Pojďme zahájit grilovací sezónu pokřikem: kolik chutí umíš stvořit pro grilované kuře, tolikrát jsi pánem grilu!
A jelikož je stehenní kuřecí maso vcelku levné, poměrně rychle hotové a tedy vhodné na nejrůznější experimenty, rozšířila bych tuto bojovou mantru též o dámské kuchařské publikum, které u grilu příliš často spatřeno nebývá a které raději gril pozoruje spíše z povzdálí s obavami o svůj makeup, účes a čerstvě osázené květinové truhlíky.
Milé dámy, když už si při grilovací párty stejně všechno v kuchyni poctivě vydřete, naplánujete, sepíšete, nakoupíte, nakrájíte, uvaříte, naložíte do marinády, nachystáte, prostřete, vyprosíte židle a skleničky u sousedů, uklidíte, vydrhnete, vychladíte, zamrazíte, upečete, pozvete, posekáte, vyplejete, zasadíte, zalijete, nakreslíte jmenovky, vezmete v potaz všechny vyřčené i nevyřčené dietní požadavky a speciální chutě hostů, připravíte dětský program, naladíte letní hudební playlist, promyslíte mokrou variantu pro případ deště, natrháte kytky do vázy a rozvěsíte výzdobu, nezasloužily byste si taky trochu slávy a uznání a potlesku na výsluní hned vedle grilu?
Nechci vás samozřejmě do ničeho násilím tlačit, ale… ohlasy nad grilovaným masem se počítají víc než slzy dojetí z krásných letních motivů papírových ubrousků, které právě ze stolu sebral vítr.
Do ničeho vás nenutím, pouze doporučím, abyste si na nákupní seznam napsaly pár kuřecích stehen. Zcela ideální jsou pro začátek vykostěné stehenní řízky, ale pokud si troufáte, můžete použít i něco s kostí, jako jsou paličky, špalíčky nebo celá stehna (jen se pokuste koupit velikostně stejná).
Přidám vám k nim mé doporučení, jak z nich vyrobit grilované kuře se třemi různými chutěmi najednou. Použijte ho, pouze pokud byste chtěly frajeřit nejen při organizaci domácnosti, ale též u grilu.
První chuť pro grilované kuře: suchá marináda
V zásadě příliš nesouhlasím s nakládáním masa do oleje a směsi koření či bylinek jeden až dva dny předem. Gril má totiž svou povahou blízko k pánvi. A když chystáte maso na pánev, jak často ho předem marinujete v oleji? Zřejmě občas ano, ale většinou ne, protože to by byla dost nuda.
Totéž platí pro gril. Klidně si maso sem tam do oleje naložte, ale neberte to jako jedinou možnost či dogma. Jinak se vám z grilování stane sice milá, ale nikoho nepřekvapující záležitost.
Strávníky u stolu je třeba občas zaskočit mimořádným výkonem, aby bylo na co vzpomínat a o čem povídat.
Tedy se nebojte vynechat olej k marinování masa, ale vezměte jen suchou směs soli, bylinek a koření. Zde se nenechte rozhodně zlákat tím, co pod názvem směs na grilování nabízí běžné značky koření. Ty totiž obvykle počítají s tím, že neumíte grilovat, takže se vám snaží zaručit úspěch u grilu v podobě různých chemických zesilovačů chuti. Je to jako sklidit krásná šťavnatá vyzrálá rajčata a nasypat na ně vegetu, aby polívka z nich nějak chutnala a nikdo nepoznal, že vlastně neumíte vařit.
Gril umí vyrobit chuť, jen mu musíte věřit a musíte ho naučit poslouchat vaše pokyny. Kupovaná marináda z vás opravdového mistra grilu nedělá.
Ke kuřeti se hodí především toto ochucení:
- bazalka
- bobkový list
- chilli
- koriandr
- skořice
- kari
- zázvor (sušený)
- citronová kůra
- sušené drcené houby
- mletá paprika
- hladkolistá petrželka
- pepř (všechny barvy)
- rozmarýn
- estragon
- oregano
- tymián
Takže smíchejte sůl a takovou kombinaci uvedených sušených bylinek a koření, aby vám to dávalo smysl a aby vás to potěšilo na duši i na jazyku.
