Horká čokoláda pro zimní chladno

Horká čokoláda, která nevypadá jako řídké kakao se šlehačkovou závějí, je pro mě vzácný kavárenský úkaz. Tak vzácný, že potichu výskám radostí, když ho potkám a povede se. Horkou čokoládu si přeju mít hustou a černou jako noc a hebkou jako samet. Klidně i bez té šlehačky.

A klidně si ji uvařím i doma.

Jak se horká čokoláda připravuje

V zásadě by úplně stačily dvě suroviny: kvalitní čokoláda a mléko. Problém je, že tyhle dvě suroviny se spolu za normálních okolností nespojí na hustý krém. Klidně je můžete zaříkávat, aby se podílely na vzniku adventního kouzla, zázrak se však nestane.

Když rozpustíte kus čokolády a vlijete do ní horké mléko, vzniknou čokoládové cucky v mléce. Čím víc budete míchat, tím menší cucky, ale pořád to bude vypadat jako kousky čokolády v mléce.

Z téhle beznadějné šlamastyky vás vytáhne třetí surovina, které ty dvě předchozí usmíří, propojí a dá vzniknout něčemu, co má k vánočnímu zázraku a klidu a míru v domácnosti mnohem blíž.

O její zásadní roli jsem se kdysi dávno dozvěděla od pana Hlavy, který tehdy měl prodejnu a výrobnu čokolády v Jihlavě. Internet tvrdí, že se v Husově ulici kousek od náměstí nalézá doposud.

Tahle nezbytná přísada je škrob. Rozmíchaný v trošce vody a přilitý k marně vypadajícímu mléku s čokoládou zafunguje podobně jako škrob v pudinku. Všechno zhoustne, zavoní a udělá radost všem lidem v tu chvíli přihlížejícím do hrnce.

horká čokoláda recept

Ještě se rychle vrátím zpátky ke kavárenské horké čokoládě. Výrobci to mají skvěle promyšlené a prodávají velmi kvalitní směsi v prášku, které se nasypou do mléka, rozmíchají a nakonec zahřejí párou – podobně jako se šlehá mléko na cappuccino nebo na latte. Fígl je v tom, že mléko s čokoládovým práškem se potřebuje párou zahřát mnohem víc, než samotné mléko šlehané do kávy. Čokoládová směs totiž obsahuje škrob, který potřebuje přejít varem, aby zhoustl. Bohužel to ke konci dost bublá a prská na všechny strany. Pokud se tomu chce obsluha kavárny vyhnout nebo pokud o pořádném zahřátí nemá v první řadě ani ponětí, takže mléko neprohřeje dost, výsledek bude připomínat řídké kakao a bude syrově vrzat mezi zuby. Takovou škrobovitou čokoládu se nebojte vrátit s prosbou, aby byla prohřáta ještě trochu víc.

Mimochodem přínosy čokolády pro lidské zdraví jsou nezpochybnitelné. Čokoláda obsahuje víc antioxidantů než červené víno a umí vyvolat stejné pocity štěstí, jako prožívají zamilovaní. Má protistresové účinky, pomáhá proti kašli a bolestem hlavy, dokonce prý posiluje cévní stěny.

Až si horkou čokoládu podle tohoto receptu uvaříte, jistě zjistíte, že má kromě zdravotních kladů, omamné chuti a lákavé vůně ještě další dimenze, které přivozují závrať a zjednodušují pohled na všechny problémy světa. Což se v době předvánoční může hodit i několikrát denně.

 

Horká čokoláda

Množství: 8 malých, ale velmi sytých porcí

Suroviny

  • 150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60 %
  • 250 ml mléka
  • 1 zarovnaná lžička solamylu

Postup

  1. V nádobě s dvojitým dnem anebo v obyčejném kastrůlku a na plotýnce nastavené na co nejnižší výkon zvolna rozehřejte čokoládu. Tedy tak, aby se čokoláda rozpustila, ale v žádném případě se nesmí začít připalovat. Průběžné promíchávání rozhodně nezanedbejte.
  2. Ve druhé nádobě přiveďte k varu mléko a za stálého míchání jím zalijte rozehřátou čokoládu.
  3. V malé trošce vody (zhruba ve dvou až třech lžících) rozpusťte solamyl, vlijte k čokoládě na zahuštění a neustále přitom promíchávejte a dál zahřívejte na plotýnce, dokud se čokoláda a mléko nespojí do husté směsi. Trvá to asi minutu. Při ochutnávání byste neměli cítit syrový škrob.

