[vc_row][vc_column][vc_column_text]Domácí rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit. Mám k tomu tři dobré důvody: Jednak jsou takové domácí rohlíky proklatě snadné, jednak se seznam potřebných surovin dá odškrtat v každé kredenci a ten třetí důvod už jsem samou nedočkavostí zapomněla. Tak moc se s vámi potřebuju podělit o recept. Takže to nebudu protahovat.
Jsem si jistá, že vůbec nepochybujete o kouzlu rohlíků v naší stravě. Tím spíš, když jde o rohlíky obzvlášť vypečené, hutné tak akorát, aby neměly papírovou střídku a nechaly se rozkrojit a namazat máslem nebo pomazánkou. Ale protože takové aby v obchodě pohledal, měli byste mít v zásobě spolehlivý recept, jehož pomocí zachráníte nedělní večeři i páteční svačinu.
Náročnost na přípravu domácích rohlíků je zhruba jedna hodina – a z toho většinu zabere bezpracné kynutí těsta. Plus necelých dvacet minut pečení v troubě. Pokud tedy máte k dispozici asi tak hodinu a půl času, kdy se občas můžete pohybovat poblíž kuchyně, a pokud najdete v lednici kousek čerstvého droždí, nic by vás už nemělo zastavit. Jedině snad výmluvy na lenost, ale věřím, že ty jsou v současné době novoročních kuchařských předsevzetí poněkud tiché až nehlasné.
Ukážu vám dnes základy slaného kynutého pečiva a nastavím srovnávací laťku. Kde jinde než doma má člověk získat etalon pro zjištění, jak řemeslně zdatná je nejbližší pekárna? Pokud rohlíky neupeče líp než vy, stala se někde chyba. A věřte mi, moje recepty jsou sice fajn, ale dobrá pekárna by měla mít po ruce mnohem vydařenější kousky.
Aby to nebylo jen o domácích rohlíčkách, návdavkem připojuji několik dalších způsobů, jak jedno a to samé rohlíkové těsto zauzlovat do nejroztodivnějších tvarů, totiž pletýnek, kaiserek, růžiček, spirálek nebo buclatých rolek.
Základní recept na domácí rohlíky
Asi už jste z předchozího motivačního úvodu pochopili, že se v receptu na domácí rohlíky pracuje s droždím. Ale žádnou paniku, tentokrát nejde o složitosti typu vánočka nebo velikonoční mazanec. Těsto na domácí rohlíky je poměrně lehké a poddajné, neobsahuje vejce ani velké množství tuku, takže kyne rychle, dobře a bez velkého přemlouvání nebo půlnočního zaříkávání. Takový vhodný začátečnický materiál, řekla bych.
Kvásek
Prvním krokem při přípravě rohlíkového těsta je kvásek, tedy směs droždí, trošky cukru, vlažného mléka a hrstky mouky. To když smícháte dohromady a necháte chvíli při pokojové teplotě, droždí se probudí ze zimního spánku v lednici, začne mít žízeň a hlad, s chutí se pustí do nabídnutého cukru a mouky, začne se vesele množit, potomci se ihned a s novou chutí zakousnou do připravené stravy a tak to bude pokračovat, dokud nezakřičíte hrnečku dost a zpěněný kvásek nepřelijete do větší mísy, kde už na něj bude čekat zbytek připravených surovin.
Aby kvásek zafungoval, stačí splnit dvě podmínky: mít dobré droždí a použít správnou teplotu mléka. Co se týká droždí, je to živý tvor, takže se občas stane, že nepřežije dlouhodobý rekreační pobyt ve vaší lednici. Když po rozbalení najdete známky oschnutí nebo dokonce plísně, je tu velká šance, že už takové droždí neoživíte. Pokud máte droždí nedávno koupené, mělo by být v pořádku.
Vhodná teplota mléka pro uvedení droždí do života je mezi 20-38 stupni. Chladné mléko z lednice moc oživovacích schopností nemá a příliš horké mléko vám zase naopak droždí spolehlivě spaří, zabije a definitivně zneškodní. Takže mléko ohřejte, ale opatrně, jemně, zhruba na teplotu, jako byste připravovali kojeneckou stravu. Při pochybnostech si kápněte kapku na zápěstí – pokud ucítíte jakékoli teplo, je mléko teplé příliš.
Hnětení
Jakmile rozněžněně probudíte kvásek (mně osobně při tom nikdy nejdou z hlavy vzpomínky na krmení dravé zvěře – tedy pardon, mrňavých potomků), budete mít ještě jeden důležitý úkol: těsto dobře prohníst. Nestačí jen smíchat a nechat být, slané pečivo vyžaduje hnětení, dřinu, pot a slzy. Jinými slovy, potřebuje kuchyňského robota nebo nějaký adrenalinový podnět, který vám dodá energii do několikaminutového ručního hnětění.[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=“Jak nezabít kynuté těsto“][vc_column_text]
Tuk v těstě
Všimli jste si někdy v obchodě označení tukový rohlík? Je to proto, že tuk je důležitou součástí rohlíkového těsta. V mém receptu je použitý docela obyčejný rostlinný olej, tedy řepkový nebo slunečnicový, ale bez obav můžete použít i sádlo. Můžete ho rozpustit, ale stejně tak lze sádlo přidat do těsta v pevném skupenství.
Tuk zajišťuje vláčnost, takže se ho nebojte. Zas tak moc ho v jednom kousku pečiva nebude.
Sůl v těstě
Sůl hraje v případě slaného kynutého těsta velmi důležitou roli. Když jí použijete málo, ucítíte po upečení v hotovém pečivu příchuť kvasnic, tedy nic, co by se setkávalo s ohlasy. Když jí použijete moc, nejen že bude výsledek hodně slaný, navíc tím zpomalíte droždí a dost možná ho i nechtěně zabijete.
Pro začátek se držte osvědčeného poměru, který říká, že soli je potřeba 1 % váhy mouky. Na 500 g mouky to tedy vychází 5 g soli. Není to ani málo, ani moc. Těsto nebude přesolené, kvasnicová příchuť se udrží na uzdě, výsledek bude působit takřka neutrálně. Pokud máte rádi slanější pečivo, lze množství soli ještě trochu zvýšit, ale přes 8-10 g už bych nedoporučovala zacházet.
Zaplétání rohlíků
Můj recept z 500 g mouky vystačí na 16 rohlíků, kde každý bude mít výslednou hmotnost kolem 40 g. Tedy méně, než se kupuje v obchodech, ale dělení těsta si můžete přizpůsobit vaším představám na jednu porci.
Vykynuté těsto jednoduše vyklopte z mísy a nelekněte se, že tím z něj vyženete skoro všechen vzduch. Lehce mu poupravte tvar, aby připomínalo kouli, a rozkrojte ho na čtvrtiny.
Každou z nich rozválejte na kruh o velikosti 25-30 cm, kam až vás pružnost těsta pustí. Kruh opět rozkrojte na čtvrtiny. Nyní berte jeden kousek těsta za druhým, položte si jej vnější oblou stranou k sobě, a trochu ho za rožky roztáhněte do boků. Konce, za které jste těsto drželi, přehněte zpět do středu, stačí jen zhruba půlcentimetrový camfourek.
Plochýma rukama srolujte těsto do ruličky směrem od sebe. Sice teď bude vypadat spíš jako gumová tužka než jako rohlík, ale to se při druhém kynutí rychle spraví. Polotovar přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dodržujte aspoň pěticentimetrové rozestupy. Jakmile si na postup vyválení rohlíků zvyknete, zjistíte, že i při těchto počtech jde o práci asi tak na pět minut.
Zamotané rohlíky potřete vodou a posypte něčím lákavým na povrchu, třeba hrubou solí, kmínem, mákem, anebo domácí bylinkovou solí z léta.
Housky kaiserky
Ze stejného těsta velmi snadno připravíte i housky kaiserky, které mají tvar zaplétaných hvězdiček. Ve velkých provozech se hvězdička jen otiskne raznicí do bulky odměřeného těsta, ale v domácích podmínkách by to nebyla taková zábava a legrace.
Těsto rozdělte na čtyři díly jako u rohlíků, a každý díl pak ještě rozkrojte na pokud možno stejně velké čtvrtiny. Jednotlivé kousky těsta rozválejte do 25 cm dlouhého, tenkého hada a uprostřed zavažte volný, nedotažený uzlík.
Uchopte jeden přečnívající konec těsta a ještě jednou ho obtočte kolem základní smyčky, co vznikla s prvotním uzlíkem. Konec těsta by měl skončit zhruba veprostřed.
Totéž učiňte s druhým volným koncem, i ten obtočte kolem smyčky. Když se na své dílo podíváte, mělo by být kulaté, pětidílné, souměrné a nemělo by vám činit potíže představit si finální tvar po upečení.
Opět klaďte na plech vyložený papírem na pečení a na povrchu sypte, jak je libo.
Další tvary
Asi si domyslíte, že není problém z těsta vyrobit i houstičky zaplétané ze tří tenkých krátkých pramenů, jako když se holčičkám plete cop.
Ale tím legrace s těstem nekončí. Jelikož je hebké a poddajné, rádo se nechá přemluvit i k jiným tvarům. Drobné nedokonalosti při pletení a motání se ochotně ztratí následným kynutým a pečením, takže nemusíte mít obavy, že vás limituje částečná nešikovnost. Obavy mít můžete, ale nanejvýš tak o svou linii. Jak známo, nadměrná konzumace bílého pečiva je nejčastějším důvodem obezity. Kam se na rohlíky hrabe pečený bůček nebo škvarková pomazánka – tyhle doby jsou dávno pryč.
Z těsta se dají udělat rolky, růžičky, spirálky, vývrtky, slané buchtičky k polévce a další nádhery. Protože bych jejich popisem neúnosně prodloužila délku tohoto článku, odkazuji vás na svou knížku Snídaně u Florentýny, kde je jejich příprava popsána.[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=“Snídaně u Florentýny“][vc_column_text]
Ochucená těsta
Až vám přestane stačit základní těsto na domácí rohlíky a vyzkoušíte všechny možné i nemožné způsoby zaplétání a tvarování, asi vás napadne, že by se těsto dalo něčím dochutit a vylepšit. Pro začátek doporučuju například směs ořechů a rozinek, anebo nakrájené olivy. Pozor, ať to s množstvím nepřeženete, těsto musí zůstat kompaktní a musí se s ním dát stále pracovat.
Takže hodně zábavy v kuchyni!
Otázky, které by vás mohly napadnout, a odpovědi, které k tomu napadly mě
Pořád ještě není všechno jasné? Třeba vám pomůžou následující odpovědi.