Kolik soli je třeba vzít? Psala jsem už o tom v článku Jak solit, kde jsem uvedla, že ideální množství soli je 0,5 – 1 % celkové váhy surovin a že je lepší začít spíše na spodní hranici, protože přidat se dá vždycky. Na 500 g kuřecího stehenního masa tedy pro začátek vezměte 2-3 g soli.
Do směsi soli, bylinek a koření naložte očištěné, opláchnuté a osušené maso. Stehenní řízky můžete nechat tak, jak jsou, ale do paliček, špalíčků i stehen se hodí udělat několik hlubokých zářezů skrz kůži až na kost. Jednak se tím maso líp ochutí a jednak bude teplo líp pronikat dovnitř, takže na slastný okamžik prvního ochutnání nebudete muset čekat tak dlouho.
Masu stačí pobýt v marinádě jen 20 minut a vůbec přitom nemusí být v lednici. Pokud si děláte přípravy den předem, tak je naopak jasné, že bez lednice to nepůjde.
Druhá chuť pro grilované kuře: kouř
Až zjistíte, jak snadné je masu vdechnout uzenou příchuť, budete to dělat snad se vším masem v dosahu.
Pro bleskové vyuzení masa na grilu se používají speciální grilovací dřevěné lupínky, obvykle z ovocných stromů. Tyhle drobné odřezky dřeva se musí aspoň 30 minut předem namočit do vlažné vody, aby nasákly a při pobytu na žhavém dřevěném uhlí nevzplály, ale pouze vydávaly kouř.
Na gril plný kuřecího masa stačí 5-6 malých kousků dřeva, jinak bude uzená příchuť velmi intenzivní a nepříjemně vtíravá. To nechcete, věřte mi. Taky jsem se kdysi pokoušela být velkorysá co se přídělu dřevěných lupínků do grilu týká, ale nedá se to jíst.
Kromě lupínků budete též potřebovat poklop na gril, protože jinak vám kouř odletí do plenéru, aniž by se nějak namáhal ochutit maso.
U plynových grilů se namočené kousky dřeva buď vkládají přímo do speciálního zásobníku, nebo se prostě zabalí do kousku alobalu, nožem se propíchne pár otvorů a tenhle balíček se pak položí na hořáky. Tenhle trik s alobalem lze použít i v případě grilu na dřevěné uhlí, a to zejména, když potřebujete, aby kouř vydržel déle než pár minut.
Třetí chuť pro grilované kuře: grilovací omáčka
Jakmile maso vypadá, že bude co nevidět hotové, můžete si dovolit vyrukovat s třetím trumfem: grilovací omáčkou, kterou budete v posledních minutách grilovacího pobytu maso potírat a opečovávat. Tahle omáčka se v teple grilu trochu zatáhne, ale přesto zůstane lepkavá a dodá masu dokonale svůdný, šťavnatý vzhled.
Úspěšné grilovací omáčky v sobě obvykle mají trochu cukru nebo medu. Tím pádem potřebují jako protiváhu něco kyselého, od rajčatového kečupu po hořčici, ocet, víno či citronovou šťávu. Do základu omáčky můžete klidně opéct trochu česneku nebo cibule, podpoří to výraznější chuť, můžete experimentovat s kořením na základě inspirace, kterou jsem uvedla výše, a dál lze přidávat další suroviny, které mají blízko k chuti kuřecího masa. Jinými slovy, uvařte si ji, z čeho chcete, není potřeba ji kupovat.
Ke kuřeti se hodí toto ochucení:
- česnek
- cibule
- čerstvý zázvor
- máslo
- olivový olej
- med
- citronová šťáva
- hořčice
- cibule
- rajčata a výrobky z nich, včetně kečupu a protlaku
- ocet
- suchá vína (bílá i červená)
Jeden způsob, jak připravit grilovací omáčku, najdete přímo v receptu níže, a věřím, že další varianty si snadno odvodíte. Důležité je připravit omáčku dost hustou, aby neodkapávala, ale držela na mase.
