Kdybych dělala domácí Baileys, dělala bych ho přesně takto. Ale raději ho nedělám, protože se vypije ještě rychleji než originál. Takže pokud máte rádi Baileys, dál čtěte pouze na vlastní riziko.
Pokud bych byla v nějaké televizní tipovací soutěži a měla hádat tradiční krémový alkoholický vánoční nápoj, bez zaváhání bych odpověděla vaječný koňak. Baileys by skončilo až na druhém místě.
Možná to máte stejně, a tak se ještě jednou a naposledy pokusím o poslední varování. Je dost možné, že až ochutnáte tohle domácí Baileys, zamíchá se pořadí v čele vaší domácí adventní hitparády.
Co je potřeba na domácí Baileys
Ještě než jsem přistoupila k přípravě receptu, věděla jsem, že jdu Baileys vyrábět ze smetany, karamelu, irské whisky a čokolády. A že použiju i pár dalších vánočních chutí. Víte proč? Protože si stačí přečíst složení na lahvi Baileys:
Smetana, cukr, líh, maltodextrin, mléčné bílkoviny, aromata, irská obilná whiskey, barvivo: E 150b, emulgátory: mono- a diglyceridy mastných kyselin (E 471), regulátor kyselosti: citronany sodné (E 331).
Jestliže se chci co nejvíc chutí přiblížit originálu, tak budu používat co nejpodobnější suroviny.
V tomto receptu tedy salko ani karamelové salko nenajdete, protože jsou původní chuti poněkud vzdálené. Je mi jasné, že to, co by vzniklo, by se dalo krásně pít i snadno vypít, ale nebylo to by to jako Baileys.
Jak Baileys kdysi vzniklo
Za značkou Baileys stojí marketingový expert Tom Jago, jenž v roce 1971 řešil v Londýně zadání klienta – irského producenta alkoholu. Měl přijít s něčím novým, co by podpořilo prodej.
V té době začalo být populární odtučněné a polotučné mléko, takže na trhu přebývala smetana, která byla tím pádem velmi dostupná a levná a nabízelo se ji použít v kombinaci s irskou whisky. První receptura tedy v podstatě byla na světě. Kromě whisky a smetany obsahovala taky rozpustné kakao Nesquik a odladit ji prý trvalo jen 45 minut.
V současné době se Baileys vyrábí tak, že se smíchá smetana, irská whisky a speciální kakaový prášek a to se nechá následně zrát. Konzervanty nejsou potřeba, o trvanlivost se postará alkohol.
Během zrání se stane podobná chuťová proměna jako u vaječného koňaku. Myslím u toho druhu vaječného koňaku, který musí zrát několik týdnů v lahvi, než se dá pít. Znáte? Neznáte? Zde je můj recept, pokud vás toto téma zajímá: Vaječný koňak, který musí uzrát. Neznám žádný lepší vaječný koňak.
Co si z toho odnáším pro domácí výrobu Baileys
Odnáším si z toho, že stačí vymyslet způsob, jak spojit několik základních surovin dohromady: smetanu, irskou whisky, kakao, nádech karamelu a závan koření. A nějak to všechno přinutit, aby to aspoň maličko zhoustlo.
Kde jsem vzala karamel? Vraťme se znovu ke složení. Dá se v něm najít položka E150b, která vystupuje jako barvivo. Jedná se konkrétně o karamel. Proto cukr, který do domácího Baileys používám, nejprve zkaramelizuji.
Kde jsem vzala závan koření? Taky ve složení. Hned na šestém místě se nachází slovo aromata, pod které se dá schovat i voňavé tajemství výrobní receptury. Údajně se totiž v Baileys nachází neznámá směs bylin a koření. Konkrétně to snad mají být irské bylinky.
Vyzrála jsem na to tak, že jsem několik dní nechala v trošce alkoholu macerovat svařákové koření – skořici, hřebíček, nové koření, pár kuliček pepře, kousek badyánu.
