Domácí hamburger: co všechno musíte o receptu vědět, aby byl hamburger šťavnatý

Na severní straně Ameriky se každý majitel venkovního grilu honosí svým vlastním receptem na hamburger, který je dokonalý po všech stránkách a tím pádem i nejlepší na světě. Když si vlastními silami i vy pár domácích hamburgerů připravíte, brzy zjistíte, že na výsledek nemají největší vliv použité housky nebo ochucení a další suroviny.

Přijdete na to, že zcela zásadní je způsob, jak se postavíte ke kusu hovězího masa a přinutíte ho přeměnit se na šťavnatý, kompaktní, nerozpadající se burger.

Pak si klidně vězměte housku jakou chcete, náplň jakou chcete a stejně vždycky dostanete báječný hamburger.

Dorůžova, nebo pořádně propéct?

Než se do grilování nebo do opékání hamburgerů na pánvi pustíte, měli byste si ujasnit jednu zcela podstatnou věc. Odpovězte si na otázku, zda máte rádi maso propečené jen dorůžova, nebo zda musí být udělané durch.

Nebudu se úmyslně vyslovovat ani pro jednu možnost, ale rovnou vás upozorním, že obě dvě potřebují jiný recept. Nejde to udělat tak, že vezmete kus mletého hovězího masa, uplácáte z něj hamburgery a část jich uděláte podle přání hostů dorůžova a část jich propečete úplně.

Hned vysvětlím proč.

Do tradičního hamburgeru patří pouze mleté maso bez jakýchkoli dalších přísad. A tohle mleté hovězí maso zůstane šťavnaté, jen pokud ho nepřepečete a necháte hamburger pěkně růžový uvnitř. Jakmile ho propečete skrz naskrz, růžová zmizí, ale šťavnatost taky, takže se maso bude rozpadat a bude vám připadat suché. A proto je potřeba postarat se o to, aby trocha šťávy v mase zůstala, i když ho mít růžové nechcete. Pomůžou vám přitom další suroviny, které přidáte do masa.

Jak připravit maso na domácí hamburger

Všechno, co o hamburgerech vím, jsem vyzvěděla od Viktora, majitele bistra Yes burger (čtěte česky pro vyniknutí dvojsmyslu), které si zakládáí na absolutní čerstvosti surovin a přípravě před očima hostů. Viktor na hovězí burgery nepoužívá ani pravou svíčkovou, ani ramínko, ani vyzrálé maso z masných plemen, ale překvapivě nejlepších výsledků dosahuje s obyčejným čerstvým hovězím krkem. Jeho know-how zní asi takto:

  1. Maso melte nahrubo
    Z masa ze všeho nejdřív odřežte všechny velké vnější blány. Přestože se maso bude mlít, hotové burgery by kvůli nim byly tužší. Maso umyjte pod studenou tekoucí vodou, osušte (papírovou) utěrkou a nakrájejte na kostičky velké asi 2 cm. Před mletím je můžete na půl hodiny umístit do mrazáku, aby lépe prošly mlýnkem, ale není to bezvýhradně nutné. V mlýnku na maso si nastavte hrubší mletí (pokud to váš mlýnek umožňuje, jedná se o otvory velké asi 5-6 mm) a umelte připravené maso.
  2. Obouchejte maso
    Mleté maso rozdělte na tolik dílů, kolik chcete mít hamburgerů. Na jeden kousek počítejte se 150-200 g syrového mletého masa. Z každého dílu utvořte kouli a dvacetkrát s ní bouchněte o kuchyňskou linku nebo o pracovní desku. Kdybyste tento podivně vypadající úkon vynechali, burgery se budou při opékání rozpadat. Nárazy přivodí masu větší pojivost.

    Pro případ, až budete jednou potřebovat nachystat dvacet a víc burgerů a nebudete se chtít probouchat až do hamburgerového komatu, můžete využít služeb hnětacího háku kuchyňského robota a mleté maso prohníst jako těsto. Nepřežeňte to s časem, dvě minuty naprosto stačí, pak už se maso začíná matlat, zahřívat a znehodnocovat.

