Co vařit, když nevaříte

Nařízený pobyt doma může někomu způsobit velmi zvláštní situaci. Najednou se musí mnohem víc vařit, protože v kuchyni se začne odehrávat příprava většího než obvyklého množství jídla. Otázka zůstává, co vařit.

V takové situaci se mohou například ocitnout mámy dětí, které se běžně stravovaly ve škole nebo ve školce a večeře se odehrála v podobě chleba s něčím. Co vařit, když nejsou zvyklé vařit? Co vařit, když dřív nebylo potřeba vařit? Co vařit, aby se to rychle nepřejedlo? Co vařit, aby to nezabralo půl dne? Prostě: co vařit, když vaření doposud byla velmi okrajová činnost? Co vařit, když je každému jasné, že kupování hotovek, jídlo mimo domov a roznášková služba nejsou teď to nejlepší řešení?

Nikdy jindy naše výkony v domácích kuchyních nebudou tolik potřeba než teď. Máme v rukou odpovědnost za zdraví ostatních tím, že omezujeme kontakt s lidmi a nosíme na veřejnosti roušky, a taky máme odpovědnost za zdraví našich blízkých tím, že jim připravíme normální jídlo s vhodným složením živin a bez sporných éček, chemie a konzervantů. Musíme si hýčkat imunitní systém potravinami v co nejnižším možném stupni průmyslového zpracování a s co největší čerstvostí.

Co vařit? Sedm základních kuchařských disciplín, které zvládnete, i když nevaříte

Nabízím sedm docela základních jídel, která by mohla pomoct těm, co zatím nemají tolik navařeno, bojí se toho a třeba ani nemají náladu se vařením nějak zvlášť zabývat.

1. Zapečené sendviče

Tohle ještě není tak docela vaření, ale může se to tak tvářit. Stačí vyndat pánvičku a postavit ji na sporák. Hned získáte jistou vážnost.

Finta je jednoduchá: pokud si dokážete udělat sendvič z chleba, šunky a sýra, tak si stejně tak dobře dovedete udělat zapečený sendvič z chleba, šunky a sýra. Ten chutná mnohem líp než sendvič nezapečený a dokáže v nouzových situacích klidně fungovat jako jediné teplé jídlo za den.

Zapečený sendvič je hodně sytý, takže se o hlad nebojte, na druhou stranu je prudce jedlý, takže ho dost možná sníte víc, než jste si plánovali přidělit. Naštěstí se teď v online světě potuluje dost návodných videí, jak zbytné kalorie vyhnat z těla ven domácím cvičením.

Namažte dva krajíce chleba máslem a proložte je pro začátek šunkou a sýrem. Vtip je v tom, že strany s máslem necháte zvenku a nebudete je schovávat dovnitř. Pak rozehřejte pánev na středním výkonu plotýnky a sendvič z obou stran opečete.

Nespěchejte, jen tak se stihne pečivo prohřát naskrz a rozpustit sýr schovaný uvnitř. Když to vychytáte, na povrchu chleba získáte krásný opečený odstín právě ve chvíli, kdy se sýr dostane do vláčného, bezbranného stavu.

Nejkrásnější okamžik vaření je přesně ten, kdy obracečkou tlačíte na pečivo z horní strany, aby mělo lepší kontakt s pánví a aby se sýr lépe prohřál.

Pochopitelně brzy přijdete na to, že experimentovat lze nejen s druhem chleba, ale taky s náplněmi. Vždycky ale nechte uvnitř nějaký sýr, ať se má co rozplývat, následkem čehož se rozplývat můžete i vy.

Pokud máte doma sendvičovač nebo kontaktní gril, tak tohle už jistě dávno provozujete. S pánvi je to ale přece jen o něco větší kuchařské dobrodružství.

grilovaný sýrový sendvič s karamelizovanou cibulí

2. Vaječná jídla

Vajíčka se dají připravit na sto způsobů a pokaždé budou jiná, takže nemusíte vůbec zaznamenat, že je jíte už třetí den za sebou.

Většina lidí má nějakou oblíbenou úpravu vajec a co se týká dětí, i ty je z velké většiny přijmou na talíři bez protestů, připomínek a zbytečných dotazů. Pokud to s jednou z podob vajec nevyjde, nebojte se jim za pár dní dopřát jiné vaječné jídlo.

Mnoho vaječných jídel snese, když k nim na talíř přidáte už jen trochu čerstvé zeleniny nebo salátu a doprovodíte pečivem (u některých úprav zafungují i vařené brambory).

Krom toho vejce jsou velmi levný zdroj bílkovin, takže když se třeba zatím masa bojíte a nepouštíte si ho do kuchyně moc často, vejce vás teď můžou tak trochu zachránit. Ale nezapomínejte taky na luštěniny (viz dále) a mléčné výrobky.