Dá se nějak zabránit tomu, aby bylo pečivo druhý den suché a gumové?
Vysychání a gumovatění je základní vlastnost kynutého těsta. Pečivo z něj připravené je určeno k rychlé spotřebě, ideálně do 24 hodin od upečení, pak rychle ztrácí na nadýchanosti a vláčnosti. Hotové pečivo tedy snězte pokud možno hned, kdy má své největší kouzlo. Zbytky můžete zabalit, aby neosychaly, a uložit do dalšího dne, ale dál se už o skladování nepokoušejte, nestojí to za to.
Zbylé, dva dny staré a téměř nejedlé pečivo se dá resuscitovat například tím, že ho rozkrojíte, naplníte kupříkladu šunkou a sýrem, pevně zabalíte po jednom kousku do alobalu a krátce zapečete v horké troubě. Vytvoříte tak plněný horký sendvič, který mizí z povrchu zemského nadsvětelnou rychlostí.
Dá se vyměnit mouka za jinou?
S jistými omezeními ano. Vím, že bílá pšeničná mouka je momentálně hned po několika čelních politicích veřejný nepřítel číslo jedna, ale co se dá dělat, bez lepku kynuté těsto neuděláte a trápit se s ní taky při přípravě těsta nebudete. Můžete vzít celozrnnou pšeničnou mouku, ale ta bude vyžadovat víc mléka, protože lépe absorbuje a víc bobtná. Doporučuju jednou si vyzkoušet těsto z bílé pšeničné hladké mouky, osahat si ho, podívat se, jakou má konzistenci, a v dalších případech a obměnách se pak řídit cílovou představou, jak má těsto vypadat.
Dá se udělat bezlepková varianta použitím bezlepkové mouky?
Pokud nemáte speciální bezlepkovou mouku určenou na kynutá těsta, tak nikoli. Bezlepkové pečení funguje na úplně jiných fyzikálních, chemických a organických principech a je třeba k němu přistupovat jiným postupem.
Dá se něco zmrazit, pokud je na vaši domácnost těsto z 500 g mouky příliš velká dávka?
Jasně. Mrazit se dá ve dvou okamžicích. Buď můžete do mrazáku umístit upečené rohlíky, a to ve chvíli, kdy zrovna zchladly po upečení na plechu a jsou tedy nanejvýš čerstvé, anebo se též dají zamrazit zapletené, avšak nevykynuté polotovary. V takovém případě je potřeba, abyste je po vyjmutí z mrazáku rozložili na připravený plech a dopřáli jim nejen pozvolné rozmrznutí při pokojové teplotě, ale ještě je i následně nechali dokynout. Zhruba se jedná o 1-2 hodiny čekání, než budete moci rohlíky upéct.
Jak se dá zařídit, aby byly všechny domácí rohíky stejně velké?
Pokud jste propadli kouzlu unifikace a potřebujete rohlík jeden jako druhý, pak se nedá postupovat jinak, než každý kousek pečlivě odvážit na digitální váze. Na malé rohlíčky berte kolem 40 g těsta.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky čerstvého droždí (tj. 21 g)
- 300 ml vlažného mléka
- 1/2 lžičky cukru
- 5 g soli
- 60 g oleje, případně másla nebo sádla
- hrubá sůl nebo mák na posypání
Postup
- Droždí umístěte do menší misky, posypte cukrem a rozšťouchejte vidličkou pokud možno na kaši. Zasypte lžící mouky z odměřeného množství, přilijte třetinu mléka, rozmíchejte a nechte 10 minut zpěnit na kvásek. Pokud se po deseti nebo patnácti minutách v misce nic neděje, začněte znovu s novým droždím.
- Mouku smíchejte se solí, olejem, zbytkem mléka a zpěněným kváskem. Vložte do kuchyňského robota s hnětacím hákem a nechte deset minut zpracovávat na těsto a prohníst. Výsledkem by mělo být hebké, téměř nelepivé těsto, měkké a poddajné jako plastelína. Zdá-li se vám v průběhu příliš suché, přilijte lžíci nebo dvě mléka, anebo přisypte mouku, pokud je tak vlhké, že se lepí na mísu i po několika minutách hnětení (zpočátku se lepit může, dokonce by se lepit mělo). Přesný poměr vždy trochu závisí na kvalitě mouky.
- Uhnětené těsto vložte do mísy lehce vytřené olejem, zakryjte ho fólií, aby neosychalo, a nechte při pokojové teplotě kynout tři čtvrtě hodiny, až získá dvojnásobný objem.
- Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem a položte si je někam poblíž, ať nepobíháte po kuchyni s vyválenými rohlíky v rukou. Těsto vyklopte z mísy, nelekněte se, že tím z něj vyženete skoro všechen vzduch, poupravte mu tvar, aby připomínalo kouli, a rozkrojte ho na čtvrtiny. Každou z nich rozválejte na kruh o velikosti 25-30 cm, kam až vás pružnost těsta pustí. Kruh opět rozkrojte na čtvrtiny. Berte jeden kousek těsta za druhým, položte si jej vnější oblou stranou k sobě, a trochu ho za rožky roztáhněte do boků. Konce, za které jste těsto drželi, přehněte zpět do středu, stačí jen zhruba půlcentimetrový camfourek. Plochýma rukama srolujte těsto do ruličky směrem od sebe. Přeneste na plech, dodržujte aspoň pěticentimetrové rozestupy. Hotové rohlíčky potřete vodou a posypte hrubou solí nebo mákem.
- Rohlíky nechte na plechu kynout dvacet minut. To je dostatečně dlouhá doba, abyste vyhřáli troubu na 190 stupňů, případně jen na 170, pokud můžete zapnout horkovzduch.
- Oba plechy vložte najednou do trouby a pečte 10 minut. Smíchejte lžíci soli se 100 ml vody a po uplynutí této doby potřete rohlíky slanou vodou. Zároveň otočte plechy zadní stranou dopředu a navíc prohoďte jejich pozice v troubě. Dopékejte ještě 7-10 minut do světle hnědé barvy - anebo trochu víc, pokud máte rádi rohlíčky skutečně, ale skutečně vypečené.
- Upečené pečivo nechte vychladnout na mřížce. Neomezujte se, nestanovujte si příděly, neboť všechno kynuté je nejlepší v den upečení.
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Zrovna tenhle víkend jsem je pekla podle Snídaně, hned dvakrát. Na Silvestra na chuťovky a na Nový rok k čočce. Byly výborné. Děti je pak jedly suché s mlíkem. Díky za návodné fotky v článku, příště zkusím zamotat i něco jiného než rohlíky.
Hlavně bacha na zamotané ruce 🙂 Díky za takový milý komentář.
Díky Flo, přesně tohle jsem potřebovala. U nás jsou k dostání jen obzvlášť gumové rohlíky a to jen tak do druhé hodiny odpoledne. Jdu péci.
V tom případě už teď článek splnil svůj účel a poslání 🙂
Super článek, určitě vyzkouším. Napadá mě… Bylo by možné připravit i článek o přípravě domácího chleba? Ať už kváskového, nebo bez kváskového. Zkoušela jsem to jednou v takové punkové peci (postavená z flašek od vína) a jakž takž se podařilo, ale v domácích podmínkách se nedaří.
Lenko, když chleba, tak kváskový, a na kváskové pečení je největší machr Maškrtnica.
HA, díky Flo za dnešní článek. To je trefa do černého. Kupované pečivo je čím dál nejedlejší ….
Krásný den a úspěšný celý rok 2017 všem!
No právě 🙂 Ale pokud pekaři budou vědět, že to zvládneme hravě i bez nich, třeba se zase začnou trochu snažit a překonávat.
Flo,
díky, domácí bagetka byla poslední věc, co nám moje 94 letá babička upekla nečekaně před dvěma lety na Vánoce, na domácí chlebíčky, než pak odešla….
A recept na domácí pečivo jsem, jako jeden z mála, nezdědila….takže, ještě jednou, díky!
A v roce 2017 Ti přeji pevné zdraví, rodinnou pohodu, spoustu inspirace a nápadů v kulinářské oblasti, a nejen tam..a hlavně, ať Ti to stále dobře běhá!
Zuzi, díky za vzpomínku i za přání a nápodobně! Flo.
Tak to já nedám na domácí pekárnu dopustit. Peču v ní kváskový chleba z vlastnoručně vychovaného žitného kvásku jménem Karel. 🙂 Nechávám kynout 2 x 12h než spustím plný program. Trvá to pravda déle a chce to trochu plánování, ale chleba je skvělý. Šumava mi proti němu přijde jako kus vaty. A když ještě přidám česnek, nebo trochu strouhané dýně či cukety, jde na odbyt opravdu rychle.
Hanko (a Karle), pokud má pekárna program i na pečení s chlebovým kváskem, tak je to výhra, protože se pak k těstu chová trochu jinak a šetrněji. Takže v tomhle případě není co řešit. Hlavně to tvé ochucení zní skvěle, hned bych se s chutí zakousla.
Chléb peču také kváskový ze svého kvásku a jmenuje se také Karel.Ale ještě jsem neměla odvahu péct v pekárně, takže pouze peču v troubě.Mohla bych poprosit o recept
kváskový z dom.pekárny.Děkuji za odpověď.
Floooo, díky, už si tisknu, určitě upeču.. i bez Goléma 😀
No jo, vidíš, toho jsem úplně zapomněla zmínit a poděkovat mu za věčnou inspiraci! 🙂
Také ráda zkouším různé pečivo – housky, rohlíky, bagety, no není nad domácí, krásně ovoní kuchyni při pečení a ještě mám radost z toho jak chutná.Já míchám polohrubou s hladkou moukou, nebo hodně dělám jen z polohrubé, připadají mi ne tak tuhé, někdy se stane,že z hladké mouky jsou tužší a k večeru tvrdší. Jednou jsem je nechala do druhého dne, ale to se už nedá jíst. Dost často je tvořím k polévkám.
Výborný tip s přimícháním polohrubé mouky. Díky za zmínku. Pokud je kvalitní a dostatečně lepková, tak není co řešit.
Rohlíky jsem podle Snídaně už zkoušela. Jsou opravdu supersnadné, jen opravdu jako rohlíky vypadaly tak tři, některé vypadaly prazvláštně, takže určitě vyzkouším i motání do kaiserky. Ale asi to chce jen trochu cviku.
