Salát dakos, kterým si přivodíte léto kdykoli

Z prázdninových cest by si měl člověk přivézt aspoň jeden suvenýr na památku, že? Nevím přesně, kdy se mi to stalo, ale od jisté doby si místo levných slunečních brýlí, magnetů na lednici, tetování hennou a šatů z vlající pestrobarevné látky vozím domů recepty.

A tak jsem před třemi lety přivezla domů z Kréty salát jménem dakos. Fascinující na něm je, že dovede geniálně spoijit běžně známé a dostupné suroviny, které by mě dát dohromady nenapadlo, takže může chutnat stejně tak dobře ve sluncem zalitém místě svého původu jako uprostřed Evropy. Od té doby se s ním prsím každé léto.

salát Dakos

Co to je salát dakos

Dakos – jako spousta jiných povedených věcí – pochází z Kréty a patří mezi jeden z těch intenzivních zážitků, které by si odtud měl každý návštěvník dovézt. Hned po obdivu projeveném antickým památkám a vykoupání se v průzračně čistém moři.

Dakos po vás bude chtít jen pár surovin: rajčata, olivový olej, vinný ocet, sýr, sušené oregano a sušený chléb. Vlastně je to taková krétská variace na italský salát panzanella, až na to, že má svůj charakter a omotá si kolem prstu každého.

Jako u všech geniálně jednoduchých jídel, i zde hrají hlavní roli dobře vybrané suroviny a prezizně provedený postup.

Rajčata

Rajčata by měla být velmi dobře vyzrálá, plná výrazné chuti, protože pokud se něco v hlavní míře podílí na celkovém vyznění salátu, tak jsou to právě ona.

S mimosezónními rajčaty je zde poněkud potíž, která se však dá částečně vyřešit tím, že k vinnému octu přikápnete maličko balzamikového octa, který má výraznější chuť. (O octech jsem mimochodem psala v samostatném článku, zde: druhy octa.)

Rajčata vlastně ani nemusí být pevná, můžete vzít i téměř přezrálá, měkká. Křupavost dodá salátu pečivo.

Sušený chléb

Vlastně to jsou spíš chlebové suchary, které se ve vysušeném stavu dají na Krétě koupit. Dělají se z ječmene a suší se v troubě, takže jsou poněkud výraznější a nasládlejší než pečivo z pšenice.

Výhoda je, že i v Česku se dají chlebové suchary v pohodě koupit, za pár peněz jich máte plný sáček, obvykle ještě s nějakým fit logem na obalu. Vypadají jako maličké, podélně rozkrojené a usušené celozrnné bagetky a mají tvrdost křemene. Toho se nelekejte, na tvrdost správným postupem vyzrajete a zuby si nevylámete.

Sýr

Třetí důležitou surovinou v salátu je sýr, který má za úkol salát zkrášlit shora. Na Krétě se používá sýr zvaný mizithra, což je takový hybrid mezi krémovou jemnou ricottou a slanou pevnou fetou. Takže buď vezměte pouze fetu, která mu má chuťově nejblíž, nebo namíchejte fetu s ricottou.

Každopádně to nezkoušejte vyřešit kouskem balkánského sýra, který je příliš slaný, příliš pevný a dost by zkazil výsledný dojem. Chléb a rajčata jsou sice sladké dost, ale zas tak velkou slanou protiváhu nepotřebují.

Pravá řecká feta se dá docela bežně koupit a jeden kousek vám vystačí víc než na jednu večeři pro čtyři lidi, což ze salátu nedělá žádnou luxusní pochoutku, nýbrž ho nechá vejít do rozpočtu obyčejné večeře.

Doplňky

Jako další součásti salátu můžete vzít červenou cibulku nakrájenou na kroužky, černé olivy, zelené kapary. Můžete vzít cokoli z toho a nemusíte vzít nic. Salátu dál sluší bylinky, obvyklé a typické je voňavé sušené oregano, ale jak vidíte, já jsem se nechala unést čerstvou sklizní zahradní bazalky.

salát dakos

Zálivka

Na zálivce není nic tajuplného nebo neobvyklého, skládá se z olivového oleje a červeného vinného octa. Máte-li pouze bílý, bez obav ho můžete použít taky, ale červený se rozhodně hodí chuťově víc.

Zálivku nemusíte míchat zvlášť, prostě jen odměřené množství oleje a octa smícháte s rajčaty a dalšími surovinami.