Použila jsem na tento výluh gin, protože ho takto ovoněný přilévám do zimního gin toniku, ale klidně to může být i ta samá irská whisky, která se má vzít do receptu. Jestli ale nechcete ztrácet ani den, abyste nechali koření vyluhovat, domácí Baileys se klidně může obejít i bez těchto chuťových tónů.
Domácí Baileys krok za krokem
Celé je to opravdu snadné a zabere to asi 10-15 minut. Za výslednou hustotu bude odpovídat karamel, svařená smetana a rozpuštěná čokoláda.
V kastrolu se pozvolna rozpustí trocha cukru.
Jakmile začne hnědnout, zalije se smetanou a nechá se zvolna vařit, protože karamel ihned ztuhne a jedině několikaminutovým klidným a mírným vařením se postupně ve smetaně rozpustí.
Všichni víme, co udělá smetana, když se chvíli vaří: pokud je to smetana na vaření, začne se srážet, ale pokud je to smetana ke šlehání, začne houstnout na omáčku.
Zde vám před očima (tedy pokud si vyberete tu správnou smetanu) začne vznikat karamelová omáčka s chutí máslového karamelu.
Můžete ji vařit tak dlouho, až se vám bude líbit, jak je hustá. Vězte však, že v lednici ještě zhoustne, takže to zase až tak moc s jejím svařováním nepřehánějte. Tato hustota, jak ji vidíte níže na fotce, už je hraniční, víc nemá smysl svařovat.
Hotovou omáčku odstavte a vmíchejte do ní rozlámanou hořkou čokoládu. Ona se vcelku rychle rozpustí, ale pak je potřeba ještě ji minutu až dvě intenzivně míchat metličkou, aby se hladce spojila s omáčkou. Když to neuděláte, zůstane jí podoba stracciatelových teček.
Na závěr se do směsi přilije alkohol. Kolik? To bude záležet na tom, jak moc jste smetanu svařili. Základní poměr je 1:1, tedy jaký objem má horká svařená karamelovo-čokoládová smetana, tolik použijte alkoholu. Nalijte karamelovou omáčku do vhodné odměrky a pak ještě přilijte alkohol. Pokud je to málo sladké, klidně doslaďte. Promíchejte a pak rovnou z odměrky přelijte do vyvařené lahve.
Nyní to kouzlo. Nechte hotovou směs několik hodin vychladnout v lednici.
Až ochutnáte, zjistíte, že tohle domácí Baileys vlastně vůbec není Baileys, ale ještě něco vánočnějšího.
Suroviny
- 100 g cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 20 g hořké čokolády
- 250 - 350 ml Irské whisky (například Jameson)
- případně trochu koření (viz 1. bod postupu)
Postup
- Pokud na domácí Baileys vyloženě nespěcháte, udělejte jednodenní odbočku: Odměřte si 100 ml whisky a vhoďte do ní 3 hřebíčky, kousek skořice (odlomte z většího kusu), jeden výběžek badyánu a 2 kuličky nového koření. Do něčeho zavřete, aby se alkohol neodpařoval, a nechte do druhého dne vyluhovat.
- Cukr nasypte do kastrolu, postavte na plotýnku a tu zapněte na střední výkon. Trpělivě zahřívejte, občas kastrolem protřeste a pozorujte, zda už se cukr začíná rozpouštět. Po pár minutách by měl začít povolovat. Tímto okamžikem přestaňte s kontrolním protřepáváním a nechte cukr skoro úplně rozpustit. Nespěchejte, jinak karamel rychle zhnědne – tmavě hnědá barva karamelu je spojena s nepříjemně hořkou chutí, takže takový karamel už pak není dobré použít.
- Jakmile bude mít rozpuštěný cukr zhruba cihlovou barvu, lžící tekutý karamel trochu odhrňte a do uvolněného místa nalijte polovinu smetany. Opatrně, protože smetana se ihned začne bouřlivě odpařovat a pára by vám mohla opařit ruku, pokud ji necháte nad kastrolem. Karamel okamžitě ztuhne a nalepí se na všechno - na lžíci i na dno kastrolu. To je v pořádku, on to takhle dělá. Pokračujte ve vaření, nechte smetanu stále pobublávat a průběžně míchejte. I karamel je jen cukr a postupně se rozpustí.
