Domácí zmrzlina, na kterou si vůbec nemusíte počkat

Asi nemusím moc dlouho vysvětlovat, že domácí zmrzlina je poměrně slušná výzva pro každého milovníka studeného a sladkého. Proč?

Když doma v obyčejném mrazáku zmrazíte sebelepší smetanový krém anebo ovocné pyré, vytvoří se v něm při tuhnutí hrubé krystaly vody, které pak drhnou na jazyku a vůbec vám nedopřejí vychutnat si chuť původních surovin. Jo a navíc to může být tuhé jako kámen, když to s mražením přeženete.

Prostě na domácí zmrzlinu se musí odborně, což ale neznamená, že to je složité.

Domácí zmrzlina vs. kupovaná zmrzlina

Už je tomu pár let, co jsem dělala test vanilkových zmrzlin pro časopis Gurmet. Koupili jsme, co se dalo sehnat, ochutnávali jsme, zaznamenávali jsme a nakonec jsme to porovnali s mou úplně obyčejnou domácí zmrzlinou, kterou jsem připravila z obyčejných surovin obyčejným postupem. Výsledek? To kupované se nedalo jíst.

Domácí verzi se možná trochu na dohled přiblížila zmrzlina Haagen Dazs, nejdražší položka testu, ale všechno ostatní obsahovalo emulgátory, rostlinné tuky, aromata, barviva, lepilo se to na pusu a celkově to chutnalo podezřele uměle.

Prostě o důvod víc, proč domácí zmrzlině podlehnout a dát jí přednost před tím z obchodu.

Ozdobená zmrzlina

Jak vzniká zmrzlina

Abychom se pohybovali na stejné myšlenkové vlně, prozradím vám, co považuju za dobrou zmrzlinu. Když zmrzlina při výrobě postupně tuhne pod bodem mrazu, potřebuje, aby s ní bylo neustále promícháváno, protože jen tak se neutvoří velké krystalky vody. Čím lépe a častěji se míchá, tím menší krystalky a tím hebčí a hladší pocit budete mít v ústech.

Obvykle by tedy recept na domácí zmrzlinu měl obsahovat pokyny typu “každou půl hodinu vytáhneme tuhnoucí zmrzlinu z mrazáku, rychle promixujeme a zase ji tam vrátíme.” Jenomže ne každý má tu možnost pohybovat se v těsné blízkosti kuchyně, aby byl včas u mrazáku.

Tenhle problém řeší domácí přístroje, které mrazí a zároveň míchají, jsou to tak zvané výrobníky zmrzliny a určitě se s nimi v létě dosytosti vyřádíte, neboť zvládnou proměnit ve zmrzlinu ledacos. Bohužel je to nemalá finanční investice a taky to zabírá nemalé místo na lince. Krom toho o výrobníku obvykle víte, protože ho slyšíte, když zrovna mrazí.

A poslední nevýhoda? Domácí výrobníky zmrzliny bývají poměrně pomalé, zvládnou zhruba půl až tři čtvrtě kila zmrzliny za půl hodiny. Jejich malý motor obvykle větší množství zmrzliny nepokoří.

I Magdalena Dobromila Rettigová a její vrstevnice připravovaly doma zmrzlinu z nejrůznějších surovin: jen je to stálo mnohem víc času a tělesné námahy. Za neustálého prošlehávání míchaly metličkou směs postavenou na ledu (který mimochodem opravdu nevyndaly ze soudobé mrazničky), dokud nebyla dost tuhá. Dokonce už tehdy existovali předchůdci domácích výrobníků zmrzliny, samozřejmě na ruční pohon a s chlazením přírodním ledem v dvouplášťové nádobě.

Pokud se ptáte, zda se nějaké uspokojivě dobré zmrzliny můžete dobrat doma i bez drahého výrobníku, odpověď je ano. Další možností jsou speciální chladící mísy ke kuchyňským robotům jako je Kitchen Aid.

Taková mísa má dvojité dno, protože v meziprostoru se nachází nějaké kapalné médium s velkou tepelnou kapacitou. Když si včas vzpomenete a dáte tuhle mísu den předem do mrazáku, médium se stihne dost vychladit a naakumulovat do sebe hodně chladu. Mísu pak vytáhnete z mrazáku, nalijete do ní zmrzlinovou směs k zamražení, a robot už se postará o to, aby se vše v klidu několik minut promíchávalo, dokud namražená mísa nepředá svůj chlad zmrzlinovému krému.

Mícháním se zároveň do krému přišlehává vzduch, takže zmrzlina bude tak akorát nadýchaná. Vzniklá zmrzlina má sice teplotu pod bodem mrazu, ale je měkká, dobře se s ní pracuje a skvěle se servíruje – na rozdíl od výrobků, které koupíte hluboce zmražené a snažíte se je lžící udloubnout, v horším případě něčím utlouct.

Poslední možnost výroby domácí zmrzliny bez drahého vybavení skrývá můj dnešní recept. Princip přípravy spočívá v tom, že zmražené kousky ovoce rozsekáte mixérem s nezbytným minimem tekutiny, což velmi rychle vede ke krému s konzistencí zmrzliny.

Musíte však svěřit veškerou svou důvěru síle, výkonnosti a kvalitě technického provedení svého kuchyňského robota, s pomocí kterého hodláte mražené ovoce rozsekat. Zásadně vše předem konzultujte s příslušným návodem k vašemu přístroji a hledejte zmínku, zda robot zvládne pokořit led nebo zda se tomu máte vyhnout. Za případné škody na vašem kuchyňském vybavení neručím.

