Domácí müsli na sebe může vzít dvě základní podoby – pečenou a nepečenou. Nepečené vznikne pouhým smícháním suchých surovin; tedy vloček, oříšků, semínek a sušeného ovoce. To pečené je pochopitelně křupavější, sladší, zajímavější, a tak má i svůj vlastní název, který k nám doputoval ze zahraničí.
Říká se mu granola a je připravené asi tak stejně rychle, než stačíte tohle slovo vyslovit stokrát nahlas.
Nebudu vás napínat a rovnou prozradím, jak se takové domácí müsli připraví. V míse stačí smíchat vločky, oříšky a semínka, přilít k nim trochu medu, přisypat cukr a sůl, možná i přidat něco pro chuť, jako třeba kakao či skořici, promíchat, nasypat na plech a zapéct.
Cukry během pečení zkaramelizují, oříšky a semínka se rozvoní a stanou křupavějšími, totéž se stane vločkám. Koření získá na síle, kakao zajistí dojem čokolády.
Když si jednou jedinkrát zkusíte domácí müsli upéct, zjistíte:
- jak je to rychlé a snadné,
- jak je to návykově a nebezpečně dobré, takže okamžitě zapomenete na kupované müsli,
- jak je najednou jasné, odkud se bere to nehorázné množství kalorií a proč je potřeba jakékoli müsli dávkovat přiměřeně.
Univerzální recept na domácí müsli
V rámcových receptech je obrovská síla. Obsahují pouze základní pravidla přípravy a důležitě proporce surovin, ale chutě a vůně si můžete vždycky upravit podle své nálady a podle toho, co máte zrovna ve spíži.
Přesně to vás teď čeká. Dám vám obecný návod na domácí müsli, který bude vždycky fungovat a který vám umožní upéct si müsli podle svých představ, nikoli podle představ někoho jiného.
Připravte si tedy:
Vločky
Ať už ovesné, pohankové, jahelné, ječné, kukuřičné, pšeničné, špaldové, žitné nebo směs toho všeho, všechno bude fungovat. Základem je 250 g vloček nebo jejich směsi.
Ať už vyžadujete vločky bezlepkové, z ekologického zemědělství nebo vás nudí tuctové vločky ovesné a chcete se jim vyhnout, na této položce se můžete vyřádit.
Volte každopádně vločky celé, nikoli jemné nebo drcené.
Oříšky a semínka
Aby upečené müsli mělo rozmanitou strukturu, vezměte aspoň dva druhy těchto surovin – dva druhy ořechů, dva druhy semínek, nebo jeden druh ořechů a jeden druh semínek.
Anebo klidně dejte druhů víc, vždyť domácí müsli je parádní záminka, jak sesypat a využít různé malé zbytky načatých balení a nenechat je zežluknout.
Oříšky i semínka by měly být nepražené a nesolené.
Zda se rozhodnete použít ořechy loupané nebo neloupané, to je celkem jedno, zejména mandle jsou v neloupané podobě hodně zajímavá a dobrá volba.
Ořechů a semínek budete celkem potřebovat 150 g.
Tuhle sbírku oříšků si doma hýčkám z několika důvodů. Ty hlavní jsou:
- Na domácí müsli
- Na snídaňové kaše
- Na semínkový chléb (recept zde: Semínkový chléb)
A nebudu zbytečně rozmazávat, že i příležitostným kolemjdoucím zbloudivším do kuchyně často přijdou vhod.
Cukr a sladké husté tekuté přísady
Díky cukru se müsli speče, potáhne zkaramelizovanou vrstvou a dostane svou typickou křupavost, chuť i energetickou vydatnost.
Na sladké, avšak nikoli přeslazené müsli počítejte se 100-120 g cukru, ovšem nikoli jen v sypké podobě.
Krystalového cukru – řepného či třtinového, to je jedno – z toho použijte nanejvýš 50 g.