- Až se vám začne zdát, že to v kastrolu už začíná trochu houstnout, přilijte i zbytek smetany a pokračujte dál, až se všechen karamel rozpustí docela. Nespěchejte, jinak se smetana odpaří příliš a směs bude až moc hustá. Cílem je dosáhnout hustoty pořád o něco řidší, než má horký pudink.
- Horký smetanový karamel odstavte a rozlámejte do něj čokoládu. Míchejte metličkou, až se čokoláda rozpustí, a pak míchejte ještě dál, až zmizí všechny rozptýlené čokoládové kousky a vznikne hladká čokoládová omáčka.
- Odhadněte nebo odměřte objem toho, co se teď nachází v kastrolu. Měli byste přilít zhruba stejný objem irské whisky, aby výsledná objemová koncentrace alkoholu zhruba odpovídala tomu, jak je kupované Baileys silné. Pokud například v kastrolu zbylo 300 ml smetanové omáčky, přilijte 300 ml whisky. Nezapomeňte k tomu nejprve použít aromatizovanou část whisky, pokud jste si do ní den předem naložili koření. Prostě ji jen sceďte přes cedník.
- Promíchejte a pak přes cedník a trychtýř přelijte do lahve. Je lepší, když lahev předem propláchnete vroucí vodou, aby nedošlo ke kontaminaci nápoje.
- Nakonec uskutečněte to nejdůležitější kouzlo: Lahev nechte chvíli vychládat při pokojové teplotě, ale pak ji aspoň na 4 hodiny zavřete do lednice. Neručím za nic, co potom vyslovíte nahlas.
Recept vypadá skvěle, jako všechny tady! Hned dnes ho vyzkouším. Jinak přeji vše dobré do dalších dní 🙂
Ahoj všichni to je bomba mám strach pokud to udělám ihned tak do vánoc to nemůže vydržet Mám kolem sebe 3 ženy které se na to vrhnou.
Milá Florentýno,
to tvoje povídání je ještě lepší než ten recept. Děkuji a přeji hezký den.
WOW, vypadá to úžasně a zrovna tak to určitě i chutná : Florentýnko, připíjím Ti na nové začátky, ať se Ti daří v soukromém i profesním životě.
Milá Flo. Gratuluji ke změně. A děkuji za krásné čtvrtky, moc ráda čtu tvoje povídání. A recepty ???.
Baileys mňam
Vaječný koňak dělám celkem často a vždy se po něm jen zapráší ( a to jsme na to jenom dva )
Většinou ho mám 2 – 3 lahve od půllitrového rumu.
Domácí Baileys zkusím letos před Vánocemi a věřím, že zmizí stejně rychle jako Vaječňák.
Dobré pošušňání a klidné a krásné Vánoce
?Tak, to já můžu. ? Děkuji ?
Milá Flo, děkuji za recept, vypadá to báječně! 🙂 A gratuluji k životní změně i nové kuchařce! ♥ Ať se daří! 🙂
Děkuju! ?
Florentinko, krásný předvánoční čas, hodně zdravíčka, pohody a samé krásné Ti ze srdce přeje Draha
Milá Flo,přeji hezké prožití vánočních svátků a mnoho úspěchů v roce 2024.Maruš
Pevně doufám, že tahle laskomina půjde vyrobit i z bezlaktozové smetany 🙂
To bohužel nemám vyzkoušené, Oli.
Mám otázku, dalo by se k tomu přilít trochu „svařákového sirupu“ a nechat povařit se smetanou – dostane se vůně koření do Bailleys, a nemusím čekat s macerováním koření….Děkuji
Ano, to by rozhodně šlo, jen to chce ubrat odpovídající množství cukru.