  3. Vytvarujte hamburgery
    Navlhčenýma rukama masové koule nejprve uhlaďte, a pak je jemně zploštěte na výšku jednoho a půl až dvou centimetrů. Jejich velikost by zhruba měla odpovídat průměru rozříznuté housky. Uhlaďte případné roztřepené okraje a uprostřed každé placky ještě vymáčkněte nepatrný důlek – to aby se v těchto místech maso rychleji propeklo a zároveň se na pánvi nevyboulilo. Syrové hamburgery narovnejte na talíř. Do doby, než je budete potřebovat, je nechte ležet v lednici.
  4. Solte až před opečením
    Jakmile přijde chvíle opékání, rozehřejte pánev s těžkým dnem, případně grilovací pánev nebo gril. Syrové burgery osolte a opepřete podle chuti těsně před vložením do pánve. Zhruba po minutě nahřívání pánev vytřete trochou oleje nebo sádla, částečně snižte příkon tepla na střední stupeň a do pánve položte chladné masové placky – tolik, kolik se jich tam s aspoň třícentimetrovými rozestupy vejde. Každou z nich opečte 3 minuty po každé straně a pak ještě minutu znovu po první straně, budou tak propečené dorůžova, ne zcela propečené. Obracejte s pomocí dostatečně široké, placaté obracečky. Jsou-li vaše hamburgery spíše vyšší, klidně ještě minutu pro každou stranu připočtěte, stejně tak, chcete-li je více propečené.
  5. Pečte dorůžova
    Vnitřní propečení nekontrolujte nožem ani vidličkou (ačkoli pro začátečnické pokusy je to leckdy jediný možný způsob zpětné vazby), nýbrž prstem: zkuste nejprve dotykem porovnat tuhost masové placky při okraji a ve středu, pocítíte rozdíl. U hotového hamburgeru je tento rozdíl docela malý, přesto zřetelný, u nedodělaného je značný. Pokud potřebujete ještě trochu nápovědy, řiďte se pravidlem, že maso má odejít z pánve ve chvíli, kdy má prostředek takovou tuhost, jakou můžete nahmatat na kůži mezi palcem a ukazováčkem vaší ruky. Možná tohle cvičení pro vás bude napoprvé velkým a vzrušujícím výletem za Alenkou do Říše divů, ale už napodruhé a při dalších pokusech si budete připadat jako zkušení harcovníci Burgerlandu.
  6. Zahřejte housky
    Říká se, že hamburger nejlépe chutná v housce, která je po vnitřní, rozkrojené straně krátce opečená. Vezměte si z tohoto pravidla, co chcete, opéct housku můžete jak v suché pánvi, tak pod grilem v troubě nebo na toustovači, anebo ji také můžete nechat měkkou.
 Na spodní stranu housky namažte kečup nebo hořčici nebo jiný dresink, překryjte čistým salátovým listem nebo dvěma, přidejte plátek rajčete (rajčatové patky se zásadně do burgeru nepoužívají) a pak teprve přispěchejte s opečeným hamburgerem. Pokračujte s tenkými plátky cibule a okurky, zakryjte horním dílem housky a dlouho s prvním kousnutím neotálejte.

    Hamburger podávejte s hranolkami, nejlépe domácími (recept najdete v článku o nejlepších domácích hranolkách).

Gril nebo pánev?

Nemusíte se bát, že po vás budu vyžadovat důslednou reprodukci americké barbecue idylky, včetně obrovského venkovního grilu, u kterého stojí rozesmátá hlava rodiny a s pomocí obracečky rozesílá šťavnaté domácí hamburgery na všechny strany. Protentokrát si bez problémů vystačíte s pořádnou pánví, co má těžké dno. Když bude rýhované, bod pro vás za výsledný design pruhovaného hamburgeru, ale nenechte se tímto požadavkem odradit od realizace svého kuchařského záměru.