Ten zbytek je lépe použít v jiných podobách, především těch hustých a tekutých. Mám na mysli med, datlový sirup, javorový sirup, agávový sirup, kondenzované slazené mléko, anebo taky ovocné přesnídávky, čili ovoce v podobě hustého pyré.
Zde ovšem nejde o záměnu jedna ku jedné. Je potřeba se podívat na složení a přečíst si v něm, kolik gramů cukru obsahuje 100 g zvoleného sladidla.
Med například obsahuje kolem 80 g cukru na 100 g medu, kondenzované mléko mezi 50-55 g cukru na 100 výrobku, ovocná přesnídávka jen kolem 15 g na 100 g přesnídávky.
Takže například lze nakombinovat 50 g cukru, 70 g medu (odpovídá 56 g cukru) a 90 g jablečné přesnídávky (odpovídá 14 g cukru). Celkem se v těchto třech surovinách bude nacházet 70 + 56 + 14 = 120 g cukru, což odpovídá zadání.
Pokud se ptáte, jaká sladidla upřednostnit, opět berte to, co máte načaté, co vám přebývá, anebo co vám podvědomě ladí s ochucením, které máte v úmyslu připravit.
Například kombinace jablečné přesnídávky a medu si bude skvěle notovat s vlašskými a lískovými ořechy, se skořicí a hřebíčkem a nakonec taky s rozinkami.
Umělá sladidla nekaramelizují a nemá smysl je k zapékání používat.
Pokud chcete nebo potřebujete upéct müsli bez přidaného cukru, taky to jde. Ovesné vločky i ořechy samy o sobě za zapečení stojí, budou po průchodu troubou mnohem zajímavější a křupavější, jen se nedočkáte zkaramelizované chuti, vůně a slepenců. Ze všech možných podob cukru použijte třeba jen půl skleničky jablečné přesnídávky, nic víc. Takové müsli je po upečení lehce nakyslé a bude si hezky rozumět se zvýšenou mírou sušeného ovoce, především rozinek.
Olej
Už i malá trocha tuku usnadní zezlátnutí, urychlí pečení a způsobí vyšší křupavost.
Oleje vezměte mezi 10-20 g (když už máte vytaženou váhu kvůli ostatním surovinám, lépe se vám olej odměří na gramy, nikoli na mililitry).
Spodní hranici volte, když je v receptu něco dalšího, co vám připomíná tuk, například kondenzované mléko nebo sypké kakao, k horní hranici se naopak přibližte, pokud tučnost v jiných surovinách nenajdete, anebo pokud chcete použít koření.
Sůl
Dobré müsli se od výborného často liší množstvím soli.
Nebojte se ji použít; opravdu to má smysl. Na poměry, které uvádím, jí budete potřebovat 5 g, tedy zarovnanou lžičku.
Aromatické chutě a vůně
Müsli snese výrazné ochucení. Snese hodně cukru, hodně soli a taky hodně koření nebo čokolády, pokud se je rozhodnete použít.
Z koření se hodí mletý zázvor, skořice, hřebíček, perníkové koření (nikoli prášek do perníku), koření pěti vůní, garam masala, vanilka, prostě všechny hřejivé druhy koření, které si dovedete představit ve sladkých dezertech.
Müsli klidně pojme až 4 g koření.
Dále se na dochucení müsli dá použít kakaový prášek, díky tomu vznikne čokoládové müsli. S kakaem je potřeba pracovat opatrně, čokoládové müsli se rychleji připaluje a musí se proto víc promíchávat a líp hlídat.
A konečně lze müsli dochutit i strouhaným kokosem.
Kakaa i kokosu stačí 15-20 g.
Sušené ovoce
Bez sušeného ovoce není žádné domácí müsli kompletní. Počítejte alespoň se 100 g, ale klidně dejte i více, müsli to rádo unese.
Výjimkou je ovoce lyofilizované, tedy sušené mrazem. To je lehké jako peříčko a tak ho klidně stačí jen 40 g.