Hmmmm, ňam, tohle bude dobrota! Moc dékuji za recept! Milá Flo, přeji ke všem tvým začátkům zdárné pokračování. Krásný advent a celé tvé rodině pevné zdraví ! Díky !
Milá Flo, děkuji za krásné čtení a super recept, určitě vyzkouším. Kuchařku jsem teď vyzvedla a moc se těším budu číst.A na nové cestě hodně úspěchů a dobré lidi kolem sebe…. Anička
Vše dobré, Florentýnko!
Děkujeme za Tvůj čas a za recepty!
Zůstaň nám věrná… 🙂
🙂
Uvařeno, ochutnáno a doma velká spokojenost ?.
Už vím, kam poputují všechny ty alkoholické nápoje co nám leží v baru ?!
Díky za recept….na příště si dám vylouhovat i to koření.
Šťastné a veselé
Jdu naložit koření a zítra zkusím udělat Baileys. Jsi šikovná Flo-díky za recept. Přeji krásné sváteční dny. Marika
Dobrý den, milá Flo,
recept sám asi nevyužiju, leč, s Tvým laskavým svolením poskytnu svým potomkům s malinkou poznámečkou, že bych výsledek jejich „práce“ třeba rád posoudil ještě koncem tohoto roku.
Tvé dnešní povídání došlo v den, kdy od dožitých osmaosmdesátin, mi potáhne na devětaosmdesát…Nějak to utíká, žeáno? A to už pár let si užívám sledování Tvých cenných rad, za které i dnes děkuji.
Klidný předvánoční shon – Jarda
Milá Florentýnko,
právě jsem se chystala koupit synovi Baileys :). No tak samozřejmě z nákupu sešlo a jdu tvořit. Moc děkuji za všechny recepty, blahopřeju Tvým Kuchařkám, určitě dělají radost stejně jako mně ( to totiž nejsou obyčejné kuchařky, ale krásné čtení a navíc se podle receptů vždy všechno podaří ). A ráda bych popřála vše jen to dobré v osobním i profesním životě, ať se Ti vše daří!!!
Ahoj Flo jeho petfektne ja by som u tom spal dakujem…
Tak ti teda pěkně děkuji! Ihned bych se vrhla na vyzkoušení, ale protože jsem těhotná, zodpovědná těhotná, tak si radši sednu na ruce, počkám až mě přejde první fáze slintání a pak po zralé úvaze, jestli to dám jako ten Jiřík ve Zlatovlásce, se do receptu možná pustím s tím, že potěším blízké jedlým, vlastně pitným, dárkem. Ačkoli ten Jiřík to vlastně taky nedal, že…?? ?
Děkuju, Flo! Mít od tebe recept na Baileys jsem si už nějakou dobu přála… Výborný tip na vánoční dárky, a to i pro mě 🙂
Milá Flo,
přidávám se k přípitku a tuhletu vánoční dobrotu určitě vyzkouším
Milá Florentýnko,
jste tak úžasná, že jsem přesvědčená, že jste reinkarnovaná Magdalena Dobromila Rettigová 🙂
Děkuji, udělala jste mně radost, přemýšlela jsem, co vyrobit pro snachu – miluje tento nápoj, no a je to vymyšleno, ještě jednou děkuji 🙂
Dekuji za recept. Baileys jsem si chtela zitra koupit. Tak bude zmena, prvni vyzkousim vyrobit.
Mila Flo, dekuji za ctvrtecni recepty a preji Tobe i Tve rodine vse dobre, pokoj a klid. Krasny rok 2024. Dekuji Lida
Milá Flo,
ok, tenhle recept si přidávám do Vánoční kuchařky pro dceru hned vedle Perníčků, které jsou hned měkké – prostě „must have“, které se musí udělat co nejdřív, aby se stihly vícekrát zopakovat. Asi začnu hned večer, první várka perníčků už je skoro snědená (dcera, která je sama dělala, už rezignovala, že by je stihla letos ozdobit), tak druhou várku obojího uděláme spolu 🙂
Díky za bod 3. v receptu, to je přesně důvod, proč Tvé recepty/návody tak miluju!
