Hrachová kaše – jak z levné suroviny připravit jídlo na úrovni

Hrachová kaše z půleného hrachu má mnohé přídavky, milé i ty méně pěkné. Stejně tak ji často doprovází milé i méně pěkné vzpomínky. Ale musí se jí dát za pravdu, že dovede skvěle zasytit a posloužit tam, kde je maso z jídelníčku dočasně nebo trvale vyloučeno.

Bílkoviny z luštěnin umí poskytnout částečnou náhradu za bílkoviny z masa a jsou proto v takových situacích velmi důležité.

Abyste u stolu nemuseli argumentovat výživnou hodnotou luštěnin a číslovaným seznamem vitamínů skupiny B v hrachu, dám vám návod, který vede k heboučké, chuťově plné hrachové kaši, jež má velkou šanci být přijata bez výčitek. Strávníkům dojdou slova a vy žádná další nebudete potřebovat.

Jak se vaří hrachová kaše

Na hrachovou kaši se bere suchý hrách, ovšem hrách zbavený slupky. Tím se už při loupání rozpadne na poloviny, proto se mu říká hrách loupaný půlený.

Dají se koupit dvě základní podoby půleného loupaného hrachu, zelená a žlutá. Vůbec nezáleží na tom, kterou v regálu potkáte, obě jsou stejné a obě se vařením zbarví do podobného odstínu. Mně víc vyhovuje vyjít ze žluté verze, protože kaše ze žlutého hrachu má živější odstín, ale nenechte se tím omezovat.

Tak jako tak bývá vhodné loupaný hrách přebrat a odstranit z něj případné kamínky, nečistoty a nehrachové příměsi.

přebírání hrachu

Luštěniny bez slupky mají obrovskou výhodu. Vlastně hned dvě. Jednak se nemusí předem namáčet, protože namáčení se koná právě kvůli nabobtnání a změknutí slupky a její lepší propustnosti při vaření. A druhak se uvařené půlené luštěniny parádně rozpadají, až v konečném stádiu vytvoří kaši. Což usnadňuje kuchařskou snahu je do podoby kaše dostat.

Podívejte se, co se s půleným loupaným hrachem při vaření děje a jak rychlé to je.

250 g loupaného (a propláchnutého) hrachu, malou špetku soli a 500 ml studené vody přiveďte k varu. Nespěchejte, pozvolnější zahřívání luštěninám svědčí, změknou rovnoměrněji.

Ve chvíli, kdy hrách začne vařit, se vytvoří pěna. Někdy je jí víc, někdy méně, dost záleží na tom, jak zprudka hrách vaříte. Opět nespěchejte, jakmile voda vře, není kam uhánět. Pokud chcete, pěnu seberte a odstraňte velkou lžící, maličko to zlepší chuť uvařeného hrachu.

vaření půleného hrachu

Jakmile pěnění trochu ustane, můžete v klidu hrách zakrýt poklicí a pokračovat ve vaření. Opět mírněte plotýnku, po zakrytí bude hrachu stačit ještě méně tepla než prve.

Po 30 minutách je hrách měkký a plave ve zbytkové vodě. Pokud byste chtěli, mohli byste ho nyní scedit a použít třeba do salátu nebo jako vložku do polévek. Na kaši ovšem ještě vhodný není.

měkký uvařený hrách

Vodu nyní osolte, a to velkou špetkou soli. Nyní už nehrozí, že by hrách kvůli přemíře soli špatně změknul. Vařte zvolna a zakryté dál. Po 10 minutách už to začne vypadat mnohem nadějněji. Zbylá voda se zakalí a zlehka se zahustí pomalu se rozvářejícím hrachem.

vařený hrách, který se začíná rozpadat

A konečně po dalších 5 minutách už je dosaženo kašovité konzistence. Rázné promíchání způsobí, že se vnější vrstvy hrachu natolik rozpadnou, až zahustí volnou tekutinu. Vznikne hrubá kaše.

hrách po uvaření doměkka

Tato podoba hrachu by se opět klidně dala podávat k jídlu, stačí jí velmi jednoduché dochucení a bude zcela připravená pro expedici na talíř. Trocha soli, majoránky a rozetřeného česneku z ní udělá velmi zajímavou přílohu.

