Když se řekne gremolata, tak to vyvolá jistou nejistotu. Zní to povědomě, ale co to vlastně je? Odkud gremolata pochází a k čemu je dobrá?
Gremolata se vzala přesně tam, kde pesto, tedy v Itálii. Je na pováženou, že pesto si užíváme plnými lžícemi, zatímco gremolata zůstala opatrně stát někde na hranicích Itálie se světem a jen velmi zřídka se objeví v nějakém jídle.
Což je na jednu stranu pochopitelné, na druhou stranu škoda, tak jdu obojí napravit.
Jak se gremolata připravuje
Připravuje se snadno, neboť za pět minut budete mít hotovo.
Gremolata obsahuje především petrželovou nať a hned po ní citronovou kůru. To jsou klíčové suroviny. Dál lze pokračovat přidáním česneku, soli, případně i ančoviček nebo jiných bylinek – pochopitelně ne nutně všeho najednou. Podle toho také chutná, ale k tomu se ještě dostanu.
Gremolata vzniká tak, že se suroviny nasekají velkým nožem na pořádném prkénku. Nejlépe každá zvlášť, protože všechny z jmenovaných ingrediencí vyžadují trochu jinou péči při sekání nadrobno.
Petrželka
Petrželovou nať mějte vždy čistou a suchou. Pokud potřebuje opláchnout od nečistot, pečlivě ji vysušte. Nejlépe to jde v salátové odstředivce a hned poté na utěrce. Lístky otrhejte ze stonků, stonky potřeba nebudou. Posléze listy petrželky nasekejte co nejlíp umíte.
Až začnete pracovat nožem, petrželovou vůni budete mít až za ušima. V Itálii se do gremolaty zpracovává hladkolistá petrželka, ale pokud vaše srdce bije spíš pro kudrnku, rozhodně zůstaňte své lásce věrni.
Citronová kůra
Citronovou kůru nejprve oškrábejte škrabkou z vhodného citronu. Tedy citronu, který nemá chemicky ošetřenou kůru a i tak ho ještě před oškrábáním pečlivě vydrbejte v horké vodě.
Kousky kůry naskládejte na sebe a nejprve je nakrájejte na tenké nudličky. Teprve poté důkladně rozsekejte.
Česnek
Přídavek česneku do gremolaty si nemohu odpustit. Nejprve oloupané stroužky rozmáčkněte plochou stranou nože, poté nakrájejte na plátky, pak ještě co nejdrobněji nasekejte.
Pokud se ptáte, zda by nebylo lepší česnek prolisovat nebo nastrouhat na jemném struhadle, tak ne, nebylo. Prolisovaný česnek má jinou konzistenci a palčivější aroma a ani jedno se do gremolaty nehodí.
Závěrečné nasekání
Teprve když budete mít všechny suroviny nasekané zvlášť, smíchejte je dohromady a ještě tak dlouho společně sekejte, až uvidíte, že se směs rovnoměrně promíchala. Pak můžete prohlásit, že máte hotovo, a všechny k té kráse svolat svýma voňavýma rukama.
Jak gremolata chutná
Buďte opatrní, až gremolatu ochutnáte, protože se na její stranu snadno pronášejí odsuzující soudy.
Ona totiž sama o sobě chutná divně. Tak nějak nepatřičně. Zatímco pesto nebo chimichurri se dají jíst lžičkou ze skleničky, gremolata nikoli. Je na rozdíl od nich suchá, sypká a především chuťově neukázněná. Je zvláštně výrazná, nahořklá po citronové kůře, plná petrželového aroma, pálí po česneku. Snadno by se zdálo, že tento kuchařský experiment skončil neúspěchem.
Ale jakmile se gremolata projeví v souvislostech, začnete ji milovat.
A souvislostmi zde myslím především masa s omáčkami, zejména plátky dušené na přírodní způsob, minutková masa s trochou máslové šťávy z pánve, a do třetice i dlouho a pomalu dušená masa.
Gremolata se používá tak, že těsně před odevzdáním připravených talířů strávníkům nasypete na plátky masa jednu až dvě lžičky gremolaty. Následně už jen spokojeně pozorujete, jaký to má efekt.
