Budu k vám upřímná hned od začátku: pokud si nedovedete doma v troubě pořádně zatopit, zapomeňte na představu, že si upečete skoro stejně tak dobrou pizzu jako ve vaší oblíbené pizzerii.
Dobrá pizza chce vysoké teplo. Čím rychleji a prudčeji se peče, tím je lepší. Když se podíváte na pizzu a uvidíte na ní pár spálených puchýřků, můžete si být v podstatě jisti, že si pochutnáte.
O pravé neapolské pizze se tvrdí, že se peče v pecích na dřevo při teplotě kolem 500 stupňů, pečení tedy trvá sotva jednu minutu. Jenomže taková italská zděná pec na pizzu je trochu něco jiného, než elektrická trouba doma. A právě v tomto rozdílu spočívá důvod, proč se domácí pizza vždycky bude lišit od té z italské pizzerie. Já vám pouze dovedu poradit, jak rozdíl co nejvíc zmenšit, ovšem zbavit se ho úplně v podstatě nejde.
Domácí pizza vyžaduje kámen na pečení
V obyčejných domácích podmínkách se pec dá částečně nasimulovat, když v troubě důkladně rozehřejete kamennou desku a přímo na ní pak pizzu upečete.
Dokud nebudete mít kámen na pečení, smiřte se s tím, že pizza pečená na plechu bude chutnat trochu jinak, i kdybyste jí přes dvířka trouby pěli italskou hymnu. Nedávejte vinu receptu, ten za výsledek tak docela nemůže.
Kámen – pochopitelně jen když ho předem dost nahřejete – do sebe nahromadí teplo, dokonce hodně tepla, takže když pak na něj připravenou pizzu položíte, bude se krásně a hned péct odspodu, zatímco shora se o ni postará rozpálená trouba.
A pak je tu ještě jedna důležitá okolnost, proč je kámen tak užitečný: pokaždé, když troubu otevřete, tak se v ní vyvětrá teplo a chvilku jí to bude trvat, než si ho zase vyrobí. Kdo si toho je vědom, ten troubu nahřívá včas, aby se rozehřála nejen topná tělesa, ale aby se teplo stihlo vcucnout i do stěn trouby, takže teplotní ztráty se po otevření a zavření rychleji doženou. Kámen tyhle tepelné úniky zmenšuje ještě víc, protože svým sálavým teplem přispívá k rychlému návratu teploty v troubě na původní úroveň.
Můj tip: Pokud nechcete zbytečně utrácet a nést domů zbytečnou váhu, zkuste kámen na pečení z Orion domácích potřeb. Není to vyloženě kámen, ale kamenina, tedy neváží tolik, nicméně funguje dostatečně dobře a za normální peníze dostanete kulatý nebo hranatý přírodní materiál vhodný na pečení do trouby. Nebojte se, nedělám tu placenou reklamu, tento kámen jsem si koupila, mám ho a používám ho a a můžu ho s klidným svědomím doporučit. V e-shopu ho Orion nabízí zde: hranatý pizza kámen nebo kulatý pizza kámen.
Kámen se dá využít i na jiné domácí pečivo, například takové domácí rohlíky jsou z něj taky fantastické, tedy to zas tak jednoúčelová věc na pečení není.
Jak se kámen na pečení používá
Jak jste asi pochopili, kámen se musí vložit do trouby včas a stejně tak včas se musí trouba začít zahřívat na nejvyšší možnou teplotu.
Kámen pokládám na mřížku umístěnou zhruba v jedné třetině výšky trouby. Mřížku mám uloženou na plnovýsuvech, takže s ní i s kamenem můžu plně vyjet ven z trouby a nemusím se bát, že bych se spálila při manipulaci s pizzou.
Pizzu tvaruju a chystám na pečicím papíru na nízkém plechu na pečení a potom ji z plechu i s papírem stáhnu rovnou na kámen v troubě, ale to jen díky tomu, že můžu mřížku s kamenem vysunout ven.
Bez výsuvů to chce opatrnější zacházení a půjde vám to snadněji, když bude mřížka s kamenem umístěná co nejníž v troubě, aby zbylo dost místa pro ruce. Anebo pak ještě pomůže lopatka na pizzu. Myslím, že po dvou až třech pizzách tohle budete mít parádně vychytané a puchýře budou naskakovat jen na pizze, nikoli na vašich rukách.
Jakmile je pizza upečená, stejným způsobem ji dostanu ven z trouby. K vysunuté mřížce s kamenem umístím buď plech, anebo velké dřevěné prkénko, na které přetáhnu upečenou pizzu i se zhnědlým papírem. Pokud toho peču víc, rovnou kámen obsadím další dávkou.
