Housky na hamburgery, které zůstanou dlouho vláčné

Housky na hamburgery musí splňovat asi tak milion požadavků, aby měla domácí příprava smysl. Musí být nadýchané, ale přesto pevné a dost velké, aby udržely několik šťavnatých vrstev obsahu. Musí zůstat po upečení měkké a vláčné aspoň dva dny, protože dělat se s nimi v den grilování může způsobit časově-organizační problém.

Pokud znáte, jak se chová kynuté těsto druhý a další den po upečení, tak tušíte, že už jen tento požadavek je sám o sobě značná výzva.

Housky na hamburgery musí mít taky krásnou, sytou barvu a lesklou, hladkou kůrku. Musí se dát na rozkrojené straně opéct, přičemž opečení by mělo znatelně zvýraznit jejich chuť. Musí mít natolik houbovitou střídku, aby vsákla většinu šťávy, kterou pustí maso a zelenina. Musí mít dobrou chuť samy o sobě a přitom nezastínit burger, který tu hraje hlavní roli. Ještě pořád si myslíte, že takový recept na housky na hamburgery vůbec existuje?

Dalo by se říct, že existuje. Dokonce se s vámi o tuto dokonalost podělím, ale varuju vás hned ve dvou věcech.

O burgerech a hamburgerech se v kuchařském světě traduje takové zvláštní pravidlo. Kdybyste hotový burger rozebrali na jednotlivé součásti a každou ochutnali zvlášť, ani jedna vás nijak zvlášť neoslní. Všechny budete považovat za víceméně dobré až tuctové a můžete mít u každé pocit, že by to šlo i lépe. Platí to i pro samotnou bulku na hamburger, kterou byste asi jen tak ke svačině samotnou jíst nechtěli.

Ale když se všechno poskládá dohromady do díla vyššího než širšího, a když se pak ústy rozevřenými na maximum do toho všeho zakousne, výsledné konstatování zní, že se stalo kouzlo mezi nebem a kuchyní, které vás na chvíli oněmí, zavede váš pohled kamsi do dáli a vnukne myšlenku, že o moc lepší už to být nikdy nemůže. Že tohle je ta dokonalost, která se nedá popsat, ale musí se zažít.

Z toho vyplývá to druhé varování. Když už se rozhodnete vlastními silami a ve vlastní nebo vypůjčené kuchyni přivést na svět domácí housky na hamburgery, dejte si záležet i na tom, co do nich vložíte. Nespokojte se s kupovanými, předpřipravenými burgery. Mám tu na blogu příslušný recept, stačí kouknout do historie:

Co se týká bezmasé verze, tedy zeleninového burgeru, jeden už mám pro vás připravený, tak se můžete preventivně těšit.

houska na hamburger po rozříznutí

Jak na recept na housky na hamburgery

Začnu výčtem určujících podmínek:

  • Těsto by mělo být maličko nasládlé, neboť tak získá lepší barvu v troubě, lépe se opéká na řezu a velmi dobře kontrastuje s náplněmi včetně masa.
  • Těsto by mělo být dost pevné a máslové, aby uneslo všechny náplně, ale zase ne moc tučné, aby si člověk ještě mohl něco dopřát nebo přidat.
  • Těsto by mělo být zároveň dost nadýchané, aby se dalo zmáčknout při jídle a aby dokázalo pojmout vytékající šťávu z náplně.
  • Těsto by mělo zůstat vláčné aspoň den, ideálně dva po upečení.

První tři podmínky skvěle splňuje brioškové těsto. Pokud ho neznáte, je to něco trochu podobného jako vánočka, jen lehčí a měkčí.

Na tu poslední podmínku je potřeba vyzrát přidáním další tekutiny do těsta. Jenomže mouka dovede při hnětení pojmout jenom určité množství tekutiny, pak už vznikne řídké tekuté těsto, které neudrží tvar hamburgerových žemlí. To znamená, že tekutina se musí do těsta dostat ještě jinak, oklikou. Pomocí něčeho, co váže vodu.

To něco se jmenuje tang zhong. Nebo taky tangzhong. Čte se pravděpodobně tangžong.

Co to je tang zhong

Tang zhong má původ v asijské kuchyni, kde se při pečení přidává do vláčných, mléčných chlebů a housek. Nemusíte kvůli tomu do krámku s asijskými surovinami a jinou exotikou, na jeho výrobu totiž úplně stačí mouka a voda nebo mléko.

Část mouky a vody se odebere z odměřených surovin na těsto, smíchá se v malém rendlíčku a začne se zahřívat.

tang zhong před vařením

Během chvilky to všechno začne houstnout…

tang zhong při vaření

… a během další chvilky je z toho krásná, hustá pasta. A té se říká tang zhong.

tang zhong po uvaření

Celý vtip spočívá v tom, že mouka, která takto projde přeměnou škrobu, dovede v sobě udržet dvakrát tolik tekutiny než mouka, která je zatím jen sypká a syrová. Tato voda je v mouce krásně uzavřena a uvězněna, takže se při pečení vypařováním bude rozpínat, pomůže nakypřit těsto a ještě pak udrží jeho lepší vláčnost pro další dny.

