Grilovaný sýrový sendvič

Nejlepší grilovaný sýrový sendvič na světě umí nějakou šikovnou shodou okolností jedna z mých dcer, takže já už ho vlastně ani umět nemusím.

Dcera ho mistrně vystřihne na grilovací pánvi v jakékoli roční době. Což se ukazuje jako ne zcela zanedbatelný problém v okamžiku, kdy jsem na něj dostala chuť a kdy jediná kuchyň, kterou vlastním, je totálně vybouraná.

Nemluvě o tom, že zmiňovaná pánev tiše odpočívá hluboce pohřbena v některé z krabic v garáži. Na sendvič se mi sice sbíhaly hodně velké chutě, ale zas ne takové, abych kvůli tomu přeskládala garáž a z krabic si dělala horolezeckou stěnu či překážkovou dráhu.

grilovaný sýrový sendvič v přípravě

Grilovaný sýrový sendvič na pánvi i na grilu

Slovní spojení „grilovaný sendvič” v sobě naštěstí skrývá nápovědu, jak na to vyzrát. Můj oblíbený gril se nachází v bezpečí mimo garáž a lze ho tudíž stále používat, aniž by k tomu byla potřeba vysoká škola akrobatická. Stačí, abych si do ranečku zabalila svých pět grilovacích švestek, kousek pečiva, kousek sýra a jela ho do neobyvatelného domu navštívit.

Jestli vám to ještě nepřijde dostatečně úchylné, cestovat přes třicet kilometrů, abych si mohla ugrilovat dva kousky pečiva plněné sýrem, klidně přitvrdím.

Pečivo na grilu s rozteklou sýrovou náplní je v zásadě pouze rámcová rovnice, do které se dá dosadit mnoho surovinových proměnných. Za písmeno X lze zvolit libovolný druh pečiva a za písmeno Y zase libovolný druh sýra. A konečně za písmeno Z (které v základním řešení představuje šunku) se může dosadit cokoli chuťově zajímavého. To znamená, že omezovat se na kombinaci chleba, ementál a šunka je zcela úzkoprsé.

Nemohla jsem se rozhodnout mezi dvěma svůdnými nápady, tak jsem raději vyzkoušela oba:

  1. Bílý chleba, karamelizovaná cibule, čedar – jinými slovy grilovaná bageta s chutí francouzské cibulačky
  2. Bílý chleba, ricotta, sušená rajčata, baby špenát – čili něco jako Itálie v bagetě

náplň do grilovaného sýrového sendviče

Můžu vás ubezpečit, že jeden byl lepší než druhý. Zní to sice podobně jako dětská hádanka Kolik šlo celkem hus, když šla jedna husa za druhou?, ale klidně bych dala ruku do žhavých grilovacích uhlíků za to, že oba dva jsou moc prima. A neslibuju to jen proto, že mi doma (co není teď doma) nějakým nedopatřením zbylo pouze pět grilovacích briket a měla jsem co dělat, abych je vůbec rozpálila doběla.

[Jak to teď vypadá u nás doma, proč máme sedačku na dvorku a jak se griluje na pěti uhlících si můžete prohlédnout v mém včerejším živém vysílání na Facebooku tady: Grilování na stavbě II.]

Tři pravidla pro dobrý grilovaný sýrový sendvič

Přikládám ještě v rychlosti základní tři pravidla pro dobrý grilovaný sýrový sendvič, ať už se připravuje na pánvi nebo na grilu, a pak vás už v klidu nechám vymýšlet své vlastní kombinace:

  1. Pečivu sluší, když se před opékáním tence potře máslem z venkovní strany, tedy z té, která se bude dotýkat pánve nebo grilu. Vlastně je to podobné, jako když se připravuje v sendvičovači zapečený toust se šunkou a se sýrem: taky bude křupavější a zlatavější, když plátky pečiva budou natřeny zvenku, nikoli zevnitř.
  2. Grilovat byste měli na přímém žáru, tedy přímo nad zdrojem tepla, nikoli vedle něj
  3. Intenzita tepla by měla být někde mezi střední a maximální, tedy kolem 75 % možného výkonu plotýnky nebo grilu. Jde vám o to, nesežehnout pečivo dřív, než se stačí sýr rozehřát. Dejte si taky pozor na příliš slabý žár, který pečivo vysuší zvenku, ale nerozpustí sýr zevnitř.

