Zdravá strava se momentálně skloňuje ve všech pádech, takže k nim přidávám pádný pád osmý: domácí müsli tyčinky.
To je ta věc na svačinu, kterou si v obchodě koupíte vylepšenou o glukózo-fruktózový sirup, glukózový sirup, lecitin, palmový tuk nebo tukovou jakožečokoládovou nebo jakožejogurtovou polevu. Doma na tyhle věci klidně můžete zapomenout a držet se pěti základních surovin: vloček, oříšků, sušeného ovoce, medu a špetky soli.
Jsou věci, které nemá pro jejich výrobní složitost smysl dělat doma, například snídaňové cereálie typu corn flakes. Dále jsou věci, které má smysl dělat doma, protože míra vyžadované práce se pohybuje velmi nízko a kvalitativní úroveň výsledku velmi vysoko, například máslo. A do třetice jsou tu domácí müsli tyčinky se svou samostatnou kategorií.
Domácí müsli tyčinky jsou jednoduché na pohled, nenáročné na suroviny, vyžadující minimální množství práce, a přesto mě proklejete, až budete rukama ulepenýma od směsi připravené k zapečení strhávat utěrku z prstů a otvírat troubu zubama nebo nohama. Věřím ve vaši mírumilovnost a tak tu máte recept. Nemá smysl to víc protahovat a chodit kolem rozehřátého medu.
Domácí müsli tyčinky pečené i nepečené
Řeknu vám to asi takhle: úplnou bezpracnost sice nečekejte, ale nějaký významný zásek taky ne. Nejvíc se nadřete při pěchování surovinové směsi do pekáčku a při následném umývání rukou.
Pak je tu ještě duševní náročnost, kterou je třeba prokázat, když budete nedočkavě přešlapovat před troubou a čekat na dopečení.
Proto některé recepty vymyslely vylepšení, že se müsli tyčinky vlastně péct nemusí. Že stačí jen všechno smíchat, natlačit do pekáčku, nechat vychladit a následně ztuhlé rozkrájet na kousky. Já osobně si nemyslím, že takovéto müsli tyčinky budete mít připravené dřív, než vás dostihne potomků hlad na svačinu. Tak jako tak na ně budete muset čekat, protože zatuhnutí se neodehraje během okamžiku, nýbrž během několika hodin. Ale nebudete muset rozehřívat troubu, to zas musím uznat.
Zkrátka a dobře, jak nepečené, tak pečené müsli tyčinky mají své kouzlo. Ty první, měkčí a šťavnatější, najdete ve Snídani u Florentýny, já se dnes budu věnovat müsli tyčinkám pečeným, protože to mám ráda křupavé a protože se mi na nich bude krásně demonstrovat, na co si dát při přípravě pozor.
Opečení vloček a oříšků
Vločky, když jsou syrové, mají moučnou příchuť. Pochopitelně, vždyť to jsou tepelně nezpracovaná zrna obilnin. Takže jim značně prospěje, když je předem, než je vůbec použijete do směsi na müsli tyčinky, opečete nasucho na pánvi nebo v troubě na velkém plechu. Je třeba být ve střehu a nenechat je připéct, protože to rády udělají, pokud jim dáte pár nestřežených minut k dobru.
Někdo vločky předem míchá s olejem nebo s rozpuštěným máslem, neboť tak se opečou ještě lépe, ale protože jste jistě zvědaví na velmi zdravou verzi müsli tyčinek, v mém receptu tento úskok nemám.
To samé platí pro oříšky a semínka. V teple se rozvoní a zesílí se jejich chuť, takže i jim prospěje opečení předem. Opět je nenechte připálit, sic zhořknou. Jakmile vychladnou, ještě je nasekejte na menší kousky, týká se to zejména větších ořechů a mandlí. Hotové tyčinky se vám pak budou podstatně (a když píšu podstatně, myslím tím opravdu podstatně) lépe krájet.
Rozhodně se nepokoušejte opéct oříšky s vločkami najednou, obojí potřebuje poněkud odlišný čas na zezlátnutí a rozvonění.