Přidávám ještě jednu otázku, která mě napadla: bylo by jakkoliv možné připravit večer buď těsto nebo už umotané pečivo, a uložit (dokynout) ho v chladu, aby se ráno jen upeklo (nebo vytvarovalo a upeklo)? O kynutí přes noc v chladu jsem zachytila sem tam zmínku, ale na slepý pokus se necítím. Představa ještě teplých rohlíčků k víkendové snídani je ale lákavá 🙂
Radko, já to tak dělám. Umotám si večer rohlíky a i s plechem je strčím do lednice-kynou až v ní do rána. Pak je ale třeba asi pů hodiny je nechat ohřát , než půjdou do trouby. Irena
Radko, Irka má pravdu, jde to. Maličký problém je s dvojím kynutím, v podstatě bys neměla těstu dovolit, aby se v první fázi rozkynulo v teple, protože pak se v chladu hůř zastavuje a hrozí překynutí. Takže zadělat, nechat v chladu dlouho vykynout, zamotat rohlíky a zase je uložit do chladu. Ráno pak musíš rohlíky včas vyndat a dopřát jim nejmíň půl hodiny, ale spíš hodinu, aby se při pokojové teplotě ohřály a dokynuly. Pak je můžeš v klidu upéct.
Radko, tyhle rohlíky jsem zatím nezkoušela, ale dost často peču touto metodou sladké/makové rohlíky k snídani. Večer zadělám těsto, nechám ho v klidu v teple vykynout, vyrobím rohlíky a šoupnu to do lednice nebo jenom do zádveří (ted v zimě tam je stejně jako v lednici). Ráno vstanu, seběhnu dolů otočit kolečkem u trouby, vyběhnu zpátky nahoru se oblíknout atd, sejdu zase dolu, trouba je mezitím tak akorát a rovnou studené rohlíky do té trouby šoupnu. Podle mě nechat je dojít do pokojové teploty je naopak spíš kontraproduktivní. A než nachystám stůl, uvařím čaj, kakao atd. a svolám zbylé spolubydlící k snídani, rohlíčky jsou akorát upečené. Tyhle rána mám nejraději 🙂 Věřím, že s „obyč“ rohlíkama by to fungovalo úplně stejně.
Dobrý den Flo,
zajímalo by mě, zda máte u tohoto konkrétního receptu vyzkoušené kynutí přes noc? Nebo můžeme tyto tipy čekat v příštím článku?
Myslím, že kynutí v chladu je výborné téma pro nějaký další článek 🙂
Díky moc za super recept, chtěla jsem se zeptat, zda je nějaká možnost předpřípravy, abych upekla čerstvé rohlíky na snídani? 1,5 – 2 hodiny ráno na realizaci mi moji strávníci nedají 🙁 Díky Verča
Veroniko, viz předchozí komentář od Radky.
Děkuji za recept a přimlouvám se za recept na chleba. Sice ho zkouším, ale pořád nejsem spokojená. Asi dělám něco špatně.
Pěkný celý rok!
Moniko, chléb s droždím je málokdy uspokojivý, mnohem lepší výsledky se dosahují s chlebovým kvasem. A to je tak velké téma, že je lepší podívat se na blog k Maškrtnici.
Ahoj Flo,
první je poděkování za Tvé přání, ať nám dobře začne nový rok. Taky Tobě, ať se daří a můžeš nás obdarovávat svými recepty. Moc jsem se těšil na Tvoje čtvrteční “ psaní „.
Rohlíky zamotat je vždy sranda, vznikají různé tvary. Tak to řeším Tescomáckou pomůckou na kaiserky a dělám raději je. Ale časem se i dostanu k těm rohlíkům. Díky za recepty a těším se na další čtvrtek !! 🙂 🙂
Vašku, díky a spoustu dalších úspěšně pokořených výzev i v roce 2017!
Milá Flo,
přeji krásný rok 2017. Pekárnu jsem kdysi taky chtěla, ale naštěstí nedostala a já začala péct kváskový chléb. Kvásek mám již pěkně starý cca 6tiletý. A místo housek když to mě přijde peču hamburgerové housky pomalu kynuté s polišem, recept je z netu, ale trošku předělaný co se týče mouky. Používám hodně špaldovou a celozrnnou.
Ale tyto taky přijdou na řadu, ale zase si je trošku upravím :-))).Těším se na další čtvrtek !!!! 🙂
Och, máš to skvěle vychytané. Tyhle rohlíčky jsou proti tomu jen slabý začátečnický odvar 🙂
Občas peču své domácí pečivo – housky,rohlíky a taky chléb. Ovšem,že jsou mnohem lepší než kupované. Z nedostatku času a někdy z pohodlnosti to ale dělám zřídka. Tvé recepty a rady mně nastartovali a já pochopitelně s využitím Tvých skvělých postupů se do toho pustím – ještě dnes.
Přeju hodně štěstí v Novém roku.
Alžběto, díky a hodně štěstí v novém roce i tobě.
Moc děkuju, krásně zpracované téma. Už dlouho peču chleba, pečivo jen občas (chleba jíme dokud se nesní, což u pečiva nejde). Oslovilo mě zamrazení nepečeného pečiva – to určitě vyzkouším!!!
Díky za milý komentář, Evi.
Milá Flo,
na internetu jsem narazila na domácí pečivo a měla jsem nutkání je vyzkoušet. Zatím se tak nestalo. Ale po Tvém článku na to určitě dojde, protože Tvým receptům naprosto věřím.
Nikdy nemohu odolat, jakmile ve čtvrtek uvidím e-mail, nechám všeho a čtu a čtu a čtu. Poté vytisknu, založím do desek a zkouším.
Přeji v novém roce pevné zdraví, hodně vděčných čtenářek, radost z dětí, pohodu a klid. A trochu sobecky i nové nápady a recepty.
Díky za vše, co děláš. Lenka
Lenko, provedu 🙂 Ať se ti daří. Flo.
Milá Flo,
díky za recepty. Tvoje recepty mají hlavu a patu a vždy se mi povedou.
Zuzana
Zuzano, díky! Tak ať se ti daří i nadále. Flo.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by vadilo, kdybych použila sušené droždí.
Děkuji.
Táňa
Vůbec by to nevadilo, jen je potřeba držet se dávkování a instrukcí, které jsou uvedeny na obalu sušeného droždí. Existují dva druhy a každý se používá trochu jinak. Ale to je taky téma na samostatný článek.
Díky za recept,delší dobu chci se pokusit upéct domácí pečivo,takže hned tp podle Tvého receptu zkusím.Přeji hodně zdraví do roku 2017 a stále další nápady .Maruš
Maruš, tak ať se ti daří nejen pečivo, ale i další vypečené kousky. Flo.
Milá Flo,
děkuji za čtvrteční balíček. Mluvíš mi z duše. Z pekárny mám nepotřebný kousek. Počáteční nadšení mně ryche opustilo, hlavně když jsem upekla krásný chleba, který opustil pečící nádobu včetně hnětačů. Ty pak dostat z upečeného bochníku, bez likvidace spodní části bochníka, byo opravdu obtížné. Dnes když peču chleba raději se vracím ke klasické troubě.
Přeji v novém roce Všem hodně spokojenosti, klid a pohodu.
Eliška
Eliško, díky a vše nej i tobě. Flo.
Ahoj Flo! Rohlíky ze Snídaně jsem už zkoušela a kromě toho, že se mi tvarově moc nepovedly (ale to se časem zvládne), tak mi podruhé nenakynuly. Takže příště je zkusím hned vytvarovat a pak teprve nechám nakynout. Jinak chuťově byly supr. Aji dítě je do sebe ládovalo hlava nehlava 🙂 A co jsme si koupili novou troubu a pořádného domácího robota, tak chleba máme už jen domácí a musím říct, že lepší jsem nejedla.
Šárko, možná to bylo tím, že byla slabá mouka, případně jsi poprvé nechala kynout těsto moc dlouho a tím jsi účinek droždí zeslabila. Každopádně jsem ráda, že si práci s robotem a následné pečení užíváš.
Super článek, přesně tohle jsem potřebovala. Už jsem ti chtěla totiž napsat, jak odstranit pachuť kvasnic z těsta. Peču rohlíky i bez přidaného tuku i jenom z vody, ale ta pachuť kvasnic mi vadí.
A ještě dotaz k teplotě – já používám na začátek vyšší 220°C, pak stáhnu na 200. Někde jsem to vyčetla. Mám pocit, že jsou křupavější. Máš k tomu taky nějaké technologické poznatky?
Díky.
Míšo, já to dělám taky tak, že nejdříve peču na více stupnů – třeba 5 minut a pak dopékám, třeba u takové vánočky je to opravdu poznat, nejdříve na 200°C a dokončím na 180°C. S tou pachutí si třeba já myslím, že to je buď samotným droždím – může být staré, ale z vlastní zkušenosti i značka – nedám dopustit na droždí z Lidlu, vydrží dlouho(v lednici a zakryté) a je i nejlevnější, nebo ho možná dáváš do těsta hodně. Ahoj a dobré pečení:)))Ivana
Míšo, každá trouba peče trochu jinak, takže pokud ti počáteční teplota při 220 stupních vyhovuje, drž se toho. Mně se osvědčilo zapékat těsto rychle při 180 stupních a pak dopéct mírněji. Rohlíky jsou malé, takže zvládnou i neměnnou teplotu, ale u vánočky nebo hutnějších kynutých těst už by to například neprošlo.
Pokušitelko!… Půjdu na to… Hezké dny a děkujeme… 🙂
Od toho mě přece máš 🙂 Tak křupavé pokoušení. Flo.
Ani jsem to nedočetla a běžím koupit droždí!
Tak abys v tom spěchu nezapomněla i na mouku nebo další nezbytné suroviny 🙂 Díky a ať se rohlíky daří.
Zdravím, Flo! Tímhle článkem si mi přišla do rány (a do chutí…) Říkala jsem si že udělám housky (už jsem je dřív dělala podle receptu z Albertu) a tak jsem šla hledat recept tady (jako cokoliv – když chci něco uvařit nebo upéct, prve se mrknu sem, jestli o tom tady máš článek a až pak pátrám na jiných stránkách… :)) ale nenašla jsem ho tu. A tak jsem se rozhodla je dělat jako minule… ale pak otevřu tvůj email, na který se každý čtvrtek těším a hele – překvápko, článek o rohlíčcích! Moc děkuju :))) Už se těším až na večeři s přítelem zakousneme teplé pečivo… jen tak, holé. 🙂 Měj se krásně! 🙂
To jsou mi náhody 🙂 Tak ať se rohlíčky vydaří a měj se též báječně.