Tereza
Krásný čtvrtek milá Fló.
Před týdnem jsem tvořil domácí Baileys z receptu loni někde objeveného. Jak jinak, než se salkem??? vyšly mi tři lahvičky a jedna už není. Po přečtení tvého receptu mám jasno. Zítra jedu dokoupit suroviny a potom si budu se Sašou Rašilovem broukat,,patláma, patláma“ ???
Omlouvám se panu Lipskému i Rašilovovi za změnu. Saša je v tom pátrání nevině??
Milá Flo, ať se ti daří lépe a lépe jak v profesním, tak v soukromém životě!
Recept na Baileys určitě vyzkouším, i když asi až někdy v lednu, do té doby pobývám v nemocnici… Ale nic katastrofálního, jen jeden zákrok, na který jsem hooodně dlouho čekala a na jehož výsledky se (po cca 2 měsíční rehabilitaci) moc těším.
Věřím, že nám budeš i nadále zkrášlovat čtvrtky svým povídáním!
Jakou má prosím trvanlivost? Vydrží v lednici do vánoc? Děkuji moc
Když tam bude uvedené ředění alkoholem, tak klidně i do těch příštích.
Milá Flo,protože jsem už dělala podle Tvého receptu vaječný koňak,toto určitě také vyzkouším.Ten koňak totiž neměl chybu!
Díky za všechny Tvoje recepty,povídání,vysvětlování,protože i když jsem stará,nikdy nebudu umět a znát vše a moc ráda si nechám poradit.Měj dál spoustu skvělých receptů a rad. Dáša.
Nikdy jsem nedělala, děkuji za inspiraci, určitě zkusím . Zatím krásný čas adventu.. ☺️♥️
Tak toto miluji jen jsem si nikdy netroufla na karamel tak snad teď. Přeji krásné předvánoční dny a hodně úspěchů Hana
Milá Flo, děkuji ti za všechny čtvrteční recepty a milé čtení k tomu od tebe. Přeji ti mockrát hodně zdraví, štěstí a spokojenost na tvé nové cestě životem a spokojenost a úspěch i v profesním životě. Ať se ti daří jen a jen dobře a jsi šťastná a máš kolem sebe dobré lidi. Děkuji ti za vše. Alena
Ano, zítra určitě vyrobíme. Čtení postupu bylo samo o sobě zážitkem, otevření láhve po čtyřech hodinách v lednici bude určitě vyvrcholením.
Včera jsem upekla black and white rohlíčky z Kuchařky pro dceru, jsou úžasné ?. Díky za vynikající recepty a ať je nadále dobře.
Zajímavý recept, vyzkouším o Vánocích. Krásný pohodový adventní čas všem.
Kuchařky nové už mám doma, děkuji. Co se týká výroby Baileys, zůstanu u svého starého jednoduchého receptu (Tatra mléko, karamelizované Salko, whisky), jelikož každému chutná (i v USA), i když manžel preferuje rum. Určitě ale zkusím macerovat koření. Přeji hezký adventní čas.
Milá Flo. Napřed bych chtěla pogratulovat k nové kuchařce. ? Na recept reaguji, je báječný i když není vaječný, no na vaječný jsem si letos pospíšila. Recept na baileis uchovám na později. Ráda čtu i povídání o receptu, je milé. Přeji veselou a nápaditou mysl. Děkuji za recept. Šárka
Milá Florentýnko!
Každé Tvé vyprávění umí naladit chutě! Já loni vyráběla kaštanový ,likèr -smetana, kaštany v čokoládě – mělo to úspěch, a chtěli letos opět. Tak dostanou Baileys jako překvápko.
Děkuji za recept a těším se na další❤️
Milá Florentýno, přeji ať se Ti daří v osobním i profesním životě a máš stále hodně nápadů na nové recepty. Ráda čtu Tvé povídání. Krásný adventní čas Jarka
Ráda bych recept vyzkoušela, ale po prohledání starých alkoholových zásob jsem našla pouze skotskou whisky, ne irskou. Já se v tom vůbec nevyznám, bude to nějaký zásadní rozdíl?