Na kolik stupňů jde zahřát trouba?
Pokud máte doma troubu s pyrolýzou, při které se uvnitř trouby vyskytují teploty téměř 500 stupňů, tak víte, že při probíhajícím pyrolytickém čištění se dvířka trouby zablokují, zamknou a nejdou z bezpečnostních důvodů otevřít. Nikdo totiž nechce plameny šlehající přes půl kuchyně, kdyby náhodou nějaká saze při otevření dvířek vzplanula, že.
U běžného pečení ale je potřeba dvířka občas otvírat, a proto je maximální teplota pečení omezena na bezpečnou hranici, u které tyhle plameny z náhle zažehnutých nečistot, sazí a drobků nehrozí. Což je zhruba nějakých 275 stupňů, a to ještě ke všemu pouze u modelů, které mají velmi dobře vyřešenou izolaci a odvětrávání vnějšího tepla. Dost často končí teplotní hranice už u 230 nebo 250 stupňů.
Čím víc můžete troubu zahřát, tím kratší dobu se bude pizza péct a tím víc vám bude chutnat. Prostě neváhejte, nebojte se toho a využijte rozehřátí trouby úplně na doraz.
Kynuté těsto na domácí pizzu
Vytvoření tepelné pohody má u pizzy zásadní vliv na výsledek. Na samotném těstě však taky trochu záleží, ne že ne.
Těsto na domácí pizzu má jednoduché složení a v podstatě kyne před očima. Obsahuje jen mouku, sůl, vodu, droždí a trochu oleje. Z droždí se ani nemusí připravovat kvásek, stačí ho rozdrobit a rozpustit ve vodě a hned na to nalít k mouce.
Zaseknete se pouze u hnětení, protože bez dobrého propracování nezískáte tvárné a hebké těsto. Hníst musíte tak dlouho, až z hrbolaté hroudy vznikne jemná koule, čili v robotu zhruba 10 minut.
Při pokojové teplotě těsto vykyne za 50-60 minut, nezapomeňte ho však v míse zakrýt pokličkou, víkem nebo aspoň přetáhnout fólií, aby neosychalo.
Čím domácí pizzu potřít a ozdobit?
Méně je v případě pizzy více. Když to s omáčkou a náplní přeženete, byť v dobré víře, abyste si dopřáli, bude výsledek rozblemcaný.
Z mého receptu vytvoříte buď tři menší, nebo dvě středně velké pizzy. Vytvoříte je úplně snadno tím, že těsto nejprve rozválíte válečkem na kruh a pak ho ještě rukama trochu vytáhnete. Jde to skoro samo, počáteční tendence těsta smršťovat se zpátky proti směru rozvalování a vytahování pominou celkem brzy.
Jako omáčku rozhodně nepoužívejte kečup, ale raději rajčatové pyré čili passatu. Když si chcete přilepšit, nejprve na lžíci rozehřátého oleje nechte proskočit drobně pokrájenou malou cibuli a dva stroužky česneku, ale jen aby zprůsvitněly a změkly. Zalijte rajčatovým pyré, osolte, přisypte provensálské bylinky nebo tymián či oregano a nechte 10 minut zvolna pobublávat. Tuto omáčku, částečně zchladlou, použijte na potření vyváleného těsta.
Na malou pizzu vám budou bohatě stačit dvě lžíce passaty nebo omáčky, na větší pizzu lžíce tři. Jak jsem říkala, nepřehánějte to a nesnažte se přilepšovat si.
Variant obložení je milion a ještě jedna k tomu, takže se klidně řiďte třeba tím, co potřebujete v lednici spotřebovat. A pamatujte, že i jeden plátek šunky může vystačit na jednu nebo dvě pizzy, když ho natrháte na několik kousků. Ze sýrů doporučuju především čerstvou mozzarellu (to je ta, co se prodává v nálevu).
Kynutí přes noc
Řekla bych, že k uskutečnění prvního experimentu už víc vědět nepotřebujete. Ale až se budete chystat na druhé nebo třetí opakování, ještě vám prozradím jednu věc.
Když dáte uhnětené těsto kynout přes noc do lednice, bude vám domácí pizza chutnat ještě o trochu víc. Udělejte ale tyto dvě změny: těsto zadělejte studenou, nikoli vlažnou vodou, a druhý den po nočním kynutí vyjměte těsto z lednice včas a dopřejte mu aspoň 30 minut, aby se zahřálo na pokojovou teplotu a v klidu si ještě dokynulo, než ho přeměníte na půvabnou, křupavou, svůdně vypečenou bublající pizzu.
