Víte, jaká otázka mě při rozhovu nejvíc zaskočila? Bylo to, když se mě zeptala Míša Losekoot při příležitosti vydání Hovorů s řezníkem, jak jsem poznala, že už jsem tam. Že už umím vařit. Že už mám dostatečné sebevědomí a nemusím se bát vstoupit do kuchyně. Po dopsání kteréže kuchařky se tenhle pocit dostavil?
Chvíli jsem si hrála na kapra lapajícího po vzduchu, chvíli jsem se ošívala jako malé dítě u zubaře, a pak jsem prostě jen tiše řekla, že nevím. Že si doteď nemyslím, že umím vařit. Čím víc jsem toho zkusila a pochopila, tím spíš si všímám, kolik toho ještě musím zkusit a pochopit. Něco jako známý výrok „vím, že nic nevím,“ jen aplikovaný na mé vaření.
Míša se s tím samozřejmě jako správná novinářka nespokojila. Napadlo ji zeptat se, jestli se nějak změnil můj přístup k vaření pro návštěvy postupně s tím, jak jsem vařila víc a víc.
A v tom mě to konečně trklo. Odpověď na její první otázku je tak zřejmá! Člověk pozná, že umí vařit, když nepanikaří dva dny předem, že přijede návštěva a že zatím neví, čím ji uctí. Prostě mu ani návštěva tchýně neudělá panický hukot v hlavě. Jde nakoupit, vezme si, co se mu líbí, co je zrovna voňavé a čerstvé, a z toho něco uvaří. Ono to dopadne a bude to dobré a tchýně se bude ptát na recept a na parametry trouby, protože ta její to takhle upéct nedokáže.
Jenomže v kuchařských začátcích tohle bezstarostné sebevědomí chybí – a je dobře, když si uvědomujete, že ho ještě nemáte. Podívejte se na televizní Prostřeno, čeho jsou občas schopni ti, kteří tuhle sebereflexi komplet postrádají. A proto se občas hodí, když máte po ruce pár vychytávek, spolehlivých receptů, na které se můžete obrátit, když návštěva zavolala, že za chvíli klepe na dveře. Ano, musí to být recepty jednoduché, nenáročné na suroviny, musí toho vzniknout hodně a musí to být snadno dělitelné nebo porcovatelné, aby se to dalo přikusovat neodhadnutelně dlouho. Musí to být velmi chutné, pokud možno tak, aby návštěva zatoužila po receptu, a musí to být krásné, aby vzdychala, jak nemůže odolat dalšímu kousku. Všechno tohle splňuje dost receptů, a já vám dnes moc ráda dva takové prozradím.
Vybrala jsem je kvůli velmi zvláštní příležitosti. Oba dva jsou z knížky, do které jsem tento týden dopsala úplně poslední recept (jo!) a kterou koncem června dostane tiskárna do své péče. V červenci ji tak už někteří šťastní (doufám tedy, že budou šťastní!) jedinci budou moci držet v ruce, vonět k ní, potěžkávat, mazlit se, vzdychat rozkoší nad fotkami a třeba podle ní i vařit. A protože jsem v pondělí na facebooku slíbila, že o knížce dnes prozradím víc, tady to máte.
Zůstávám věrná edici Kuchařky pro dceru, takže jsem připravila další pokračování. Tentokrát jsem si jako výzvu vzala snídaně, svačiny a obědy do krabičky, čili celé dopolední vaření. Jenomže ne jen tak ledajaké vaření. Knížka je psána s ohledem na výživnou hodnotu jídla a na rychlost, s jakou musí jídlo v kuchyni vzniknout. Na nic není čas, ani na přemýšlení o složení jídla nebo o kvalitě vstupních surovin, a tak jsem si řekla, že je na čase udělat nám dopoledne jednodušší. Výsledek se jmenuje Snídaně u Florentýny, nějak se to stalo, že má 350 stran a hrdý podtitul Dopolední kuchařka pro dceru. Jakákoli souvislost s filmem Snídaně u Tiffanyho je pochopitelně čistě náhodná.