Je to v pohodě, Martino.
Milá Florentýnko,velké děkuji ,miluji
vaječňák,ale toto s kořením bude lahoda.Zkusím.Přeji krásný ,spokojený nový život prožitý v porozumění.Klidné adventní dny a spokojené svátky.Ze srdce přeje Marta.
Určitě vyzkouším, děkuji za recept
Milá Florentýno,
děkuji Ti za dlouholetou práci, kterou pomáháš některým nešťastnicím a nešťastníkům v kuchyni a děláš z nás dobré až výborné kuchařky a kuchaře.
Děkuji za skvělý tip na konzumní dárek tzv. HANDMADE. Přeji Ti pohodový adventní čas a příjemné prožití vánočních svátků.
Ahoj Florentynko,
Moc se mi libi ten karamel v receptu, pres vikend to zkusim. Blahopreji k nove kucharce a novym zivotnim zacatkum. Jen nevim, jak si Cekani na jaro koupit. Ziju v Kanade a zatim jsem nenasla, kdo by zasilal pres ocean. Preji klidny adventni cas a uz se tesim na pristi ctvrtek.
Mila Florentynko, mockrat dekuji za recept, ctu az dnes v patek .. a zrovna vcera si rikam, tak jo .. a Baileys si koupila, ze si teda dopreju. Tak se ted musim smat, kdyz jsem mail otevrela, jak se to hezky seslo. Jakmile pokorim ten koupeny, tak urcite Tvuj recept vyzkousim. A jinak preji hodne stesti do novych zacatku, v necem posledni dva roky podobnych a tesim se na novou kucharku, prave vcera mi dorazila kniha Vecere u Tebe, tak se tesim jak si poctu a hlavne co uvarim. 🙂 Dekuji, ze tvoris.
Milá Flo,
včera jsem koupila Baileys, a až dnes přečetla Tvůj recept. Je to smůla, ale zase
ne tak velká. Výsledky porovnám, uvidím, jak se povedl, moc se na to těším !
Přeji krásné nové začátky, hodně radostí a úspěchů v dalším životě a díky za všechno, co pro nás děláš .
Ahoj Flo a všichni ostatní. Kniha je doma a vypadá skvěle.
Co se týče Baileys, tak určitě vyzkouším, ale asi později. U nás se, již tradičně, mnoho let dělá ze smetany, selika, čokolád kaštany a rumu.
Milá Flo, děkujeme moc za recept. Právě jsme s manželem dovařili, sklenice je v lednici a teď budeme čekat. Nevím, jestli to ty čtyři hodiny vydržíme, bylo to moc dobré i teplé.
Moc děkuji za recept! Koupím whisky a vyzkouším. Že mi bude chutnat, to vím už teď :))
Panecku to je mnamka
Ahoj Flo. Když jsem četla tvůj recept na Bailey’s, poprvé v životě jsem zalitovala, že jsem celoživotní abstinentka. No nic, na „stará“ kolena se z měnit nebudu, ale podaruji každého z mých tři chlapů jednou lahvičkou. Jsou mlsní a určitě budou mít jazyk kolem celé hlavy (a pořídím dárky docela levně)… 🙂
A prosím, jak dlouho tato dobrota vydrží?
Myslím trvanlivost tohoto baileys…
Pokud se dodrží uvedené ředění, tak klidně i rok.
Dobrý den.
Moc děkuji za tenhle recept. Už leta hledám recept na Bailyes bez salka a všech pitomostí a ted konečně!!! Taková jednoduchost a v té je krása ❤️ Jinak já neodhadla alkohol a nakonec jsem dělala extra dvojitou dávku karamelu a ted jsem naprosto spokojená. Už jenom mizí!
Přeji krásné svátky já už se těším až to rozdám jako dárky 🙂
T.