Postup při výrobě zmrzliny

Ovocné obměny nechávám na vás. Stejně tak si můžete vyhrát s mléčnou složkou. Já doporučuju kvalitní zakysanou smetanu, ale pokud se rozhodnete pro šlehačku, mascarpone, jogurt, řecký jogurt, tvaroh, pribiňák, termix, lipánek, kokosovou šlehačku, sojové mléko, mandlové mléko nebo mléko z ovesných vloček, dobře vám tak.

Nebojte se místo cukru sladit medem či banánem, oba dva jsou vazké a ještě o něco vylepší strukturu zmrzliny. Stačí, když se budete držet hesla, že každé ovoce potřebuje jiné množství cukru a je třeba se mu přizpůsobit. (To je samozřejmě záminka, abyste v průběhu přípravy ochutnávali.)

Rozmixované jahody na domácí zmrzlinu

Letní zmrzlinová škola

A ještě něco pro vás dnes mám. Pokud vás téma zmrzliny zaujalo, nenechte si ujít i tuhle vzdělávací vsuvku. Dozvíte se v ní, jak vlastně poznat dobrou zmrzlinu.

Co se smí prodávat pod označením zmrzlina?
Podle české legislativy smí mít označení zmrzlina pouze výrobek, který má nejvýš 7 procent tuku a u kterého je tento tuk výhradně živočišný. Schválně si projděte regál s mraženým zbožím v supermarketu: moc výrobků s označením zmrzlina nenajdete. Všechno ostatní je tzv. mražený krém. Zatímco u špekáčků si na označení pozor dáme, u zmrzliny tuhle věc málokdo ví.

Jak se zdraví zmrzlináři?
Ať vám slunce svítí!

Lze vůbec ještě vyrobit zmrzlinu bez moderní potravinové chemie, jen ze základních surovin?
Ano, dělala se tak před třiceti lety, tak proč by to nešlo i dnes? Problém je, že poctivější a tradičnější postup je zároveň zdlouhavější. Když zmrzlinář připraví ochucený smetanový základ na zmrzlinu, měl by ho nechat asi 6 hodin vyzrát a odpočívat při teplotě kolem 2 stupňů, teprve potom ho svěřit výrobníku zmrzliny. Ne každému se tahle technologická pauza hodí a práškové zmrzliny se bez ní klidně obejdou. A že je z nich cítit škrob na jazyku a drží je pohromadě hrst chemických sloučenin? Málokdo to bohužel dnes pozná.

Má být zmrzlina měkká nebo tuhá?
U dobrého zmrzlináře dostanete zmrzlinu, která je pod bodem mrazu, ale přitom měkká a tvárná. Taková zmrzlina se neuchovává při mínus 18 stupních, jako máme všichni doma v mrazáku, protože pak ztvrdne na kámen. Pokud někdo zmrzlinu vyrobí, ten samý den neprodá a přes noc uloží do mrazáku, zničí se její struktura a je to pak na ní druhý den poznat. Dobrý zmrzlinář se tedy snaží večer všechno rozprodat a vyprodat, ale novou zmrzlinu doplní až druhý den ráno.

Tak ať vám slunce svítí.
 
 

Domácí zmrzlina

51

Množství: 4 porce

Domácí zmrzlina

Suroviny

  • 500 g předem zmraženého ovoce (jahody, lesní směs, meruňky, broskve, tepelně upravená rebarbora, jednotlivě nebo v libovolné kombinaci) – v dnešním receptu jsou použity kunratické zamražené jahody a směs lesního ovoce ze supermarketu
  • 2-3 lžíce cukru podle sladkosti ovoce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • trocha studeného mléka, nejvýš 100 ml

Postup

  1. Všechny suroviny kromě mléka umístěte do kuchyňského robota se sekacím nástavcem, případně do výkonného mixéru.
  2. Zapněte na plné obrátky a pozvolna přilévejte mléko – ale jen malinko, aby se obsah nádoby mohl spojit dohromady. Pár lžic úplně stačí. Když to přeženete, uděláte si ledový ovocný koktejl, ne zmrzlinu. Raději, místo přilévání mléka, několikrát zastavte robota, stěrkou promíchejte obsah nádoby a pokračujte v mixování.
  3. Mixujte, dokud nevznikne mražený krém, asi půl minuty až minutu. Ihned podávejte. Pokud byste tuhle zmrzlinu chtěli zmrazit, počítejte s tím, že tím přestane být tak hebká a krémová.

 
 

 
PS. Dnes se vás ptám: jaká je vaše oblíbená zmrzlinová příchuť? Podělte se o ni v komentáři. Klidně připište, kam si na ni nejraději chodíte nebo kde jste ji potkali.

PPS. (pouze pro členy E-mailového klubu): správné řešení je 4. Jde o počet uzavřených smyček (koleček) v každém řádku. Osmička má dvě smyčky, šestka jednu, nula taky jednu, ostatní čísla žádnou.

Join the Conversation

  1. Anežka says:

    Už jsem si říkala, že se ten správný výsledek nedozvím! Doufám, že mě mé dítě jednou s něčím takovým nepřepadne a pokud ano, bude to na počet smyček, které už teď dám dohromady. A nebo! svou ratolest umlčím zmrzlinou a bude! 😀

    1. Haha! Taky správně 🙂

  2. Tu hádanku znám, celkem rychle jsem si vzpomněla, že jsem to už někde viděla. Matikář na základce nám pořád dával nějaké hádanky.
    Moje oblíbená zmrzlina je z manga. Zůstalo nám doma jedno tak uzrálé, že se rozumně sníst nedalo. Zmrzlina z něj byla výborná.