Tak, a na zbytek informací si musíte ještě chvíli počkat. Zatím si třeba upečte cibulový koláč na plech nebo rohlíčky rugelach a nezapomeňte se aspoň o kousek podělit s návštěvou.
Ptáte-li se, zda do svého kuchařského seznamu potřebujete další recept s cizím, nepřeložitelným jménem, pak ano, potřebujete. Musíte bezpodmínečně umět tyhle židovské rohlíčky, protože jsou nesmírně snadné, obnášejí méně než malé množství práce a chuť je nenapodobitelná, opěvovaná a znovu a znovu vyžadovaná.
Základem rohlíčků je těsto z čerstvého sýra (rozumějte lučiny a spol.), másla, mouky a soli. Nic víc netřeba. Vše vhoďte do kuchyňského robota a nechte ho během několika málo okamžiků připravit těsto. Čím méně těsto propracujete vy nebo tenhle výkonný přístroj, tím křehčí a vrstevnatější dostanete rohlíčky. Platí to i naopak, přílišná práce se zde trestá sraženými jedinci, kterým k chlubení nezbylo nic než výborná chuť.
Suroviny
- 150 g lučiny nebo jiného čerstvého sýra
- 150 g másla
- 150 g polohrubé mouky
- velká špetka soli (1/4 lžičky)
- 4 lžíce ovocné zavařeniny (ideálně meruňkového nebo malinového džemu)
- 4 lžíce mletých nebo strouhaných nebo aspoň sekaných lískových ořechů
- 50 g nahrubo nasekané hořké čokolády
- 1 vejce na potření
- hrst hladké nebo polohrubé mouky na posypání pracovní plochy a těsta
Postup
- Suroviny vyndejte z lednice 10 minut před začátkem přípravy těsta. Do nádoby kuchyňského robota odměřte mouku, přidejte sůl, máslo nakrájené na kostky a kousky lučiny. Zapněte míchání nebo sekání, podle toho, co váš robot dokáže, a nejvyšší rychlostí, avšak jen krátkými pulzy, nechte máslo a lučinu vpravit do mouky. Mezi okamžiky, kdy bude robot pracovat, setřete stěny nádoby stěrkou, aby se vše rovnoměrně zapracovalo. Skončete v okamžiku, kdy těsto bude připomínat hromadu žmolků. Dál rozhodně nečekejte a vysypte obsah mísy na pracovní plochu.
- Rukama splácněte těsto do jedné velké koule, avšak nehněťte a nesnažte se o lepší a hezčí jednolitost a spojitost těsta. Kouli rozkrojte napůl, z každé poloviny rychle utvořte placku a samostatně zabalte do potravinové fólie nebo do mikrotenového sáčku. Uložte na hodinu do lednice, ale můžete i do druhého dne.
- Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů a dva plechy na pečení vyložte příslušným papírem. Moukou dobře posypte pracovní plochu a vyválejte na ní jednu ze dvou částí těsta do placky o průměru kolem třiceti centimetrů. Nehrajte si na dokonalost, neřešte případné potrhané a nepovedené okraje, ty se ještě ztratí v následném procesu. Spíš se snažte těsto posypávat a podsypávat moukou, aby se vám nikde nepřilepilo k pracovní desce.
- Placku potřete polovinou zavařeniny, posypte ořechy a čokoládou a ostrým nožem nebo rádýlkem na pizzu rozkrojte na osm stejných výsečí. Je to snadné, překrojíte placku na polovinu, pak na čtvrtiny a ty ještě každou na půl. Směrem od kraje každou výseč zarolujte, vznikne malý rohlíček. Cípem dolů je klaďte na připravený plech. Totéž proveďte s druhou polovinou těsta a zbývajícími surovinami.
- Vajíčko rozšlehejte vidličkou s jednou lžící studené vody a každý rohlíček na povrchu potřete. Oba plechy vložte do trouby a pečte 20-25 minut dozlatova a dokřupava. Deset minut před koncem pečení prohoďte a otočte oba plechy, tedy horní dolu, spodní nahoru a oba zadní stranou dopředu.
- Upečené rohlíčky po minutě chladnutí sejměte z plechu na mřížku a nechte jim trochu času, aby vychladly aspoň na vlažnou teplotu.