grilovaný sýrový sendvič s karamelizovanou cibulí

PS. Tady je ve zkratce velmi snadná příprava karamelizovaná cibule, na kterou nebudete potřebovat dlouhé hodiny a hodiny času: Na 4 porce (čili 4 grilované sendviče) oloupejte 2 cibule, překrojte je na poloviny a pak nakrájejte na půlcentimetrové měsíčky. Následně v kastrolu rozehřejte lžíci oleje, a to zprudka, vhoďte cibuli a za pozorného míchání ji opékejte, až začne místy hrozit připálením. V tu chvíli ji podlijte malou naběračkou horkého hovězího vývaru, který zrovna máte po ruce. Vývar nechte odpařit, až na dně zůstane zase jen tuk a cibule. Cibule se opět začne opékat a po chvíli bude znovu na pokraji připalování. Cvičení s podlévaním, odpařováním a opékáním opakujte po dobu následujících zhruba 10 minut, až je cibule v kastrolu sympaticky zabarvená do zlaté barvy, hustá, a objem spotřebovaného vývaru se blíží zhruba 300 ml. Odstavte a nechte vychladnout.

PPS. A tady je ještě recept na melounový salát, který osvěží jakékoli grilování v horkých dnech. (Odkaz vede na sesterský blog Dámy na stavbě.)

 

Zapojte se do diskuze

  1. Markéta says:

    Milá Flo, děkuji za super tip. Sýr je u nás vždy a toto mi přijde jako fajn tip na večeři. Aneb, co s pečivem, které mi zbylo. Sluníčkový den. M.

  2. Ladislav says:

    Ahoj všichni.Dobrý nápad,určitě okoštuju.

  3. Bětka says:

    Milá Flo, děkuju za další fajn recept a držím palce, aby kuchyně byla hotová co nejdříve. Byla jsem na tom stejně… až do včerejška. Po dvou měsících rekonstrukce mám novou krásnou kuchyni :o) Krásné dny všem!

  4. Věra says:

    Ahoj všem…super rozjezd na prázdniny budu tady mít „narváno“ takže využiju Věra

  5. Kačka says:

    Milá Flo, sýrové sendviče, krásně ropečené a jinak než v toustru dělané jsem měla vždy v oblibě, takže děkuji za Tvé tipy, určitě tyhle kombinace vyzkouším, jen by mě zajímalo, jak to tedy dělá Tvá dcera, že ten její je nejlepší 😀

    1. To by zajímalo i mě 🙂

  6. Ahojky Flo,
    Dovedu si představit, jak Tě svědí dlaně když ještě nemůžeš vařit ve své kuchyni, ale jistě se brzy dočkáš. Díky za recept, i u nás se rozjelo grilování na plné pecky a rozpečené pečivo sýrem miluji.
    Hezké sváteční dny☺☺☺0lga

  7. Jarmila Vodičková says:

    Ahoj Flo,vypadá to moc dobře.
    Určitě vyzkoším.Hezké sluníčkové dny. Jarmila

  8. Libuše says:

    Ahoj Florentýnko, vím, co to je, když nemáš kuchyň. My jsme jen 14 dní měnili, čili zdili panelákové jádro, takže 14 dní bez kuchyně, bez koupelny. Naštěstí mám remosku, vařič a varnou konvici. 🙂 Sýr s pečivem miluji. Díky za nápad. Přeji krásné sváteční dny, i když bez kuchyně. 😉

  9. Asi jeto nakažlivé??U nás doma zase děláme dlažbu, chodba +kuchyn?Takže jak já tomu říkám ,studený odchov …kecám ,včera sem dělal guláš z hovězích odřezků ,ale dnes jen jogurt, no šak sito vynahradím až bude vše hotovo. Svatopluk.

  10. Ahojky Flo,
    nedivím se, že dcera je šikovná, jde ve šlépějích maminky 🙂 Rozteklý sýr na rozpečeném pečivu máme moc rádi a často je to rychlá letní večeře spolu s grilovanou zeleninkou. Držím palečky ať se brzy dočkáš nové kuchyně

  11. Danka says:

    Zdrvím a mnhokrát děkuji za recept a určitě vyzkouším.

  12. OLINKA says:

    AHOJKY!!!
    DÍKY ZA SUPER RECEPTY A HLAVNĚ PEVNÉ NERVY S ŘEMESLNÍKY PŘI ZAŘÍZENÍ KUCHYNĚ!!! ZAŽILA JSEM PŘED NĚKOLIKA LETY!!!