Použití sušeného ovoce
Všimli jste si někdy, co udělá sušené ovoce, když ho pečete v troubě? Pokud není těsto dost vlhké, aby ho ochránilo, tak cukr v ovoci zkaramelizuje a následně zhořkne. Ovoce navíc v teple dále vysychá, tedy tvrdne. A hotové müsli tyčinky se pak o to víc rozpadají.
Pro použití do tyčinek uděláte nejlépe, pokud použijete hodně šťavnaté sušené ovoce, skvělé jsou kupříkladu švestky. Sušší druhy ovoce se nebojte předem namočit do vody nebo do džusu, aby trochu nabobtnalo a natáhlo tekutinu. Tím ho před teplem trouby ochráníte.
Pokud jste na pochybách, vždycky předem ovoce namočte, nechte nabobtnat, pak sceďte, vyždímejte a nakrájejte.
Sladidlo do müsli tyčinek
Jediné, co drží tyčinky pohromadě, je sladidlo lepkavého tekutého typu. Tedy především med. Dají se použít i sirupy, které mají podobně hustou konzistenci, jako je kukuřičný sirup nebo agávový sirup. Část medu se dá nahradit melasou.
Sladidlo je lepší předem trochu a opatrně ohřát, aby bylo tekutější a lépe se smíchalo s ostatními surovinami, nicméně jde to i bez nahřátí.
Pokud by se vám náhodou vzniklá směs zdála příliš suchá a rozpadavá, nic nezkazíte, pokud ještě trochu medu přidáte. Některé vločky nasají víc tekutiny, takže se to stát skutečně může.
Až budete tyčinky péct, v troubě sladidlo trochu vyschne a trochu zkaramelizuje, takže po vychladnutí bude dost tvrdé a tuhé, aby všechno udrželo a z upečeného plátu se daly nakrájet výsledné tvary.
Mám ráda, když se mezi vločkami, oříšky a ovocem ještě nachází nějaké nenápadné pojidlo. Taková malá výplň vzniklých mezer. Používám k tomu trochu mouky, ale dá se též vzít hrst vloček a rozmixovat ji na drť.
Obměny a záměny surovin do müsli tyčinek
Pokud dodržíte poměr vloček, oříšků a sušeného ovoce vůči medu, budou vám tyčinky držet pohromadě a budou vám dělat radost.
Nebojte se různě zaměňovat druhy oříšků, semínek, vloček, sladidla a použitého ovoce a vytvářejte si vlastní chuťové kombinace. Recept je pouze rámec, který vás povede směrem k vlastním variantám a chutím.
Müsli tyčinky taky výborně snesou ochucení kořením, především skořicí, hřebíčkem, kardamomem, vanilkou.
Spíš než slepě kombinovat a míchat dohromady vše, co se vám nachází po ruce, se vyplatí držet se osvědčených kombinací a snažit se vyrobit třeba müsli tyčinku á la jablečný štrúdl (sušená jablka, rozinky, skořice, hřebíček, vlašské ořechy), švestkový perník (kořenící směs do perníku, sušené švestky, mande), piňa colada (sušený ananas, kokos, kešu ořechy, muškátový oříšek, kondenzované mléko), PBJ sendvič (sušený rybíz, arašídové máslo, arašídy) a tak podobně.
Přidat můžete i kakaový prášek nebo arašídové máslo, v těchto případech pak počítejte s tím, že tyčinky budou křupavější.
Pečení a krájení müsli tyčinek
Na pečení se mi osvědčila teplota 180 stupňů a pečicí papír.
Směs vloček, oříšků, ovoce, medu a koření stačí před pečením pečlivě upěchovat do pekáčku. Buď rukama potřenýma olejem, aby se jich lepkavá směs tak urputně nedržela, nebo obráceným dnem skleničky. Taktéž pro jistotu potřeným olejem.
Doba pečení má zásadní vliv na křupavost tyčinek. Pokud je budete péct na dolní hranici časového limitu, budou spíš měkčí, na horní hranici křupavější. Záleží jen na vás a na vaší domluvě s troubou, jakým směrem se vydáte.