    1. Aničko, tak to máme stejnou oblíbenou. Já si na ni chodím do Angelata.

  3. Andrea says:

    Tak na hádanku bych nepřišla. Už bych tam cpala znaménka. Zmrzlinu doma takhle dáláme v Thermomixu a je výtečná

    1. Andreo, o zmrzlině z Thermomixu už jsem chválu několikrát slyšela. Díky za zmínku. Flo.

  4. luckaviki says:

    opět úžasný článek , na který se co týden těším ! jen čekám na rozhřešení hádanky :-), nejlepší zmrzlina jakou jsem jedla byla skořicová a miluju klasiku čokoládu a vanilku

    1. Drahá, odpověď je pod receptem 🙂

  5. Zdravím Flo, podobnou hádanku moje dvojčata ze školy zatím nepřinesla. A doufám,že ani nedonesou 😉 určitě by se nám při řešení zahřály mozkové závity. A pak by přišla na řadu zmrzlina podle tvého receptu 🙂 určitě vyzkouším, doma jsem zatím žádnou nezkoušela. Moje oblíbená je z černého rybízu a citronová.

    1. Zmrzlina zchladí ledacos, je fajn mít recept po ruce 😉

    2. Jaroslav says:

      Ledová tříšť

      Moje příchutě:jahoda????,pomeranč????,meloun????,jablko????,třešeň????,hrozny??????

  6. Evísek says:

    Tak my momentálně máme doma v mrazáku domácího míšu ve formičkách. Ani polevu nikdo nepostrádá. Nad hádankou jsem musela zapojit všechny mozkový buňky, ale nakonec mi seplo. A moc mě rozesmála Tvoje rozmluva s dcerou – připomnělo mi to hovory u nás doma se synem: Mami, víš/uhádneš….? Jak to všechno vždycky víš?!“
    Krásný zamračený den, Flo
    Evísek

    1. Jo, tenhle věk je krásný. Pak ovšem časem místo toho přijde „jak můžeš být tak nemožná?“ 🙂

    2. Evísek says:

      Ano, na to mám druhé dítě. 🙂

  7. Lenka K. says:

    Milá Florentýno, tak ta matematická úloha mi dala zabrat… no nebudu nic předstírat, nepřišla jsem na to… A ohledně zmrzliny? Jsme vybíraví a zmlsaní, takže nějaké mražené krémy se u nás tedy nevedou. Naším favoritem byl velmi dlouho Haagen Dazs, který ale bohužel leze pěkně do peněz 🙂 Od doby, co jsme koupili zmrzlinovač, tvoří manžel svoje zmrzlé dobroty tak jednou týdně. Nejoblíbenější je banánová s čokoládou, kterou tam vlévá rozpuštěnou, nikoliv sype lámanou. Teď jede v jahodové, neboť se prostě urodilo 🙂
    Přeji pěkné léto se zmrzlinou vždy na dosah 🙂
    Lenka

    1. Ale no tak to musí být moc pěkné léto, když se manžel stará o zmrzlinu 🙂

  8. Zmrzlinu mám hodně ráda, nejraději si ji dávám v zimě 🙂 nevím proč, tak nějak mi víc chutná 🙂 Já mám nejraději čokoládovou, nebo smetanovou. Přítel jahodovou. Bohužel málokde mají dobrou ovocnou, většinou je to přemražené vodové cosi, co teče po kornoutku hned jak vám to slečna předá do ruky. Tento recept z mraženým ovocem už jsem někde viděla, o víkendu ho vyzkouším. Už máme svoje jahody na zahrádce, tak si pochutnáme. Jinak já si dělávám zmrzlinu do formiček na led. Když mě pak honí mlsná, vyloupnu si jednu kostičku a nechám rozpustit v puse 🙂 A dělávám ji většinou z tvarohu nebo tvarohu a šlehačky s ovocem. Dobrá je i s nasekanými kousky hořké čokolády.

    1. Anetko, není divu, že jsi recept už někde viděla, poprvé s ním přišel novinář New York Timesů Mark Bittman a i já jsem ho už před přesně šesti lety publikovala s náležitou atribucí. A totéž učinilo mnoho dalších. Snadné a vtipné věci se šíří samy a tak to má být 🙂

  9. Dobrý den, Flo,
    zmrzlina mi již řadu let nic neříká, nejlepší, co si pamatuji, byla v sedmačtyřicátém v Novém Jičíně / postupně osidlované po odsunu/ a vyráběl ji nějaký Turek /on to byl spíše repatriovaný Bulhar/.
    Pak si ještě pamatuji – asi z téhož období- mražený ovocný ledový špalek na špachtli, vyvolávaný jako: „Léééédo méééédo, cuc na kládě!!!“, stál asi dvě poválečné koruny /nebo jenom jednu?/.
    Domácí zmrzlinu nevyrábím, robota ni mixéru n e m a j e…
    To mi připomíná závěr nějakého povídání mého kamaráda Toníka V., začátek si nepamatuji, leč ten konec zněl:“ Co počíti si měl otec ten, mléka nemaje?“ Po začátku onoho příběhu se musím píditi, znáte-li to Vy, budu rád za informaci k problému, který mi v hlavě rotuje…
    Přeji hezký den a hodně spokojených konzumentů zmrzliny /recept mám opět pro mladší větve mého rodu/ Jaroslav S.

    1. Jaroslave, já bych to tipovala na film „To neznáte Hadimršku“ s Vlastou Burianem.

      Děkuju opět za báječné a barvité vzpomínky! Flo.

  10. Nejsem moc zmrzlinová, nejraději mám mango a jiné ovocné. Nejlepší v Čechách jsem měla v Angelatu. Nejlepší v životě – v Benátkách na ulici. Ani jsem nerozlišovala, jestli si dávám lehkou ovocnou, nebo těžší smetanovou. Jo, žít v Benátkách, tak jsem rozhodně zmrzlinová.