Jak donutit pečivo v salátu Dakos změknout

Jak jsem se snažila nenápadně naznačit, chlebové suchary jsou tvrdé a kousat je není zrovna velké potěšení. Proto je třeba je maličko změkčit, než je s širokým úsměvem předložíte strávníkům.

Některé řecké recepty dopočují polít pečivo pár lžícemi vody, tím nabobtná a změkne. Mně osobně to připadá jako házení masoxu do vody – s konstatováním, že tak vznikne polívka. V obou případech sice účel světí prostředky, ale chuťově to absolutně není žádná výhra, spíš ostuda.

Mnohem lepší je nakrájet rajčata, smíchat je se špetkou soli, octem a olejem, a tekutinou, která se přitom v misce uvolní, polít kousky chleba, které jste rozložili na velký servírovací talíř jako první vrstvu. Pak stačí pokračovat rajčaty, cibulkou, olivami, kapary, sýrem, bylinkami, pěkně vrstvu za vrstvou, a nakonec tohle všechno nechat 5-10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Tím se kouzlo stane úplně samo, ani ho nemusíte přivolávat žádnými pokoutními rituály a prupovídkami.

To by pro dnešek v rámci prázdninových chutí stačilo. Až budete časem pod každé nakrájené rajče zastrkávat kousek suchého pečiva, tak si na mě s láskou vzpomeňte. Z prázdninové dáli zdraví Florentýna.

PS. Kdybyste měli letního čtení málo, dovoluji si jako nášup zmínit můj starší článek o ženě, která na pláži vaří v karavanu a má to jako své životní poslání.

 

Salát dakos

Množství: 3-4 porce

Salát dakos

Suroviny

  • 6 velkých rajčat
  • 1/2 červené cibulky (není nutná)
  • hrst černých oliv (též lze vynechat)
  • 1 lžička kaparů naložených v soli (ani ty nejsou nutné)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • malá špetka soli
  • 120 g fety (pravé řecké)
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 8 kousků suchého pečiva (každý o velikosti dlaně)

Postup

  1. Pokud jste se rozhodli pro kapary, propláchněte je pod tekoucí vodou, vhoďte do misky, zalijte vodou a nechte aspoň půl hodiny odstát a zbavit soli. Poté vodu slijte, kapary ještě jednou propláchněte a nechte okapat.
  2. Rajčata nakrájejte na kousky velikosti sousta, tuhou část kolem stopky odstraňte. Cibulku nakrájejte na kroužky a obojí vhoďte do misky. Osolte, zakápněte octem a olejem a dobře promíchejte.
  3. Kousky chleba, tak jak jsou, rozložte na velký servírovací talíř. Pokud se vám to podaří, můžete je rozlomit na několik menších kusů, líp změknou.
  4. Z mísy, kde jsou rajčata, odebírejte lžící uvolněnou tekutinu a zakápněte s ní chleba. Poté na chleby rozložte rajčata s cibulkou.
  5. Jako další vrstvu na rajčata rozhoďte olivy a kapary, pokračujte rozdobenou fetou a nakonec zasypte oreganem.
  6. Nechte 5-10 minut odpočinout při pokojové teplotě, poté hrdě podávejte třem až čtyřem letně naladěným strávníkům.

 

Join the Conversation

  1. Veronika says:

    Ahoj Flo, děkuji za super recept. V téhle roční době můžu rajčata na jakýkoli způsob a nejlépe v salátu.
    Hned jsem si vzpomněla na dovolenou v Bulharsku, kde nám servírovali dost podobný salát. Byla tam rajčata, červená cibule, černé olivy, sýr a plno hladkolisté petržele. Byl božský. A už se těším, jak si připomenu dovolenou. Díky

  2. Jirka says:

    Ach, vy Pražáci, vy se máte! Až někdy seženu FETU z Valašského Meziříčí, tak snad objevím i červený ocet a s vděčnou vzpomínkou na Tebe si udělám „Jako-DAKOS“. Jinak si musím vystačit se svou variantou zeleninového salátu s jogurtem z Krásného Údolí. I tak Ti děkuji za krásnou možnost s Tvým skvělým popisem. Přeji příjemné prožití rodinné dovolené bez úrazů a nemocí. (To anginou postižené Tvé dítě je to nejmladší?)

    1. Jirko, feta z Valašského Meziříčí asi nebude pravá feta, neboť ta musí mít řecký původ. Ale tím nechci říct, že to bude špatný sýr.

