Florentýnky neboli marokánky

Nebylo by zvláštní, kdybych já, Florentýna, neměla recept na florentýnky? A nebylo by zvláštní, kdyby tento recept nebyl něčím zvláštní?

Samozřejmě, že vím o receptu spřízněného jména a samozřejmě, že ho bezmezně miluju. Nemůžete po mně chtít nic víc ani nic míň.

Ani já od florentýnek nechci míň. Chci jich raději víc. Nejvíc. Jenomže pro florentýnky (nebo též marokánky) je při pečení typické, že se jedna lžička těsta rozteče na placku velikosti dlaně, takže se jich na plech najednou moc nevejde.

Na tenhle zádrhel mám dvě různá řešení. Jedno vám ukážu letos, a to druhé zase až za rok.

Florentýnky na plech

Princip marokánkovo-florentýnkového cukroví spočívá v tom, že se směs kandovaného ovoce a oříšků smíchá s cukrem, medem a malou trochou mouky. Někdy se to ještě trochu předem uvaří, ale to bych zbytečně zacházela do detailů, když to zrovna není potřeba.

směs na florentýnky

Z této podivně vypadající hmoty se dělají na plechu hromádky, které v teple povolí, roztečou se a částečně zkaramelizují, takže po vychladnutí krásně ztuhnou. Díky tomu jsou pevnější a žvýkavější a částečně přecházejí až dokřupava.

Co se stane, když se hromádky florentýnek nebudou mít kam roztékat? Slijí se v jeden velký kus. A co se stane, když se to stane zcela úmyslně? Upečete jednu velkou florentýnku.

těsto na florentýnky po upečení

To by samo o sobě bylo úplně k ničemu, kdyby se nedala rozdělit nebo nakrájet na menší kousky. Ona se naštěstí nakrájet nechá, podmínkou je velký ostrý nůž a velké prkýnko. A taky musíte vystihnout okamžik, kdy je upečený plát ještě vlažný a poddajný, protože po vychladnutí zatuhne příliš a bude se místo krájení lámat.

Na závěr samozřejmě ještě přijde čokoláda.

natření čokoládou

Takto získáte asi čtyřicet florentýnek jedním plechem. Pokud jste jako já, upečete si ty plechy rovnou dva.

 

Florentýnky čili marokánky

Celkový čas: 45 minutes

Množství: Asi 40 kousků

Florentýnky čili marokánky

Suroviny

  • 120 g lískových oříšků
  • 120 g mandlí
  • 120 g para ořechů
  • 320 g kandovaného ovoce
  • 50 g hladké mouky
  • 2 strouhnutí muškátového oříšku
  • 100 g krupicového cukru
  • 120 g medu
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • Na polevu:
  • 200 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů. Pokud máte lískové oříšky neloupané, nasypte je na plech a pečte 10-15 minut, až na nich začne slupka praskat a maličko ztmavne. pak je přesypte do čisté utěrky a ještě za horka z nich setřete slupku látkou. Pracujte rychle, vlažné oříšky už neoloupete. Jediný rozumný způsob, jak se následně zbavit slupek z utěrky, je vytřepat ji z okna.
  2. Troubu nechte zapnutou a vyložte si jeden menší plech či větší pekáček pečicím papírem. Jemně papír potřete olejem. Množství surovin odpovídá pekáčku velikosti 30x30 cm nebo 36 x 25 cm. Pokud máte plech větší, udělejte z pečicího papíru zarážku a prázdné místo na plechu vyplňte třeba roličkou od papírových kuchyňských utěrek, v troubě přežije bez samovznícení, nebojte.
  3. Mandle, para ořechy a vychladlé lískové oříšky nasekejte velkým nožem na hrubší kousky. Promíchejte s kandovaným ovocem, zasypte moukou a zastrouhněte muškátovým oříškem. Přisypte cukr, přilijte med a propracujte na vysoce lepivou, avšak přesto téměř sypkou a málo soudržnou hmotu.
  4. Hmotu nasypte do připraveného plechu a namočenýma rukama co nejvíc a co nejlíp upěchujte.
  5. Pečte asi 25 minut, dokud okraje nezezlátnou a florentýnkový plát neprovoní celou kuchyni. Narozdíl od jiných receptů má tento výhodu, že těsto přibližně drží tvar, který jste mu přidělili, a nesnaží se opustit plech na všech stranách.
  6. Upečený plát vytáhněte z trouby na mřížku a nechte ho chladnout, než rozpustíte čokoládu (ve vodní lázni nebo v mikrovlnce, jak jste zvyklí). Otočte plát papírem vzhůru na nejlépe na velké plastové prkénko, které jste velmi zlehka potřeli olejem. Pak citlivě sloupněte pečicí papír, ať nepotrháte měkkou upečenou florentýnku.
  7. Natřete florentýnku čokoládou, a jakmile začne tuhnout, vytvořte v ní vidličkou efektní vzory podle vlastního estetického cítění. Nakonec nakrájejte na kostky, dokud bude plát ještě vlažný – rozhodně si k tomu vezměte váš největší nůž. Kdybyste plát nechali úplně vychladnout, bude se dát už jen lámat na nepravidelné, neefektní, ale přesto chutné kusy.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. DanielaS says:

    Nejak nedokazu poznat, jak jsou vysledne marokanky vysoke. To je jablko, co lezi na taliri? Ja mam na marokankach rada, jak jsou tenoucke.

    1. Jsou vysoké asi centimetr. To na talířku je sice jablko, ale ozdobné, má kolem dvou a půl centimetrů.

  2. Milá Florentýnko,
    sice mám již napečeno 12 druhů, ale ještě nakoupím suroviny a upeču Florentýnky, miluji je. Zkoušela jsem letos od Tebe Ovesné cukroví hopsa – je výborné. Děkuji *

  3. Dobré dopoledne, já si tento recept vyhlídla už ve vánoční kuchařce pro dceru, ale bohužel se mi nepodařil. Netuším, kde jsem udělala chybu, ale florentynky nesly vůbec pěkně nakrájet, spíš se mi oddělovaly úplně na jiných místech, než kde jsem krajela ☹️ možná to chtělo ještě chvilku nechat chladnout? Těsto bylo dost teplé ještě, ale měla jsem strach z toho zatuhnutí..

    1. Jani, je to tak, těsto nesmí být ani příliš teplé, kdy ještě cukr dost nezpevnil, ani příliš studené, kdy už se cukr láme. Ale dá se to poznat už při prvním řezu, že se to rozjíždí a nedrží. A taky je důležitý hodně velký, těžký a ostrý nůž.

  4. děkujuuu, jdu na to.

  5. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,čím by se dalo nahradit kandované ovoce, protože ho rodina nemá ráda. Mohli by tam být třeba pokrájené sušené meruňky, švestky apod. Děkuji.

    1. Josef Klenovský says:

      Mohly !!!! ach ten češtin ….

    2. Svatava says:

      Já dávám sušené ovoce nakrájené na malé kousky – meruňky, švestky.

    3. Ano, viz komentář od Stáni kousek níže.

  6. Florentýnko, zdravím, to ses mi zrovna dneska trefila do noty, budu dělat dnes večer marokánky, mám to v plánu a kromě těch mých udělám i ty Tvoje. Děkuji za recept.

  7. Daniela says:

    Vyborny napad, dakujem . Mne sa tiez zlievali a kazda mala iny tvar. Takto budu vsetky rovnaké ?, Prajem tiez krasne sviatky

  8. Ahoj všichni, to je vynikající mlska. Jděte do toho. Přeji klidné a pohodové dny. Ať se Vám všechno daří.

  9. Milá Flo, aj keď sa nezapajam do komentárov, sledujem každý Tvoj krok:-) blahoželám Ti, k úspechu, vydanie kníh a prajem Ti pokojný adventný čas a príjemné, vianočné sviatky, nech prežijete v zdraví, s celou rodinkou.
    PS:úprimne som sa zasmiala, v tomto recepte, bod 2.,uterku jednoduse vyprasite z okna:-))) susedka pod nami nám poďakuje, až ma čerstvo umyté okna:-))) viem, že si to myslela dobre:-)

  10. *oprava, bod 1.?