Zbytek mouky, který se nepoužil na výrobu tang zhong(u), pojme běžné množství tekutiny. Obvyklý poměr hydratace na podobné kynuté pečivo bývá kolem 60-65 procent, jinými slovy 60-65 procent váhy mouky může tvořit nějaká tekutina. Pokud se část mouky přemění na tang zhong, dá se dosáhnout celkové míry hydratace 70-75 procent.

Zdá se to jako nevýznamný posun, za který tento výrobní krok stranou nestojí, jenomže ono je to ve výsledku hodně poznat. Když jsem to poprvé vyzkoušela, ještě tři dny jsem žasla nad tím, jak je kynuté těsto pořád vláčné a jak vůbec nepřechází do dusivě drolivého stavu.

Na tang zhong nemůžete přeměnit všechnu mouku potřebnou do těsta, ani její polovinu nebo čtvrtinu, nýbrž jen maličkou část, jak se ostatně přesvědčíte v receptu.

Víc o tom, jak funguje tang zhong a jak ho použít i pro jiné druhy pečiva než jen brioškové housky, je moc hezky popsáno například na stránkách amerického výrobce mouky King Arthur Flour (v angličtině).

Jak se tvarují housky na hamburgery

Druhým klíčovým bodem u vydařených hamburgerových bulek je jejich perfektní tvar. Na něj by se klidně mohla pořádat soutěž krásy.

Tady se ukáže, jak si dáte záležet na vytvarování bochánků před jejich vykynutím.

Postupuje se nejčastěji tak, že si kousek těsta položíte na jemně pomoučněnou podložku a začnete po celém obvodu přehýbat jeho okraje do středu. Tím se uprostřed vytvoří taková jakási špička, zatímco spodní strana tohoto útvaru je hladká a neporušená.

tvarování housek na hamburgery

V tu chvíli si budoucí bulku otočte špičkou dolů, položte ji zhruba 30 cm od kraje pracovní plochy, přiložte k ní z obou stran dlaně a protichůdnými pohyby rukou tuhle bulku posunujte po pracovní ploše směrem k vám.

tvarování domácích hamburgerových bulek

Bude se postupně otáčet a taky se pokaždé trochu nalepí k podložce, vy ji však tímto pohybem jemně strhnete. Nebojte se na ni jít trochu smykem, to je účel tohoto počínání. Než se dostanete na kraj, bulka se zvládne jednou až dvakrát otočit, zlepší se pnutí na horním povrchu a zatáhne se nožička dole. Její tvar je tímto vyladěný.

Než mi úplně dojdou slova…

… a než vás nechám napospas receptu, ještě posledních pár poznámek. Klidně je přeskočte, pokud už máte hlad.

Hnětení těsta

Těsto se musí velmi dobře prohníst. Zpočátku to dokonce vypadá, že z odměřených surovin nikdy žádné slušné těsto nevznikne.

počátek přípravy těsta na housky na hamburgery

Vřele vám na tyto účely doporučuju svěřit přípravu kuchyňskému robotu, kterému úvodní patlavost vůbec nevadí a který vytrvá, dokud těsto nepřivede do naprosto hladkého a hebkého stavu.

těsto prohnětené dohladka

Rozdíl mezi těmito dvěma fotkami je skutečně jen v čase a v množství hnětací práce.

Ručně si to nedovedu představit, tohle je úkol pro přístroj, který má hnětení v malíčku a kterému nebude vadit běžet dobrých 15-20 minut, aniž by začal vydávat kouřové signály z motoru.

Úplná odbočka:

Jelikož dostávám velmi časté dotazy, jakého robota bych doporučila pořídit, zodpovím je tady jednou pro vždy. Nemám vyzkoušené všechny přístroje na trhu, jednak to není v mých silách a druhak jsem se navždy zasekla hned u toho prvního, který jsem si pořídila před víc než deseti lety.

Je to KitchenAid, který byl vymyšlen a vyroben, aby hnětl, třel a šlehal. V tom je jeho síla. Metly dovedou beze zbytku a bez pardonu obsáhnout celé dno nádoby, takže se nestane, že by se někde hromadila nezpracovaná, nepromíchaná část těsta. Říká se, že nezvládne ušlehat sníh z jednoho bílku, že mu je na to mísa moc velká, ale mně se to vždycky nějak podařilo. Kdyby ne, dá se dokoupit menší mísa na malé množství surovin.

