Chlebíčky a jednohubky si mě stejně našly, i když jsem se jim snažila uniknout.
Po několika pokusech strávit silvestrovský večer ve stylu italském, řeckém a španělském mi konečně došlo, že není nad dobrý, poctivý, český obložený chlebíček. Vlastně raději nad pořádný chlebíčkový talíř, doplněný pár jednohubkami, salámovým a sýrovým talířem a dobrou společností přátel.
Jenomže ať jsem dělala, co jsem dělala, moje chlebíčky a jednohubky vždycky vypadaly, jako by je vyrábělo dítě. Na rozdíl od krasavců z lahůdkářství vypadaly poněkud placatě, chudě a nenápaditě. Naštěstí jsem se vždycky mohla na nějaké dítě v dohledu vymluvit (a stále ještě můžu), ale letos už je mi to poněkud trapné. Nehledě na to, že děti už mají pádné argumenty na svou obranu a znají pravdu, celou pravdu a nic než pravdu, kterou neváhají komukoli vyzradit. A to už přestává být legrace. I na Silvestra.
Obložené chlebíčky pohledem historika
Obložený chlebíček je naše národní specialita. Zatímco ve světě svádí mezi sebou bitvy obložené bagety a sendviče, u nás se dobré lahůdkářství pozná podle obloženého pečiva, které nemůžete jen tak přikusovat po cestě do práce, ale ke kterému si musíte chvíli sednout, zapomenout na počasí za okny a nechat se unést mistrovskou kombinací zúčastněných chutí, případně také okomentovat kvalitu a čerstvost majonézy.
Ještě asi tak před sto lety patřil obložený chlebíček za tradiční nedělní večeři v měšťanských rodinách, protože se na něj snadno upotřebily zbytky masa z víkendu. Pak ale v roce 1916, poté, co nasbírali nějakou tu zkušenost v zahraničí, založili manželé Paukertovi lahůdkářství v Praze na Národní třídě a pozdvihli chlebíčky na úplně jinou úroveň.
Do nabídky patřily chlebíčky s humry, s paštikou a lanýži, s kaviárem, se salátem z raků nebo s králičí paštikou. Jan Paukert ukázal, že zbytky masa vůbec nemusí být důvodem a příčinou jejich vzniku. Praha si je zamilovala. Paukertovo lahůdkářství si postupně oblíbilo mnoho známých osobností – například Hugo Haas, Ema Destinnová, Oldřich Nový nebo Vlasta Burian, vlastně nakonec nejen kvůli chlebíčkům, ale i salátům, paštikám, kremrolím a jiným lahůdkám.
Novodobá historie lahůdkářského domu U Paukertů je poněkud smutná, tak raději přejdu zpět do kuchyně.
10 rad, jak ozdobit chlebíčky a jednohubky
Nápady na zdobení v knížkách ani časopisech nevyčtete. Co na tom, že půl století stará, proslulá kuchařka Moderní studená kuchyně od Viléma Vrabce je plná krásných vyobrazení a dokazuje, že i studená kuchyně je dost důstojný obor kuchařské činnosti. Dokud to neuvidíte naživo, je to jako snažit se naučit řídit auto čtením manuálu na jeho údržbu.
A tak jsem do své kuchyně pozvala svou talentovanou blogerskou kolegyni, Martinu Lancingerovou z blogu Vařeniště.cz, která se sice tváří, že píše o zdravé stravě, ale která má šikovné ruce, vzdělání v oboru a neváhá vytvářet půvabné studené mísy a slané dorty. Přinejmenším si nenechte ujít její článek o jednohubkách, ve kterém najdete spoustu dalších nápadů, jak ozdobit silvestrovský stůl.
Následující rady nechť vám rozzáří poslední dny roku lépe než světlice.
1. Vsaďte na pestrost
Střídejte na talíři různé druhy chlebů a chlebíčků, protože pestrost je u studené mísy velmi důležitá. Třeba ještě můžete okolo narovnat plátky z pečeného masa, rolády, vařeného uzeného nebo šunky. To samé platí i pro talíř jednohubek. Raději než pět různých talířů se stejnými druhy namíchejte roztodivné jednohubky mezi seboudohromady.
