Tyto cuketové čtverečky vám nabízím jako další recept do vaší rodinné cuketové kuchařky. Udělají vám radost teplé, vlažné i studené a poslouží jako příjemná letní svačinka.

Každý ví, že ty malé zelené protáhlé potvory je třeba sklízet a likvidovat, dokud jsou mladé. I přes veškerou snahu a pravidelné obhlídky záhonu stejně občas přes noc vyroste stvůra obřích rozměrů. Když ne na vlastní zahradě, tak na cizí, načež se do kuchyně záludně dostane jako dar.

Každému při převzetí takové milé pozornosti dojdou slova, a tak se žádný dárce nikdy nedozví, co tím napáchal. Proto se nebojte přerůstající cukety darovat. Nic se vám ani cuketě nestane. Do kuchyně si následně pusťte jenom ty malé, šťavnaté a jedlé.

Tři důvody pro cuketové čtverečky

Přednosti tohoto receptu bych shrnula asi takto:

  1. Léto má být obdobím větru ve vlasech a nespoutaného pohybu na čerstvém vzduchu. Tyto cuketové čtverečky tomu mohou vydatně napomoci. Pokud budete s plným talířem upečených čtverečků někoho honit po strništi za domem, aby přece jenom ochutnal vzdor tomu, že se v surovinách vyskytuje jeho neoblíbená cuketa, větru a pohybu si všichni užijete dost.
     
  2. Pokud naopak chcete o výhodách cuket přesvědčovat hlavně sami sebe a potřebujete si ověřit, že i darované velké cukety mají obří tuhá semena, sušší dužinu a skoro žádnou chuť, můžete k tomu taktéž využít tento recept. Nejprve ale semena s měkkou houbovitou vnitřní hmotou odstraňte, stejně tak oloupejte slupku, pokud už je příliš tuhá, a do vaření použijte jen očištěnou dužinu. Čím větší cuketa, tím větší ztráty.
     
  3. Námitka, že by to nežral ani pes, zde rozhodně neobstojí. Žral, a hodně rád. K ochutnání můžete své okolí svádět například argumenty, že jde o pečivo bezlepkové a že kromě nepostřehnutelného množství cukety obsahuje spoustu proteinu.
     

tři důvody pro cuketové čtverečky

V komentářích se těším na vaše další nápady a důvody, proč se do těchto cuketových čtverečků pustit.

PS. Pečivo se ke konci pečení v troubě různě hýbe, boulí se a vlní se, takže pokud máte málo prázdninové zábavy, toto by mohl být zajímavý tip, jak nahradit koukání na televizi díváním se do trouby.

cuketové čtverečky recept

 

Cuketové čtverečky

Celkový čas: 45 minutes

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 2 cukety (každá 300–350 g v neočištěném stavu)
  • 2 vejce
  • 1 mozzarella v nálevu, tj. 125 g sýra
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 125 g tvrdého sýra na strouhání
  • 1 zarovnaná lžička soli

Postup

  1. Cukety zbavte zaschlých konců, opláchněte je, neloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na stejném struhadle nastrouhejte i mozzarellu a tvrdý sýr, ale vše zatím mějte zvlášť. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů, pekáček o rozměrech 30 x 25 cm nebo podobný vyložte papírem na pečení.
  2. Pokud je to potřeba, z cukety vyždímejte volnou tekutinu, některé druhy jí mohou mít hodně. V misce by vám měla zůstat jen suchá cuketová dužina. Přimíchejte k ní vejce, mozzarellu, parmazán, polovinu tvrdého strouhaného sýra a sůl. Dobře promíchejte a rozetřete do pekáčku, vrstva tohoto těsta bude kolem jednoho centimetru vysoká.
  3. Vložte do horké trouby a pečte 15 minut. Poté povrch zpevněné směsi posypte zbytkem tvrdého sýra a pečte dalších 15 minut, až sýr začne zlátnout.
  4. Tuto upečenou placku vyjměte z pekáčku i s papírem a ještě teplou rozkrájejte na čtverce velké zhruba 5 cm. Podávejte tak teplé nebo studené, jak je vám v těchto proměnlivých letních teplotách milé.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Lubomír says:

    Ahoj, pekné a vtipné „povídání“? Cukety mám nachystané, idem dokúpiť mozzarellu a popoludní budú čtverečky. Prosím, mohla by si doporučiť približnú teplotu pečenia „Vložte do horké trouby a pečte 15 minut“… cca 200°C ??? Ďakujem a maj pekný deň. Možno sa už teším na knihu? Lubo

    1. Lubo, teplota je uvedená v bodu 1 postupu. Odhadl jsi ji nicméně přesně 🙂

    2. Lubomír says:

      Ten text pod rozpisom suroví čítam až pri vlastnom pečení. Hlavná vec, že dcére prízvukujem aby v škole a na písomkách …čítala s porozumením…??? Ďakujem za odpoveď

  2. Anežka says:

    Ahoj Flo….opět recept jako na zavolanou, který určitě vyzkouším. Zásoba cuket se zvyšuje rok od roku více a už nevím, kam všude jí vtěsnat 😀

    1. Zuzka says:

      Ahoj, včera byl cuketový knedlík, cuketové zelí a smažená cuketa jako řízek. To pak mizí rychle Dobrou chuť

  3. Stáňa Malcová says:

    Milá Flo, recept vypadá skvěle, určitě vyzkouším ? přeju pěkný zbytek prázdnin. Stáňa

  4. Ladislav says:

    Ahoj všichni také jsem četl o jedovatosti cuket tak nevím ,která je zdravá a která není. Recept vypadá pěkně tak asi jej vyzkouším.

    1. Věra says:

      Vloni jsem četla na netu, že pokrm z cukety, který chutná hořce, zcela určitě nejíst. Protože toxin zvaný kukurbitacin se neztrácí ani tepelnou úpravou. Kromě cuket jej mohou obsahovat také třeba okurky nebo dýně. Ale otrava je výjimečná, většinou pouze nastanou potíže s rychlým během na onu místnost. Takže asi stačí, když jídlo, které by bylo nahořklé prostě vyhodíme. Určitě ale bude spousta milovníků cuket souhlasit, že se s hořkou cuketou za roky či desetiletí zpracování ještě nesetkali.

    2. Míla says:

      Ladislave, slyšela jsem také o jedovatých cuketách letos poprvé. Mnoho let cukety pěstujeme, vyzkoušela jsem z nich udělat mnoho pokrmů a nikdy se nám nic nestalo. Letos, po tomto upozornění každou cuketu nejprve ochutnám než ji nastrouhám. Nikdy nebyla hořká. Recept od Flo se mi zamlouvá a vyzkouším. Opět něco nového. Cukety rostou jako houby po dešti, letos jsme zaseli jen jedno semínko s tím, že to přehánět nebudeme, ale cuket je hodně, rozdávám, prosím, aby nám pomohli je zkonzumovat a bez nadějně. Všem se už přejedli nebo by brali ne cukety, ale hotový pokrm, tomu věřím víc, haha. Okurky na salát nebo salátovky hořké bývají, ty letí do kompostu. Jestli jsou jedovaté nevím, jednou jsem okurku neochutnala a udělala salát, který byl nahořklý, ale snědl se. Bylo líto nám ho vyhodit zase tak zlé to nebylo. Nic se nám nestalo, jsme tu.

  5. Sona Kopackova says:

    Ahoj,
    Tenhle recept urcite vyzkousim s jsem si skoro jista, ze mi to rodinka bude jist
    Prave se kompletne snazime trochu shodit, tak se snad prekonaji i s cuketou ????.
    Letu zdar
    Sona

  6. Věrka says:

    U nás, když se řekne cuketa, tak chlapi kroutí nejen očima, ale celým tělem. Ale já se nedám, páč cukety miluju! Kam se dají, tam je vpašuju. A oni chudáčci netuší nic o větru ve vlasech a darovaných gigantech od tety a že i fenky baští s boulema za ušima. Tvoje cuketové kuličky vedou, pak všemožné koláče, sladké i slané, přídavky do salátů, do leča, obdoba musaky, jako bramborák nebo smažené placičky i jako nakládaný hermelín, atd atd. Pro mě je cuketa hvězda kuchyně. Tyhle čtverečky rozhodně udělám, jedu na víkend kempovat, určitě se budou hodit. A jestli se někdo bude kroutit, tak ať. Jeho smůla.