Sušené ovoce jsem si nechala ve výčtu surovin až na konec proto, že na rozdíl od ostatních surovin se s nimi nedává společně péct, ale přimíchává se až po upečení.
Důvod to má praktický: než by ostatní suroviny získaly v troubě křupavost a zlatavý odstín, sušené ovoce by stačilo nabrat perfektní podobu hořkého, spáleného uhlíku.
Tak ať jsou vaše rána zase o něco sladší.
Suroviny
- 250 g vloček
- 50 g semínek
- 100 g ořechů a mandlí, i neloupaných
- 5 g soli (1 zarovnaná lžička)
- 10-20 g oleje
- 50 g krupicového cukru
- 90 g tekutého medu
- 2-4 g mletého koření (volby koření viz doprovodný text; můžete vynechat)
- 15 g sušeného kakaa nebo strouhaného kokosu (můžete vynechat)
- 40 g mrazem sušeného ovoce nebo 100-150 g klasického sušeného ovoce
Postup
- Trochou oleje vymažte mělký plech na pečení a troubu začněte předehřívat na 160 stupňů. Pokud máte horkovzdušný oběh, využijte ho, avšak teplotu nastavte jen na 145-150 stupňů.
- V míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě sušeného ovoce. Přilijte med, zbytek oleje a vše důkladně promíchejte velkou lžící nebo vařečkou. Spíš než pohyby zdola nahoru jsou tu účinné roztírací tlaky o dno a stěny mísy.
- Lepkavou směs rozprostřete v nízké vrstvě na plech a vložte do trouby. Pečte celkem 30-40 minut. Po uplynutí 20 minut začněte müsli pravidelně po 5 minutách promíchávat. Po uplynutí půl hodiny, jakmile müsli zezlátne a přestane být částečně lepkavé, odeberte malý vzorek a nechte ho zchladnout. Je-li po vychladnutí křupavý a dobře se rozdrobí, máte upečeno. Pozor, hranice mezi dobře upečeným a spáleným müsli je velmi nezřetelná, buďte ke konci pečení stále ve střehu a raději kontrolujte častěji.
- Müsli nechte dobře vychladnout, přičemž ho i v této fázi čas od času promíchejte a pokuste se rozdrobit větší slepené kousky. Je to ta nejlepší část celé výroby, nenechte se o ni připravit.
- Zchladlé müsli smíchejte se sušeným ovocem. Obratem vyexpedujte do vzduchotěsné sklenice nebo krabice, jinak začne postupně vlhnout a ztrácet křupavost.
[vc_row][vc_column width=“1/4″][vc_single_image image=“14544″ img_size=“large“ alignment=“center“][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]
Snídaně u Florentýny
Tři konkrétní podoby pečeného domácího müsli najdete v mé kuchařce Snídaně u Florentýny, která vás naučí zdravě snídat, rozmanitě svačit a dokonce i dělat výborné obědy do krabičky. Má pro vás recepty na celé dopoledne, u kterých nebudete počítat kalorie, nýbrž kroky. Pokud vám připadá, že už jsou vaše snídaně, svačiny a obědy v práci trochu nudné, zde najdete inspiraci na dlouhou dobu.
Více o knize: Snídaně u Florentýny[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Za sebe můžu doporučit dělat müsli rovnou s karamelem jako tekutým sladidlem (cukr po zkaramelizování rozředit horkou vodou) je to výborné! 🙂
Zdravím,tak to tedy ani náhodou, bohužel.
Musli dělám už nějaký ten rok a miluju ho. Jen místo oleje používám máslo.
Ahoj, dělala jsem ho zrovna včera. Já teda rozpouštím máslo (cca 100g) s trochou dýňového oleje a v tom dvě lžíce medu ale teda na 750g vloček?
Milá Florentýno,
děkuji za recept,je jednoduchý a rychlý. Ten zapečený si určitě zaslouží pochvalu.