Nicméně dokonalé to stále ještě není. V tuto chvíli by se hrachová kaše dala označit jako všednodenní či rustikální, jak chcete.

Co dělá hrachovou kaši dokonalou

Hrachová kaše by měla být hladká a hebká a na talíři by z ní neměla vytékat volná tekutina. Za tímto účelem je potřeba k postupu přidat dva další kroky.

Zahuštění

Rozvařený hrách dovede zahušťovat, ovšem jeho schopnost má své meze. Pokud vám záleží na výsledku a nechcete, aby si kaše na talíři neslušně učůrávala, budete se muset uchýlit k jíšce.

Jak už jsem psala v článku na téma Jíška – všechno, co jste o ní chtěli vědět, jíška není žádný kuchařský hřích a při správném použití rozhodně nevytvoří špunt do žaludku a nedonutí vás obracet břicho ke stropu. Těžká zahuštěná jídla vznikají nikoli přidáním jíšky, ale její nesprávnou přípravou nebo nesprávným použitím. Jíška vnáší do jídla úroveň a ladnost, nikoli těžkopádnost a nestravitelnost.

U hrachové kaše je potřeba jíšky tak maličko, že když to rozpočtete na jednu porci, nestojí to ani za řeč. Já ráda k hrachové kaši dělám jíšku cibulovou, parádně se s hrachem doplňuje. Když nejde o postní bezmasé jídlo, připravuji ji na sádle, jinak samozřejmě na rostlinném oleji.

cibulová jíška do hrachové kaše

Jíška potřebuje tekutinu, aby z ní vznikla omáčka, jenomže vařený kašovitý hrách už žádnou tekutinu v podstatě nemá, takže budete muset k jíšce přilít ještě trochu vývaru a takto ji povařit. Klidně jen zeleninového, parádně doplní chuť hrachové kaše.

Prolisování

Uvařené hrachové kaši můžete (spíš měli byste) přidat na hebkosti tím, že ji prožene skrz síto. Uznávám, je to velmi nepopulární opatření, nepříjemný kuchařský krok a svým způsobem protivná záležitost, ale tak už to s poctivými recepty chodí: obvykle obsahují něco, co si musíte v kuchyni odpracovat, jinak dostanete jídlo sice jedlé, avšak postrádající noblesu.

pasírování uvařeného hrachu

Někdo si pomáhá tím, že umele vařený hrách na masovém mlýnku, taky se dá použít pasírka na zeleninu, pokud ji doma máte, asi by uměl přispěchat na pomoc i mixér (s tím, že po jeho řádění stejně ještě kaši proženete cedníkem, ovšem už s menší potřebnou námahou).

Jak tyto dva kroky fungují dohromady

Jak už tušíte, zvlášť uvaříte hrách doměkka a zvlášť si mezitím nachystáte maličko cibulové jíšky (detailní postup na ni je v receptu níže), kterou zalijete vývarem a společně 15 minut povaříte, aby se jíška dostala do správné kondice.

Až bude obojí hotové, smícháte kaši a zajíškovaný vývar dohromady. Vznikne taková dost pochybně vypadající směs.

hrachová kaše před pasírováním

Tu ochutíte solí, rozetřeným česnekem a sušenou majoránkou a nakonec společně protáhnete cedníkem, čímž máte vyhráno.

Pak už vše stačí znovu prohřát, neboť prolisováním hrách ztratí teplo, a můžete podávat.

Kuchařské učebnice se zde spokojí pouze s tím, že prolisovaný hrách smíchají s vývarem bez jíšky a takto jim to stačí. Já ale nejsem kuchařská učebnice, takže si můžu dovolit po vás požadovat ještě jíšku navíc.

Finis coronat opus

Říká se, že závěr korunuje dílo, a v tomto případě je závěr pomalu opečená cibule.