Milá Flo, děkuji, je to úžasný recept, tak to umíš napsat jen ty, moc se těším až ho ochutnám, jinak na tvou novou knížku se moc těším, mám ji už slíbenou k vánocům. Měj krásné, klidné přípravy na vánoce 🙂 jako mám i já díky tvé vánoční kuchařce.
AHOJKY FLO!!!
BAILEYS MÁM MOC RÁDA, ALE PODLE TVÉHO RECEPTU BUDE URČITĚ JEŠTĚ VOŇAVĚJŠÍ!!!
RÁDA TI PŘIPIJU NA NOVÝ KRÁSNÝ ZAČÁTEK A PŘEJU TI V ŽIVOTĚ JEN TO NEJ…, NEJ…, NEJLEPŠÍ!!!
AŤ SE TI VŠECHNO DAŘÍ A HLAVNĚ BUĎ ŠŤASTNÁ A ZDRAVÁ!!!
VESELÉ VÁNOCE A ÚSPĚŠNÝ CELÝ PŘÍŠTÍ ROK I TY DALŠÍ
OLINKA
Milá Flo, vzhledem k tomu, že do receptu je potřeba jen cca 300 ml whisky, tak už to tak vidím, že Baileys udělám i po svátcích, protože jinak whisky nepijeme 🙂
Ale Baileys milujeme. Možná i trošku víc než vaječný koňak.
Krásné svátky a hlavně hodně zdraví, klid a pohodu. Jana
Uděláno, vyzkoušeno a půlka flašky už je ta tam. Výborné!
Děkuji a krásné Vánoce
Milá Flo, děkuju za nový recept a přeju odvahu k novým začátkům. Také díky za příjemné povidání. Jarka
Vaše stránky sleduji už roky♥️ tento likér budu dělat jako dárek k Vánocům až, ale i ke mě do ledničky ? jsem moc zvědavá , jak bude chutnat. Jen možná k tomu loupnu i jedno espresso. Dekuji moc za Vaše recepty?????
Tohle Baileys je geniální! Tisíceré díky za Váš recept. Krásné vánoční svátky.
Katastrofa !!!
Měl to být dárek k Vánocům, ale budu muset uvařit další dvě dávky a zalepit si pusu…. 🙂
Děkuji a přeji klidné svátky.
To je dobře, že je veselo ještě před svátky 🙂
Dělala jsem jako dárek, takže Baileys byla v ledničce. Asi za tři dny jsem zjistila, že je to strašně husté. Hustotu při vaření smetany jsem si hlídala.
Při nalévání do lahve jsme ochutnávali a bylo to vynikající.
Hrozně ráda bych to chtěla dát jako dárek.
Dá se s tím teď ještě něco udělat, nějak naředit ?
Ono to opravdu chladnutím zhoustne skoro na dvojnásobek, odležením to taky ještě zhoustne, ale při pokojové teplotě by to mělo být tekutější. Nejsnadnější je doředit alkoholem, ten tomu neublíží.
Taky jsem si říkala, naředit ještě alkoholem, tak jdu hned na to.
A zítra ještě udělám lotusky kuličky z dnešního receptu. Přišly jak na zavolanou.
Děkuji za radu a vůbec za všechny vynikající recepty a nápady.
Přeji krásné vánoční svátky a všechno nej nej do nového roku a vlastně i do nového života.
Vlasta
Neuveritelny!!! Vynikajici, lepsi nez kupovany.
Flo, jsi proste hvezda ??? A ja teda taky, kdyz jsem to uvarila ?
Mam plnou lahev, jeste ani nevychladla…..
trochu jsem vylila pri prelevani z hrnce na linku a manzel to olizoval ?? Dekuji ?
Zkusila jsem – a moc se povedlo!!!!! jsme nadšení…. manžel to líčil kamarádovi a ten požádal o recept, s radostí předávám :-)))))
Milá Flo
Krásné čtení. A na baileys suprovni recept.
Hodně úspěchů v Novém roce .