2. Saláty i pomazánky
Obložený chlebíček nemusí být namazaný jen bramborovým, vlašským nebo hermelínovým salátem. Nebojte se běžných pomazánek, včetně tvarohové, budapešťské, z nivy, česnekové, sýrové, nebo dokonce i másla nebo neochuceného krémového sýra. Použijte cokoli, stačí, když pečivo nezůstane suché. V podstatě se nemusíte trápit tím, jak pečivo natřete, protože tahle vrstva obvykle zůstane zcela zakrytá dalšími surovinami.
3. Kombinujte všechno
U chlebíčků platí krásné pravidlo. Obvykle jakákoli pomazánka nebo salát snese jakékoli ozdobení. Chuťově to nijak nebude vadit. Pomazánka z nivy snese šunku, uherák, rajče, sýr nebo vajíčko, je to jedno, co si vyberete. Chlebíček bude vždycky dobrý. Když to trochu víc promyslíte a rozhodnete se vsadit na osvědčené kombinace, například použít nivovou pomazánku ve spojení s plátkem sýra, kouskem jablka a ořechem, body pro vás, ale nutné to opravdu není.
Pokud si vzpomínáte na můj článek o svačinovém taháku, kde z pár surovin vzniklo asi 20 tisíc různých svačinových kombinací, zde zase platí, že ze tří pomazánek a tří hlavních surovin na ozdobení (třeba šunka, trvanlivý salám a sýr) máte devět různých chlebíčků, jen to hvízdne.
4. Tence krájené
Podstatou krásného chlebíčku je, že suroviny stavíte do výšky. Zapomeňte na to, že byste na chlebíček položili kousek plátku sýra a kousek plátku šunky, neděláte přece svačinu do školy, ale efektní ozdobu slavnostního stolu.
Zkuste si sehnat šunku a další salámy krájené na co nejtenčí plátky. Lépe se prohýbají, protože hned nepopraskají. A lépe taky drží tvar, takže vaše dílo pak vzorně ční do výšky. Plátek salámu stačí prohnout kolem prstu a pak libovolně stočit, tím se vytvoří výškový rozměr. Čechrejte, prohýbejte, vlňte, ale nepokládejte.
5. Kornoutky
Velmi efektní a jednoduchou součástí chlebíčků jsou kornoutky či náznaky růží. Pokud je budete chtít vyrobit z dvou nebo tří plátků trvanlivého salámu, překryjte je přes sebe, pak celé přehněte podélně napůl a smotejte. V pomazánce nebo salátu tvar obvykle vydrží.
6. Nůž i zdobička
Do rukou mistra studené kuchyně tak nějak automaticky patří sáček s cukrářskou zdobičkou a řezanou špičkou. Jak jinak by mohl efektně plnit půlky vajec, vytvářet křenové šunkové závitky, stříkat majonézové hvězdičky na chlebíčky anebo ozdobně nanášet pomazánky na pečivo?
Doma se obvykle natírá nožem nebo vidličkou, plní lžící a závěrečný prezentační efekt se dosahuje úplně jiným způsobem. Přesto se nebojte ze skříně vylovit řezanou trubičku a nastříkat s ní na chlebíčky připravené podle předchozích bodů třeba trochu tvarohové pomazánky nebo ochucené majonézy na ozdobu. Jde to rychle a budete za hvězdu.
7. Vejce, kapary a sardelky
K dalšímu babičkovskému triku patří zdobení uvařenými vejci, kapary a sardelkami. My, moderní ženy, zase rády sáhneme po olivách, mimosezónních cherry rajčatech nebo plátku citronu. Když se nad tím zamyslíte, všechny jmenované suroviny mají samy o sobě krásný tvar nebo vynikají tím, jak vypadají na řezu. Jsou takovou pomyslnou třešničkou na dortu.
8. Něco křupavého
Zkuste na to nezapomenout. Obvykle stačí kousek zeleniny, dokonce se počítá i naložená kapie. V ústech udělá tohle šťavnaté křupnutí divy. Opět platí, že kombinovat se dá skoro všechno se vším, spíš než chutí se řiďte barevným kontrastem.