Někdo hlásí, že hlava při míchání nebo hnětení skáče a dělá rázy, ale to je nejčastěji způsobeno špatným výškovým nastavením metly, která je moc nízko, takže naráží do dna a když se pod ni dostane těsto, tak logicky nadskočí. Dá se to snadno šroubovákem seřídit, jsou na to návody na internetu, jak posunout hlavu níž nebo výš. Ostatně při dlouhém používání je to seřízení čas od času stejně nezbytné. Jinak nevím o tom, že by tento robot doprovázely nějaké jiné problémy.

Krom toho, že robot sám bez mé pomoci nebo přidržování šlehá, tře a hněte, tedy zastává tu nejúmornější ruční práci, která při pečení nastává, dá se jeho motor použít i na jinou výpomoc. K robotu lze dokoupit nástavce na činnosti, o které se taky rádi podělíte: mletí masa, strouhání, krouhání, odšťavňování, výrobu těstovin, zeleninových špaget, je toho moc.

Taky lze pořídit mísu na výrobu zmrzliny: je to nádoba s dvojitými stěnami, mezi kterými se nachází chladicí médium. Nádoba se nachladí v mrazáku, pak se do ní nalije krém nebo ovocné pyré a nechá se robotem promíchávat. Krém přitom chladne a tuhne, ale mícháním se v něm netvoří hrubé vodní krystalky, co pak škrábou na jazyku.

Prostě je toho hodně, co jeden motor dovede v kuchyni zastat. Přijde mi nelogické kupovat jiné přístroje se svým vlastním motorem, když můžu využít ten, co už mám. Za ta léta jsem nastřádala jeden velký plný šuplík příslušenství a neudělala bych ani krok zpátky. Přístroj vypadá krásně, abyste ho mohli nechat stát na lince sklízet obdiv a nemuseli pořád vyndávat a uklízet.

Robot samotný je celkem velká investice, ale to bude vždycky, platí to i pro ostatní značky na trhu. Tento je celokovový a zdědí ho po mně nejen děti, ale ještě i vnoučata, takže kdybych pořizovací cenu rozpočetla na jednotlivé roky používání, je to ten nejlevnější robot vůbec.

Doplnění po vydání článku: KitchenAid poskytl čtenářům tohoto blogu slevu 15 procent na nákup v e-shopu výhradního dovozce. E-shop je zde: https://www.kitchenaid.cz a kód je florentyna15. Sleva se nedá použít na již zlevněné a akční zboží. Kód platí až do 31.12.2020. Juch!

Vykynutí těsta

Určitě si dejte záležet na dobrém vykynutí těsta. Pokud bulky nenabudou aspoň na dvojnásobek objemu ještě před vložením do trouby, hrozí, že vám při pečení někde popraskají. A naopak příliš překynuté bulky se sice v první polovině pečení budou chovat slušně, ale ke konci povolí svůj tvar a v podstatě se roztečou a splasknou.

Dobře vykynuté těsto má dva typické znaky: je zhruba dvojnásobného objemu a pokud do něj šťouchnete prstem a vytvoříte důlek, ten se jenom velmi neochotně vrací zpět. Nedokynuté těsto pruží, důlek se vyrovná hodně rychle, překynuté těsto důlek nejspíš už nevyrovná, nemá na to sílu, kvasinky umírají na udušení vlivem přílišného množství oxidu uhličitého, který si do těsta s prominutím naprděly.

Těsto na tyto housky kyne dvakrát, nejprve v jednom kuse v míse a po řádném vykynutí, které trvá hodinu až hodinu a půl, znovu v podobě vytvarovaných bulek na plechu.

vykynuté těsto na bulky

Barva

Za krásný lesklý povrch může potření rozšlehaným vajíčkem těsně před pečením. Místo celého vejce ale můžete použít i jen samotný bílek, který vám zůstane po přípravě těsta.

Za zhnědnutí housek může obsah cukru v těstě a taky použití mléka místo vody. S vodou to půjde taky, ale budete jí nejspíš potřebovat o dobrých 30-40 ml méně.

Pokud by vám housky hnědly v troubě moc rychle, zakryjte je alobalem, ten je ochrání proti spálení, než se těsto dopeče. Ale pozor, ať v troubě moc nevyvětráte.

Jestliže vám jde o zdravější pocit z pečiva (pokud něco takového vůbec existuje) a chcete vyměnit hladkou mouku za jinou, počítejte s tím, že poměr tekutin se touto záměnou rozhodí a že takový recept nejspíš budete vylaďovat na tři nebo na čtyři pokusy, než budete úplně spokojeni.

Sezamová semínka dělají housky krásnější, neboť v troubě nezezlátnou a krásně kontrastují s hnědým povrchem.

A to je asi tak všechno, co jsem chtěla o tomto pečivu z trochy mouky, mléka, droždí, vajec a másla říct.
 