    1. toffo, musím do posledního slova souhlasit 🙂

  11. Objednavky says:

    A já jsem ráda, že mi to ještě pořád pálí, naučila jsem se v těchto úlohách hledat něco, co moc s matematickou logikou nesouvisí … a vychází to. 🙂 A tvoji zmrzlinu už, Jani, znám … a opravdu chutná. 😉

    1. A už jsi viděla Mirčinu dnešní hádanku na facebookové stránce Kuchařky pro dceru? Ta je ještě lepší.

  12. Tak to já zase citrónovou, je tak osvěžující!

    1. Jo, dobrá citronová nikdy nezklame!

  13. MILÁ FLO,DĚKUJI ZA HÁDANKU,ALE NA MATIKU JE U NÁS NÁŠ TÁTA.POKAŽDÉ RÁD PORADIL A DODNEŠKA JSOU SPOKOJENÍ VŠICHNI ZŮČASTNĚNÍ.ZMRZLINU MOC NEMUSÍM,A KDYŽ TAK POCTIVOU ČOKOLÁDOVOU,.JAKO MALÁ HOLKA JSEM MILOVALA MÍŠU.A TAK DNESKA KDYŽ SI MÁM NĚCO DÁT TAK JE TO MÍŠA.NO ALE TU TVOJÍ VYZKOUŠÍME HNED V SOBOTU.SEJDEME SE CELÁ RODINA. UŽ SE NA NĚ TĚŠÍM.JENOM JEŠTĚ NEVÍM CO SE DÁ DO HRNCE.PŘEJI KRÁSNÝ TÝDEN A UŽ SE ZASE TĚŠÍM NA ČTVRTEK JITKA

    1. Do hrnce nejlépe nějaké maso, řekla bych 🙂 Taky se těším na další čtvrtek, užij si víkend, ať se rodinná sešlost vydaří! Flo.

  14. mám nejraději vanilkovo-čokoládovou.Ta tvá vypadá taky moc fajn…vyzkouším.Na hádanku jsem nepřišla….no, co dodat.
    Přeji krásné odpoledne.L.

  15. Já mám ráda smetanovou, vanilkovou. Skořicová je báječná. V posledních letech jsem si dělala zmzlinu převážně doma a vyzkoušela jako „samouk“ různé způsoby a tak si prošla i všemi těmi jmenovanými úskalími.
    Zmrzlina z jošty je také vynikající. V létě zdravě osvěžující.
    Protože už nějakou dobu čtu Florinko (tak se u nás něžně říkalo mé milované kmotřičce) Tvé čtvrteční „mejlíky“ chci konečně složit také poklonu, jak je dovedeš vždy mile a nápaditě napsat, podělit se i o běžné rodinné prožívání (jako např. teď s početním úkolem) a nás vždy něčím novým obohatit. A k tomu zvládnout všechny děti, chod domácnosti a ještě alespoň řádkem odpovědět na každou naši reakci.
    Jinak mám ráda také postavičku OUPS. Ve vztahu k mému mailu z minulého týdne – vaření s láskou – posílám v té souvislosti tedy ještě jako poděkování alespoň následující odkaz:
    http://www.oups.com/shop/oups/aktions-angebote/oups-buch-gluecksrezepte-kochschuerzen-set.html

    1. Marie, ty jsi milá, děkuju za krásná slova. Jsem ráda, že jsi tu se mnou ráda. Děkuju za Oupse, je vtipný, mám pocit, že jsem ho už někde viděla, ale jen tak jedním očkem. Nejen ta zástěra a kuchařka, ale i ostatní dárkové předměty. Jsou to takové srdcovky 🙂

      Flo.

  16. Michaela says:

    Jak tu čtu , jak všichni milují tu čokoládovou, tak to já taky! Co mám zmrazit a rozmixovat, abych měla čokoládovou a nemusela co půl hodiny šlehat?

    Jinak s tím zmrzlinovačem jsi mě nahlodala, k našemu robotu (bosh) je ta místa za cca 2tis, ale nečetla sjem moc dobřé recenze, že prý to není úplně ztuhlé, tak nevím.

    1. Míšo, to chce dvě odpovědi:
      1. Neovocné rychlé rozmixované zmrzliny jsem nezkoušela, ale řekla bych, že když zmrazíš třeba čokoládovou šlehačku v tvořítkách na led a pak to použiješ místo ovoce, mělo by to teoreticky taky dát zmrzlinu. Samozřejmě to zkusím, ale teď netuším, jak rychle se k tomu dostanu.

      2. Zmrzlina ze zmrzlinovače, z chladící mísy ani z mixéru nikdy nebude plně ztuhlá. Cílem je vždycky vytvořit měkkou zmrzlinu k okamžitému podávání. Zmrzlina při mínus 18 stupních, které jsou doma v mrazáku, už je tvrdá jako kámen a mění se jí struktura. Nevím, proč je zažité, že zmrzlina musí být pevná. Když jdeš do dobré zmrzlinárny, taky dostaneš měkkou zmrzlinu. Když jdeš do cukrárny, kde mimo jiné prodávají zmrzlinu, tak v mrazící vitríně uvidíš kupované vaničky se zmrzlinou, ze kterých se to prodavačce nejspíš bude špatně ukrajovat a špatně nabírat. Tahle zmrzlina každou noc putuje zpátky do klasického pultového mrazáku, aby se nekazila.

  17. Ahoj Flo,
    ze zmražených jahod dělám doma v mixéru, přidávám 10 % smetanu Pilos a jogurt. Místo cukru dáváme špetku stévie. Ale protože můj taťka pobrekával, že chce vanilkovou, tak jsme nakonec koupili zmrzlinovač s kompresorem. Vanilkovou jsem již dovedla do dokonalosti, hlavně přidáním pravé vanilky. První zmrzlina byla provázena výkřiky, to je jak za mlada, ta točená víš? Hmmmm, dobrota, hmmm….. No jo , bodejť by nebyla dobrá, když jsem tam dala 30 % šlehačku. No my s dcerou zůstáváme věrni ovocným, tvarohovým a jogurtovým zmrzkám, někdy jen v mixéru, někdy ve strojku. Ještě bych chtěla zkusit pistáciovou, ale cena nesolených pistácií mě uráží 🙂 Takže zatím plán neproveden. Máš to moc hezky napsané. Jo a hádanka skvělá, vyzkoušela jsem všechna znaménka co znám, nakonec ne nadarmo jsem dávala opisovat všem ve třídě příklady v matematických písemkách. Ale, že to je taková smyčkovaná mě vůbec nenapadlo, asi vrátím diplom, béééé.