  7. Pavla says:

    Ahoj Flo, zrovna včera jsem dělala cuketový nákyp s uzeným masem. No , ale zbylo dost cuket na další vaření, takže tvá varianta se sýrem mne velice potěšila a rozhodně ji vyzkouším. No a jako další přijdou na řadu asi placky. Takže cuketám zdar a krásný zbytek léta přeje Pavla?

  8. JanaVi says:

    Cukety milujeme v jakékoliv podobě, takže určitě recept hned zkusím a věřím, že bude výborný. Ale nejvíc ze všeho musím obdivovat fotografii v běhu. Motiv, barvy, prostředí, vše je krásné.

  9. Marie says:

    Dobrý den, zrovna dojídám cuketové placky od včera. Tento recept se sýrem se mi moc líbí.Určitě vyzkouším .Přeji příjemné prožití zbytku prázdnin.Marie

  10. Blanka says:

    Ahoj Flo, čím by se dal nahradit pamazán? Ten totiž nemusím 🙁 Ale jinak moc lákavé.

  11. Gabriela Machová says:

    Milá Flo. Dekuji za další úžasné povídání. Cuketu miluju a tvůj recept určitě vyzkouším.

  12. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo, bývaly doby, kdy mi to taky „běhalo“, ve dvaceti mi bylo prorokováno, že v šedesáti budu mít trable s chůzí, naštěstí se tehdejší MUDři spletli o pár let a belhat se začínám až po pětaosmdesátce. Naštěstí to nemám nikam daleko a ingredience k darované cuketě si zvládnu, v očekávání Tvé dobroty, zajistit.
    Díky za inspiraci, hezké dny – Jarda

  13. Vendula says:

    Zdravím, moc děkuji za tento recept, Florentýno, přišel jako na zavolanou! Cukety z jedné bídné rostliny nekontrolovatelně přibývají (už jsme jich sklidili asi metrák, rostlině už zažloutly listy, ale ne a ne chcípnout, pořád sype jednu cuketu za druhou, no děs…), už mám dost cuketových špaget a potkat na talíři opět hromadu restované cukety jako přílohy by znamenalo křik (nejen od drahé polovičky, ale nejspíše už i ode mne). Tedy tato možnost, jak ji zaobalit do chuťově výrazných sýrů, do podoby malých chuťovek, se mi moc zamlouvá. Sice to bude znamenat mnohem menší porce, než jsem zvyklá (ano, téměř ke konci plavkové sezóny se mi zdálo jako ideální čas zahájit kalorický deficit, těžko říct proč), ale co se dá dělat. Přeji krásnou druhou polovinu léta!

  14. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, cuket je teď plno a tvůj recept se teď opravdu hodí. Vypadá báječně a tak ho s chutí vyzkouším. Díky a hezkou druhou polovinu prázdnin. Vlasta

  15. Petra says:

    Dobrý den, díky za recept, přichází v nejvhodnější dobu, tímto způsobem jsem ještě cuketu nezpracovávala. Těším se až to zkusím. Už zas dozrávají.

  16. Táňa Kubalová says:

    Hezký den Flo,
    díky za možnou obměnu. Dělám podobnou placku, jen používám goudu a Nivu. Jo a ještě utřený česnek. Zkusím s „Tvými“ sýry. Bude zase jiná chuť.
    Měj se moc hezky a ať Ti to stále běhá tak dobře, jako s tou cuketovou plackou. Táňa

  17. Dobrý den, děkuju za recept a hned o víkendu vyzkouším. Akorát mě mate mozarella, tu nemusím, tak tam dám asi sýr s modrou plísní.

  18. Zrovna zavařuju cuketové zelí a raduju se, že jsem se jich zase úspěšně zbavila. No, snad soused, neúnavný zásobovač, nejpozději večer zazvoní…

    1. Kupka says:

      Moc prosim o radu, jak zavařit cuketove zeli. Za recept moc dekuji..