 

Housky na hamburgery

Množství: 8 kusů

Housky na hamburgery

Suroviny

  • 350 g hladké mouky
  • 225 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 25 g cukru krupice
  • 8 g soli
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 1 žloutek pokojové teploty
  • 50 g másla pokojové teploty
  • 1 lžička oleje
  • Na potření
  • 1 vejce (nebo bílek z vejce, ze kterého jste oddělili žloutek do těsta)
  • lžička sezamových semínek

Postup

  1. Do misky rozdrobte droždí, zasypte 10 g cukru a vidličkou rozšťouchejte, až droždí povolí, zřídne a vytvoří kaši. K té přisypte 10 g mouky, znovu promíchejte, a zalijte 125 ml mléka, které je vlažné. Pozor, mléko nesmí mít víc než 40 stupňů, spařilo by kvasinky z droždí a kynutí by se nekonalo. Nechte 10 minut stát někde bokem na nerušeném místě bez průvanu, aby se vytvořil hustý kvásek, což je známka, že droždí žije a probudilo se.
  2. Do malého rendlíku odvažte 20 g mouky a zalijte zbývajícími 100 ml mléka. Promíchejte metličkou a začněte zahřívat na plotýnce rozehřáté na střední výkon. Směs začne houstnout ještě předtím, než přijde k varu, stále proto míchejte, je to rychlá akce. Vytvoří se nejprve hrubá pasta, ale hned vzápětí hustá hmota. Ihned odstavte a hmotu zvanou tang zhong vyškrábněte na talířek, aby vychladla, než ji budete používat do těsta.
  3. Do mísy odměřte zbylých 330 g mouky, 10 g cukru a sůl a krátce promíchejte. Přidejte vejce a žloutek, vykynutý kvásek a vychladlý tang zhong a robotem s nasazeným hnětacím hákem začněte na pomalé otáčky zpracovávat těsto. Nejdřív bude hodně hrubé a vlhké, ale jakmile se vše spojí dohromady, můžete postupně otáčky zvyšovat až zhruba na poloviční výkon. Po přibližně 10 minutách hnětení se v podstatě vyčistí stěny nádoby a těsto přestane být lepivé a mokré. Poznáte to i podle toho, že bude heboučké a hladké, skoro jako dětská pokožka. To je kouzlo lepku, který potřebuje nejprve povzbudit, než dá vzniknout těstu. Pokud by se vám přesto zdálo, že je těsto řídké, buď jste hnětli málo (takové těsto bude zároveň ještě trochu hrubší), anebo je vlkho a teplo a těsto potřebuje o maličko víc mouky.
  4. K hebkému těstu přidejte máslo nakrájené na kostky. Ovšem nikoli najednou, ale jednu za druhou. Stále přitom pokračujte v hnětení a další kousek másla přidejte teprve tehdy, až se předchozí vstřebá beze stopy.
  5. Uhnětené, stále ještě maličko lepkavé těsto přendejte do mísy vymazané lžičkou oleje, mísu zakryjte vlhkou utěrkou a nechte hodinu na klidném místě kynout, až těsto zdvojnásobí objem.
  6. Vykynuté těsto splácněte, vyžeňte z něj vzduch, ať se kvasinky neudusí v produktech svého metabolismu, a vyklopte na pracovní plochu lehoučce posypanou moukou. Rozdělte na 8 stejných dílů. Chcete-li je mít všechny navlas stejné, použijte váhu, stejně jako se to dělá u jiného pečiva, které má mít totožnou velikost. Zvažte si celé těsto a vydělte 8, vyjde vám váha na jeden kus.
  7. Z každého dílku umotejte něco jako kuličku, položte ji na podložku a lehce dlaní splácněte. Pak postupně po celém obvodu placičky přehýbejte okraje zpět do středu, až to bude vypadat, že jste vytvořili malý uzlíček. Bochánek otočte spodní stranou nahoru, uvidíte, jak bude vypadat rodící se bulka. Položte si ji zhruba 30 cm od kraje pracovní plochy, přiložte k ní z obou stran dlaně a protichůdnými pohyby rukou bulku posunujte otáčivým smykem po pracovní ploše směrem k vám. Je dobře, když se pokaždé lehoučce nalepí k podložce a vy ji tímto pohybem jemně strhnete, tím se formuje její tvar k dokonalosti.
  8. Připravené bulky skládejte v dostatečných rozestupech na plech vyložený papírem na pečení, preventivně potřený slaboučkou vrstvou oleje. Zakryjte převráceným hlubokým plechem a nechte bulky kynout zhruba 45-60 minut, než zdvojnásobí svůj objem. Ke konci kynutí předehřejte troubu na 190 stupňů bez horkovzduchu (nebo 175 stupňů s horkovzduchem, pokud nelze jinak).
  9. V misce rozkvedlejte vidličkou vajíčko (nebo zbylý bílek) s 20 ml studené vody nebo mléka. Nepřestávejte, dokud směs nebude hodně řídká a tekutá, bude vám to trvat asi minutu. Tímto vajíčkem přetřete bulky na povrchu, posypte sezamem a vložte do horké trouby.
  10. Pečte 18-20 minut. Povrch upečených housek na hamburgery by měl být sytě zlatý, lesklý a hladký, bulky pevné. Pokud by se povrch začal barvit příliš brzy a hrozil spálením, překryjte pečivo shora alobalem.
  11. Nechte vychladnout na mřížce. Upečené a vychladlé bulky víc oslní svým vzhledem než samotnou chutí. Ale až je rozříznete, opečete a vytvoříte z nich pravý domácí burger, neručím za nic, co ve stádiu slastného tranzu provedete.