Taky si občas něco napeču podle různých receptů. Jsme zatím jenom 2, tak mi občas zbude nějaký suchý chleba, ze kterého ráda dělám recyklované dalamánky. Hrozně mě baví pracovat s těstem a mám to jako relax. Na webu http://www.pekarnomanie.cz/category/postupy/tvarovani-vyroby/ je kupa různých způsobů tvarování, tak je zkouším, někdy si cvičně zapletu rohlíkovou vánočku :). Mými favority jsou prasátka, je to sice dost infantilní, ale začátek dne je s tím trochu veselejší. 🙂
Díky za další inspiraci!
Ahoj Flo, vidíš a to já si zase život bez domácí pekárny neumím ani představit!!Mám ji už několik let a dělám v ní chleba (takový podmáslový, hmm mňam:)) a slaná a sladká těsta, dělám housky, veky, vánočky, koláčky a používám i jinou mouku a přísady. Kdysi se mi kynuté těsto vůbec nedařilo a po velkých nezdarech jsem to vzdala – nákupem pekárky jsem úplně paf a peču skoro každý den. Přesto vyzkouším i Tvůj recept, třeba se budu divit:))) Poprosila bych o článek o kváskovém chlebu, ten je zřejmě o něčem jiném a bojím se vyzkoušet. Moc děkuji a pohodový spokojený rok 2017 Tobě i všem tady. Ivana
Jo a pane Vašku, ty tescomácké formičky jsou super, žejo?:))jako od pekaře
Ivano, na kváskové pečení už jsem odkazovala ve dvou komentářích výše, tak když tak koukni. Přeju spoustu další pekařské radosti! Flo.
Na rohlíky používám už léta recept z kuchařky Józy Břízové, jsou vždycky hned pryč.
Divím se té pachuť z pekárny, měla jsem 2, bohužel už odešly do věčných lovišť. U první odešlo ovládání a druhá eta harmony přestala hřát a měnila jsem u ní i nádobu, protože úchyty háků vypadávali. Ale nikdy nemělo těsto žádnou pachuť. Je tedy fakt, že jsem v ní nepekla, ale používala jsem jí jen k zadělávání a kynutí. Teď těsto mícháme v robotu, jenže čekám kdy se zlomí rameno, to hnětení mu nedělá dobře
Kačko, ono to chce někdy srovnání, aby člověk tu pachuť cítil. Je dobré si vyzkoušet těsto kynuté při pokojové a nižší teplotě a porovnat to s těstem vykynutým za hřejivého tepla pekárny. Je to nebe a dudy. Ale na druhou stranu platí, že co člověk, to jiné chutě, takže pokud ti pekárna vyhovuje, nemůžu proti tomu rozhodně říct ani popel.
Milá Florentýnko,děkuji za receptíky….jistě je využiji….přeji Ti jen šťastné dny….jsi zlatíčko…i moje…Milu
Milu, a ty jsi zase moje zlatíčko. Děkuju.
Díky, díky. Tvoje recepty miluji, protože se mi vždy povedou a o tom to je. Zdravím
Recepty se ti povedou, protože víš, na co si dát pozor 🙂 Žádné jiné tajemství v tom není. Jsem ráda, že to poznáš i ve své kuchyni. Díky a též srdečně zdravím.
Florentynko, zdravím do dalšího roku . Napadlo me, jestli se místo kvasnic da použit kvásek. Já pecu už jen z kvásku i bílý psenicny chléb, kde v původním receptu bylo droždí. Pravda je, ze do chleba se nedává tuk, tak bych rada věděla jak to funguje z nějakého chemického hlediska. Díky za odpověď. Blanka
To bych se asi mrkla k Maskrtnici 🙂
Blanko, i tebe odkážu na Maškrtnici (odkazy výše v komentářích), ta je na kvásek největší odbornice v českých vodách.
Milá Flo,
přeji ti do nového roku hodně zdraví ,štěstí, pohody…Mám moc ráda tvé čtvrteční dopisy a recepty.
Dnešní housky určitě upeču a zkušenost s pekárnou mám podobné. Robota nemám, tak zatím růčo :). Ještě jednou děkuji a pozdravuji.
Přeji hezký zbytek dne :))
Věra
Věro, tak ať ti to jde pěkně od ruky – a to doslova 🙂
Vydařený rok 2017 i tobě, Flo.
Díky Florentýnko ,
už jsem je dlouho nepekla.Zase je upeču,ale musím tě pochválit
za parádní popis a ukázky. Jsi opravdu ŠIKULKA
Děkuju, Maruško. Potěšila jsi mě. Tak šťastné pečení. Flo.
Dobrý den. Už delší dobu zkouším různé doporučené i nedoporučené
recepty na pečivo. Chuťově byly všechny docela uspokojivé, ale pořád mi rohlíky
připomínaly spíše slanou buchtu. A tak jsem dnes zadělala opět podle receptu
z int. a než těsto vykyne, zapla jsem počítač. A ejhle, od Vás přišel email právě
s domácím pečivem 😀 Pozorně jsem si vše přečetla a zjistila jsem, že recept
od Vás je přibližně stejný, až na to, že Vy dáváte 300 ml mléka a v mém je
280 g vody. A na to bych se ráda zeptala, jaký je rozdíl dát do těsta mléko
či vodu ???? Hraje to nějakou podstatnou roli ??
Jistě že to vyzkouším a porovnám, teď peču s vodou a příště zkusím podle Vás
s mlékem. Přesto budu ráda, pokud mi odpovíte.
Děkuji a přeji krásný den Draha
Nevím, v čem je rozdíl u rohlíků mezi mlékem a vodou; mně různé pokusy taky vždycky přišly jak slaná buchta a měla jsem pro změnu s mlékem.
Teď používám tenhle recept:
http://www.danielinblog.eu/?p=850
A jak to srovnávám, mám dojem, že fígl není ani tak v ingrediencích jako v postupu (dvojnásobné kynutí, usilovné vlhčení).
Draho, mléko má svou vlastní chuť a taky obsahuje kapánek tuku. Takže ano, rozdíl tam částečný je, byť jen mizivý. Někdo ho pozná, někdo ne. Mně připadají rohlíky s mlékem takové plnější a výraznější, ale to může být jen otázkou individuální chuti. Třeba vám bude víc vyhovovat zadělání s vodou.
Milá Flo,
Pekárničku mám už druhú nedám na ňu dopustiť , pečiem všetko sama aj rohlíky, kaiserky, žemle , kváskový chlebík , a používam pekárničku na vymiesenie, cesto je ako vata a vykysne vždy parádne, asi záleží na značke mám pekárničku Panasonic ale pečiem všetko v trúbe . Tento recept poznám a pri pečení dávam do rúry hrnček s vriacou vodou . Všetko dobré v Novom roku 2017 .
Mária, tak ať ti pekárna stále věrně a dobře slouží. Díky za tip na hrneček s vodou a přeju vydařený rok 2017.
Milá Flo a klub ,
všem přeji do Nového Roku mnoho úspěšných a radostných chvil v kuchařských inspiracích!
Jsem tu nová členka a s velikým zájmem čtu tyto stránky. Všechny recepty které jsem odtud vyzkoušela byly výtečné a těším se na vyzkoušení dalších!
Moje tchýně mě kdysi poradila přidávat do kynutého těsta trochu octa (aby pak dokončený výrobek byl vláčnější), nějaké poznatky k tomuto?
Daniela
Danielo, ocet se přidává především do těsta na chléb s droždím (nikoli s chlebovým kváskem). Je to proto, že kváskový chleba má jemně nakyslou chuť, zatímco droždí tuhle nakyslost neposkytuje. Takže se to simuluje a nahrazuje trochou octa. Jiný důvod to podle mě nemá.
Pecu doma rohliky uz asi rok a vsem chutnaji. Recept mam ale jiny, tak vyzkousim i tvuj 🙂
Každopádně jsi dobrá, že svou rodinu tak skvěle zásobuješ domácím pečivem. A na to se zakousneme do rohlíku (a napijeme třeba mléka). 🙂
Milá Florentýnko, to se čte jedním dechem- nádhera, přesně nad tímhle jsem před týdnem přemýšlela, kdyby třeba bylo nějaké šikovné shrnutí…O víkendu vyndám své starší zaprášené recepty na srovnání a budu asi čiperně motat rohlíčky. Děkuji!
Rádo se stalo, tak ať se ti motá jedna báseň.
Flo, právě jsem dopekla nekynuté lívance. Děti vzkazují, že nic lepšího nejedli. Nestíhala jsem péct, vypadalo to, že budu ještě přidávat další dávku. Těsto bylo hlaďounké, super. Měli jsme s domácí jahodovou a dýňovou marmeládou a určitě budeme opět opakovat. Příště vyzkoušíme s droždím. Lucka
Lucko, díky a vřelé, nehynoucí pozdravy dětem i báječné kuchařce, která jim lívance připravovala 🙂
Tak to určitě vyzkouším. Já jsem začala péct na podzim kváskový chleba a úplně jsem tomu „propadla“ a je výborný a na chleba z obchodu už ani nepomslím, sice je třeba dát kvásku čas, a trvá to nějakou dobu, ale stojí to za to.
Alen, je to vášeň, naprosto to chápu. Jsi skvělá, že neváháš dobrému chlebu věnovat čas a náležitou péči.
Rohliky taky peču ovšem je dělám napůl z hladké a polohrubé mouky. A při pečení je provonený celý dům. Peču v elektrické troubě na kamenné desce A chleba kváskový jako je doma upečený se nikde nekoupí Již dva a púl roku jsme chleba nekoupili.
Vladislave, žasnu, jak to máš vychytané. Úplně tu vůni čerstvého pečiva z tvého komentáře cítím.
Milá Florentýnko, taky přeji krásný nový rok plný zdraví, lásky a dobrého jídla! Moc děkuji za recept- u té fotky rohlíků s džemem mi skoro tekly sliny, takže co nejdřív do nich půjdu! Jinak já na pekárnu také nedám dopustit a všechna kynutá těsta dělám v ní, pachuť žádnou necítím. No zkusím to teď jinak a uvidím, měj se krásně????
Járo, ani já se na tu fotku nemůžu hladová podívat, co ti mám povídat 🙂 Tak ať se ti pečení stále daří.
Milá Flo děkuji ti za krásné přáníčko do Nového roku i já tobě a tvé rodině přeji vše nejlepší,hlavně zdravíčko a tobě hodně krásných inspirací.Rohlíky jsem ještě nedělala ,i když se na to delší dobu chystám k vánocům jsem dostala Snídani a tak to určitě v sobotu vyzkouším budu totiž sama a přítel mi do toho nebude mluvit.Ještě jsem se chtěla zeptat jestli máš nějakou zkušenost pečení rohlíků s omladkem kdysi dávno se s ním peklo veškeré pečivo a vydrželo i delší dobu čerstvé.Děkuji za krásný článek o rohlících.