    1. Utěrku je v tom případě třeba vytřepávat za větru …
      🙂

  11. Super recept – dělám něco podobného, jsou to ovocné kostky, kde je také kandované či sušené ovoce, směs ořechů, trochu cukru a mouky. Liší se jen tím, že neobsahují med, ale pojivem jsou vejce. Nahoře také potřu čokoládou a ozdobím mandlemi.
    Jinak se přiznám, že při čtení receptu mi u slov „…Natřete florentýnku čokoládou…“ moje bujná fantazie vykouzlila Flo, jak ji někdo potírá čokoládou 🙂 🙂 🙂
    Všem krásné svátky a hlavně hodně zdraví!!!

  12. To je krásná shoda jména a názvu …
    Děkuji, paní Florentýno, za vaše letošní recepty a práci, kterou jste při jejich spisování odvedla a přeji vám i vaší rodině klidný Advent, spokojené Vánoce a pevné zdraví, mnoho štěstí, spokojenosti, zdraví v příštím roce!
    S obdivem a úctou EdPaw.

  13. Stáňa Malcová says:

    Ahoj Flo, díky za recept, manžel marokánky moc rád, tak mu je upeču podle tebe. Já ale vůbec nemám ráda kandované ovoce, myslíš, že by šlo nahradit sušenými švestkami, meruňkami a brusinkami?
    Díky za odpověď.
    Stáňa

  14. Flo, ty ses mi snad nabourala do diáře ? Florentýnky jsem si vyhlídka v kuchařce a jsou naplánované na víkend. Sice byl trochu boj sehnat suroviny, ale snad se povedou ?

  15. Udělal jsem a poobědval Florentýnky – plněný papriky dle Tvýho receptu. Aspoň takhle víc mužským jídlem Ti vzdávám hold 🙂 Díky, byly výborný
    Codo

  16. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět vychytaný recept! U nás se pečou marokánky ve velkém, ve složení vlašáky, mandle, rozinky a pomerančová kůra. Zkusím letos aji novou verzi!

  17. Děkuji a určitě vyzkouším, vypadá to moc lákavě ?

  18. Marokánky dělám podle rodinného receptu:
    50g másla,50g cukru, 1Og hl. mouky a 1/16 l mléka se svaří na kaši. Do ní se zamíchá 70 g loupaných mandlí, pokrájených na nudličky(na délku) a 110 g dalších dobrot. Kdysi to byla hlavně pomerančová kůra a kandované ovoce, ale v současnosti vyhrávají brusinky a kandovaná dyně. Z této směsi se dají udělat hromádky lžičkou a ony se moc nerozpečou do široka. Nakonec po vychladnutí se z rovné strany potírají čokoládou. Přeji všem krásné vánoce a Flo ještě dík za úžasný web.

  19. Marie Džujíková says:

    Milá Flo,děkuji za letošní recepty.Marakonky nedělám,ale asi letos zkusím podle Tvého receptu.Přeji klidné vánoční svátky a pohodový rok 2021. Maruš

  20. Děkuju za recept – ještě jsem je nikdy nedělala, kandované ovoce u nás neprochází ani ve štole, ale udělala bych maličko pro sebe. Budu mít jistotu, že mi nebudou chodit ujídat.

  21. Taky dělám marokánky jako Zuzana v předešlém ohlasu, vařím je předem a když se správně upečou, jsou to spíš vláčné hrudky. O víkendu jsem je dělala a podařilo se mi koupit malinké silikonové košíčky a hvězdičky, tak jsem těsto nandala lžičkou do nich a jsou nejen dobré, ale i nádherné. Každý kousek jsem namočila do čokolády. Bylo to pracné, ale mě to baví, tak jsem si s florentynkami ráda prohrála.
    Nicméně tvůj recept je rychlovka a zkusím ho třeba na příští Vánoce. Pak ti napíšu, jaké je skóre, jo?
    Přeji všem úspěšné předvánoční pečení.

  22. Ahoj Flo , marokánky dělám dlouhé roky, ale tak jak píše paní Zuzana, ale místo mléka
    dávám šlehačku nebo sladkou smetanu a z oříšků mandle, lísková jádra, vše na hrubo
    nasekané, svou kandovanou pomerančovou kůru a proslazené kandované třešně
    vlastní výroby, nakonec poleva z hořké čokolády. Většinou nevydrží ani do vánoc. Zdravím a přeji krásné adventní dny a hlavně zdraví všem.