Jakmile směs dopečete a vyndáte z trouby, nebojte se ji znovu zatepla pořádně upěchovat, například obracečkou. Pak nechte vychladnout v pekáčku.
Po vychladnutí vyjměte plát i s pečicím papírem ven. Teprve teď, když je směs dost pevná a ztuhlá, krájejte tyčinky velmi ostrým a velkým nožem.
Na závěr ještě jedno drobné upozornění. I když vše dodržíte, tyhle tyčinky přece jenom můžou mít sklon se maličko drolit. Zejména pokud máte tendence oživit ovesné vločky i dalšími druhy vloček, které jsou větší a křehčí a méně poddajné. Ale to nevadí, případné drobečky a odkrojky shrňte stranou a použijte stejně jako domácí pečené müsli. Tedy ráno do jogurtu.
Myslím, že jsem tím řekla vše potřebné a že se nyní směle můžete pustit do vlastních kombinací a experimentů. Budu se těšit, co vymyslíte a jakými chutěmi mne překvapíte.
Suroviny
- 175 g sušeného ovoce (čtěte bod 1 postupu)
- 175 g ovesných vloček
- 175 g oříšků a semínek
- 30 g hladké mouky nebo rozmixovaných vloček
- malá špetka soli
- 100 g tekutého medu
Postup
- Sušené ovoce nejprve nakrájejte na velikost lístkového oříšku. Pokud nepoužijete koktejlové třešně nebo šťavnaté sušené švestky, musíte ovoce ještě namočit přes noc. Hodí se k tomu jakýkoli džus - jablečný nebo pomerančový, ale v zásadě se nic nestane, když to bude jen voda.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rozehřejte suchou pánev na středně silném žáru. Vsypte do ní oříšky a za neustálého dozoru a občasného protřesení je opékejte tak dlouho, až začnou vonět. Vysypte stranou do misky a nechte vychladnout. Pak je nasekejte na hrubší kousky.
- Použitou pánev vytřete papírovou utěrkou, nasypte do ní ovesné vločky a opečte je do světle zlaté barvy. Nezapomínejte promíchávat, spálené vločky, stejně jako oříšky, chutnají nahořkle.
- Pekáček o velikosti zhruba 25 x 15 cm vyložte papírem na pečení. Opečené oříšky a vločky promíchejte s moukou a solí. Ovoce, pokud jste ho namáčeli, důkladně sceďte a trochu vyždímejte, dá-li se takový úkon požadovat. Nasekejte nahrubo, přidejte k vločkám, zalijte medem a jakýmkoli způsobem promíchejte na podivné, ulepené, nedržící těsto. Samozřejmě nejlíp to jde holýma rukama, ale na to byste stejně přišli sami po vystřídání tří vařeček, míchaček a metliček.
- Těsto upěchujte do připraveného pekáčku. Ano, opět vám nejlépe poslouží holé lidské ruce, případně dno skleničky potřené na vnější straně olejem. Pečlivě umačkejte, co vám trpělivost dovolí, a vložte do předehřáté trouby. Pečte 20-25 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout v pekáčku. Uchopte přečnívající pečící papír a přeneste tu ulepenou upečenou věc na velké prkénko. Pak teprve rozkrájejte na tyčinky. Neomezujte se obvyklými tvary, pěkné jsou nejen úzké obdelníčky, ale taky trojúhelníky a čtverečky.
Poznámky, rady, nápady:
Nadbytečné tyčinky lze dlouhodoběji skladovat v mrazáku. Neočekávám, že tuto radu budete potřebovat, až ochutnáte.
Pokud vás téma zdravých snídaní a svačin zajímá, pak by se vám kromě těchto receptů mohlo hodit ještě něco dalšího. Podívejte:
Stáhněte si tuto kuchařku zdarma, najdete v ní spoustu další snídaňové inspirace, jako jsou kaše z ovesných vloček, domácí müsli a jiné vychytávky.