Nakrájete cibuli na půlměsíčky, doprovoďte velkorysým množstvím sádla a nechte velmi pomalu pobublávat celou dobu, co se vaří a připravuje hrách, tedy zhruba 50-60 minut. Cibule by v sádle měla mírně plavat, tím ji nebudete muset hlídat a míchat.

opečená cibulka na hrachovou kaši

Za tu dobu cibule změkne a pak postupně zezlátne, aniž byste se jí museli zvlášť věnovat. Občasná pozornost, promíchání a slova obdivu jsou samozřejmě na místě, ale jinou péči cibule nepotřebuje.

S čím hrachovou kaši podávat? Ke klasice stačí vejce, chléb a nakládaná zelenina. Nezapomeňte, že hrachová kaše obsahuje jak spoustu bílkovin, tak i sacharidů, takže obojím byste měli u dalších součástí talíře spíš šetřit.

PS. Pozor, pokud je vás doma víc, znásobte si suroviny. Tentokrát je rozpis na menší počet porcí než obvykle.

 

Hrachová kaše

Celkový čas: 1 hour

Množství: 2-3 porce (určitě ne víc!)

Hrachová kaše

Suroviny

  • 250 g loupaného půleného hrachu
  • 2 a 1/2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 cibule
  • 200 ml zeleninového nebo masového vývaru
  • velká špetka soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky sušené majoránky

Postup

  1. Cibuli oloupejte, jednu polovinu nakrájejte na půlměsíčky, druhou nahrubo. Část, kterou jste nakrájeli na půlměsíčky, nasypte do maličkého kastrůlku, přidejte dvě lžíce sádla a nechte pomaličku pobublávat celou dobu, než připravíte hrachovou kaši. Cibule postupně změkne a ke konci se začne barvit neodolatelně dozlatova.
  2. Hrách přeberte a zbavte ho všech nečistot a příměsí, které v něm nemají co dělat. Propláchněte na cedníku, vsypte do hrnce, osolte maličkou špetkou soli, zalijte 500 ml studené vody a zvolna nezakryté přiveďte k varu.
  3. Jakmile hrách mírně vře, lžící seberte tvořící se pěnu. Hrách zakryjte a opravdu zvolna vařte 45 minut; přičemž po 30 minutách k němu přisypte zbývající sůl a letmo ho promíchejte.
  4. V polovině doby, co hrách vaříte, si v dalším kastrůlku rozehřejte zbývající půl lžíci sádla a nechte na něm změknout nahrubo nakrájenou polovinu cibule. Když je cibule měkká, zasypte ji moukou a ještě asi minutu míchejte, mouka krátce zpění, načež pěnění opadne. Poté přilijte vývar, důkladně rozmíchejte a nechte téměř neznatelně pobublávat po celý zbytek doby, než se dovaří hrách. Občas jemně promíchejte, aby se mouka nepřipalovala. Teď už tedy máte obsazené tři kastrůlky, všechny si bublají jen zvolna, a vy s nimi v podstatě nemáte žádnou práci.
  5. Jakmile se hrách a zahuštěný vývar dovaří, smíchejte obojí dohromady. Přidejte prolisovaný česnek, majoránku, důkladně promíchejte a nechte ještě minutu vařit, aby se zmírnila palčivost česneku. Nakonec vše protřete přes cedník, nejlíp to jde vařečkou, obrácenou stranou lžíce nebo obrácenou stranou malé naběračky.
  6. Kaši znovu ohřejte, protože pasírováním vychladne. Na talíři přelijte pomalu opečenou cibulkou a doprovoďte například sázeným vejcem, chlebem a kyselou okurkou.

 
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
Rohlík nákup
 
 

Join the Conversation

  1. Simča S. says:

    Miluji hrachovou kaši, takže se vyloženě těším na postní období, kdy ji budu moci do jídelníčku propašovat častěji, než jindy… ?

  2. Hrachovou kaši milujeme, nepasíruji ,mixuji.Půst bych asi nepřežila takže s kouskem uzeného je to jídlo přímo sváteční

  3. Je to ostuda, ale ve své 55 let staré domácnosti jsem ještě hrachovou kaši nevařila. Luštěniny ano – fazole, čočku – to je bez problémů, ale na hrachovku jsem si „ještě“ netroufla. TEĎ SE DO NÍ PUSTÍM …. podle rad naší milé Flo to přece dokážu. Pěkný čtvrtek všem.