  23. AHOJKY FLO!!!
    MOC KRÁSNÝ A URČITĚ SKVĚLÝ RECEPT NA FLORENTÝNKY!!!
    PŘÍLEŽITOSTNĚ VYZKOUŠÍM!!!
    DĚKUJI ZA TRPĚLIVOST A PÉČI, KTEROU PO CELÝ ROK PŘINÁŠÍŠ ÚŽASNÉ DOBRŮTKY DO MÉ KUCHYNĚ!!!
    PŘEJU TI KRÁSNÉ SVÁTKY VÁNOČNÍ A MNOHO ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ A INSPIRACE DO NOVÉHO ROKU 2021!!!

  24. Naděžda says:

    Určitě vyzkouším.

  25. Moja milá Flo,
    hoci som len 2 týždeň na tvojom webe, jednu z prvých vecí som pozrela, či máš medzi receptami florentínky, keď už máš to meno, ako aj sama píšeš. Robím každý rok, už som robila rozpečené a vysušené, vlani som dala do silikónových formičiek na muffiny (podľa Apetita), no rodina sa vyjadrila, aby som s tým skúšaním už skončila a zaradila iný recept do 10 must have. Tak som sa potešila, že predsa len ešte naposledy skúsim podľa teba, dúfam, že rodina to už konečne ocení.

    1. Tak si budeme obě držet palce 🙂

  26. Zdravím Florentýnko,
    letos jsem chtěla udělat jen 10 druhů, ale když vidím Tvoje florentýnky, neodolám:) Další skvělý recept, děkuji 🙂

  27. Božena says:

    Marokánky miluju a děláme je spoustu let. Vždycky jsme ale dělaly malé placičky. Mám trochu strach abych vystihla to nakrájení.

  28. Recept opět úžasný a hlavně jiný, než jsem zvyklá, ještě dnes upeču, doufám, že se stejně dobrým výsledkem.
    Včera jsem opět pekla knackebrot podle Flo, vzala jsem do práce všichni chtěli nejen kousek navíc, ale i recept. Pokud se florentýnky povedou, vezmu je též ochutnat.

    Díky za všechny rady, inspirace a skvělé recepty v tomto roce, přeju pohodové, klidné a radostné svátky!

  29. Zdravím milá Flo,
    tak tenhle recept jsem potřebovala, nakoupeno mám, tak se hned do přípravy pustím.
    Minulý rok se mi moc nepovedly, tak se moc těším na tvůj báječný recept.
    Prima nápad dát na plech a potom nakrájet podle přání, super.
    Krásný advent. Jana

  30. Jaroslav S. says:

    +Dobrý den, Flo, tentokrát sám nevyužiju, opět jako inspiraci pro II.generaci/vnuky a vnučky/,s bábinou si sladkého jen zobnem, letos se ani moc návštěv nečeká. K Mikuláši mi byla donesena výslužka ze zabijačky, Ježíšek prý přijde s uzeným. Do Tvých rad se podívám při zpracování kachny, králíka a velkých krůtích stehen, také přijde na řadu nějaké“trhané“ maso. Žel. u mne už platí „oči by chtěly, žaludek už nemůže“, bábina je skromnost sama. Nestěžuju si, za těch pětaosmdesát let jsem od mateřského mléka, přes protektorátní umělý med, řepnou marmeládu a margarín zažil nejen roky hubené, ale i tučné, okusil krmi rozličnou, trocha odříkání mi spíše prospěje.
    Takže jen při pročítání Tvých lákadel, jazyk zasvrbí a oko zaslzí…
    Přeji hezké adventní dny, do Vánoc se ještě snad na těchto stránkách sejdeme.
    Jarda

  31. Všechny zdravím.V pondělí jsem se vrhla na pečení a zřejmě byla špatná konstalace hvězd všechno špatně.A tak jsem pronesla slavnostní slib NEPEČU.a ani nebyl nikdo smutný asi jsem jim udělala radost(hvězdy v tom budou nevinně).Což takhle potlach o nejlepším smažení řízků ,a jiných nesladkých dobrotách

    1. To už tady všechno v té letité historii blogu je, stačí kouknout do starších listopadových a prosincových receptů 🙂

  32. Jindřich says:

    Děkuji za jednoduchý recept. To jsem potřeboval.