Vaječné recepty, které mám zpracované zde na blogu:

Opět se postupně dá přejít na mnoho variant ochucení podle toho, co k vejcím do pánve přidáte.

vejce do skla jak uvařit

3. Luštěniny

Všichni vědí, že luštěniny jsou ve stravě důležité, dokonce nezastupitelné, pokud vám záleží na tom, kolik za jídlo utratíte.

Jenomže u spousty luštěnin to může trvat přes 24 hodin, než je dokážete dostat na talíř. To proto, že se musí namočit, aby jim změkla slupka a voda se pak při vaření dostala dovnitř.

Naštěstí existují taky luštěniny loupané, které slupku nemají, a tak se nemusí ani namáčet, natož vařit několik hodin. Ke změknutí obvykle potřebují kolem 30 minut a nevyžadují přitom skoro žádný dozor, takže nad nimi nemusíte stát, ale můžete se dál věnovat jiným činnostem.

Nevýhodou je, že tyto luštěniny se v okamžiku uvaření začnou rozpadat, takže jejich podoba na talíři je spíš kašovitá. Nemá smysl se tomu bránit, stejně jako nemá smysl od nich očekávat sypkost vhodnou třeba do salátu.

K loupaným luštěninám patří červená čočka a půlený loupaný hrách. Tady jsem o nich psala:

K poslední rychlé luštěnině patří i drobnozrnná zelená francouzská čočka, která se též nemusí namáčet, přestože má slupku, a která je vařená za 25-40 minut v závislosti na kvalitě suroviny. Zde recepty z ní:

červená čočka v omáčce

4. Nudličky z masa

Masové nudličky, umíchané během tří minut v pánvi, jsou takový český folklór.

Ono to s nimi ale vůbec není tak jednoduché, jak se zdá. Maso může často skončit tuhé, nedopečené, vysušené nebo nedochucené. Velmi záleží především na druhu masa.

Doporučuju začít s kuřecími nudličkami. Ty se dají připravit jak z kuřecích prsou, tak z kuřecích stehen, přičemž ale oba jmenované druhy masa vyžadují rozdílné zacházení. Víc o tom píšu zde, učitě si tam vyberete recept podle svého gusta:

Pokud vám jde o jídlo „á la čína“ ze zeleninou, které se dá připravit z kuřecího, vepřového i hovězího masa, o tom jsem zase psala tady:

kuřecí gyros

5. Dušené maso

Jakmile připravíte první dobré dušené maso, nebudete chtít s touto tepelnou úpravou přestat.

Dušené maso vyžaduje trochu práce na začátku, jen aby se všechno řádně opeklo (ať už to jsou masové nudličky, kostky, plátky, závitky nebo třeba kousky masa s kostí). Pak se ještě musí opéct i další součásti jídla, především to bývá cibule, houby, kořenová nebo jiná zelenina. Všechno opečené se zalije opatrným množstvím vody, jen aby těsně zakrývala suroviny, a nechá se pod pokličkou bublat tak dlouho, až maso změkne, obvykle to bývá od 30 minut do 2 hodin podle druhu a velikosti masa.

Měknutí se může dít zcela bez vaší přítomnosti v kuchyni. Pomalým bubláním maso získává šťavnatost a chuť šťávy se zvýrazňuje. Tedy i když to vypadá, že dušená jídla trvají dlouho, ve skutečnosti z celé té doby strávíte v kuchyni jen kolem 15 minut. Vlastně je to rychlovka, na kterou si ale musíte počkat.

Nakonec jídlo ještě jednou sebere trochu vašeho času, ale jen proto, abyste šťávu zahustili. Každé dušené jídlo je opravdu samostatné a statečné, nebude vás každou chvíli volat do kuchyně jinak než sílící vůní.

A nejlepší na něm je, že když ho uvaříte dost do zásoby, skvěle se ohřívá a jeho chuť má další dny tendenci se jen a pouze zlepšovat.

V nabídce dušených jídel tu mám:

  • hovězí guláš
  • vepřový guláš
  • segedínský guláš
  • kuřecí perkelt (velmi snadný, doporučuju pro seznamování s dušeným masem)
  • vypiplané vepřové v mrkvi
  • boloňská omáčka
  • fašírky na přírodní způsob
  • vepřový guláš recept

    6. Pečené maso

    Tohle může být majstrštyk vaší nedobrovolné kuchařské kariéry, i když jste nikdy předtím nic takového nedělali a v budoucnu ani dělat neplánujete. Přesto můžete být za hvězdu tak velkou, že si třeba nakonec i pobyt v kuchyni s tímto masem někdy dobrovolně zopakujete před návštěvou.