Juliannko, tak přeju hodně odvahy a na základě toho spoustu kuchařských úspěchů a ohlasů. Ať se ti tento rok po všech stránkách vydaří.
Já teda na rohlíky používám Danielin recept na preclíky (který doporučuje i na rohlíky). Místo mlíka má vodu, místo hladké polohrubou, ale jak už to s Danielinými recepty bývá, i tak je luxusní. 🙂
http://www.danielinblog.eu/?p=850
Díky za výborný tip a doplnění, Hani!
Další pevný opěrný sloup k PEKAŘSKÉ KLENBĚ a pochopitelně jako vždycky od Florentýnky. Fotky, popisy, recepty, průvodní slovo……..nádhera a díky! Mám na to celý víkend vyhražen. Už se „těšte“ všechny d i e t á ř k y z příbuzenstva!
Všem hezký den. V.
Vašku, nemáš tam překlep? Nechtěl jsi místo slova těšte napsat třeste?
(Jen rýpu. Díky za další rozveselení.)
Ahoj Flo, děkuji za krásný rok plný zajímavých nápadů, Je to úžasné a těším se na každý čvrtek. Začala jsem rozdělávat kysnice dle tvého návodu – jen rozmíchat s cukrem na tekutinu a pak pridat mouku. Proč ale teď do rohlíkú rozděláváš kvasnice tak jako já před tím, s teplým mlíkem? Přeji úspěšný rok 2017. Hanka
Hanko, dělám to pořád stejně, asi nerozumím dotazu. Když člověk rozšťouchá droždí s cukrem na kaši a posype moukou, tak vždycky ještě musí přilít nějakou tekutinu, aspoň trochu, aby se kynutí rozběhlo. Droždí potřebuje jídlo i pití, prostě kompletní menu 🙂
Domácí rohlíky (či jiné tvary) občas peču, ale zásadně bez mléka. Takové recepty už jsem taky zkoušela a nám to pak prostě chutná jak buchta, do které jsem akorát zapomněla dát cukr, a ne jako rohlík. Asi jsme moc zmlsaní 🙂
Jani, ono záleží i na teplotě trouby a rozestupech mezi kousky pečiva. Když je dobře upečené, k buchtě má daleko. Přísahám na holý pupek poprášený moukou 🙂
Ahoj Flo, co si myslíš o droždí v prášku – instantním? Málokdy mám možnost koupit čerstvé, spíš mi plesniví v lednici, a tyhle pytlíčky mě občas zachraňují. Těsto normálně vykyne, jen mu to možná déle trvá. Přicházím o něco? Pečete kynuté rohlíky také někdo s kvasnicemi v prášku?
Pecu. Kvasnice v prasku nedavejte do mouky, ale nechte nejdrive rozkysat v mlece, cukru atd. jak je to popsano v clanku. Az se zacnou tvorit male bublinky, jsou pripraveny.
Já taky používám instatní droždí, peču si doma chleba, kynuté… a hodně často, tak používám větší balení (mají půlkilovku), a vydrží mi tak rok a paráda. Dám si tam kolik potřebuju. A používám stejně – ne do mouky, ale zadělat kvásek (s mlíkem nebo vodou a cukrem). Čerstvé mi taky spíš plesnivělo v lednici.
Evi, nepřicházíš o nic. Jde to i s instantním droždím. Jen je potřeba dát pozor na typ sušeného droždí a na správné zacházení s ním, potažmo i dávkování. Nic víc a nic míň.
Ahoj Flo.
S tímto receptem jsi mi udělala radost. Kdysi jsem zkoušela domácí rohlíky a nepovedly se, těsto bylo tuhé. Zkusím dle tvého receptu a budu vidět .
Děkuji za pěkný článek.I.
Tak snad to tentokrát klapne 🙂
Bezva nápad ,hned se do toho jdu pustit děkuji Florentýno 🙂
Já už tě vidím s hotovými rohlíky v náruči. A do těch se pouští jedna radost 🙂
Zdravím Florentýnko, díky za recepty na slané pečivo, konečně si budeme pochutnávat na rohlíkách i kaiserkách. Dobrý nápad, jen nebýt pohodlná.☺
Jako se vším v kuchyni 🙂 Co je dobré, to stojí trochu času a práce.
Mila Flo, přidávám se k prosbám o recept a hlavně postup na domácí chleba. Klidně i z kvasnoc, neb jsem líná čekat na kvásek a poté ho živit do dalšího pečení, které netuším kdy bude. Rohlíky zvládám, chleba, jenž svou tuhostí nepřipomíná cihlu,je stále tajemstvím.
Píšu si, třeba i na chleba s droždím jednou dojde. Ve snídaňové kuchařce jeden recept je – müsli chleba s ovesnými vločkami. Možná by ti zatím mohl trochu pomoci.
Ahoj Flo, tak jsem neodolala a hned zkusila upéct. Už to tu krásně voní a můj muž, jak zjistil k čemu se chystám, tak nic nevečeřel a jen čekal, kdy se bude moct zakousnout do vypečených rohlíčků. Děkuji za tento i ostatní recepty, úžasné postupy i s fotografiemi. Tak – než jsem uspala syna tak je o několik rohlíčků méně a muž se jen blaženě usmívá :o). Mňamka. Polovina zmizela během chviličky :o). Určitě budeme opakovat častěji.
Pozdravy muži a ať tě hledí pořádně chválit, případně i na rukou nosit 🙂
Milá Flo, moc Ti děkuji za dnešní článek,který mi udělal velkou radost. Hlavně proto, že už delší dobu sleduji různé recepty na rohlíky a housky, ale nenašla jsem odvahu je zkusit, nyní po přečtení vím, že je upeču lehce a budou famózní????. Sice to nebude tento víkend, protože mám nakoupeno, ale určitě to bude brzy.:-)
Pak se určitě ozvu,jak se mi povedly.
Budu se těšit na další zprávy, Zdeňko.
Rohlíky jsou upečeny. Dřív jsem dělala kynuté těsto v ruce, ale pak jsem dostala domácí pekárnu, tak už míchám jen v ní. Těsto bylo úžasné, vůbec se nelepilo, nebylo třeba podsypávat, paráda. Pekla jsem na horkovzduch při teplotě 180 stupňů, ale i tak bylo třeba péct 25 minut, každá trouba peče holt jinak. Ale chuťově jsou úžasné. Díky moc za recept a zakládám do naší rodinné kuchařky!!
Veroniko, díky za bleskové vyzkoušení, jsem ráda, že recept má tu čest být zařazen do rodinné kuchařky.
Dnes upečeno – nějaké rohlíky a i kaiserky, ty tvary ještě budu muset vychytat, ale chuťově nemají chybu :). I manžel uznale okomentoval, že chutnají fakt jako rohlíky (jednou jsem už zkoušela housky a ty chutnaly jak divná buchta). Takže díky a těším se na další recepty :).
Super! Díky a těším se na další komentáře 🙂
Opět skvělý článek a recept určitě vyzkouším….děkuji! Krásné dny Vám přeji!
Díky a taky krásné dny!
Milá Flo, rohliky jsou luxusní záležitost. Upečeno a z poloviny hned snězeno. Parádní nelepivé těsto a ta chuť*. Děkuji.
Já děkuju 🙂
Ahoj Flo, rohlíčky jsem upekla v sobotu ke snídaní a byly výborné. Podobné rohlíčky jsem pekla, ale Tvůj recept zařadím mezi oblíbené. Je jednoduchý, hlavní práci odvede robot a teplo v kuchyni 🙂 Je to je jen pár surovin, které jsou vždy po ruce a navíc se s těstem nádherně pracuje. Vůbec, ale vůbec se nelepí 🙂 Posypala jsem je mákem a sezamovým semínkem. A nejlepší jsou opravdu chvíli po upečení, ještě teplé!
Super! Díky, mám radost.
Dala jsem to!!! I s játrovou paštikou!
Díky moc za recepty, bylo to mňam! …
Hezké dny
🙂
Hezky pěkně! Posílám řád zlaté vařečky, expres doporučeně a do vlastních rukou.
Flo, skvělé rohlíky, díky za ten recept! Udělali jsme je plněné. Šunka+sýr, zelí+uzené, ančovička+parmazán (kupodivu výborné)
To zní úchvatně! Asi začnu vybírat nějaké desátky nebo tak něco.
Tak před chvíli jsem dopekla. První už jsou snědené… a už nikdy nebudu kupovat rohlíky 😀 Moc děkuji za recept. V kuchyni jsem úplný dřevo ale tohle se bezvadně povedlo 😀
Dominiko, i dřevo se dá ohnout, já být tebou, tak už nikdy nad sebou hůl nelámu. Jsi borec, jen tak dál.
Milá Flo,
tvůj recept na domácí rohlíky jsem si v PC uložila, abych ho mohla vyzkoušet až se mi to bude hodit. Dnešní nepříznivé počasí mě přímo navedlo k tomu, abych „pěkně vypečené rohlíčky“ zkusila a tím pohledem na ně si vylepšila den a udělala si radost.
A povedlo se! Podle tvého návodu jsem motala „květinkové“ kaiserky, které se mi tvarově moc líbí a jejich tvarování není náročné. Takže děkuji za výborný recept /jak jinak/ a přeji krásné dny.
Prima, mám radost, díky za vyzkoušení!
Milá Flo, včera jsem pro nedostatek pečiva upekla jednu dávku, byly výtečné a překvapivě snadné a rychlé, dnes následovala lehce zdravější varianta s polovinou celozrnné mouky a taky super. Díky
Super, to je fofr, dvoje rohlíky za dva dny. Mám radost a díky za ohlasy.
Tak tohle je bezkonkurenční recept. Zkoušela jsem jich několik a tohle je prostě paráda, moc děkuji. Kdyby to šlo, pošlu vám i fotku 😀 Díky..
Já děkuju 🙂
Tyto rohlíky jsme od uveřejnění článku začali péct každou sobotu na snídani. Těsto si udělám den předem večer, jen vypracuji těsto (používám na to pekárnu, která ho hněte 20 minut) a nenechám kynout. Z těsta hned vytvaruji rohlíky, dám na plech a šoupnu přes noc do lednice. Kolem třetí ráno mě budívá syn, takže ve stejnou dobu vytahuji rohlíčky z trouby a synka opět uspím. Při jeho další návštěvě ložnice v cca 6 hodin s prohlášením „mami, tati, vstávat, je ráno“, jsou už rohlíčky krásně nakynuté a pokračuji potřením vodou, posypáním mákem a šup s nimi do trouby. Takže v sedm už můžeme snídat čerstvé rohlíky s máslem a domácí jahodovou marmeládou 🙂 Díky moc za recept!