  33. Ahoj Jani, dík za recept. Už jsem začala péct, pár druhů už mám, ale marokánky jsem ještě nikdy nepekla. Recept vypadá dobře, takže zkusím.
    Přeji Tobě i celé Tvé rodině pokojný advent.

  34. Děkuji Florentýnko, už se těším tenhle recept jsem jestě potřebovala. Už se těším. Sona

  35. Zdravím tě Florentýnko,boduješ s florentýnkami. Už jsem je několik let nepekla,ale tentokrát budou! Toto je dobrý nápad oživit cukroví o jeden druh. A tento skvělý recept slibuje ,že se povedou. Taky jsem je dělala jako rozlité placičky. Děkuji a posílám pozdrav hezkých adventních dní. Alča

  36. Marie F says:

    Marokánky jsme si jako děti občas koupily cestou ze školy. Byly moc dobré. Od té doby mi vánoční marokánky nechutnaly, pořád to nebylo ono, až do doby, kdy jsem ochutnala marokánky jen s burákama. Bez nich to nejsou marokánky. Taky používám i jiné ovoce a jedno balení kandovaného. Ale tahle obrmarokánka na plech a pak nařezat, to je dobrý nápad.

  37. Marokánky miluji od mládí a často jsem si je kupoval. Teď už méně, řidší zuby už s nimi mají hodně práce a trochu i potíže.
    A jeden paradox – znám několik Maročanů a žádný z nich nezná marokánky (tak, jak je známe my).
    Hezký čas předvánoční, s pečením cukroví to nikdo nepřehánějte.

  38. Pořád hledám ten nej recept,ale ráda bych spíš placičky…kdyz udělám hromádky,roztečou se…?díky

    1. O hromádkách budu psát příští rok touto dobou, tohle těsto bych na ně nepoužívala.

  39. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za zajímavý recept, je to dobré mlsání. Jdu na to hned zítra, musím nakoupit některé suroviny. Už se na to těším!!!!!

  40. Milá Flo,marokánky nedělám,naše rodina jim zrovna nefandí.
    Ráda bych poděkovala za všechny užasné recepty,hodně jsem se naučila
    Přejeme celé Vaší rodině hodně zdraví a vše nejlepší v Novém roce,snad bude lepší než ten současný.

  41. marokánky jsou naše oblíbené cukroví, určitě vyzkouším i florentýnky 🙂 Díky

  42. Anna H. says:

    Moc děkuji za krásný recept. Přeji všem krásné vánoční svátky, plné klidu a pohody.

  43. Ladislav says:

    Ahoj všichni-máme už napečeno asi 15 druhu cukroví ale doma navrhnu ještě tento recept snad projde díky za něj.

  44. Dobrý den, Florentýno, recept vypadá velmi lákavě a ráda bych ho zkusila. Jen se chci zeptat, jestli cukr i med je z důvodu technologie nebo chuti? Preferuji méně sladkou chuť, tak bych ráda trochu snížila množství, jen se bojím, aby recept poté ještě fungoval…

    1. Obojí pojí suroviny dohromady, bude se to bez nich rozpadat, obávám se.

  45. Šárka says:

    Hmm to je lákavé, oříšky a sušené ovoce či jinak upravené to je dobrota, vyzkouším i když jsem si řekla že mám dost napečeno.. Děkuji za recept.

  46. JANOTA MILAN says:

    FAIN HEZKE VANOCE. JM ????

  47. Mila Florentynko, dekuji za recepty, ktere me budou urcite inspirovat ve svatecni dny.
    Krasne vanocni dny a pevne zdravi cele Tve rodine i v Novem roce.