Suroviny
- 15 g droždí
- 300 g hladké mouky
- 3 g soli
- 1 lžíce (15 ml) olivového oleje
- 150 ml vlažné vody z kohoutku
- 1 lžička oleje na vytření mísy při kynutí
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 1 špetka soli
- 150 ml rajčatového pyré (passata)
- rajče, čerstvá mozzarella a bazalka
- šunka, pikantní salám nebo slanina
- špenátové listy
- sýr s modrou plísní, parmazán
- na plátky pokrájená rajčata, mladé cukety
- feferonky, nakládané artyčoky nebo houby
- olivy, ančovičky, kapary
Postup
- Droždí rozdrobte do vody a rozmíchejte, aby se rozpustilo. Mouku v míse metličkou promíchejte se solí, přilijte k ní vodu s droždím, olej, a začněte zpracovávat těsto. Nejprve třeba nožem a teprve později, až do tekutiny zapracujete polovinu mouky, dokončete zformování těsta rukama, anebo to celé hned od začátku svěřte kuchyňskému robotu s hnětacím nástavcem.
- Dalších 10-15 minut hněťte těsto spodní částí dlaně odtlačováním od sebe nebo 7-10 minut v kuchyňském robotu, až dostanete sametově jemné, vláčné, pružné a nelepivé těsto bez původní hrubší struktury. Pokud by vám kdykoli při zpracování přišlo těsto příliš suché, nebojte se přidat lžíci vody.
- Uhnětené těsto položte do mísy vytřené lžičkou oleje, mísu přikryjte potravinovou fólií, víkem či pokličkou a nechte 50-60 minut nakynout na dvojnásobek objemu.
- Mezitím uvařte omáčku na pizzu. Česnek i cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Olej rozehřejte, zpěňte na něm česnek, cibuli i oregáno a za občasného míchání nechte dvě minuty opékat doměkka, nenechte však zhnědnout. Přilijte rajčatové pyré, osolte a nechte patnáct minut zakryté poklicí mírně pobublávat.
- 20 minut před dokynutím těsta vložte mřížku do spodní třetiny trouby, na mřížku položte pizza kámen, a troubu začněte předehřívat aspoň na 250 stupňů, lépe 275. Prostě na maximum, které z trouby vytáhnete; horkovzduch ale nechte vypnutý. Pizza má ráda sálavé teplo, nikoli fén.
- Vykynuté těsto znovu krátce prohněťte, nevadí, že z něj vyženete vzduch – naopak mu to prospěje. Rozdělte ho na dva nebo tři díly, podle toho, jak velké pizzy hodláte přivést na svět. Nehleďte na styl, každý kus vyválejte válečkem na kruh a pak ho rukama roztlačte co nejvíc do stran, ale ještě předtím si každý kousek rozváleného těsta přeneste samostatný kousek papíru na pečení. Tyto placky potřete omáčkou – na menší pizzu jí stačí dvě lžíce, na větší tři. Ozdobte surovinami podle své úvahy a chuti, ale především to nepřežeňte. Pizzu je lépe obložit méně, než by se na první pohled zdálo, zejména pokud jste se snažili o co nejtenčí těsto.
- Pizzy pečte každou zvlášť asi osm minut, položené i s papírem na pečení na rozpáleném kameni v troubě. Dobře upečená pizza má zezlátlé okraje, rozteklý sýr, který usilovně bublá, a sem tam vyskočené puchýře, jež začínají na povrchu lehce černat. Pizzu stáhněte z kamene v troubě na prkénko nebo na nízký plech i s papírem na pečení a podávejte co nejdříve po dopečení.
Já jsem to tak trochu „vychytala“ s obyčejnou troubou a bez kamene. Prvně dám upéct samotnou placku z těsta na nějakých 240 stupňů a to do té doby než se na ní objeví první nahnědlé skvrnky (8 – 10 min). Pak ji vyndám, potřu připravenou passatou, pokladu náplní a dám znovu zapéct (cca 12 min). Časy platí pro moji troubu, ale že má pizza správnou barvu pozná každý 🙂
Pizza kámen mám u sebe doma už rok. Kečup mám ale ráda, samozřejmě že beru ten nejlepším složením. U rodičů taky nejdřív upeču korpus a pak až naskládáme ten zbytek nahoru, oni to psali i na jedné mouce na pizzu. Roky jsem vychytávka recept, než jsem našla ten nejlepší, ale teď už vím jak na to. Zkusím ještě koupit ten velký kámen k rodičům. Aby ochutnali taky dokonalou pizzu z kamene.