    1. Také jsem ji dnes dělala poprvé 🙂 a s receptem od Flo úspěšně 🙂

  4. Před měsícem nám v práci naservírovali tak odpornou hrachovou kaši, že se mi stalo něco nečekaného – nemůžu ji ani vidět, jinak následuje dávivý reflex. Hrachovou polívku prostě miluju i nadále, ale kaši… No nic, zůstanu u polívky a závidím všem, kteří kaši můžou. Samozřejmě s klobásou a hromadou cibulky, a ne s vejcem na tvrdo a bez jakéhokoliv omastku, jako nám naservírovali… C.
    PS: koronavir způsobuje peněženkový korunovír, tak bycha na to!

  5. Ahoj všem. Mám jeden dotaz týkající se zásob potravin. Nemohu se zbavit potravinových molů. Nemáte někdo tip? Děkuji.
    Hrachovou kaši jsem nejedla asi deset let. Já ji mám moc ráda, jako všechny luštěniny, ale manžel nechce ani slyšet a hrozí nebezpečí létajících talířů a nemyslím tím ufo. ?

    1. Doporučuji volně položit v místě výskytu molů bobkové listy. Fungují i lepové pásky z drogerie. Nejdůležitější je prohlédnout všechny potraviny, které mohou být napadeny a ty bez milosti vyhodit – zkrmit domácím zvířatům.

    2. Lepové pásky jsou bezva,ale nesmíte mít otevřená okna.Lákají pak moly z celého okolí.

    3. Já mám na moly bio zbraň – pavouka. Prostě jsem se smířila s tím, že bude mít ve špajzu u stropu pavučinu, říkám mu Růžena a moli nemají šanci… Ale to jde jen v případě, že se pavouků neštítíte a nežijete v přetopeném paneláku, tam se „Růženám“ nelíbí.

    4. Jiřina says:

      1. Jak bylo řečeno dříve – probrat všechny potraviny, mouku prosít.
      2. Ořechy ve skořápce uskladnit mimo čistěný prostor.
      3. Mandle a všechny ořechy dát do uzavíratelných nádob, tak stejně pudink.prášek, škrobové moučky.
      4. Nejdůležitější je dát na okno síť a nebo nevětrat v tomto prostoru!!!!!!
      Tímto postupem jsem se po velikém úsilí zbavila moučných molů snad navždy (je to asi 25 let, co nemám ve špíšce tuto havěť!
      Je pravda, že prohlížím aspoň 1x ročně zásoby a snažím se mít staré zásoby co nejkratší dobu.

    5. Ke všem radám ještě připojuji, že každé luštěniny po zakoupení či jinak nabyté „proženu“ alespoň na týden mrazničkou. Tím se dokonale zbavím i nedobrovolně přitáhnuvších zárodků. Dělám to i s loupanými ořechy, mandlemi apod.

    6. Lenka says:

      Prosivat mouku od molu je naprosto odporny napad Mouku ani nic jineho napadeneho moly ZASADNE NEPROSIVEJTE ANI NEPOUZIVEJTE!! Ta mouka nema v sobe jenom ty larvy ale i jejich hovinka (s prominutim je to tak!), a ty jsou dost male nato aby se dostaly do prosate mouky. Mouku, cukr a cokoli jineho napadeneho moly CO NEJDE UMYT (hrach atd prebrat a proprat je fajn), bohuzel uz neni pro lidskou konzumaci, tak dejte hned pryc z kuchyne a najdete nejakeho pribuzneho nebou souseda ktery ma slepice nebo jina domaci zvirata kde to zkrmi.
      Jinak – nalapite je i na flasku od oleje, plastovou staci rozstrihout nebo rozrezat. Jak je tam porad ta tenoucka vrsva oleje ktera v prazdne fasce vzdy zbyde, tak jak oni tam vleti tak se na to prilepi a uz nejsou schopni se zvednout a odletet, prostte tam zemrou. Pokud mate nejake stare sadlo (staci par mm), zafunguje to take, jakakoli mastnota proste.
      Jinak – mouky atd mejte doma minimum dokud se toho uplne nezbavite, ryze to same. Tito moli maji nejradsi orechy, tak pozor na to abyste nejmeli nekde otevrene orechy – vse do skla a uzavrit vrskem.