9. Něco zeleného
Zelená barva je symbol čerstvého. Půvabné jsou drobné lístečky ze salátových srdíček (zatímco velké salátové listy můžete použít jako podklad pod chlebíčky). Samozřejmě můžete použít zelenou petrželku – kadeřavou nechce v růžičkách, plocholistou nasekejte. Moderní jsou překřížené snítky pažitky a splést se nemůžete ani s šikmo nakrájenou natí jarní cibulky.
10. Rada, která vám zachrání pověst: nechte chlebíčky rozležet pár hodin v chladu.
Chraňte je pouze před oschnutím. Rozležením se provlhčí pečivo, přestane se drobit, zvláční a chutě se tak nějak lépe spojí.
11. Bonusová rada
Co když na vás v obchodě v přednovoročním nákupním shonu už nezůstane žádná dobrá veka? Nepropadejte panice. Použít můžete jakékoli měkké pečivo. Včetně toustového chleba, který vykrojíte čímkoli, co je zrovna po ruce, i kdyby to měla být neuklizená vykrajovátka na vánoční cukroví.
Tak krásný a šťastný a vydařený konec roku i začátek toho následujícícho! Ať vás stále doprovází pestrost a rozmanitost barev i chutí. Třeba i díky blogu Kuchařky pro dceru 🙂
Vaše
Florentýna
díky Flo, chlebíčky miluju,teda jíst, ne tvořit, ale nevím, jestli se po přečtení tvých rad stane z neumělce umělec, asi ne, prostě na to nemám, problémy mi dělají i obložené talíře, někdo to má shůry a já s e prostě nenaučím. Asi to nejde. Ale až příště budu něco páchat, obšlehnu tvoje napády a bude to 🙂 takže díky a hezké svátky
Květa
Květo, já myslím, že že chlebíčky zvládne nazdobit opravdu každý, je to stejné jako s gulášem nebo svíčkovou, ono se to složitě a umělecky jen tváří. Držím palce a doufám, že tomu ještě dáš šanci.
Chlebíčky a jednohubky mají u nás obrovský úspěch. Před rokem jsem si dala dokonce předsevzetí, že je budu dělat alespoň jednou měsíčně. Nepovedlo se, ale letos tomu další šanci 🙂
Dani, tak ať to v roce 2016 klapne 🙂
Milá Florentynko,
chlebíčky dělám ráda a ani jednohubky na Silvestra nesmí chybět. Musím přiznat, že tobě fantazie nechybí a jistě tentokrát použiji i tvoje nápady. Děkuji za ně, stále mě přesvědčujes o své lásce k vaření a všemu, co k tomu patří. Proto ti přeji do nového roku ať ti zůstane tvoje pracovitost, elán a láska k vaření. Shledávám v tobě dobrosrdečnou osobu,která nám kuchařkam přináší do kuchyně štěstí a radost z připravovaných jídel, které jsi sice nepřipravovala, ale svými řadami se podílela.
Za vše velká poklona a poděkování. Ještě jednou krásné prožití vánočních svátků.
Vlasta
Vlasto, moc ti děkuju za nádherná slova podpory. Děkuju a užij si přípravu jednohubek a chlebíčků, určitě budou skvělé. Flo.
Díky Jani, bylo to krásné počteníčko. Člověk se musí pořád učit, i když má na krku víc jak sedmdesát křížků. Těším se na další aq přeji krásné vánoce a vše nej v novém roce
Ivana
Ivano, máš naprostou pravdu, učení nikdy nekončí. Nevím, jestli je to dobrá nebo špatná zpráva, ale proč si to teda neužít, že 🙂
MILÁ FLO,I JÁ DĚKUJI ZA PŘÁNÍ.OD NÁS TAKY LETÍ PŘÁNÍ VŠEHO DOBRÉHO V NOVÉM ROCE.TVÉ RADY JSOU K NEZAPLACENÍ.U NÁS SE CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY KONZUMUJÍ VE VELKÉM.A TAK KAŽDÁ RADA JE DOBRÁ.NEZAPOMEŇ ODPOČÍVAT,VÍM JE TO TĚŽKÉ KDYŽ MÁ JEDEN VELKOU RODINU.TĚŠÍM SE NA SHLEDÁNÍ V PŘÍŠTÍM ROCE.NEJENOM S TEBOU ALE I S NAŠÍ VELKOU RODINOU KTEROU JSI DALA DOHROMADY.ZDRAVÍM VŠECHNY JITKA A DĚDA
Milá Jitko a dědo, děkuju za vaši báječnou přízeň a těším se na další společná dobrodružství! Flo.