      Díky za všechna přání! Flo.

  3. Magda says:

    Ahoj Flo, moc hezký recept, úplně jsem na takový salát dostala chuť. Bohužel ale netuším, kdy si jej budu moci udělat, protože – rajčata ještě nezrají a ta kupovaná nemají opravdu žádnou chuť, – fetu ani sušený chleba u nás na vesnici prostě nekoupím (stejně jako spoustu jiných tebou používaných surovin a ingrediencí v jiných receptech). takže buď si udělám nějakou hodně pseudoverzi nebo budu muset počkat nějaký ten den či týden, než pojedu do města na nákup. Ale moc děkuji za recept.

    1. Magdo, pečivo usušíš, teď v létě to jde obzvlášť snadno, rajčata dozrají a fetu až časem koupíš, klidně jí vem víc, vydrží v lednici třeba i rok.

  4. Markéta says:

    MŇAMMMMMM!! Tak za tuhle dobrotu šla bych světa kraj !!!

  5. Silkwe says:

    Zrovna ten sušený chléb (aneb křehké rohlíčky jak to myslím nazývají na obale) mám moc ráda a aktuálně ho mám doma pořád…kvůli malému cvrčkovi, kterému sloužím jako pojízdná madeta se totiž jaksi vyhýbám čerstvému pečivu. A výhoda je, že ho mají i v našem malém městě. Horší je to s fetou, to je tu podobně jako například chedar totálně neznámá věc. (O ricottě se raději ani nezmiňuji.) Holt salát počká na nějaký větší nákup v Budějovicích…

    1. Silkwe says:

      Jo a myslím Flo, že ti ze závěrečného receptu vypadl právě ten chléb:)

    2. Pojízdná madeta je nejvíc! <3

  6. Saša says:

    Zdravïm, a cením si toho, že přes prázdninové šílenství sis našla na nás čas. I já budu dělat „pseudoverzi“, ale neteř v Praze a syn v Německu si ho určitě rádi udělají.
    Přeji příjemnou dovolenou bez nemilých příhod.????

  7. Saša says:

    Zapomněla jsem napsat, že sice tady něco neseženu, něco nesmím, ale rajčata tu koupím vynikajïcí!!!???? Prodává je tady pán, který si semínka vozí z venku, je to dražší, než teď v obchodě, ale chuť nedostižná!!!!!

  8. Alena says:

    Svátek nesvátek,milá Flo píše každý čtvrtek. Děkuji za další salátek,co nám dává pocit jako bychom byli u moře. Jen co dám dokupy všechny suroviny letní salát udělám k večeři nebo jen tak na svačinku. Rajčata začínají červenat,ale nemám zrovna doma olivy ,a ty já moc ráda, co nemusím jsou kapary. I ten sušený chléb se dá v Penny nebo v Bille koupit,tak není co řešit.A mám pocit,že i fetu jsem tam zahlédla. Přeji krásné prázdniny a velký zážitek z odložené cesty k moři. Ať se Vám všem daří,ne jen Flo a její rodině,ale i všem spřízněným duším. Alča

  9. Martina Křenková says:

    Superní, paráda….už se těším na mňamku. Jste skvělá….krásnou dovolenou přeji!

  10. Ahoj, tak u nás koupím všechno a už se těším. A je zvláštní, že článek o ženě, která na pláži vaří v karavanu a má to jako své životní poslání, jsem si četla včera. 🙂 Zdravím všechny na dovolené z mého pracovního procesu.

  11. Jitka says:

    Milá Flo, moc děkuji za recept na bezva salát – určitě ho udělám a bude mít úspěch.

  12. vlastaszokeova says:

    Ahoj Flo, moc ráda bych si salát udělala, ale bohužel, nejsou k tomu suroviny, rajčata z obchodu jsou nechutná, olivy mám,sýr u nás taky není, po sucharech se musím podívat,no, zkusím něco sehnat. ted‘ jsem si dělala salát z čínského zelí, mrkve a celeru, zalila jablečným octem, 2kapky stévie, špetku himalájské soli a olivovým olejem a na svačinku mi to stačí. Flo, přeji celé rodině krásnou dovolenou !!!

  13. Jsem hnusný hnidopich, ale ta hrubka v první větě…..suvenýry se nevodí, ale vozí…..Z prázdninových cest by si měl člověk !!!! přivést !!!! aspoň jeden suvenýr na památku, že?