Jak to všechno spojit dohromady
Různé vrstvy chutí, tak jak jsem je popsala, se dostanou k masu přesně v tomto pořadí. Tedy nejprve suchá marináda, poté kouř, nakonec grilovací omáčka. Ale aby se daly takto použít, jak už jsem zmínila, potřebujete gril, který je vybavený poklopem.
Přímé a nepřímé grilování
Grily s poklopem nejen že udrží kouř uvnitř, ale mají obvykle ještě jednu důležitější výhodu. Můžete v nich rozmístit nebo usměrnit zdroj tepla tak, aby místy hřál a místy nehřál. Čili aby na grilu byla místa, která jsou krásně nažhavená odspodu, a pak taky místa, kam se teplo dostane jedině zprostředkovaně. Takový gril umožňuje přímé a nepřímé grilování – asi je jasné, které je které.
Přímé grilování je rychlé, takže se hodí pouze na minutková masa, která jsou též rychlá. Pro jiná než minutková masa je nepřímé, pozvolnější grilování nutnou podmínkou, aby maso na grilu vůbec dokázalo změknout. Musí se na něj pomaleji, pozvolněji, neboť sežehnutí na povrchu silným teplem nezaručí změknutí masa uvnitř. Víc o tom píšu v článku na téma grilovaná kuřecí stehna.
Pokud chcete připravit kuřecí stehenní maso se všemi třemi zmínenými příchutěmi, nejenže potřebujete gril s poklopem, ale potřebujete využít oba dva typy grilování, přímé i nepřímé. Přímé zafunguje jako rychlé opečení masa a nepřímé ho potom dotáhne doměkka i uvnitř.
Postup grilování kuřecího masa
Tři různé vrstvy chutí znamenají tři fáze grilování.
- V první fázi položíte maso, předem ochucené suchou marinádou, na žhavá místa grilu. 3-4 minuty ho po obou stranách opečete co nejprudčeji tak, aby na něm byla vidět obtisknutá mřížka grilu. Chvíli tedy grilujete maso přímým způsobem.
- Jakmile se maso na povrchu zatáhne, je čas přemístit ho v druhé fázi na méně žhavá místa grilu a zároveň začít vyrábět uzený kouř. Maso přesuňte do méně žhavých zón a mezi uhlíky rozhoďte několik namočených dřevěných lupínků. Zakryjte poklopem a nechte udit 5-10 minut, podle toho, jak máte velké a silné kousky masa.
- Po uvedené době by měl kouř sám od sebe ustat. Ve třetí fázi si vezměte k ruce domácí grilovací omáčku a štěteček a zauzené maso jí po obou stranách potřete. Znovu přiklopte poklopem a pokračujte dál s nepřímým grilováním, dokud maso zcela nezměkne, tedy dalších 5-20 minut. Přesná doba závisí na velikosti masa.
- Když nabudete pocitu, že už je vše hotovo, jeden kousek grilovaného kuřete na zkoušku rozkrojte a ujistěte se, že se uvnitř neskrývá nic syrově růžového. Je-li maso světlé a propečené, můžete ho směle podávat.
Nechte si chutnat a slunce ať vás přitom doprovází nejen v duši.
Suroviny
- 4 porce kuřecích stehen (tj. 4 řízky, 4 stehna, 8-12 paliček nebo 4-8 špalíčků)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička směsi sušených bylinek a čerstvě rozemletého koření (viz článek)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- 1 zarovnaná lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
- 4 lžíce domácího kečupu
Postup
- Grilovací dřevěné lupínky namočte do misky s vlažnou vodou.
- Smíchejte sůl a bylinky a koření na suchou marinádu. Maso opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Pokud máte kousky s kostí, nařízněte na několika místech hluboké zářezy skrz kůži až ke zmíněné kosti. Suchou marinádou posypte maso rázně promíchejte. Nechte 20 minut marinovat při pokojové teplotě.
- V mezičase nechte někoho rozpálit gril a uvařte grilovací omáčku: oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte co nejjemněji dovedete. V malém kastrůlku začněte na střední výkon rozehřívat olej a jakmile je horký, přidejte cibuli, česnek a špetku soli. Nechte zesklovatět a změknout, čili pod občasným dozorem vařečky dopřejte zmíněným surovinám pobublávající pobyt v teple, až téměř zprůsvitní, rozvoní se a ztratí svou palčivost, obnáší to 2-3 minuty.