Díky za připomenutí a hlavně bezvadnou inspiraci ve správný čas.
Krásné vánoce, hodně zdraví, taky trochu štěstí a pohody v rodině.
Tobě i nám :
ať Tě i v celém příštím roce provází ta neuvěřitelná schopnost vystihnout a srozumitelně předat ostatním to nejdůležitější v každém receptu. Je to opravdu dar od Pána Boha, který je dán málokomu, díky za něj. 🙂
Evi, jsi moc milá, děkuju ti za všechno. Užij si poslední dny roku a dobře vykroč do toho následujícího. Flo.
Přeji všem pohodové vánoční svátky a do nového roku spokojenost,zdraví a štěstí!!!Chlebíčky jsou doménou mého manžela a vždy se musím usmát-šunka na jednom místě,vejce na pravou stranu,okurka do vějířku dole prostě musí být jeden jako druhý.
Zdravím Vašeho manžela jsem na tom úplně stejně.Přej krásné svátky.
To je krásné, úplně ty vzorně vyrovnané chlebíčky vidím! Máš doma poklad. Flo.
Milá Flo,přeji Ti pohodové vánoční svátky a v novém roce plno elánu,který Ti tak závidím.Právě jsem v práci na noční ,štědrý večer jsem si udělala spíše odpoledne,ale bylo to fajn.Zítra se u nás sejde celá rodina a už se těším jak si vyparádím chlebíčky.I když po 2 pečených kačenách,které jsem dnes pomalu pekla,nevím jestli ještě něco zvládnou. Zdraví Dáša
Milá Dášo, doufám, že se chlebíčky i kačeny povedly a měli jste se vespolek úplně báječně. Krásný nový rok i tobě! Flo.
Děkuji za hezkou inspiraci, ráda si s nimi pohraju. Přeji hezké a klidné vánoční svátky a všechno dobré v novém roce, ahoj Dáša
Dášo, krásný zbytek svátků a úspěšný přechod k novému letopočtu i tobě! Flo.
Milá Flo i já Ti přeji příjemné svátky.Jen se chci malinko pochlubit s našimi českými chlebíčky jsem vždy za hvězdu v Německu,kam často jezdím.Je příjemné být chválena,ale je to opravdu naše krásná specialita. Jarmila
Jarmilo, to je milé slyšet, že chlebíčky mají úspěch i za hranicemi. Díky, že jejich slávu šíříš dál! Užij si sváteční dny, Flo.
Milá Florentýnko,
velmi děkuji za Tvůj čas, za Tvoje rady, nápady, vychytávky a úžasné počteníčko v podobě Tvých kouzelných receptů !
Přeji Tobě Flo, i Tvé rodině, klidné a pohodové dny vánoční, v roce nadcházejícím moc a moc zdraví, a splnění všech Tvých přání.
Vladimíra
Milá Vladimíro, jsem moc ráda, že tě web Kuchařky pro dceru baví a inspiruje. Užij si poslední sváteční dny a v novém roce jen to nejlepší! Flo.
Jakou radost jsem dnes měla když jsem otevřela mail a cinklo na mě tvoje cililink, to jsem ještě netušila že mě to obohatí o tk krásné chlebíčky a jednohubky,děkuji moc určitě využiji. Přeji krásné svátky vánoční a do nového roku hodně zdraví a pytel inspirace na další vaření a hlavně lásku a porozumění Hana
Hani, děkuju a nápodobně! Flo.
Milá Florentýnko!
Děkuji za inspirující řádky, asi se letos do těch chlebíčků pustím.