Trápím se, trápím a pořád hledám, čím ukojit svůj apetit. Sušené ovoce miluji – já se vlastně opakuju – já miluji všechno jídlo. Včera odpoledne jsem se pustila do slunečnicových semínek, k obědu jsem vařila vločkovou polévku se zeleninou. Takže dnes – TREFA DO ČERNÉHO. Venku mínus 12, tak naplánuju mlsání … Díky, Flo, bezva nápad.
Potěšení je na mé straně, a už se netrap :-)))
Mila Flo, nejsem zrovna milovnikem techto tycinek, ale kdo vi, treba je vyzkousim, protoze miluju Tve recepty i povidani o nich. Za co Ti chci dnes ale velmi podekovat,to je ten Sramek. Jsem velkou milovnici poezie, kterou bohuzel dnes lide malo ctou, jak tu starsi, tak tu soucasnou. A je to skoda…Tak jeste jednou diky za vzpominku na velkeho basnika, byt s humornym podtonem, a za tycinky take. Krasny zimni slunny den preji.
Díky! <3
Milá Florentýnko, jak jsem jednou udělala doma müsli, už se to ode mně nějak čeká pořád, protože je to výborná křupající dobrůtka. Ale s Tvými radami postupuji zase jistě o level výš. Teď tu zrovna hledám recept na Tvé rohlíčky, za chilku budu zadělávat, tyčinky budou překvapením o víkendu. Děkuji mockrát, už teď se těším to na kouzlení víc jak děti na tyčinky!
Ty jsi skvělá, jak se snažíš dělat radost jídlem. Tak to má být a já ti v tom na dálku usilovně fandím. Snad se vše vydařilo, jak mělo.
Proč nezkusit něco nového,takové tyčinky jsem ještě nepekla,růzá semínka včetně ořechů a vloček mám doma,tak odpoledne jdu do toho.
Florentýnko,ty máš vždy bezva nápady. Ať Ti vydrží ještě dlouho! Ve čtrvrtek je radost , díky Tobě,kouknout do mejlové pošty. Alena
Aleno, a já mám ve čtvrtek zase radost ze všech odpovědí a komentářů. Takže je to vyvážené 🙂
Jdu na to. Mňam.
A bylo to mňam?
Ahoj Flo,
už jsem viděla hodně receptů na müsli tyčinky, ale vždy mě něco odradilo, že mi buď něco chybělo, nebo se něco dělalo, že jsem do toho nešla, ale Tvůj recept mne opět utvrdil, že to je to pravé ořechové – jednoduché a určitě výborné 🙂
Při nejbližší příležitosti vyzkouším.
Děkuji
Hezký zbytek dne
Zdeňka
Tak ať se ta příležitost co nejdřív přiblíží a nemusíš na ně jen myslet 🙂
Ahoj Flo.
Zrovna jsem dnes koupila další 2balíčky ovesných vloček,dělám si ted´skoro každý den něco z vloček,takže vyzkouším i tvůj recept na musli.
Krásný den
Jana
Jani, tak to jsi uvědomělá, vločky dobře ovlivňují práci střev. Snad tě zaujmou i v podobě těchto tyčinek.
Florentýnko,tvé nápady se mi moc líbí.Každý čtvretek se těším jak si počtu.
Co nejdříve vyzkouším. Děkuji Jana
Potěšení je na mé straně, Jani. Díky.
To je skvělý nápad, teď jsem dumala nad tím, co dám zdravého dceři na svačinku, takže pokud po upečení vydrží, další den má do školy zdravou svačinku. Děkuji Šárka
Určitě vydrží, Šárko, celý plech se ujíst nedá! Nebo tomu aspoň nevěřím 🙂
Milá Flo,opět suprový receptík.Pustím se do nich????
Pusť 🙂
Super recept. Bylo by možné použít místo hladké pšeničné mouky třeba pohankovou, rýžovou nebo cizrnovou? Pak by to bylo zdravé mlsání.
Lído, jistě, dalo. V receptu píšu, že se dá mouka nahradit i rozemletými vločkami.
