost již otevřené skleničky.
Ať se Vám dobře daří nejen v kuchyni ☼
Šárko, jakmile smícháte chia s marmeládou (mimochodem bezva nápad!), bude to mít trvanlivost v řádu dní, pak hrozí plíseň.
Zdravím, článek je super. Chia sem začala používat po tom, co se mi už delší dobu povalovala doma. Kdesi sem si totiž přečetla to o bobtnání… a protože sem si do práce kvuli dietě na období mimo přestávky mixovala ovoce (jíst nemůžeme, ale pít ano) ale vůbec mě to nebavilo, tak jsem chia začala namáčet do džusu – je to rychlý a žaludek to zaplní stejně tak co… Dávám si 3-4 lžičky do 200ml lahvičky. Článek mě docela uklidnil, jelikož to mám podobné jak už tu někdo psal-po kafi si jdu v klidu lehnout. Jen ta energie se nějak nedostavuje, škoda 🙂
Chtěla vědět, zda nemáte i tipy na rychlé slané snídaně, nejlíp připravené večer. Z těch sladkých se mi po ránu většinou zvedá žaludek, doslova 🙂
Jani, i obyčejná ovesná kaše se dá udělat na slano a je dobrá. Jinak zřejmě zbývá už jedině pečivo a pomazánky, případně teplé snídaně v anglickém stylu.
Preji pekny den,
na chia seminka se chystam. Teprve jsem si je koupila a zatim lezi ve spajzu.
Kdyz jsem procitala, co s nimi, nadchlo me, ze jsou vhodne pro sportovce, zeny po tricitce, ktere maji nedostatek vapniku (neni to muj pripad, ten vapnik ☺ ale ten vek uz jo ????) ale syn ma malo vapniku a take prave, ze jsou seminka super pro deti. Cela rodina behame, mladsi syn, ktery ma prave nedostatek vapniku, hraje i fotbal. Jsou tedy seminka vhodna pro deti? A doporucite treba napoj se seminkami pred zavodem ci zapase? Kluk ma deset let.
Dekuji za odpoved.
P.S. mozna, ze jste na podobnou otazku uz odpovidala, ale diskuze je opravdu moc dlouha, i kdyz jsme byla trpeliva a cetla a cetla. Ale nedocetla ☺
Bohdano, odpovídala jsem ti e-mailem, ale ještě přidám odpověď sem i pro další případné čtenářky se stejným dotazem:
„Co se týká chia semínek pro děti, já bych byla opatrná. To, že někteří dospělí nevnímají energetické účinky neznamená, že tam nejsou. Však asi sama víš, že někdy jsme tak unavení, že nás nezvedne ani pátý hrnek kafe. Zato děti to mají jinak. Pokud chceš synovi přidávat semínka do pití, určitě opatrně můžeš, ale já bych začala jen po maličkatých dávkách (max. 1 lžičku) a sledovala bych, co to to dělá. Navíc bych semínka přidávala jen dopoledne (aby byla šance tu energii během dne spotřebovat) a jen před zápasem, případně v jeho první polovině. Pak už bych se jim raději vyhýbala.“
Já mám naprosto ozkoušeno, že ani větší množství semínek nic negativního nedělá,
Jíme je rádi, protože ořechy a mák ze zdravotních důvodů nemůžeme.
Tlak mi nijak nesnižují, spát můžu jít klidně hned po konzumaci a nijak zvlášť nabuzený se necítím.
Asi to ozkoušejte postupně, ale myslím si, že většina lidí si chia pudink klidně dát může.
Je to jako s kávou, někdo po ní hned usne a někdo je ještě půl dne nabuzenej:)
🙂
Krásný den přeji, opět zajímavé a poučné čtení. Chia semínka používám na snídani – tak jak píšeš, jen místo jogurtu a mléka je dávám do podmáslí s trochou medu nebo mátového, levandulového nebo meduňkového sirupu (vlastní výroba z vlastních bylinek) a přihodím ráno trochu ovoce 🙂
Mohli by jste mi poradit jak s chia.seminkem.a dietou. ???
Lenko, a s jakou dietou? Hubnoucí, nebo jinou? Nejsem vystudovaný výživový poradce ani dietní sestra, ale třeba se mi podaří odpovědět.
Poslední dobou na chia semínkách taky ujždím…Ráno zamíchám 2 lžičky do teplé vody s citronem, po pár minutách je připraven gelík, který více méně jen vysrknu. Zaplácne to trochu žaludek a s pocitem přílivu energie odcházím do práce, tam mě ovšem čeká brzká svačinka, protože pocit zaplnění mi nějak nikdy nevydží dlouho…
Vím, že před lety na jedné přednášce o zdravé výživě chia semínka zmínili. Vychvalovali jejich složení i když také jako vy upozorňovali na velký příliv energie a velkou opatrnost při užívání u děti. Zároveň bylo řečeno, že není vhodné chia semínka míchat s mléčnými produkty, neboť se údajně účinek chia sníží a,že je to špatná kombinace. Vůbec tomu nerozumím, ale čím dál víc vidím takových receptů, kde je chia s tvarohem, mlékem, jogurtem atd.
Nezaslechla jste někdy něco o nevhodnosti o kombinaci chia semínek s mlékem?