    2. Marie F says:

      Zrovna předevčírem jsem zelí vařila podle tohoto receptu, akorát jsem ho před zavařením do sklinek trochu povařila. Je dobré syrové i uvařené. Příště zkusím bez Deka. Cuketové zelí děláváme jako hlávkové zelí.
      https://www.toprecepty.cz/recept/36298-cuketove-zeli-zavarene-na-zimu-i-jine-rocni-obdobi/

  19. Jarmila says:

    Dobrý den, škoda, že jsem včera cukety snědla, příště toto vyzkouším. J.M.

  20. Draha says:

    Milá Flo, vše nakoupeno, cuket plno, tak se do toho s vervou pustím, díky a pěkný i když u nás po dlouhé době deštivý den.
    Milá Evo, cuketové zelí zavařuju každý rok, uvařím ho jako hlávkové a pak zavařím tak, aby se pěkně prohlo víčko. Něco pro odpůrce mikrovlnek, zavařuju v mikrovlnce i když mám samo sebou speciální zavařovací hrnec?. Když pak potřebuju zelí, jen ho ohřeju a podávám. Pěkný den všem cuketovým nadšencům D.

  21. Zuzka says:

    Ahoj Jani, zdravím a děkuji za recept. Zaujal mě a zrovna mám cukety, tak hned zítra udělám. Přeji hezké léto a vše dobré.

  22. Milá Flo, recept určitě o víkendu vyzkouším, právě dnes jsem cuketu dostala. Přeji Ti krásné prázdniny a brzy ahoj

  23. Zrovna dnes jsem dostal podobnej nápad! Čtverečky z daňčí kýty! Právě tu voní divoký koření s cibulí na víně a v tom ty čtverečky jemně pobublávají…vůně k nevydržení… ale s tou cuketou to taky vypadá na skvělou baštu. Ozkouším! Díky Codo

  24. Milena says:

    Recept vypadá výborně, cukety už sklízíme, takže brzy určitě vyzkouším. Díky ?

  25. Jarka says:

    Milá Flo,
    veliký dík, moc se těším, recept přišel v pravý čas, vyzkouším! Na knihu se moc těším, Jarka

  26. Alena says:

    Takže jiným slovem „cukeťák“. Hodně známé po mnoho let.

    1. A není cukeťák spíš cuketový bramborák, tedy bramborák napůl z brambor, napůl z cuket?

  27. Drahomira says:

    Děkuji moc za parádní a jednoduchý recept.

  28. Alena says:

    Milá Flo, díky za recept, cukety mám ráda na všechny způsoby!
    Moc se těším na novou knihu. Krásné prázdniny přeji všem. Alena

  29. Milá Flo,

    prostě jsi úžasná…..děkuji Anda

  30. Šárka says:

    Milá Flo tak ráda čtu tvé recepty i se vždy pobavím.Dnes recept na cuketové čtverečky a protože ráda zeleninové recepty, které ještě neznám tento vypadá lákavě, no a protože je před námi víkend je to prima nápad a inspirace.. Děkuji a přeji příjemně strávený zbytek prázdnin. Zdravím Šárka

  31. pavla says:

    Zdravím.Ten recept se mi moc líbí ,ale napotvoru letos cukety nějak nejdou a nejsme sami. uchytila se jen jedna a byla žlutá. byly takové jemnější a proto je asi bleskurychle sežrali slimáci.Tak si je holt koupím

  32. Jarmila says:

    Zdravím Florentýno. Recept
    vypadá super, takto jsem ještě nezkoušela. Díky a přeji pěkné léto.