Určitě vyzkouším .Budu mlsat zdravě .Děkuji Eva
Tak jen nezapomeň, že i zdravé mlsání je zdravé jen v rámci jedné porce a že nášup už ke zdraví nepřispívá 🙂
Shodou okolností dnes zakoupeny ovesné vločky, tak tento recept určitě vyzkouším. Jen přemýšlím, s čím zkombinovat darované sušené hrušky ?
S vlašáky?
Milá Flo, müsli (pečené, nepečené, tyčinky) všeho druhu miluji (přednost dávám domácím, v žádném případě kupované máčené v čemsi, co na obale označují za čokoládovou nebo jogurtovou polevu). Pokud se rozhodnu pro pečené tyčinky, používám „Formičky na tvarování pokrmů – obdelník“ – vyhnu se tak ulepeným prstům. Kombinuji různé vločky, oříšky, semínka, pojidla (med, melasa, javorový, agávový sirup, apod, datlová pasta).
Prima nápady, díky!
Mila Flo, odkedy som upiekla moju prvu granolu (to som ta este nepoznala), uz nikd y som ziadne musli nekupila! to je jedna a tisic..ked som objavila tvoje so skoricou hned som ich vyskusala. si super. preto predpokladam, ze aj tieto tycinky budu super. cez vikend sa do toho pustim 🙂
Naprostý souhlas 🙂
Milá Florentýnko, opět velmi dobrý nápad na malou svačinku a doplnění energie, hodí se právě v tomto období. Ty víš vždy přesně co potřebujeme, proto ti patří velké poděkování.
Přeji ti hezký víkend a těším se na další recepty. Vlasta
Vlasto, a ty zase víš přesně, jak mi udělat radost odpovědí 🙂 Jsi báječná, díky.
Milá Flo tyčinky mám moc ráda a proto určitě vyzkouším a hned si udělám dvojitou dávku
Juliannko, nech si chutnat. Jen pozor na velikost jedné porce, u dvojnásobné dávky má člověk tendenci i porce zvyšovat 🙂
milá Flo,nedávno jsem ochutnala tyčinku na slano.Obsahovala rajče,bazalku,mozzarellu.Byla vyjikající,když jsem si kousla viděla jsem se u moře.Jarmila
Ale to je nápad! Díky, zaujalo.
Dobrý den! A ty slané tyčinky čím spojit? Dekuji za inspiraci!
Milá Flori,jak se říká-tohle je voda na můj mlýn,müsli mám moc ráda,vždy jsem si ho nezapoměla přibrat při nákupech.A teď-díky tobě si ho budu dělávat doma.Už se na to těším.Moc děkují,mám velkou radost.
Tak to mám radost, že máš radost. Ať tě tvorba baví.
Výborně, Flo, vřelé díky!
Dodají energii v těchto mrazech a ještě si člověk může namlouvat, že jí zdravě.
Už se pečou. Jdu hlídat, aby se nepřipálily.
Zdraví Libuše L.
Jaké namlouvání, to je pravda pravdoucí :-)))
Ahoj FLO.
Mám zdravotní omezení, tak semínka, oříšky a podobné pochutiny nemůžu požívat.
I když mám ráda sladké můžu je ochutnat jako šafránu.
Děkuji za čtvrtek. I.
Iveto, tak to je mi líto, že máš takové omezení. Snad tě další recepty zaujmou víc.
Milá Florentýnko,
moc Tě zdravím a posílám pozdrav ze zasněžených a zamrzlých hor 🙂 Ano je tu nádherně a podmínky pro lyžovačku zcela luxusní, ALE Flo, ani nevíš, jak se těším, až si doma pěkně v teplíčku rozehřeji troubu, připravím vše potřebné na Tvůj trefný receptík, rychle do trouby, a poté už si budu užívat vynikající dobrůtky !!!! Jsem moc ráda, že díky Tobě mám naprosto přesný recept, a nemusím tudíž improvizovat jako donedávna 🙂
Měj se moc prima a opatruj se!