Děkuji Kristýna
Kristýno, nijak jsem po tom po pravdě nepátrala. Zastávám názor, že co se neprojeví špatným pocitem v oblasti žaludku, je správné.
Zdravim. Taky jsem tomu prisel na chut a kombinuji chia s dalsimi superpotravinami jako jsou treba jablko a hruska. To vse ve smoothies kterym jsem ted nejak propad. Myslim, ze je to prijemne obohaceni.
Dobrý den Flo.
Včera jsem si dala k snídani chia pudink (bohužel o něco více, než je DDD) a asi hodinu na to jsem náhodou narazila na Váš článek.
Patřím mezi lidi, kteří si dají kávu před spaním a nemám problém, ale včera v noci jsem se do jedné hodiny ráno učila slovíčka indonéštiny u kterých normálně usínám po 30 min 😀 :-D.
Věřte, že jsem se musela smát, když jsem si vzpomněla na svou snídani.
Děkuji za prima článek a Vaše znalosti….vážím si toho, že se s námi dělíte 🙂
K.
Stále mi vrtá hlavou jedna věc: jak to, že semínka fungují i když je jíme celé, nerozkousané? Představuji sei, že stejně jako třeba len projdou trávicím traktem nezměněná a pak mi to nedává smysl.
Já je sypu do těsta když peču – sladkou buchtu, ale i kváskový chleba. Neničí se tím?
Co je umlít na mouku?
Krásný článek, krásné fotky.. prostě krásné prostředí. Díky za info, protože poslední tři dny nemůžu spát, válím se na posteli a ne a ne usnout a u Vás jsem si přečetla, že za to možná mohou chia… no jasně, že ano! Byla jsem nabušená energií tak, že mi spát nešlo… :))) díky moc, já je totiž sypala od oka, tedy asi víc než málo a rozhodně víc než akorát :)))
ALena
Milá Flo,
velice děkuji za tento článek, dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Chia semínka používám v malém množství ráno do snídaňových kaší. Mám ale jeden malý dotaz, je možné v ovesné kaši přes noc možné nahradit mléko pouze vodou nebo větším množstvím jogurtu v receptu? Kvůli zdravotním potížím používám jen kysané mléčné výrobky. Moc děkuji za odpověď!
Určitě to půjde, jen si možná budeš muset trochu vychytat konzistenci.
Ahoj, receptu na chia pudink už jsem zkoušela několik, všude je uvadeno cca stejný poměr 100ml tekutiny na 10g semínek. Vždycky ale, když ho dělám a nechám přes noc ulezet v lednici, semínka sice nabobtnaji, ale pudink je stále tekutý a nemá takovou tu tuhou rosolovitou konzistenci jako vidim v obchodech apod. Nevíš, čím to je? Dík z radu!
To asi záleží hlavně na tom, do čeho ty semínka namáčíš. Jinak zhoustne jogurt nebo ovocné pyré a jinak ovocný džus. Ten poměr se bude muset přizpůsobit právé té tekutině. Maximum, co semínka pojmou, je desetinásobek tekutiny, ale tím vznikne gel, nikoli tuhý pudink.
Děkuju za odpověď. Používám většinou sójové nebo mandlove nebo ryzove mléko. Když píšeš, ze vznikne gel, nikoli pudink, tak to je přesně ono. Jak se tedy toho tuhého pudinku, který prodávají v obchodech nebo restauracích dosáhne? Desetinasobek tekutiny je tedy příliš, ma být méně? Díky
Dobrý den,
Při pokusu o základní verzi chia pudingu (do vody, ne mléka) mi semínka nefungovala.
Sice trochu nabyla na oběmu (zdaleka ne dle )-možné nereálního- očekávání), ale povzbuzující ani nasycující účinky vůbec nezaznamenány 🙁 (ani hned, ani v další části dne) .
Byla to jedna čajová lžička (cca 5 gramů,určitě méně než 15 g před jehož překročením na sáčku varují) do vody, ponecháno v lednici přes noc.
Semínka sice nebyla úplně nová, ale na sáčku uvádějí minimální dobu trvnlivosti v listopadu 2023 a sáček byl do té doby originálně uzavřen ( tak by snad nemusela degradovat tak rychle, jako v už otevřeném sáčku ).
Víte nebo tušíte prosím, v čem by mohl být problém?
Byla už semínka stará, anebo tomu uškodil způsob přípravy?
(Když nebyla po minimální době trvanlivosti, tak si myslím,že by ještě měla fungovat – povzbuzovat i zasycovat.) Je problém, že byla namočena ve vodě? ( Sice se do pudingu běžně dává mléko, ale pokud mají být povzbuzující semínka sama o sobě, přijde mi divné, že by na povzbuzující účinky měla voda vs mléko takový vliv. )
Mohly tyto účinky být vyrušeny nebo potlačeny jinými snědenými potravinami?
( Nudlová polévka se zázvorem a kurkumou. )
Zdravím ,
zaujali mne odměrky na fotografii,taky bych si je koupil .Teď js sháněl odměrky 25mg a 50 mg leč marně a kalíšky na tekutiny mi nebyly dost vhodné.
Hezké stránky,přihlásil js se k odběru,jsem slabý odvar biohackera.