Ahoj všichni ,ano je a vidím to na sobě.Co se týká receptu tak tohle nemusím ale dík za něj.
Dobrý den Flo. Musli dělám roky na těžké pánvi na indukci skoro stejným způsobem. V troubě mi to přijde hodně zdlouhavé. I tak je recept super. Přeji hezký den. Marie
Super, super, super! Určitě vyzkouším, už jsem získala řadu receptů, tipů a nápadů na domácí müsli. A ještě k otázce, zda v každém dospělém je kousek dítěte a tudíž všichni máme nárok na slavení dnešního svátku: já jsem už od rána dostala několik veselých přání k Mezinárodnímu dni dětí. Od své maminky (byť už jsem dospělá, a to přímo velmi 😉 ), ale taky mj. od své dcery, což mě mile pobavilo. 🙂 Takže proč ne. Krásný sváteční den pro všechny, ať už jste milovníky müsli nebo je nijak zvlášť nemusíte. 🙂
Radka
Výborné müsli, zkusila jsem už hodně receptů, ale vždy se s dcerou shodneme, že tohle je nejlepší
Děkuji za super recept, určitě udělám, vločky , oříšky i sušené ovoce mám,přeji krásný slunečný den
Tak to já si dnes dala „moravské müsli“!!!!
Tak to já už jsem přerostlé staré dítě. Müsli jsou pro mě jen zbytečné kalorie. Ne, že by mi nechutnalo, ale záměrně se těmto jídlům vyhýbám, nemám je pak jak spálit.
Ale děti zlaté, krásný sváteční den všem přeji ?
A mandle a oříšky nasekat/nakrájet, nebo nechat vcelku?
Pro pana Karla
Ořechy nejspíš nadrtíme. Vsypeme do hrubšího sáčku a paličkou na maso trochu nadrtíme.
Karle, kdyby se s nimi cokoli muselo udělat, napsala bych to do receptu. Ostatně i na fotce je vidět, že mandle zůstaly celé a neloupané. Takže rozhodně nechat být, nanejvýš u nějakých větších ořechů, jako vlašáky a pekany, nahrubo nasekat na kousky velikosti sousta.
Díky za recept, určitě vyzkouším.
Granolu jsem kdysi zkoušela, ale pekla jsem ji asi moc dlouho, protože výsledek byl hodně tvrdý.
Den dětí jsem letos už oslavila upečením bílkových semínkových sušenek, kde jsem nedostatek semínek ve spíži nahradila ořechy. Mělo to u dětí obrovský úspěch a vlastně je to podobný druh sladkého.
Oceňuji perfektní a jako vždy nádherný recept s detailním radami. Určitě udělám pro dceru jako překvapení. Za sebe upřednostňuju klasickou vlockovou kaši se sušenými švestkami a kešu.
Díky, krásný den!
Děkuji za recept milá Flo, mysli jsem přestala kupovat, bylo sladké a navíc ne vždy splnilo mé očekávání. Tento recept, asi mne znova inspiroval abych zkusila domácí musli. Vločky jsou v mé kuchyni důležitý potravinový sortiment. Dětem přeji krásné dětství. Hezký vikend s nimi nám všem ?
Za mne jedno velké mňam, uz se těším až műsli zkusím. Určitě bude moc dobré. Díky milá Fló
Jana
Ahoj Flo, dnešní recept mi připomněl, že už jsem dlouho tuhle mlsku nevyráběla. Někdy před 30ti lety, když müsli přicházelo i do našeho jídelníčku,jsem pekla podle receptu z Praktické ženy. Ale místo cukru tam bylo slazené mléko Salko, vločky ,ořechy a kokos a sušené ovoce, všechno se smíchalo a pomalu zapeklo. A pak nastalo dilema ,zejména večer u televize,sežrat nebo nesežrat ?,ňamka. Děti se o to tehdy postaraly.