Kouzlo gremolaty spočívá v tom, že se skvěle spojí se šťavnatostí omáčky a osvěží její chuť. Nebude z ní už ani trochu křičet aroma petržele, citronu nebo česneku. Splyne s jídlem, jako by k němu odjakživa patřila.
Gremolata bude slušet taky opečené rybě, vaječným pokrmům a dokonce se dá přimíchat i k salátovým zálivkám.
Ze všeho nejvíc gremolata tradičně patří na osso buco. Právě v této souvislosti jste se s ní už možná setkali. Nenechte se tím nijak ovlivnit a použijte ji všude tam, kde uznáte za vhodné.
Gremolata podle receptu vydá na 4 porce a je to tak správně. Nejlépe totiž chutná čerstvá, v lednici ji netrapte déle než 3 dny.
Gremolata
Suroviny
- 1 citron – větší, s chemicky neošetřenou kůrou
- 25 g petrželová nať
- 2 stroužky česnek
- 1 špetka sůl
Postup
- Citron vydrhněte kartáčkem pod teplou tekoucí vodou, abyste odstranili případné ošetření na povrchu. Škrabkou na brambory oloupejte kůru. Smyslem použití škrabky je vyhnout se bílé části kůry, která je nahořklá. Takto získáte jen kůru s koncentrovaným aroma a svěží žlutou barvou.
- Citronovou kůru nasekejte nejprve na nudličky, poté ještě co nejvíc nadrobno. Petrželku zbavte stonků, potřebovat je nebudete. Lístky nasekejte také co nejjemněji. Česnek oloupejte, stroužky rozmáčkněte plochou stranou nože, pokrájejte na plátky a následně sekejte tak dlouho, až z něj budou pouze jemné kousky.
- Všechny nasekané suroviny na prkénku smíchejte a ještě chvíli společně sekejte a promíchávejte, až vznikne rovnoměrná směs. Osolte ji, zakápněte pár kapkami citronové šťávy z oškrábaného citronu, naposledy promíchejte, přesuňte do skleničky a uložte zatím do lednice.
- Při servírování nasypte na plátky dušeného masa.
Ahoj Flo, posílám palec nahoru, jen co doma přistane petrželka, tak se do toho pustím.
Suroviny mám, chuť na tu gremolatu nějak ani ne.
Příště možná něco k jídlu, ale děkuji ?
Ahoj Flo, gremolatu neznám, možná vyzkouším při grilování.
děkuji za úžasné nápady, ta pestrost mne fascinuje děkuji a hodně síly do života
Dekuji za skvělý recept, určitě udělám
Děkuji za recept, to mě opravdu láká! Vyzkouším.
Děkuji za tip, zase jsem chytřejší 🙂 uvědomila jsem si, že už jsem ji v Itálii jedla, aniž jsem tušila…..miluju česnek, citron, bylinky, tam jsem se také naučila k bylinkové směsi na pastu/těstoviny přidávat právě trochu sušené citronové kůry a máty.
Mějte se krásně! Hela
Doposud jsem gremolatu neznala. Věřím, že se jedná o chuťovou vychytávku. Musím vyzkoušet.
Petrželku,česnek a citron mám vždy v ledničce a tuhletu kombinaci používám velice často ale vždy jen podle potřeby ,neskladují ale nasekám podle potřeby je to má oblíbená kombinace
Ja dávám ještě olivový olej a citronovou šťávu (té jen pár kapek). Výborná je s grilovaným kuřetem (i s kůží). Pro sebe ji dávám na antipasty.
Omlouvám se za off topic otázku, ale co znamenají ty rysky a nápisy na Fabiniho noži? Předem díky za vysvětlení.
Mdl
Ozvláštnění touto italskou vychytávkou mě láká, díky, vyzkouším ?
Skvělá připomínka Flo, díky, díky!! Měla jsem tuhletu dobrotu (ještě s olejem… petrželka, česnek, olej. Jestli citron, nevím) na talíři v Itálii v minulém století, tuším 1980. Byla to úžasná mňamka.