Veroniko, to je vyladěné k dokonalosti, díky za takový skvělý návod a obohacení diskuze.
dobrý den,
máte to tady hezké. pěkně popsané.
zajímalo by mě jakou přesně používáte mouku nebo jakou jinou mouku než pšeničnou.
děkuji za odpověď
Lucie, z obyčejných hladkých pšeničných mi nejvíc vyhovuje na toto těsto Babiččina volba na kynuté těsto. Je uzpůsobená dobrému kynutí, poslouchá na slovo a dělá heboučké těsto. S jinými druhy mouky je třeba přizpůsobit poměry surovin, snad ještě mouka špaldová by mohla být použita bez úpravy receptu.
nějaká rada kde vzít mřížku.. 😛
a) koupit v obchodě s domácími potřebami
b) použít místo toho mřížku z trouby
Ahoj flo, moc děkuju za recept na housky. Určitě je brzy vyzkouším. Co se rohlíků, housek a chleba týče, zkouším stále nové a nové recepty. Většina z nich je ale nic moc, hlavně pokud je v receptu na rohlíky mléko a cukr . jsou pak takové buchtoidní. Ale Tvůj recept určitě vyzkouším, vypadá to báječně. Momentálně se také chystám na domácí kaiserky z celozrnné mouky, dcera je miluje, takže je zkusím také upéct. Jen tak dál, Tvoje recepty a hlavně podrobné popisy a komentáře jsou naprosto skvělé.
Magdo, tak ať se vše zadaří. Flo.
Milá Flo,
velice děkuji za recept na pečivo a hlavně za podrobný popis „výroby“. S kynutým těstem bojuji už léta, poprvé jsme se potkaly společně se starou plynovou troubou.. První várka šla do koše, druhá ptáčkům a třetí se již nekonala.. Po přestěhování se do „nového“ domu, se starou horkovzdušnou troubou, jsme se potkaly znovu.. První pokusy se už daly jíst, ale pořád to nebylo ono.. Pak jsem natrefila na Tvůj recept a…. Povedlo se! Trouba sice není žádná mladice, ale utvořily jsme spolu dohodu, já na ni budu hodná a ještě chvíli ji nevyměním za novou a ona bude hodná také.. Zrovna se v ní peče večeře a snad i snídaně či svačina (většinou je totiž sež.áno asi do hodiny vše). Jen musím dělat kaiserky nebo pletýnky, protože rohlíky sklidily lehký výsměch, opravdu nevím, co se obyvatelům domu na nich nelíbilo, ale já se nevzdám :-). Ještě jednou díky za báječný podrobný postup!
Díky za recept. Jsem na mateřské a učím se vlastně pořádně vařit, což je v pětatřiceti možná pro někoho ostuda, ale já jsem rada, že jsem k tomu vůbec dospěla:) tyto housky dneska dělám podruhé, ty první ani nedožily druhého dne, chutnaly moc:) diky za opravdu pěkně popsaný návod, jsem ráda, za všechna ta zdůvodnění a vysvětlení, jsem ráda, když vím, proč se má něco dělat právě tak a tak.
Držím palce s učením!
Právě se je dnes chystám upéct. Doufám že mi to půjde od ruky tak dobře jako Vám. Díky Vašemu písemnému zpracování plnému vtipu a úsměvu se na to dokonce dost těším. Děláte to úžasně. Dělejte to tak i nadále. Moc děkuji ????
<3
Právě je peču a jsou to opravdu „rohlíčky“, žádné rohlíky, protože jsem čtvrtila tak, že jsem se až při jejich rolování vzpamatovala, protože se mi zdály nějaké tenké, jako žížalky, a to už jich bylo 18 a zbývalo mi ještě 8 kousků těsta ve správné velikosti. Z těch jsem tedy upletla kaiserky a 2 rohlíky. Ty budou na snídani a zbytek „žížalek“ jen tak na chuť. Zdar při pečení všem a neztrácejte hlavu. Katka
DOKONALE!!! Pekla jsem obcas rohliky,ale tyhle jsou proste nejlepsi!! (A rodina je nadsena – pecu je na stridacku s chlebem,kdyz nejsme v CR a uz nemuzeme bagety a knackebrod ani videt 🙂 ) Zase mi nezbyva nez podekovat, diky vam, Flo, se uroven mych kucharskych a pekarskych dovednosti stale zvysuje 🙂
A tak to má být 🙂
Jsem na nemocenske sice jen par dni, ale uz se zacinam nudit tak premyslim co bych vyvedla 🙂 zaroven jsem behem dneska dostala chut na cerstve upeceny rohlik s maslem. A jelikoz nemam vychazky, tak me nezbylo nic jineho nez je upect sama. Uprimne, nevedela jsem co z toho vyleze, protoze jsem je pekla poprve. Pekarka jsem sice dobra, ale kdyz neco delam poprve, tak su hodne pesymisticka 😀 ale vylezlo z toho uzasne, vonave a krupave dilo. Ted uz jen pockat na chlapa az doje z prace, jestli mi je dovoli zamrazit 😀 A na to, ze jsem pouzila susene drozdi, tak vysledek stal ( a zatim stoji) zato. Su zvedava, jake to bude z cerstveho drozdi 🙂
Paráda 🙂 Přeju brzké uzdravení.
Dobrý den Jani,
mám dotaz. Žiji mimo ČR (a EU) a zatím se mi bohužel v žádném obchodě nepodařilo sehnat čerstvé droždí. Bylo by možné použít obyčejné sušené droždí v sáčku?
Předem moc děkuji za odpověď.
Lucie
Lucie, určitě ano. Stačí vyjít z toho, že kostka droždí je na půl kila mouky, spočítat si, jak velká část kostky je tedy potřeba na rohlíky, a pak použít stejnou poměrnou část sušeného droždí. I to totiž obvykle bývá v dávkování na půl kila mouky.
Dobrý den,
dnes jsem zkusila rohlíky dle vašeho receptu.
Chuťově super, jen jsou takové bledé i po prodloužení doby pečení (horkovzduch 170).
Vy je máte pěkně žluťoučké, jsou potřené vajíčkem?
Díky za radu a za celý web!
Mnoho úspěchů
Tenhle recept je u nás moc oblíbený. Zrovna dneska jsem s ním zahnala nedělní paniku nad vyjedenými zásobami. Pokaždé Ti nad mísou kynutého těsta v duchu posílám pozdrav, protože jsem díky Tvým radám překonala strach z kynutého těsta a sekám vánočky, pizzu, rohlíky a jiné dobroty jako pekárna 😀 V létě, když jsme na chatě s 5 dětmi, už kupuju droždí na váhu, ty pidikostičky by nám nestačily 😀
Zrovna včera jsem je zkoušela a můj šestiletý syn prohlásil, že jsou to pravé rohlíky, protože mají výborný vnitřek. Opravdu hodně podařený recept. Moc díky za něj.
Děkuji za dokonalý recept na rohlíky! Mouku jsem použila špaldovou (Lidl). Bála jsem se, aby byly dost nadýchané, ale zbytečně. S těstem se skvěle pracovalo a chutnají jako z výborného pekařství.
Musím pochválit tento výborný recept. Opravdu skvělé těsto, návod jak pro blbé, a to nejvíc je super. Děkuji moc moc.. 🙂
Před dvěma dny jsem rohlíky pekla poprvé, přesně dle předpisu. Chuť skvělá, rohlíky tenčí, málo střídky, hutnější. Dnes jsem je upekla znovu, zadělala je namísto mléka(jednoduše jsem ho neměla)stejným množstvím vody, jako tuk použila sádlo a rohlíků umotala dvanáct. Šest jsem naplnila šunkou a sýrem a šest jen tak. Jsou skvostné, báječné a nejlepší. Peču je tedy déle, dvacet minut nestačí, ale bude to náš nekonečný příběh. Ze srdce děkuji.
Bože ty rohlíčky jsou luxusní. Pro začátek jsem zkusila poloviční dávku k večeři. Zmizela hned. Jsou lepší než z obchodu. Děkuji za recept. Musím říct, že vše co jsem zatím zkoušela podle vaší kuchařky, mělo velký úspěch. Nemáte náhodou recept i na domácí chléb? To by mne také lákalo..
Páni a už nemusím chodit do pekárny, je to opravdu lehké a chutné a hlavně děkuji za poměr sůl-mouka to mi moc pomohlo.
Dobrý den, moc bych chtěla poděkovat za recept na rohlíky. Dlouho jsem hledala a zkoušela ale žádny nebyl tak super jak tenhle. Dneska jsme je s dětmi pekli a moc jsme si pochutnali. Jsou luxusní
Moc díky za skvělý recept, jsou jemné a nadýchané, jako peřinka 🙂 a určitě je teď budu dělat častěji
Preji hezky vecer,
Dekuji za uzasny recept! Skvele napsano, rychla priprava a vysledek stal 100% za to!
Můžu použít i sušené droždí?
Díky
Ano, jen je důležité zachovat poměr balení (v receptu je půl kostky, takže se vezme půl sáčku).
Výborný recep!!Poprve jsem pekl a poprve se my to povedlo.Sice bez robota ale 15 min řádného mísení byla evidentně dostačující….Musim dopracovat tvar.Né že by to byl uplný prúser ale ty růžky se my krapátko zvedly.Asi více přitlačit.Děkuji.Tady ve Walesu je to poklad!
Dobrý den, syn nechce dojít pro pečivo…našla jsem váš recept. Již mám zaděláno a moc se těším na výsledek. Díky za inspiraci. Lenka
Ahoj, opět mě tvůj recept nezklamal a povedly se dokonale, rohlíky a housky jsem pekla poprvé a byly rychlé, jednoduché a výborné
Ahojte Jani, díky za recept, ???? dnes se rohlíky chystám péct poprvé a chtěla jsem se zeptat,jestli se při pečení slanou vodou potírají rohlíky jen v horkovzdušné troubě, nebo i v klasické elektrické troubě. Diky za odpověď ????
Martino, recept je psán pro klasickou troubu, takže pokud zapnete horkovzduch, určitě snižte teplotu a asi i maličko zkraťte čas pečení, znáte to. Potírání ale zůstává v obou případech stejné.
Dd,
Nečetla jsem všechny komenty, možná se už někdo ptal…… Recept je bez vajíčka?
Ano, dokonce je to výslovně uvedeno v textu před receptem.