- Do kastrůlku přisypte cukr, nalijte ocet a promíchejte. Zalijte kečupem, znovu promíchejte, a 5 minut velmi zvolna povařte, aby se cukr rozpustil a suroviny chuťově propojily. Odstavte.
- Marinované maso položte na horkou část grilu – ideálně, když rošt těsně před tím jemně potřete rostlinným olejem. Grilujte zprudka a bez popostrkování masa 3-4 minuty z každé strany, až kousky masa na povrchu jemně zezlátnou a rošt grilu jim propůjčí hnědý obtisk.
- Přesuňte maso do té části grilu, kde lze grilovat nepřímo, a pokud má kůži, položte ho touto stranou nahoru. Dřevěné namočené lupínky vylovte z vody a rozmístěte je na uhlíky. Přiklopte poklop grilu a grilujte bez povšimnutí 5 minut. Maso o něco víc změkne, prohřeje se a navíc mu propůjčíte uzenou příchuť.
- Po 5 minutách, když kouř začne ustávat, odklopte poklop a potřete maso z obou stran grilovací omáčkou. Opět ho nechte ležet případnou kůží nahoru. Znovu zakryjte poklop a pokračujte v nepřímém grilování, dokud maso nezměkne a nepropeče se i uvnitř. U stehenních řízků to může být jen 5-10 dalších minut, u paliček a špalíčků 10-20 minut, u celých stehen klidně ještě víc. Vždy, když poklop grilu kontrolně odklopíte, myslete na to, že tím přijdete o teplo, takže nahlížejte co nejméně.
- Zkušebně rozkrojte jeden vzorek masa a pokud je dobře propečený i uprostřed a nemá růžová místa, můžete podávat. V opačném případě prodlužujte pobyt na grilu vždy po 5-10 minutách.
Milá Florentýno,
díky moc za dnešní dokonalé grilovací rady. Grilování kouřem jsme na našem plynovém grilu ještě nezkoušeli a tvůj popis je opravdu inspirativní. Už se na to těším!
…A co se týče zákazu kouření v rastauracích (nutno zdůraznit že restaurace jsou u nás majetkem soukromníků nebo firem, nikoliv státu) napadá mě věta z filmu „Byl jednou jeden král“ – „Dnes nám vzal sůl a zítra nám bude třeba holit brady.“ …
Ty jsi skvělá, Míšo. Tak ať tě ten kouřící krasavec hledí poslouchat.
Rád jsem si přečetl a poučil se, ale negriluji. Přesto si vážím Tvé pohotovosti, píle a umu. Jen tak dále a zapomeň na politiku.
Jirko, jsem ráda, že jsem tě aspoň mohla pobavit. Politiku považuju za součást života, někdy chtěnou, někdy méně, takže na ni zapomenout nehodlám. Ale to na moje vaření nemá žádný vliv a budu-li se pouštět do třešňového kolče nebo do pečeného zástupce ptačí říše, nebude to s ní nijak souviset. Slibuju.
Krásný den, Flo ????
Děkuji za recept na domácí marinádu, po kupovaných je mi špatně, takže je nejím . Od víkendu budeme grilovat, tak ji určitě zkusím. 🙂
D.
Tak ať se víkend vydaří a grilu to venku krásně kouří 🙂
Ahoj Florentýnko,
dnes jsem se opět pobavila tvým krásným povídáním, tentokrát o grilování. Grilovali jsme v úterý (škoda, mohla jsem už přípravu masa udělat podle tebe). Ale léto začíná, příležitostí bude ještě dost. Takže moc, moc děkuji za inspiraci a všem tvým přiznivcům přeji hodně spokojených žaludků při letním grilování.
Zdenko, máš pravdu, léto teprve začíná, ale už teď ti můžu slíbit, že těch grilovacích receptů postupně přijde ještě spousta (a dalších pár už tu je někde v archivu).