 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 

Join the Conversation

  1. Haňour says:

    Tak to se hodí! Zrovinka nedávno jsem hledala recept na hamburgerové bulky. Zkusila jsem recept na YouTube od Pauluse (Lidl) a dopadlo to docela dobře. Jsem zvědavá na tyto ??

  2. Moje milá Flo,
    vařím podle tebe snad už skoro všechno. Hamburgery jsi mě naučila taky ty. Ale pokaždé, když se rozhodnu, že k hamburgrům budou domácí housky, vždycky se něco pokazí. A to i přesto, že je vyrábím z prověřeného těsta, které se jindy povede na výbornou. Vyzkoušela jsem už recepty od kde koho a furt nic. Prostě to je prokletí. Tak uvidíme, jestli ho teď díky tobě zlomím, tang zhong znám od Maškrtnice, tak se nebudu bát a hurá na to (dneska ale ne, dnes bude k obědu lečo podle tebe a k večeři budou jahodové knedlíky jak jinak než podle tebe ;)).

  3. Zuzana says:

    do toho jdu. Hamburger bez dobré housky nestojí za to. v pátek bulky, v sobotu hamburgery a budu matka roku 🙂

    1. Zuzana says:

      byly boží. znovu opakuju, byly boží. vzhled, struktura, nepromáčenost. fakt pecka. myslím, že mám zaděláno na problém 🙂

    2. Monika says:

      Takže prověřeno a dnes zkusím já. Zítra grilujem burgery 😀

      Díky Fló za Vaše recepty, podle Vás mi zatím vždy vše vyšlo, tak snad i dnes… a bramborový knedlík? – jedna báseň a všichni měli boule za ušima 😀 Neuvěřitelné, kolik se toho dá napsat o jedné „housce“ 😀 Jste třída! Díky a hezké léto!

  4. Dekuji! Rada vyzkousim!

    Obvykle pecu burgerove housky podle Koko, ale mam obecne dobre zkusenosti s tang zhong takze jakmile dozraje maso u reznika, pustim se do toho 🙂

    Mimochodem, mame to presne naopak: k dobremu poctivemu masu jen domaci housku. At ta neboha krava nema pocit ze umrela zbytecne :)))

    I.

  5. Ahoj Flo, housky s dovolením dělat nebudu, ale koupím si robot KitchenAid. Díky za tip.
    Jana

  6. Milá Flo,
    velký dík za všechny skvělé recepty. Bulka vypadá tak lákavě, že už vím co udělám o víkendu. Díky moc a hezký víkend

  7. Alena says:

    Už jsem zkoušela kde co uvařit,ale hamburgery a k tomu domácí housky? To ještě ne. Je to výzva a jdu do toho. Víkend bude v jiném pojetí ,to budou dcery a jejich rodinní příslušníci koukat co ještě babča umí. Jen to nesmím zakřiknout. Flori,děkuji za inspiraci. Alča

  8. Super, vyzkouším.

    Pokud vám někomu bulky po upečení ztvrdnou, zkuste je po vytažení z trouby přikryt přípravné zabalit do utěrky.

    Zřejmě jde o nějakou formu zapareni, která neumožní kurce ztvrdnout.

    1. *případně zabalit

  9. Marie says:

    Milá Flo, stále znovu a znovu žasnu nad každým propracovaným komentářem k receptu.Hrozně ráda je čtu a to co podle nich dělám se vždy povede.Děkuji a krásný den.Marie

  10. Ahoj Flo, hamburgerové houstičky jsem nikdy nedělala, ale podle tebe je asi vyzkouším, možná o víkendu, je to zajímavé a poučné čtení jako vždy ve čtvrtek, ahojky.

  11. Ladislav says:

    Ahoj všichni tenhle typ housky jsem ještě nezkoušel upéct,ale je třeba vyzkoušet všechno.Pojďme nato.

  12. Dobrý den Florentýno, právě dopékám chleb hokkaido, kde se používá metoda tang zong. Chléb je vynikající, mírně nasládlý a ráno ke snídani s máslem a marmeládou prostě boží. Bulky na burgery budou moc dobré a opravdu je toto pečivo tři dny stále vláčné a chutné.
    Hezké jarní dny přeje Nina

  13. Ahoj Flo
    Tang Zhong – to je geniální nápad ! Chtěla bych to zkusit při pečení obyčejných housek, ty dělám dost často. Bude to fungovat? Kolik toho nám použít na 500 g mouky? Jestli stejný poměr, vypočítám si to.
    Díky, díky!! Roza

    1. Ano, bude to fungovat. Mouky na tanz hong se používá 5-10 procent z množství v receptu, tekutiny cca 5x její množství (opět se bere z toho množství, které je uvedené v receptu). A pak se ještě do zbytku těsta musí přidat trochu tekutiny navíc, která původně v receptu nebyla, aby se hydratace dostala na těch 70-75 procent. V tom odkazu na King Arthur Flour z článku se k tomu dá zjistit a proklikat víc.