Poznámky, rady, nápady:

Jakmile by začalo hrozit, že vás tato základní verze omrzí, zkuste jí dodat švih pálivými papričkami. Nejprve do mléka přidejte jednu malou sušenou čili papričku, přiveďte k varu a odstavte. Až mléko zchladne na teplotu kolem 50 stupňů, přes cedník ho přilijte k rozehřáté čokoládě, jak je uvedeno v předchozím postupu. Jindy zase můžete zkusit drcenou vanilku nebo kousek skořice. A taky jistě zafunguje trocha vhodně zvoleného tvrdého alkoholu, namátkou třeba griotka.

 

Zapojte se do diskuze

  1. Milá Flo, tak to je „bomba“. Čokoládu v hrnečku miluju. Chybějící škrob dodám a budu si pochutnávat. Možná se i podělím … Krásné adventní dny.

    1. Já bych s tím dělením byla opatrná a nepřeháněla to 🙂

  2. Darjam says:

    Perfektní! Už se těším, až si ji udělám 🙂 Jinak nejlepší horká čokoláda je v Café Louvre na Národní 22 v Praze. Ta je prostě tak božská, že na světě nic lepšího neexistuje. 🙂

    1. Jojo, ta je vyhlášená 🙂

  3. Už se těším,jak si dnes, na Mikuláše ,nadělím tu Tvoji čokoládu 🙂 Jana

  4. chtěla jsem si dnes ráno dát, teď vím, co tomu chybêlo..děkuju moc!!!

  5. Díky moc Flo. Ve Španělsku jsem si alespoň jednou týdně zašla čůros s čokoládou a potom jsem polykala prášky na cukr. A sestra lamentovala, že neví jak na čokoládu. Ještě jednou moc děkuji a o Vánocích budu spokojeně hřešit.

  6. Hanka H. says:

    Milá Flo, tímhle receptem jsi mě neskonale potěšila. Na čokoládu mám chuť už delší dobu, koupila jsem kvůli ní i mléko, které doma běžně nemáme. Tak teď ještě popátrám po tom škrobu a vánoční atmosféra je tu. Díky! Krásný advent a příjemné zabydlování.

    1. Děkuju a tobě taky krásný advent.

  7. MILA FLO, DIKY TVEMU RECEPTU MOHU NYNI KONECNE VYCHUTNAT SALEK COKOLADY -PROFESIONALNE PRIPRAVENE. DO DNES TO BYL VZDY JEN „VODOVY
    NAPOJ“ – PRES POUZITI COKOLADY S 72% KAKAA. VELKE DIKY. BRENT

  8. Miroslava says:

    Ahoj Flo, díky za zlatou radu. Dodnes jsem myslela, že je to moje chyba, že neumím pořádně míchat, nebo že nemám kvalitní čokoládu. O škrobu jsem nikdy neslyšela. Vřelý dík a pozdrav!

  9. Ahoj Flo,čokoládu moc nemusím nejsem na sladké,ale toto určitě vyzkouším..tímto jsi mne nalákala.Všem hezký den Věra

  10. Ahoj Flo, tak v tomhle (!) je ten fígl! Díky moc, konečně po tolika letech marného krčení rameny, proč to nejde, – to JDE! DÍKY!!

  11. mmonja says:

    MIlá Flo, čokoládovna v Husově ulici je skutečně dosud 🙂
    Horká čokoláda s kapkou rumu, soukromě zvaná „Zajícova smrt“, se v naší bandě vařila vždy, po návratu z lyžování …. nic tak nezahřálo 🙂
    Díky za milou vzpomínku.

    1. Zajícova smrt! Moc pěkný. A ta existující čokoládovna taky. Díky též.

  12. Díky moc za radu, horká čokoláda je lahůdka a skutečně v mnoha cukrárnách i kavárnách jsem měla pocit, že piju puding. Doma jsem to zkoušela aměla ty „cucky čokolády v mléce“. Tak doufám, žednes vyzkouším podle Tvé rady a bude to ta pravá horká čokoláda! Přeji krásný adventní čas!