A nyní tedy oba recepty. Když si k nim přidáte i domácí burgerové housky (určitě nějaký slušný recept na internetu najdete), zažijete něco, čemu já říkám americká žravost. Malý kousek nikdy nestačí.

Domácí hamburger

51

Množství: Pro 4 osoby (nebo lépe – na 4 hamburgery)

Domácí hamburger

Domácí hamburger není žádná věda. Do masové placky přijde jen a pouze maso, potud je recept velmi jednoduchý. Samozřejmě tím pádem o to víc záleží na tom, jak maso zpracujete a co přesně s ním na grilu nebo na pánvi provedete.

Suroviny

  • 600 g hovězího masa z krku
  • čerstvě mletá sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce oleje nebo sádla k opékání
  • čerstvě namletý pepř podle chuti
  • 4 kulaté housky, ideálně přímo na burgery
  • kečup nebo hořčice
  • 1 rajče
  • několik listů ledového salátu
  • červená cibule nakrájená na kolečka
  • 2 kyselé okurky

Postup

  1. Maso očistěte od velkých blan a šlach, nakrájejte na kostky velké 2-3 cm a nechte půl hodiny ležet v mrazáku, aby se lépe mlety. V mlýnku na maso je pak umelte nahrubo.
  2. Mleté maso rozdělte na 4 stejné díly, z každého utvořte kouli a dvacetkrát s ní bouchněte o kuchyňskou linku. Nárazy zlepší pojivost masa a to se pak naoplátku nebude při pečení rozpadat.
  3. Navlhčenýma rukama uhlaďte masové koule, pak je jemně zploštěte na výšku jednoho a půl až dvou centimetrů. Uhlaďte případné praskliny na okraji a uprostřed každé placky ještě vymáčkněte nepatrný důlek – to aby se v těchto místech maso rychleji propeklo a zároveň na pánvi nevyboulilo. Do doby, než je budete potřebovat, je nechte ležet v lednici.
  4. Jakmile přijde chvíle opékání, rozehřejte pánev s těžkým dnem, případně grilovací pánev. Syrové burgery osolte a opepřete podle chuti těsně před vložením do pánve. Nahřátou pánev vytřete trochou oleje nebo sádla, snižte příkon tepla na střední stupeň a do pánve položte burgery - tolik, kolik se jich tam s aspoň třícentimetrovými rozestupy vejde. Každý pečte 3 minuty po každé straně a pak ještě minutu znovu po první straně. Tím by měly být propečené dorůžova, ale ne víc. Pokud chcete ještě trochu růžové barvy ubrat, přidejte čas na pánvi.
  5. Rozkrojené housky opečte na řezné straně na suché pánvi. Na spodní stranu housky namažte kečup nebo hořčici, překryjte salátovými listy, přidejte plátek rajčete a na zeleninu položte opečené maso. Pokračujte s tenkými plátky cibule a okurky, zakryjte horním dílem housky a hned podávejte.

 
 
Hamburger pro milovníky dobře propečeného masa

Množství: 4 hamburgery

Nejšťavnatější, stoprocentně hovězí hamburger bez dalších přísad by neměl překročit stupeň propečení do růžova, tedy medium, pak už ztrácí svou vláčnost a šťavnatost. I když předchozí postup celkem dobře funguje i na víc propečené maso, protože oboucháním si svou šťavnatost docela dlouho udrží, lepšího výsledku dosáhnete přidáním dalších surovin k masu. Jsou lidé, kteří pořádné propečení pořád ještě preferují, a tak uvádím tento recept jako pojistku proti přesušenému masu.

Suroviny

  • suroviny z předchozího receptu, a dále:
  • 1 vajíčko
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 lžíce studeného domácího vývaru (ne z kostky) nebo velmi ledové vody

Postup

  1. Postupujte podle bodu 1 předchozího receptu. Poté k mletému masu ještě přidejte vejce, strouhanku a studený vývar nebo vodu a promíchejte, až se vše spojí na stejnoměrnou směs.
  2. Pokračujte dle bodu 2 a dále, nic jiného se v postupu nemění. Dobu opékání prodlužte o minutu z každé strany, případně i déle, pokud to nestačí.