- Rada: Jistě jste si všimli, že v samotném těstě cukr není. S náplní si proto snadno můžete vyhrát i naslano. Do začátků si připravte kozí sýr a rozmarýn, či pesto a pistácie, nebo do třetice v podzimní variantě dýňové pyré, šalvěj a parmezán. Pokud se ale rozhodnete pro důsledně sladké rohlíčky, rozhodně vám nebudu bránit ani v experimentech s makovou náplní.
Receptů na slané koláče najdete celou řadu, obvykle počítají s velkorysou dávkou smetany a vajec. Když tuhle náplň nepřepečete, což by vedlo ke sražení vaječných bílkovin, bude vám výsledkem jemný krémový koláč. Ještě vlažný, doplněný sklenkou vína, představuje dost hříšnou chuťovku.
V receptu jsem použila hotové, kupované těsto. Křehké těsto si totiž zasloží zcela samostatnou pozornost, a té se mu dostane zase někdy jindy.
Suroviny
- 2-3 červené cibule
- 1 lžíce oleje
- 150 ml zakysané smetany (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob)
- 1 žloutek
- sůl
- sušená majoránka
- 1 hotové kupované křehké těsto na koláč
Postup
- Těsto, rozválené na tvar kruhu a vysoké kolem 4 mm, prostě jen přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů, horkovzdušný oběh ponechte vypnutý.
- Smetanu smíchejte se žloutky, špetkou soli a trochou rozemnuté majoránky. Rozetřete na těsto, malý kousek podél okrajů nechte volný. Posléze okraje trochu a jen z malé části přehněte nahoru. Když u toho vytvoříte ozdobný vzor, cena bude nejspíš vaše.
- Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V míse je smíchejte s olejem a špetkou soli, přotom se snažte oddělit jednotlivé vrstvy cibule od sebe. Potom tuhle nádheru rozprostřete na ochucenou smetanu. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, až okraje zezlátnou a cibule též.
- Nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte vlažné.
- Tajný TIP: Místo křehkého těsta můžete použít i hotové těsto na pizzu. Pečte však velmi zprudka, ideálně mezi 220-240 stupni. Hotový koláč vyndejte z trouby nejpozději za 20 minut, ale možná i dříve - řiďte se barvou okrajů.
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Úvodní foto: BrittneyBush via photopin cc
Já se strašně těším! Přesně takovou knížku potřebuju!!!
Flo, to je báječné, taková knížka udělá velkou radost.Nejen mě. Taky se na ni těším!
Bude možné objednat knížku tady na webu? Kdy? Těším se na ní!
Ahoj, samozřejmě bude, hned jak vyjde z tiskárny, objeví se i tady v e-shopu. Pokusím se včas zprovoznit i předobjednávky.
zkusila jsem upéct rugelach a proklela jsem tě asi tisíckrát. Byla jsem strašně upatlaná, bála jsem se že se těsto nespojí dohromady, no horor. ale vlastně je to jednoduché a chuť je prostě skvělá. těším se knížku, už aby byla k dostání. to bude další pecka 🙂
Jo jo, je to bojovka, ale veskrze začátečnická bojovka. Výsledek stojí každopádně za to. Děkuju za vyzkoušení!
Dobrý! Vyzkouším a na knížku se těším. Taková mi doma chybí.
Milá Flo,
ani nevíš jakou radost jsi mi udělala. Kolegyně v nové práci si o mě nyní asi myslí, že jsem blázen. Jen co jsem se dočetla, že se dočkám Dopolední kuchařky ještě tohle léto…. no, nedalo mi to a skákala jsem tu radostí metr vysoko (skok byl asi menší, ale radost to dorovnala na ten metr minimálně)
Je to jako čekání na Ježíška 🙂 ovšem naštěstí mám v červenci svátek, tak na ní nemusím čekat až do prosince.TO BY PROSTĚ NEŠLO.
Doufám ještě ve spoustu pokračování. A také v novou a větší knihovnu 🙂
:-)))
děkuju!