  6. Milá Flo, půst nepůst, párkrát do roka hrachovou kaši zařadím do jídelníčku, ale dělám ji vždy s uzeným, nebo s uzeninou, ale s volským okem to vypadá velice lákavě a ta cibulka. Takže bez masa a jde se na to 🙂
    Hezký čtvrtek …

  7. Miriam says:

    Krásný den všem i Tobě Flo, tak hrachovou kaši jsem za dobu svého 42 letého manželství nevařila, čočku ( tu miluju ) a fazole to ano,ale hrách ne,ten nemusím. Možná jako hrachovou polévku s opečenou houstičkou , to jo.Mám radši čerstvý hrášek ale na ten si musím počkat do léta,až bude úroda na zahrádce,už aby to bylo. A pro Majku, taky jsem měla jednou moly a to v rozinkách,asi jsem si je přinesla z obchodu, všechny skončily v popelnici.Od té doby všechno pečlivě prohlížím a taky jsem si pořídila dost uzavíratelných nádob,tak jsem je eliminovala na minimum.Zdravím Miriam

  8. Když byla v závodní jídelně k obědu hrachová kaše, pozřela jsem tak dvě lžíce a pak jsem se za to hned musela odměnit dortíkem ke kafi. Manžel ale hrkaši miluje, tak jsem ji v penzi začala vařit podle receptu na “Recepty.cz”. Dává se tam čónz a já přidávám během vaření k hrachu též jeden brambor, on ten hrách pak není tak vlezlý. A opêt se potvrdilo, že když si člověk něco připraví sám a ochutí podle sebe, je to najednou nejen poživatelné, ale dobré a třeba i výborné. Najednou mně (na stará kolena) moje hrachová kaše chutná. Díky Florentině za připomenutí, zase ji brzo udělám.

  9. Marcela says:

    Milá Flo,tak a teď hádej, co budeme mít zítra k obědu? Velice jednoduchá otázka, bude hrachová kaše, a protože nedodržujem půst, bude s uzeným. Já se už těším dnes :-))
    Přeji jen krásné dny. Marcela

  10. Dík za perfektní recept na hrachovou kaši už jsem ji dlouho nedělala a teď jsem na ni dostala chuť. Určitě se do ní pustím. Doufám že si pochutnat i manžel, zvlášť s tou výbornou cibulkou.?

  11. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, díky za recept, hrachovou kaši vařím, máme ji rádi stejně jako čočku, jedna změna u hrachové kaše je, nepasíruju jí. Přeji hezké prázdniny. Vlasta

  12. Ahoj Flo, hrachovou kaši jsem léta nejedla ani nevařila, odpor vznikl za školních let a trval opravdu hodně dlouho. Párkrát jsem si ji udělala již sama a dopadla docela dobře ze zeleného hrachu, nikdy ze žlutého a tak ji zkusím podle tvých rad.
    Potravinové moly jsem zlikvidovala jen tím, že vše co koupím, projedu cedníkem a sypu do sklenic a pevně uzavřu, ještě vkládám bokový list.

  13. Naděžda says:

    Milá Flo, dobrý nápad. Už jsme kaši dlouho neměli.
    Krásný víkend Naďa.

  14. Ahoj Florentýno.
    Hrachovou kaši máme rádi. A také jsem jí dlouho nevařila. Tak to ó víkendu hned napravím.
    Hezký víkend. Mirka

  15. Helena says:

    milá Flo….dělám si hrach.kaši ted docela často.Miluji jí….A Tobě a celé rodině krásný odpočinek o prázdninách!!!!!!

  16. Také ji zařadím,ale na jídelní lístek ve školní jídelně,kde pracuji.To bude radosti,kýble na odpad budou plné a fronta na odhlášení bude nekonečná.Jinak ji v jídelně takto připravuji s tím rozdílem,že hrách meleme přes jemné kolečko.