 
Tak ať se vám práce s obracečkou v ruce daří!
 

 
Otázka pro dnešní den: zkoušeli jste už domácí hamburgery? Co vám dělalo problémy? A co všechno jste do housky s masem dali?

Zapojte se do diskuze

  1. Domácí hamburgery už jsme párkrát s přítelem zkoušeli, nejdříve do koupených hamburgerových housek a nakonec jsme si i připravili vlastní a to bylo nejlepší, protože vlastní udělaná brioška či houska chutnala skvěle. Jinak jsme do hamburgerů dávali, co nám chutná a také patří: rajčata, salát, okurky, hořčici, kečup a sýr. Sýr jsme zkoušeli, jak plátkový čedar, tak i plátkový tavený čedar, který je zase po odzkoušení v hamburgeru chuťově lepší.

    1. Hani, díky za radu s tím čedarem! Píšu si 🙂

  2. Evísek says:

    Krásný čtvrtek, Flo,
    vypadá to, že jsi včera jako malá muška byla na pozorované u nás doma – dělaly se hamburgery. Čistě jenom proto, že mě přepadla lenost a nechuť na cokoliv – stačilo sáhnout do mrazáku pro housky, mlété hovězí čekalo od úterý v lednici a zeleninu, co chyběla v lednici, jsem koupila cestou domů na trhu. A omáčku jsem vyrobila z toho, co poskytla opět lednice – jako základ posloužila zbylá nádivka do sladkých koláčů! – švestkokakaová marmeláda s tvarohem dochucená sladkou chilli omáčkou a trošku osolená a ocitronovaná. Burgry se opalovaly pod grilem v troubě. Takže opravdu minimum práce a všichni spokojení 🙂 To obouchání masa opravdu funguje – ani už nevím, kdo mi to kdy poradil, ale od té doby nikdy jinak. Krásný den všem. Evísek

    1. Evísku, úplně jsi mě navnadila, chci zkusit tu švestkokakaovou marmeládu do hamburgeru 🙂

    2. Evísek says:

      „Trošku“ opožděná odpověď, Flo, omlouvám se 🙂 Švestkovokakaová marmeláda se skládá jen a pouze ze švestek a práškového kakaa. A pak spousty času u sporáku na malý výkon. Švestky nechat rozvařit, odpařit a pak podle chuti kakao. Případně cukr (bude fungovat i med nebo nějaký sirup – podle chuti) na doslazení. Letos jsme přišli ke švestkám až bylo málem pozdě, tak jsem pecky lovila z hrnce po rozvaření a doslazení nebylo potřeba vůbec. A ještě teď je „švestkoláda“ naprosto v pořádku, i když jí už moc není….dá se použít skoro kamkoliv – alá mexiko, guláš, do boloňské omáčky, buchet, ale i jenom na chleba s máslem. Krásné předvánočno přeje Evísek

  3. určitě udělám, – asi v neděli,ale musím moc pochválit nepečený – é jahodové dorty.Dělal jsem raději dva – výborné !!! Jeden se hodil kamarádce k narozeninám,druhý – pro vlastní rodinu.Myslím,že jsem si neudělal ostudu!!! Moc a moc děkuji.Pepík

    1. Pepíku, já děkuju, jsem ráda, že se ti všechno podařilo.

  4. Florentýno gratuluju, líp bych to nenapsal, totiž takhle je to naprosto správně a je to tak i na našich stránkách. Chci podtrhnout VYTŘÍT pánev olejem či sádlem, hamburger se nesmí v tuku koupat.