Dobrý den,
mockrát Vám děkuji za úžasný recept na domácí rohlíčky, jsem ním nadšená, už ani nechci kupovat „sériovou výrobu“. Nejvíce mě baví to hraní s těstem, při zaplétání se vracím do dětských let, a sama jsem ráda, že dětem i celé rodině peču zdravé pečivo, protože Vím co tam dám a dělám i z celozrné mouky se semínky a jsou úžasné. Ještě jednou mockrát děkuji, recept je super a je úžasně jednoduchý.
Ještě bych se ráda zeptala na nějaký recept na domácí chleba, pečený v obyčejné troubě:-), ráda by jsem dětem dopřála zdravé pečivo, kupujeme jeden fajnový tmavý celozrný a ráda by jsem něco podobné vykouzlila i doma ale všude jsou jakési „zajímavé “ recepty které se podlé mých představ moc nevydaří.
Ještě jednou moc děkuji za Vaši stránku.
Báječný recept. Nevěřila jsem, ale jsou opravdu jako z pekárny, a to nejsem bůhvíjak zkušená pekařka. Díky za inspiraci!
Dobry den,
Moc dekuji za recept! Dnes jsem zkousela rohliky prvne a hned se krasne povedly. S timto testem je radost pracovat.
Hezky den! Karina
Milá Flo,
Ziju v zahraničí a pečivo mi chybí snad ze všeho nejvíc. Už několikrát jsem zkoušela pect rohlíky, a ačkoliv se to jist dalo, nebyla to žádná slava. Zato tyhle! Fantastické. Trochu jsem u toho zavařila robota, takže hnětení bylo hlavně ruční, a těsto se nechalo kynout dost přes hodinu protože dcera se dožadovala přísunu mateřského mléka a usnula u toho, ale povedly se. V záchvatu inspirace jsem jich par posypala strouhabym sýrem a můj bezmála tříletý syn zblajznul tři na posezení.
Moc dekuju za tento recept, budu ho dělat pravidelně!
Petra
Super! ❤️ Pozdravy do dáli.
/Zkusil jsem to jako třetí recept v pořadí od různých autorů přesně podle postupu! Rohlíky byly po dvaceti minutách na horkovzduch 190/170 bledé jako syrové! Dal jsem naplno 250 zvrchu a když začaly zlátnout (cca 5 minut),vyndal jsem je,odsekal(doslova) od plechu a začal přemýšlet o shánění jiného receptu! Dá se to jíst,těsto není špatné ale po dvouapůlhodinové práci jsem fakt očekával jiný výsledek. Myslím že jsem pokročilý kuchař a ledacos mám za sebou (včetně vaření v hospodě) ale toto fakt není v pořádku! Buď málo tuku nebo špatné teploty!!!! Chuťově super ale přeci nebudu Flo podmazávat plech pod rohlíky???? Dělal jsem v pekárně a jely na sucho na páse……..20 minut na 220 stupńů,zkraje trochu stříklé vodou…to je vše! Prosím vysvětli mi to a nezlob se za kritiku… .-)
Jiří, jelikož jiným se rohlíky povedly a já si za receptem stojím, mohl bys prosím trochu prověřit svou troubu? Píšu o tom tady: jak péct v troubě.
Ahojkjy, měla bych dotázek k tomu pomalému kyxnutí v lednici. Šlo by že bych udělala těsto, dala kynout do lednice přes noc a ráno smotala do tvarů, nechala chvilku po druhé kynout a pak do trouby ?
Rohlíčky jsou luxusní, muž se po nich vrhnul, dal jich 7 s máslem a prohlásil, že už nikdy jiné nechce. Díky za Vaše postupy, je znát, když člověk jen nemíchá ingredience, ale také nad tím přemýšlí :))
Ahoj Jani.
Dnes jsem neodolala a zkusila testo na Tve rohliky. Nemam spatne, ale Tvoje obstalo na vybornou.Jen jsem zkusila experiment a do rohliku zabalila parek a syr, nakonec potrela vajickem. Jelikoz jsem udelala 2 davky tak jsem z druhe casti udelala housky, kazdy valecek jsem obalila trochu slaninou (trochu libovesi) asi 3x dokola a pak zapletla housku nakonec jsem potrela rozslehanym vejcem a posypala strouhanym syrem (priste asi vynecham nebot to bylo moc syte, ale uvidim). Jinak vse obstalo na vybornou a i muj muz uz jine nechce. To vis v USA takovehle dobroty nekoupis a tak delam vse sama doma. Nyni zase musim udelat cabajky, lovecak, parky , jitrnice,tlacenku , uzene aj. Zitra jedeme pro prase a tak zase minimalne tyden prace, ale jsme zvykli na ceskou kuchyni, jen vyjimecne nejake ameriske jidlo jako je „Prime ri a nebo clam chowder“Moc dekuji za fantasticky recept EvaK
Bezkonkurenčně nejlepší těsto na domácí pečivo 🙂
Děkuju ❤️
Dobrý den, už po několikáté zkouším domácí rohlíky, ale vždy narazím na samotném konci: při pečení. Těsto, kynutí, vše OK, ale po 10 minutách pečení jsou rohlíky surové, i když krásně vytvarované, po dalších 10 minutách nemůže být o rezavé barvě ani řeč, po dalších 10 minutách taky ne, snad až po hodině chytnou trošičku barvu, ale pak jsou zase strašně tvrdé. Není to chyba trouby? Je lepší vzduch nebo elektřina? Vše ostatní peče dobře. Na kterou příčku dáváte? Tipuju, že bude někde problém s pár milimetry a pak se to povede, ale právě vyhazuju kamenně tvrdou třetí várku na sušení pro dobytek.
Michale, to vypadá, že trouba peče hodně špatně, tenhle výsledek odpovídá teplotě o dobrých 40 stupňů (odhadem) nižší, než je třeba. Zkuste to přeměřit teploměrem do trouby.
Dobrý den, šlo by to udělat i s rostlinného mléka?
Nevidím v tom žádný zásadní problém.
Ahoj Flo tak jsem opet z Tveho testa delala housky a uz nic jineho zkouset nebudu, Muj muz pravil : lepsi nez v Cechach v krame tak jsem si zase pridelala trochu prace navic, ale ty housky jsou super. Moc dik za fantasticky recept. Jen tady v USA je moc sucha mouka a tak trochu vic tekutiny. Prosim dej na blog i nejaky vyborny chleba z hladke mouky. Tady to pecivo ja nemuzu. Dik za vse EvaK
Panebože, ďakujem mojej sestre, že mi tento skvostný blog ukázala. A ďakujem, za úžasný recept. Dnes som rožky vyskúšala – vyšli a ja som skákala snáď dva metre od toľkej radosti. Dokonca som bežala von za manželom s krikom, že som upiekla rožky ???? ĎAKUJEM! Ďakujem, že ste si dali toľkú námahu a spísali tak úžasne a podrobné recepty. Ďakujem, že nemavnete rukou, že „toto musí vedieť každý, to nerozpisujem“. Ďakujem, že myslíte na nás, začiatočníčky. Prajem veľa úspechov a radosti v živote. Nadšená Lubka
Včera vyšly skvostné muffiny z červené řepy a dnes skvostné rohlíky a housky! DÍKY!
Rádo se stalo, přeju dobrou chuť 🙂
Florentynko
Je to zázrak i mne se povedly a obdarovavam všechny
své známe
Čokoládova pěna musí být špička,
Také budu dělat
Helena
❤️
Mám stížnost: v úvodu receptu, v nadpisu nebo prostě někde by mělo být upozornění, že rohlíčky jsou těžce návykové! Nevhodné pro lidi se slabou vůlí!
🙂
Děkuji za recept, tento i všechny ostatní 🙂
:-)))
Ahoj Flo,
dnes jsem se odvážila na toto lahodné pečivo. Jelikož jsem bojovník a i když nemám ráda práci s kynutým těstem byla jsem velmi překvapena, že těsto dělalo co mělo. Vytvořila jsem krásných 16 kousků kaiserek a i manžel si pochvaloval. Obávám se toho, že toto pečivo budu dělat navěky :D.
Je opravdu vynikající a na to, že jsem celkově pečivo dělala poprvé vyšlo na jedničku 🙂
Děkuji za recept a těším se na další
Měj se krásně
Peťa H.
Luxusni! Tohle je presne ten bezvajickovy recept moji maminky, ktery jsem tak dlouho hledala a nemohla najit! Jsou bezkonkurencne nejlepsi! Diky. Diky. Diky.
❤️
Super recept i mně se to celkem povedlo 😀
…tak jsem se to pro to nadchla a vyzkoušela i jiný recept, housky – https://vsestihnu.cz/media/domaci-housky-jako-od-pekare
Ale bylo to totálně tvrdé – nevíte, kde mohla nastat chyba při pečení – nebo už při přípravě? 😮
Není mi z dotazu jasné, které housky byly tvrdé – tyhle moje, anebo ty podle odkazovaného receptu? Pokud jde o recept z odkazu, tak se omlouvám, recept neznám, nemám ho vyzkoušený a tedy ani nemůžu posoudit, kde vězí chyba.
Jsem ve středním věku a nikdy se mi kynuté těsto nepovedlo,tak hezky.Tohle je i po upečení nádherně nadýchané a vydrží měkké i druhý den.Vhodný recept pro ty,kterým se opravdu nedaří.Moc za něj děkuji 🙂
❤️
ahojky,konečně jednoduchý recept na fajné rohlíky,děcka aj manžel byli nadšení,díky moc. 🙂
❤️
Milá Flo, moc ráda hledám v Tvých receptech????dnes rohlíky a jsem v údivu jak krásně popisuješ ty recepty. Už mám těsto vykynuté, tak jdu pokračovat. Už. se těším Hela
Má milá Flo, právě se tu rozplýváme nad kaiserkami. Jsou skvělé, díky moc za recept!
Dala jsem 1:1 bílou a špaldovou mouku a přidala trochu semínek (slunečnice, sezam, dýně). ????
Příště musím ale zadělat z kila mouky neb 16 housliček naši hadi sdlábli ke svačině. ????
Mila Flo
Uz varim a pecu jen dle tvych rad a receptu. Vzdy se dilo podari, cela rodina si pochutna a ja jsem štastna.
Dekuji ze jsi.
Libi
Moc dekuji za recept! Těsto mi prave kyne….tak doufám, ze všechno klapne. Žijeme v USA a děti narozené v Čechách rohlíky miluji! Zkouším už několikatýdenní recept a ještě nikdy se úplně nepovedly. Je to urcite hlavně moukou a Nevím proč, ale tomuto receptu verim!
Objevila jsem totiž konečně mouku, která je české hladké moc podobná a zatím se mi z ni daří pect skoro jako v ČR, takže snad…..??
Happy New Year!
Budu držet palce a taky přeju šťastný nový rok!