V Německu to byl vždy problém, že tu nemají něco jako naši veku. Bagety jsou tu křupavé a to není ono, protože spíš ztvrdnou než naopak. Ale není problém veku rychle upéct.
Ale důvodem, že jsem je nikdy nedělala byl asi můj dědeček, do roku 1948 plukovník české armády, který pro nás ke všem oslavám a na Vánoce chlebíčky připravoval a každý musel být stejný jeden jAko druhý a všichni za sebou v zástupech!
Po dědečkově smrti si na chlebíčky nikdo netroufl.
S přáním všeho nej do nového roku, Katka
Katko, děkuju za krásnou rodinnou vzpomínku. Doufám, že na ty chlebíčky u vás doma nakonec přece jenom dojde a postupně se vypracujete k dědečkově dokonalosti. Cvičení dělá mistra 🙂
Díky ,díky za ty všechny Tvoje nápady a rady,dělá mi to velkou radost a určitě to v těchto svátečních dnech využiji.Majka
Majko, tak to mám radost, že máš radost, ať nás tedy radost společně doprovází i příští rok…
Flo.
Díky za novou inspiraci. Chlebíčky mám moc ráda, ale nevím jestli je budu
umět tak hezky vytvořit. Kdysi jsem zkoušela udělat kornout ze salámu
ale vůbec se mi nepovedl. Tak to letos zkusím a budu vidět. Iveta
Iveto, věřím, že když ještě chvíli budeš zkoušet, tak se to určitě povede. Držím palce a krásný Silvestr přeju.
Díky Flo.
Rádo se stalo 🙂
Milá Florentýno,
díky za inspiraci, i tu celoroční. Taky u nás chlebíčky nakonec zvítězily. Ráda bych je měla taky tak pěkné, ale aspoň hledím na to, aby suroviny byly kvalitní. Mohu potvrdit, že naše chlebíčky chutnají vždycky, a taky vánoční cukroví u návštěv z ciziny bezpečně boduje. Přeji Tobě i celé rodině dobrý rok a hlavně zdraví. Jarka
Jarko, co je české, to je hezké, a platí to nejen o děvčatech a cukroví, ale jistě taky o chlebíčkách. Tak ať se ti i letos povedou! Flo.
Tak jdu na to. Jsem trošku patlala,ale to by bylo,abych podle takových rad neudělala něco krásného a chutného!
A vsadím se, že jsi nakonec byla spokojená (byť třeba trochu upatlaná). Flo.
Srdečně zdravím, milá Florentýno! Dnes je Silvestr, jsme na chajdě se čtyřmi dětmi, sestrou a maminkou a tak jdu vyplundrovat zásoby v ledničce a ve spíži a odpoledne se pustím do tvoření těch nejúúúúúžasnějších jednohubek a chlebíčků dle Vašich velmi inspirativních rad. Zaktivuji své mozkové buňky jednou sklenkou sektu a doufám, že tvořivá múza na chvíli usedne i na mne:)
Do nového roku Vám přeji přinejmenším tolik nápadů a úspěchů jako dosud…ale netroškařme…ať je to ještě o kus lepší!
A sobě přeji, abych měla dost času číst Vaše příspěvky a zkoušet Vaše oku i chutilibé recepty:)
Reni, jelikož se tvořivé múzy sklenkou šampaňského přivolávají velice snadno, pevně věřím, že se chlebíčky vydařily 🙂
Krásná přání, mimochodem. Tak ať se nám to všechno vyplní.
Tak chlebíčky mám pořešené v tom smyslu, že na ně připravím pomazánku, nakoupím suroviny, ale piplačku pak provádí přítel, akorát se občas dohadujeme jakoušunku koupit, nejvyšší kvality (pod jejíž úroveň nekomromisně nejdu) u nás mají jen oooobří megakola, což se na chlebíčky úplně moc nehodí, ale on to vždycky nějak zvládne 🙂
No a jednohubky – to je vždycky česnekovo-sýrová a nahoru střídám olivy, vlašské ořechy, papričky, mandarinky a hrozny. Jinak už připravuji letos jen guacamole s velký pytlem nachos a to je vše (po loňských asi 8 – 10 chodech je to letos příjemná změna v klidu domova:-) ).