Děkuji za zajímavý pro nás netradiční recept zkusíme, pesto v jiné podobě. S pozdravem Šárka
Zrovna tuhle citronovou gremolatu, ve které je ještě navíc citronová šťáva a trochu nastrouhaného sýra (parmazán nebo gruyère), dávám navrch zapékaných vyšších filetů bělomasých mořských ryb a nemá to chybu.
Florentýnko, posílám pozdrav a určitě vyzkouším gremoletu, neznám to a je to zajímavé. Uvidíme co na to řeknou strávníci. Děkuji
Vypadá to zajímavě, tuto kombinaci neznám. Ale doma denně nabízím petrželku, ne vždy je o ni zájem, takže bych s touto úpravou neuspěla. Ne všichni na stáří přijímají nové věci.
Česnek jíme, petržel i pažitku jíme, ale bojím se, že bych neuspěla. Libuše
Ahoj Flo, moc děkuji za něco nového. Neznám a ráda vyzkouším. Snad mile ? prekvapím. Jarča
Florentýnko, děkuji, opět jsem se něco nového naučila. Společně s masem jistě chutná báječně. Hezký víkend
Děkuji za recept. Poptám se, kdo to dělá, nechám se pozvat, ochutnám a možná vyzkouším. Petrželka je na talíři skoro pořád, česnek taky,, problém bude s citronem. Nechàm se překvapit.
Tak do toho jdu na plné kule, tohle musím za každou cenu oprubovat! ?
Bo nepochybuji o kouzlech na talíři, na která jsou zvyky našich mlsných jazyků krátké – a tady se to zatraceně snoubí!?
A Florentýna ještě nikdy nezklamala! ?
Ahoj Florentýnko,
vypadá to velmi zajímavě. Určitě ji vyzkouším. Maso griluji a smažím každou chvíli a mám rád takovéto výzvy.
Přeji krásné jaro.
Pavel
Ahoj Flo, ďakujem za skvelý recept! Hneď som aj vyskúšala na minútkovej kotlete.
Jednoducho úžasné ?
Ahoj Florentýnko, už jsem o tom někde četla, ale nedovedla jsem si to představit. Teprve po Tvém receptu si umím představit tu chuť a jdu to rychle vyzkoušet. Díky za recept.
Zajímavé, děkuji o gremolatě jsem nikdy ještě neslyšela. Člověk se stále učí!
Ahoj Florentynko,
Gremolatu neznam, ale ossobuco delam casto, takze hned pristi tyden vyzkousim. Diky za recept.
Super,děkuji za inspiraci,určitě použiji při grilování ?
Děkuji za recept, já chodím po zahradě a utrhnu všechno co vidím a nasekám. Používám kde můžu. Posíláme pozdrav a přejeme pohodový víkend JITKA a děda
Děkuji za typ.
Paráda, ďakujem za super nápady, neviem si predstaviť petržlen s citrónovou kôrou, ale skúsim to
Ahoj Florentýno, gremolatu neznám. Zase nová inspirace.
Zdravím tě, Flo. Gremolatu neznám, ale dnes se do ní pustím, mám ráda tyto tvoje výzvy. Dnes bude kuřecí prso na přírodno… s gemolatou navrch.
Teď si uvědomuji, že vlastně takovou směs dávám dovnitř do grilované nebo pečené pražmy. Ahá, tak to jó ?.
vyzkoušela jsem a je to božské jídlo
na sekání jsem použila těžký a ostrý nůž od master chefa
je to paráda
děkuji za krásné příběhy a recepty
pa Anna
Poznali jsme v Chorvatsku, ještě s přídavkem olivového oleje (jen jsem nevěděla, že se to jmenuje gremolata) podávané ke grilovaným rybám – bylo to vynikající! Od té doby ji připravujeme, hlavně k té rybě, pečené nebo grilované, i k jiným grilovaným věcem. Návštěvy většinou neznají a bez výjimky se oblizují ?
a taky dávám hladkolistou petržel, přijde mi, že má víc té petrželové vůně a v puse není tak tvrdá
Milá Flo, díky… :)… Je to výborné!!!
🙂