    Práce na masové pečeni opět moc není. Stačí maso opéct na pánvi kvůli barvě a chuti a potom zavřít do trouby. Jenom k tomu musíte vědět, na kolik stupňů, na jak dlouho, a jak se v úplně závěrečné fázi o maso v troubě postarat. Tady píšu o základních dvou pečeních:

    Některá masa, která se mohou péct víc zprudka, se dokonce ani nemusí na pánvi opékat, protože barvu získají v troubě. Zato je ale budete muset víc hlídat a zejména ke konci pečení být ve střehu.

    A až získáte sebevědomí a nebudete se bát kroutit knoflíkem u trouby, kterým se nastavuje teplota, můžete zkusit upéct i kuřecí křídla nebo vepřová žebra. Obojímu se totiž v průběhu zvyšuje teplota tak, jak maso získává měkkost. Hvězdný status opět zaručen:

    vepřová pečeně recept - upečené maso

    7. Husté polévky

    Tohle nejsou žádné vodovaté chudinky, takže dovedou posloužit klidně jako středně vydatné samostatné jídlo. Pokud mi nevěříte, doporučuju vyzkoušet. Anebo si představte, jaká hromada surovin by zbyla na talíři, kdybyste scedili tekutinu.

    Mnohdy se dají přizdobit vařeným vejcem v některé z jeho mnoha podob, čímž se zvýší sytost jídla na dostatečnou úroveň.

    Pokud si jste v polévkové kategorii nejistí, představte si přípravu hutné a chuťově plné polévky stejně jako přípravu dušeného masa. Akorát že tady se to bude odehrávat bez masa.

    V prvním kroku si v hrnci na tuku opečete všechnu zeleninu a další suroviny, které se opéct dají. Ale ne, že je budete opékat všechny najednou! Je to velká hromada surovin, která by se v hrnci spíš začala vařit ve vlastní šťávě než karamelizovat v horkém tuku.

    Ale hlavně každá surovina potřebuje jiný čas, než se pěkně opeče. Čím tvrdší surovina, tím víc času potřebuje. Takže je přidávejte do hrnce postupně, od nejtvrdších až po ty nejkřehčí. Od kořenové zeleniny přes cibuli a brambory až po řapíkový celer, aromatický česnek, citronovou trávu, zázvor nebo bylinky. Další dávku surovin vždycky až poté, co předchozí bude mít náznaky opečení dozlatova a bude krásně vonět. Kdybyste v průběhu měli pocit, že se vám to nějak připaluje na dno a že už to dlouho před spálením nevydrží, vyřeší to jedna až dvě lžíce vody.

    Teprve takto opečený základ můžete zalít tekutinou, která je napsaná v receptu (obvykle voda, vývar, někdy k tomu přijdou i drcená rajčata), přivést k varu, zakrýt a uvařit doměkka, což bývá otázka pár minut. Někdy se ještě k vaření přisypávají vložky jako rýže, drobné těstoviny, vločky, kroupy či pohanka.

    Na blogu z hustých polévek najdete:

    vločková polévka recept

    Sedm nápadů, co vařit = jídlo na týden

    Dala jsem vám sedm nápadů na opravdová jídla, která můžete v kuchyni tak nějak bezbolestně zkusit, aniž byste v ní strávili věčnost.

    Výhoda této struktury je taky v tom, že příští týden ji můžete opakovat znovu, aniž by si někdo vůbec nějakého opakovaného vzorce všimnul. Tyhle nápady vám každý zvlášť dávají rozmanitost v obměnách, a tedy i nepřeberné množství kombinací, když je spojíte dohromady.

    Třeba vás to vaření nakonec překvapí a chytne, protože když člověk ví, co dělá, může tomu klidně a při plném vědomí upsat svou duši, tedy zamilovat se.

    Ale i kdyby ne, vaši blízcí od vás dostanou jeden z nejhezčích projevů lásky. Ten, který prochází žaludkem.

    Držím vám všechny palce a budu ráda, když se v komentářích podělíte o vaše nápady na bezbolestná jídla do karantény (prosím jídla, nikoli dezerty, ty teď musí v rámci co nejzdravějšího jídelníčku ustoupit).

    PS. K tomu, co jsem uvedla, se občas může hodit nějaká příloha. Třeba:

     

    Join the Conversation

    1. MILA FLO,

      TYS JSI JEDNICKA. JAK TREFNE JSI POPSALA UVOD DO TVEHO DNESNIHO NAVODU: CO VARIT?
      A TEN JE OPRAVDU PRESNE TO, CO JSME SE SNAZILI VYMYSLET S PANI DOMU
      NEDAVNO.
      PRIJIMAME TVOJI VARIANTU JAKO TU NEJLEPSI A BUDEME SE TVYM JIDELNICKEM RIDIT. MOC DEKUJEME.