Krásně zpracovaný a přehledný recept. Díky.
Jen si dovolím s veškerým respektem doplnit, že té omáčce říkají Italové „sugo“ (a používá se nejen na pizzu).
Před lety jsem si nechal na zahradě postavit pec. Zatím jsem toho ani na okamžik nelitoval. 🙂
Pokud nemáte pizza kámen, stačí rozehřát v troubě váš nejtěžší plech a pizzu pečte na něm. Není to 100 % náhrada, ale je to rozhodně lepší, než dávat pizzu do trouby na studeném plechu.
Pravý kámen používáme u známých při grilování. Že se dostane koupit i lehčí a hlavně levnější varianta ve zmíněném obchodu, jsem nevěděla. Díky Flori. Jako omáčku používám domácí tzv. „Uncle Bens sweet and sour“, která se konec konců hodí i na špagety. A vím, co do ní dávám, většinou domácí výpěstky. Přikláním se také k mozzarelle, hodí se asi nejvíc.
Ja jsem pizza kamen koupila na webu Lidlu:) nicmene stejne jsme lini ho vzdy pouzivat, nekdy take pouzivame teflonovy plech na pizzu s dirama…mam oblibeny recept na test z kucharky Prakulu, ale nekdy zkusim i tento, protoze zatim se mi vzdy vyplatilo zkouset recepty od Flo:-) dekuju za tento super web, vzdycky me moc bavi cist i to povidani pred receptem a podrobny popis!
Myslím, že mohu bez uzardění použít domácí kečup.Kámen doporučím mladým, doma jsme už jen dva a pes, takže větší porce jen tehdy, když dorazí návštěva?
Díky za recept!
Pizzu peču už 20 let začínala jsem taky na plechu ale nikdy nic moc až mi jednoho dne kamarádka koupila k narozeninám kámen na pizzu od té doby peču skoro každý týden a můj kámen už má tu správnou černou ,,patinu,, mám několik vychytávek těsto vytahují rukama ne válečkem na pergamenovem papíru na co nejtenčí a dávám dovyhřaté trouby i s papírem na 3-4 minuty vyndam sundám papír dám na ni rajčatové pyré dělám stéjně jako ty ale jen s bazalkou a mozzarellu strouhám s trochou parmazánu a nahoru posypu oreganem Trouba na 500F asi na 5 min
Ta tvoje pizza se mi zdá hodně světlá ta moje musí křupat když jí krájím ale to je podle každého jak má rád.,pak ještě jednu mám moc rádá tu dělám s orestovaným špenátem na česneku a nahoru dávám půl na půl Fetta sýr s nastrouhanou Mozzarellou a obdobím Calamata olivami
Ja mam trochu problem s tym papierom na pecenie, rukami mi preslo uz viacero znaciek, ale vsetky su do 220°, takze jednak sa z nich moze uvolnovat neviem co (kedze to zdaleka nie je len papier) a bojim sa, aby nezacal horiet (poznam ludi, ktorym sa to stalo). Mam to proste neriesit, alebo ako to robite vy?
Hořet nezačne. Dávám si ho pod chleba a nikdy se nevznitil (mám troubu která umí i 275 stupňů) – on vždycky jen ztmavne a „zkřehne“ ale nikdy mi nehořel (a to jsem si nikdy nevšimla že má teplotní omezení?
A mě zrovna hořelo, dokonce myslím při nějakých 180. Lité těsto sedlo a naskočilo, papir se zvedl a sáhnul si na přímo na spirálu.
Ja to řeším, jakmile se ta teplota překročí, papír zhnědne a zkřehne a když do toho někdo nedej bože foukne a ty papírové saze jsou v tom jidle, to je dobrota! (Nebo se to stávalo jen u nás? Má trouba má ke 20 letům.)
Já pod chleba papír nedávám, nahřeju plech a chléb před vyklopením z ošatky znovu trochu pomoučím; vánočku, koláče a housky peču na míň stupňů, tam papír nehnědne. Pizzu jsem píkávala tak i tak, právě u ní mi nejvic vadili ty papírové saze v jídle, bez papiru to slo taky, vždycky odskočila, ale vsadit ji syrovou s oblozenim do trouby bez berlicky papiru dost často končilo katastrofou.