Váš cibulový koláč je taky výborný. Zkoušela sem ho už dříve podle kalendáře Kuchařky pro dceru a jen se po něm zaprášilo :-).
tak tak, je velmi jedlý – řekla bych žravý, ale to se asi nesluší 🙂
Hmm tak nevím.. Myslím si že špatně nevařím, pokud mám nápad co uvařit, tak ani příliš před návštěvou nepanikařím, ale stejně.. Jít do obchodu, vybrat suroviny a z nich něco uvařit.. to stále ještě neumím :-(. Potřebuji si to dopředu naplánovat, nastudovat recept (případně si ho upravím, ale musím mít představu..) I na dovolenou si beru pár receptů, které se můžou hodit, úplně improvizovat prostě neumím. Doufám že se to někdy zlomí!
Babička improvizuje stále a já jí od mala říkám: ‚Babičko, piš to!‘ -Nepíše.. (Ale její začátky prý nebyly vůbec veselé, ani jedlé, tak určitá naděje na důchod stále žije 🙂 )
Hanko, do tohoto stavu jednoho dne člověk dospěje. Stačí jen vařit a zkoušet nová jídla. V posledním článku jsem psala o tom, jak si rozšířit obzory podle kuchařek, tedy co by měl člověk udělat, aby ho kuchařská kniha opravdu někam posunula.
Krásné odpoledne! Velice děkuji za recept, už se nemůžu dočkat, až koláč zkusím! 🙂 Krásné léto přeji …
Krásné léto i vám, dejte vědět, jak jste uspěla s koláčem 🙂
Hezký den popřávám, znám ten skvělý pocit, když musím (ráda a ochotně) svým návštěvám další den rozesílat mailem recepty, protože o ně moji hosté žadonili. Přiznám se, většinou se jedná o sladké zákusky a dortíky, ale nedávno, nedávno se mi stalo, že si kamarádka požádala o recept na slaný koláč s tím, že ho upeče na oslavu svých kulatin. Potěšila.
To věřím 🙂 Žádost o recept myslím potěší ještě víc, než pochvala přímo u stolu.
Tento koláč jsem dělala a myslím, že dopadl dobře, byla i pochvala 🙂
Super, Terezko, jste šikovná!
Tak mám v troubě rohlíčky rugelach a jako každé plněné rohlíčky, které zkouším, ani tyto nezklamaly…..vytekly 🙁 Ach jo… vždycky, když se pokusím o plněné rohlíčky, tak doma jíme prázdné křupavé těsto stočené do neforemné ruličky a ktomu přikusujeme zkaramelizovanou náplň 🙁 K reprezentativnímu pohoštění to má na hony daleko, ale hlavně, že je sranda!
Jani, tak to mě mrzí. Nemáš příliš horkou troubu? Jsi si jistá, že teplota uvnitř odpovídá tomu, co ukazuje nastavení?
jeee, díky za odpověď 🙂 jistá si tím vůbec nejsem, jak se to dělá? 😀
Koupíš si za pár korun teploměr do trouby, který tam pak už necháš napořád, ono se to stejně bude hodit 🙂 Mají v domácích potřebách, ten můj stál kolem 80 Kč a jeho hodnota v podobě zachráněných nebo dokonale vyladěných jídel je nevyčíslitelná 🙂
Většina teploměrů do trouby je ještě méně přesných než současné elektrické trouby.
tak..vcera som cakala celu rodinu na navstevu tak som si povedala preco nie, nemoze to byt tak tazke 🙂 kolac bol fantasticky a rohlicky…no…som si ista ze vyzerat maju asi inak ale zasypala som ich trochou cukru a skorice a zmizli kym si niekto stihol vsimnut ze nie su najkrajsie 🙂 Dakujem Flo, bola som za hviezdu ! 🙂
Katko, dobrá práce! Obojí je velmi žravé, že? 🙂
Milá Flo, dnes jsem se odhodlala zkusit Váš recept a rohlíčky jsou fakt supeeer. Musím říct, že těsto mě překvapio jak je křehké. Většinou, když se pustím do nějakého receptu je to katastrofa, ale dnes potěšující změna a za to vděčím především Vašemu skvěle napsanému receptu, děkuji 🙂
Leni, kdepak, všechna chvála vždycky patří kuchaři, a to bez ohledu na původ receptu. Gratuluju ke krásnému kuchařskému výkonu! Flo.