  14. Miluše Dvořáková says:

    Milá Flo, super recept, jà už peču doma chleba i tousťák, tak zkusím i tyhle bulky. Díky MD

  15. Marie Koudelková says:

    Děkuji za rady i recept, určitě vyzkouším…

  16. Vlaďka Podhorská says:

    Milá Flo,
    díky za skvělý recept, který brzy vyzkouším a ještě větší díky za vyjednanou a nabídnutou slevu. Už chvíli po robotu od KitchenAid pokukuji a sleva je skvělá motivaci:-)
    Těším se na další skvělá recepty. Bavíte mě.
    Vlaďka

  17. Klobouk dolů, Flo…
    Když už má člověk chuť na hambáč, ať to je všechno aspoň pořádně.
    Výjimečně se taky zvrhnu, navzdory mému zarytému obdivu k české kuchyni.
    Jsi fakt borec.
    C.

  18. Milá Flo,
    všechno do sebe tak krásné zapadá – dlouho jsem vybírala ten správný robot, až nakonec vybrala KitchenAid, včera mi přišel, navíc měli v akci i spoustu příslušenství, dnes jsem v něm dělala první těsto, proste paráda a navíc – je fakt krásny?.
    Další důležitá věc, v lednici mám mleté (z místního chovu) a právě jsem se chystala na hamburgery, no s bulkami jsem nepočítalo, ale teď už vím, ze budou domácí!! Tak teď už jen najít ten tvůj recept na hamburgery. Děkuji moc!!!

  19. Kupka says:

    Skvělé. Hamburger z hovězího krku vynikající, teď to vylepším domácími houskami.
    Tang Zhong je pro mne novinka, Vyzkouším i na jiné kynuté pečené těsto. Kéž by se povedlo. M.

  20. Milá Flo, to vypadá skvěle a jednoduše, suroviny má snad každý doma.
    To určitě taky vyzkouším, tak jako skoro každý tvůj recept. Na víkend chystáme oslavu, to se bude hodit. Ostatně jsem si vzala inspiraci od tebe na celou oslavu 🙂
    Takže s chutí do toho a půl je hotovo 🙂
    Krásný víkend všem i tobě Flo.

  21. Veronika says:

    Ahoj Flo,
    díky za recept a hlavně za tip na robota! Z některých fotek u receptů se mi už podařilo odkoukat, že máš KitchenAid. Prolezla jsem jejich stránku, načetla si parametry, mám už vybraný model, a až skončíme s rekonstrukcí interiéru v domku po babičce (včetně mé vysněné kuchyně, k jejímuž návrhu mi pomohl Tvůj článek), tak si tohohle miláčka pořídím. Ta sleva je super dárek, jsi prostě nejlepší!! Vero

  22. pavel polinec says:

    zkuste nahradit cukr ovocnou fruktozou.

  23. Šárka Šichorová says:

    Skvělé ,peču chleba běžné housky ale housky na hamburgery jsem ještě nepekla vyzkouším tento recept děkuji. Přeji krásný víkend

  24. Věrka says:

    Opět jsi mě, Flo, poučila. Tang zong neznám. Hamburgerové houstičky peču, to by mě hanba fackovala, koupit ty nechutné buchty. Dělávám je i z celozrnné mouky nebo ze špaldy, jako že „zdravější“, i když je to asi blbost. Nekonečnou vláčnost řeším uložením do mrazáku, protože když už se domácím brioškám věnuji, tak ať je jich dost, že jo. Takže příští dávka bude podle tebe. Slibuju 😉

  25. Luisa says:

    Milá Florentýno, díky za super recept. Nejdříve mi postup přišel trochu složitý – oproti tomu, jak jsem to dělala dosud, ale výsledek stál za to. Super houstičky – nepřeháněla jsi 🙂

    1. Jsou výborné!

  26. Milá Florentýnko,
    každý týden si s radostí čtu tvoje nápady a recepty.
    Je to jako když otevřu krásnou knihu básniček a ty jsi taková naše kuchařská básnířka.
    Moc ti děkuji a přeji ti vše krásné a ať tě tvé nápady neopouští. Zdravím Jana.

  27. Díky, o existenci tang zhong jsem neměla ani tušení.
    A díky za slevu na robota, ještě žádného nemám, zatím jsem si jakžtakž vystačila s ručním šlehačem, do Vánoc promyslím co objednám. Ještě jednou díky.