    1. Evi, pistáciovou zmrzlinu i ti nejlepší zmrzlináři dělají z kvalitní pistáciové pasty, kterou si koupí ve velkoobchodě. Proto pravá pistáciová nikdy nemá svěží zelenou barvu, ale je taková umírněná, světle zelená s nádechem do hněda. Pokud se k takové pastě dostaneš, mělo by to trochu snížit náklady na ty pistácie. Stejně je doma asi pořádně nerozmixuješ dohladka, aby to v té zmrzlině pak nedrhlo.

  18. rendya says:

    ahoj, taky by mě zajímalo jestli by šla udělat nějak i s jinou příchutí než ovocnou? děkuji za radu

    1. Viz komentář pro Michaelu o pár řádků výš.

      Podle mě bude potřeba zamrazit v tvořítkách na led ochucený smetanový základ, především vanilkový nebo čokoládový, a použít ho místo ovoce, ale za výsledek neručím, protože jsem to nezkoušela.

  19. Ahoj Flo,
    miluju punčovou s rozinkami, tu, kterou jsme mohli před mnoha léty dostat u Kotvy. Ale já už si dnes stejně mohu líznout jen 1x až 2x. Ale klukům udělám tu Tvoji.
    Díky

    1. No jo, punčová, taky si ji pamatuju. Byly v ní macerované rozinky, že jo? Ta chuť byla jedinečná.

  20. Milena Longová says:

    Ahoj drazí, jsem veliký „zmrzlinožrout“. Vyzkoušela jsem po Praze leckterou zmrzku. Pro mě je bezkonkurenční na nám. Míru, např.
    Mozartovy koule, punč, skořice, lískooříšková. víšně v čokoládě apod. Vše smetanové a výborné konzistenci. To jsou kopečkové. Mají i točenoi. Dobrou chuť!

    1. Díky za tip, Marcelo.
      Flo.

  21. Ahoj 🙂
    Inspirována Tvým mailovým klubem jsem zavelela před pár týdny do Kunratic a přivezli jsme pořádnou fůru jahod. Většina šla do marmelád a šťávy, kus do zmrzliny. Zmrzlinovač ani robota nemáme (v paneláku už na tyhle kamarády není místo :-/ ), ale rozšlehané ovoce s tvarohem a trochou medu je fajn i jen tak zamražené do tvořítek na nanuky. Kupovaným se to nevyrovná a pořádné domácí zmrzlině už vůbec ne, ale i tak jsme šťastní všichni. Děti, že můžou mít i několik nanuků denně a já, že nemusím dělat kompromisy pokud jde o složení. Je super nechat děti mlsat něco, co je opravdu zdravé 🙂
    Zmrzlinovač jsem ale pořídili našemu tátovi na chalupu a ten teď vyrábí zmrzku všem dcerám i vnoučatům, kteří zrovna přijedou. Je skvělá 🙂
    No a moje nej zmrzlina je asi jakákoli z těch, které jsme si jako malí kupovali v Chorvatsku v italské cukrárně. Obrovské kopečky, celé oříšky, kousky ovoce, polevy… Od té doby jsem takovou už nejedla.
    Už se těším, až jednou bude stát domeček a my si budeme na terase moct dávat vlastní domácí 🙂

    1. Ale to je mi milá zpráva! Jsem ráda, že jsi podpořila kunratické jahody a že dětem takhle zdravě podstrojuješ. To je na titul matka roku nebo ještě něco důležitějšího 🙂 Flo.

  22. Ahoj Flo, já mám ráda všechny druhy zmrzliny, ale moje máma, ta miluje punčovou… Bohužel není nikde běžně k mání 🙁 Neměla bys recept?

    1. Ivo, bohužel, už to padlo v jednom z předchozích komentářů. Ale zkusím na to myslet a pokud ho potkám, dám vědět.

    2. Můj muž dělá skvělou punčovou s rozinkami podle tohoto receptu http://bonvivani.sk/recepty/puncova-zmrzlina

  23. Mám ráda vanilkovou a citronovou. Ochutnala jsem zmrzlinu v Anglii na třech různých místech. Dvě mi nechutnaly a ta třetí chuťově šla, ale byla na zmrzlinu poněkud teplá, jako by byla vyrobena jen ze smetany. Jako dítě pamatuji nanuky eskyma. Byly vynikající. Ty dnešní jsou jen jejich slabý odvar. Hádanku jsem bohužel nevyřešila, ale řekla bych, že to ani není matematika, ale test inteligence. Zase máš můj obdiv! Jsem moc zvědavá, co bude příště.

    1. Hani, dřív se potravinářský průmysl musel obejít bez chemie, zlepšováků a náhražek, takže nezbylo, než to vyrábět z opravdových surovin. Dneska se dá nahradit, nastavit, vyměnit a obejít kde co, proto se tak zásadně změnila chuť. Ale je dobře, že pocitvá práce v potravinářství si své zákazníky vždycky najde a je to férový způsob obživy. V Praze takhle funguje několik skvělých zmrzlináren, které jsou založeny pouze na chuti původních surovin a recepturách, které se tyhle dobré suroviny nesnaží znásilnit a které se nechtějí proces výroby zmrzliny urychlit nebo zlevnit.