    1. Krásný advent i tobě ❤️

  13. Ahoj Flo, čokoládu spokojeně vařím už dost dlouho, akorát místo škrobu používám trochu vanilkového či čokoládového pudinku. Ostatně i pudink je škrob. A když si navrch dám trochu šlehačky, tak je to prostě mana.;-D Jo a někdy dám mléko, někdo smetanu, ale s tou je to fakt až moc, mléko je lepší.

    1. Prima záměna surovin, mám chuť hned vyzkoušet tu vanilkovou verzi.

  14. Ahoj Flo,
    dobrý tip pro děcka, díky! To zaboduje. Já zůstanu u grogu. Rum se mi člověče rozpustí vždycky.
    Jinak moje dcera dostane tvoji Kuchařku pro dceru, trhla jsi Vaňka… 😉
    Hezký předvánoční čas doma – v novém
    Codo

    1. Usmívám se dvakrát, nevím jestli víc tomu grogu nebo nad dceřinou volbou. Díky ❤️

  15. Milá Florentýno,
    děkuji za recept. Pamatuji si z dětství, že moje sestřenice si vždycky pochvalovala čokoládu, kterou vařila moje maminka.
    Já tedy si to nepamatuji, jen vím, že se tehdy vařilo kakao tím způsobem, že se uvařila

    troška vody s cukrem, pak se do toho vmíchalo kakao (nebyly žádné jiné náhrady, šlo o opravdový kakaový prášek), nechalo se to opět přejít varem a pak se do toho nalilo mléko nebo smetana). To byla naše nedělní snídaně.
    Určitě je ale Tvůj recept rychlejší a určitě bude vynikající.

    1. Něco takovýho si taky pamatuju, časem tenhle postup myslím vystrnadilo Granko 🙂

  16. Stáňa Malcová says:

    Ahoj Flo, taky vařím a dávám místo škrobu pudinkový prášek. Dětičky ji milují a já taky ???? Přeji pohodový advent v novém ☺

  17. Ahoj Florentyno, jestli jsi milovnik kafe, muzes si pridat do cokolady silne expresso, (snizit o to cast mleka) Taky doporucuji par zrnek hrube treba Himalayske soli do vsech variant. Chut bude jeste vic cokoladova. S tou soli to neprehnat!
    Diky za tip se skrobem!
    Hezke Vanoce vsem!

    1. Och, to musím, musím, musím vyzkoušet všechno!!! Děkuju

  18. Markéta says:

    Milá Flo,
    konečně recept, který mě vrátil do doby erasmáckého pobytu ve Španělsku.
    Tamější churros con chocolate byly naprostá bomba. Což je horká čokoláda podle Flo též. Přeji klidný adventní čas plný inspirace.

  19. Aďačka says:

    Milá Flo, normálne nikdy nič nekomentujem, ale dnes sa nezdržím. Ty mi totiž asi čítaš myšlienky. Predvčerom som lustrovala tvoj blog a hľadala recept na horúcu čokoládu, nikde nič… už som sa takmer zmierila s tým, že sa teda uspokojím s hocijakým receptom, na ktorý natrafím na internete, a zrazu mi v predmete tvojej správy svietia tie dve slová, o ktorých sa mi už pár dní sníva. Konečne niečo rozžiarilo tú pochmúrnu šeď čo je za oknami (a trochu aj v hlave). Ďakujeeeem!

  20. Milá Flo,

    je super že pračka už má místečko a tvoje dnešní čokoláda je radost pro mně a moje zlatíčko Kájinku čokoládu teplou zbožňujeme a v Praze dělají s banány a to část je v čokoládě a zbytek vedle v mističce … už se těším až ji doma překvapím. Krásný adventní čas