    1. No to je hrubice! Díky, opravím. Mohla bych se vymlouvat, že jsem článek psala s notebookem na klíně někdy o půlnoci při nočním přejezdu kolem Inšpruku alias Innsbrucku, ale za tohle fakt nesu plnou odpovědnost, cesta necesta.

  14. Danča says:

    Nevím, jak to mají ostatní, ale já na webu o vaření na hrubice nekoukám 🙂 Spíš jsem vděčná, že mi někdo zadarmo předloží návrh večeře pěkně polopaticky s krásnými fotkami, motivačním příběhem a s láskou. Ps: S červenou popiskou bych zamířila do českých úřadů a novin 😉
    Díky za recept – vypadá náramně!

  15. Miluš says:

    Flo,děkuji za tento recept již jsem něco podobného ochutnala .Už jen čekám až uzrají na zhrdě rajčata pak recept vyzkouším.Jinak přeji krásnou dovolenou .

  16. Vladimíra says:

    Milá Flo,
    moc Tě zdravím, recept jedinečný, překvapím rodinku a neboj, hrdě přiznám, že to není vlastní improvizace, ale naší úžasné Florentýnky, která je tu stále pro nás ……… 🙂
    Flo, myslíš, že bych místo „sušeného chleba“ mohla na sucho opéct toustový chléb, třeba i slunečnicový ???????
    Díky moc za vše a Tvému broučkovi přeji brzké uzdravení, a všem klidnou, pohodovou a ničím nerušenou dovolenou !!!!!

    1. Vladi, bude to sice jiné, ale taky dobré, uvidíš. Klidně zkus. Jen ten chleba nech po opečení pořádně vychladnout a vyschnout.

  17. zítra mám návštěvu tak se těším že je uctím tímto salátem a také si samozřejmě pochutnám na něm i já

  18. Salát dělám dlouho a nějvíc mi chutná z obyčejného pšenično-žitného chleba, citronem ochuceného olivového oleje a černých sušených oliv. Kapary ani ocet nedávám. A když je velká chuť, i balkánský sýr přijde vhod. 😀

  19. marcela says:

    Ahoj Flo, salát si určitě udělám, vypadá famózně a určitě i tak chutná. Super do letních dnů, díky za skvělý recept :-))

  20. Zdeňka Farniková says:

    Milá Flo, moc děkuji za recept, určitě ho někdy zkusím, ale chtěla bych vyzkoušet originál, takže by to chtělo na dovču do Řecka ????????.Letos to už asi nevyjde, tak zkusím Tvůj recept a pak porovnám někdy s originálem????.Krásnou dovolenou, a snad už je dcerka zdravá a užívá si léta, sluníčka a moře.

  21. Bobina says:

    Milá Flo, minulý týden byly meruňkové knedlíky dle tvého návodu (povedly se) a pár dní si počkám na vladtní rajčata, abych nabídla salát Dakos. Krásnou dovolenou a díky, že nás stále inspiruješ. Jsi skvělá.

  22. Vlasta Krestova says:

    Krásný recept, moc ti děkuji, saláty s rajćaty mám ráda a určitě tento vyzkouším. Přeji hezkou a odpočinkovou dovolenou. Vlasta

  23. Hana Slavíčková says:

    bezva,podobný z rajčat a sýra dělám…ale ted dodám ostatní ingredience a bude to dokonalost …už se těším….díky

  24. Určitě vyzkouším!

  25. Kynčlová Ilona says:

    Ahoj, je léto a rajčata začnou pomalu dozrávat tak bych ho ráda udělala,ale trochu asi bude problém s některými surovinami – sehnat sušený chlebík a vinný ocet, ten se sice sehnat dá,ale mně nechutná, ikdyž se nic nemá nahrazovat tak v tomhle budu muset, ostatní už se dá zvládnout. Určitě zkusím,díky!

  26. Monika says:

    Milá Flo, tento salát je vynikající. Na Kalymnosu ho dělají s tymiánem a to je úžasné. Od té doby používám tymián taky, i když by mě to předtím nikdy nenapadlo… Díky za další skvělý recept.

  27. jarka.usti says:

    Milá Flo,
    děkuji za receptík a určitě brzo vyzkouším. Letní angínu jsem se starší dcerou znala také, měla jí nepochopitelně každoročně. Také jsi mne nalákala, abych tento salátek ochutnala i v originálním prostředí, takže mám další bod ve své knize plánů, kam se podívat.