  17. Rosnička says:

    Zdravím z Rakouska,
    Jsme tu na čerstvém povětří, dokonce velmi, tak by to i tu hrachovou sneslo;-) A ač mám respekt z možné pandemie, na to vydatně mediálně podporované pražské nákupní šílenství, tu nahlížíme z velkých nadmořských výšek.. Snad mohu napsat, s nadhledem? Ale jak psala Flo, bohužel, nemáme dva roky prázdnin… Tak si po návratu ze zásob uvaříme tu hrachovku.

  18. Jaroslav S. says:

    -ový, -istý,-ičelý _ doplňuji pro úplnost . Můj profesor, Ing.Medek na hutnické „průmce “ ve Vítkovicích by mne pochválil, že si pamatuji to, co do mne a mých spolužáků hustil před, dobře počítáno, 68 lety…Bihužel nás stále ubývá, na posledním setkání nás zbylo pouze šest ze čtyřiadvaceti.
    Hrachovou kaši mám rád, dobrou mi posílají i kuchařky mé oblíbené školní kuchyně, starají se i o osamělé důchodce a tak je zmíněná hk jednou měsíčně, tu s vejcem, ondy s párkem, případně nějakým levnějším salámem/vejít se do rozpočtu je asi stále obtížnější/
    Přeji hezký den a dětem, pokud ještě neměly, hezké jarní prázdniny. Jarda

    1. Jaroslav SVRATECKÝ says:

      Jani, d’ěkuji za připomenutí. Už si nevzpomínám kdy jsem měl hrachovku, a to ji mám rád. Jako vždy jsem si užíl čtení! Jára

  19. Janka D. says:

    Milá Jani, tvůj dnešní komentovaný recept mě silně zlepšil náladu. Jo, pubertální potomci! Ten můj by ovšem nikdy nenavrhl, ať se „jdem hejbnout“, neb je lenivý jako kocour po zdárném lovu. Miluje ovšem hrachovou polévku, takže v nejbližších dnech zkusím i „tvou“ kaši. Mimochodem, včera jsem opět tvořila buchtičky s krémem dle tvého receptu, a opět – vynikající! Zdárný návrat z prázdnin!

  20. Drahomíra says:

    Ha! Dobrý nápad. Nevim, proč dělám pořád čočku… Hezký den:)

  21. Majka says:

    Děkuji moc za tipy.

  22. Milá Flo, tak hrachovou kaši jsem jako dítě nejedla.. bylo to pro mě něco šíleného…
    A vlastně ani teď ji nedělám, ačkoli polívku dělám a máme ji moc rádi.
    Ale po přečtení receptu, určitě zkusím. Moc se na ni těším.
    Krásný den přeji tady Všem.?
    A Tobě také Flo ???

  23. Kaši máme rádi ze zeleného hrachu, ovšem ne úplně hladkou.
    Moli jsou často v pytlíkách s kořením, tak jednou za rok staré vyhodit.

  24. Ahoj Týnko,
    po špatných zkušenostech ze školních jídelen jsem na hrachvou kaši zanevřel. Všechny ostatní luštěniny jím, i hrachovou polévku, ale kaši ne. Ovšem po přečtení Tvého návodu mi připadá, že bych měl změnit názor a vyzkoušet to. Jak Ty to umíš krásně popsat, že už při čtení se sbíhají sliny. Tak uvidím. Krásné jarní prázdniny. Pavel

  25. Tak s týmto dokonalým postupom budúci týždeň hrachovú kašu spravím a som veľmi zvedavá, ako sa mi to podarí. Toto jedlo veru vôbec nevarím. Asi odkedy sme to doma mávali ako šedo-zelenú masu mi to nejako neprirástlo k srdcu. Ale skúsim…:-)

  26. Jana D. says:

    Hrachovou kaši mám docela ráda, i v jídelně. Doma ji nevařím, hrách u nás není moc oblíbený. Ale jen do té doby, než jsem ji uvařila podle receptu, který jsem našla v kuchařce z Lidlu. Byla obohacená o cibulkový a zeleninový základ z mrkve a celeru, česnek, rozmarýn, trochu masového vývaru, ve finále přidat trochu citronové kůry. Bylo to pro mě jako kouzlo – takový fígl a jaký to mělo efekt! Všichni se mohli utlouct. Nikdy bych tomu nevěřila a pochopila jsem, že právě tohle dělá kuchaře kuchařem. Když obyčejnou věc dokáže udělat neobyčejně.