    1. Drobku, no tak to jsem moc ráda, že na to máš ty jako odborník přes veškeré grilování úplně stejný názor. A dík za to doplnění, jasně že vytřít, nikoli vykoupat 🙂

  5. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo, díky receptům a spíše připomenutím, na co mám chuť a co jsem dloóóuho nedělal, mám vyřešeno, co s hovězím, které mám na mrazáku a co se sobotním či možná nedělním odpolednem.
    Recepty využiji oba, manželka bude chtít ten propečenější.
    Hezký den – Jaroslav

    1. Jaroslave, tak snad vám oběma v sobotu chutnalo a neutrhla jsem si ostudu 🙂 Flo.

  6. Dobrý den, Flo, predpokladam, ze se tyto burgry nedaji péct na rostu na grilu ale jen na panvy? Chystame se koupit venkovni gril a premyslime jaky typ a co vlastne by mel a nemel mit. Nemate nejakou radu/zkusenost? Uz se nemuzu dockat az pozveme par znamych a ja je (snad ) uslnim pravym domacim burgerem 😉

    1. Lucie, výběr grilu je hodně velké téma a těžko radit v jednom krátkém komentáři. Záleží, co si od toho slibujete a kde budete grilovat. Na balkon nebo terasu v hustě obydlené zóně bych volila bezkouřový Lotus gril, bohužel s tím omezením, že zvládne hlavně jen minutková masa a zeleninu (případně ovoce). Nicméně je skladný, příjemný, komfortní a rychlý.

      Na zahradu nedám dopustit na grily Weber, takové ty černé, kulaté, na dřevěné brikety. Mají poklop a umožňují tak grilovat nejen minutková masa, ale zvládnete na nich úplně cokoli. K němu si musíte rozhodně a povinně koupit knížku od Stevena Reichlena „Jak grilovat“, ta vás naučí všechno, neexistuje lepší literatura. Když budete později koketovat s pizzou na grilu, s masem z woku a podobně, není to problém, dá se dokoupit dodatečné vybavení ke grilu.

      Hamburgery se samozřejmě na roštu na grilu péct dají. Pokud máte strach, tak na grilu můžete rozehřát litinovou desku, k některým grilům se prodává jako příslušenství (včetně toho Webera). Případně je můžete třeba obalit do slaniny. Důležité je mít pořádně rozehřátý gril a těsně před vložením masa dobře naolejovaný rošt.

  7. Flo, moc diky za odpved. Mame domek se zahradou a velkou terasou ;-). Po Weberu jsem uz koukala, ale rikala jsem si, jestli to spíš ted neni jen moda… Tak moc diky za radu a tip na knizniho pomocnika, ted tedy uz jen krasny teply vecer a hura do toho. Tak grilování a hamburgerum zdar! 😉

  8. Míša says:

    Dobrý večer,Flo,před chvílí jsem rodině připravila hamburgery podle Vás a všichni se jen oblizovali 🙂 byly vynikající . Díky,diky,za návod a ať se Vám jen daří 🙂

    1. Míšo, děkuju za tu chválu, ale hrdina kuchyně jsi ty, dobrá práce! Flo.

  9. Ahoj Flo,

    hamburgery byli skvělé. Zkoušela jsem je já i přítel již dříve. Mysleli jsme si, že jsou úžasné. Až do teď, než jsme je udělali podle Tebe :-). Bouchání s masem, je naprosto skvělá věc a fakt to funguje. Což je jasné, když to píšeš :-). Myslela jsem si, že neokořenit maso už při úplném začátku, bude chyba, ale opak je pravda. Smažení skoro na suchu byla také moc dobrá rada. Byli fakt úžasně šťavnaté. Dala jsem tam ještě plátkový sýr a nebyl salát, dala jsem tam tedy salátovou okurku. Neměli jsme ani kyselou. Ještě jsem přidala kromě hořčice a cibule ,dobrý kečup. Moc jsme si pochutnali. Díky za dobré rady.

    1. Jsi skvělá a já jsem na tebe hrozně moc pyšná. Takový pokrok za tak krátkou dobu! :-*

  10. Věra says:

    Dobrý den, burger jsem dělala poprvé včera a náramně se povedl. Vařím i po 30 letech manželstrví s nadšením, ale burger jsem doposud nevyzkoušela.Dělala jsem ho podle vašeho receptu a maso bylo skutečně šťavnaté.To bouchání o stůl dělala se sekanou už moje babička před mnoha lety, takže stačilo jen oživit vzpomínky na dětství Dala jsem i sýr(nikoliv koupený průmyslový plátkový ,ale náš domácí)
    Nádherná kompozice chutí. Pochválil jak syn , tak manžel.