    1. Banány jsou parádní bonus, píšu si na příště 🙂

  21. Ahojky Flo,
    díky za fígl, teď si budeme pochutnávat na skvělé horké čokoládě 🙂

  22. Libuše says:

    Ahoj všem.
    Výbornou hustou čokoládu stále dělají v Café Louvre v Praze na Národní třídě. Ráda tam na ni chodím, ale tu úplně nejlepší horkou čokoládu s chilli jsem ochutnala ve Slovinsku. Byla temná jako noc a úžasně hebká. Nemohla jsem se jí nabažit.
    Kamarádka se tam s rodinou přestěhovala a objevovala pilně své okolí. Byla jsem u ní na návštěvě od Vánoc až do Tří králů a denně jsme chodily (alespoň jednou – často i několikrát za den) do malé kavárničky u náměstí. V životě jsem neviděla tak pestrou nabídku horkých čokolád podávaných v různých šálcích, keramice i skle.
    Je to už 14 let, ale chuť té nejlepší mám stále ve svých vzpomínách a když se zasním, cítím i její vůni.
    Mnohokrát jsem ji za ta léta zkoušela dělat doma a prošla jsem si vším, co tu popisuješ. Pak se jednou zadařilo… no a teď je čas vyzkoušet tu tvoji variantu. Určitě bude s vlasnoručně vypěstovanými chilli. papričkami. Už se na ni těším.
    S láskou Líba

  23. Zdenek says:

    To musime doma vyzkouset !
    Diky !

    1. Já taky předem děkuju za všechnu horkou čokoládu u tebe doma v hrnku 🙂

  24. Věrka says:

    Já zase chodívám na horkou čokoládu v Praze do Liliové ulice do čokoládovno-kavárny U červené židle. Vaří nedostižné holandské čokolády. Já nejradši s chilli nebo mořskou solí.
    Nikdy jsem si nemyslela, že bych mohla čokoládu uvařit doma sama, a tak to tedy stopro zkusím. Dieta nedieta, po práci jdu pro kvalitní tabulku a výsledek vám tu všem sdělím.
    Přeji krásné hřkohorkosladké dny.

    1. Parádní tip, díky, někdy tam na ni zajdu. Flo.

  25. Ahoj Florentýnko,
    mockrát jsem si u šálku kakaa nebo kávy říkala,že čokoláda by byla lepší,ale nevěděla jsem jak to zaonačit,aby ta čokoláda byla opravdu taková jako od odborníků. Teď už vím,že to bude tím škrobem,to je pro mě novinka a dobrá rada od tebe. Díky. Hezké adventní dny a pevné zdraví. Alča

  26. Ahoj Flo,
    tak tohle si uvařím, jen co dorazím domů. Už se těším.
    A myslím, že začnu se skořicovou příchutí. Díky za bezva recept.

  27. Pokorná Zdeňka says:

    Díky Flo s tím škrobem je dobrý nápad, ale já dělám to, že když nejde spojit tak se mi vždy podařilo s dodáním studeného mléka a čokoláda krásně lesklá a dobrá pak záleží na tom jak chcete aby byla hustá dobré mlsání

    1. O tom slyším poprvé, musím někdy vyzkoušet! 🙂

  28. Kateřina says:

    Mňam, tak tohle je recept pro mě jako dělaný 😀
    Děkuji za něj.

  29. Milá Florentýnko, děkuji moc za super horkou čokoládu kterou miluji .A zaroven se musím pochlubit, že jsem letos dělala linecké s oříšky podle tvého receptu musím říct, že lepší jsem nejedla a synovi jak to chutnalo dokonce mi říkal ,abych to ničím nemazala .Proto jsem se tě chtěla zeptat jakou marmeládou jsi to slepovala Děkuji Jiřka

    1. Linecké slepovat nejraději rybízovou, domácí, z červeného rybízu 🙂 Jsem ráda, že ti cukroví chutnalo.

  30. Kristina says:

    Milá Flo.
    Moc děkuju za recept a už se na něj pohrnu. Jen jednu otázku – je rozdíl v použití mezi solamilem a maizenou? Musí být použit jen bramborový škrob? Děkuju za odpověď a pěkný advent.
    Kristina

    1. pripojuju se k dotazu – taky jem doma nasla jen ten kukuricny (Gustin), muzu ho taky pouzit? nezkazim to?