  27. Evelína says:

    Milá Flo, milé kuchařinky! Hrách je úžasná luštěnina, ve své kuchyni ji často používám, hlavně na polévku. Kaši miluju, dělám ji stejně jako v receptu (nepasíruju, ale jen mixuju). Bohužel tohle nadšení se mnou sdílí jen můj syn. Manžel ji sice sní, ale není to právě jeho favorit. Ale to mi nebrání, abych si ji uvařila pro sebe. Někde jsem četla, že hrách byl dokonce váženou a uctívanou pochoutkou ve středověké Číně v zakázaném městě (dinastie Ming), takže žádné :hrách a kroupy, to je hloupý…!

  28. adamos says:

    U nás se hrachová kaše míchá s kysaným zelím a samozřejmě je ní „kousek “ uzeného “ zdr. ad

  29. Šárka says:

    Milá Flo hrachovou kaši jsem dělala,,létapáňe“ a je to připomínka Tedy ji brzy uvařím. Tip :uvařený hrách přes sítko přecedit je pro mne novinkou, zjemňuje to chuť zkusím být trpělivá. Děkuji za recept

  30. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět krásné počteníčko. Hrachovou kaši vařím dost často, s cibulovou jíškou a se smaženou cibulkou, kyselou okurkou a žitným chlebem, to je bašta. Taky ji pasíruji přes cedítko, je potom hedvábná. Jsem zvyklá vždy hrách namáčet a pak namáčecí vodu vylít a hrách pořádně propláchnout.

  31. Milá Flo, hrachovou kaší milují u nás všichni. Namáčet se nemusí, ale pokud jí namočím, je rychleji hotová a krásně se rozpadá. Pomáhá i vaření v tlakáči. Kaši vylepšuji smetanou, navrch spoustu pečené cibulky a uzené masíčko. Díky za inspirace – Tvé recepty jsou skvělé!

  32. eva vosecká says:

    hrachovou kaši mám moc ráda a můj manžel jí nemusí. Dostala jsem na ní takovou chuť že jí jdu uvařit. Dík za nápad. Eva.

  33. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za připomenutí tohoto receptu. Už ani nepamatuji, kdy jsem ji naposled měl. Musím se polepšit!

  34. Lenka says:

    Milá Florentyno, píšu asi první příspěvek, ale musím…sama jsem hrachovou kaši měla vždycky celkem ráda, i ze školní jídelny, ale doma jsem ji nevařila asi nikdy, nebo už si to ani nepamatuji. Včera byla premiéra podle Tvého receptu – 1/2kg hrachu pro 2 dospělé a 3 děti, snědla se všechna, nestíhala jsem dětem přidávat, po jídle dokonce pochvala, že si moc pochutnaly, no to jsem opravdu nečekala! Místo kyselých okurek, které došly, jsme si kaši dali s kysaným zelím a můžu jen doporučit. Takže děkuji za recept!!!

  35. Lenka says:

    Popravde, tato hrachova kase me ani chuti ani vzhledem teda skutecne nelaka. Nerikam ze bych ji nesnedla kdyby nebylo nic jineho ani cas delat nic jineho, ale nejak nechapu ze se tu nad tim tak rozplyvate. Navic ten vzhled po tom prepasirovani a to jak to ma naservirovane na tech talirich je teda skutecne institucni, tak si predstavuju jidlo nekde v domove duchodcu. Jinak hrach mam rada a delam z neho vyborny dhal ktery je jednoduchy a nesrovnatelne atraktivnejsi, a s chapatti nebo ryzi vyborny.

  36. Anežka says:

    Udělala jsem dneska prvně a zaprášilo se po ní ? Odhadla bych, že do týdne bude znovu na stole ? Moc děkuji za recept!