Vladimíra
Provokatérko, takhle tady zmiňovat Alpy a lyže. Asi ti to brzo oplatím 🙂
Milá Flo,
už mám připravené ingredience, teď namáčím sušené ovoce a těším se, těším. A mimochodem, konečně mi nežluknou zbytky oříšků ve spížce. Děkuju za skvělý nápad 🙂
Tak to mě těší hned dvakrát. Díky za komentář, Silvie.
Musli tyčky jsou super, hned jsem se do nich dneska pustila a zadařili se před chvíli jsem okrojky z okraje plechu hned posvačila :o)
Využila jsem toho co bylo doma, tak jsem udělala kombinaci vločky (měla jsem směs 3druhů), vlašské ořechy, sušené švestky (ale jelikož jsem jich neměla požadované množství, tak jsem přidala i trošku zlatých rozinek a ještě přidala domácí povidla a zalila to medem a okořenila perníkovým kořením. Výsledek byl super už v míse před nandáním na plech :o))) a to míchání těsta rukama jsem si užila. Rukama se „plácám“ ráda v jakémkoliv těstě :o)))
Moc děkuju za super recept, tyčky jsem ještě nikdy neděla, vždycky jsem dělala jenom mysli do jogurtu. Ale ty tyčinky jsou pak takové praktičtější, úplně si je dovedu představit jako novou obměnu svačiny do práce. Určitě si ho opíšu mezi své recepty a těším se až příště budu zkoušet různé jiné kombinace….
Alen, do práce jednoznačně, to je skvělá volba na svačinu. Děkuju za takové rychlé vyzkoušení a mám radost, že se zadařilo.
Tak jsem je taky vyrobila. Super!
Jako kolegyne jsem použila i domácí povidla a k medu ještě melasu a pekanové ořechy. A můj „chlapeček“, který nemusí sladké, zajásal. Zabalila sem každou tyčinku do krásné folie jako bonbon a má podpůrný prostředek do práce.
Já nesmím:-( ….jasně, že jsem ochutnala;-)
To muselo být něco! Takhle vymazlené tyčinky musely udělat každému, kdo se v jejich blízkosti ocitl, skvělý den.
Tyčinky jsou napečeny a všem chutnají. Akorát je příště více uplácám. Zdraví Vlasta!!!
Zdravím Vlastu! Díky za pokus.
Skvěle se mi povedly! Díky moc za recept… a pěkné dny… 🙂
Já děkuji a tobě taky krásné, vypečené dny. Flo.
Milá Flo, vracím se sem s týdenním odstupem. Tyčinky jsem pekla v neděli. Myslím si, že se povedly. Dnes jsem ráno hledala krabičku, že bych si jednu-dvě vzala na svačinu do práce. Zjistila jsem záhy, že je milovaný partner všechny tajně a patrně najednou snědl.
Té energie, co z nich načerpal …
Haha! Tak doufám, že ti část té energie vrátil nebo věnoval 🙂
K receptu jsem přistupovala s maličkou nedůvěrou, protože jsem kdysi tyčinky dělala a dopadly katastrofálně. Pak jsem si ale řekla, že je zkusím… A je to dokonalost! Včera jsem se s nimi patlala a dneska už jich je jen půlka 🙂 Dvě jsem hezky zabalila do potravinové folie a vzala si je do školy jako svačinu a chutnaly jednoduše lépe než ty kupované. Jen se tedy přiznám, že jsem tu zdravou bombu trochu narušila přidáním kousků hořké čokolády 🙂
Díky za další skvělý recept, Flo!
No teda! Paráda! I s tou čokoládou.
Ahoj Flo, müsli tyčinky jsem zkoušela asi tak čtyřikrát podle různých receptů. Dávalo se tam i máslo, no prostě spousta tuku. Nikdy mi to nevyšlo. Konzistentně i chuťově nic moc a všechno doma od tyčinek mastný. Nakonec mužskej doma prohlásil: „Prosimtě už to nepeč.“ 🙁 Ale já tyčinkám dala ještě jednu šanci, a to přesně podle tvého receptu. Hurá!!! Sláva!!! Povedlo se a tyčinky jsou jak mají být a chuťově výborný. Díky Ti mnohokrát milá Flo.
Ještě, že jsi ho neposlechla!