      1. Zůstala bych u bramborového, je na vaření vhodnější a chová se trochu jinak než kukuřičný. Ten je spíš na pečení.

  31. Ahoj Flo,
    pro tento předvánoční uspěchaný čas ideální recept. Uvařit si horkou čokoládu, dát si nohy do roviny a dívat se z okna, nejlépe na padající sněhové vločky. Díky za recept

  32. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a děkuji za úžasný recept na horkou čokoládu. Bude to překvapení pro manžela, který kakao nebo horkou čokoládu miluje.☺ Přeji hezký víkend. Vlasta

  33. julianna says:

    určitě to může být dobrá čokoláda, ale pro mne ne nesnáším vůni vařeného mléka od mala, proto nepiji ani kakao,ale meltu s mlékem mám ráda,protože si ho do něj leji studené z lednice ale těm co ji mají rádi ať si nechají chutnat

  34. Ahoj Florentýno, může být i kukuřičný škrob, nebo musí být je bramborový? Použil bych maizenu kdyby to šlo. Díky za info

    1. Kukuřičný a bramborový škrob se chovají při vaření trochu jinak, já bych raději zůstala u toho bramborového.

  35. Ahoj Florentýno, venku je hodně nevlídno, vstávám z křesla a jdu si tu dobrotu uvařit, díky za inspiraci.

    1. Nino, tahle inspirace teď bude aktuální skoro každý den 🙂

  36. Ahoj Flo.
    Děkuji za recept. Pro svou dietu si nemůžu takovou dobrotu dovolit.
    Ale zkusím to uvařit dětem, jestli se mi to podaří dám vědět.
    Přeji hezký advent. I,

  37. Milá Flo, tak ty umíš číst i myšlenky. Byla jsem v úterý v cukrárně na horké čokoládě, byla ve vysoké sklenici s dlouhou lžičkou, tmavá, hustá, horká s čepicí pravé šlehačky, kouskem položené čokolády a zapíchnuté oplatky. Mňam. Prostě blaho. V souvislosti s tím jak moje horké čokolády byly vždy ubohé a vzpomněla jsem si na Tebe (kde je zakopaný pes) zda nevíš jak na to? A než jsem se stačila zeptat, tak už je to tady – s Tvým tipem dodat trochu škrobu jsem se vrhla na tu správnou horkou čokoládu. Nestihla jsem ji ani vyfotit a velké poklony a ovace se mi dostaly od mých milovaných. Děkuji Ti. Maco

  38. Jaroslava says:

    Horkou čokoládu mám mooooc ráda.Doma jsem ji ještě nedělala. A teď je to přesně o tom,že mám tvůj recept tady a v ten správný čas.
    Děkuji Flo.

  39. Dominika says:

    Milá FLo, nemůžu vyjádřit jak moc jsem ráda za tenhle recept. Dneska jsem se konečně dostala k tomu si čokoládu udělat a chutná stejně dobře jako v Cafè Kramer v Opavě. Na nadcházející zimu (a zkouškové) je to nejlepší věc na nervy. Moc díky, žes mě naučila vařit a nebát se v kuchyni 🙂 Přeji spoustu úspěchů

  40. Milá Flo,
    vloni mi šla „huba vandrem“ po žlučníkové dietě a tak jsme googlila a googlila, až jsem objevila kouzlo škrobu v horké čokoládě. Tehdy jsem škrob neměla, nahradila jsem pudinkem.
    Pro milovníky „after eight“ doporučuji přidat lžíci pudinku „čokoláda s mátou“, od začátku adventu už mám kilo navíc :-)))

  41. To s tím škrobem myslíte vážně? To potom pijete ředěný pudink. To je přesně ta největší zhůvěrilost kterou u nás zneužívají výrobci (vepřova želatina v jogurtovém mléce a pod.). Kafe si také nezahuštuju. Do čokolády jen plnotučné mléko čerstvé (nebo smetana) a čokoládu (1/3 – 1/2 tabulky 50 – 70%). To na kávový šálek. Myslím, že když to vypijete, zjistite co jsou to měkké drogy.

    1. Igore, než tento recept odsoudíte do gastronomického pekla, zkusil jste to? Třeba byste přehodnotil, co obnáší kategorie měkké drogy 🙂 Škrob je v receptu nezbytný, aby se v mléce vůbec tak velké množství čokolády rozpustilo a nehrudkovatělo. Kdyby byly poměry jiné, pochopitelně by se dalo vystačit se smetanou, ale toto je poněkud těžší kalibr.

  42. Jaroslava says:

    S horkou čokoládou nemám zkušenosti. Doporučujte dát tam klasickou hořkou čokoládu nad 60 % nebo to musí být čokoláda určená na vaření?

    1. Půjde to s obojím, záleží, co máte chuťově raději. Čokoláda na vaření bude sladší a méně čokoládová, ale svou roli zastane i tak.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close