      BRENT A HILDE

    2. Dobrý den všem!
      Milá Flo, děkuji za to, že i v této nelehké době ti leží na srdci, jak to všichni zvládáme a podporuješ nás skvělými radami a nápady. Někdy opravdu není snadné vymýšlet, jak uspokojit žaludek z omezených zdrojů a každý dobrý nápad se cení. Díky moc a všem přeji, aby neztráceli humor a dobrou náladu.

    3. Marcela flair says:

      Ahoj Flo,
      a moc děkuji za úvodní slovo. Mám to nachlup stejně. Takže v tom nejsi sama. Trochu mě to uklidňuje, ale stejně už se prostě těším na náš „normální chaos“. Moc děkuji i za to shrnutí, co vařit. V kuchyni trávím dost času i normálně, ale teď se celou partou a tak dlouho je to celkem zápřah. Každý nápad a inspirace je vítána. Díky moc a drž(te) se!!! Marcela

    4. Ahoj máš pravdu s těmi rouškami někdo jí poctivě nosí jiní ale nejsou tak zodpovědní k sobě ani k okolí a těm bych přál zaplatit ty vysoké pokuty…ano armáda dělá hodně i hasiči se velmi angažují a pomáhají na mnoha místech..přejme si všichni at tento stav karantény zvládneme hlavně ve zdraví a bez ujmy při dobrém jídle a návrzích menu které nám s láskou předkládáš a nabízíš k vyzkoušení ahoj Jirka

    5. Laďka says:

      Tvé postřehy, nápady a doporučení se rozhodně hodí. Sice běžně vařím, ale jelikož nechci pořád šmejdit v obchodech, pomalu se smrskávají některé zásoby. Ne, že by u nás někdo umřel hlady, ale vařit hravě, chutně, z toho co je k dispozici a každý den 2 teplá jídla, to už je jiný level. Díky za tvé nápady. A přidala bych pochvalu vojákům, jsem totiž z Náchoda, kde to pár dní vypadalo strašně – fronta přes celé město a další město a ještě další………nakonec víc než 40 km. Povolané vojsko tomu dalo řád a opravdu se to zlepšilo o 100 %. Všichni se držte, Laďka

    6. Markéta says:

      Dlouhodobě se mi osvědčilo mít uvařené luštěniny v mrazáku, umožní to mnohem barevnější a pestřejší použití. Stačí hrst do polévky, a máte v polévce úplně jinou kvalitu složení.

    7. DanielaS says:

      Testoviny uz zachranily mnoho veceri! A ani k nim nemusi byt omacka. Aglio olio (peperoncino), carbonara (tam je to is bilkovinou v podobe vejce a syra).
      Gnocchi – pro zacatecniky kupovane – se uvari jeste rychleji nez spagety a staci k nim rozehrat v trose smetany nebo mleka skrojky vsech syru, co jsou zrovna v lednicce.
      A karbenatky/placky ze zbytku vseho, co se nastradalo, od bramborove kase pres uvareny hrach po pecene kure, rybu, ryzi a duseny spenat. Ale o tom na blogu uz napsano bylo.

    8. Smekám před Tebou Flo,
      k Tvému doporučení není co dodat… Snad jen, už aby bylo po koronaviru. Přeji Tobě i všem ostatním hlavně stálé zdraví, pevné nervy a DOBROU CHUŤ!!! Mirek

    9. Vlaďka says:

      Mám naprosto stejně pocity, díky moc.

    10. Jířa A. says:

      Moc díky!
      Za inspiraci, za výstižná slova, za nasměrování myšlenek příjemným směrem (do kuchyně ) ?
      Držte se všichni.
      Myslím, že hodně lidí je zodpovědných a nápomocných.A tím nemyslím jen složky IZS,ale každého kdo jde po ulici s rouškou,každého kdo nabídne pomoc.Vím,že těchto lidí je mnohem víc,než těch černých teček ?
      Děkuji vám za ohleduplnost.Přeji spokojená bříška a mnoho úsměvů na tvář!
      ☺️?☺️

    11. U nás je hodně populární večeře chleba (případně rohlík) ve vajíčku – připravujeme společně s pětiletou dcerou minimálně jednou týdně. Krajíc pořádně namočit v rozšlehaném vajíčku a osmažit z obou stran na pánvi. Nahoru hned tvrdý sýr a později na talíř přidat spoustu zeleniny. Kromě nakrájení pečiva a samotného smažení dělá dcera vše sama. Win-win: Zbavím se tím staršího pečiva, dcera pomáhá 🙂 a všem moc chutná. P.S. zbytky se dají sníst i druhý den

    12. Florentýno ty jsi zlato. Hodná holka, moc. A s tvými postřehy souhlasím.
      Můj kamarád mi před chvílí napsal taky zajímavý postřeh: „Ještě by mě zajímalo, kde jsou ti idioti z neziskovek. Člověk v tísni, Amnesty, Felčaři bez hranic….
      Vidíš nějakej stánek s rouškama, nákupy důchodcům, osvěta, poradenství, bezplatná linka?????
      Vím proč, museli by dělat zadarmo.
      Jsou to…“ (..pííp.. pííp.. pííp..).
      Tož tak. Někteří se projeví v nouzi. Někteří jen před kamerami a progresivistickými pisálky.
      Pevné nervy a zdraví
      Codo