  24. Martina says:

    Tyhle rychlé zmrzliny mám nejraději, proto mám mražené ovoce stále po ruce. A ocení je i děti. Místo zakysanky dávám kokosový krém a sladím datlovým sirupem nebo kapaným medem. Má oblíbená kombinace je ananas a maracuja nebo jahoda a banán.

    1. Martino, to jsou výborné tipy, díky za ně.

  25. Ahoj Jani Flo,
    u mě vede příchuť caramel au beurre salé (karamelová se slaným máslem), nejlepší jsem ochutnala u Berthillona v Paříži.
    Určitě ji zkusím, karamelovou omáčku děláme doma dost často, bohužel se nám nějak záhadně vypařuje… A teď mě napadlo co takhle curdovou? Mňam!

    A hle, tu je recept:)
    http://www.lacuisinedebernard.com/2010/10/la-creme-glacee-au-caramel-au-beurre.html

    Když profík, tak profík:
    http://foodloversodyssey.com/wp-content/uploads/2011/02/6a010536a07d60970b0147e24c8120970b.jpg?f5f67b

    1. Super! Děkuju za inspiraci

  26. Věra Gongolová says:

    Flo moje milá já Tě obdivují nejenom proto.že Toje recepty jsou báječné .ale taky pro to kde bereš čas odpovídat na všechny otázky.Máš muj obdiv pa Věra

    1. Někdy mám trochu zpoždění, že 🙂

  27. Tak jsem se vrátila z týdeního výletu a zase to byla čokoládová a citronová.Pamatuji se když se prodávala na Václaváku první točená.To byly fronty!!Každý na to koukal a byli i tací co šli dvakrát!Jóó Míša za kačku ne na dřívku,Eskymo taky tak oboje ve voskovaným obalu za padoš-to bylo něco!!Když se vystoupilo v Čelakovicích z vlaku to byla malinová na oplatkové mističce(kornoutky ještě nebyly).Vanilkovou vůbec nejím,jednou psala Večerní Praha(noviny) že lidem z ní bylo špatně,nevím proč ale od té doby není moje oblíbená.Jinak děláme ze všeho ovoce co je dostupné a vždy se sní.Moc se mi líbí Váš sloupek retro!! Přeji krásný den!

    1. To je krásný, díky za vzpomínky! Flo.

  28. Taky vzpomínám na ledomedo cuc na kládě i na eskymo. Možná, že dnes už by tak neobstály, ale vzpomínka je to nezapomenutelná. A když mi něco připadalo drahé, tak jsem to přepočítával buď na počet kousků másla po desetikoruně, ale ještě lépe na počet eskym po padesátníku. Jó vzpomínky, díky za ně. A dík za tip na Mírák, budu se snažit se tam dostat. Pokud je jen základní výběr, beru citronovou, čokoládovou, ale ráda ochutnám i nové příchutě, tak hurá na Mírák. Zdravím všechny, kdo mají fantazii a rádi se o ni podělí.

    1. A já zdravím Martu, díky za tvoje vzpomínky 🙂

  29. MILÁ FLO,DĚKUJI ZA RADU.DO HRNCE JSEM DALA NĚKOLIK MAS.NEMÁM RÁDA KDYŽ SE DĚLÁ JEDEN DRUH, NO A KAŽDÝ SI NABERE CO MU CHUTNÁ. ZELÍČKO A DVA DRUHY KNEDLÍKŮ NO BYLA TO BAŠTA.ZMRZLINU SI TAKY POCHVALOVALI.PŘÍŠTĚ UDĚLÁME ZASE JINOU.PO OBĚDĚ U KÁVIČKY A BUCHTIČKY JSEM ZAVZPOMÍNALI NA TY KTEŘÍ TU NEJSOU A KAŽDÉMU ZAZPÍVALI JEHO OBLÍBENOU PÍSNIČKU A UŽ TU BYLA NEDĚLE.TO JSME DOJEDLI CO ZŮSTALO PO HRNCÍCH A UŽ SE VŠICHNI BALILI DOMŮ. TUHLE VZPOMÍNKOVOU SOBOTU DĚLÁME KAŽDÝ ROK UŽ NĚKOLIK LET.JE TO FAJN.ALESPOŇ TY MENŠÍ POZNAJÍ KOLIK NÁS JE A NEJSOU PŘEKVAPENÍ KDYŽ SE O NĚKOM MLUVÍ.TAK KRÁSNÝ TÝDEN JITKA

    1. To muselo být skvělé setkání, snažím se všechno si představit, ale jsem si jistá, že skutečnost byla ještě mnohem barvitější. Smekám klobouk, jaká jsi hostitelka. Flo.

  30. Renata says:

    Dobrý den,

    myslíte, že ty šla udělat i v chopperu? Normální mixér bohužel nevlastním a ráda bych zmrzlinu vyzkoušela

    1. Renato, zcela určitě šla, taky ji tak dělám, jen si zkontrolujte návod, zda chopper zvládne i led a v jakém množství.

  31. Milá Flo, díky za jednoduchý recept, ten už budu konečně muset vyzkoušet! Doteď mi stačili rozmixované jahody s trochou cukru v tvořítkách na nanuky z IKEA. Kupuju si nejradši vanilkovou točenou, ale poslední roky mě kvalita zklamala. Naposledy jsem zkoušela jsem Frozen Yoghurt, to mi chutná moc, ale cenově už je to pro mě trochu mimo. Nevíš, jak by se dal vytvořit doma?