Skvělý nápad, díky za recept 🙂
Milá Florentýno, děkuji za recept, pěkně popsaný a již se těším až upeču. Pěkný prosluněný víkend.
Milá Flo, müsli podle Tvé knížky peču několik let a moc nám chutná, děkuji. Eva
Müsli vyrábím už více než 10 let. Dělám dva druhy – zapečené čokoládové: 1000g ovesných vloček, 250g pšeničných vloček, 100g lískových ořechů, 100g neloupaných mandlí, 1 salko, 400g čokolády na vaření Lídl. Troubu rozehřeji na 175°C, suché vločky opražím 2×10 minut (zamíchat). Pak přidám ořechy a mandle namleté nahrubo krouhacím kotoučem a salko, důkladně promíchám. Dále peču 10, 10, 8, 8 a 6 minut (kontrolovat, aby se moc nepřipékalo, po zadaném čase důkladně promíchat). Po vytažení z trouby promíchám s nastrouhanou čokoládou a nechám vychladnout. S trochou šikovnosti lze zamíchat v hlubokém plechu na pečení. Pak dělám jednodušší sypané: 1000g ovesných vloček, 250g pšeničných vloček, 200g jemně nakrájeného sušeného ovoce (ananas, papája, meruňky aj.), 50g rozinek, 100g kokosu. Vločky opražím v troubě cca 25 minut na 175°C (několikrát promíchat), po vytažení promíchám se zbytkem surovin a nechám vychladnout. Aby se sušené ovoce po nakrájení znovu neslepilo, míchám s trochou rozdrcených piškotů. V uzavřené skelnici ve sklepě vydrží několik měsíců. Ve všední den snídám 180g bílého jogurtu (2% tuku)+25g müsli. Poslední dobou, kdy už nemám zuby jako dříve, smíchám jogurt s müsli už večer, aby změklo, někdy přidám ještě lžičku chia semínek.
Ahoj Flo, děkuji za inspirativní recept, určitě to vyzkouším.Já si dělám domácí müsli tak, že do kastrolu nasypu půl balíčku vloček a nasucho (přidám 1 lžíci krystalového cukru) je opražím.Pak zamíchám rozinky, kokos, sušený banán, ořechy a semínka, vše dle chuti…
.
Milá Flo, domácí granolu peču již mnoho let. Samotnou ji pak nejen „uzobávám“ pro chuť, ale používám ji rozmixovanou spolu s rozpuštěným máslem jako nepečený korpus pod různé tvarohové dezerty (místo kupovaných sušek).
Super připomenutí, neměla jsem už roky… Udělám si. Díky Flo!! Moc děkuji za recept, zapomněla jsem už kolik čeho…
Milá Flo,
Tvůj recept na musli jsem si hned běžela ověřit v praxi.
Vyzkoušela jsem již několik různých receptů, ale tento je ten nejlepší!
Děkuji a zdravím, Stáňa
Milá Flo, musli dělám dle Vaňka, ale příliš spokojená jsem nebyla, tak to tvé rozhodně vyzkouším – nejvíc mě láká verze se Salkem.
A prosím – kde pořídit ty báječné sklenice na oříšky? Potřebuju stohovat a ne vše jde. Tohle vypadá skvěle a moluvzdorně. 🙂 Díky!
Ahoj Flo,
Děkuji za perfektní recept. Začal jsem aktivně cvičit a chtěl jsem nějaké dobré musli, bohužel jsem u kupovaného byl vždy s něčím nespokojený.
Teď jsem si udělal toto a je výborné, vyvážená chuť sladkost/slanost.
Akorát si do něj sušené nebo mražené ovoce míchám až podle chuti.
Ale je vynikající! Ještě jednou děkuji
Tak jsem dnes poprvé zkusila s kakaem…musím říct, že na mě hodně soli..a asi málo medu, protože se mi nevytvořily slepence. Rozhodně to ale nevzdávám a příště zkusím bez kakaa a s větším množstvím medu 😉