Milá Flo, Tvé shrnutí přípravy pizzy je perfektní, studoval jsem a studuji tento problém víc než rok a dospěl jsem k podobným závěrům ? jen doplním, že po experimentování se všemi v Čechách dostupnými moukami jsem v rohlíku koupil mouku 5 Stagioni Pizza Napoletana a teprve s ní s přidáním trochy Semoliny od 5 Stagioni se mi podařilo získat těsto, které po 24 hodinové fermentaci v lednici poskytlo pizzu dost srovnatelnou s pizzou z pizzerie. Mouka totiž musí být dost “ silná”, jinak se těsto trhá a není tak nadýchané a s bublinkami v krajích. Další dost významnou položkou je ruční práce s těstem cca 5x v průběhu těch 24 hodin. Doporučuji kanál Vita Iacoppeliho na youtube, je skvělej !! ?
Zdravím Florentýnko, pizzu peču řadu let na plechu a zatím se vždy povedla, ale dle zdejších komentářů a tvého doporučení péci pizzu na kameni, uvažuji o jeho zakoupení. Díky za nápad. Hezký víkend přeje Vlasta
Ahoj Flo, pizzu peču mnoho let, někdy kynutou, květákovou nebo tvarohovou, vždy na
plechu a pečícím papíře, ale předpeču těsto na nějakých 200 -220 stupnů, poté, někdy
domácí kečup nebo Onkel bens omáčku a dozdobím co je po ruce, kámen na pizzu
neznám a nevím kde ho mám shánět. Měj se fajn.
Zdravím, já vždycky nejvíc oceňuji ty důležité rady okolo, které vypadají jako nedůležité, ale opak je pravdou, tady třeba to připomenutí kam umístit mřížku s kamenem.
Milé holky, všechny vás moc pozdravuji z uzavřeného Slovenska.Pizzu peču několik let, recepty mám z kuchařky Italská kuchyně. Někdy je to lepší, někdy horší, nemůžu se zhodnout s manželem na tloušťce těsta on by vysoké, já naopak. Nikdy jsem neslyšela o kameni do trouby budu se na něj ptát. Určitě to musí být fajn. Taky se mi dnes poprvé stalo, že jsem koupila pečící papír do 220 st. nikdy jsem to neřešila. Musím si na to příště dát pozor. Mějte hezké dny a hodně zdraví přeju! Jiřina
Zdravím z Itálie a děkuji za skvěle recepty. I tenhle je super, jen mám dvě poznámky. Pokud pizza kyne přes noc, stačí 4gramy čerstvého droždí a mozzarella radši ta na pizzu, pokud se dá sehnat i v Čechách, ta v nálevu pustí vodu a není to ono. Během dlouhé karantény jsem vyzkoušela hodně receptů ? a taky je dobré, i když pracné, dvojí pečeni. Jedno na ohni a pak v troubě.
Zdravím a těším se na další recepty, můj italský manžel má rád i českou kuchyni?
Maruška
Určitě vyzkouším, děkuji krásně za recept a přeji pěkné pozdní odpoledne.
A nebo litinová pánev? Mám velkou, na gril, otočím ji vroubkama dolů a uvidíme…….
Možná se konečně s tímto receptem pizza povede.
já léta peču domácí pizzu podle receptu Emanuela Ridiho , děláme jí dokonce i na grilu(bez kamene, normálně na mřížce), ale jako zásadní vidím použití mouky na pizzu- ten rozdíl v práci s těstem a samotné chuti je za mě podstatný:-)
Kámen nemám, pizzu peču stejně jako chleba – rozpálím troubu i s plechem, pizzu/chleba si nachystám na pečící papír, pak vytáhnu plech na výsuvu, posadím na něj papír i s pasažérem, zasunu plech, zavřu troubu. Pizzu asi nemám s puchýři, ale je rozhodně křupavá.
Jo a paní Maškrtnica na svém blogu doporučuje místo kamene litinový tál, ale vyzkoušené to nemám.
Jinak domácí pizzu jsme poprvé zkoušeli loni v létě a je to dobrota. Jak píše Flo v kuchařce, není možná tak křupavá jako z pece, ale má zase jiné kvality.
Litinový tál mám, je prima.