  13. Saša says:

    Dobrý den,
    sýr mohu kdykoli a v jakémkoli množství – t.j. větším, než velkém a v jakékoli úpravě, takže jistit to bude pánev.
    A držím palce, aby nová kuchyň byla co nejdříve (a bez závad).????

  14. Zdena says:

    Ahoj Flo,výborný tip na rychlou večeři,určitě vyzkouším,díky.

  15. Miluše Dvořáková says:

    Ahoj Flo, super receptík vyzkouším, měj se fajn a přeju ti ať už máš brzy novou kuchyň… vím co to je vařit “ na koleně”
    M.

  16. Alena says:

    Ahoj Florentýnko,vítej skoro doma. Dnešní recept mi přišel jako na zavolání. To bude totiž snídaně snů. Zítra proběhne oslava,ale až od 14. hodin. Takže musím vymyslet snídani a svačinu ,aby hosté do 14.hodiny vydrželi a nereptali,že je to čekání dlouhé.
    Napekla jsem koláčky skoro jako svatební,dcera sváteční koláč na plech,co se krájí jako řezy a sestřenice udělala větrníčky. Jituš peče domácí žemle,ty nemají chybu. Tak nám právě zbývá vyplnit dopolední stravu,aby potom hlavní chod překvapil a chutnal.
    Naši muži totiž slaví svá životní jubilela,tátovi bylo 70 let a zeťovi 50 let.
    Měj se hezky,odpočívej po cestě a jen mírně dohlížej na staveniště,buď tam,ale dělej ,že tam nejseš. Neboj to dopadne dobře,ale znám ten pocit,vím o čem mluvím,taky jsme renovovali kuchň,ale to už je 7 let. Jak jsem ráda,že mě se další úpravy týkat nebudou. Je mnoho krásných materiálů a vychytávek ,to naše maminky neměly.
    Ahoj a přeji pohodové prázdniny a velké těšení na novou kuchyň. Alča

  17. Martina says:

    Děkuji za lákavý typ na gril. Užíváme dovolenou s kamarády na chalupě a už nás nenapadá co grilovat. Martina

  18. Jindra says:

    Ahoj, dobrý nápad na zítra, pro návštěvu. Díky

  19. Mám za sebou “ novou kuchynˇˇ a letos i komplet novou koupelnu takže vím o čem píšeš. Ale pak to štěstí , že je hotovo. Držím palce a jako vždy dík za čtvrtky. Olga

  20. Zdena says:

    Díky Flo za výborný nápad, já to neznala, ale hned si to udělám a tobě přeji, co nedříve novou kuchyň a nové nápady Zdena V.

  21. buryzon says:

    Děkuji Floy..konečně vím jak na tu cibuli . Přeji hezkou a účelnou novou kuchyň.

  22. JIrina says:

    Milá Florentýnko děkuji za báječný recept na grilování já maso moc na grilu nemusím dám si ho ale sýry miluji děkuji za super recept .Krásné prožití léta Jiřina

  23. Veronika says:

    při čtení o skoro spálení cibule jsem si vzpomněla na svého manžela, který před časem odhalil krásy vaření a vysvětloval mi, že cibulka se musí dělat hroooozně pomalu, aby se nepálila, a pak je krásně sladká 🙂 . Předložím mu nápad s podléváním a jsem zvědavá 🙂

  24. šárka says:

    Milá Flo,děkuji za recept na grilování,no vzhledem tomu,že nemám zahradu ani gril alespoň mohu recept zdílet u syna,který sýry a grilování miluje.Přeji krásné léto Šárka

  25. Ahoj Flo, děkuji za dobrý tip na gril, přeju Ti krásné léto a rychlou dostavbu kuchyně,
    Kety

  26. To vypadá bezvadně! 🙂 miluju všechny tousty a bagetky apod mňam

    v3ronikalife.cz

  27. Kateřina says:

    Můj sen je mít vždycky po ruce naběračku horkého vývaru, a nemusel by být ani hovězí 😀 Skláním se před obdivuhodným kuchařským nadšením paní Florentýny, který nekolabuje ani v budovatelském chaosu. Práci zdar!

  28. julianna says:

    Flo děkuji za dobrý nápad a přeji aby ti rychle uběhlo to provizorium

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close