Dobry den, 7lety syn ma celiakii. Ja zkousim recepty na sladke a myslite, ze se mi recept na rohlicky podari s bezlepkovou moukou? Jsem ve fazi experimentu ☺
Jani, nedokážu říct, nezkoušela jsem. Podle mě by to snad i jít mělo, těsto není kynuté ani jinak nadýchané. Jen se trochu bojím, že se bude víc drolit a trhat, protože i na tohle má lepek vliv.
Jano, trochu pozdní odpověď, ale na bezlepek změňte poměr. Na 125 g lučiny a 125 g původní jizerky dejte jen 75 g másla. A mimochodem, když v těstě vyměníte lučinu za brynzu, tak získáte skvělé těsto na slané krekry, stačí rozkrájet rádlem či vykrajovátky, potřít vejcem a posypat něčím dobrým – ořechy, mandlemi, mákem, kmínem…
Dobrý den. Objevila jsem Váš blog díky soutěži Blogerka roku. Líbí se mi moc. K tomuto receptu mám dotaz. Hodí se na cibulový koláč kupované listové těsto? Andrea
Andreo, tak to je prima, že tu jste. Listové těsto se dá použít, ale problém je, že se musí péct při mnohem vyšší teplotě než křehké těsto, takže cibule se vám začne rychle připalovat. To už si raději kupte křehké těsto na koláč, vyjde to finančně na stejno.
Milá Flo,
rohlíčky se podařily a byla jsem mile překvapena, že se mi dobře pracovalo s těstem a náplň nevytekla. Jsou moc dobré, jen na mě trochu mastnější. Příště je zkusím na slano ????
No jo, nasal by mě vůbec nenapadly. Tady ta kombinace náplní je tak svůdná, že jsem se u ní natrvalo zasekla 🙂
Florentynko,jak se jmenuje nebo jak vypada kupovame testo na kolac?jsem na vesnici a nevim,po cem se mam pidit.Diky za odpoved.Marie
Marie, jmenuje se to křehké těsto na koláč, je v chladicím regálu někde poblíž listového. Není sladké, spíš jemně slané, a obvykle má tvar kruhu, když ho vybalíš a rozložíš.
Už po čtvrté přerovnávám rohlíčky na talíři tak, aby nebylo vidět, že jsem třetinu dvojité dávky snědl a 🙂
Tuhle aktivitu asi známe v kuchyni všichni a jsme v tom mistři 🙂
Ps: Dámy, Flo, tchýně si vzala recept!!! 🙂 🙂
Jsi nejlepší! Blahopřeju ke šťastné události v rodině!
Dneska jsem zkoušela rohlíčky, měly úspěch, jsou fakt výborné! Těsto jsem nechávala uležet přes noc a sbírala odvahu na práci s ním. Nakonec to nebyl problém. Ale v troubě se vršek některých rohlíčků sesunul, takže vzhledově nic moc. Čím to? Díky!
Možná moc přehnětené těsto, takže teklo? Těžko říct, když jsem zrovna tohle přesně neviděla. Promiň, netroufám si blíže soudit.
Dnes jsem pekla Cibulový koláč, moc mě bavil. Co jiného by se dalo dát na koláč místo cibule, kdybych chtěla recept obměnit?
Fenykl? Možná řapíkový celer? Cibule je v tomto velmi specifická. Taky to bude fungovat s červenou řepou, nastrouhanou nahrubo, ale musí být předem uvařená.
dobrý den, volám sa Ludmila som z Trenčína. Rada by som vedela či pečiete kváskový chlieb ,ak ano prosím poradte .Mám viac receptov a piekla som chlieb v rure ale aj v pekárničke aje stále to nenio ono . Dakujem Ludmila
Milá Ludmila, na pečení kváskového chleba jsou tu mnohem větší odborníci než já. Koukněte třeba sem: maskrtnica.cz.