    1. Věro, tak to musela být paráda. Jsem ráda, že se všechno tak zadařilo. Pánové hamburgery obzvlášť ocení, ta pochvala jistě byla víc než zasloužená.

  11. Ahoj Flo,

    dnes jsem objevila tvou stránku a vypadá úžasně. Je zde spousta užitečných rad, za což Ti patří velký dík 🙂 Hamburgery vypadají lákavě, jen mám jeden technický problém – nachazím se právě na studentském bytě a mám tu jen obyčejnou teflonovou pánev. Lze i na ní udělat vcelku obsojně burger nebo se do toho raději nemám pouštět? 😉 Děkuji za radu 🙂

    1. Neměla bych to říkat veřejně, ale ano, s přimhouřením jednoho oka stačí. Pánev musíš hodně rozehřát a rozhodně i použít trochu tuku nebo oleje, než do ní dáš maso. Jen si dej pozor, abys pánev nezahřívala nasucho moc dlouho a moc intenzivně, ten teflonový povrch by se tím mohl zničit.

  12. Milena says:

    Dobrý den, velmi dobré je také přidat k sýru do hamburgru volské oko. Zasytí a chutná. S pozdravem Milena.

    1. Och, výborný nápad, díky.

  13. Patricie says:

    Ahoj Flo,

    včera jsme s přítelem zkusili burger podle Tebe a byl vynikající. Jediné, po čem se poohlédneme lépe, jsou housky. Trochu nám výslednou chuť kazily. Ale maso perfektní a to je hlavní! 🙂 Moc děkujeme za recept.

    1. Patricie, díky za vyzkoušení, ty housky už jsou jen detail, který snadno doladíte, věřím tomu. Tak ať stále chutná a vše se daří.

  14. Takové Burgery po česku. Umlácené maso nedejbože ještě v robotu, nebo ještě lepší verze narvat do masa strouhanku a udělat z něj karbanátek.
    Vyzkoušejte někdy maso po umletí jen lehce vytvarovat, osolit hrubozrnnou solí a opepřit pepřem 4 barem. Když dáte poměr tukz aspoň 80:20 nic se Vám nerozpadne ani když to propečete.
    A houska má samozřejmě velký vliv na výslednou chuť celku.

  15. Dobrý večer,
    vždycky jsem byla naprostý odpůrce syrovější úpravy masa než “well well done“, vše jsem musela mít propečené, aby náhodou někde kus šťávy při jídle nevytekl. Letos ale poprvé máme vlastní domácí jehněčí a když jsem začala hledat jak na úpravu kotletek, narazila jsem právě na váš článek, kde doporučujete medium úpravu na růžovo. Já v šoku, že takhle se opravdu dělají kotletky, to nejkvalitnější maso z ovce. No nedalo se nic dělat, pekla jsem je už dvakrát podle vašeho receptu a výborné! Úplně jsem se zamilovala do té šťavnatosti. 🙂 A proč to píšu k hamburgerům? Dnes jsem po dlouhé době dělala hamburgery a jelikož jsem byla vždy nespokojená s masem, tak jsem opět hledala nějaký solidní postup. A hle u vás na blogu – také úprava do růžova! Nebudu to prodlužovat, jehněčí hamburger byl krásně šťavnatý a s manželem jsme se shodli, že lepší jsme doma ještě neměli. A já už si nedokážu představit jíst ty suché hamburgerové maso jako dříve. Děkuji vám za práci, jakou zde odvádíte. Dozvěděla jsem se zde již spoustu věcí, které je k dobrému vaření třeba znát. 🙂