Vše krásné v roce 2016 všem,
Vendula
Vendulo, dobře děláš, těmi 8-10 chody si myslím každý musí jednou v životě projít, aby se nad nimi pak usmál a zase pěkně pevně postavil na nohy. Krásný rok 2016 i tobě, Flo.
Fotky jsou úžasné! Přiznám se, že zdobení chlebíčků a jednohubek mně osobně ale nikdy nešlo. Holt nemám na to ruce 🙂
Přísahám, že jsem si vždycky myslela totéž. Ale dá se to překonat, stačí jen zkoušet a držet se několika málo rad. Děkuju za milý komentář.
Milá Florentýnko
Tak nejprve děkuji za krásnou práci a vždy hezké počteníčko.
Jsem ráda za rady a ukázky a vždy si z toho něco vezmu, tak i chlebíčky pro pohoštění, a to se řekne ..obyčejný chlebíček.. ale není to pravda, je zapotřebí i kus takového tvůrčího talentu a někdy je to takové malé umělecké dílko.A po pravdě jíme nejprve hlavně očima a barvy a estetika dělají hodně.
Těší mě moc, že Vás tady máme a taky se budu těšit na další a další novinky .
Přeji hezké svátky doprovázené štěstím a láskou všem …
Libuš
Libuš, krásná slova, díky a vydařené svátky i Vám.
Flo díky za znovu uveřejnění povídání na téma „chlebíčky a jednohubky“, mám je moc ráda,ale taky jsem je měla vždy „placaté“,ale chtěla jsem aby byly takové nadýchané jako mají v lahůdkářství. Budu to zkoušet podle tvých rad,vždyť je to tak logické :-). Ilona
Dobrý den Florentýnko ,chtěla jsem poprosit jestli by bylo možné dát sem i videa zdobení chlebíčků . Hlavně motání těch salámů a sýrů. Děkuji.
Jinak velice pěkný web. 🙂
Super článek… Už zdobim, už zdobim, roluju, vrstvim a navyšuji 😀
Fantastic! These are the most beautiful sandwiches I have seen. I learned of these last year in Prague, and now am inspired to make! Thanks!
Christoph, you are welcome, thank you for visiting Prague and enjoy making these sandwiches 🙂
Skvělé tipy! 🙂 To určitě letos vyzkouším. Už potřebuju obměnit klasickou česnekovku. Jinak u mě loni hodně mělo úspěch barevné ladění párátek s jednohubkami. Koupila jsem tehdy různé zdobené a vypadalo to skvěle!
Super nápad! Flo.
Ahoj Flo, tento článeček jsem nějak prošvihla a vykoukl na mne náhodou dnes. Chlebíčky i jednohubky miluji a když jsem na chatě, tak je dělám stále. Jezdí k nám pojízdná prodejna a tak mám každý čtvrtek čerstvou veku na chlebíčky. Snažím se je motat „do výšky“, ale snad nikdy nemám dva chlebíčky naprosto stejné, vždy se v něčem liší.
Na jednohubky ráda používám křenové pomazánkové máslo – stačí na něj položit půl kolečka vajíčka (nebo celé podle velikosti rohlíkového plátku) a kousek petrželky a je hotovo. Je to jednoduché, úžasně rychlé a chutné. Na silvestra vždy mám v lednici ve skleničkách připraveno tak cca 10 různých pomazánek a pak stačí jen mazat a zdobit. Na chatě mám v lednici alespoň 1 – 2 pomazánky a tak mne nepřivede do rozpaků, když se kolemjdoucí zastaví na kávu a na pokec, mám k tomu co nabídnout.
Milá Florentýno,
děkuji Ti za všechny recepty. Většinu jsem už vyzkoušela a je to opravdu výborné. Přeji Ti do nového roku hlavně zdraví pro celou rodinu, štěstí ale hodně inspirace, abys mohla nás ostatní zásobovat dalšími výbornými recepty, které alespoň mě zlepší náladu každý týden. Některé recepty používám na výrobu jedlých dárků a mají veliký úspěch. Ještě jednou děkuji.