  33. Dobrý den , děkuji za bezva nápad , hned zítra vyzkouším.

  34. Pavel says:

    Ahoj Týnko,
    opět jsi se parádně trefila. Mám na zahrádce dvě cukety a ty se předhánějí, která toho bude mít víc a větší. Tvůj recept vypadá fantasticky, takže hned zítra jdu do toho. Už při čtení jsem si připadal jak ti Pavlovovi psi.
    Krásné léto a do vlasů ne vítr, ale svěží vánek.
    Pavel

  35. Jarka says:

    Florentýno,
    děkuji za tip, jak zpracovat další z darovaných cuket. Doposud jsem je tajně přidávala do leča a bramboráku. Tento recept budu podávat pod názvem Sýrové placičky ?.
    Jarka

  36. Alena says:

    Snad se mi konečně podaří odpovědět. Posílám už na potřetí,nějaký šotek či co? Cukety máme rádi,vkládáme je do jídla kde jsou papriky a do buchty kam dáváme jablko. Cukeťáky jsou u nás oblíbené. Tento čtverečkový cuketový pokrm jsme ještě nedělali. Tak se co nejdříve bude péct i u nás. Hezké léto a za 14 dní zase budeme sledovat poštu od Florentýnky. A ten vítr ve vlasech ti sluší. Alča

  37. JITKA says:

    Ráno je snídáme, každému nakrájím na talířek zeleninu. Zítra vyzkouším, děkuji za recept JITKA a děda

  38. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Cuket mám všude plno. Děkuji za tip jak tuto zeleninu využít.
    Měj se hezky. Iveta.

  39. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    cuketa se dá použít na mnoho způsobů, já ji dávám do perníku, čalamády i bramboráků a je to vždy prima. Omlouvám se, ale tvůj recept mi připomíná poslední dobou publikované recepty tipu vařil pejsek s kočičkou, co dům dal. A aby to znělo luxusně, tak přidáme drahý cizí sýr. Nic proti tomu, ale na to nemusím mít recept. Jinak jsou tvé recepty a rady báječné. Vlastik

  40. Babočka says:

    Cukety miluju, právě mám nadúrodu cuket zlatých, ale i poměrně dost odběratelů. Můj oblíbený rychlý recept, když nemám čas na nic jiného a potřebuju jídlo jen pro sebe, je: Rozkrájet cuketu na tenká kolečka, ztrochu rozpéct v troubě, pak smíchat trochu kečupu s česnekem, případně i s nějakým výrazným kořením, pomáznout tím každé kolečko a navrch přilepit plátek nějakého dobrého sýra a zapéci. Cuketové čtverečky budou určitě moc dobré, tak hned vyzkouším, jen co se zase dostanu do krámu pro příslušné přísady. Už se těším.

  41. Už se nemůžu dočkat nové kuchařky! A dík za dnešní recept.Hana

  42. Moc děkuji za mně neznámý recept,cukety máme rádi a tak určitě vyzkouším.Hanka

  43. Hotovo, děkuji za recept. Přidala jsem do dům dal – pečenou papriku nakrájenou a fetu. Na zítřejší výlet se už díky tomu začínám těšit.
    Jana

  44. Dobrý den, mohu se zeptat jaký tvrdý sýr doporučujete? Zkusila jsem běžnou goudu, ale po zapečení na povrchu poněkud zgumovatěla… Moc děkuji! Anna

    1. Aničko, gouda by měla být naprosto v pořádku, ale ona není gouda jako gouda. Tak možná za to mohla trochu horší kvalita sýra?

  45. Recept vyzkouším, dovedu si představit, že bude chutnat k pivečku, k vínečku a k Champagnu. Musí se dobře ochutit.

  46. Markéta says:

    Prudce jedlé!!! Jen se po nich zaprášilo, jen malinko vychládly.

  47. Hezký den, Flo,
    recept vypadá skvěle, děkuji za další typ a hlavně se moc těším na tvoji novou kuchařku!!!
    Gratuluji k jejímu napsání, o úspěchu nepochybuji, jsi skvělá i svým vtipným slovním doprovodem!!!
    Užij si krásný zbytek léta a dík, že jsi! Vrátila jsi mi zase chuť zkoušet nové věci, pochopit, co se při vaření, a dalších úpravách, vlastně se surovinami děje a celkově obohatit jídelníček!!!
    Moc tě zdravím
    Gita

  48. Ahoj Flo, tak jsme taky dostali další cuketu a zrovna jsem přemýšlela kam s ní a tahle svačinka vypadá dost dobře.
    Přeji krásné léto a těším se na další podobně skvělé nápady
    Evča

  49. Milá Flo,
    právě upečeno, chladnou, ochutnala jsem ještě teplé a jsou fakt skvělé….díky za tento nápad. S nadúrodou cuket bývá někdy potíž, ale s tímto receptem se po nich jen zapráší. 🙂
    Petra

  50. Výborné, doporučuji všem udělat rovnou z dvojité dávky. Uvedené 4 porce jsme s manželem povečeřeli sami dva (a to jsme obvykle v jídle střídmí).