Včera jsem náhodou objevila tuhle zajímavou záležitost, jako stvořenou k tomuto receptu :
https://eshop.tescoma.cz/lis-na-zdrave-tycinky-della-casa
https://eshop.tescoma.cz/formicky-na-zdrave-tycinky-della-casa-3-ks
Nejsem obchodní zástupce uváděné firmy, ale myslím, že by se to mohlo někomu hodit, já si to asi po výplatě pořídím 😉
Ludmilo, já jsem v tomto směru minimalista a nemám v kuchyni jiné než nezbytně nutné vybavení, takže formičky nepoužiju, ale i tak díky za odkazy, třeba se budou hodit někomu jinému.
Tak už máme napečeno a jsou výborné, konzistence akorát :). Použila jsem z ovoce sušené švestky, papáju a rozinky, oříšky jsem měla vlašské, slunečnicová semínka a chia. Je to super svačinka :).
Díky, Pavlo.
Ahoj milá Flo,
konečně po dlouhé době, dělám zase něco nového a ještě k tomu od Tebe 🙂 .
Nekupovat jídlo z obchodů, které je zbytečně obohaceno o spoustu věcí, které tam vůbec nemusí být, je v dnešní době, již velice rozšířené a zajímá to stále vice lidí. A tak došla řada i na mne a snažím se, dělat si spoustu věcí sama doma, pokud to jen trochu jde a čas mi dovolí. Müsli tyčinky už se pečou. 😀 Pak se ještě ozvu, jaké byly. Zatím pa.
Byly přímo úžasné 🙂
Tak vítej do klubu müsli-tyčinkářů 🙂
Tak už mi chladnou v pekáčku.-) Kombinace lísk. oříšek, vlašský ořech, plátky mandlí, slun. semínka, sezam, samozřejmě ovesné vločky-více druhů, sušené meruňky, Med +agávový sirup. Tak jsem zvědavá, co na to děti.-)Děkuji za skvělý a rychlý recept..
Senzační recept! A je dokonce v souladu s mou dělenou stravou! A i partner si pochutnal! Jsem nadšená! 🙂
Děkuji za inspiraci! Jako pojivo jsem použila slad, který jsem nechala zpěnit na oleji, pak jsem smíchala s ostatními ingrediencemi a zapekla. Vynikající! I cukromilné děti se olizovali až za ušima. 😉
Ahoj Flo, mne se tycinky bohužel nepovedly. Snažila jsem se dodržet Tvůj postup (a myslím, že i dodržela), avšak po vytažení z trouby se rozpadly, nešly vůbec nakrájet, měla jsem tedy jen musli, bez tycinek 🙂 Pekla jsem 20 min.. tak nevím, možná trochu více medu? K.
Klidně bych přidala víc medu, ale ze všeho nejdřív bych si přeměřila teplotu v troubě, jestli nepeče o něco víc, tohle vypadá, že se tyčinky mohly vysušit i přebytečným žárem.
Milá Flo, poraď prosím, jestli jde použít i čerstvé ovoce. V tuhle chvíli sušené nemám… 🙂
Díky moc Lenka
Já bych to nezaměňovala, sušené má jinou konzistenci a jiný obsah vody.
Určitě brzy vyzkouším,mám doma i formičky ze silikonu na musli tyčinky,tak se mi zdá že je to jednodušší s nimi a určitě by se nerozpadly ani Kristýně
Hezký den,
Namočíme jsem 350 g sušených křížal a po namočení toho mám více jak dvojnásobek. Kolik mám dát do müsli? Přijde mi hodně tam dat vse
Děkuji
Všechno, jen je trochu vyždímejte.
Ďakujem vám pekne, super recept! Moje prvé pečenie a chutí to neskutočne! 🙂
Super!
Ahoj.
Diky za recept.
Mam simply dotaz: proc mi v druhe polovine peceni rozinky nabobtnaji jak hrozny a totalne rozbori strukturu… Uz podruhe a to jsem je i namocil, vyzdimal, ale nepokrajel (?).
Diky za odpoved a pekny den.