    1. Leni, nevím, ale zapátrám, je to téma na celý článek 🙂

  32. Milá Flo, tyhle domácí ovocné zmrzlinky mám moc ráda,
    a tak je ještě podle tebe vylepším-:)
    A mám dotaz, co je to na obrázku za mixérek se skleněnou nádobkou? Právě potřebuji nějaký koupit a tenhle vypadá
    nepříliš velký a snad by tam šlo mixovat i zelené..dáš typ ?
    díky.
    PS: nedávno mě dorazily obě objednané kuchařky-myšleny byly jako dárky , ale nevím jak dopadnou, neudržela jsem se
    a alespoň v té nezatavené listuju -:(

    1. Lído,
      ten mixér je značky KitchenAid, moc se nám s ním doma dobře pracuje. Ale malý teda není 🙂
      Doufám, že z knížek přece jenom aspoň jeden dárek zbyl 🙂

  33. Mám ráda citronovou; výborná byla angelato citronovo-mátovo-zázvorová, ale na tu jsem měla štěstí jenom jednou…
    Jinak jsme ale taky párkrát vyráběly náročnou domácí vanilkovou zmrzlinu podle jedné z těch knížek, co jsem si odnesla z tvojí knihovničky; a jakkoli jsme perfektní konzistenci doma dostupnými nástroji nevyrobily, byla báječná!

    1. Vanilková je královna zmrzlin, to je jasný 🙂

  34. Marcela - flair says:

    Milá Flo, zmrzliny jsem jedla nejlepší na Sicílii – s nostalgií vzpomínám na Bacio (čokoládová s lískovými oříšky) ve sladké housce v městečku Mazzara del Vallo. Ale výtečné byly všechny, co jsem tam ochutnala. U nás v Čechách si dávám zmrzlinu výjimečně, radši si koupím Mrože nebo Míšu. A občas domů koupím balení úžasné Macadamia Nut Brittle od Häagen-Dazs – to je jednoznačně nejlepší „vaničková“ zmrzlina, co jsem kdy ochutnala. Jinak poslední roky vyrábím zmrzliny „na klacku“ doma, zrovna v pondělí putovala do mrazáku banánová a jogurtem a malinami.

    1. Zmrzlina bacio zní tak skvěle, že bych tam hned jela, kdyby to nebylo tak z ruky 🙂 Díky za krásné sladké vzpomínky.

  35. Kromě už zmiňované z manga jsem jeden čas ujížděl na makové zmrzlině. Ale kromě Vídně jsem ji později už nikde neviděl. Z těch „ujetých“ mě jednou zaujala whisky zmrzlina, kde ten alkohol byl fakt cítit. Nevím jak to dělali, protože to nebyl nejlevnější obchod a navíc ji neprodávali dětem, ale -114°C určitě neměla.

  36. Jarmila says:

    U nás v Michalovciach robia najlepšiu zmrzlinu u Hasana a u Kamberiho.Je to už tretia generácia zmrzlinárov a doteraz som lepšiu nejedla.https://www.facebook.com/ZmrzlinaHasan. U mňa jednoznačne vyhráva čoko-vanilka-citrón.A dávno pradávno bola pre mňa zasa najlepšia nanuková torta v umelej štvorcovej krabičke za 10,50 a ruská zmrzlina v oplátke za 3 Kčs no a tiež polárkové poháre za 4 kačky.Doma sme si robili niečo podobné ruskej zmrzline, tu je recept: 5 vajec,1šľahačka,vanilkový cukor a práškový cukor,tortové oplátky.Žĺtky oddelíme od bielkov,šľahačku vyšľaháme,bielka vyšľaháme s práš.cukrom podľa chuti a žĺtka vyšľaháme s vanilkovým cukrom a trochou práškového.Potom všetko pomaly spolu premiešame a vylejeme na pripravené oplátky,pre ktoré sme vytvorili takú postielku z alobalu,niečo ako plech,a prikryjeme to druhou oplátkou.Necháme zmraziť a potom narežeme na obdĺžniky.Polovičku môžeme namočiť do čokolády.To bola pochúťka

    1. Jarmilo, díky za cenné rady, tipy a hlavně za recept na ruskou zmrzlinu, zní to parádně.

  37. Klaruš says:

    Jéé a máte ty hezký hrníčky od francouzského jogurtu 🙂

  38. Klára says:

    Slaný aršíd – kavárna Cacao na Náměstí Republiky v Praze, MŇAM!
    Ad nanuky: poslední dobou jsem fakt zklamaná a téměř z každého cítím pachuť rostlinného tuku – tak nevím, zdali se to tak zhoršilo, anebo mi zchlupatěl jazýček.:-) Zkrátka není nad domácí výrobu.

    1. Kláro, viděla bych to s těmi nanuky na oba dva důvody zároveň 🙂

  39. Milá Flo.
    V neděli jsem se vrátila z Itálie a tak jsem dost rozmlsaná, protože tam mi chutnaly zmrzliny všechny. U nás v Děčíně mají dobrou točenou „italskou“ zmrzlinu vanilkovou. Jinak mám ráda pistáciovou, Protože ale také již hodně pamatuji, stejně bylo nejlepší eskymo za 50 haléřů a míša za korunu. Nynější eskymo a míša se svou kvalitou s nimi nemohou vůbec srovnávat. Receptít na ovocnou zmrzku ale určitě vyzkouším. Díky

    1. Aleno, máš ve svém komentáři tolik pravdy! Jak o té italské zmrzlině, která se dá u malých místních zmrzlinářů stále ještě najít poctivá, z původních surovin, tak o zhoršené kvalitě nanuků. Vývoj potravinářské chemie prostě nezastavíš, ale zas to nahrává právě těm malým zmrzlinářům, kteří přibývají už i tady.

  40. Ahoj Flo.
    Na tvou hádanku jsem nepřišla. Nejradši mám vanilkovou, chodím si na ni do DINA
    a potom eskymo a míšu. Domácí zmrzlinu jsem ještě nezkoušela,ale děkuji za recept pokusím se ji vyzkoušet. I.