Milá Flo, ty jsi úžasná. Poctivě přiznávám, že čtu víc tvá povídání, i když recepty jsou považovány za prioritu. Celý týden se těším na další trefné postřehy. P.S. Pokud hodláš zakládat jakoukoli stranu, máš můj hlas.
Díky, tak už jich zbývá jen 999!
Hezký článek,takový inspirující pro letní posezení. Gril u nás nejvíce obsluhuje mužská čás rodiny,ponejvíce vnuk a jen občas já. Ty kousky dřeva co dodávají masu uzenou příchuť jsme ještě nezkoušeli,už tedy vím co mám koupit, abych u našich mužů zabodovala. Grilujeme maso ,ale i hodně zeleninu. Mile nás před časem nadchnul lilek,cuketa,cibule a taky hodně chutný je česnek,ten má na grilu nezastupitelné místo.Vnuk se vyučil v oboru kuchař -číšník,tak nám dělá i své vlastní marinády,to je teprve zážitek.
Politika je svinstvo,stačí když se v ní orientuje jen jeden člověk z rodiny. To grilování je lepší téma. Dnes by to chtělo něco v dětském nádechu,když je ten Den dětí. Ahoj lidi,ahoj Florentýnko. Alča
Alčo, tak se nenech zmást velikostí balení dřevěných lupínků, vystačí ti asi tak na padesát grilování 🙂
Drůbeží nejím, ale určitě to půjde udělat i s vepřovým, navíc švagr pilně griluje tak ho můžu překvapit…považuje se za odborníka…to bude něco, až ho porazím „na hlavu“!
Pravdu má paní Zdena, jak píše nade mnou…je to moc hezky napsané, už si to při čtení představuju, cítím tu vůni, a mám ten „psí reflex“.
Děkuju moc!!
Sašo, s vepřovým masem to samozřejmě půjde taky, jen bude asi chtít delší dobu na změknutí (záleží na tom, jaké maso použiješ). Tak a’t chutná a nezůstane jen u toho psího reflexu.
Sedím v práci a rozčiluju se nad tím, že nemůžu najít jednu sestavu… Tak jsem si s radostí „poslintala“ nad obrázky ve tvém článku a pořádně si ho přečtu doma. Mám se alespoň na co těšit! Díky, Flo, vždycky mi zvedneš náladu.
Katko, snad se mezitím ta sestava sama našla a nálada je ještě lepší 🙂
Ahoj Flo opět skvěle popsané až se mi sbíhají sliny. Na grilování chodíme občas k synovi neb muž pro to moc není. Zajímavé je když byli děti mladší a doma tak se grilovalo. Třeba celé kuře jsme oplácali strouhanou cibulí s česnekem, pak se to setřelo a pomašlovalo marinádou a kuře šlo na gril. Určitě rady využiji i recept na grilovací omáčku ta se hodí i k masu z pánve.
přeji spoustu dalších skvělých nápadů Hana
Hani, i já děkuju za další nápad, jak ochutit kuře. Nech si chutnat! Flo.
Ahoj – jsi sqělá – jako vždy . . . jen tak dál zdr.ad
Díky za ohlasy 🙂
Ahoj Florentýnko,
čítať mail od teba to je radosť a okamžité zlepšenie nálady????.Díky za všetky rady ktoré sú vždy super ako tvoje recepty.
Už sa teším na grilovanie len ten poklop mi chýba.A to som sa už potešila že bude zo mňa majster v grilovaní.(Zatiaľ mi to nešlo????)
Krásny deň a veľa dobrých letných receptov pre nás.
Anna
Aničko, grily bez poklopu sice grilovat zvládnou, ale jen rychlé věci, které se nemusí upravovat v teple dlouho. Čili zeleninu, minutková masa a klobásy. Teprve s poklopem a rozdělením tepla do několika zón začíná ta správná a ještě větší legrace.