Františku, zkus je příště pokrájet. Tak budou moci uvolňovat páru a nebudou tolik bořit strukturu.
Ahoj Flo, také prosím o radu, musli chutná skvěle, už ho dělám po páté, bohužel se mi hodně často drobi… Mám pár dotazů: Musím dodržet přesný poměr ingrediencí – vločky versus oříšky versus semínka atd.? Nejlépe se mi povedly tyčinky poprvé, když jsem pekla 10 min na horkovzduch, jenže se také dají lehce spálit, když dám ale klasický na horní dolní pečení na 20 min, vše se mi drolí a prostředek je zase takový podivně měkký a vlhký. A co je vlastně výsledkem pečení, měly by se spect nebo spíš vysušit a ztvrdnout? Když jsem dala medu víc, měla jsem nakonci vlhkou drobenku 🙁 Dík za radu a drzim palce, Vaše recepty nám moc ráda 😉 Hanka
Hanko, to vypadá na přestřelenou teplotu v troubě, zkus ten recept s nastavením o 15 stupňů nižším a bez horkovzduchu. Výsledkem pečení je částečné odpaření tekutiny a částečná karamelizace cukrů, takže se hmota zpevní.
Děkuji za recept určitě vyzkouším, neboť i já jsem se vydala zdravou cestou stravování. Mám jen dva dotazy- dotaz ohledně čokolády- asi by bylo lepší čokoládou hotové tyčinky jen potřít popřípadě namočit, dávat kousky hořké čokolády přímo do těsta a péct je asi hloupost, že? A můj druhý dotaz zní: jaká je trvanlivost musli tyčinek? Plánujeme vandr do Rumunska a napadlo mě potěšit spolucestující právě tyčinky. Dotaz zní: vydrží alespoň týden? A poslední dotaz! Do čeho je mám zabalit? Do folie po kusech?
Moc děkuji za skvělý recept, vůbec se s tím nepracuje špatně, na uhlazení v pekáčku jsem použila namočenou lžíci. Je to mňamka 🙂
Super!
Milá Flo,
dnes jsem se odhodlala a vrhla se na tyto tyčinky a hned na první pokus dopadly skvěle!! Moc děkuji za recept, neboť je to úžasná svačinka pro celou rodinu. Navíc nejsou tolik přeslazené jako v případě kupovaných tyčinek a smíchám si je přesně podle chuti a nálady :):)
Milá Flo,
díky moc za super recepty a také informace, které začínající kuchařka velmi ocení :-). Můžu se prosím zeptat, jak dlouho tyčinky vydrží čerstvé a křupavé bez mražení? Pokud samozřejmě odhlédnu od rizika, že se rychle nějakým zázrakem odpaří :-D.
Díky, Marie
Maruško, podle mě na těchto tyčinkách není nic, co by způsobilo rychlou zkázu, v pohodě si myslím vydrží i 14 dní v kredenci, zavřené v nějaké šikovné dóze, aby nevlhly. Jen teda křupavost mezitím logicky ztratí.
Zdravim, trosku jsem si to zjednodušila. Med jsem zpravovala teply a dala ho víc. Slo to pak krásné. Na dno pekacku jsem rozetrela rozpustenou čokoládu, na to po jejim vyvhladnuti, tu medovou hmotu a na
horu take čokoládu. Nic se nelepi a.je to výborné.
Dobry den,
myslite si, ze by slo nahradit mouku napriklad mandlovou nebo arasidovou moukou? Jinak s normalni moukou uz se pecou v troube, tak jsem zvedava jak dopadnou 🙂 jen manzel je chce na kolo, tak bych rada udelala i obmeny, at nema porad to dame.
Diky moc
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat. Myslíte že bych do tyčinek mohla přidat i čerstvý banan?
Dobrý den,
Chci se zeptat, jestli jde na tento recept použít i čerstvé ovoce?
Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, recept vypadá suprově, brzy se na něj chystám 🙂 Jen by mě zajímalo, kolik vyjde tyčinek z uvedeného množství? 🙂 Mějte krásné léto!
Už jsem objevila, že 10… 🙂