    1. Iveto, určitě budeš spokojená, stejně jako ostatní, kdo vyzkoušeli před tebou. Tak ať se zadaří.

  41. Ahojky, zdědila jsem po mé prababičce recept na výtečnou a hlavně zdravou domácí zmrzlinu. Příprava je neskutečně rychlá!
    Koukněte se: http://krasna-anice.blog.cz/1606/anicin-vymasteny-pekac-domaci-zmrzlina

    Snad Vám bude chutnat 🙂

    1. Anice, ten recept nebudu komentovat, ale kdo ti dělá ilustrace na blog? To ty sama?

  42. Klaudia says:

    Já mám ráda všechny sorbety. Nejvíc jsem mlsala na Korzice, mají tam skvělé ovoce, které se sklízí zralé!!! a na každém rohu je zmrzlinářství, kde dělají domácí zmrzku. Asi nejlepší byla mandarinková, protože mají prostě skvělý mandarinky, ale třeba myrtová taky nění k zahození, a pak citrónová klasika. Ale tu si skoro nikde nedávám, protože mám většinou pocit, že mi servírují jar. A tak si ji většinou dělám doma právě z přezrálých a zamražených banánů s citronovou šťávou. Dokud se mi nerozbil mixer….
    Proto se teď rozhoduji, zda koupit zmrzlinovací nástavec na robot (Bosch) a nebo mixér na tentýž robot. Co je šikovnější?
    Jo a jen tak mimochodem, jak udělat v mixéru vanilkovou nebo jogurtovou, když tam nepřijde žádné zmrazené ovoce? Dáte zmrazit jogurt?
    Díky za skvělý článek a mlným jazýčkům zdar
    Klaudia

    1. Klaudio, s výběrem robota či nástavce ti nepomůžu, nezlob se, tuhle značku nemám a nepoužívám. Třeba poradí někdo jiný z čtenářů. Mám ale zmrzlinový nástavec (chlazenou mísu) pro KitchenAid a je výborná hlavně na smetanové zmrzliny bez ovoce. Ty ovocné naopak dělám raději takto bleskově v mixéru.

  43. Madla says:

    Můžu se zeptat, co za funkci jste používala při mixování v Kitchenaidu? Já dávaka sekání ledu a vůbec se to nepromíchávalo.. pořád jsem musela špachtlí do toho zasahovat.. a moc mléka jsem už dávat nechtěla.. děkuju!

    1. Madlo, krátce zpočátku sekání ledu, pak jsem setřela stěrkou stěny, pak obyčejné mixování. Nebojte se přilévat, účel světí prostředky a to správné množství poznáte, vše se začne správně v robotu mixovat a bude to vypadat jako hustá kaše. Rozhodně jsem stěny nestírala víc než dvakrát.

      Pokud to náhodou nedopadne a bude moc tekuté, můžete tomu chvíli pomoci v mrazáku, až zmrzlinu rozdělíte do misek.

  44. Martina says:

    Ahoj Florentýno,
    Chutnali jsme opravdu kuriózní zmrzlinu ve městě San Gimignano – je tam vyhlášený Pan Zmrzlinař – ze světovým oceněním, příchuť byla grepfruit a prosecco a další gorgonzola( niva) a vlašský ořech – byla opravdu vyborně zvláštní!
    A spousty dalších zvláštních kombinací. ….tak Ahoj pozdrav z blízka Florence

  45. V článku bohužel uvádíte mystifikační nesmysly. Je bohužel vidět, že s potravinářstvím, ani gastronomií nemáte nic společného To Vám nikterak nezabraňuje, provádět zaručené „odborné rozbory“. Př.: „U dobrého zmrzlináře dostanete zmrzlinu, která je pod bodem mrazu, ale přitom měkká a tvárná. Taková zmrzlina se neuchovává při mínus 18 stupních, jako máme všichni doma v mrazáku, protože pak ztvrdne na kámen“
    = akorát blbnete lidem hlavu. VEŠKERÀ zmrzlina se v ČR podle platné legislativy uchovává při teplotě -18 stupňů a je na to vyrobena i tvrdostí – právě při této teplotě je i uchovávána v obchdech a v cukrárnách je servírována při – 18 a rozhodně tvrdá není. Na výrobu zmrzliny jsou nutné výpočty – VŽDY! a člověk musí o surovinách něco vědět a znát jejich „anti freezing point“
    – pokud by někdo prodával zmrzlinu těsně „pod bodem mrazu“, je to na Hygienu! – a musel by jí mít vyrobenou, aby se neroztékala – to už samo o sobě…
    V zahraničí se někdy setkáte s kopečkovými i točenými zmrzlinami ze stroje, které jsou mražené na -12 stupňů, ale -18 je z hlediska hygieny větší jistota.
    Přesně takhle nějak vznikají pomluvy a poplašné zprávy….

    1. Evi, vy ale píšete o úplně jiné zmrzlině. Já zmiňuju zmrzlinové butiky, kde se zmrzlina vyrábí na základě předpovědi počasí, protože se připravuje ráno ten den a do večera se musí vyprodat. Nic se neskladuje při mínus 18 stupních do druhého ani dalšího dne. Co se neprodá, musí se bohužel odepsat (správně, kvůli hygieně). Ti nejlepší zmrzlináři mají hodinu před zavíračkou skoro prázdný pult a není to proto, že už by měli všechno uklizeno vzadu v mrazáku. Věřím, že toho o výrobě zmrzliny víte hodně a měla byste o čem povídat, ale není třeba to takto povýšeně dokazovat. Pokud tu chcete i nadále diskutovat, změňte prosím tón svých rozborů.

  46. Kristýna says:

    Zmrzlina se dá ještě lehce udělat pomocí kapalného dusíku- do základu se prostě leje dusík a šlehá se a šlehá dokud to neztuhne 😉 Dusík se v teple vypaří a zůstane jen zmrzka.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close