  48. Zlatuše says:

    Zdravím, také jsem neodolala a dnes napekla….z toho jsem doma měla vlašáky, mandle, kešu, arašídy, sušené švestky, meruňky a ananas….a tak trochu jsem to dělala od oka a na krajích se mi to drobilo, ale jinak super…..chtělo by to asi přidat víc medu….mooooc dobré a nejsou tak přeslazené…super recept, do Vánoc určitě nezbude 🙂

    1. To drobení může být způsobeno jinou konzistencí ovoce oproti kandovanému, ale jsem moc ráda, že se povedlo! Flo.

  49. Kateřina Batelková says:

    Dobrý den, Florenýnko, dovoluje se prosím zeptat – při jaké teplotě péct? Děkuji za recept a všechno Vaše úsilí. Katka

    1. Katko, všechno je uvedeno v receptu, bod 1 postupu.

  50. Milá Týnko, velké díky za recept.Určitě vyzkouším ale zkusím vykrájet kolečka. Okrajky použiju do kuliček. Přeji hezké svátky a lepší příští rok.

  51. Kamila says:

    Milá Flo, děkuji za jednoduchý a poetický recept, jak je u Tebe zvykem. Nevíš, proč se tak často zmiňuje 12 druhů cukroví jako meta, kterou je třeba zdolat? Je to nějaká symbolická tradice? Přeji barevné a voňavé svátky.

    1. Nevím, ještě jsem se s tím nesetkala.

  52. Veronika says:

    Ahoj Flo,

    Tak jsem dneska uspesne udělala Florentynky, které mám ráda už od mala. Akorát jsem vyměnila lískové za vlašské, které jsem neměla a para za pistacie, máme je radši. Jako vždy to dopadlo úžasné jako vše co dělám podle tebe i s malou držící se mne za nohu. Ježíškovi jsem si řekla o velkou knedlikovou kuchařku na které jsi spolupracovala, tak uvidíme. Rada bych ještě od tebe nějakou sladkou kuchařku se všemi různými testy a recepty co s nima. Ale to je jen takový nápad. Mějte se všichni moc krásné a klidne Vánoce

    Verča

  53. Stáňa Malcová says:

    Tak jsem je dnes udělala ze sušených meruněk, švestek a rozinek a jsou naprosto geniální 🙂
    Díky Flo a přeji pěkný advent

    1. Pěkný advent i tobě a díky za vyzkoušení obměny se sušeným ovocem.

  54. Dobrý den, tak letos jsem marokánky dělala před pár týdny. Takže jsem neměla příležitost ozkoušet tuto verzi. Mám každopádně dotaz. V těch několika receptech, které jsem prošla, byla vždy smetana. Proč v tom to není? Jaký je v tom rozdíl?

    1. Protože toto je jiný recept? Rozdíl je v tom, že zde se nemusí dělat hromádky na plech. Smetana se používá většinou tam, kde se směs na marokánky předem ještě vaří.

    2. Že je to jiný recept chápu 🙂 A skutečně jsem tu směs vařila. Jen by mě prostě zajímalo, jestli je možné říct, jaký to má ve výsledku vliv na chuť/konzistenci (kromě toho, že to má vliv na postup).

      Zaujalo mě, že ve Vašem receptu smetana není a v jiných je 🙂 Jako kuchtě začátečnici mi nedošlo, že to souvisí s procesem vaření.

  55. Milá Flo,
    díky za pěknější Vánoce. O florentýnky vlastně ani tak nejde, ale konečně jsem s tříletou dcerou měl aktivitu, při které jsme na ni nemusel jen řvát 😉 A vzhledem k tomu, že dnes jsem k tomu neměl daleko, zítra budem skákat hopsa 😉

    Krásné a klidné prožití Vánočních svátků
    Petr s rodinou

  56. Florentýnko, kde je ten druhý trik, co slibuješ ve článku?

  57. Milá Florentýno,

    Hledám inspiraci na letošní cukrovi. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho se ty marokanky asi dají skladovat?

  58. Denisa says:

    Milá Flo,
    nepíšu sice komentáře, ale bedlivě tě sleduji a snažím se podle tebe vařit, leckdy s úspěchem 🙂
    Florentýnky peču letos potřetí, a vždycky jsou naprosto geniální, stejně jako ty, moc ti za vše děkuji.
    Přeji pohodový advent, Denisa

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close