      1. Martina says:

        Člověk v tísni se zaměřuje na pomoc ohroženým skupinám lidí u nás i ve světě. U nás aktuálně rozšiřuje své aktivity v oblasti dluhového poradenství, ve světě se angažuje v uprchlických táborech zasažených koronavirem. https://www.clovekvtisni.cz/podporujeme-preventivni-opatreni-proti-sireni-koronaviru-6477gp
        Lékaři bez hranic pomáhají v zemích, kde neexistuje pořádná zdravotní péče nebo ta stávající kolabuje. Angažují se mimo jiné v Itálii. Nevysílají další lékaře z ČR do zahraničí, aby nechyběli v tuzemsku. https://www.lekari-bez-hranic.cz/koronavirus-zasah
        Amnesty International se věnuje ochraně lidských práv a aktuálně analyzuje problematiku ochrany lidských práv v době, kdy je omezována osobní svoboda kvůli boji proti koronaviru. https://www.amnesty.cz/news/4762/reakce-na-covid-19-a-povinnosti-statu-v-oblasti-lidskych-prav
        Všechny vámi zmiňované organizace se tedy současnou situací zabývají a to ve svých sférách působnosti. Stejně jako armáda, prodavači nebo například poštovní doručovatelé nejsou náhle bez práce a proto nešijí roušky ani nenakupují důchodcům.
        Je velmi jednoduché jen plivat špínu a nezjistit si skutečný stav věcí.

      2. Codo, pokud se takto projevuje v nouzi tvůj kamarád, všichni tu teď opravdu vidíme, co je zač.

      3. Bezva postřeh, plně souhlasím!!!! Je to opravdu tak.
        Ještě že jsou k nám, seniorům, ohleduplní známí i rodina a že pomůžou.

      4. Martino, přečetl jsem. Zejména ta Amnesty int. je opravdu velmi výživná…

    13. Flo, díky za tvé příspěvky je to skvělá inspirace vždy si něco vyberu protože nápady docházejí, jsi nejlepší!!!! ??? Hodně zdraví a zdravého optimismu ?

    14. Milá Florentýnko,přeji Vás ,Vaší rodině.A my ostatní se „přiživíme“ s Vašimy parádními nápady i nyní ve složitém období.lZdraví Oli

    15. Milá Florentýnko, moc Tě zdravím, nevím jak to děláš,ale Ty vždy víš, co potřebuji vědět Když se ráno probudím, tak si myslím, že se mi zdál nějaký katastrofický film…bohužel, je to realita..moc si přeji, aby už to bylo zase jako dříve, ten správný chaos, opatruj se a děkuji za cenné rady.

    16. Mdlenka says:

      Díky, Florentýnko, jsi báječná, drž se!
      A Vy všichni ostatní taky 🙂

    17. Milá Flo, díky za nápady, za rozšíření a připomenutí velkého využití surovin k pestrému stravování v této složité době. Určitě se to hodí nám všem, kteří se o naše rodiny staráme. Přeji všem pevné zdraví, opatrujte se.

    18. Vlastimil says:

      Milá Florentýno,
      děkuji za připomenutí těchto receptů, člověk občas zapomíná a tak je třeba se občas ohlédnout zpět.

    19. Tereza says:

      Milá Flo,

      jsi bezvadná, Ty přesně víš, jak uhodit „hřebíček na hlavičku“ ..;-) Tvůj sloh mě strašně baví, rozesmála jsi mě už s tou vážností s pánvičkou.. :-).
      Já jsem si v poslední době oblíbila super rychlovku parmezánové rizoto (na cibulce a česneku) s tuňákem a olivami (tuňák i olivy s plechovky, takže žádné velké vaření, já vím, ale je to moc dobré a prakticky do 20 minut hotové). Ozdobit rukolou zakápnutou olivovým olejem a můj muž je v sedmém nebi.. 😉

      Přeji Ti neutuchající fantazii pro nové příspěvky a jsem strašně ráda, že jsme Tvoje stránky objevila, jsi skvělá!