Já už pizzu nepeču v troubě, peču ji v pánvi na sporáku. Kámen nemám, kupovat jsem nechtěla, vyzkoušela jsem různé plechy, péct uprostřed, nahoře, úplně dole, vždycky jsem skončila s vysušenou tuhou plackou a různě spáleným vrškem. Nefungovalo mi ani předpečení korpusu a manipulace s obloženou syrovou pizzou mě ubíjela. Letos jsem ale objevila videa, kde radili, jak upéct pizzu, když nevlastníte troubu. Vyzkoušela jsem několikrát a za mě samé plusy – nenahřívám troubu hodinu dvě před pečením, pánev na střední výkon je připravená cca za 5 minut (používám nepřilnavou, vyzkoušet nerez je v plánu). Nevyrábím obří pizzy, protože jsem limitovaná velikostí pánve – každý dostane svou, se svým obložením (alergie v rodině), děti dostanou dílek a nemusím řešit, že jim polovina obložení spadla. Předpekám korpus, dostat těsto do pánve je proti sázení do rozpálené trouby havaj, vyrobím plus minus kolečko a dotvarovávám přímo v pánvi. Korpus krásně naskočí (toho jsem v troubě nikdy nedosáhla) a je víceméně hotový, když ho vyndávám na talíř na obložení, tudíž ho zvládne bez nehod obložit i batole (doslova). Dokonce jsem zkoušela i ráno obložit a rozpéct zbylý korpus z večera. Můj postup – nahřát pánev na střední výkon, vrazit pizzu, cca čtyři minuty pod pokličkou opékat (spodní strana má vypadat opečeně, ne syrově, ne spáleně), otočit (korpus už se chová jako hotové těsto, nikoliv syrové, takže žádný problém), opékat bez pokličky další cca čtyři minuty, sundat nebo obložit přímo v pánvi a pod pokličkou dodělat. Plotýnku nevypínám, v původních receptech prohřívají obložení buď pouze zbytkovým teplem, nebo pizzu zapékají pod grilem v troubě.
Omlouvám se za délku :).
Milá Florentýno,
recept je jako vždy propracovaný a zajímavý. Já dělám pizzu z upraveného těsta z brambor a je trochu jiný a je na velký plech. Je to směs vařených brambor, mouky, droždí vody a sůl. Vykynuté se dá na vymazaný plech a na něj vše dle chuti.
Ahoj všichni-pizzu peču pravidelně ale na kameni jsem to ještě nezkoušel(proto že ho nemám. .Pokusím se ho někde sehnat a pak se můžu pochválit dík za recept.
AHOJKY FLO!!!
PIZZA VYPADÁ BÁJEČNĚ A URČITĚ TAK I CHUTNÁ!!!
TAKOVOU DOBRŮTKU BYCH TAKÉ RÁDA OCHUTNALA!!!
PŘEJU TI SAMÉ KRÁSNÉ PODZIMNÍ DNY!!!
Děkuji za recept. Ihned jsem ho vyzkoušela prozatím jen na plechu v troubě ;-). Rodinka byla unešená z výborného tenkého křupavého těsta s výbornou rajčatovou omáčkou dle návodu. Určitě budu dělat častěji. Ten pohled na rozzářené oči je k nezaplacení,když si děti mohli samy pizzu vyválet válečkem,vytahat rukama a pak samy nazdobit dle své chuti a fantazie. Děkuji Florentýnko 🙂
Milá Flo, díky za krásný komentář k pečení pizzy. Já to povídání kolem čtu moc ráda. A „kámen“ na pizzu z Orionu mohu doporučit – koupila jsem ho už zhruba před 3 lety. Tenkrát stál kolem 300 Kč a je fakt dobrý. A recept hned vyzkouším, vypadá už při čtení „safra chutně“.
Přeji Ti krásné podzimní dny a stálou inspiraci Táňa
On pořád stojí kolem 300 Kč 🙂
Milá Flo, vůbec nevadí, že jsi po švestkovém koláči zařadila pizzu.
Jsme rodina, kde se pizza neomrzí a z tvých rad si beru opět ponaučení, které jsem si při pečení pizzy ani neuvědomovala, moc děkuji opět za skvělé typy a rady,
tvoje rady jsou nejen pro dceru 🙂 , ale pro lidi v každém věku 🙂
Přeji krásné dny. Jana
Hezký recept, jako vždy krásně podáno. Prostě Flo 🙂
Ale je tu někdo, kdo má stejný problém jako já, že s přibývajícím věkem mě přestává lákat „cizí“ kuchyně a vracím se víc a víc ke „klasice“? Ne, že bych třeba pizzu nesnědl a třeba si i pochutnám, ale pokud to přede mnou už neleží na talíři, tak po tom nejdu. Ale kvůli dobrýmu ovarovýmu kolenu jsem ochotný sednout na motorku a odjet padesát kiláků daleko nebo za dobrou klobáskou dvacet na kole… Jako kdyby se s věkem chuti vracely ke kořenům, na čem jsem vyrostl…zná to někdo, má to někdo taky tak? C.