AHOJ FLO A OSTATNÍ PŘÍZNIVCI TOHOTO ČTENÍ.GRILOVAT SE BUDE AŽ V SOBOTU.TO OSLAVÍME I SVÁTEK DĚTÍ.ZASE SE VŠICHNI SEJDEME.DĚDA A SOUSED JSOU UŽ TAKY PŘIPRAVENÍ. JENOM STÁLE NEVÍM JAKÉ PŘEKVAPENÍ MAJÍ.NECHTĚJÍ NIC PROZRADIT.UŽÍVEJTE SI KRÁSNÉHO POČASÍ.ZDRAVÍ JITAK A TI DVA TAJNŮSTKÁŘI
MILÁ FLO,GRILOVAČKA DOPADLA ÚPLNĚ PŘEKRÁSNĚ,DĚDA A SOUSED USPOŘÁDALI BOJOVKU,KAŽDÝ ÚČASTNÍK DOSTAL NĚCO SLADKÉHO NO A VEČER TA GRILOVAČKA.VNOUČATŮM SE NECHTĚLO ANI DO POSTELE.UŽ SEVŠICHNI TĚŠÍ NA TVÉ ÚKOLY NA PRÁZDNINY.ZDRAVÍME JITKA ,DĚDA A OSTATNÍ ÚČASTNÍCI SOBOTNÍHO KLÁNÍ
Jitko, ta vaše celoroční bojovka je bezprecedentní. Kdybyste o tom s dědou psali blog, byla bych prvním čtenářem 🙂
FLO,JSI SKVĚLÁ ALE TO PSANÍ U NÁS MOC NEFRČÍ,JSEM RÁDA ŽE NAPÍŠU ALESPOŇ TOHLE.ZDRAVÍM JITKA A DĚDA
Také přidávám svůj hlas Flo !
Nejsem jsem sadistka, ale ráda bych viděla hodně politiků na tom grilu! Hmm… jaké dochucení k tomuto receptu?
Danielo, občas bych to viděla na něco hodně ostrého a pálivého. Nicméně na toto téma již byly vynalezeny boží mlýny, věřím, že grilu netřeba 🙂
Florentýnko, dík za další skvělé nápady. Grilování určitě bude a s tvými vychytávkami použití dřevěných lupínků a docílit tak uzené chuti, si určitě u rodiny vysloužím pochvalu. Díky, jsi skvělá.☺
Věřím, Vlasto, že pochvaly budou, tak ať ti gril kouří 🙂
Milá Flo, díky za inspiraci, teď v létě se bude hodit,ale já se chystám příští víkend péct žebra a asi by to chtělo grilovací omáčku trochu pozměnit,co? Snad to vyjde. Těším se na další inspirace. Díky
Ilono, tahle omáčka zafunguje i na žebra, je to taková univerzálni chuť, ale samozřejmě ji můžeš pozměnit tak, aby víc ladila k vepřovému.
Ahoj Flo,každopádně jsem pozorně přečetla Tvůj článek o grilování,jako vždy perfektně napsaný,ikdyž moc negrilujeme.Vždycky se člověk rád přiučí.Třeba grilovat začneme,díky. Zdena
Člověk nemá nikdy říkat nikdy, že? 🙂 Díky za milou komentářovou podporu. Flo.
Ahoj, Flo, akurat si sa trafila s tým grilovaním idem v sobotu grilovať k dcere. Maš skusenosti aj s tekutým dymom? Používa sa na tvrde syry robí sa z toho udený syr. Mam ho doma naozaj to voní ako dým z tvrdeho dreva. Je to holandský výrobok a vraj je daleko menej škodlivý ako klasický dým. Ja som ho zatial použil iba do jedla kde sa to žiadalo ako udenina. Pekný víkend všetkým
Mariane, tekutý kouř nepoužívám. Zatím jsem k němu nedospěla, takže se nemůžu podělit o zkušenosti.
Milá Fló, potřebovala bych se zeptat, zda jde recept s modifikacemi použít i u kamenného grilu. Samozřejmě tam není kouř, ale šlo by to jinak?
Díky za odpověď a měj se fajn Terka
Terko, nedovedu si představit, jak kamenný gril rozehřeješ tak, že bude mít různě teplé zóny (horkou na první opečení a méně horkou na dopečení). Plus bez poklopu není uzení. Takže to nevidím moc nadějně. Můžeš jedině stehna vyměnit za prsa, nakrájené na tenčí plátky, a udělat je zprudka bez odpočinku. Omáčka ti bude na kameni trochu karamelizovat, takže když vypustíš i tu, recept se smrskne na docela obyčejné kuřecí stejky.