      Tereza

    20. Základem obrany organismu před všemi těmi viry a podobnou havětí je dobrá imunita. Podmínkou dobré imunity je (když už jsme u toho vaření) správná činnost a zdravá mikroflóra střev. A máme tu krásné myšlenkové podhoubí pro volbu typů a složení stravy – zvýšené použití kysaného zelí a zeleniny atd atd.
      A kromě toho i veselá mysl a taky nepanikařit, nestresovat, nedepkařit, nevyšilovat, nehysterčit. Trochu pokory a trpělivosti nám určitě jen prospěje 🙂 Když nemůžeme ven, vymyslíme si jiný program. Knížky, dobré filmy, povídání v rodině, společenské hry, společné činnosti. Studium jazyků. První pokusy na hudební nástroj. Sex (málem bych zapomněl) ! Cvičení obecně. Udělat práce, do kterých se nám pořád nechtělo. Možností je přeci spousta. Tak klid, přátelé, ono to dopadne!! 🙂
      C.

    21. Tereza says:

      Jé, teď jsem si objevila hrubku vzniklou z rychlého psaní – samozřejmě „z plechovky“..;-)

    22. Jarča says:

      Milá Flo,
      moc děkuji za Tvé nápady. Je to super a fajn, že na nás myslíš i v této době. Díky. Měj se hezky a pevné zdraví tobě i tvým blízkým. Jarča

    23. Kristina says:

      Moc děkuju za mírně pozapomenutou inspiraci.

    24. Florentýnko, moc ti děkuji za krásná slova. Teď jsi zase dojala ty mě… Hodně štěstí a pozitivní mysl nám všem!

    25. Marcela says:

      Milá Flo, děkuji za výstižná slova i za tipy co vařit. Skvělá práce. M.

    26. Filomena says:

      Já si myslím, že když neziskovky jsou finančně podporovány našimi občany (nevím přesně jak peníze získávají, nezajímám se o ně), že by měly svoji péči teď věnovat hlavně našim lidem. Neříká se zbytečně, že bližní je košile než kabát. A i když mohu soucítit s celým světem, rozhodně půjdu spíš pomoci sousedovi než někomu třeba na Filipinách. Až tady dostanou koronavirus, tak se o ně žádný Filipinec nepostará, ale postará se o ně naše zdravotnictví, kterému v těžkých dobách oni nepomohli.
      Paní Martino, ten Váš příspěvek byla jen pustá teorie a výmluva. To si nechte na nějaké pódiové projevy. My se tu zabýváme konkrétní pomocí.

      1. Filomenko, on je právě ten způsob, jak neziskovky získávají peníze, nesmírně důležitý. Každá vybírá prostředky na svůj záměr pomoci. Někdo třeba vybírá na pomoc v domácnosti pro seniory, někdo na pohádkové babičky do školek, někdo na to, aby čeští lékaři mohli být vysláni do zahraničí, kde není zdravotní systém dost rozvinutý. Takže pak ty vybrané prostředky musí neziskovka použít tak, jak slíbila, jinak by tím přece podvedla své dárce a příznivce. Proto je důležité, aby každá neziskovka držela svůj směr a pomáhala tam, kde umí a kde se vyprofilovala. Pokud chce rozšířit oblast své pomoci, tak jedině dobře, ale obvykle to znamená postarat se v první řadě o to, aby na to vybrala finanční zdroje.

        Každý člověk si díky této rozmanitosti neziskovek může vybrat, koho podpoří finančně nebo dokonce svou osobní pomocí a kam bude směřovat své charitativní působení. Někomu je blízké to a jinému zase ono. Nemůžeme se pak na neziskovku, která řeší lidi v dluhové pasti, zlobit, že nezajistila potraviny pro matky samoživitelky, protože matka samoživitelka je například moje blízká kamarádka odvedle a ta potřebuje pomoc v první řadě. Stejně tak se nemůžeme na jiné lidi zlobit, že jim je bližší jiný směr pomoci, než bychom si vybrali my sami, vždyť vůbec neznáme jejich příběh, nevíme, co je k tomu vede a proč se angažují tak a ne jinak. Důležitá je přece jakákoli snaha o pomoc.

      2. Filomeno, já Florentýně částečně rozumím. Ona si skutečně myslí, že neziskovky žijí pouze z darů dobrovolných dárců. Tak to ovšem není. Jen za rok 2019 byly uváděné výdaje státu (!) na ony „neziskovky“ 18 000000000 Kč. Takže jako plátce daně jsem přispěl i já, i ty, i Flo. Ovšem vliv na to, kdo dostane ten „nezisk“, nemáme vůbec žádný. Souhlasím s Tvým názorem na příspěvek Martiny. Není sice neziskovka jako neziskovka, ale ty, o kterých píše Flo, vidět ve sdělovacích prostředcích nejsou a těm fandím. Ty ostatní mi pijí více či méně krev, a to přesně z té samé logiky, jako když pro naše slepce nemá stát na vodicí pejsky, pro nemocné dost lůžek a včasnou péči, ale zato bychom měli vítat a podporovat ekonomické migranty, jimž věnovaná nevratná „pomoc“ má být na dvojnásobku průměrného důchodu. Rovněž se nedokážu dojmout nad pomocí v zemích, které samy sebe neuživí, ale nic pro svou situaci nedělají, kromě narůstající populační exploze. Stejně tak mám osypky, když Amnesty Int. bdí nad úzkostným „dodržováním“ lidských práv v době, kdy proti šíření viru mohou pomoci pouze drakonická opatření, se kterými se zajisté nesmírně ušlechtilé snahy AI bohužel nemohou z podstaty příliš potkat. Ne nadarmo se říká, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Jakmile je z nezisku byznys, dříve či později se to zvrhne. Tak to prostě chodí, bohužel. C.