  37. Blanka says:

    Milá Flo, právě jsme dojedli k obědu hrachovou kaši s uzeným a okurkou. Byla vynikající. Na talíři ozdobená cibulkou vypadala přímo luxusně. Přiznám se, že jsem hrachovou kaši ještě nikdy nevařila. A že už jsem toho uvařila opravdu dost. Tak děkuji za inspiraci. Blanka

  38. Ahoj Flo, taktéž jsem hrachovou kaši dlouho nedělala,ale i když bydlím v Toskánsku už přes čtyřicet let někdo ji vařím ,je tady ale problém s uzeným masem což podle mne je perfektní dohromady,ale pomáhám si s párky , když jsem četla tvůj recept okamžitě přišly velké chutě. A tak jí dneska máme k obědu je fantastická dělala jsem ji přesně podle tvého receptu jenom jsem nakonec do cibulky nakrájená na kostičky párek osmahla ještě v té cibulce tím jsem kaši přelila a prostě fantazie . Díky za bezva recept a těším se na další. Jsme tady zavření doma hlídání nás i vojáci abychom nechodili ven a tak si teď najdu nějaký tvůj recept na sladké a budu vařit a vařit co také jiného se dá dělat ,na moře se díváme z okna a letos asi zůstane jen to okno takže i když vaříme a jíme co se týče plavek žádný problém . Zdraví Eva a opatrujte se moc a moc!!!

  39. Martina says:

    Milá Florentýno,
    děkuji! Moji malí strávníci i já jsme si skvěle pochutnali a od teď zařazujeme hrachovku na seznam oblíbených jídel:) Ovšem jedině podle vašeho receptu!

  40. Milá Florentýno, kaše byla výborná, množství jsem ale pro jistotu znásobila tak, že jí dost zbylo :-). Do zbytku jsem přidala vajíčko, zbylou osmaženou cibulku, vytvořila placičky, které jsem lehce obalila ve strouhance a osmažila. Byly z toho super vege burgery, takže recept dva v jednom 🙂 Děkuji

  41. Tento recept na hrachovou kaši patří k mým oblíbeným, co se týče luštěnin 🙂 Doma neprotestují, právě naopak 🙂 Dokud jsem dělala množství z jedné „várky“, kaše byla krásně hustá, nicméně, pokaždé, co jsem dělala dvojité množství (tedy z 500 g hrachu), tak ač jsem dala opravdu všeho dvojité množství a držela se receptu, tak byla kaše vždy řídká, něco mezi kaší a polévkou 🙁 Nicméně skvělá chuť zůstala, a když jsme část nechali odležet do druhého dne a pak prohřáli, tak i zhoustla, ale ten první den ne… Poradíš/te, prosím, čeho ubrat/přidat, co upravit, aby i při dvojitém množství byla kaše krásně hustá hned po uvaření?

    1. Rut, to klidně mohlo být způsobeno tvarem kastrůlku. Vyšší vrstva surovin zhoršuje odpařování a vstřebávání tekutiny.

    2. Dekuji za odpoved, to me vubec nenapadlo, ze by to mohlo byt tim 😉 Takze, chapu-li to spravne, sirsi/vetsi kastrulek by to mel vyresit, prip. ubrat tekutiny na zaliti hrachu ci vyvaru…? 🙂

  42. Tak jsem nakonec zkusila dat polovicni mnozstvi vyvaru (nez bych teoreticky mela dat pri dvojnasobnem mnozstvi), tedy 200 ml, ale ostatni suroviny normalne dvojnasobne mnozstvi a konzistence byla tak akorat 🙂

  43. Martin V says:

    Ahoj, dovolim si pridat jen maly tip. Pri vareni jsem zrovna po ruce nemel vyvar, a proto pridal o kousek vice vody k hrachu, kterou jsem potom pouzil k jisce. Netusim, jak velky rozdil by byl mezi timto zpusobem a pouzitim masoveho/zeleninoveho vyvaru, ale vysledek byl vynikajici 🙂

  44. Libuška says:

    Ahoj Flo,
    dneska jsem zkusila tvůj recept na hrachovou kaši. No nevím, kde je chyba, ale po cca 20ti minutách jsem měla připálenou asi 1 cm vrstvu hrachu v hrnci. Hrnec byl úplně černý, takže to celé letělo do popelnice…

    1. Libuško, to dost jasně vypadá, že hrách dostal poněkud mnoho tepla. Tak vysoká spálená vrstva může být jedině důsledek velmi, velmi hodně rozehřáté plotýnky.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close