Moc děkuji za recept na rohlíčky, zkusila jsem je upéct manželovi, kterého dohnala chuť na croissanty. Upekla jsem croissanty a protože mi zbylo vejce na potření a doma byla zrovna vanička Lučiny a zbytek žervé, vrhla jsem se i na tyto rohlíčky. Přesně dle instrukcí jsem se s těstem moc nehňácala, robota nemám, tak jsem to jenom vařečkou lehce všechno promíchala v misce a splácla do koule. Na náplň jsem použila domácí jablečná povidla, strouhané mandle a do poloviny rohlíčků jsem ještě zabalila kuličku Nutelly. Manžel dostal krabičku do práce na noční a asi za hodinu následoval telefonát, kde se první dvě minuty opakovalo jenom „Mňam! Mňam!“ – takže dokonalý úspěch 😀 A rohlíčky jsou křehké i druhý a třetí den.
Ten telefonát musel stát za to! 🙂
Tak rugelach vzdávám. Poprvé to bylo úplné fiasko. Podruhé také. Rohlíčky jsem sice upatlala krásně, ale při pečení se mi rohlíčky vykoupou v másle. I když jsem na druhý pokus stahla teplotu o 20 °C. Nechápu. Je to mastné a až příliš sladké (do druhého pokusu už jsem raději vynechala čokoládu). Asi první zdejší recept, který se mi opravdu nepovedl. Jednou to přijít muselo…
Janino, řekla bych, že máš až příliš vypracované těsto. Chce to zpracovat opravdu jen letmo, jinak se vlivem tepla z rukou těsto spaří a při pečení se takto rozpadá.
A tu teplotu bych spíš zvýšila než snížila.
Milá Flo chtěla jsem se zeptat jestli mohu tyto rohlíčky udělat z domácí lučiny kterou dělám podle tebe jinou už nekupuji a určitě bych chtěla tyto rohlíčky udělat .Cibulový koláč musím ještě dobře přečíst jen jsem letmo pročetla,jinak vypadá moc žravě jak píšeš.Děkuji za odpověď doufám,že to potom najdu někdy mám problém to znovu najít-
Julianno, já bych se toho nahrazení trochu bála. Domácí lučina má sice podobnou chuť jako kupovaná, ale jinou technologii výroby. Může se ti při pečení srážet.
Dobre odpoledne! Tak dnes jsem zkoušela rohlíky, těsto bylo jak drobenka, po splacnuti v něm ještě byly vidět kousky másla jak jsem se bála abych ho neprepracovala, ale při pečení se úplně koupaly v tuku. Nevíte čím to muže být?
Málo tekutiny v těstě a hlavně nízká teplota při pečení. Asi trouba nepeče na tu teplotu, kterou slibuje na knoflíku, a trochu si to usnadňuje. Rychlé a prudké pečení udrží tuk v těstě.
Milá Florentýno,
pekla jsem rohlíčky a můžu říct, že tak příšerný recept jsem ještě neměla. Dodržela jsem do puntíku váhové množství ingrediencí, postup i dobu chlazení, teplotu pečení. Výsledek: rohlíčky doslova plavaly v tuku, byly nevzhledné, o křupavosti a zlaté barvě se mi mohlo jenom zdát. Návštěva za dveřmi, infarktový stav. Je mi líto surovin, času i návštěvy. Navíc, jídlo by mělo krásně vypadat, bohužel tohle ani náhodou svým vzhledem na krásu neaspiruje.
Taťano, moc mě mrzí, co se ti přihodilo, je mi líto surovin, návštěvy i stresu, který ti z toho vzniknul.
Pokud ti těsto pustilo tolik tuku, znamená to jediné, v troubě jsi neměla dostatečně vysokou teplotu (a to klidně i přesto, že jsi měla správnou hodnotu nastavenou na termostatu). Vypadá to, že ti trouba podpéká. Tuk potom stihne z těsta vytéct dřív, než rohlíčky zpevní.
Beru tuhle chybu na sebe, měla jsem důležitost správné teploty lépe vysvětlit v článku. Za recept ručím a vím, že v něm chyba není a vede ke skvělým výsledkům, takže pokud jsi z Prahy a uděláš si na mě čas, ráda tě někam pozvu na kafe a donesu ti rohlíčky vlastnoručně upečené z mé kuchyně.