Ahoj Flo,zase krásný článek. Maso někdy naložím o den dříve, někdy chvilku před grilováním /podle nálady, prostředí a zázemí, kde se griluje/. Bylinky mám ze zahrady a ostatní koření kupuji jenom jedno druhové, marinády si taky chystám. Je to sice všechno pracnější, ale vím co jsem použila. Jo a politika, to je kapitola sama pro sebe. Je to největší manipulace s národem: nikdy se nedovíš pravdu. Je úžasné jak rozdělit národ : kouřit – nekouřit, platit – neplatit daně, věřící – nevěřící….. Myslím, že ten kouř na grilu je super. Užijme a vychutnejme si krásné vlahé večery 🙂
Howgh 🙂
Milá Flo, tak to je úplně super, bude oslava 17.narozenin a tyto recepty jsou jak na to připravené. Tak honem si je vytlačit aby byli po ruce a hurá na gril.Děkuji a moc pozdravuji.Jirka
Tak ať se oslava vydaří, jak má! A všechno nejlepší oslavenci.
Dobrý den paní Zatloukalová,
chtěla jsem se zeptat, jak to funguje s jiným typem grilu. Nevím jak se jmenuje, tak Vám ho popíšu. Je z cihel, má rošt a dole se topí přímo ohněm. Tady asi není nic jako přímý a nepřímý žár, že? Jinak díky za inspiraci jako vždy!
Díky, Elisabet!
Elisabet, takový gril jsem kdysi měla, aniž bych ho pořizovala. Můžu ti říct, že jsem se ho velmi rychle zbavila. Rozdělení tepla do zón moc nefungovalo, odtah do nízkého komínu taky ne a i když se dal zavřít dvířky, ta měla docela jinou funkci než držet kouř a teplo uvnitř. Prostě za mě tohle ne, ale to neznamená, že se nemůžou najít lidé, kteří takový gril chválí, kudy chodí.
Milá Flo teprve dnes jsem se vrátila po týdnu z lázní v Sezimovém Ustí a teď jsem si pročetla zase vtipné povídání o grilování velice vtipné a určitě vyzkoušíme zatím vždy grilujeme ryby,protože mám strach aby nebylo maso syrové nebo spíš spálené.Děkuji
Juliannko, nevím sice, jak rybí maso pomůže strachu proti spálenému nebo syrovému masu, protože i tady se může přihodit obojí, ale stejně ti držím palce, ať najdeš odvahu zkusit i kuřecí stehna. Je s tím víc práce, to nepopírám, ale věřím, že budete mít doma nové a dobré zážitky.
Milá Flo, děkuji za (jako vždy) snadno pochopitelný a inspirativní návod. Grilování se, po několika velmi průměrných výsledcích, spíše vyhýbám, ale nyní jsi mi vlila novou mízu do kuchařské žíly… K oněm ovocným lupínkům a zvýraznění chuti kouřem. Před lety jsem měla možnost vidět, jak grilují domorodci čerstvé ryby na Krymu. Na uhlí v oné fázi přikládali čerstvé listí, v tomto případě z třešně. To vytvořilo chladnější ovocný kouř a …ta vzpomínka a chuť se nedá zapomenout a já ani nevím, proč byla tak hluboko. Děkuji Ti za její znovu objevení a doporučuji vyzkoušet. Krásná letní odpoledne a romantické večery s kouřovou vůní přeji nám všem. A ještě jednou děkuji. Eva
Tak to je parádní vzpomínka, Evi. Mám chuť něco podobného okamžitě zkusit. Díky a krásné letní a grilovací dny.
To vypadá DOKONALE! Ještě tak pořídit ten správný gril. Nebudeš dělat veřejnou akci, že bych se pozvala? 🙂 A navíc jsi mě taky DOKONALE pobavila jak průvodním mailem s politickým podtextem, tak pracovní náplní hospodyňky. A já si říkám, proč pořád něco nestíhám – teď už chápu, když to vidím černé na bílem 🙂
:-)))