  28. Petra says:

    Ahoj Flo, popohanime rajčata očima, aby uz začala dozrávat, pak salatek určitě vyzkoušíme, uz po přečtení je jasné, ze to musí být dobrota. Přeji krásné léto bez nehod a bez dalších nemocí.
    Petra

  29. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, tento salát přímo zbožňuji a hned zítra si ho připravím, ingredience doma mám, v Karviné se dá všechno sehnat. Přeji moc krásnou dovolenou s rodinou a setkávání jen s pozitivně naladěnými lidmi! Zdraví Vlasta!

  30. Bětka says:

    Úžasný salát! Moc děkuji.

  31. Ladislav says:

    Ahoj Flo,myslím,že to bude dobrá příloha ke grilovanému masu.O víkendu čekáme na chatě hosty,tak to vyskouším.Dík za recept a přejí brzké uzdravení.

  32. Ahoj Flo, salát jsem vyzkoušela, místo chleba jsem použila knackebrot a výborný!! Díky za recept a přeji hodně zdraví!!

    1. Knackebrot by mě nenapadl, super obměna 🙂

  33. Kristýna says:

    Lahodný salát výrazné chuti, který vnese ke stolu kousek Řecka. Potěšil i muže „houskožrouta“ (obsahuje přece chleba :)). Použila jsem Balkánský sýr President jemný, který je krémový a daleko méně slaný než jiné. Feta zrovna u nás v Jednotě nebyla, ale ráda vyzkouším i s ní. Děkuji za recept, Florentýno!

  34. Ahoj Flo,
    Dnes chci salát zkusit a při přepisování potřebných surovin jsem si všimla, že tam není uvedený chléb.
    Díky za skvělý recept, už se na něj těším.
    Eva

    1. Pardon, doplněno, opraveno.

  35. Milá Flo, právě jsme si s přítelem „uvařili“ naše první společné jídlo – salát Dakos. Mnaaam , jsme z něj doslova v sedmém nebi, je fantastický 🙂 Děkujeme Ti za úžasnou inspiraci a zařazujeme do našich oblíbených receptů. A přesně jak píšeš, v salátu je znát, když jsou použité kvalitní suroviny. Přejeme Ti oba krásné léto 🙂

  36. Zdravím,
    děkuji za recepty a přeji krásnou dovolenou,
    Marie

  37. Ahojky Flo,
    vždy, když jsem někde na dovolené, ráda ochutnávám místní zeleninové saláty, protože miluji zeleninu. Také si je do hucuji různými dresinky. I doma si připravuji saláty a užse těším, až budu spotřebovávat svoji případnou nadúrodu rajčat. Tento recept je velmi jednoduchý a budu si ho určitě připravovat????

  38. Saláty úplně miluju a to hlavně v létě. Jenže pořád se jíst zkrátka nedají, takže jsem pátrala po dalších letních receptech a tu jsem našla trochu inspirace.

  39. Michaela says:

    V jedné taverně na pečivo vyzráli takhle: nakrájeli ho ještě měkké na kostky a pak usušili, Výsledná struktura byla dokonalá. Zajímavostí je, že v Řecku se na dakos používají suchary z ječmene.

  40. Dobry den Flo,
    tak to by Vas asi nenapadlo, ze tu budete mit ctenarku primo z Krety 🙂
    Vas recept vypada velice zajimave, i kdyz jsem se s touto verzi jeste nesetkala – tedy pokazde bez kapari a octa – ale chci rict, ze hlavnim kouzlem DAKOS je hlavne kretsky syr – Myzithra – kterou bych prirovnala spis neco jako k sladkemu tvarohu. V CR bohuzel asi nesehnatelne, ale kdo zavita nekdy na Kretu, urcite ochutnejte <3
    Moc zdravim, vasi stranku jsem si velmi oblibila a poslendi dny v ni listuji temer denne.

  41. Šla jsem si sem pro recept na nějakou buchtu a zabloudila na Dakos, takže bude místo buchty. Nemám sice nadúrodu rajčat, ale zato mi pořád zůstávají bagety, takže je můžu sušit po rajčata. Potěšil mě i tip na odsolení kapar, moc jsem se s nima nemusela, ale po tomhle zjemnění to půjde, takže díky!

  42. Chutná věc, netušil jsem, že je to salát Krétský, ale i tak mi ho manželka podává jednou či dvakrát týdně…

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close