  51. Markéta says:

    Vyzkoušeno – upečeno a ochutnáno a celá rodina jedním slovem zhodnotila, že je to výborné!
    Takže moc děkujeme za další tip, co s cuketou

  52. Zrovna dneska jsem sebrala ze zahrady dvě akorátní cukety a nevěděla co s nimi. Lečo už je ohrané a chtělo to nějakou změnu. Manžel se nejdřív tvářil kysele,když viděl jak strouhám cukety,nakonec ho vůně sýra dohnala zpátky do kuchyně a ve finále mi sežral půlku plechu když se z něj ještě kouřilo ? Moc díky za prima jednoduchý recept,určitě jsem nedělala naposledy. ?

  53. Mňam !!! Akorát jsem je dopekla a jsou to výborné !!! Děkuji za recept ♥

  54. Saša says:

    Ten čutverečkovaný recept se mi zrovna hodí . Cuketu jsem dostala – jednu naplnila sekanou, ta druhá bude čtverečkovaná👍

  55. Evžen says:

    Takové dietnější cukeťáčky – bramboráčky

  56. Šárka says:

    Dobrý tip, pokud nějaký šťoural vyštoural hořkost cukety dám si pozor. Cuketové čtverečky jsou lákavé alespoň pro mně, ráda recepty ze zeleniny mňam 😋 děkuji za recept.

  57. ivana says:

    ….a na okraj jeste male varovani (ktere Vam ovsem muze usetrit velke ztraty!) Cuketa je mrcha a kdyz v lednicce lezi dyl ZHORKNE! Neni to na ni ovsem vubec videt. Nadale se tvari velmi jedle… Ale jedla uz neni a znici cely pokrm! Takze ochutnat pred zpracovanim….Mimochodem je pak take jedovata……

  58. Jaroslava says:

    Florentýno,
    letos se urodilo neuvěřitelné množství žlutých cuket. Dojídáme cuketovou nádivku, recept na čtverečky přišel právě včas.
    Děkuji, Jarka.

  59. Drahomíra says:

    Děkuji, děkuji mnohokrát! Vypadá to skvěle, určitě vyzkouším. (Těch obalovanejch jsme měli už plný zuby.:)

  60. Ahoj Flo, jedna taková přerostlá příšera mi odpočívá v lednici, tak tu teda oloupu a hurá na čtverečky. Děláme podobný základ, akorát bez mozarely, ale přidáváme ještě nastrouhanou mrkev a třeba petržel, celer a pečeme taky na pekáči. Mamka tomu říká cuketová sekaná

  61. Ahojky Florentýnko,
    čtverečky si určitě udělám.Cukety sice nepěstuji jelikož nemám zahrádku,ale chodím si pro ně na Farmářské trhy a jídla z nich miluji.
    Přeji Ti krásný zbytek prázdnin a opatruj se. Jana👍🌞

  62. Zdeňka says:

    Cukety mi pravidelně přerůstají, proto často používám tento recept a je opravdu super! Díky.

  63. Jitka says:

    Milá Flo, děkuji za vtipně podané cuketové recepty. Rozsvítily mi dnešní večer. Vyzkouším oba. Díky :o). Jitka.

  64. Milá Flo, díky za inspiraci na večeři. 🙂 Krásný zbytek prázdnin. Jana

  65. Mám rád cukety i recepty z nich, někdy si při nich vzpomenu na pohádku, jak vařil polévku ze sekyrky.
    Dej do hrnce sekyrku, vodu a přidávej další suroviny. Krásný zbytek léta.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close