    27. Milá Flo, děkuju nejen za recepty, v nouzi člověk vymyslí, ale hlavně za ten úvod.?

    28. Ahoj Flo, jsi skvělá, mě se v tom domácím vèzeni nechce ani přemýšlet, a ty příjdeš s tak bezva nápadem děkuju ! Jitka

    29. Naděžda says:

      Milá Flo, jsi prostě úžasná.

    30. Jsme parta lidí,které spojuje Florentýnka a ta to s námi myslí dobře. Nákup a jídla pro tyto dny vystihla perfektně. Flori,děkuji. A všem přeji pevné zdraví. Noste roušky a kdo umí ušije je, ne jen rodině,ale také sousedům. Mějte se všichni dobře a buďte zdraví. Alča

    31. Jarmila Vodičková says:

      Nádherná inpirace,díky za ni.

    32. Chytré,milé, potřebné.No prostě Florentýnka. Děkuji, PE 1941.

    33. Mila Flo. Dik za vsechny rady, napady a podporu v techto tezkych chvilich, vim ze je lepsi travit cas doma , ale u nas je to normalni vetsinou 1x za mesic az 2 velky nakup a nemusime nikam jezditt. Nyni toto obstarava nas syn nebot nechce, aby jsme riskovali, preci jen jsme stari(82 a 62 let)Varim, kazdy den nebot muj muz nestoji o ohrivane, navic veskere pecivo delam doma, tady nemaji dobre(ziji v zahranici) je to to same s uzeninami a tak mam stale co delat.Dekuji za dalsi napady i rady. Hodne moc pouzivame hlivu, ktera podporuje imunitu a kdyz ji pouziji vice v omacce a rozmixuji jiz nemusim zahustovat, udelat si domaci nudle do polevky je to nejlepsi a nebo flicky na sunkofleky a nebo i na sladko pro deti.Tech rad je mnoho, ale ani ja nejsem 100% a tak se tesim zase na dalsi rady od Tebe.Doufam, ze jste vsichni v poradku a patri Ti muj obdiv, ze ani na nas nezapominas,Jeste jednou dik. Chtela bych Tobe a cele rodine touto cestou poprat pevne zdravi a snad to brzy skonci Dovol mi , abych i vsem Tvym ctenarum poprala to same .Preji at se z toho brzy dostaneme Zdravi EvaK

    34. Milá Florentýno, máš můj dík i obdiv.
      Nejen za recepty, ale i za slova , která jsi napsala Filoméně.
      Není to vůbec žádná legrace, pracovat v „neziskovce“, Já o tom něco vím, protože moje dcera v nich pracuje už přes 20 let.

      1. Lído, není neziskovka jako neziskovka. Věřím, že tvoje dcera pracuje ve skutečné poctivé neziskovce, zřízené k bohulibému účelu. Ovšem ne každá neziskovka je taková, a o těch psala Filomena. Dobrovolníci – mravenečci mají náš obdiv. C.

    35. Přejeme všem pevné zdraví,Flo tobě posíláme velký dík.Už se těšíme na příští týden a tvoje recepty na vařeníčko JITKA

    36. arucidu lena says:

      To mas pravdu flo ja jsem taky na mekko kdyz ctu co vsechno musi delat ale nasi vojaci to nemaji snadne na reckoturckych hranicich ale tvuj jidelnicek je super

    37. Filomena says:

      Codo: přesně tak, jak píšeš jsem jsem svůj příspěvek myslela. Úplně přesně. Kdyby totiž jejich hospodaření bylo průhlednější, tak by lidem tolik v žaludku neležely. Nikdo mi totiž nevymluví, že spousta peněz, kterými jsou podporovány, mizí v kapsách lidí, kteří to vůbec nepotřebují. Po určitou dobu jsem do toho trochu viděla a moc by se lidé divili, které známé osobnosti měli z neziskovek finanční efekt. Píši schválně finanční efekt, protože pro ty neziskovky ani nehnuli prstem. Pouze jim byly posílány pravidelné příspěvky – a ne malé.