Dobrý den, udělala jsem pizzu podle vašeho receptu a těsto je po upečení tvrdé jako kámen, nevíte čím to je? během hnětení jsem si asi pětkrát namočila ruce, těsto mi přišlo dost tuhé, krásně vykynulo, vyválela jsem asi na tři čtyři milimetry a máme elektrickou troubu kterou jsem vyhřála s plechem na třista stupňů. Vypadala krásně, s puchýři a chuťově dobrá, ale křupka.. děkuji za názor i recept
Pokud těsto správně vykynulo (jak píšete), napadá mě jedině že se pizza pekla příliš dlouho.
Ano, jak píše Stan. Pokud těsto vykynulo, pekla se pizza příliš dlouho při příliš nízké teplotě.
Další trefa do černého… pizzu dělám ve velkém, dvě k okamžité spotřebě a 6 – 8kousků, jen zapečených do mrazáku na pozdější dopečení. Synáček totiž pizzu tuze rád.
Tento recept je ale jednodušší než můj a pokud se mi osvědčí, nebudu už dělat do zásoby, ale pokaždé čerstvou.
Kámen jsem dostal trochu předčasně k pozítřejšímu svátku a hned ho použiju.
Potěšil mě a zkusím na něm péct i chléb, který mě naučila péct koronavirová karanténa.
Napadlo mě, jestli by se na kameni mohly péct i nedávno uvedené tortily?
Vyzkoušel jsem, udělal velkou pizzu a teď mám tichou domácnost. Můj puberťák ztratil řeč, mlčky ji tlačí do sebe a nevnímá okolí… I na otázku, jestli příště nemám trochu osladit omáčku, jen němě, s pohoršeným výrazem, zakroutil hlavou. Na můj dotaz jestli mohu ochutnat otráveně, mlčky vybral nejmenší trojuhelníček a se sebezapřením jej ke mě posunul.
Fakt dobrá!
Ode dne vydání receptu jsem podával pizzu šestkrát!!!
synáček pomáhal na stavbě i na zahradě a za odměnu si po dvou předchozích objednal třetí a čtvrtou pizzu. Když jsem se ho potom odvážil při jídle vyrušit, byl nevrlý, stejně jako při první a druhé a jen tlačil do sebe. To mě dostalo a následující den jsem udělal další dvě, z toho jednu synovi do školy a druhou pro sebe, abych zkusil pochopit co mu na trom tak chutná. Ta moje byla trojsýrová a víc nevím… jen jsem pochopil !!!
Fakt dobrý…
Následkem toho jsem zkroušeně otevřel archiv a začal od začátku číst úvodní lekce klubu.
Milá Florentýnko,
díky za super recept který je opět psaný s humorem tobě vlastním.
Moc ráda si tvoje čtvrteční psaníčko čtu a těším se na další.
Posílám pozdrav Jana?.
Ahoj, Flo, tvůj recept na pizzu mě zastihl v Chorvatsku v Zadaru, kde jsem si užívala místní fajnovky: fíky přímo ze stromu, mušle, olihně „na žaru“, ryby a rybičky, krevety a tak… Takže na pizzu mám pomyšlení až teď doma. Máme totiž gril s kamennou deskou, je plynový a kámen umí být rozžhavený doběla. Chci tedy ty pizzy zkusit v něm, vypadá to na příští víkend, mělo by se ještě udělat hezky, tak dám pak vědět, jak to dopadlo. V troubě pizzu dělávám, ale tahle výzva mě láká.
Milá Flo, s pizzou už to zkouším dlouho, protože mám v krbových kamnech malou troubičku a tam to pizze náramně svědčí (dá se tam vytáhnout 300° C i více a i při nižších teplotách dělá malý sálavý prostor své.) Vyzkoušela jsem různá zaručeně italská těsta i s kynutím v lednici přes noc, ale takto skvěle se mi s žádným z nich nepracovalo! Šlo krásně vytahovat i rukama a v troubě vytvořilo perfektně efekt křupavého povrchu a vláčněho vnitřku. Fakt super, jiný už nehledám. Moc, moc díky!
Pizza krásná, ale já bych uvítala článek ne téma, jak a čím úspěšně vyčistit troubu. Trouba na fotce je nádherná!
Díky, ta trouba už je dva roky v provozu, takže podle toho občas uvnitř vypadá. Ale jelikož má velmi účinnou pyrolýzu, stačí zapnout čisticí program a za pár hodin se vrátit, setřít popel z vypálených nečistot a je jako nová. Chemicky se to takhle nikdy nepodaří, nebo jsem aspoň nikdy nepřišla na to, jak se vyhnout jak množství chemie, tak i množství drhnutí a práce. Pyrolýza má navíc ještě další výhodu, vyčistí i topné těleso, takže trouba stále peče rovnoměrně.