Milá Flo,
dnes jsem zkoušela cibulový koláč a dělala jsem podle tebe i křehké těsto (přesně dle návodu)… a nic moc.. Těsto není vyložené tuhé a tvrdé, ale vypadá uvnitř jako sražené, okraje jsou dokřupava. Úplně zaniká chuť náplně a cibule, cítím jen to těsto a mám pocit, že jím samý tuk… Čím to? Troubou? Přemýšlím o tom teploměru do trouby, protože mám pocit, že stupně opravdu neodpovídají. díky
Veroniko, tohle je velmi pravděpodobně důsledek příliš nízké teploty v troubě. Máslo se stačilo rozpustit a vytéct dřív, než se propekla mouka.
Tak jsem se pokusila upéct rohlíčky. Velmi záhy jsem pochopila, co znamená „během několika málo okamžiků“ – i když jsem se snažila, tak než jsem stihla přesunout osmiměsíčního lezce z bodu A do bodu B, můj Gratus těsto zpracoval až běda. A to bylo vážně jen pár vteřin! Přílišná práce byla sice ztrestána, ale zdá se, že jedinci nebyli až tak úplně sražení (i když o extra vzhledu by se dalo polemizovat) a výborná chuť opravdu zůstala.
Přiznám se, že vzhledem k aktuálním cenám másla budou tyto rohlíčky spíše občasnými hosty v naší kuchyni. Jen bych do receptu doplnila vhodné alternativy za lučinu (nevím, které sýry si pod pojmem „jiného čerstvého sýra“ představit).
Ahojky Flo. Rohlíčky taky určitě vyzkouším a těším se na to, ale až budu mít v kuchyni trochu klid. 🙂 Musím rodinu vyhnat ven, aby se mi tam nemotali. 🙂 Jinak cibulový koláč je výborný. Jen se po něm zaprášilo a byl fuč.
Taky se moc těším na tvou novou kuchařku, bude skvělá. Úplně to cítím. 🙂 Mám vždycky radost, když uvařím něco podle tvého receptu. Pokaždé úspěch a nic nezbude.
Dětem objednáme pizzu a my si uděláme tento jednoduchý a výtečný recept. Dnes vyzkoušeno a opravdu super. Díky za inspiraci.
Ahoj ,tak jsem zkusila upéct židovské rohlíčky, byly fantastické a to jsem udělala polovičku na sladko s marmeládou a ořechy a tu druhou na slano. Jako nádivku jsem zvolila špenátovou, zbylo mi totiž trochu když jsem dělala špenátové taštičky z bramborového těsta. Těsto jsem nechala v lednici do druhého dne a ještě jsem dala polovinu Héry, protože jsem doma neměla tolik másla a přesto výsledek byl skvělý. A.
Cibulový koláč je božský! To říkám já, která nesyrovou cibuli snese pouze jako neviditelnou (a nezbytnou). 🙂
❤️
Milá Flo, Regulach z Tvé kuchařky Snídaně u Florentýny jsem vyzkoušela a ohromně nám zachutnal. Vůbec celá ta kuchařka je psaná takovým zajímavým způsobem, že se k ní často vracím. Držím ti palce při přestavbě a budu se těšit na další Tvoje recepty. Jana
❤️❤️❤️
Ahoj,
jsem nová a nadšená kuchařka z tvého blogu. Už jsem zkusila čočku na kyselo a chili con carne a oboje bylo moc dobré, ale rohlíčky…nevím, vůbec mi nechutnají. Jsou křupavé to jo, ale vlastně nevím, jak by měly vypadat a chutnat. Mají být nakynute nebo jen křupavé? Nevím, kde je chyba.
Hlavně křupavé. Jsem ráda, že vaříš! Flo.
Vynikající recept, rohlíčky se povedly báječně. Těsto jsem nechala odležet přes noc, přidala jsem navíc 1 žloutek. Nic se netrhalo, s těstem krásná práce.
Dobrý den milá Flo,tento recept na rohlíčky znám ne s čerstvým sýrem,ale s tvarohem, je v tom velký rozdíl?Možná,že s čerstvým sýrem bude těsto jemnější?děkuji za odpověď a za skvělé recepty a rady, vaše věrná obdivovatelka Iveta Č.