      1. Ahoj, ano, píšeme si o tom samém. Je dobré vědět i o účasti (některých) neziskovek na tak bohulibých činnostech, jako je pašování ekonomických migrantů do Evropy apod. Znovu opakuji – jakmile se z nezisku stane byznys, jdou ušlechtilé úmysly do pryč. A vždycky se najde dost vyčuránků, kteří pro sebe najdou v nezisku pěkný penězovod do vlastní kapsy. A pokud mají vyšší post i v politice, máme z toho miliardové černé díry a aktivity, které nemají s bohulibostí společného nic, kromě názvu pochopitelně. No a pak to buďto lidé vidí, nebo vidět nechtějí. That´s all.

    38. Anežka says:

      Milá Flo,
      velké děkuji za další tvůj výčet receptů a nápadů. Díky Tobě člověk i s málem může vařit rozmanitě i v této době. Kéž má KAŽDÝ v naší republice vděčný postoj vůči zdravotníkům, vojákům, hasičům , policistům a všem ostatním dobrovolníkům, kteří bojují proti zákeřnému viru aspoň tak,že nosí roušku a dodržují základní hygienická doporučení! Všem přeju, ať si udrží nadhled, neztrácí rozum! SPOLEČNĚ to zvládneme!?

    39. Věrka says:

      Ahoj, Jani a všichni ostatní. Jsme na blogu, zabýbajícím se vařením, tak se toho prosím držme.
      Zbytečné jsou nářky o tom, co by měl dělat kdo, či který subjekt by měl ono, začněme každý u sebe. Prosím.
      Včera jsem poprvé po týdnu vyšla z bytu, abych rozvezla ušité roušky příbuzným a kamarádce, které jsem je slíbila a byla jsem úplně konsternovaná!
      Cestou v autě jsem potkala cyklistku se sundanou rouškou, dvojici seniorů na procházce, pán v roušce, paní bez. Další pán, evidentní senior, na křižovatce ve vedlejší vesnici kácí stromy, opět bez ochrany. Kamarádka, které vezu ty roušky, přijímá od kurýra balík, opět nekrytá, vždyť je přece ještě nemá (!) a chce, ať u ní klafu u kafe a nadávám na poměry.
      V další vsi jedu kolem hotelu, evidentně v provozu, protože tam míří lidé od auta s taškami, bez roušek …. kuchař u postranních dveří kouří, jak myslíte? No jasně.
      Vše jsem předala s poučením, jak vyvářet a tak.
      Jedu zpět. U rybníka na mě mává známý rybář, je jich tam celá parta. Se slovy „sundej to“ mě zve na sobotu, budou ve své chajdě u toho rybníka grilovat, vždyť přece když nemůžou do hospody, tak jak jako?… A prý přineste štrůdl, až s partnerem dorazíte. A to myslí úplně vážně.
      Mám tak rozporuplné pocity!
      Tak asi tak – prosím vás všechny snažně, dělejte každý, co nám doporučují a nařizují epidemiologové. Začměme každý jeden sám za sebe. Ona to opravdu zase taková sranda není.
      A příště se zas budeme bavit o tom, co uvaříme, jo?
      Děkuju. V

    40. Ahoj FLo, díky za nápady a inspiraci, co v kuchyni udělat, aby to prošlo rodinou, přeji Ti,
      aby jsme všechno a všichni přežili ve zdraví a virus jsme zlikvidovali.

    41. Super. Moc díky. A ať začne být lépe.

    42. Šárka Šichorová says:

      Jsme všíchni tak překvapeni touto novou situací,a přesto někteří z nás se dobře adaptují a přemýšlí jak zvládnout a naběhnout na ,,jinou “ dobu s grácií. Děkuji milá Flo že neztrácíš mysl a povzbuzuješ dalšími kulinářskými tipy i milým a moudrým slovem.Děkuji…Šárka

    43. Veronika says:

      Jako přehled to není špatné, ale ten minulý jídelníček mě nějak potěšil více a dost mi usnadnil práci s nákupním seznamem.
      Naštěstí jsem našla týdenní jídelníčky (včetně nákupů) i jinde, takže jedu ve velkém plánování. S minulým nákupem si nejspíš vystačíme do příští středy a pak už fakt budeme muset… Díky za tvoje recepty – užila bych nějaké polévkové párování. Tj. přehled polévek a k jakému hlavnímu chodu se hodí. Tohleto domácí vaření je docela záhul, když je muž zvyklý na polévku i hlavní chod a rychlý tuňákový salát není rozhodně nic, co by se dalo obědvat 🙂 🙂 🙂
      Hezké karanténní dny. ver.

    44. Drahomíra says:

      ?Děkuji

    45. Krásný den Flo,

      A také krásný článek. Jsem doma na mateřské a věčně nevím, co vařit, takhle najdu občas inspiraci. Dnes jsem vytvořila k obědu z kategorie super rychlá a pokud možno zdravá vaječná jídla mé oblíbené stir fry s rajčaty. Na zítra se musím inspirovat?

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Close
    Veškerý obsah podléhá autorským právům.
    © Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
    Close