Pizzu jsem začala dělat kvaskovou a jinou nedělám nám moc chutná a tvoje taky vypadá moc dobře
pizza je naprosto skvělá 🙂 a děkuji za doporučení na kámen z Orionu, cena příznivá a opravdu je to na výsledku znát. Dosud jsem pekla v troubě na plechu, ale to se opravdu nedá srovnat. Děti nadšené, protože pizzu milují. Lenka
Tak jsem si myslela, jak jsem si pěkně vymazlila „pomazánku“ na pizzu, protože jsem si ji prostě celou vymyslela a teď tady čtu přesně stejný recept?!
Mám tedy sporák na dřevo, ten se dá dost roztopit, ale používám při pečení pizzy litinový tál na lívance po babičce. Nahřeju ho nejdřív na plotně a pak už jen peču a peču a peču a peču. Míň těsta než z kila a půl mouky nemá cenu dělat. Uff?
Aby bylo dost dobrot navrchu, jak to mají u nás rádi, nejdřív peču jen s rajčatovou nátěrkou a slaninou (salámem, šunkou). Po chvíli přidám hooodně sýra. My nejraději goudu. A nechám dopéci.
Kdysi jsem měla štěstí v lidlu na koupi koření na pizzu a s ním byla pizza nejlepší. Bohužel už ho pak nikdy neprodávali, tak jsem namíchala co nejpodobnější podle složení.
Těsto jsem také kdysi zkusila dát do lednice a byla pizza výborná, ale těsto se mi hrozně lepilo. Nevím proč.
Máme všichni moc rádi, ale dělám ji jen při velkém přebytku energie, protože je to fuška, v tom množství. ?
Ahoj,
chci se zeptat na ten kámen na pečení. Uvažovala jsem o jeho koupi, ale kámen z nabídky Orionu se přece jen trochu liší od toho na Tvé fotce. Ten na jejich e-shopu má 2 drátěná držadla, ten na Tvé fotce jen jedno. Bohužel tam mají velmi vágní popis a nicneříkající fotky, takže není zřejmé, jestli jsou ta držadla snímatelná,nebo jestli pozměnili výrobek (nabízejí 1 hranatý a 1 kulatý – oba se 2 držadly), anebo jestli sis ten svůj kámen upravila svépomocí, aby Ti to druhé držadlo nepřekáželo při manipulaci s pizzou.
Budu vděčná za odpověď. Taky jsem zvyklá dávat pizzu do rozpálené trouby na rozpálený plech (používala jsem na to starý těžký hlubší plech se silným dnem otočený dnem vzhůru, ale teď mám troubu, do které se nevejde) a nedokážu si představit, jak pizzu přetahuji přes to ucho, byť na pečicím papíru.
A na pizzu podle Tvého receptu se chystá dcerka (12 let) o víkendu, dám pak vědět, jak to dopadlo.
Evi, je to ten samý. Držadla jsem dala pryč a nepoužívám je, jsou samostatná a u obou kamenů mají dvě madla. Kámen jsem položila přímo na rošt v troubě, nepotřebuju s ním během pečení manipulovat a po upečení všeho pečiva ho nechávám v troubě postupně vychladnout.
Moc děkuji za bleskovou odpověď, z těch fotek u Orionu totiž opravdu není poznat, jestli ta držadla jdou sundat.
Já ho budu totiž určitě také používat bez nich – mám teď také (konečně) troubu s teleskopickými samovýsuvy a nedám na ně dopustit.
V polední pauze pro ten kámen hned vyrazím, snad bude v mých oblíbených domácích potřebách otevřeno.
Já Vás proste miluji! Krasné povídání, vysvětlení a recept. Mě se od Vás vždy vše povede 😉 Pizzu jsem dělala v troubě na plechu a pekla na 225 stupňů. Byla skvělá a musela jsem přidělávat těsto 🙂 Děkuji!!!
❤️
dnes jsem vyzkoušla těsto na pizzu od Flo, vynikající, krásně hladké, výborně se s ním pracuje při vyvalování, vůbec se nelepí, pružné, jedna báseň. Připavila jsem i základ podle jejího receptu.
Koupila jsem kámen na Pizzu, nevím zda se to sem může psát, ale v e-shop Lidl je za 199 korun, bud hranatý 38×30 nebo kulatů průměr 38 cm. Pizza jako od profíka, těstně tenoučké, krásně upečená. koupila jsem hranatý, krásně padne na mřížku do trouby. pořádně nahřát.
Dobrý den,
díky za skvělý recept a postup! moje první pizza a dopadla skvěle.
Udělala jsem zbytečně moc těsta, vydrží mi do druhého dne?
Díky, Kamča