  16. Zdravím a díky za super tip s oboucháním masa – cca 25x každý hamburger a fakt se to scelí – do té doby se mi maso vždycky víceméně rozpadalo. Jinak nesolím – jen pepřím – děti si „pošušňaly“ a manželka dala během chvilky dva 🙂

  17. Dobrý den,
    to bouchání masa určitě vyzkouším, jinak po ochutnání snad všech možných kombinací burgerů v restauracích apod. jsem to vystajlovala na tyto ingredience… sýrová bulka, jedna strana potřená majonézou, druhá kari kečupem, kolečka červené cibule (hodně ????), plátkový chedar, který dám ke konci pečení na maso, aby se roztekl…. sobě ještě dělávám volské oko a to je všechno, co do burgerů u nás doma dáváme…a děkuji za rady… příští burgery je využiju…:))????

  18. Takřka vyčerpávající recept. To takřka je, že by mělo být asi 15 – 20 % tučného, aby se burger „mastil“ zevnitř při pečení. Jinak to bude moc suché.
    Některé autority dělají ze zadního, některé nebouchají, aby byl „plný dírek“.
    Ostatně celý traktát je tady: http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=8&t=15 a tady je přímo spousta receptů, pro ty kdož je potřebují: http://www.grilovani-barbecue.com/viewforum.php?f=8

  19. Ahoj Flo, mám problém. Jelikož mám nového přítele a teprve vše zsrizujeme postupně. Poridila jsem toustovac – klasicke ctverce a nevymenne. Šlo by maso udelat v toustovaci? ať nejime jen studene večeře 😀 do doby než pořídíme kuchyň. Ať máme něco dobrého. Protože jednou jsem je delala dle tveho receptu a byli výborné. Ale to jsem v tu dobu byla jinde. Diky za radu s toustovacem

  20. Sehr informativer Beitrag! Vielen Dank fürs teilen!

  21. Teda, ten fígl, obouchat maso! 🙂 Krásně to funguje, nechci se teda chválit, ale hamburgery se povedly 🙂 Díky za radu, celý web je skvělý!

  22. František Flos says:

    Recept je fajn, pracoval jsem podle něj a podařilo se. Díky.
    Mám jen malinkou drobnost k textu. Čeština je složitá, protože máme slova, která zní stejně popisují totéž, ale odvozují se od jiných základů. Takže česky musíme pomlít maso na mlýnku.
    Mějte se pěkně,
    Franta.

    1. Jejda, to je teda hrubice, nechápu, že mi proklouzla 🙂 Díky za upozornění, už jsem ten jeden změkčilý mlýnek opravila.

  23. JplusT says:

    I s troskou improvizace se povedlo!

  24. Tereza Stuchlíková says:

    Milá Flo,
    dnes pořádáme deskohraní s kamarády a proto se, co by hostitelka, střemhlav vrhám do burgerů. ?
    Díky tvé inspiraci jsem si je opravdu vymazlila – od výběru masa přes mletí, „mlácení“ a tvarování. Teď jsou v lednici a myslím, že i syrové zaslouží pochvalu.
    Jinak u nás doma vede varianta se zkaramelizovanou červenou cibulí a čedarem (nejlépe na posledních 30 sekund pečení položit plátek sýra na maso a přikrýt poklicí, krásně se rozpustí).
    Pošlu dojmy všech jedliku. Nejvíc se děsím tepelné úpravy. V naší domácnosti zatím vládne teflon a stará smaltovaná pánev bez madla.

    Měj hezkou sobotu,
    Terez

  25. David K. says:

    Ahoj, díky za ten tip s boucháním / hnětením masa u burgerů. V tom je právě ta zrada, že mleté maso z obchodu, mj. dobře váže a podobnou úpravu nepotřebuje. Na to jsem si potřeboval přijít a díky, žes mi to vysvětlila.

    BTW stále váhám, jestli maso na burger nepoprášit uzenou solí. Na jednu stranu může získat zajímavou uzenou chuť – kterou ovšem u hovězího masa nikdo asi nečeká a v tom může být zrada.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close