  28. julianna says:

    Flo vypadají moc dobře mám takový dotaz co ho zkusit z kvasu co ty na to je to výzva už jsi něco zkoušela z kvasu

  29. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept, určitě se hodí!

  30. Flo byly „děsně “ dobré (komentovaly mé vnučky a manžel).Mazali si je máslem a dom.jahod.marmeládou. Na burger nedošlo, omylem jsem totiž do nich dala cukr dvakrát. Byly fakt perfektní, vláčné, ideální k snídani. Na burger je udělám znovu a na cukr si dám pozor.Všechny zdravím.

  31. Mirka says:

    Milá Florentýno, moc děkuju za recept. Je úžasné, jak máte vše téměř vědecky probádáno a že Vaše recepty nejsou jen o tom “jak”, ale i “proč”. Housky nemají chybu a povedly se krásně hned napoprvé a povýšily naše domácí burgery na další level. Manžel se synem se olizovali až za ušima – kupované housky odteď budou už jen v případě nevyšší časové nouze;) Krásný začátek léta! Mirka

  32. Vyzkoušeno včera. Všechno krásně fungovalo. Celé rodině chutnalo 🙂

  33. No tak to je super! Asi pred 3 mesici jsem hledala u tebe na webu i ve vsech kucharkach marne recept na bulky a byla jsem nestastna, ze ho nemas 🙂
    Delam bulky podle jineho receptu, ale tedka jsem zadelala na ty tvoje a jsem zvedava.
    Jenom hnidopisska poznamka, u popisu receptu ti nesedeji mnozstvi cukru a mouky. (Mam na mysli bod 3 – ma tam byt 320 g mouky a 15 g cukru, pokud dobre pocitam), tak aby to nekoho nezmatlo 🙂

  34. Lukáš says:

    Skvělý recept, dík. Už mám permanentní objednávku od jednoho, z mých dětí.
    Když nemám po ruce robot, dá se to zvládnout s autolýzou a lednicovým kynutím.

  35. Jana F. says:

    Milá Flo,
    tak ty teda jsou! Manžel mě sice v průběhu přípravy asi 10x proklel, potili jsme snad i krev, ale u s ručním hnětením těsta, jsme se dostali, i před pár mozolů, k naprosto ohromujícímu výsledku. Manžel řekl, ať recept vytisknu, že to za tu námahu stojí.
    Moc děkujeme

  36. Veronika says:

    Jsou opravdu luxusní. Povedly se napoprvé. Jen mám problém s matematikou. Mouky mi vychází dohromady 360g (330 těsto + 20 asijská pasta +10 do droždí). Cukru naopak jen 20g (10g na začátku do droždí a pak dalších 10 do těsta).
    Jinak robot mám také Kitchen Aid. Kupovala jsem již na jaře, když už nenaskočil můj 12let starý Kenwood. S Kitchen Aidem jsem maximálně spokojená. Na hnětení těsta není lepší pomocník. Peču každý týden kváskový chléb nebo jiné pečivo, takže robot je stále na lince a patří tak právem mezi ozdoby mojí kuchyně. Určitě jej doporučuji.
    Ještě zpět k bulkám – jsou výtečné, měkounké, přesně jak recept slibuje. Určitě doporučuji zkusit.

  37. Elizabeth says:

    Housky byly vynikající.
    Šlo by to používat tang zhong v jiné recepty? Myslím si na loupáčky. Jak mám změnit poměry?

  38. Terka says:

    Díky za recept. Jdu na to. Poradíte jak bulky skladovat aby vydržely co nejdéle vláčné? Chci upéct den předem abych neměla lítačku v den grilování…

  39. Pavlína says:

    Milá Flo, tak tyhle housky se vážně povedly! Rozhodla jsem se k večeři pro trhané maso a vzhledem ke karanténě nikdo nemohl dojít na nákup.
    Kupovat hamburgerové housky už tedy nikdy nebudu!

  40. Přišlo mi, že i po skoro dvaceti minutách hnětení v robotu bylo těsto pořád dost lepivé. Možná je v receptu skutečně chyba a mělo to být 360g mouky?

    Měli jste to také tak?

    Upekl jsem ji i tak, lepivé těsto jsem kroutil moukou, ale jen minimálním množstvím. Byly naprosto luxusní. Nejlepší, co jsem kdy jedl i pekl…

  41. Tak to tady hltam neb za týden nás čeká svatba a na ní chceme domácí hamburgery a když už mame krávu z domácího chovu,chce to i ty bulky…ale potřebuju jich 160???takže to bude dost jako výzva.
    Recept je prý fantastický tak se modlím aby to všechno vyšlo.diky a pa

  42. Víťa says:

    Ahoj všem,
    recept je výborný, trošku jsem experimentoval s množstvím, ale výsledek naprosto geniální. A to na první dobrou. Moc děkuji hlavně za TANG ZHONG. To si myslím, že je gró těchto housek.
    Bohužel trvanlivost se nedaří dokázat, protože mi vše sežerou doslova z ruky, a ani to nestihne vychladnout.
    Pro mě zatím majstrštyk v pečení s moukou – rohlíků – housek. Díky moc.

