Víte, jak se říká, že láska prochází žaludkem? Podle mě to platí nejen pro lásku partnerskou, ale i lásku rodičovskou, sourozeneckou nebo lásku k vlasti.

Veškeré důkazy najdete na tomto blogu s 500 podrobnými recepty a postupy krok za krokem, důležitými radami a zradami, a dál taky v mých sedmi kuchařských knihách.

Každý se může naučit vařit dobře a rád.

Výjimky neexistují. Jsem tu od toho, abych vám to dokázala a ukázala. Zvládnou to i ti, kdo si zatím myslí, že se nenarodili proto, aby se přibližovali ke kuchyni.

Sama jsem si tímto obdobím prošla a chápu, jaké zoufalství a beznaděj číhá v každém receptu nebo za každou domácí večeří. Naštěstí jste mě našli, takže s tím můžeme něco dělat.

Můj příběh

Ani já jsem se doma vařit nenaučila. Jednoho dne jsem se odstěhovala a ocitla ve své vlastní kuchyni, aniž bych věděla, jak se v ní vaří. Upřímně řečeno, nevěděla jsem, jak se vaří v jakékoli jiné kuchyni. Jenže s rostoucím hladem mých blízkých a s přibývajícím počtem dětí se potřeba dostavit se občas do kuchyně hlásila čím dál častěji.

Než abych pobyt v kuchyni protrpěla, rozhodla jsem se přijít vaření na kloub. Zkoumala a zaznamenávala jsem si všechno, co s přípravou dobrého jídla souvisí, a co přitom kuchařské knížky tak rády začátečníkům tají: jak horká je středně rozpálená trouba, jak dlouho se maso dusí doměkka, čemu se podobá barva jídla upečeného dozlatova, na co vzít teflonovou pánev a kdy se jí velkým obloukem vyhnout, kdy se v troubě zapíná horkovzduch a kdy je lepší na něj ani nemyslet.

jak uspět napoprvé

Kuchařka pro dceru

Když mi těžce onemocněla první dcera, při dlouhých pobytech v nemocnici jsem začala třídit a skládat všechny svoje poznatky dohromady. Nakonec z nich vznikla knížka Kuchařka pro dceru, která vás při nesmělých krůčcích v kuchyni povede laskavě za ruku. A totéž dělám i zde, na svém blogu, nebo v mých dalších knihách.

Co dalšího jsem napsala

Kuchařka pro dceru se prodává bez přerušení celých sedmnáct let. Stala se tak populární, že nyní koupíte už páté vydání a na cestě je dokonce vydání šesté.

Další knížky, které jsem pak napsala, pomáhají každá překonávat novou kuchařskou výzvu.

Snídaně u Florentýny je knížka o tom, co jíst a vařit celé dopoledne, abyste se cítili dobře, vyhnuli se zbytečným kaloriím, měli inspiraci na svačiny i obědy do krabičky a přitom si zbytečně nepřidělávali práci v kuchyni.

Večeře u Florentýny navazuje na předchozí knížku tam, kde skončila, a dá vám recepty na celé odpoledne. Především pak ale na rychlé, snadné a zdravé večeře, které jsou do 30 minut hotové, respektují sezónu a obsahují vždy spoustu zeleniny.

Hovory s řezníkem si bere jako téma všechno o nakupování masa a jeho přípravě v kuchyni, abyste se tohoto dobrodružství už nikdy nemuseli bát.

Kuchařka Merendy v zástěře vám pomůže spotřebovat všechna načatá balení i zbytky ze včerejška, nevyhazovat potraviny a uchránit je před zkázou. Naučí vás plánovat jídelníček tak, aby jídla na sebe účelně navazovala a šetřila vám čas i práci.

Vánoční kuchařka pro dceru dává návod, jak zvládnout první samostatné Vánoce ve vlastní kuchyni.

Knížka Čekání na jaro začíná tam, kde Vánoční kuchařka končí. Provede vás obdobím od Tří králů do Velikonoc, kdy se rodí nejen jaro, ale i další změny. Dá vám recepty, které zahrnují bujarý masopust, skromný půst i velikonoční oslavy.

šest plus jedna kuchařka

Proč blog skončil

V roce 2023 jsem si vyslechla diagnózu celiakie spojenou s alergií na bílkoviny kravského mléka. Toto onemocnění mě provázelo celý život a stačilo napáchat v mém těle pěknou neplechu. Nemohu pokračovat v psaní o té nejlepší kuchyni na světě – té naší, české, která je plná pšenice a žita, mléka, másla, sýrů a tvarohu. Blog jsem ukončila a moje práce se bude ubírat jiným směrem. Všechny recepty tu však samozřejmě zůstanou.

Co bude dál? Pod mýma rukama se už rodí projekt, který značně pomůže v kuchyni. Jen nebude pomáhat textem a slovem, ale úplně jinak. Brzy prozradím víc. A bezlepkové vaření? Jídlo bez alergenů? I tomu se budu postupně věnovat, ale zatím nevím, jakou formou to bude.

Můžete si o mně přečíst

Poslední článek a rozloučení

Toto je poslední článek na tomto blogu. Oplakala jsem ho. Nebyly to jen slzy smutku, že končí něco, co se už dávno stalo vaší i mojí součástí. Bylo to hlavně dojetí nad tím, co všechno …

O pátém vydání Kuchařky pro dceru

Víte, jak se říká, že změna je život? Tak právě jednu takovou zásadní změnu momentálně zažívá moje první kniha, Kuchařka pro dceru. S knihami je to jako s dětmi. Nejdřív je musíte počít, donosit, porodit, …

Vánoční poselství o lásce, která prochází kuchyní

Je odvěká pravda, že láska prochází kuchyní hlavně v době velkých svátků. Pečeme cukroví na Vánoce, potrpíme si na tradiční štědrovečerní menu, chystáme krásnou tabuli na Silvestra, zaděláváme na mazance a beránky na Velikonoce, pečeme …

Jak napsat knihu

Přes sedmdesát procent lidí prý sní o tom, že jednou vydají svou vlastní knížku. Třeba k nim taky patříte. Třeba máte nápad, třeba se chcete podělit o něco, co by nemělo zůstat jen ve vaší …

Kde beru kuchařskou inspiraci

Říká se, že pokud se chce člověk v kuchyni někam posunout, měl by si pečlivě vybrat důvěryhodnou kuchařskou knihu, která obsahuje jídla jemu blízká, a půl roku podle ní vařit, až pochopí kuchařský styl autora. …

Proč jsem první guláš vařila tři dny

Paní Zatloukalová, jak to bylo s tím vaším prvním gulášem? Opravdu jste ho vařila tři dny? Není to na guláš trochu moc? Kdysi dávno jsem se v jednom rozhovoru pro Mladou frontu Dnes přiznala, že …

Čtěte si tu, zkoumejte, vařte, bavte se, a třeba se i přihlaste do E-mailového klubu Kuchařky pro dceru, dostanete ode mne každý čtvrtek nový nápad do kuchyně. Bez lepku, bez mléka, ale i tak chutný pro všechny.

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close