Dobrý den, dnes ráno jsme s dcerou dopekly po kynutí v lednici přes noc. A tedy nemají chybu! Škoda, že nelze přiložit fotografií.. Krásný víkend
Zdravim Vás. V kuchyni mi sice bouchnul granát, ale rohlik podle Vašeho receptu je tak dobrej, že ani nevim jak to popsat. Jakože vůbec nepeču, skoro nic a skoro nikdy, snažím se občas o chleba nebo bábovku, většinou bez valného úspěchu, tak tohle se mi povedlo hned na první dobrou. A kdyby jste viděla mou tříletou dcerku jak říká „plosím já chci ještě“, k nezaplacení. Diky za to i za recept. ?
❤️
Děkuji za vynikající recept. Pořád se mi nedařilo domácí pečivo, až s tímhle receptem jsem dosáhl vynikajících rohlíků i banketek. Ještě jednou díky!
Rádo se stalo, díky za ohlasy, mám radost. Flo.
Děkuji za recept. Dělala jsem s dcerkou. Naše první rohlíky a dopadly super. Máme jich hodně a když jsme jen dvě, tak je možná ani nesníme, ale jsou tak dobré, že kdoví … 🙂
Děkuju za skvělý recept, dělala jsem ze sušeného droždí (jiné jsem neměla, když mě honila mlsná 🙂 ), a byly výborné (a druhý den pryč). Dnes zkusím z čerstvého 🙂 Přeju klidný víkend 🙂
dobry den, vdaka za recept, vcera som vyskusal.. boli super, akurat nabuduce ich skusim urobit menej a vacsie.. v pocte 16 mi prisli trochu male.. tak skusim 10 alebo 12.. pekny den
Úžasné rohlíky, peču je v této době stále. Výborný recept. Děkuji.
No teda paní Florentýno, to je lahoda. Dneska jsem je pekla prvně a nemůžu si je vynachválit. Udělala jsem 8 rohlíků na jeden plech a na druhý 4 housky a 4 kaiserky. Mužovi také moc chutnaly, tolik pochval jsem ještě na pečivo neslyšela. Recept si rozhodně opíšu a příště se vrhnu na loupáčky. Je mi skoro líto ty rohlíky sníst! 🙂 Mějte se moc hezky a hodně zdraví.
?
Ahoj, konečně jsem se dokopala udělat domácí rohlíky a kytičky dle tvého návodu. A opět jsem si recept s láskou přepsala do své chytré knížky. Jednoduchá příprava, skvěle popsán první až poslední krok. Naprosto super. Bylo mi doma řečeno, že mám zítra zadělat z kila mouky 🙂
Dobrý den, včera jsem Vás objevila, díky kamarádce. Recept jsem pochopila i já, zkusila hned druhý den a BOMBA! A to jsem na vaření nešika. Opravdu moc dobré. Tenhle recept už nezapomenu. Děkuji. A jdu hledat buchty, ještě se chci naučit dobré buchty…:o) jste inspirující….
Kynuté buchty jsou tady: buchty.
A děkuju a ať se daří! Flo.
Dobrý den a já jsem Vás objevil dnes a jen díky receptu z Alberta-domácí rohlíky-strana 47, neměli zde uvedenou hmotnost droždí a ani soli. Tak jsem pekl dle Vašeho receptu a to zcela poprvé!!! a aji mě to překvapilo jak se mi to pěkně povedlo. Jen jsem udělal malou změnu a to dle Alberta, že jsem pomazal ty rohlíky rozšlehaným vejcem. Povedlo se a zítra to zkusím úplně dle Vás.
Díky za parádní a dokonalý recept, který dokáže udělat i amatér jako já.
Dobrý den. Zkusila jsem už několikrát z bílé mouky a teď i kaiserky ze špaldové se slunečnicovými semínky. A výsledek byl super, jen se po nich zaprášilo. Díky moc.
Dobrý večer, už podruhé za sebou peču vaše rohlíky jsou mňamózní, jen mi dělá starost jejich tvar, vím že na chuti to nic nemění, ale neumím vyválet kruh ?, takže jedny jsou velké a tenké druhé malé a hrubé, ale chuť je výborná, děkuji za recept, vždycky, když chci něco uvařit nebo upéct jdu si k vám pro receptům, hezký zbytek večera. Markéta Hatlapatková
Díky Tobě, milá Flo, jsem se naučil dělat pořádné rohlíky. Používám Tvůj recept, Tvůj postup včetně „motání“ rohlíků i další Tvoje rady. Rohlíky peču periodicky, vnuci jim dávají přednost před jinými (hlavně před kupovanými). Ještě jednou děkuji.
Dobré ráno, už podruhé budeme mít housky k snídani a věřím, že budou dokonalé jako poprvé. Jen jsem se chtěla zeptat, možná hloupý dotaz, ale je nutné vytvarované pečivo při dokynutí na plechu přikrývat utěrkou/folií, jako když kyne těsto, nebo můžeme nechat odkryté?
Určitě je vhodné zamezit jeho osychání na povrchu při kynutí. Tedy rosit, potírat, zakrývat a tak podobně. Oschlé pečivo při pečení nehezky popraská.
Dobrý den, chtěla bych upéct rohlíčky pro 11 měsíční děťátko, tudíž ideálně bez soli. Nakyne mi těsto nebo tam mám trochu soli raději dát? Děkuji, Sandra
Sandro, těsto sice nakyne, ale bez soli bude chutnat nedobře. Můžete vynechat sůl, která se dává zvenku – tedy se jí pečivo potírá nebo sype. Ale v těstě bych nic neubírala a vymyslela pro děťátko něco jiného.
Milá Flo, když mám nějakou myšlenku vaření a potřebuji poradit, vždy jdu nejdříve na Vaše webovky a zde taky skončím. Recepty jsou vždy se zaručeným výsledkem I tyhle rohlíčky jsou velmi povedené. Obávám se, že do zítřka zmizí. Díky za všechny rady, podněty a inspiraci.
Děkuju, je mi potěšením 🙂 Flo.
Jsou super! A jednoduchý. Jen jsem jako obvykle musela péct o dost déle – nevím, co to ta moje trouba vyrábí.
Milá paní Janko, zrovna jsme snídali rohlíky utvořené podle vašeho receptu.
Jsou výborné, měla jsem malý problém,že těch prvních 8 kusů byli na tom plechu již
nakynuté,zatím co ty další jsem teprve tvarovala,asi nejsem dostatečně zručná. Vaše recepty jsou top, mnohé díky.
Anka
Dobrý den,
prosím o radu. Těsto mi krásně vykyne na dvojnásobek, umotám houstičky, nechám na plechu 20 minut než se mi rozpálí trouba a výsledek je vždy stejný. Hutné těžké housky. Čím to může být?
Děkuji
Pěkný den Florentýnko,
děkuji za všechny Vaše recepty, jste mi velkou pomocnicí a učitelkou ??
Mám dotaz na rohlíky se sádlem a vodou, nebo mlékem a máslem… vím,že každý má jiné chutě a proto se recepty liší, zajímalo by mě, co patří do klasického rohlíku, jak se „kdysi“ pekl….a ano je pravda, že kvalita pečiva hodně klesá…a proto se i já chci naučit a péct rodině…přeji hezké dny Dáša
Dobrý den, dlouho jsem sbírala odvahu zkusit kynuté těsto, ale díky Vašemu podrobnému návodu (a taky novému robotu ?) jsem si konečně troufla. Myslím, že na začátečníka jsou rohlíky dost dobrý. Děkuji ☺️
Tak tohle jsou opravdu ty nejlepší rohlíky, jaké se mi kdy povedly. S těstem se skvěle pracovalo a oproti jiným receptům rohlíky krásně nakynuly. Tenhle recept je špica 🙂
Flo… famozni, uzasne, vyborne rohlicky, kterymi jsem potesil celu rodinu… kdyz pecu nebo varim, tak jedine z vasich receptu… diky vam a snad sezenu i vase kucharky v tistene podobe…
s chuti a pozdravem Pavel
Díky za výborný recept! Domácí pečivo jsem zkoušela poprvé, rohlíky válela a motala tříletá dcera, a dopadly výborně. Manžel jich sežral (nelze použít jiný výraz) celý jeden plech. Ještě teplých. Teď se bojím, jestli přežije noc 😀
Vyzkoušel jsem mnoho receptů na rohlíky, pletýnky a kaiserky. Tyto Tvoje výborné rohlíky, milá Flo, mám však stále v sortimentu a stále je dělávám.
A děkuji za každý úvodní komentář k novým receptům; na „stará kolena“ (až v důchodu) se podle nich učím péct a vařit.
Dobrý den,
Chci se zeptat , lze nahradit mléko kravské za ovesné? Bude to fungovat?
Děkuji, a pěkný den přeji.
Úplně v pohodě.
Dobrý den Flo,
moc ráda bych Vás požádala o radu. Rohlíky a i jiné kynuté pochutiny jsem pekla s maminkou a nebyl problém. Maminka však odešla…čas plynul…sem tam jsem upekla manželovi makové buchty, které zbožňuje…a pak jsem otěhotněla a zadělání těsta byla moc velká makačka. A tak jsem řekla, že příští upeču, až budu mít robota. Manžel nelenil a robota mi letos přinesl Ježíšek. Pracuji s nim téměř denně. Jsem nadšená. Ale to kynuté… Výsledné výtvory jsou dobré, řekla bych. Mě ale netěší, že těsto nikdy nemám elastické, heboučké. Nedaří se mi udělat “okýnko”, přetrhne se. Snažila jsem se hledat příčinu, ale buď čtu, že je málo propracované a nebo moc. Měla byste pro mě prosím radu?
Předem děkuji za Váš čas a omlouvám se za dlouhý text.
Krásný den
Marta
Marto, dobře propracované a dobře prohnětené těsto má hladkou strukturu. Okýnko není u všech druhů kynutého pečiva podstatné, zde u rohlíků se stačí řídit tou hebkostí. V každém robotu to trvá jinak dlouho, Kitchen Aid má hotovo vzhledem k účinnosti hnětení sotva za pět minut, některé jiné roboty za dvojnásobek, ty, kterým se těsto nabalí na hnětací hák a nic se v míse neotlouká, budou pracovat hodně dlouho, téměř do nekonečna, a hrozí jim přehřátí nebo spálení motoru. Ale i v ruce je těsto uhětené celkem rychle, řekla bych za 10-15 minut. Lze to proložit i několikerým bouchnutím o pracovní plochu 🙂 Prostě hněťte, dokud není hezky hladké, ono to je dobře poznat ve srovnání s hrubostí a kostrbatostí na začátku hnětení.