  43. Xenie says:

    Na silvestra jsem dělala tyto bulky. Byla radost s těstem pracovat. Nejlepší housky na hamburgery co jsem kdy jedli. Teď už kupovat nebudeme

  44. Pod delší době jsem dělal domácí housky na burger, sáhl jsem po tomto receptu.

    Krok 1 jsem přeskočil, protože jsem těsto dělal v domácí pekárně a tedy i s drožím, místo kvásku. Ingredience pro kvásek šly tedy rovnou do pekárny, a to včetně másla. Tang zhong jsem nevynechal a udělal jsem dobře.

    Housky byly skvělé, krásně nakynuly a jsou měkké, nadýchané a krásně drží pohromadě i když nasají vlhkost z dresingu a burgeru. Dcera byla nadšená, jak z telecího burgeru, tak z housky. Ode dneška je u nás tenhle recept číslo jedna na burgrové housky. Díky Florentýnko!

  45. Denča says:

    Nejlepší bulky na Hamburger, co jsem kdy pekla a že už jsem jich vyzkoušela. Dělala jsem z celozrnné pšeničné mouky a i tak nejsou vůbec tuhý a jsou krásně nadýchaný a měkký. ?

  46. karel says:

    Jak jsem starý, tak o Tangzhongu jsem nikdy neslyšel… až jsem na něj před několika dny narazil na jiném vláknu. Podle nich z 10 až 15 procent mouky, pětkrát víc tekutiny a prohřát na 60..64° C. vznikne řídká kašička která se po vychladnutí zpracuje s ostatními surovinami. Ano, trochu tekutiny se musí k těstu ještě přidat, ale je to jedna,, dvě lžíce. Zkusil jsem Estonský kringl který mi podle mého receptu vycházel vždy trochu vysušený. Rozdíl více nežli znatelný.. Lze jen doporučit

    ř

  47. Kristýna says:

    Dobrý den, bulky dělám už podruhé a zatím vždy super. Akorát nemám mixér, takže jen ručním, ale je to boj 🙂 náhodou sleva na KitchenAid pro letošní rok asi nebude, což? 🙂

  48. S teplotou 40 stupňů a usmrcením kvasinek nemáte pravdu. To už by zkrachovala leckterá pekárna napříč planetou. Je dobré si nejdříve něco odborného o kvasinkách Saccharomyces nastudovat, než začnete děsit lidi

    1. Evi, už jsem Vám odpovídala jinde a zopakuji to i zde: věřím, že máte k dané problematice co říct, takže pokud chcete, doplňte to, poraďte, rozveďte, poupravte, opravte, vyvraťte chybné informace. Budu za to ráda já i všichni čtenáři. Napište třeba, že průmyslové pekárny mají kynárny, ve kterých si drží stálou teplotu kolem 38 stupňů a vysokou vlhkost kolem 80 %. Že každé kvasinky mají teplotní rozmezí, ve kterém se jim skvěle daří a rychle se množí, čím produkují žádané množství oxidu uhličitého, jenž pak kypří těsto. Že některé příliš nízké nebo příliš vysoké teplotní rozmezí kvasinky tlumí v množení a některé jim už vyloženě nesvědčí. Že sice dovedou přežít i teplotu kolem 50 stupňů, ale že při 55-60 stupních už definitivně umírají. I člověk přežije půl hodiny v sauně vyhřáté na 90 stupňů, aniž by ho to zabilo, ale prosperuje při této teplotě? Je to teplota vhodná pro život? Zkuste třeba myslet na všechny domácí pekaře a pekařky, které se trápí s tím, že jim těsto špatně kyne, a najít pro ně snadné funkční a pochopitelné řešení, které vyloučí ta největší rizika. A až tohle všechno budete psát, určitě tomu prospěje, když přitom přidáte velkorysou dávku laskavosti a pokory.

  49. Kačka says:

    Houstičky byly úžasné, povedly se. Hlavně díky podrobnému receptu. ?

  50. Jarmila Nováková says:

    Dobrý den, mohla bych tento recept použít na upečení jedné velké hamburgerové housky? Chtěla bych udělat velký dortový burger ? ?

  51. Přátelé, jde to uhníst ručně. Dokonce jsem dělala dvojitou dávku. Hodina a půl. HODINA A PŮL. Ale bylo to výborné!

  52. Vyzkoušeno mockrát a lepší recept jsem nikdy nenašel, opravdu doporučuji! Těsto je sice lepkavé, ale lepší bulky nenajdete.

  53. Adéla says:

    Milá Florentýno, tenhle recept je top. Nejlepší bulky k hambáčům, které jsme kdy jedli. Děkuji ?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close